Nem küldjük el az Ön címére
Az Ön országának törvényei és rendeletei miatt nem szabad küldeni az Ön jelenlegi helyére. Ha bármilyen kérdése van, kérlek Lépjen kapcsolatba velünkAzért vagyunk, hogy segítsünk
Kérdése van a termékkel, vagy annak tartalmával kapcsolatban? Lépjen kapcsolatba velünk!Search
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact us contact usNincs termék
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
You have to add to cart at least 0 bottles or any program to make checkout.
We don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usWe don't ship to your address!
Due to your country law and regulations, we are not permitted to send to your current location. If you have any questions please contact usWe are here to help you
We are here for you. If you have any question please contact usSearch
Please insert a search term in the input field. If you have any question please contact usAz A-vitamin egy zsírban oldódó anyag, amely számos élelmiszerben könnyen elérhető, és döntő szerepet játszik a szem egészségében és a tiszta látásban. Olvasson tovább, és tudjon meg mindent erről az alapvető vitaminról, beleértve a hiány jeleit is.
Tartalomjegyzék:
Az A-vitamin egyike a sok alapvető anyagnak, amelyeket szervezetünk a kulcsfontosságú biológiai folyamatok támogatására használ; azonban az emberi szervezetben természetes módon nem fordul elő.[1] Ez - mivel a szervezet nem képes A-vitamint előállítani - azt jelenti, hogy olyan élelmiszereket kell fogyasztanunk, amelyek természetesen gazdagok ebben a vitaminban, hogy kihasználhassuk annak előnyeit – olyan előnyöket, amelyek a látásra, a sejtburjánzásra, a bőr egészségére és még sok másra is hatást gyakorolnak.
Rövidesen kitérünk a legjobb A-vitamin forrásokra, de először nézzük meg közelebbről a vegyület kémiai szerkezetét és különféle metabolitjait. Az A-vitamin kifejezés valójában két fő formára utal:
• Előformált A-vitamin (retinol és retinil-észter)
• A provitamin (béta-karotin)
Szerencsére mindkét típus retinallá és retinoidsavvá alakul, amelyek a különféle biológiai funkciók fenntartásához szükséges metabolitok. Az A-vitamin első pillantásra bonyolultnak tűnhet, de a legfontosabb, hogy nem kell aggódnia amiatt, hogy melyik fajtát fogyasztja, mivel mindkettő ugyanazokat az előnyöket nyújtja.
Mielőtt megvizsgálnánk az A-vitamin előnyeit, hasznos tudni, hogy mely élelmiszerek milyen típusú A-vitamint tartalmaznak, mivel előfordulhat, hogy többet vagy bizonyos esetekben kevesebbet kap annál, mint amennyire a szervezetnek szüksége van a jó közérzet fenntartásához. És ahogy hamarosan rájövünk, az A-vitamin hiánya számos betegséghez vezethet.[2]
A "kész" A-vitamin legjobb forrásai az állati eredetű élelmiszerek, nevezetesen a hús, a hal és a tejtermékek.
A következő élelmiszerekre érdemes összpontosítani:
• Zsíros hal (tonhal, lazac és makréla)
• Tehéntej (teljes, sovány és csökkentett zsírtartalmú)
• Sajt (kecske, cheddar és mozzarella)
• Tojás
Az A-provitamin legjobb forrásai a gyümölcsök és zöldségek. Technikailag ezek az élelmiszerek az A-vitamin előanyagát, az úgynevezett béta-karotint tartalmazzák, de ezt az antioxidánst a szervezet automatikusan A-vitaminná alakítja.
A következő növényi alapú termékekre érdemes összpontosítani:
• Mangó
• Piros paprika
• Édesburgonya
• Sárgarépa
• Brokkoli
• Spenót
Természetesen, ha a kiegyensúlyozott étrend fenntartása nehézséget okoz, vagy nem rajong a fent felsorolt ételekért, választhat multivitaminokat és egyéb kiegészítőket is az ajánlott napi bevitel eléréséhez.
Most, hogy tudjuk, mely ételekre kell összpontosítanunk, hogy biztosítsuk a megfelelő mennyiségű A-vitamin bevitelét, érdemes kitérni arra, hogy az A-vitamin pontosan milyen hasznot hoz a szervezet számára.
Az A-vitamin döntő szerepet játszik a szem általános egészségében, beleértve a normál látás és éjszakai tisztaság fenntartását. Ezenkívül egyes kutatási eredmények arra utalnak, hogy a vegyület segíthet az életkorral összefüggő szürkehályog és makuladegeneráció esetén.
2001-ben egy tanulmány több mint 2800 idős betegen vizsgálta a vitaminok hatását három különböző típusú szürkehályogra.[3] A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a B és A csoportba tartozó vitaminok hosszú távú alkalmazása erősen befolyásolhatja a kérgi szürkehályogot. Ez a pozitív eredmény kéz a kézben jár egy 2005-ös tanulmánnyal, amely hasonló eredményeket ért el az AMD-vel (időskori makuladegeneráció) a béta-karotin, C-vitamin és cink keverékének alkalmazásával.[4]
A retinoidsav (RA) szerepét régóta összefüggésbe hozzák a normál sejtdifferenciálódással (egyszerű sejtek komplex szövetekké vagy sejttípusokká történő átalakulásával). A kutatók először 1992-ben publikálták a hatást, majd újabb tanulmányok tárták fel a vegyület specifikus hatását a vékonybél sejtaktivitására.[5]
A körülmények in vitro megismétlésével egy 2007-es tanulmány „feltárta az RA-ban rejlő potenciált a sejtdifferenciálódás kiváltására”.[6] A szerzők azonban megjegyezték, hogy a jövőbeni kutatások középpontjában a „szabályozó mechanizmusok” jobb megértése kell, hogy álljon annak érdekében, hogy jobban megértsük az RA hatását az emberi egészségre.
Az A-vitamin másik jelentős előnye, hogy hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez. Mexikóban a School of Natural Sciences megállapította, hogy az A-vitamin hiánya fokozhatja a gyulladásos folyamatokat, ami hozzájárul a krónikus gyulladások és számos nem fertőző betegség kialakulásához.[7]
Miután röviden érintettük az A-vitamin-hiány témáját, most itt az alkalom, hogy alaposabban megvizsgáljuk a következményeket. Először is néhány pozitív hír: az A-vitamin-hiány ritka a többi vitaminhiányhoz képest.
Ez természetesen csak akkor igaz, ha a szokásos étrendben megfelelő mennyiségben vannak jelen a korábban kiemelt élelmiszerek - ami a fejlődő országokban nehezen elérhető gyermekek számára. Ilyen esetekben az A-vitamin hiánya a következőkhöz vezethet:
• Xeroftalmia (éjszakai vakság)
• A fertőzések miatti halálozás nagyobb kockázata
• A kanyaró és a hasmenés súlyosbodása
Biztató, hogy a fejlett országokban ritka az A-vitamin-hiány. Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra való összpontosítás az egyik legjobb módja annak, hogy elegendő A-vitaminhoz jusson a szervezet, a különféle egyéb vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok mellett, amelyeket a teljes értékű élelmiszerek biztosítanak.
Sokat beszéltünk az A-vitamin jótékony hatásairól, és arról, hogyan győződjön meg meg arról, hogy elegendő jut belőle a szervezetébe; de lehet-e túl sok a jóból? Szerencsére a túlzott A-vitamin-bevitel mellékhatásai ritkák, és globális szempontból az A-vitamin-hiány hatása messze felülmúlja az A-vitamin-toxicitás akut hatásait.¹
Az A-vitamin toxicitása azonban előfordulhat, különösen a vitamin-kiegészítőkkel való visszaélés esetén. A túlzott A-vitamin bevitel gyakori mellékhatásai a következők:
• Hányinger/hányás
• Szédülés
• Letargia/álmosság
A mellékhatások kockázata ellenére nem kell túlságosan aggódnia az A-vitamin toxicitása miatt, mivel ez a küszöb messze meghaladja azt a mennyiséget, amit csak élelmiszerrel történő bevitellel elérhet.
Az A-vitamin ideális mennyisége életmódtól, kortól és nemtől függően változik. Többnyire az összes A-vitamin beszerezhető az étrendből.[8] Sőt, a szervezet a felesleges A-vitamint el is elraktározza, és szükség szerint felhasználja. Ennek ellenére, ha arra szeretne koncentrálni, hogy a folyamatosan feltöltve tartsa a szintjét, akkor az ajánlott napi mennyiségek a következők:
• Férfiak (700 µg)
• Nők (600 µg)
A napi bevitel kiszámítása kissé bonyolulttá válhat, mivel az A-vitamin különböző formái (provitamin és az elkészült vitamin) eltérő sebességgel alakulnak át retinollá. Azonban ahhoz, hogy képet kapjon arról, hogyan néz ki 600 µg A-vitamin - elég egyetlen egész édesburgonyát elfogyasztania ahhoz, hogy hozzájusson a napi adaghoz
Az A-vitamin több tucat más vitaminhoz és ásványi anyaghoz kapcsolódik, hogy pozitívan befolyásolja a jólétet. A látásra, az immunrendszerre és a sejtaktivitásra gyakorolt jótékony hatása miatt kétségtelenül érdemes rá figyelmet fordítani. Valójában a legtöbb ember az összes szükséges A-vitaminhoz hozzájut egy kiegyensúlyozott és változatos étrend, valamint az adott életmódhoz vagy egészségi állapothoz rendelkezésre álló kiegészítők segítségével.
Vitaminok, ásványi anyagok és a CBD széles választékával szeretné javítani a jólétet? Böngésszen a Cibdol áruházban a CBD táplálékkiegészítők teljes választékáért. Ha pedig többet szeretne megtudni a különféle vitaminok és ásványi anyagok hatásáról, látogasson el a CBD Enciklopédia oldalára, ahol minden szükséges információt megtalál.
[1] Chea EP. A-vitamin. StatPearls [Internet]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482362/. Közzétéve: 2021. július 25. [Forrás]
[2] MI; D. Az A-vitamin jelentősége a táplálkozásban. Current pharmaceutical design. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10637381/. Megjelent 2000. [Forrás]
[3] VM; KMMPCRGF. Vitamin-kiegészítők használata és a szürkehályog The Blue Mountains Eye Study. American journal of ophthalmology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11438049/. Megjelent 2001 [Forrás]
[4] van Leeuwen R;Boekhoorn S;Vingerling JR;Witteman JC;Klaver CC;Hofman A;de Jong PT; R. Az antioxidánsok étrendi bevitele és az életkorral összefüggő makuladegeneráció kockázata. JAMA. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16380590/. Megjelent 2005. [Forrás]
[5] Blomhoff HK;Smeland EB;Erikstein B;Rasmussen AM;Skrede B;Skjønsberg C;Blomhoff R; H. Az A-vitamin a sejtnövekedés, a citokintermelés és a normál B-sejtek differenciálódásának kulcsfontosságú szabályozója. The Journal of Biological Chemistry. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1429735/. Megjelent 1992. [Forrás]
[6] Grenier E, Maupas FS, Beaulieu J-F és munkatársai. A retinoidsav hatása a sejtproliferációra és differenciálódásra, valamint a lipidszintézisre, a lipoprotein szekrécióra és az apolipoprotein biogenezisére. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology. https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpgi.00295.2007. Közzétéve: 2007. december 1. [Forrás]
[7] OP; G. Az A-vitamin-hiány hatása az elhízásos immunválaszra. The Proceedings of the Nutrition Society. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22369848/. Megjelent 2012. [Forrás]
[8] NHS választások. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-a/. Megjelent 2020. [Forrás]
[1] Chea EP. A-vitamin. StatPearls [Internet]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482362/. Közzétéve: 2021. július 25. [Forrás]
[2] MI; D. Az A-vitamin jelentősége a táplálkozásban. Current pharmaceutical design. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10637381/. Megjelent 2000. [Forrás]
[3] VM; KMMPCRGF. Vitamin-kiegészítők használata és a szürkehályog The Blue Mountains Eye Study. American journal of ophthalmology. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11438049/. Megjelent 2001 [Forrás]
[4] van Leeuwen R;Boekhoorn S;Vingerling JR;Witteman JC;Klaver CC;Hofman A;de Jong PT; R. Az antioxidánsok étrendi bevitele és az életkorral összefüggő makuladegeneráció kockázata. JAMA. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16380590/. Megjelent 2005. [Forrás]
[5] Blomhoff HK;Smeland EB;Erikstein B;Rasmussen AM;Skrede B;Skjønsberg C;Blomhoff R; H. Az A-vitamin a sejtnövekedés, a citokintermelés és a normál B-sejtek differenciálódásának kulcsfontosságú szabályozója. The Journal of Biological Chemistry. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1429735/. Megjelent 1992. [Forrás]
[6] Grenier E, Maupas FS, Beaulieu J-F és munkatársai. A retinoidsav hatása a sejtproliferációra és differenciálódásra, valamint a lipidszintézisre, a lipoprotein szekrécióra és az apolipoprotein biogenezisére. American Journal of Physiology-Gastrointestinal and Liver Physiology. https://journals.physiology.org/doi/full/10.1152/ajpgi.00295.2007. Közzétéve: 2007. december 1. [Forrás]
[7] OP; G. Az A-vitamin-hiány hatása az elhízásos immunválaszra. The Proceedings of the Nutrition Society. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22369848/. Megjelent 2012. [Forrás]
[8] NHS választások. https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-a/. Megjelent 2020. [Forrás]