Mi a 4 fokozatú pattanások?

Published:

Az akne gyakori bőrbetegség, amely minden korosztályt érint. Akkor jelentkezik, amikor a szőrtüszők eltömődnek olajjal és elhalt hámsejtekkel, ami fehér- és mitesszerek, pattanások és ciszták kialakulásához vezet. Az akne az enyhétől a súlyosig terjedhet, és a bőrgyógyászok az elváltozások típusa és mennyisége alapján különböző fokozatokba sorolják. Az akne négy fokozatának megértése segíthet a legjobb kezelési lehetőségek meghatározásában.

Melyek az akne 4 fokozatai

Grade 1 Akne

Az 1. fokozatú vagy enyhe pattanások alkalmankénti fehérfejűekből, mitesszerekből és apró pattanásokból állnak. Az 1. fokozatú akne minimális gyulladást okoz, és jellemzően hormonális változások következtében alakul ki, például a pubertáskorban.

Az 1. fokozatú akne elsődleges elváltozásai a következők:

  • Komedónok - ismertebb nevükön fehér mitesszerek és mitesszerek. A mitesszerek akkor alakulnak ki, amikor az elhalt hámsejtek és az olaj eltömíti a pórusnyílást. A mitesszerek zárt komedók, ahol a dugulás a bőrfelszín alatt marad. A mitesszerek nyílt komedók, amelyek sötét dudorok formájában jelennek meg.
  • Papulák - apró, rózsaszín vagy piros dudorok, amelyek érintésre érzékenyek. A pattanások akkor alakulnak ki, amikor az eltömődött pórust körülvevő falak lebomlanak és begyulladnak.

Az 1. fokozatú akne általában könnyen kezelhető vény nélkül kapható tisztítószerekkel, krémekkel és gélekkel. A következetes tisztítás és a benzoil-peroxidot vagy szalicilsavat tartalmazó termékek segítenek eltávolítani a felesleges olajat és az elhalt hámsejteket. Az 1. fokozatú pattanások általában gyorsan reagálnak a vény nélkül kapható helyi kezelésekre.

Grade 2 Akne

A 2. fokozatú vagy közepesen súlyos akne jelentősebb papulákból és pustulákból áll. A pustulák hasonlóak a papulákhoz, de a csúcsukon látható genny van. A mérsékelten gyulladásos akne gyakori a tizenéveseknél és a fiatal felnőtteknél.

A 2-es fokozatú akne elsődleges elváltozásai a következők:

  • Papulák - ezek az apró, rózsaszín pattanások mérsékelten gyulladt pórusokat jeleznek.
  • Pusztulák - ezek olyan papulák, amelyeknek a csúcsain látható genny van. A genny elhalt hámsejtekből, baktériumokból és faggyúból áll.
  • Komedónok - eltömődött pórusok mitesszerek és fehér mitesszerek formájában, valamint gyulladásos papulák és pustulák is előfordulnak.

A 2-es fokozatú pattanások jellemzően 20-100 elváltozással rendelkeznek. A papulák és pustulák lehetnek kiterjedtek vagy egy területre koncentráltak. A közepes fokú akne gyakran a menstruációs ciklus előtt, a hormonális változások miatt időszakosan fellángol.

A vény nélkül kapható helyi kezelések segíthetnek a 2. fokozatú pattanások kezelésében. Sokaknak azonban vényköteles gyógyszerekre, például retinoidokra, benzoil-peroxidra vagy antibiotikumos gélekre és krémekre van szükségük. Rövid távú használatra szájon át szedhető antibiotikumokat is fel lehet írni.

Megfelelő kezeléssel a 2-es fokozatú pattanások anélkül tisztíthatók meg, hogy maradandó hegesedéshez vezetnének. A bőrápolásra való odafigyelés segíthet a kitörések ellenőrzésében és csökkentésében.

3. fokozatú akne

A 3. fokozatú akne súlyos papulopustuláris akne. Sok gyulladásos papulából és pustulából áll, amelyek az arc, a mellkas és a hát nagy területeit borítják. A 3. fokozatú akne gyakran fájdalmas és csúnya, de nem okoz csomós vagy cisztás elváltozásokat.

Itt vannak a 3. fokozatú pattanások elsődleges elváltozásai:

  • Számos papula és pustula - A 3. fokozatú akne kiterjedt gyulladásból áll. Az arcon, nyakon, mellkason, vállon és háton több mint 100 apró, piros pattanás is előfordulhat.
  • Alkalmi csomók - A 4. fokozatú pattanásokkal ellentétben a 3. fokozatú pattanások nem rendelkeznek jelentős számú csomóval. Alkalmanként előfordulhat néhány mély, fájdalmas csomó.
  • Komedók - A gyulladásos elváltozások között általában nyílt és zárt komedók is előfordulnak.

A súlyos papulopustuláris aknés embereknek gyakran fájdalmas, érzékeny a bőrük. A nagyszámú pattanás hegesedéshez vezethet, ha az akne kezeletlen marad.

A súlyos akne vényköteles szájon át szedhető és helyi gyógyszereket igényel a gyulladás megfékezésére és a pattanásokat okozó baktériumok elpusztítására. Az izotretinoin ellenálló, súlyos gyulladásos akne esetén felírható. A megfelelő bőrápolás és az olyan kiváltó okok, mint a stressz és a zsíros kozmetikumok elkerülése szintén segít a kiütések kezelésében.

4. fokozatú akne

A 4. fokozatú akne kiterjedt gyulladásos papulákból, pustulákból, csomókból és cisztákból áll. Súlyos csomós vagy cisztás aknévé minősül. A csomók és ciszták súlyos hegesedést okozhatnak, ha nem kezelik megfelelően.

Íme a 4. fokozatú, súlyos nodulocisztás aknét jellemző főbb elváltozások:

  • Papulák és pustulák - Közepesen súlyos vagy súlyos gyulladásos pattanások vannak jelen.
  • Csomók - A bőr mélyén kemény, fájdalmas dudorok alakulnak ki, amelyek súlyos gyulladás jelei. A csomók akkor alakulnak ki, amikor az eltömődött pórusok nagyon mélyen a bőr dermisz rétegében felszakadnak.
  • Ciszták - A ciszták hasonlóak a csomókhoz, de nagyobbak, fájdalmasabbak és gennyesek. A cisztás foltokat általában injekciókkal kell kezelni, hogy a genny lefolyjon.

Az aknés csomók és ciszták kiterjedt hegesedéshez és hiperpigmentációhoz vezethetnek. A súlyos, cisztás pattanások sürgős orvosi kezelést igényelnek a maradandó bőrkárosodás és a negatív pszichológiai hatások, például a szorongás, a depresszió és a csökkent önbecsülés elkerülése érdekében.

A súlyos cisztás akne vényköteles orális és helyi gyógyszereket igényel. A súlyos eseteket izotretinoinnal (nagy dózisú A-vitamin) lehet kezelni. Egyéb kezelési lehetőségek közé tartoznak a szteroid injekciók, a lézer/fényterápia, a kémiai hámlasztás és a mikrodermabrázió a hegesedés javítására.

A pattanások fokozatának meghatározása

A pattanások típusának és mennyiségének ismerete szükséges az akne fokozatának és a megfelelő kezelésnek a meghatározásához. Íme néhány dolog, amire figyelni kell a pattanások felmérésekor:

  • Nem gyulladásos elváltozások - Ide tartoznak a nyílt és zárt komedók (mitesszerek és fehér mitesszerek). Vegye figyelembe az eltömődött pórusok számát.
  • Enyhe gyulladásos elváltozások - Keressen apró, rózsaszínű dudorokat, úgynevezett papulákat.
  • Mérsékelt gyulladásos elváltozások - Ellenőrizze a gennyes pattanásokat, az úgynevezett gennyes pattanásokat.
  • Súlyos gyulladásos elváltozások - A szilárd, fájdalmas csomók és a folyadékkal teli ciszták súlyosabb aknét jeleznek.
  • Elterjedés - Vegye figyelembe, hogy csak néhány elszórtan elhelyezkedő elváltozásról vagy nagy területeket borító, kiterjedt klaszterekről van-e szó.
  • Korábbi hegesedés - Ez azt jelezheti, hogy a múltban súlyos pattanásai voltak.
  • A fellángolások gyakorisága - jegyezze meg, hogy alkalmi kitörései vannak-e a tartós pattanásokkal szemben.

Ha néhány hónapig nyomon követi a kiütéseit, az segít megállapítani, hogy tartós vagy időszakos pattanásai vannak-e. A bőrgyógyász felkeresése segít megfelelően diagnosztizálni az akne fokozatát, és megfelelő terápiákat ajánlani.

Akne fokozatok és heg kockázat

A pattanások minősége gyakran összefügg a maradandó pattanásos hegesedés kockázatával. Itt van a heg kockázata az egyes pattanásfokozatoknál:

  • Grade 1 - Minimális a hegesedés kockázata. Az enyhe komedonális akne és az alkalmi papulák általában hegek nélkül oldódnak.
  • 2. fokozat - alacsony a hegesedés kockázata. A mérsékelten gyulladásos akne néhány sekély jégcsákányos vagy dobozkocsis heghez vezethet.
  • 3. fokozat - A hegesedés mérsékelt kockázata. A széles körben elterjedt elváltozások növelik a hegesedés esélyét. Gödrös és mélyedésekkel tarkított hegek fordulhatnak elő.
  • 4. fokozat - Nagy a hegesedés kockázata. A csomók és ciszták elpusztíthatják a kollagént, ami súlyos hegeket okozhat.

Minél gyulladtabb és tartósabb a pattanás, annál nagyobb a hegek kialakulásának valószínűsége. Az azonnali kezelés kulcsfontosságú a bőr maradandó károsodásának megelőzésében.

Mikor keresse fel a bőrgyógyászt

Javasoljuk, hogy keressen fel egy bőrgyógyászt, ha:

  • A vény nélkül kapható termékek 3 hónap után sem javítottak a pattanásokon
  • Az akne sötét foltokat vagy hegeket hagy maga után
  • Az akne jelentős érzelmi stresszt okoz
  • Súlyos gyulladásos akne jelei vannak jelen

A bőrgyógyász megfelelően diagnosztizálhatja az Ön pattanásos bőrét, azonosíthatja a kiváltó okokat, és személyre szabott kezelési tervet készíthet. Közepesen súlyos vagy súlyos akne esetén gyakran vényköteles szájon át szedhető és helyileg alkalmazható gyógyszerekre van szükség a gyulladás kezelésére és a hegesedés megelőzésére. A bőrgyógyász lézeres kezelést is javasolhat a hegesedés javítására.

A bevétel

A megfelelő kezelés megtalálásához kulcsfontosságú az Ön egyedi aknefokozatának azonosítása. Az enyhe, nem gyulladásos akne vény nélkül kapható termékekkel kezelhető. A közepesen súlyos vagy súlyos gyulladásos akne azonban bőrgyógyász szakszerű kezelését igényli. Minél korábban kezdik meg a megfelelő akne-kezelést, annál kisebb a kockázata a maradandó fizikai és érzelmi hegek kialakulásának. A négy pattanásfokozat ismerete lehetővé teszi a kezelési lehetőségek és a lehetséges szövődmények jobb megértését.

Gyakran ismételt kérdések az akne fokozataira vonatkozóan

Az akne gyakori bőrbetegség, amely akkor jelentkezik, amikor a szőrtüszők eltömődnek elhalt hámsejtekkel és olajjal. A pattanások súlyossága az enyhétől a súlyosig terjedhet. A bőrgyógyászok a pattanásokat 4 fokozatba sorolják a jelenlévő elváltozások típusa és mennyisége alapján. Az alábbiakban válaszokat talál néhány gyakran feltett kérdésre az akne különböző fokozatainak megértésével és meghatározásával kapcsolatban.

Mi a 4 fokozatú akne?

A pattanások 4 fokozatát különböztetjük meg:

1. fokozat (enyhe) - Ez néhány elszórtan elhelyezkedő komedóból (mitesszerek és fehér mitesszerek) és kis gyulladásos papulákból áll.

2. fokozat (mérsékelt) - Nagyobb területeket borító, kifejezettebb papulákból és pustulákból áll.

3. fokozat (súlyos) - Számos kiterjedt papulát, pustulát és alkalmanként csomókat tartalmaz.

4. fokozat (Súlyos csomós/cisztás) - Súlyos gyulladásos csomók és ciszták jellemzik a pustulák és papulák mellett.

Mik azok a komedók?

A komedók eltömődött szőrtüszők. A komedóknak két típusa van:

  • Fehérfejűek (zárt komedók) - Ezek apró, hússzínű dudorok formájában jelennek meg a bőr felszíne alatt.
  • Mitesszerek (nyitott komedók) - Ezek sötét pöttyöknek tűnnek a bőrön, és akkor keletkeznek, amikor az elhalt hámsejtek és az olaj megrekednek a pórusban, majd oxidálódnak, és feketévé válnak.

Mik azok a papulák és pustulák?

A pattanások kis piros, gyulladt, genny nélküli dudorok. Akkor alakulnak ki, amikor az eltömődött pórusok elfertőződnek és megduzzadnak.

A pustulák hasonlóak a papulákhoz, de látható gennyel vannak tele. A genny olajból, baktériumokból és elhalt hámsejtekből áll.

Mik azok a csomók és ciszták?

A csomók nagy, kemény csomók a bőr alatt, amelyeket mély fertőzés és az eltömődött pórusok gyulladása okoz. A ciszták hasonlóak a csomókhoz, de gennyesek, és érzékenyek és fájdalmasak lehetnek. Mindkettő súlyos aknét jelez.

Hogyan lehet meghatározni a konkrét pattanásfokozatot?

A pattanásos osztályzat meghatározásához:

  • Figyelje meg a foltok típusait - hogy többnyire komedók, papulák, pustulák, csomók vagy ciszták vannak-e.
  • Nézze meg az eloszlást - ha csak néhány elváltozás van, vagy nagy területeket borító klaszterek.
  • Ellenőrizze a hegeket, amelyek súlyosabb korábbi pattanásokra utalnak.
  • Nyomon követni a kitörések gyakoriságát - ha időszakos vagy tartósak.
  • A bőrgyógyász felkeresése segíthet a fokozat megfelelő diagnózisában.

Hogyan korrelál az akne fokozata a heg kockázatával?

  • Az 1. fokozat minimális hegesedési kockázattal jár.
  • A 2. fokozat esetében alacsony az enyhe hegesedés kockázata.
  • A 3. fokozat mérsékelt hegesedés kockázatával jár.
  • A 4. fokozatnál nagy a kockázata a súlyos hegesedésnek a csomók és ciszták miatt.

Mikor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni?

Keressen fel egy bőrgyógyászt, ha:

  • A vény nélkül kapható termékek 3 hónap után nem javítják a pattanásokat.
  • Az akne hegeket vagy sötét foltokat hagy.
  • A pattanások érzelmi fájdalmat okoznak.
  • A súlyos akne jelei jelen vannak - csomók, ciszták, kiterjedt gyulladás.

Mi a kezelés a különböző akne fokozatok esetében?

  • Az 1. fokozat gyakran kezelhető vény nélkül kapható tisztítószerekkel, krémekkel és gélekkel.
  • A 2. fokozat általában vényköteles helyi vagy szájon át szedhető antibiotikumokat igényel.
  • A 3. fokozatban a gyulladás megfékezésére vényköteles szájon át szedhető és helyi gyógyszereket kell felírni.
  • A súlyos, 4. fokozatú cisztás akne sürgős, agresszív kezelést igényel szájon át szedhető és helyi gyógyszerekkel, és néha olyan eljárásokkal, mint az injekciók vagy a lézerterápia.

A bőrgyógyász felkeresése segít diagnosztizálni az Ön fokozatát és személyre szabott kezelési tervet készíteni. Minél korábban kezdik meg a megfelelő kezelést, annál kisebb a pattanások és a hegesedés kockázata.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső