A Top 10 gyümölcsök, amelyek segítenek tisztázni akne

Published:

Pattanásokkal küzdesz, és kíváncsi vagy, hogy bizonyos gyümölcsök segíthetnek-e? Egyes gyümölcsök olyan tulajdonságokat tartalmaznak, amelyek segíthetnek megelőzni a pattanásokat és csökkenteni a gyulladást. Olvasson tovább, hogy felfedezze a 10 legjobb gyümölcsöt, amelyet érdemes beillesztenie az étrendjébe a tiszta, pattanásmentes bőrért.

A Top 10 gyümölcsök, amelyek segítenek tisztázni akne

Miért gyümölcsök?

A gyümölcsök vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek támogatják a bőr egészségét. Bizonyos gyümölcsök gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek felvehetik a harcot a pattanásokkal.

A több gyümölcs fogyasztása növeli a rostbevitelt, ami segít eltávolítani a salakanyagokat a szervezetből és kiegyensúlyozni a vércukorszintet. Ez segít csökkenteni a vércukorszint és a hormonok ingadozásai által okozott kiütéseket.

Összességében az étrend friss gyümölcsökkel való feltöltése belülről is elősegíti a tiszta bőr kialakulását. Most pedig vizsgáljuk meg a legjobb pattanás elleni gyümölcsöket, és azt, hogy milyen előnyökkel járnak az arcbőrödre.

1. Eper

Az eper magas antioxidáns-tartalma miatt a lista élén áll. Antociánokat tartalmaznak, amelyek segítenek a gyulladások és a szabad gyökök okozta károk leküzdésében. Az eper emellett biztosítja:

  • C-vitamin a kollagén felépítéséhez és a pattanásos hegek gyógyításához
  • Mangán és szelén a bőr környezeti ártalmakkal szembeni védelmére
  • Alfa-hidroxi savak (AHA-k) az elhalt hámsejtek hámlasztására

Már napi egy csésze eper elfogyasztása is segít megelőzni és kezelni a pattanásokat. Hidratáló epres arcmaszkot is készíthetsz. Csak pépesítsünk néhány bogyót, és 10 percig kenjük a bőrre, mielőtt leöblítjük.

2. Áfonya

Az áfonya antimikrobiális hatásainak köszönhetően a pattanások elleni diétába tartozik. Az áfonyában található polifenolok felveszik a harcot az olyan pattanásokat okozó baktériumokkal, mint a Propionibacterium acnes.

Ezek az apró bogyók is tartalmaznak:

  • C- és E-vitamin a szabad gyökök semlegesítésére
  • Galliksav a gyulladás és a bőrpír csökkentésére

Élvezze a napi egy csésze áfonyát önmagában, turmixban, vagy joghurtra és zabpehelyre szórva. Készíthet áfonyás maszkot is, ha 3-4 bogyós gyümölcsöt natúr joghurttal turmixol.

3. Papaya

A papaya gyulladáscsökkentő gyümölcs, amely elősegíti a bőr megújulását. Egy papain nevű enzimet tartalmaz, amely gyengéden hámlasztja a bőrt és szabaddá teszi a pórusokat. További előnyei közé tartozik:

  • A- és C-vitaminok a pattanásos hegek és foltok halványítására
  • Likopin az UV-károsodás elleni védelem érdekében
  • Kálium a bőr hidratálásához

A papaya húsának 5-10 percig tartó dörzsölése az arcon csodákra képes. Hagyja, hogy a gyümölcs természetes módon hámlasztja és ragyogóvá tegye az arcbőrét.

4. Paradicsom

Lehet, hogy meglepődik, hogy a paradicsomot ezen a listán látja, de elképesztő előnyöket kínál a bőrnek:

  • Magas A-vitamin-tartalom az olajtermelés szabályozására
  • Magas C-vitamin tartalmú a kollagén építése és a hegek gyógyítása érdekében.
  • A likopin segít megvédeni a bőrt a napkárosodástól
  • A kálium kiegyensúlyozza a nedvességtartalmat

A paradicsom segít szabályozni a felesleges olaj- és faggyútermelést, így a pattanásos étrend kulcsfontosságú kiegészítője. Élvezze a szeletelt paradicsomot salátákban, szendvicsekben és egyéb ételekben. A paradicsomlevet vagy a paradicsompépet közvetlenül a pattanásokra is kenheti.

5. Narancsok

A narancs az egyik leggazdagabb C-vitaminforrás. Már egyetlen narancs is több mint 100%-ban fedezi a napi C-vitamin szükségletet! Ez a kulcsfontosságú tápanyag többféleképpen kezeli és megelőzi a pattanásokat:

  • Fokozza a kollagéntermelést
  • Segít elhalványítani a pattanások hegeit és foltjait
  • Csökkenti a gyulladást és a duzzanatot
  • Véd a szabad gyökök károsodása ellen

Egyen narancsot rágcsálnivalóként, vagy használjon narancsszeleteket a pattanásokra hajlamos területeken. A magas C-vitamin-tartalom segíti a kollagén regenerálódását a simább, tisztább bőrért.

6. Alma

Napi egy alma tényleg távol tarthatja a pattanásokat! Az alma a következő, pattanások ellen ható tápanyagokat tartalmazza:

  • C-vitamin a felesleges olaj ellen és az eltömődött pórusok megelőzésére
  • A-vitamin a faggyútermelés szabályozására
  • Az olyan antioxidánsok, mint a kvercetin, védik a bőrt a környezeti ártalmaktól.

Az alma hidratáló rost- és víztartalma szintén elősegíti a bőr gyógyulását. Élvezze az almát nyersen vagy turmixokba keverve. Kipróbálhatja ezt az almás-mézes maszkot is: keverjen össze 2 evőkanál almaszószt 1 teáskanál mézzel. Vigye fel a bőrre, és hagyja hatni 15 percig, mielőtt leöblíti.

7. Banán

A banán antimikrobiális és hidratáló tulajdonságainak köszönhetően került fel a listára. Tartalmazzák:

  • A-vitamin az eltömődött pórusok megelőzésére az olajtermelés szabályozásával
  • C-vitamin a kollagén felépítéséhez és a pattanásos hegek halványításához
  • Kálium a bőrsejtek hidratálásához és megújításához
  • Magnézium a gyulladás csökkentésére

A banánban található természetes olajok a pórusok eltömődése nélkül hidratálják a bőrt. Pépesíts össze egy érett banánt, és használd tápláló arcmaszkként. Hagyja a bőrön 10-15 percig, mielőtt lemosná.

8. Ananász

Az ananász számos előnyt kínál a pattanásos bőr számára:

  • A bromelain segít csökkenteni a gyulladást és a duzzanatot
  • A C-vitamin serkenti a kollagén növekedését
  • A mangán, a réz és a tiamin segít táplálni a bőrt.
  • A hidratáló enzimek elősegítik a bőr megújulását

Az ananász AHA-kat is tartalmaz, amelyek gyengéden hámlasztják az elhalt hámsejteket és felszabadítják a pórusokat. Próbáld ki, hogy néhány percig dörzsölsz egy ananászszelettel a tiszta bőrödön, hogy élvezhesd az előnyöket.

9. Kiwi

Itt az ideje egy vicces ténynek: a kivi még a narancsnál is több C-vitamint tartalmaz! A kivi fogyasztása segít:

  • Fokozza a kollagéntermelést a simább bőrszerkezet érdekében
  • A magas C-vitamin tartalomnak köszönhetően csökkenti a felesleges olajat és faggyút.
  • Javítja a bőr hidratáltságát és rugalmasságát

A kivi olyan antioxidánsokat is tartalmaz, mint az E-vitamin és a karotinoidok, amelyek védik a bőrt a nap károsodásától. Élvezze a kiviszeleteket önmagukban, vagy adja őket gyümölcssalátákhoz és turmixokhoz.

10. Citromok

Végül ne feledkezzünk meg a citromról sem. Bár savas, a citromlé helyileg alkalmazva pattanások elleni előnyöket kínál, többek között:

  • Antimikrobiális és antibakteriális tulajdonságok
  • Természetes összehúzó hatás a bőr mélytisztítására
  • C-vitamin a felesleges olaj ellen és a pattanások megelőzésére

Használjon frissen facsart citromlevet napi tonikként a pórusok összehúzásához és a bőr tisztaságának elősegítéséhez. Csak kerülje a napozást a citromlé bőrre történő felvitele után.

Ideje elkezdeni több gyümölcsöt enni!

Ha több ilyen folteltávolító gyümölcsöt iktatsz be az étrendedbe, akkor belülről kifelé táplálod a bőrödet. A gyümölcsöket mindig frissen vagy turmixolva fogyassza, ne pedig gyümölcslé formájában, hogy a legnagyobb előnyöket élvezhesse. Ha lehetséges, ragaszkodjon a bio termékekhez is.

Illesszen be 2-3 ilyen gyümölcsöt a napi étkezésébe és uzsonnájába. Ezzel biztosítod bőröd számára a tiszta, ragyogó arcbőrhöz szükséges kulcsfontosságú vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat. Ne lepődj meg, ha már néhány héten belül eredményeket észlelsz!

Végül ne feledje, hogy a gyümölcsök az egészséges életmód mellett működnek a legjobban. Ügyeljen arra, hogy sok vizet igyon, mozogjon, kezelje a stresszt, és aludjon eleget. Az egész test egészségének megőrzése maximalizálja a pattanások elleni diéta hatékonyságát.

Most, ha legközelebb kitörsz, tudni fogod, melyik gyümölcshöz nyúlj! Szólj, ha bármilyen más kérdésed van.

Gyakran ismételt kérdések a gyümölcsökről, amelyek a pattanások kezelésére szolgálnak

Miért jótékonyak a gyümölcsök a pattanásos bőrre?

A gyümölcsök alapvető vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek támogatják a tiszta, egészséges bőrt. Segítenek a bőr hidratálásában, a gyulladások elleni küzdelemben, a napkárosodás elleni védelemben és az olajtermelés kiegyensúlyozásában. A gyümölcsökben található rostok emellett segítenek eltávolítani a salakanyagokat a szervezetből a tisztább bőr érdekében.

A gyümölcsök rontanak a pattanásokon?

Egyes gyümölcsök, mint a mangó, a szőlő, a banán és az aszalt gyümölcsök magas glikémiás indexűek, ami egyeseknél súlyosbíthatja a pattanásokat. A legtöbbeknek azonban jót tesz, ha mértékkel fogyasztják őket. Koncentráljon az alacsony glikémiás gyümölcsökre, mint a bogyós gyümölcsök, a paradicsom, az alma, a grapefruit és a cseresznye.

Mi a legjobb módja a gyümölcsök fogyasztásának a tiszta bőrért?

A gyümölcsöket lehetőleg nyersen és frissen fogyassza. A turmixolásuk is nagyszerű. Kerülje a gyümölcslevek készítését, mivel az elveszi a jótékony, bőrhidratáló rostokat. Válasszon bio gyümölcsöket, hogy minimalizálja a peszticideknek való kitettséget.

Mennyi gyümölcs ajánlott naponta az aknésoknak?

Törekedjen arra, hogy naponta legalább 2-3 adag pattanás elleni gyümölcsöt fogyasszon. Egy adag körülbelül 1 csésze bogyós gyümölcsnek vagy egy nagyobb gyümölcs szeletének/darabkájának felel meg. Keverje össze a választékot, hogy sokféle vitaminhoz és ásványi anyaghoz jusson.

Jót tesznek a bőrnek a gyümölcstartalmú vizek és teák?

Igen! Ha a vízhez olyan gyümölcsöket adsz, mint a citrom, lime, grapefruit, eper, ananász, narancs, alma és kivi, frissítő, bőrbarát italt kapsz. A gyümölcsökkel átitatott gyógyteák szintén jótékony hatásúak. Csak kerülje a hozzáadott cukrot.

Étkezés előtt vagy után egyek gyümölcsöt a pattanások ellen?

A gyümölcsöket a legjobb, ha más ételektől elkülönítve fogyasztjuk, akár uzsonnára, akár nehezebb étkezések előtt. A fehérje- vagy zsiradékban gazdag étkezés után elfogyasztott gyümölcsök emésztési zavarokat okozhatnak, mivel a gyümölcsök gyorsabban emésztődnek, mint más élelmiszerek.

Alkalmazhatok gyümölcslevet vagy gyümölcspépet közvetlenül a bőrömre?

Kis mennyiségű nyers, friss citrom-, alma-, eper-, kivi, ananász-, papaya-, narancs- vagy paradicsomlé vagy pép használata segíthet a pattanások elleni küzdelemben, ha a bőrre kenjük. Csak kerülje a tényleges egész gyümölcsszeletek bőrre dörzsölését, hogy elkerülje a baktériumok terjedését.

Mennyi idő, amíg eredményeket látok a pattanások elleni gyümölcsök fogyasztásával?

Türelemre és következetességre van szükség, de a legtöbb ember 2-4 héten belül javulást tapasztal a bőrén, miután növelte a gyümölcsfogyasztást. A tartósan tiszta bőr érdekében mindenképpen tartsa be az egészséges étrendet és életmódot. Fontolja meg más pattanások elleni élelmiszerek, például leveles zöldségek, halak és probiotikumok hozzáadását is.

Szedjek valamilyen kiegészítőt a gyümölcsök fogyasztása mellett?

Valószínűleg nincs szükséged étrend-kiegészítőkre, ha naponta 2-3 adag gyümölcsöt fogyasztasz. A cinkkiegészítő azonban segíthet a közepesen súlyos vagy súlyos pattanások esetén, mivel csökkenti a gyulladást. A probiotikus kiegészítők szintén támogatják a bélrendszer egészségét a tisztább bőr érdekében. De előbb kérje ki orvosa tanácsát.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső