A pattanásaimat a szorongás okozza?

Published:

Az akne gyakori bőrbetegség, amely minden korosztályt érint. Az enyhétől a súlyosig terjedhet, és hegesedéshez vezethet. Bár a pattanások pontos okai bonyolultak, a kutatások kimutatták a kapcsolatot a pattanások és a szorongás között.

Ebben a cikkben feltárjuk a kapcsolatot a pattanások és a szorongás között, hogy a stressz hogyan hat a pattanásokra, és mit tehetsz mindkét állapot kezelése érdekében.

Az én pattanások okozta szorongás

Hogyan függ össze a pattanások és a szorongás?

Úgy tűnik, hogy a pattanások és a szorongás kétirányú kapcsolatban állnak egymással. A szorongás nem csak a pattanásokat ronthatja, de a pattanásokkal való foglalkozás a stressz és a szorongás fokozódásához is vezethet.

Akne okozhat szorongást

A pattanásokkal való együttélés érzelmi áldozatokat követelhet. Az akne tünetei, mint a vörös, gyulladt pattanások vagy a múltbeli pattanásokból származó sötét foltok okozhatnak:

  • Alacsony önbecsülés
  • Negatív testkép
  • Társadalmi elszigeteltség vagy elkerülés
  • Szorongás a megjelenés miatt

A tizenévesek és serdülők különösen hajlamosak a pattanások miatti szorongásra a társadalmi nyomás és a kortársak általi zaklatás miatt. A pattanások azonban bármely életkorban hatással lehetnek a mentális egészségre.

A szorongás ronthatja a pattanásokat

A másik oldalon a stressz és a szorongás magasabb szintje pattanásokat okozhat, vagy súlyosbíthatja a meglévő pattanásokat.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a szorongásos zavarokban, például generalizált szorongásos zavarban (GAD) szenvedők nagyobb valószínűséggel küzdenek pattanásokkal. A szorongás olyan mentális és fizikai tüneteket foglal magában, mint a krónikus aggódás, az izomfeszültség, az alvási problémák és a felhúzottság érzése. Úgy tűnik, hogy ezek a szorongásos tünetek hozzájárulnak a pattanások kialakulásához.

Hogyan hat a stressz az aknéra?

Bőrének összetett kapcsolata van a stresszel. A stressz változásokat okoz az agy kémiai folyamataiban, amelyek a bőrsejtekre is átterjednek. Ez megváltoztatja a bőr normális folyamatait, például az olajtermelést és a gyulladást.

Íme egy áttekintés arról, hogy a stressz és a szorongás hogyan serkentheti a pattanásokat:

  • Hormonális változások - A stressz növeli a kortizolszintet és más hormonokat, amelyek fokozzák az olajtermelést és a gyulladást. Ez kiváló feltételeket biztosít a pattanásokat okozó baktériumok elszaporodásához és a pórusok eltömődéséhez.
  • Rossz alvás - A stressz és a szorongás gyakran megzavarja az alvást. Az alváshiány magasabb stresszhormonszinthez és gátolt bőrsejt-javuláshoz vezet. Ez fokozza a gyulladást.
  • Bőrszedés - A stressz vagy a szorongás tudattalan bőrszedést okozhat. Ez szétterjesztheti a pattanásokat okozó baktériumokat a bőrön, és ronthatja a kiütéseket.
  • Késleltetett gyógyulás - A stressz késlelteti a sebgyógyulást az immunválasz és a sejtregeneráció károsításával. A pattanásos elváltozások gyógyulása tovább tarthat.
  • Gyógyszeres mellékhatások - Egyes szorongásoldó gyógyszerek, például a kortikoszteroidok mellékhatásként ronthatják az aknét.

Bár még több kutatásra van szükség, a bizonyítékok egyértelműen bizonyítják, hogy jelentős kapcsolat van az akne és a szorongás szintje között. A következőkben megvizsgáljuk, hogyan kezelhetjük mindkét állapotot.

Hogyan csökkenthető a szorongás okozta akne

Ha a szorongás vagy a krónikus stressz súlyosbítja a pattanásokat, néhány kulcsfontosságú stratégia segíthet:

1. Fontolja meg a szorongás kezelését

A mögöttes szorongás kezelése önmagában is enyhítheti a pattanásokat. Fontolja meg a pszichoterápiát vagy a tanácsadást a stresszkezelési technikák elsajátítása érdekében. Közepes vagy súlyos szorongás esetén olyan gyógyszerek, mint az SSRI-k vagy SNRI-k is alkalmazhatók. Beszélje meg a lehetőségeket orvosával. Az általános szorongásszint csökkentése csökkentheti a kortizolszintet és a gyulladást.

2. Gyakorolja a relaxációs technikákat

A napi relaxációs gyakorlatok segítenek ellensúlyozni a stresszes életmódot. Próbálja ki a légzésgyakorlatokat, a meditációt, a jógát vagy a progresszív izomrelaxációt. Használjon telefonos alkalmazásokat emlékeztetőkkel, hogy következetes maradjon. Már napi 5-10 perc is sokat számíthat idővel.

3. Fókuszáljon az alváshigiéniára

A 7-9 óra minőségi alvás biztosítása legyen prioritás. Tartson következetes alvási ütemtervet, korlátozza az éjszakai kékfény-expozíciót, csökkentse az élénkítőszerek, például a kávé fogyasztását, és alakítson ki egy nyugodt lefekvés előtti rutint. A megfelelő pihenés csökkenti a stresszhormonokat, amelyek súlyosbítják a pattanásokat.

4. Rendszeres bőrápolási rutin bevezetése

A következetesség kulcsfontosságú a pattanásos bőr kezelésében. Naponta tisztítsa meg, hogy eltávolítsa az olajat, az elhalt hámsejteket és a baktériumokat. Használjon nem komedogén hidratáló krémeket és fényvédőt, hogy a pórusok eltömődése nélkül hidratáljon. A gyulladás megfékezése érdekében kezelje a pattanásokat. Kerülje a pattanások piszkálását és kipattogtatását.

5. Fontolja meg a stressz elleni étrend-kiegészítők használatát

Néhány étrend-kiegészítő segíthet a stressz-szint csökkentésében, különösen, ha életmódbeli intézkedésekkel kombinálják. Próbálja ki az omega-3 zsírsavakat, a D-vitamint, a cinket és az olyan gyulladáscsökkentő gyógynövényeket, mint a zöld tea vagy a kurkuma. Előbb egyeztessen bőrgyógyászával.

Életmódbeli változások, amelyek segítenek a pattanások és a szorongás

Egészítse ki a szorongásoldó stratégiákat egészséges napi szokásokkal, hogy kordában tartsa a pattanásokat:

  • Testmozgás - Rendszeres kardio- és erőnléti edzéssel csökkentheti a szorongást, javíthatja az alvást és csökkentheti a gyulladást.
  • Kiegyensúlyozott táplálkozás - Táplálkozzon gyulladáscsökkentő, antioxidánsokban gazdag étrenddel. Korlátozza a tejtermékeket és a cukrot, amelyek ronthatják a pattanásokat. Maradjon hidratált.
  • Jó higiénia - Naponta kétszer és edzés után mosson arcot. Izzadás után zuhanyozzon le. Gyakran cserélje az ágyneműt és a törölközőt, hogy a bőrt tisztán tartsa.
  • Stresszkezelés - szakítson időt olyan pihentető tevékenységekre, mint az olvasás, a séta vagy a baráti társaságok. Tartson mini szüneteket munka közben. Mondjon nemet a nem lényeges feladatokra.
  • Kerülje a kiváltó okokat - Korlátozza az alkoholfogyasztást, a dohányzást és a pattanásokat, amelyek fokozhatják a pattanásokat. Viseljen olajfelszívó arcápolási termékeket az edzésekhez és a meleg időjáráshoz.

Mikor kell professzionális segítséget kérni

Egyes esetekben a pattanások és a szorongás ördögi kört alkotnak, amelyet nehéz egyedül kezelni. Keresse fel háziorvosát vagy bőrgyógyászát, ha azt tapasztalja:

  • Súlyosbodó pattanások, amelyek nem reagálnak a vény nélkül kapható kezelésekre.
  • Fokozott stressz, motiválatlanság vagy depresszió érzései
  • Súlyos szorongás, amely megzavarja a mindennapi életet.
  • Elszigeteltség vagy öngyilkossági gondolatok a pattanásokkal kapcsolatban

Közepesen súlyos vagy súlyos pattanások vagy szorongás esetén vényköteles gyógyszerekre vagy személyre szabott kezelési tervre lehet szükség. Fontos, hogy mindkét állapotot kezeljük.

Összefoglaló

A szorongás és a pattanások gyakran kéz a kézben járnak. Úgy tűnik, hogy a stresszhormonok és a gyulladás kiváltják és súlyosbítják a pattanásokat, míg a pattanásokkal való foglalkozás fokozott szorongáshoz vezethet. E kör megtöréséhez többoldalú megközelítésre van szükség - a szorongás kiváltó okának kezelésére, a stresszszint aktív kezelésére és a megfelelő bőrápolási rutin követésére.

Míg a pattanások és a szorongás kezelése időt és következetességet igényel, a mentális és bőr egészségének ellenőrzése tartós előnyökkel jár, amelyek túlmutatnak az arcbőr tisztításán. A megfelelő stratégiákkal mind a pattanásokat, mind a szorongást örökre minimalizálhatja.

Gyakran ismételt kérdések a pattanásokról és a szorongásról

A pattanások és a szorongás gyakran egybeesnek. A stressz súlyosbíthatja a pattanásokat, míg a pattanásokkal való foglalkozás fokozhatja a szorongást. Az alábbiakban az akne és a szorongás kapcsolatával kapcsolatos gyakori kérdésekre adunk választ.

Mi a kapcsolat a pattanások és a szorongás között?

A kutatások kétirányú kapcsolatot mutatnak az akne és a szorongás között. Egyrészt a magasabb stresszszint hormonális változásokhoz és gyulladáshoz vezet, amelyek olyan környezetet biztosítanak, amelyben a pattanások virágzanak. Másrészt a pattanásokkal való küzdelem ronthatja az önbecsülést, és fokozott szorongáshoz vezethet.

A szorongás okozhat pattanásokat?

Igen, a szorongás közvetlenül ronthatja a pattanásokat. Stresszhelyzetben a szervezet több kortizolt és más hormonokat termel, amelyek fokozzák a bőr olajtermelését és gyulladását. Ez a pattanásokat okozó baktériumoknak környezetet biztosít a szaporodáshoz, eltömítve a pórusokat. A nagy stressz az immunrendszer működését is rontja, és késlelteti az aknés elváltozások gyógyulását.

A pattanások okozhatnak szorongást?

Abszolút. A pattanásokkal való együttélés hatással lehet az önbecsülésre és az életminőségre. A súlyos pattanások a szorongás, a depresszió, a pszichológiai stressz és az öngyilkossági gondolatok magasabb arányával járnak együtt, különösen a serdülők körében. Az akne társadalmi megbélyegzése és megjelenési hatásai hozzájárulhatnak a társadalmi elszigetelődéshez és a szorongáshoz.

Milyen tünetei vannak a pattanásokkal kapcsolatos szorongásnak?

A pattanások miatti szorongás érzelmi és fizikai tüneteket egyaránt okozhat, például:

  • Krónikus aggódás vagy rágódás az akne miatt
  • Társas helyzetek elkerülése
  • Alacsony önbecsülés és negatív testkép
  • Túlzott éberség a megjelenéssel kapcsolatban
  • Izomfeszültség
  • Az alvás megzavarása
  • Fáradtság

Hogyan csökkenthetem a pattanásaim miatti szorongást?

A pattanásokkal kapcsolatos szorongás csökkentését segítő megküzdési stratégiák közé tartoznak:

  • Kognitív viselkedésterápia (CBT) a pattanásokkal kapcsolatos gondolatok megváltoztatására
  • Relaxációs technikák, mint például meditáció, jóga vagy mély légzés.
  • Támogató csoportok az elszigeteltség csökkentésére
  • Online tanácsadás vagy terápiás alkalmazások
  • Szorongás elleni gyógyszeres kezelés, ha az orvos javasolja
  • Az önbecsülés és az együttérzés fejlesztése

Milyen életmódbeli változtatások segítenek a pattanások és a szorongás kezelésében?

A pattanások és a szorongás csökkentésére szolgáló egészséges napi szokások közé tartoznak:

  • Következetes testmozgás
  • Megfelelő alvás
  • Stresszkezelés és öngondoskodás
  • Kiegyensúlyozott, gyulladáscsökkentő étrend
  • Megfelelő bőrhigiénia
  • A pattanások szedésének/szúrásának elkerülése
  • A koffein, az alkohol és a dohányzás korlátozása.

Keressek fel egy terapeutát a pattanásaim miatti szorongásom miatt?

Forduljon szakemberhez, ha a pattanások miatti szorongás zavarja mindennapi működését, vagy súlyos stresszt okoz. A terapeuta eszközöket nyújthat a pattanások miatti aggodalom kezeléséhez, a megküzdési készségek javításához és a mögöttes szorongás vagy depresszió kezeléséhez. Egyesek a terápiát gyógyszerekkel kombinálják. A pattanások kezelésére bőrgyógyász felkeresése is ajánlott.

Mit tegyek, ha a szorongásom vagy a pattanásaim súlyosbodnak?

A súlyos pattanások vagy a szorongás szakszerű kezelést igényel. Forduljon orvosához a vényköteles akne-kezelések, szájon át szedhető antibiotikumok, izotretinoin vagy bőrgyógyászhoz való beutalás miatt. Szorongás esetén orvosa gyógyszereket írhat fel, vagy pszichiátert ajánlhat. Mindig beszéljen szakemberrel, ha a pattanásokkal kapcsolatban önkárosító gondolatai vannak. A kezelés segíthet megtörni a pattanások és a szorongás közötti körforgást.

Ne feledje - nincs egyedül a pattanások miatti szorongással. Az elme-bőr kapcsolat valós. A megfelelő megküzdési stratégiákkal, orvosi kezeléssel és támogatással mindkét állapotot kezelni tudja.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső