Melyik típusú pattanás a legnehezebben kezelhető?

Published:

Az akne az egyik leggyakoribb bőrbetegség, amely minden korosztályt érint. Azonban nem minden pattanás egyforma. A pattanások egyes típusai nehezebben kezelhetők, mint mások. Tehát melyik típusú pattanás a legnehezebben kezelhető?

Melyik típusú pattanások a legnehezebben kezelhetők

Mi okozza a pattanásokat?

Mielőtt belemerülnénk a legnehezebben kezelhető pattanásokba, először nézzük meg, hogy mi okozza a pattanásokat. Az akne akkor alakul ki, amikor az elhalt hámsejtek, az olaj és a baktériumok eltömítik a szőrtüszőket (pórusokat). Ez a pattanások különböző típusaihoz vezet, mint a fehérfejűek, mitesszerek, pustulák és csomók.

Számos tényező válthatja ki a pattanásokat, többek között:

  • Hormonális változások - különösen a pubertás, a menstruáció, a terhesség vagy a menopauza idején.
  • Stressz
  • Zsíros bőr és haj termékek
  • Bizonyos gyógyszerek
  • Családtörténet és genetika

Sokak számára a pattanások csak átmeneti bosszúságot jelentenek a serdülőkorban. Másoknál azonban a pattanások a felnőttkorban is megmaradnak, és elég nehéz lehet kezelni őket.

Melyik pattanást a legnehezebb kezelni?

A pattanások okairól szóló háttérismeretek birtokában nézzük meg, hogy mely típusok a legmakacsabbak. A "legnehezebben kezelhető pattanások" címért több versenyző is van:

Hormonális akne

A hormonális aknét a hormonok, például az androgén ingadozása váltja ki. Felnőtteknél gyakran az állkapocsvonal, az áll és a nyak mentén jelenik meg. A nők hajlamosabbak a hormonális pattanásokra a menstruáció, a terhesség és a menopauza idején.

Mivel a hormonális akne belső probléma, nagyon nehéz lehet kizárólag helyi krémekkel kezelni. Az androgénszintek szabályozásához hormonális kezelésre lehet szükség, például fogamzásgátló tabletták vagy spironolakton segítségével. Feltétlenül keressen fel egy bőrgyógyászt vagy nőgyógyászt a hormonális kezelési lehetőségek feltárása érdekében.

Cisztás akne

A cisztás akne nagy, fájdalmas dudorokból áll, amelyek mélyen a bőrben vannak. Akkor alakul ki, amikor a pattanások mélyebbre hatolnak a bőrbe, súlyos gyulladást és a szőrtüszők megrepedését okozva.

A cisztás pattanások kezelése kihívást jelent, mivel a pattanások mélyen gyökereznek, és ha nem kezelik megfelelően, maradandó hegesedéshez vezethetnek. A helyi termékek nem tudnak elég mélyen behatolni a bőrbe a cisztás pattanások kezeléséhez.

Gyakran van szükség szájon át szedhető és injektálható gyógyszerekre, például izotretinoinra vagy szteroid injekciókra. Súlyos vagy cisztás pattanások esetén azonnal forduljon bőrgyógyászhoz. Ne próbálja kipukkasztani vagy piszkálni a cisztás pattanásokat, mivel ez csak ront a pattanások állapotán.

Akne Conglobata

Az acne conglobata a gyulladásos akne egyik legsúlyosabb formája. Számos, egymással összefüggő pattanás jellemzi, amelyek mély tályogokat képeznek a bőr alatt. Ha nem kezelik korán és agresszíven, gyakran kiterjedt hegesedéshez és torzuláshoz vezet.

Az acne conglobata ritka, az aknés betegek kevesebb mint 1%-át érinti. De ha mégis előfordul, akkor nagyon ellenálló lehet a kezeléssel szemben. Az acne conglobata megfékezéséhez gyakran hosszú távú antibiotikum-terápiára, a tályogok lecsapolására, kortikoszteroid injekciókra és szájon át szedhető izotretinoinra van szükség.

Gram-negatív folliculitis

Az akne ezen típusát gram-negatív baktériumok, például Klebsiella, Escherichia coli és Proteus fajok kolonizációja okozza a szőrtüszőkben. A hosszú távú antibiotikumos akne-kezelés mellékhatásaként alakulhat ki, amely elpusztítja a gram-pozitív baktériumokat, miközben lehetővé teszi a gram-negatív törzsek elszaporodását.

A Gram-negatív folliculitis makacs, gennyes dudorok formájában jelentkezik, amelyek nem reagálnak a szokásos akneterápiákra. Az orális izotretinoin és a helyi azelainsav segíthet, de a kezelés befejezése után gyakoriak a visszaesések. Keressen fel egy bőrgyógyászt, ha az antibiotikumok szedése alatt súlyosbodik a pattanások állapota.

Akne Fulminans

A lázzal és testfájdalmakkal járó cisztás akne hirtelen, robbanásszerű megjelenése nagyon ritka. Az acne fulminans kezelés nélkül gyorsan előrehaladó hegesedéshez és a csontok és ízületek károsodásához vezethet. A hegesedés megfékezésére az izotretinoin a legmegfelelőbb kezelés, a gyulladás csökkentésére pedig kortikoszteroid injekciókat adnak.

A legfontosabb tudnivalók a legnehezebben kezelhető pattanásokról

  • A hormonális akne, a cisztás akne és a ritka súlyos formák, mint az acne conglobata, a gram-negatív folliculitis és az acne fulminans általában a legmakacsabb akne típusok.
  • A helyi termékek gyakran nem elegendőek - a közepesen súlyos vagy súlyos akne kezeléséhez általában szájon át szedhető és injekciós gyógyszerekre van szükség.
  • Ha fájdalmas cisztái vannak, vagy ha a pattanások nem reagálnak a vény nélkül kapható módszerekre, azonnal keressen fel egy bőrgyógyászt. A súlyos pattanások kipukkasztása vagy piszkálása súlyosbíthatja a hegesedést.
  • Legyen türelemmel - a legnehezebben kezelhető pattanások esetében gyakran 3-6 hónapos tartós kezelésre van szükség a tisztulás eléréséhez. Tartsa be a kezelési rendet.

Most, hogy már tudja, hogy mely pattanástípusok kezelése lehet a legtrükkösebb, melyek a legjobb gyakorlatok, hogy a pattanások bármely formáját kontroll alatt tartsa?

Tippek a makacs pattanások kezelésére

Nem számít, milyen formája van a pattanásoknak, itt van néhány tipp, hogy a pattanásokat ellenőrzés alatt tartsa:

  • Keressen fel egy bőrgyógyászt - ne késlekedjen, ha a pattanások súlyosak, fájdalmasak, vagy nem javulnak az alapvető módszerekkel. A bőrspecialista erősebb gyógyszereket írhat fel.
  • Próbálja ki a kombinált terápiákat - egyszerre többféle mechanizmussal támadja a pattanásokat, például a helyi retinoidok és a benzoil-peroxid párosításával.
  • Adjon időt a kezeléseknek - a pattanások elleni gyógyszereknek több hétig vagy hónapig is eltarthat, amíg hatnak. Legyen türelmes.
  • Kerülje a piszkálást/szurkálást - ez súlyosbíthatja a gyulladást és maradandó hegesedéshez vezethet.
  • Figyeljen az étrendjére - kerülje a vércukorszintet és az androgének szintjét növelő ételeket, például a tejtermékeket és a finomított szénhidrátokat.
  • Csökkentse a stresszt - próbálja ki a jógát, a meditációt vagy a naplóírást, hogy csökkentse a stresszhormonokat, amelyek kiváltják a pattanásokat.
  • Gyengéden tisztítson - a durva súrolószerek és szappanok megfosztják a bőrt a védő olajoktól, ami súlyosbítja a pattanásokat.
  • Rendszeres samponozás - megakadályozza, hogy a hajolajok és a termékek eltömítsék az arc pórusait.
  • Védje a bőrt a naptól - az UV-sugarak súlyosbítják a pattanásos gyulladást és a hegeket.

Szakszerű kezeléssel és gondos bőrápolással még a legmakacsabb cisztás vagy hormonális pattanások is kezelhetők, és a bőr tisztábbá, nyugodtabbá tehető. Ne veszítse el a reményt - legyen türelmes, és folytassa a munkát bőrgyógyászával, hogy megtalálja az Ön egyedi bőrének megfelelő pattanáskezelési tervet. A következetesség és a kezelés iránti elkötelezettség a kulcs.

Gyakran ismételt kérdések a nehezen kezelhető pattanásokról

Összefoglalva, tekintsük át a válaszokat néhány gyakori kérdésre a kemény akneesetekkel kapcsolatban:

Mi a leggyakoribb nehezen kezelhető pattanás?

A hormonális akne az állkapocsvonal és az arc alsó részén nagyon gyakori és kihívást jelent a felnőtteknél. A hormonok szabályozásához belső megközelítésre van szükség.

A stressz okozza a legrosszabb pattanásokat?

A stressz önmagában nem okoz pattanásokat, de az olajtermelés és a gyulladás fokozásával súlyosbíthatja a pattanásokat. A stressz kezelése hasznos, de önmagában nem elegendő a pattanások gyógyításához.

Az étrend megváltoztatása megtisztíthatja a rezisztens pattanásokat?

A diéta önmagában nem gyógyítja a pattanásokat, de a kiegyensúlyozott, alacsony glikémiatartalmú étrend segíthet javítani a pattanások mögött álló hormonális és gyulladásos tényezőket.

Mennyi időbe telik, amíg az akne kezelés eredményt hoz?

A legtöbb pattanás elleni gyógyszer 6-12 hetes következetes használatot igényel a teljes előnyök eléréséhez. A súlyos pattanásoknál hónapokig tartó kezelésre lehet szükség. Legyen türelemmel és tartsa be a kezelést.

Továbbra is próbálkozzon különböző termékekkel, ha a pattanások nem múlnak el?

Ne váltogassa folyamatosan a termékeket - adjon időt minden egyes kezelésnek, hogy működjön. Keressen fel egy bőrgyógyászt, aki szükség esetén erősebb akne elleni gyógyszereket ír fel Önnek.

Összefoglaló

Az állandó pattanásokkal való foglalkozás rendkívül frusztráló lehet. A hormonális pattanások, a cisztás pattanások és a ritka súlyos pattanások a legnehezebben kordában tartható típusok. Az enyhe pattanások gyakran kezelhetők vény nélkül kapható lemosókkal, krémekkel és gélekkel.

A közepesen súlyos vagy súlyos akne azonban általában vényköteles gyógyszereket igényel, például retinoidokat, antibiotikumokat, benzoil-peroxidot, azelainsavat, fogamzásgátló tablettákat vagy spironolaktont. A bőrgyógyásszal szorosan együttműködve találja meg a megfelelő kezelési sémát, és legalább néhány hónapig következetesen tartsa be azt, hogy eredményeket láthasson.

Bár reménytelennek tűnhet, ha a pattanások a legjobb erőfeszítései ellenére is fennállnak, tartsa meg a hitét. A következetes ápolás és a célzott kezelés még a legmakacsabb pattanásos esetekben is meghozhatja a megérdemelt tiszta bőrt. Maradjon erős az úton - a megkönnyebbülés idővel és gondoskodással elérhető.

Gyakran ismételt kérdések a legmakacsabb pattanásokról

Mi a hormonális pattanás és hogyan kezeljük?

A hormonális pattanások felnőtteknél fordulnak elő, általában az állkapocsvonal és az arc alsó részén. Az androgének, például a tesztoszteron ingadozása váltja ki. A kezelés magában foglalja a hormonok belső szabályozását fogamzásgátló tablettákkal, spironolaktonnal vagy antiandrogénekkel. A helyi retinoidok és a benzoil-peroxid szintén segíthetnek.

Mi okozza a cisztás pattanásokat és hogyan lehet megszabadulni tőle?

A cisztás akne akkor alakul ki, amikor az akne baktériumok mélyen behatolnak a bőrbe, csomókat és cisztákat okozva. A kezelés vényköteles szájon át szedhető és helyileg alkalmazható gyógyszereket, például izotretinoint, antibiotikumokat és a nagy ciszták lecsapolását igényli. Ne próbálja meg saját maga kipukkasztani a cisztás pattanásokat.

Hogyan alakul ki az acne conglobata és mi a kezelés?

A konglobált akne több, egymáshoz kapcsolódó csomó formájában kezdődik, amelyek tályogokat képeznek a bőr alatt. Gyors kezelésre van szükség a torzító hegek elkerülése érdekében. Szájon át szedhető izotretinoint, antibiotikumokat és kortikoszteroid injekciókat alkalmaznak. A tályogok lecsapolásához műtétre lehet szükség.

Milyen baktériumok okozzák a gram-negatív tüszőgyulladást és hogyan gyógyítható?

A hosszan tartó antibiotikumos akne-kezelés lehetővé teszi, hogy az olyan gram-negatív baktériumok, mint a Klebsiella és az E. coli elszaporodjanak a tüszőkben, és gennyes dudorokat okozzanak. Szájon át szedhető izotretinoinnal és helyi azelainsavval kezelhető.

Hogyan kezdődik az acne fulminans és hogyan kezelhető?

Ez a robbanásszerűen kialakuló cisztás akne ritka, lázat és csont-/ízületi fájdalmat okoz. A súlyos hegesedés és a csontok és ízületek károsodásának megelőzésére szájon át szedett izotretinoint és kortikoszteroid injekciókat alkalmaznak.

Hogyan lehet elkerülni a hegesedést súlyos pattanások esetén?

A pattanások piszkálása és kipattogtatása súlyos pattanások esetén súlyosbíthatja a hegesedést. A hegesedés minimalizálása érdekében gyorsan keressen kezelést szájon át szedhető és helyi gyógyszerekkel. A kortikoszteroid injekciók segíthetnek a gyulladás és a hegesedés csökkentésében.

Mi a legjobb módja a makacs pattanások elfedésének?

Használjon a bőrszínénél egy árnyalattal világosabb, nem komedogén fedőszínt. Kerülje a sűrű, nehéz formulákat. Keressen olyan termékeket, amelyeken a nem aknegén vagy nem komedogén felirat szerepel, hogy ne tömítsék el jobban a pórusokat.

Mikor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni a nehezen kezelhető pattanásokkal?

Ha fájdalmas cisztái vannak, ha a pattanások nem reagálnak a vény nélkül kapható kezelésre, vagy ha a pattanások hegeket/elszíneződéseket hagynak maguk után, azonnal forduljon bőrgyógyászhoz. A bőrspecialista erősebb gyógyszereket tud felírni.

Mennyi időbe telik, amíg az akne kezelés eredményt hoz?

A súlyos pattanásoknak gyakran 3-6 hónapos következetes kezelésre van szükségük a teljes tisztuláshoz. Legyen türelemmel, és pontosan tartsa be az előírt gyógyszereket. Rendszeresen járjon utána bőrgyógyászához.

Milyen ételek vagy diéták segíthetnek a makacs pattanások kezelésében?

Bár a diéta önmagában nem gyógyítja meg a pattanásokat, az alacsony glikémiájú, sovány fehérjét, gyümölcsöket, zöldségeket és egészséges zsírokat tartalmazó étrend stabilizálhatja a vércukor- és hormonszintet, és javíthatja a pattanások állapotát.

Meg lehet szabadulni a súlyos pattanásokból származó pattanásos hegektől?

Igen, beszéljen bőrgyógyászával a lézeres bőrfelszín-megújításról, a kémiai hámlasztásról, a mikronedlingről és a töltőanyag-injekciókról az aknés hegek megjelenésének csökkentése érdekében. Mindig viseljen naponta fényvédő krémet, hogy megakadályozza a hegek sötétedését.

Mit kell kerülnie, ha súlyos pattanásai vannak?

Ne piszkáld, ne pattogtasd, ne dörzsöld, ne barnítsd, és ne alkalmazz irritáló termékeket a pattanásos bőrön. Ez ronthatja a gyulladást és a hegesedést. Rendszeresen samponozzon, hogy a hajolajok és a termékek ne kerüljenek át az arcára.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső