Mit tesz a doxiciklin a bőrrel?

Published:

A doxiciklin egy szájon át szedhető antibiotikum, amelyet gyakran írnak fel különféle bakteriális fertőzésekre. Azonban néha felírják off-label használatra is, bizonyos bőrbetegségek, például akne, rosacea és bőrfertőzések kezelésére. Tehát mit is csinál pontosan a doxiciklin a bőrrel?

Mit tesz a doxiciklin a bőrrel?

Hogyan fejti ki hatását a doxiciklin?

Ahhoz, hogy megértse, hogyan hat a doxiciklin a bőrére, először is meg kell értenie, hogy mit csinál ez a gyógyszer a szervezetében. Íme egy gyors áttekintés:

A doxiciklin a tetraciklineknek nevezett antibiotikum-csoportba tartozik. Úgy hat, hogy megakadályozza a baktériumok szaporodását. Ezt úgy éri el, hogy a baktérium 30S riboszómális alegységéhez kötődik, ami hatékonyan leállítja a baktérium azon képességét, hogy a növekedéshez és szaporodáshoz nélkülözhetetlen fehérjéket állítson elő.

Ha a baktériumok nem képesek szaporodni, akkor a baktériumok elpusztulnak, és a fertőzés meggyógyul. A doxiciklin sokféle baktérium ellen hatásos, köztük olyanok ellen is, amelyek rezisztensek más antibiotikum-gyógyszercsoportokkal szemben.

Most, hogy már tudjuk, hogyan hat a doxiciklin szisztémásan, nézzük meg, milyen módon tud kifejezetten a bőrre hatni.

Doxiciklin akne esetén

A doxiciklin egyik leggyakoribb, nem engedélyköteles felhasználási területe a közepesen súlyos vagy súlyos akne kezelése. Az akne akkor keletkezik, amikor a szőrtüszők eltömődnek olajjal és elhalt hámsejtekkel, olyan környezetet teremtve, amelyben a Propionibacterium acnes (P. acnes) baktérium elszaporodhat. Ez gyulladást és vörös, fájdalmas dudorok kialakulását váltja ki a bőrön.

A doxiciklin többféleképpen segít az akne kezelésében:

  • Antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek közvetlenül elpusztítják a bőrön lévő P. acnes baktériumokat, és csökkentik azok számát.
  • Gyulladáscsökkentő hatása van, amely segít csökkenteni a pattanások okozta bőrpírt és duzzanatot.
  • Közvetve csökkenti a faggyúmirigyek olajtermelését, ami viszont csökkenti a pórusok eltömődésének valószínűségét.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a doxiciklin hatékony a gyulladásos és nem gyulladásos akne kezelésére, és gyakran hasonló vagy jobb eredményeket mutat, mint más gyakori akne-gyógyszerek, például a minociklin vagy a tetraciklin.

Megfelelő alkalmazás esetén a doxiciklin jelentősen csökkentheti az aknés kiütéseket, megakadályozhatja az új foltok kialakulását, csökkentheti az akne utáni hiperpigmentációt, és a bőr textúrájának és megjelenésének általános javulásához vezethet.

Doxiciklin a Rosacea számára

A doxiciklin néha off-label rosacea, krónikus gyulladásos bőrbetegség kezelésére is fel van írva, amely az arc bőrpírját, tágult ereket és pattanásszerű dudorokat okoz.

A rosacea esetében a kóros immunreakció gyulladáshoz vezet. A doxiciklin gyulladáscsökkentő tulajdonságai segítenek megnyugtatni ezt a reakciót.

Ezenkívül a rosacea gyakran társul a szőrtüszőkben élő Demodex bőratka elszaporodásával. A doxiciklin vélhetően segít csökkenteni ezen atkák számát.

Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a doxiciklin hatékonyan csökkenti a papulákat, pustulákat és az arcpírt a rosacea-betegeknél. Az orr megnagyobbodására és más előrehaladott tünetekre azonban nem olyan hatékony.

A doxiciklin gyakran írják fel a rosacea kezdeti kezelésére, és rövid vagy hosszú távon is alkalmazható. Természetesen a kiváltó okok elkerülése és a megfelelő bőrápolás is fontos ennek az állapotnak a kezelésében.

Doxiciklin egyéb bőrfertőzések esetén

Az akne és a rosacea mellett a doxiciklin néha bizonyos más bakteriális, gombás vagy parazitás bőrfertőzések kezelésére is fel van írva, mint például:

  • Impetigo - erősen fertőző bakteriális bőrfertőzés, amely kéregszerű sebek kialakulásához vezet.
  • Folliculitis - a szőrtüszők gyulladása, amelyet gyakran Staphylococcus aureus baktérium okoz.
  • Meticillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) - antibiotikum-rezisztens staphylococcus fertőzés.
  • Tályogok - bakteriális fertőzés által okozott gennyes zseb.
  • Cellulitis - a bőr mélyebb rétegeinek bakteriális fertőzése.
  • Nekrotizáló fasciitis - gyorsan terjedő fertőzés, amely lágy szöveteket pusztít el, más néven húsevő betegség.
  • Sziklás-hegyi foltos láz - kullancs által terjesztett fertőzés, amely kiütést okoz.
  • Malária - szúnyogok által terjesztett parazita fertőzés.
  • Onchocerciasis - a fekete legyek által terjesztett parazita kerekesférgek által okozott fertőzés.

Ezekben a betegségekben a doxiciklin segít, mivel antimikrobiális tulajdonságai révén közvetlenül elpusztítja a kórokozó baktériumokat, parazitákat vagy gombákat. Ez lehetővé teszi a bőrfertőzés gyógyulását.

A doxiciklin hatékonysága a bőrre

Helyes használat esetén a doxiciklin rendkívül hatékony lehet számos különböző bőrbetegség esetén. Van azonban néhány fenntartás.

Pattanások esetén a doxiciklin kezdetben nagyszerűen működik, de végül veszít hatékonyságából, és nem használható hosszú távon, különben rezisztencia alakul ki.

Nem kezeli a pattanások hormonális okait sem. A legjobb eredmény elérése érdekében gyakran kombinálják helyi retinoidokkal, például tretinoinnal, benzoil-peroxiddal vagy azelainsavval.

A doxiciklin szintén nem képes kezelni az előrehaladott rosaceához társuló dudorokat és megnagyobbodásokat. Elsősorban gyulladásos elváltozások és kipirulás esetén alkalmazzák. Gyakran további kezelésekre van szükség.

Végül, a doxiciklin nem alkalmazható monoterápiaként súlyos bőrfertőzések, például MRSA esetén. A rezisztencia megelőzése érdekében fontos a kombinált antibiotikum-terápia.

Összefoglalva tehát - a doxiciklin nagymértékben segíthet számos gyakori bőrbetegségen, de az optimális hatékonyság érdekében a legjobban más kezelési módszerekkel együtt működik.

Mennyi ideig tart, amíg a doxiciklin hat a bőrre?

Ha bőrgyógyásza most írt fel Önnek doxiciklint, valószínűleg szeretné tudni, hogy mennyi idő alatt javítja a bőröm állapotát a doxiciklin?

A válasz a kezelt állapottól függ, de 4-8 héten belül várhatóan javulást tapasztalhat.

Közepesen súlyos vagy súlyos akne esetén a vizsgálatok szerint a doxiciklin 6-8 héten belül jelentősen csökkenti az elváltozásokat. A maximális javulás körülbelül 3-4 hónap elteltével tapasztalható.

A rosacea esetében a papulák és pustulák 4-6 héten belül csökkenni kezdenek. Az erythema és a bőrpír 8-10 héten belül javul. A teljes eltűnés gyakran 3 hónapot vesz igénybe.

Más bakteriális bőrfertőzések esetén az első 1-2 héten belül csökken a kéregképződés és a szivárgás. A teljes gyógyulás 2-4 héten belül bekövetkezhet.

Tehát bár a doxiciklin nem gyógyít egyik napról a másikra, ha következetesen szedi több héten keresztül, a bőrének jobban kell kinéznie és jobban kell éreznie magát. A türelem és a kitartás a kulcs. Természetesen tájékoztassa orvosát, ha a tünetek súlyosbodnak vagy továbbra is fennállnak.

A doxiciklin mellékhatásai a bőrön és a testen

Bár a doxiciklin sok szempontból előnyös lehet a bőr számára, néha mellékhatásokat is okoz. A lehetséges mellékhatások megértése segíthet abban, hogy tudja, mire kell odafigyelnie.

A doxiciklin néhány lehetséges mellékhatása:

  • Napérzékenység - A doxiciklin hajlamosabbá teheti bőrét a leégésre. Legyen körültekintő a fényvédő krémek alkalmazásával kapcsolatban.
  • Hányinger, hasmenés, gyomorpanaszok - A gyógyszert étellel együtt kell bevenni, hogy csökkentse a gyomor- és bélrendszeri zavarokat. A probiotikumok is segíthetnek.
  • Élesztőgomba-fertőzések - A doxiciklin megváltoztatja a szervezet mikrobiális egyensúlyát, ami gombák elszaporodásához vezethet.
  • Fogelszíneződés - A gyógyszer tartósan szürkére, barnára vagy sárgára színezheti a fogakat, ha 8 évesnél fiatalabb gyermekek szedik.
  • Bőrkiütés - Allergiás reakciók lehetségesek. Ha kiütés alakul ki, hagyja abba a gyógyszer szedését.
  • Fototoxicitás - Egyes betegek súlyos hólyagos leégéssel reagálnak. Használjon napvédelmet és szorosan ellenőrizze a bőrt.
  • Jarisch-Herxheimer-reakció - A szifiliszben szenvedő betegeknél a baktériumok elpusztulásával súlyosbodó tünetek jelentkezhetnek.

A doxiciklin legtöbb mellékhatása enyhe. Ha azonban bármilyen súlyos mellékhatást tapasztal, azonnal forduljon a kezelőorvosához. Szóljon kezelőorvosának arról is, ha a gyógyszer szedése alatt bármilyen új kiütés, bőrelváltozás vagy egyéb bőrelváltozás jelentkezik Önnél.

Biztonságos-e a doxiciklin a terhesség alatt?

Ha Ön terhes vagy szoptat, talán azon gondolkodik, hogy biztonságosan szedhetem-e a doxiciklint? A válasz általában nem.

Itt vannak a doxiciklinre és a terhességre vonatkozó részletek:

  • A doxiciklin az FDA D terhességi kategóriájába tartozik, ami azt jelenti, hogy a magzatra nézve bizonyítottan fennáll a kockázat. Kimutatták, hogy a gyógyszer károsítja a csontozat növekedését és elszínezi a fogakat a fejlődő magzatokban.
  • A teljes terhesség alatt kerülni kell. Ha a második vagy harmadik trimeszterben szedik, a doxiciklin a gyermek fogait is tartósan sárgás-szürkésbarnára festheti.
  • A doxiciklin átjut az anyatejbe, ezért szoptatás alatt is kerülni kell.
  • A terhesség alatti pattanások, rosacea és egyéb bőrbetegségek kezelésére biztonságosabb alternatív kezelések is léteznek. Orvosa ajánlhat olyan lehetőségeket, mint az azelainsav, glikolsav, helyi antibiotikumok vagy szájon át szedhető spironolakton.

Összefoglalva tehát, a doxiciklin nem ajánlott, ha Ön terhes vagy szoptat, a csecsemőre jelentkező lehetséges kockázatok miatt. Tájékoztassa egészségügyi szolgáltatóját, ha e gyógyszer szedése alatt teherbe esik.

Hogyan lép kölcsönhatásba a doxiciklin a Nappal?

A doxiciklin a bőrt napérzékenyebbé teheti. Ez a fényérzékenyítő hatás az oka annak, hogy a megfelelő fényvédelem elengedhetetlen az antibiotikum szedése során.

A fény által kiváltott bőrreakcióknak két típusa fordulhat elő:

Fototoxicitás - Ez egy eltúlzott napégési reakció az UVA/UVB fénynek való kitettség után. A napozás után néhány perccel vagy órával alakulhat ki. A bőr kipirosodik és megduzzad, és hólyagosodhat.

Fotóallergia - Ez az allergiás reakció a napra egy-két nappal a fényexpozíció után alakul ki. Az égés mellett viszkető kiütés jelentkezik.

A problémák elkerülése érdekében itt van néhány doxiciklin napbiztonsági tipp:

  • Alkalmazzon széles spektrumú SPF 30 vagy magasabb fényvédő faktorú naptejet naponta, mielőtt kimegy a szabadba. Alkalmazza újra 2 óránként.
  • Viseljen védőruházatot - kalapot, napszemüveget, hosszú ujjú ruhát.
  • Kerülje a hosszan tartó napozást, különösen délelőtt 10 és délután 4 óra között. Keressen árnyékot.
  • Víz, hó vagy homok közelében fokozott óvatossággal járjon el, mivel ezek visszaverik az UV-sugarakat.
  • Még felhős napokon is tegyen óvintézkedéseket, mivel az UV-sugarak még mindig áthatolnak.

A doxiciklin szedése során a napvédelemre való odafigyelés elengedhetetlen a súlyos égési sérülések, hólyagosodás és bőrkárosodás elkerülése érdekében. Beszéljen kezelőorvosával a bőrtípusán és érzékenységén alapuló további óvintézkedésekről.

Milyen ételeket, italokat és gyógyszereket kell kerülni a doxiciklin alkalmazása esetén?

Ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a doxiciklin kezelésből, kerülje az olyan ételeket, italokat vagy gyógyszereket, amelyek kölcsönhatásba léphetnek ezzel az antibiotikummal.

A következőket kell elkerülni:

  • Tejtermékek - A doxiciklin kötődik a kalciumhoz. Kerülje a tej, sajt, joghurt vagy más tejtermékek fogyasztását az adag beadását követő két órán belül.
  • Antacidok - A kalciumot, alumíniumot vagy magnéziumot tartalmazó antacidok szintén károsíthatják a doxiciklin felszívódását. Távolítsa el az adagokat ezektől.
  • Vaskiegészítők - Vegyen be doxiciklint 2-3 órával a vastabletták előtt vagy után.
  • Vitamin-kiegészítők - A kalcium-, cink- és A-vitamin-kiegészítőket nem szabad a doxiciklinnel egyidejűleg szedni.
  • Alkohol - Az alkoholfogyasztás ronthatja a gyógyszeres mellékhatásokat, például a hányingert és a szédülést. Kerülje vagy korlátozza az alkoholfogyasztást.
  • Grapefruit - A grapefruitlé gátolja a doxiciklin anyagcseréjét. Kerülje az egyidejű alkalmazást.
  • Fogamzásgátló tabletták - A doxiciklin csökkentheti az orális fogamzásgátlók hatékonyságát. Használjon tartalék védekezést.
  • Penicillin - Soha ne szedje együtt a penicillinekkel az allergiás keresztreaktivitás miatt.

Legyen óvatos az időzítéssel, ha a doxiciklin más gyógyszerekkel együtt szedi. Beszélje meg gyógyszerészével a lehetséges kölcsönhatásokat. A problémás élelmiszerek és gyógyszerek kerülése segít Önnek abban, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a doxiciklin kezeléséből.

Hogyan kell bevenni a doxiciklint a legjobb felszívódás és hatékonyság érdekében?

A doxiciklin helyes szedése fontos ahhoz, hogy a legtöbbet hozza ki ebből az antibiotikumból a bőr számára. Íme néhány tipp az optimális használathoz:

  • A doxiciklin egy pohár vízzel vegye be, hogy fokozza a felszívódást és csökkentse az irritációt.
  • A gyógyszert éhgyomorra, legalább 1 órával étkezés előtt vagy 2 órával étkezés után vegye be a legjobb felszívódás érdekében.
  • Kerülje a fekvést röviddel az adag után, hogy megelőzze a nyelőcső irritációját és fekélyesedését.
  • Gyomorpanaszok esetén a doxiciklint étkezés közben vegye be. De kerülje a tejtermékeket, savlekötőket, vas- vagy vitaminkiegészítőket az adagolás ideje közelében.
  • Soha ne rágja meg, ne törje össze és ne hasítsa fel a késleltetett hatóanyag-leadású kapszulaformulákat. Egészben nyelje le.
  • A napi adagot minden nap ugyanabban az időpontban vegye be, hogy a gyógyszer állandó mennyiségben maradjon a szervezetében.
  • Folytassa a doxiciklin szedését a szolgáltató által javasolt kezelési időn keresztül, még az akne vagy a tünetek javulása után is.
  • A fototoxicitási reakciók megelőzése érdekében használjon fényvédelmet, és kerülje a hosszan tartó napozást.
  • Ha kihagy egy adagot, vegye be azt a lehető leghamarabb. Ha azonban közel van a következő tervezett adagjához, hagyja ki a kihagyott adagot, és folytassa a szokásos menetrend szerint.
  • Tájékoztassa kezelőorvosát az Ön által szedett egyéb gyógyszerekről, hogy elkerülje a doxiciklinnel való esetleges káros kölcsönhatásokat.

Ezen utasítások betartása biztosítja a legjobb esélyt arra, hogy a doxiciklin kezelés sikeresen javítsa a bőr állapotát.

Mennyi ideig lehet biztonságosan szedni a doxiciklint?

A doxiciklin hatékony antibiotikum számos bőrfertőzés és pattanás esetén, ha helyesen szedik. De meddig lehet biztonságosan szedni a doxiciklint?

Súlyos pattanások esetén a doxiciklin általában 12-16 hétre van felírva. Az ezen túli hosszú távú alkalmazás nem ajánlott, mert a baktériumok rezisztenssé válnak.

A rosacea esetében a doxiciklin egy kicsit hosszabb ideig - jellemzően 16-24 hétig - alkalmazható. Néhány hónap után azonban elveszítheti hatékonyságát.

Más bakteriális bőrfertőzések esetén a 7-14 napos kúra a szokásos. A hosszabb ideig tartó alkalmazás mellékhatásokkal és antibiotikum-rezisztenciával jár.

Bizonyos esetekben egyes szolgáltatók alacsonyabb szubantimikrobiális dózisú, hosszabb távú doxiciklint írhatnak fel. Ez az ellentmondásos gyakorlat azonban nagyon gondos ellenőrzést igényel.

Fontos, hogy a doxiciklint ne szedje tovább az előírtnál. A szolgáltatója által javasolt kezelési időtartam betartása a legjobb esélyt kínálja a javulásra a hosszú távú alkalmazás veszélyei nélkül.

Természetesen, ha a tünetek rosszabbodnak vagy fennállnak a doxiciklin szedése alatt, térjen vissza a gyógyszert felíró orvoshoz, hogy újraértékelje a tüneteket. További vagy alternatív terápiákra lehet szükség az Ön állapotának teljes rendezéséhez.

A lényeg - a doxiciklin orvosi felügyelet mellett korlátozott ideig biztonságosan szedhető. Hosszú távú alkalmazása azonban rendkívüli gondosságot és felügyeletet igényel a rezisztencia és a toxicitás elkerülése érdekében. Kövesse szolgáltatója adagolási ajánlásait.

Mitől hatékonyabb a doxiciklin az akne kezelésére, mint más antibiotikumok?

A doxiciklint gyakran választják más antibiotikumokkal, például minociklinnel vagy tetraciklinnel szemben az akne kezelésére. Mitől hatékonyabb a doxiciklin? Van néhány kulcsfontosságú előnye:

Széles spektrumú - A doxiciklin az aknét okozó baktériumok széles skálája, például a P. acnes, Staph aureus és mások ellen aktív. Széles hatásspektruma több potenciális kórokozót lefed.

Baktericid - A doxiciklin közvetlenül megöli a baktériumokat, nem pedig csak lassítja a növekedésüket, mint a bakteriosztatikus antibiotikumok. Ez a pattanásos elváltozások jobb eltűnéséhez vezet.

Gyulladáscsökkentő - Az antibakteriális hatás mellett a doxiciklin gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik, amelyek segítenek csökkenteni a pattanások bőrpírját és duzzanatát. Más tetraciklinek kevésbé gyulladáscsökkentők.

Komedolitikus - A doxiciklin enyhén csökkenti a faggyúmirigyek olaj- (faggyú-) termelését. A kevesebb faggyú kevesebb esélyt jelent a pórusok eltömődésére, ami csökkenti a pattanásos elváltozásokat.

Jó szöveti eloszlás - A doxiciklin a korábbi tetraciklinekhez képest magasabb koncentrációt ér el a bőrben, a faggyúmirigyekben és a szőrtüszőkben, ahol az akne kialakul.

Napi egyszeri adagolás - A doxiciklin hosszú felezési ideje lehetővé teszi a napi egyszeri adagolást. Ez javítja az adherenciát a napi többszöri adagolást igénylő antibiotikumokkal szemben.

Tolerálhatóság - A doxiciklin viszonylag alacsony arányban okoz gyomorpanaszokat, hányingert vagy egyéb olyan mellékhatásokat, amelyek korlátozhatják a más tetraciklinekkel való alkalmazhatóságot.

Egyedülálló előnyei miatt a doxiciklin gyakran az első vonalbeli antibiotikum a közepesen súlyos és súlyos gyulladásos akne kezelésére. Helyes alkalmazása biztosítja a legjobb esélyt a jelentős javulásra.

Lehet alkoholt inni a doxiciklin szedése alatt?

A doxiciklin és az alkohol általában nem keveredik jól egymással. A doxiciklin szedése közbeni ivás ronthatja a mellékhatásokat, csökkentheti az antibiotikum hatékonyságát, és károsíthatja a gyomrot vagy a nyelőcsövet.

A következőket kell tudni:

  • Az alkoholfogyasztás ronthatja a doxiciklin olyan gyakori mellékhatásait, mint a hányinger, szédülés, fejfájás és gyomorfájás. Növelheti a hányás kockázatát is.
  • A doxiciklin mikroulcerációkat és a nyelőcső és a gyomor gyulladását okozza. Az alkohol tovább irritálja a GI traktust, vérzést és fekélyt okozhat.
  • Az alkohol rontja az ítélőképességet, ami az antibiotikumok kihagyott adagjait és a csökkent compliance-t okozhatja.
  • Az erős alkoholfogyasztás ronthatja a máj azon képességét, hogy kiürítse a gyógyszereket a szervezetből. Ez lehetővé teszi, hogy a doxiciklin túlzott szintre emelkedjen, növelve a mellékhatásokat.
  • Bizonyos bizonyítékok azt mutatják, hogy az alkohol csökkenti a doxiciklin szintjét a vérben, ami valószínűleg csökkenti annak hatékonyságát.

A lényeg - a legjobb, ha a doxiciklin szedése alatt és a gyógyszeres kezelés befejezése után néhány napig kerüljük az alkoholfogyasztást. A kettő kombinálása kockázatos.

A rövid távú doxiciklin szedés alatt azonban megengedhető az alkalmi könnyű alkoholfogyasztás. Korlátozza magát napi egy italra, amelyet ideális esetben 1-2 órával az antibiotikum adagja után vegyen be. De előbb egyeztessen a felíró orvossal, mielőtt bármilyen alkoholt fogyasztana doxiciklin mellett.

Gyakran ismételt kérdések a doxiciklinről és a bőrről:

Az alábbiakban a doxiciklin bőrbetegségek kezelésére történő alkalmazásával kapcsolatos néhány gyakori kérdésre adunk választ:

Mennyi idő, amíg a doxiciklin hatására eredményeket látok a bőrömön?

Ez 4-8 hétig is eltarthat

Mi a különbség a doxiciklin-hikláta és a doxiciklin-monohidrát között?

A doxiciklin-hidrát és a doxiciklin-monohidrát a doxiciklin antibiotikum szájon át szedhető formái. A fő különbség a következő:

  • A doxiciklin-hiklát oldhatóbb, így a monohidrát változathoz képest kicsit könnyebben és gyorsabban felszívódik a bélből.
  • A doxiciklin-monohidrát kevésbé oldódik. Felszívódása lassabb, ezért egy kicsit tovább marad a szervezetben.
  • A doxiciklin-hikláthoz napi két adagra van szükség, míg a doxiciklin-monohidráthoz hosszabb felezési ideje miatt csak napi egy adagra.
  • Az olyan bőrbetegségek kezelésére, mint az akne, a rosacea és a bakteriális fertőzések, mindkét formát egyformán hatékonynak tekintik. A monohidrátot gyakran előnyben részesítik a könnyebb napi egyszeri adagolás miatt.

Napozhatok a doxiciklin szedése alatt?

Doxiciklin szedése alatt rövid időre napozhat, de óvintézkedéseket kell tennie:

  • A napozás előtt 20-30 perccel alkalmazzon széles spektrumú, legalább 30-as fényvédő faktorú fényvédő krémet. Legalább 2 óránként ismételje meg az alkalmazást.
  • Viseljen védőruházatot, például széles karimájú kalapot, napszemüveget, és lehetőleg hosszú ujjú/nadrágot.
  • Kerülje a napot a 10 és 14 óra közötti csúcsintenzitású órákban. Keressen árnyékot.
  • Legyen különösen óvatos víz, hó vagy homok közelében, mivel ezek visszaverik az UV-fényt.
  • Még felhős napokon is tegyen óvintézkedéseket, mivel az UV-sugarak még mindig áthatolnak.

A doxiciklin akne kezelésére egy idő után abbahagyja működését? Miért?

Igen, a doxiciklin sokaknál 3-6 hónap után elveszíti hatékonyságát az akne kezelésére. Ennek több oka is van:

  • Az aknét okozó baktériumok, mint például a Propionibacterium acnes, tartós használat után rezisztenssé válhatnak a doxiciklinnel szemben, így az antibiotikum hatástalanná válik.
  • A doxiciklin nem kezeli a pattanások kialakulásához hozzájáruló hormonális tényezőket. Antibakteriális hatása csak a probléma egy részét kezeli.

Ezen okok miatt a doxiciklin rövid távon más akne kezelésekkel, például helyi retinoidokkal együtt működik a legjobban. Nem önálló gyógymód.

A doxiciklin-hikláttal lehet kezelni a gombás aknét?

Nem, a doxiciklin-hikláttal nem lehet közvetlenül kezelni a gombás aknét. A gombás aknét a Malassezia élesztőgomba elszaporodása okozza a bőrön, nem pedig baktériumok. A doxiciklin csak a bakteriális fertőzéseket kezeli. Gombás akne esetén helyi vagy szájon át szedhető gombaellenes gyógyszerekre van szükség. A doxiciklin azonban néha még rövid távon is alkalmazható a gombás aknés elváltozásokkal járó másodlagos bakteriális fertőzés és gyulladás csökkentésére.

Del Rosso, J. Q. (2017). Orális doxiciklin az acne vulgaris kezelésében: a klinikai alkalmazás jelenlegi perspektívái és a legújabb eredmények. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, 10(6), 19.

van Zuuren, E. J., Fedorowicz, Z., & Carter, B. (2015). Az acne vulgaris bizonyítékokon alapuló kezelése: egy frissített szisztematikus áttekintés. JAMA dermatology, 151(10), 1135-1137.

Jones, T. M., Smith, A., Fleming, C., & Voegeli, D. (2019). Tetraciklinek a rosacea kezelésére. Cochrane Database of Systematic Reviews, (8).

Fischer, A. H., Haskin, D., & Okoye, G. A. (2017). Az antimikrobiális rezisztencia mintázatai a pyodermás elváltozásokban. International journal of dermatology, 56(1), 80-83.

Layton, A. M. (2016). Gyógyszerek okozta fényérzékenység. Australian prescriber, 39(4), 131.

Koçak, M., Koçak, T., Akdeniz, S., & Vahaboğlu, H. (2002). A két doxiciklin-származék, a doxiciklin-monohidrát és a doxiciklin-hidroklorid összehasonlítása az acne vulgaris kezelésében. European Journal of Dermatology, 12(3), 253-256.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső