A pattanások maguktól elmúlnak?

Published:

Az akne gyakori bőrbetegség, amely minden korosztályt érint. Az enyhétől a súlyosig terjedhet, és gyakran vezet olyan kérdésekhez, mint például: "Elmúlik-e magától a pattanásom?" vagy "Elmúlik-e magától a pattanás?".

Vajon a pattanások elmúlik a saját

Sok embernél a pattanások egész életében jönnek és mennek. Különösen a tinédzserkorban a hormonális változások miatt nagyon gyakoriak a pattanások. De mi a helyzet a felnőttkori pattanásokkal? Vajon csak úgy elmúlik idővel?

A rövid válasz: attól függ. Van néhány tényező, amely meghatározza, hogy a pattanások maguktól eltűnnek-e, vagy kezelésre van szükség. Nézzük meg közelebbről.

Mi okozza a pattanásokat?

Mielőtt megválaszolnánk, hogy a pattanások maguktól elmúlnak-e, segít megérteni, hogy mi okozza őket.

Az akne akkor alakul ki, amikor a szőrtüszők eltömődnek a felesleges olajjal és elhalt hámsejtekkel. Ez egy dugót hoz létre, amely elzárja a tüszőt, és duzzanathoz és pattanások kialakulásához vezet. Számos tényező járul hozzá ehhez a folyamathoz:

  • Túlzott olajtermelés - A faggyúmirigyek egy faggyú nevű olajos anyagot termelnek, amely a bőrt zsírosan tartja. Ha túl sok faggyú termelődik, az olaj felhalmozódhat és eltömítheti a pórusokat. Ez a felesleges olaj nagyon gyakori a pubertáskorban.
  • Hormonok - Az androgén hormonok, mint például a tesztoszteron, a faggyúmirigyeket több olaj termelésére késztetik. A pubertáskori hormonális ingadozások, a menstruációs ciklusok és a terhesség mind kiválthatnak pattanásokat.
  • Baktériumok - Mindenki bőrén él egy Cutibacterium acnes (C. acnes) nevű baktérium. Amikor a pórusok eltömődnek, gyorsan elszaporodhat és gyulladást okozhat.
  • Elhalt hámsejtek felhalmozódása - A bőr folyamatosan hullatja az elhalt sejteket. Amikor ezek a sejtek összetapadnak és a faggyúval együtt eltömítik a pórusokat, pattanások alakulhatnak ki.
  • Genetika - Egyesek egyszerűen hajlamosabbak a pattanásokra a genetikájuk miatt. Ez határozza meg, hogy a faggyúmirigyek mennyire érzékenyek az androgén hormonokra.

Összefoglalva tehát, a pattanásokat a felesleges olaj, a hormonok, a baktériumok, az elhalt hámsejtek és a genetika kombinációja okozza. Mindezen tényezők mellett csak úgy varázsütésre eltűnik?

A pattanások maguktól elmúlnak?

A pattanások természetes lefolyása egyénenként nagyon eltérő. Íme néhány általános irányelv:

  • Tizenéveskori pattanások - A serdülőkorban megjelenő pattanások gyakran maguktól elmúlnak a tizenéves kor végére vagy a húszas évek elejére, ahogy a hormonok kiegyenlítődnek. Egyeseknél azonban felnőttkorban is fennmaradhat, vagy továbbra is fellángolhat.
  • Felnőttkori pattanások - A felnőttkorban először megjelenő pattanások általában makacsabbak. Ahogy öregszünk, bőrünk kevesebb olajat termel, de más tényezők, például a hormonok és a genetika állandóak maradnak. Ezért a felnőttkori pattanások általában valamilyen kezelést igényelnek.
  • Alkalmi kitörések - Az enyhe pattanások, amelyek csak időnként jelentkeznek, maguktól is elmúlhatnak. A kitörések valószínűleg átmeneti hormonális változásokhoz kötődnek. Ha azonban gyakran ismétlődnek, kezelésre van szükség.
  • Súlyos akne - A fájdalmas cisztákkal/csomókkal jellemezhető közepes vagy súlyos akne kevésbé valószínű, hogy spontán eltűnik. A gyulladás és az aknés hegek orvosi ellátás nélkül is fennmaradhatnak.

Tehát sok tizenéves számára a pattanások egy átmeneti fázis, amely a pubertás befejeztével megszűnik. A serdülőkoron túli folyamatos pattanások azonban gyakran figyelmet igényelnek. Az alkalmi pattanások maguktól is elmúlhatnak, de a rendszeres fellángolások általában nem.

Mennyi időbe telik, amíg a pattanások elmúlnak?

Ha a pattanások spontán megszűnnek, mennyi időbe telik? Sajnos nincs határozott időhatár, mivel ez az egyéntől függ. De íme néhány általános időkeret:

  • Enyhe vagy közepesen súlyos tinédzserkori pattanások - 1-5 évig is eltarthat, amíg a hormonok stabilizálódnak.
  • Közepes vagy súlyos tinédzserkori pattanások - kezelés nélkül akár 10 évig is eltarthat. A gyulladás fennmaradhat.
  • Enyhe felnőttkori pattanások - Kezeletlenül általában 6 hónaptól több évig tart.
  • Közepes vagy súlyos felnőttkori pattanások - Nem valószínű, hogy magától teljesen megszűnik, és általában kezelésre van szükség.

Ne feledje, hogy még az enyhe pattanások is idővel maradandó hegesedéshez vezethetnek. Minél mélyebb és gyulladtabb a pattanás, annál tovább maradnak a PIE (gyulladás utáni erythema) és a PIH (gyulladás utáni hiperpigmentáció) a gyógyulás után.

Tehát bár a pattanások "kinövésére" való várakozás egy lehetőség, jobb lehet, ha kezeljük őket. A sikeres pattanáskezelés megelőzheti a tartós fizikai és érzelmi mellékhatásokat.

Akne kezelési lehetőségek

Ha a pattanások több hónap elteltével sem javulnak maguktól, vagy rendszeresen fellángolnak, fontolja meg, hogy felkeressen egy bőrgyógyászt. Ők személyre szabott kezelési tervet tudnak készíteni az Ön akne súlyossága és céljai alapján.

Íme néhány a pattanások leggyakoribb orvosi és természetes gyógymódjai közül:

Gyógyszerek

  • Helyi retinoidok - Rx krémek, mint például a tretinoin (Retin-A), amelyek felszabadítják a pórusokat és csökkentik az olajat.
  • Antibiotikumok - szájon át szedhető antibiotikumok vagy helyi antibakteriális gélek/krémek. Ezek a pattanásos baktériumok ellen küzdenek.
  • Anti-androgének - Rx tabletták, mint például a spironolakton, amelyek blokkolják az olajat kiváltó androgéneket.
  • Isotretinoin - Erőteljes Rx A-vitamin-származék súlyos, hegesedő akne kezelésére.
  • Fogamzásgátló tabletták - Segítenek stabilizálni a hormonszintet a pattanásokra hajlamos nők esetében.

Természetes/OTC gyógymódok

  • Teafaolaj - Természetes antibakteriális/gyulladáscsökkentő.
  • Azelainsav - vény nélkül kapható szemcsés sav, amely elpusztítja a pattanásos baktériumokat.
  • Szalicilsav - BHA tisztítószerek/helyi kezelések a pórusok eltömődésének megszüntetésére.
  • Benzoil-peroxid - OTC antibakteriális gél, amely csökkenti a pattanásokat.
  • Alfa-hidroxi savak - Kémiai hámlasztók, mint a glikolsav vagy a tejsav.
  • Étrend/életmódváltás - A tejtermékek/cukorbevitel csökkentése, testmozgás, folyadékbevitel és stresszkezelés.

Szakmai útmutatással a legtöbb ember megtalálja a számára megfelelő pattanáskezelést. Ne veszítse el tehát a reményt, ha a pattanások nem oldódnak meg maguktól - számos lehetőség van arra, hogy végleg eltűnjenek a pattanások.

Természetes módok, hogy segítsen a pattanások elmenni

Bár a pattanások általában nem tűnnek el teljesen maguktól, van néhány természetes öngondoskodási szokás, amely segíthet javítani a pattanásokon. Próbálja ki ezeket a tippeket:

1. Használjon gyengéd arclemosót.

A durva szappanok és összehúzószerek lecsupaszítják a bőrt, ami irritációhoz és fokozott olajtermeléshez vezet. Használjon naponta egyszer vagy kétszer enyhe tisztítószert. Keresse az olyan természetes összetevőket, mint a zöld tea, a zab vagy az aloe vera.

2. Hidratáljon naponta.

Sok pattanásokra hajlamos ember az eltömődött pórusoktól való félelmében kerüli a hidratáló krémet. A hidratáló krém kihagyása azonban arra késztetheti a bőrt, hogy több olajat termeljen kompenzálásként. Keresse az olajmentes, nem komedogén formulákat.

3. Rendszeresen hámlasztani.

A gyengéd hámlasztás eltávolítja az elhalt hámsejteket, mielőtt esélyük lenne eltömíteni a tüszőket. Próbálja ki az AHA vagy BHA savas peelinget hetente 2-3 alkalommal.

4. Vágja vissza a tejtermékeket és a cukrot.

A tanulmányok összefüggést mutatnak a tejtermékek/cukor és a pattanások között. A fogyasztás korlátozása segíthet a pattanások csökkentésében.

5. Vigyázzon a stresszre.

A stresszhormonok, mint például a kortizol, felpörgetik az olajtermelést. Próbáljon ki relaxációs gyakorlatokat, például meditációt, jógát vagy naplóírást, hogy megnyugtassa a stressz-szintet.

6. Aludjon eleget.

A szépségpihenő elmaradása megfosztja a bőrsejteket a javítási időtől. Törekedjünk az éjszakai 7-9 óra alvásra.

Bár ezek a tippek önmagukban valószínűleg nem gyógyítják meg a pattanásokat, segíthetnek a fellángolások megfékezésében. Legyen türelmes és következetes a természetes gyógymódokkal. Ha 2-3 hónap elteltével is fennállnak a kiütések, forduljon szakemberhez.

A tanulság: Meg kell várni, hogy a pattanások elmúljanak?

A pattanások maguktól elmúlnak? Az igazság az, hogy ez személyfüggő. Íme a legfontosabb tudnivalók:

  • Az enyhe tinédzserkori pattanások gyakran a 20-as évek elejére kezelés nélkül is megszűnnek, mivel a hormonok kiegyenlítődnek.
  • A serdülőkor után kialakuló felnőttkori pattanások kevésbé valószínű, hogy maguktól eltűnnek, mivel a hormonok állandóak maradnak.
  • Az alkalmi kisebb kiütések spontán is elmúlhatnak, de a visszatérő fellángolások általában pattanáskezelést igényelnek.
  • A súlyos, fájdalmas, csomókkal/cisztákkal járó pattanások ritkán múlnak el maguktól, és kezelés nélkül hegesedéshez vezetnek.
  • Az olyan természetes gyógymódok, mint a gyengéd tisztítás és a hidratálás, támogathatják a pattanások gyógyulását, de ritkán jelentenek mindenre gyógyírt.
  • Közepesen súlyos vagy súlyos pattanások esetén keressen fel egy bőrgyógyászt, hogy feltárja az orvosi kezelési lehetőségeket, és megelőzze a tartós pattanásos hegesedést.

Bár a pattanások maguktól való megszűnésére várni is lehet, a kezelés felgyorsíthatja a folyamatot, így a bőr gyorsabban és kevesebb komplikációval tisztul. Ne veszítse el a reményt - a mai terápiákkal a tiszta, egészséges bőr egy életre elérhető!

Gyakran ismételt kérdések a pattanásokról, amelyek maguktól elmúlnak

Az akne gyakori bőrbetegség, amely sok tizenévest és felnőttet érint. Gyakran az első kérdés, ami az embereket foglalkoztatja, hogy vajon a pattanásaim maguktól elmúlnak-e? Itt foglalkozunk a leggyakrabban feltett kérdésekkel, amelyek a pattanások spontán megszűnésére való várakozással és a kezelés igénybevételével kapcsolatosak.

A pattanások maguktól elmúlnak?

Néhány embernél a pattanások idővel maguktól elmúlnak. Az enyhe tinédzserkori pattanások gyakran a 20-as éveik elejére megszűnnek, ahogy a hormonok kiegyenlítődnek. A serdülőkor után kezdődő felnőttkori pattanások azonban kevésbé valószínű, hogy kezelés nélkül eltűnnek. A súlyos, cisztákkal és csomókkal járó pattanások is ritkán múlnak el maguktól.

Mennyi idő alatt múlik el a pattanások természetes úton?

Nincs meghatározott időzítés, mivel ez az egyéntől függ. Enyhe vagy közepesen súlyos tinédzser pattanásoknál 1-5 évig is eltarthat, amíg kezelés nélkül teljesen eltűnik. A súlyosabb tinédzserkori akne esetében akár 10 év vagy hosszabb idő is eltelhet, mire az akne önmagában megszűnik. A felnőttkori akne gyakran évekig tart, ha nem kezelik. Minél mélyebb a pattanás, annál tovább tart a gyógyulás után is az esetleges erythema vagy hiperpigmentáció.

Milyen tényezők határozzák meg, hogy a pattanások maguktól elmúlnak-e?

A fő tényezők a pattanások súlyossága, a kialakulás kora és a pattanások típusa. A tizenéves korban megjelenő enyhe vagy közepesen gyulladásos aknénak van a legnagyobb esélye arra, hogy végül magától elmúlik. A felnőttkori akne és a súlyos cisztás akne nagyon ritkán szűnik meg kezelés nélkül. A genetika is szerepet játszik abban, hogy a bőr mennyire érzékeny a hormonokra.

A fogamzásgátló segít a pattanások elmúlásában?

Az ösztrogént és progeszteront tartalmazó fogamzásgátló tabletták segíthetnek a nők hormonjainak stabilizálásában. Ez megakadályozza a pattanásokat kiváltó hormonális ingadozásokat. Tehát igen, a fogamzásgátlás hatékonyan kezelheti a pattanásokat az egyik kiváltó ok - a hormonok - kezelésével.

A pattanások elmúlnak a terhesség után?

A terhesség alatt fellángoló pattanások nagyon gyakoriak a megemelkedett hormonok miatt. A szülés után a hormonok ismét egyensúlyba kerülnek. Így a terhesség utáni pattanások gyakran néhány hónap alatt maguktól elmúlnak, amennyiben a kiütések enyhék vagy mérsékeltek voltak. A súlyos pattanások hegeket hagyhatnak maguk után.

Bizonyos ételek kerülése eltünteti a pattanásokat?

A diéta önmagában a legtöbb embernél nem tudja gyógyítani a pattanásokat. A kutatások azonban arra utalnak, hogy kapcsolat van az akne és a magas glikémiájú élelmiszerek, például a tejtermékek és a finomított cukrok között. A vércukorszintet növelő ételek korlátozása segíthet a pattanások csökkentésében. Az étrendi változtatások azonban ritkán szüntetik meg teljesen az aknét.

A természetes kezelések eltüntethetik a pattanásokat?

Bizonyos természetes összetevők, mint a teafaolaj, az azelainsav, a probiotikumok és a cink segíthetnek a pattanások kezelésében. De ezek önmagukban nem képesek teljesen eltüntetni az aknét a legtöbb, közepesen súlyos vagy súlyos gyulladásos aknés embernél. Az enyhe komedonális pattanásoknak nagyobb esélyük van a természetes jogorvoslatokkal való tisztulásra.

Mikor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni pattanások miatt?

Javasoljuk, hogy keressen fel bőrgyógyászt, ha fájdalmas, cisztás pattanásai vannak, vagy ha a vény nélkül kapható és természetes kezelések 3 hónap után sem javítottak a közepesen súlyos pattanásokon. A bőrgyógyász erősebb helyi vagy szájon át szedhető gyógyszereket írhat fel a makacs pattanások tisztítására és a maradandó hegesedés megelőzésére.

Milyen akne kezelések állnak rendelkezésre?

A gyakori orvosi kezelések közé tartoznak a helyi retinoidok, antibiotikumok, hormonális szerek, izotretinoin, fotodinamikus terápia és lézerek. A természetes lehetőségek közé tartozik a teafaolaj, a szalicilsav, a C-vitamin, a probiotikumok és más növényi alapú összetevők. A legtöbb ember a bőrgyógyászával együttműködve találhat hatékony pattanáskezelést.

Bár a pattanások maguktól való megszűnésére való várakozás is egy lehetőség, a kezelés segít felgyorsítani a tisztulási folyamatot, és megelőzi a tartós fizikai és érzelmi mellékhatásokat. Ne habozzon orvoshoz fordulni, ha a pattanások néhány hónapon belül nem mutatják a javulás jeleit. Számos terápia létezik, amelyekkel tisztává teheti bőrét!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső