Az ivóvíz segít a pattanásokon?

Published:

Az akne az egyik leggyakoribb bőrbetegség, amely világszerte emberek millióit érinti. Kínos és frusztráló lehet a kezelése. Sokan elgondolkodnak azon, hogy vajon egyszerűen több víz fogyasztása segíthet-e a pattanások eltüntetésében.

Ebben a cikkben az ivóvíz és a pattanások mögötti tudományba merülünk el. Megvizsgáljuk a vízfogyasztás növelésének lehetséges előnyeit és hátrányait a pattanások enyhítése érdekében.

Vajon a vízivás segít akne

Hogyan alakul ki a pattanások?

Mielőtt megvizsgálnánk, hogyan befolyásolja a vízbevitel a pattanásokat, először is értsük meg, mi okozza a pattanásokat.

A pattanások akkor alakulnak ki, amikor az elhalt hámsejtek, az olaj és a baktériumok eltömítik a pórusokat. Ez olyan elváltozásokhoz vezet, mint a fehér- és mitesszerek, pattanások és ciszták. Négy fő tényező járul hozzá a pattanások kialakulásához:

  • Túlzott olajtermelés - A faggyúmirigyek egy faggyúnak nevezett olajos anyagot termelnek. Ha túl sok faggyú termelődik, a felesleg megrekedhet a pórusokban.
  • Eltömődött pórusok - A nem megfelelően eltávolított elhalt hámsejtek összetapadhatnak és eltömíthetik a pórusokat. Ez csapdába ejti a faggyút és lehetővé teszi a baktériumok szaporodását.
  • Baktériumok - A Propionibacterium acnes (P. acnes) nevű baktérium mindenki bőrén él. Nagy számban gyulladást okozhat és súlyosbíthatja a bőrkiütéseket.
  • Gyulladás - Az aknés elváltozások akkor tekinthetők gyulladásosnak, ha a terület vörös és duzzadt lesz. Ezt gyakran helyi immunválasz okozza.

A hormonok, a genetika és bizonyos gyógyszerek mind befolyásolhatják ezeket a mögöttes tényezőket, és pattanásokat okozhatnak.

Most pedig nézzük meg, hogyan segíthet megelőzni néhány ilyen problémát a folyadékpótlás.

Több víz fogyasztása segíthet megelőzni a pattanásokat?

Van néhány ok, amiért a vízfogyasztás növelése potenciálisan segíthet a pattanások enyhítésében:

1. Segít kiöblíteni a méreganyagokat

A vesék és a máj felelősek a hulladékok és méreganyagok kiszűréséért a szervezetből. A hidratáltság fenntartása támogatja a működésüket, és segíti őket abban, hogy vizeléssel és székletürítéssel hatékonyan távolítsák el a méreganyagokat.

Néhány toxin, amely hozzájárul a pattanások kialakulásához:

  • A környezetből származó szennyezés és vegyi anyagok
  • Hormonok, mint a tesztoszteron és az inzulin
  • Gyulladásos fehérjék

Azáltal, hogy kiöblíti ezeket a pattanásokat kiváltó anyagokat a szervezetéből, a vízivás elméletileg segíthet megelőzni a pattanásokat.

2. Belülről hidratálja a bőrt

A dehidratált bőr hajlamosabb a szárazságra, irritációra és pattanásokra. A bőséges vízfogyasztás segít megőrizni a bőrsejtek dússágát és belülről kifelé történő hidratáltságát. Ez megvédi a bőröd nedvességgátját.

A jól hidratált bőr kevésbé hajlamos a túlzott olajtermelésre, mint reaktív válaszreakcióra. Ha bőrét nyugodt és kiegyensúlyozott állapotban tartja, megelőzheti az eltömődött pórusokat és a pattanásokat.

3. Szabályozhatja a faggyútermelést

Egyes források szerint a vízbevitel befolyásolja a faggyútermelést és csökkenti a felesleges zsírt. A faggyú a faggyúmirigyek által a bőr kenése és vízhatlansága érdekében kiválasztott olajos anyag.

Sajnos korlátozott kutatások vannak arra vonatkozóan, hogy a hidratáltsági állapot valóban hogyan befolyásolja a faggyútermelést, és több tanulmányra van szükség.

4. Elősegíti a keringést

A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása támogatja az egészséges véráramlást és keringést. A jobb keringés biztosítja az oxigén és a tápanyagok eljuttatását a bőrszövetekhez.

Ez segíti a bőrsejtek optimális működését, és védelmet nyújthat az irritáció, a gyulladás és a pattanások ellen.

Elméletileg tehát a vízfogyasztás növelése többszörös előnyökkel járhat a tiszta bőr érdekében. De vajon elég erősek a bizonyítékok ahhoz, hogy ezt megerősítsük?

Van szilárd bizonyíték arra, hogy a víz segít a pattanásokon?

Az elméleti előnyök ellenére jelenleg kevés közvetlen bizonyíték van arra, hogy a magasabb vízfogyasztás csökkenti a pattanásokat.

A legtöbb állítás anekdotikus jelentéseken alapul. Nagyon kevés klinikai vizsgálatot végeztek kifejezetten a vízfogyasztás és az akne összefüggésében.

Íme egy gyors összefoglaló a meglévő kutatásokról:

  • Egy 2001-es kis tanulmány szerint a pattanásos betegek kevesebb vizet ittak, mint a pattanások nélküliek. Ez azonban nem bizonyítja, hogy a kiszáradás okozza a pattanásokat.
  • Egy 2002-es tanulmány kínai tinédzsereket vizsgált Pekingben. Azt találták, hogy azok, akik több üdítőt ittak, hajlamosabbak voltak a pattanásokra. Az üdítőital-fogyasztást nem hasonlították össze közvetlenül a vízfogyasztással.
  • Egy 2019-es szakirodalmi áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy "nincs elegendő bizonyíték a folyadékbevitel megváltoztatására az akne kezelésére".

Tehát bár a vízfogyasztás növelése valószínűleg nem fog ártani, nincs szilárd bizonyíték arra, hogy ez aktívan csökkenti a bőrkiütéseket. Van néhány lehetséges hátránya is, amit figyelembe kell venni.

A több víz fogyasztásának lehetséges hátrányai

Mielőtt a tiszta bőr érdekében napi több liter vizet iszogatna, legyen tisztában azzal, hogy a túlzásba vitt vízfogyasztás bizonyos esetekben visszafelé sülhet el.

Íme néhány lehetséges hátránya a túlzott vízfogyasztásnak:

  • Elektrolitegyensúlyzavar - A túl sok víz fogyasztása felhígítja a vérben lévő nátriumot és más elektrolitokat. Ez alacsony nátrium-, kálium- és egyéb problémákhoz vezethet.
  • A vesék megterhelése - A napi nagy mennyiségű víz feldolgozása megterheli a veséket, és túlórázásra készteti őket.
  • Hamis sikerérzet - A több víz fogyasztása elvonja a figyelmet a bevált pattanások kezeléséről, például a bőrápolásról, a táplálkozásról és a gyógyszeres kezelésről.
  • Állandó fürdőszobai utazások - Túlzott vizelés és zavarok a mindennapi életben.
  • Vízmérgezés - Bár ritka, de a túlzott mennyiségű víz gyors elfogyasztása veszélyesen megváltoztathatja az elektrolitszintet.

A kulcs a mértékletesség. Győződjön meg róla, hogy hidratált marad anélkül, hogy túlzásba vinné.

Mennyi vizet kell inni a pattanások ellen?

A pattanások enyhítésére nincsenek konkrét vízbeviteli irányelvek. Az általános egészségügyi ajánlások azt javasolják, hogy az átlagember igyon:

  • Nők - Körülbelül 11 csésze (2,7 liter) teljes folyadékbevitel naponta.
  • Férfiak - Körülbelül 15 csésze (3,7 liter) naponta

Ez az Ön életkorától, aktivitási szintjétől, egészségi állapotától és az éghajlati viszonyoktól függően változik. A "napi 8 csésze" szabályt nem támasztja alá a tudomány.

Hagyd, hogy a szomjúságod vezessen. Igyon annyi vizet, hogy ritkán érezzen szomjúságot, és a vizelete világossárga legyen. A sötét vizelet általában kiszáradást jelez.

Tippek a hidratáltság megőrzéséhez

Íme néhány gyors tipp, hogy egész nap hidratált maradjon:

  • Vigyél magaddal egy újrahasználható vizes palackot, hogy könnyedén tudj kortyolni.
  • Amikor csak lehet, válasszuk a vizet a cukros italok helyett.
  • Fogyasszon hidratáló gyümölcsöket és zöldségeket, például uborkát, narancsot, epret.
  • Adjon a vízhez citrom-, lime- vagy uborkaszeleteket az ízesítés érdekében.
  • Állítson be egy telefonos emlékeztetőt, hogy rendszeres időközönként vizet igyon.
  • Igyál egy pohár vizet, amikor felébredsz.
  • Igyon egy pohárral edzés előtt és után.
  • Igyon vizet az alkohol fogyasztása előtt, közben és után, hogy megelőzze a kiszáradást.

Hagyja, hogy a teste és a szomjúságérzete határozza meg, mennyi vízre van szüksége, ahelyett, hogy túlzott mennyiségű víz fogyasztására kényszerítené magát. A legtöbb ember számára az enyhe kiszáradás jelenti a legnagyobb gondot, nem pedig a túlhidratáltság.

Meg kell feladni ivóvíz akne teljesen?

Nem, ez rendkívül egészségtelen lenne.

A víz a testtömeg 60%-át teszi ki. A szervezeted minden rendszere számára elengedhetetlen a megfelelő működéshez. A súlyos dehidratáció szervi elégtelenséghez, görcsrohamokhoz, sőt akár halálhoz is vezethet.

Ráadásul nincs bizonyíték arra, hogy a vízfogyasztás csökkentése javítaná a pattanásokat. Kerülje a folyadékbevitel szigorú korlátozását a pattanások rögzítésének reményében.

Azonban érdemes elkerülni a sima vizet közvetlenül a nagyobb események előtt, ha az átmeneti puffadást vagy puffadást okoz Önnek. Minden más alkalommal igyon normális mennyiséget.

Összefoglaló

Bár a vízfogyasztás növelése valószínűleg nem fog ártani, korlátozott bizonyíték van arra, hogy jelentősen javítja a pattanásokat. Az elegendő vízfogyasztás fontosabb az általános egészség szempontjából, mint a bőröd tisztítása.

Jobban jár, ha a pattanásokra ható, bizonyított étrendi és életmódbeli tényezőkre összpontosít:

  • Vágja vissza a tejtermékeket és a magas glikémiatartalmú ételeket - Ezek megemelik a vércukorszintet és stimulálják a pattanásokat okozó hormonokat.
  • Vegyen be probiotikus kiegészítőt - Ez kiegyensúlyozza a bőr egészségéhez kötődő bélbaktériumokat.
  • Kezelje a stressz szintjét - A magas stressz növeli a gyulladást, a hormonokat és a pattanások kockázatát.
  • Aludjon eleget - Az alváshiány összefügg a fokozott faggyútermeléssel és a kiütésekkel.
  • Naponta kétszer mosson arcot - Használjon gyengéd, nem komedogén, pattanásos bőrre alkalmas tisztítószert.
  • Használjon pattanások elleni gyógyszeres kezelést - A vényköteles lehetőségek, például a retinoidok, az antibiotikumok és a fogamzásgátló kezelhetik a pattanások kiváltó okait.

Bár a folyadékpótlás egészséges, nem kell túl sok vizet fogyasztani, mert azt várjuk, hogy ez a pattanások mágikus gyógymódja. Inkább holisztikusan közelítsünk a tiszta bőrhöz.

Gyakran ismételt kérdések az ivóvízről és az aknéról

Mik a jelei annak, hogy nem iszol elég vizet?

Az enyhe dehidratáció néhány jele a szájszárazság, fáradtság, fejfájás, szédülés, székrekedés, sötétsárga vizelet és a bőr hámlása. A súlyos dehidratáció azonnali orvosi kezelést igényel, de korai jelei a túlzott szomjúság, a ragacsos száj, a könny hiánya, a beesett szemek, valamint az izzadás vagy vizelés képtelensége.

Számít-e az ivóvíz hőmérséklete?

Nem, nincs bizonyíték arra, hogy a hideg vagy meleg víz fogyasztása bármilyen módon hatással lenne a pattanásokra. Azt a hőmérsékletet igyuk, amelyik a legízletesebb számunkra. Egyetlen kivétel, hogy kerülje a nagyon forró vagy forró vizet, amely károsíthatja a száját és a torkát.

Ásványvizet vagy szűrt vizet kell inni a pattanások ellen?

Nincs olyan kutatás, amely azt mutatná, hogy az ásványvíz vagy a szűrt víz jobb, mint a hagyományos csapvíz a pattanások ellen. A csapvíz a legtöbb fejlett országban jó. A palackozott ásványvíz valószínűleg nem nyújt hozzáadott előnyöket, de nem árt.

Rossz közvetlenül étkezés előtt vizet inni?

Ha közvetlenül étkezés előtt iszol vizet, átmenetileg teltebbnek érezheted magad, ami miatt kevesebbet fogsz enni. Ez a legtöbb ember számára nem káros. Azoknak azonban, akiknek gyomorproblémáik vannak, például savas refluxuk, érdemes elkerülniük a nagy mennyiségű vízbevitelt 30-60 perccel étkezés előtt, hogy megelőzzék a tüneteket.

Számít-e a vizes palack típusa a bőr egészsége szempontjából?

Az üveg vagy rozsdamentes acél palackok a legjobbak, hogy a műanyagból származó vegyi anyagok ne szivárogjanak a vízbe, különösen az újrahasználat esetén. Soha ne igyon a forró autóban hagyott műanyag palackokból. Végső soron nincs tökéletes palack. Inkább koncentráljon arra, hogy elegendő vizet igyon, mint arra, hogy a tartályon stresszeljen.

Igyál elektrolitvizet pattanások ellen?

A legtöbb egészséges ember számára a sima víz is megfelel, és a sportitalokból származó további elektrolitokra nincs szükség. Ha azonban hosszan tartó, erőteljes, erős izzadást okozó tevékenységet folytat, a sportitalok pótolhatják az elveszett elektrolitokat. Csak kerülje a magas cukortartalmú italokat.

A citromos víz segít a pattanásokon?

A citromos víz az antioxidáns C-vitaminnal segíthet. De előnyei minimálisak a bizonyított étrendi változtatásokhoz képest. A citromos víz biztonságos, amennyiben utána fogat mosunk, vagy szívószálat használunk. A savasság hosszú távon károsíthatja a fogzománcot.

A vízivás eltúlozza a vízvisszatartást és a puffadást?

A legtöbb embernél a megfelelő vízbevitel nem okoz látható vízvisszatartást. Igyon a szomjúságának megfelelően. A szív-, máj- vagy veseproblémákkal küzdőknek a folyadékvisszatartás kockázata miatt mérsékelniük kell a vízbevitelt. Egyeztessen orvosával.

Segíthet a bőrömön, ha reggel forró vizet iszom?

A forró víz fogyasztása enyhülést hozhat, ha torlódás vagy megfázás tünetei vannak. Közvetlenül nem lesz jótékony hatással a pattanásokra. A sima víz bármilyen formája reggel segít hidratálni az alvás után. Kerülje a perzselően forró hőmérsékletet.

Igaz, hogy az ivóvíz hígítja a gyomorsavat?

Ez hamis. A víz túl gyorsan halad át a gyomron ahhoz, hogy a savasságot befolyásolja. A nagy mennyiségek átmenetileg teltségérzetet vagy savas refluxot okozhatnak az arra hajlamos embereknél. A savproblémákkal küzdőknek az étkezések között kell vizet inniuk, nem pedig közben.

A különböző teafajták fogyasztása segíthet a bőr hidratálásában?

A tea hozzájárulhat a napi folyadékbevitelhez, és az egészségre kedvező antioxidánsokat biztosít. A tea azonban koffeint tartalmaz, amely természetes vizelethajtóként működik, és eltávolít egy kis vizet a szervezetből. Válassza a koffeinmentes fajtákat, ha a hidratálás előnyeit szeretné élvezni.

Mennyi időbe telik, amíg a vízfogyasztás növelése eredményt hoz?

Korlátozott bizonyítékok vannak arra, hogy a több víz fogyasztása tisztítja a pattanásokat. Bármilyen kisebb előnyök megjelenése valószínűleg hetekig tartana. Koncentráljon a bizonyított étrendi változtatásokra, bőrápolásra és gyógyszeres kezelésre, ahelyett, hogy kizárólag a vízfogyasztás növelésével várná, hogy a pattanások eltűnjenek. Legyen türelmes.

A legfontosabb, hogy ne kényszerítsük a vízfogyasztást, hanem az egészséges életmód részeként maradjunk megfelelően hidratáltak. Dolgozzon együtt egy bőrgyógyásszal, hogy megtalálja az Ön igényeinek megfelelő akne kezelési tervet.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső