Miért romlik a pattanásaim állapota?

Published:

Ha úgy érzi, hogy a pattanásai egyre rosszabbak, ahelyett, hogy javulnának, nincs egyedül. Sokan találják magukat váratlan pattanásokkal küzdeni, még felnőttként is. A pattanások frusztrálóak, fájdalmasak lehetnek, és úgy tűnik, hogy lehetetlennek tűnik az ellenőrzésük.

Tartalomjegyzék:

  1. A bőrápolás rutinja kiigazításra szorul
  2. Nem kezel minden típusú pattanásokat
  3. Nem vagy következetes
  4. Nem kezeli a kiváltó okot
  5. Önnek nem diagnosztizált akne típusai vannak
  6. Nem alkalmazkodik a szezonális változásokhoz
  7. Nem kezeli megfelelően a stresszt
  8. Önnek hormonális egyensúlyhiánya van
  9. Önnek van egy alapbetegsége
  10. Nem cseréli elég gyakran a párnahuzatokat
  11. Tisztátalan bőr/hajápoló termékeket használsz
  12. Nem hámlasztasz eléggé
  13. Túl sokat nyúlsz az arcodhoz
  14. Nem változtatsz az étrendeden
  15. Önnek alapvetően allergiája vagy érzékenysége van
  16. Nem iszik elég vizet
  17. Nem kezeli a PCOS-t vagy az endometriózist
  18. Nem foglalkozik a mentális egészségével
  19. A legfontosabb tudnivalók
  20. Gyakran ismételt kérdések a súlyosbodó pattanásokról
    1. Melyek a leggyakoribb okok, amiért a pattanások rosszabbodnak a felnőtteknél?
    2. A pattanásaim tiszták voltak, de most újra kitörnek. Miért?
    3. Korábban soha nem voltak pattanásaim. Miért most hirtelen pattanok ki?
    4. Miért válnak a pattanásaim egyre cisztásabbá és gyulladtabbá?
    5. Milyen változtatásokat kell tennem a bőrápolási rutinomban, ha a pattanások súlyosbodnak?
    6. Milyen életmódbeli változtatásokkal lehet a súlyosbodó pattanásokat kordában tartani?
    7. Mikor kell bőrgyógyászhoz fordulnom a pattanásaimmal?
    8. Milyen vényköteles gyógyszerek és kezelések tisztíthatják a súlyosbodó pattanásokat?
    9. Vannak olyan táplálékkiegészítők, amelyek segíthetnek a pattanások kordában tartásában?
    10. Hogyan állapíthatom meg, hogy egy bőrápoló termék valószínűleg eltömíti-e a pórusokat és pattanásokat okoz-e?
    11. A hormonális fogamzásgátló segít a pattanásokon? Hogyan?

De ne veszítsd el a reményt. Némi detektívmunkával a végére járhat annak, hogy mi okozza a pattanások fellángolását. Íme egy útmutató, amely segít megérteni, hogy mi lehet az oka annak, hogy a pattanások egyre rosszabbnak tűnnek, és mit tehetsz ellene.

Miért romlik a pattanásaim

A bőrápolás rutinja kiigazításra szorul

Az egyik leggyakoribb ok, amiért a pattanások súlyosbodnak, a rossz bőrápolási termékek vagy rutin használata. Ha nemrég változtatott a bőrápolásán, ez lehet a bűnös. Íme néhány dolog, ami ronthat a pattanásokon:

  • Túl kemény termék használata - A túlságosan szárító tisztítószerek, az alkoholtartalmú tonerek és az erős hámlasztók lecsupaszíthatják és irritálhatják a bőrt, ami fokozottabb olajtermelést és kiütéseket okozhat.
  • Nem hidratál eléggé - Sok pattanásos kezelés szárít. A nedvesség pótlásának elmaradása zsírossá és pattanásokra hajlamossá teheti a bőrt.
  • Póruselzáró összetevők használata - Vigyázz a sűrű krémekkel, olajokkal és szilikonokkal, amelyek eltömíthetik a pórusokat. A nem komedogén vagy olajmentes termékek jobb választásnak bizonyulnak.
  • Túlzott hámlasztás - A túlzott súrolás és a kémiai hámlasztók használata gyulladást és irritációt okozhat.

A megoldás? Értékelje jelenlegi rutinját. Vegyen vissza a durva termékekből. Koncentráljon a gyengéd tisztításra, az olajmentes hidratálásra és szükség esetén az időnkénti kémiai hámlasztásra. Ne próbáljon egyszerre túl sokat csinálni. Egy alap, nem irritáló rutin a legjobb.

Nem kezel minden típusú pattanásokat

A pattanásoknak különböző típusai vannak, mint például fehérfejűek, mitesszerek, papulák, pustulák, csomók és ciszták. Sok pattanásos kezelés csak egy típust céloz meg.

Ha például gyulladásos pattanásokra szánt helyi antibiotikumos gélt használ, az nem biztos, hogy segít a nem gyulladásos mitesszerek és fehér mitesszerek eltávolításában. Vagy ha BHA hámlasztószert használ a mitesszerekre, akkor az nem biztos, hogy javítja a fájdalmas cisztákat.

Nézze meg alaposan a kiütéseit. Ezután válasszon olyan kezeléseket, amelyek az összes pattanástípusra hatnak:

  • Mitesszerek/fehér mitesszerek - BHA hámlasztók, retinoidok
  • Papulák/pusztulák - Benzoil-peroxid, helyi antibiotikumok
  • Cisztás akne - Szájon át szedhető antibiotikumok, fogamzásgátló tabletták, izotretinoin

Az olyan termékek használata, amelyek az adott pattanástípusra irányulnak, nagy különbséget jelent. Az összes pattanás tisztítására a kombinált megközelítés a legjobb.

Nem vagy következetes

A pattanásos kezeléseknek időbe telik, mire hatni kezdenek. Szorgalmas, napi használatot is igényelnek. Általában 4-6 hétig tart a javulás, és 12 hétig a teljes tisztulás.

Ha rendszertelenül végzi a rutinját, például kihagy napokat vagy heteket, a pattanások valószínűleg ismét rosszabbodni fognak. A pattanások a következetlenségből élnek!

Legyen türelmes, és tartsa be a kezeléseket naponta. Ne adja fel túl hamar. Szükség esetén állítson be telefonos emlékeztetőket. A kulcs a kitartás és a következetesség hosszú távon.

Nem kezeli a kiváltó okot

Néha az akne egy mélyebb belső ok felszíni tünete. A gyakori belső akne kiváltó okok közé tartoznak:

  • Hormonális ingadozások - Nőknél a hormonális változások miatt a pattanások a menstruáció előtt is fellángolhatnak. A pubertás, a terhesség és a perimenopauza is kiválthatja a pattanásokat.
  • Magas stresszszint - A stresszhormonok, mint például a kortizol, fokozzák a faggyútermelést, ami eltömődött pórusokhoz és pattanásokhoz vezet.
  • Vércukorszint-zavarok - A finomított szénhidrátokban gazdag, szegényes étrend vércukorszint-emelkedést okozhat, ami fokozza az olajtermelést és a gyulladást.
  • Bélrendszeri problémák - A bélbaktériumok egyensúlyhiánya és a bélben kialakuló gyulladás bőrgyulladásként jelentkezhet.
  • Gyógyszerek - Egyes gyógyszerek, például a szteroidok és a lítium pattanásokat okoznak.

Ha a pattanások ellenállónak tűnnek a topikális szerekkel szemben, nézzen befelé. A belső kiváltó okok kezelése az akne kezelésekkel együtt jobb sikerhez vezet. Az életmódváltás, az étrend módosítása, a hormonok, a kiegészítők vagy a gyógyszerek segíthetnek.

Önnek nem diagnosztizált akne típusai vannak

A pattanásoknak különböző típusai és altípusai vannak, amelyek speciális kezelést igényelnek:

  • Hormonális akne - Felnőtt nőknél havonta fellángol az áll, az állkapocs és a nyak körül. Antiandrogénekkel, fogamzásgátló tablettákkal vagy kiegészítőkkel kezelhető.
  • Gombás pattanások - Kicsi, egységes dudorok gyakran a homlokon, a mellkason és a háton. Gombaellenes kezelésekkel szüntethető meg.
  • Akne cosmetica - Smink, bőrápolási termékek és hajápoló termékek által okozott pattanások. Kerülje a pórusokat eltömítő szereket.
  • Acne mechanica - Az állkapocsvonal vagy a homlok mentén a súrlódás vagy nyomás, például sisakok, hátizsákok, szoros gallérok miatt kialakuló pattanások. Gyengédséget igényel a területhez.
  • Szteroidok okozta pattanások - Szájon át szedhető/topikusan szedhető szteroidok vagy hormonkezelések által okozott pattanások. Dózismódosítást és helyi retinoidokat igényel.

Ha a szokásos pattanáskezelések nem használnak, forduljon bőrgyógyászhoz. A helyes diagnózis felállítása a megfelelő megoldáshoz vezet. Ne küszködjön - kérjen segítséget a sajátos pattanástípusának azonosításához.

Nem alkalmazkodik a szezonális változásokhoz

A pattanások az évszakos változásokkal együtt ingadozhatnak. Íme, hogyan igazítsa ki a rutinját:

Nyár - A több napsütés kiszáríthatja a bőrt, ami olaj túltermelődést okozhat. Használjon könnyű, olajmentes hidratálókat, például géleket és szérumokat.

Ősz - Az alacsonyabb páratartalom súlyosbíthatja a szárazságot. Hidratáló szérumokat és arcolajokat adjon a nedvesség megőrzése érdekében.

Tél - A száraz beltéri meleg elszívja a nedvességet, ami rontja a hámlást. Használjon gazdagabb krémeket és alvó maszkokat, hogy éjszakára pótolja a hidratáltságot.

Tavasz - A több napsütés és az izzadság eltömődött pórusokhoz vezet. Heti 2-3 alkalommal gyengéden hámlasztani a pórusok eltömődésének megszüntetése érdekében.

Figyeljen arra, hogy a bőrének mire van szüksége az évszaknak megfelelően, és igazodjon hozzá. Ha egy lépéssel az éghajlati változások előtt jársz, az segít megelőzni a pattanások kialakulását.

Nem kezeli megfelelően a stresszt

A stressz az egyik leggyakoribb akne kiváltó ok. A kezeletlen stressz megemelkedett kortizolszinthez és gyulladáshoz vezet, ami megteremti a pattanások kialakulásának feltételeit.

Amikor stresszes vagy:

  • Korlátozza a gyulladáskeltő ételeket - A cukor, a finomított szénhidrátok és a tejtermékek gyulladásos folyamatokat indítanak el, amelyek a pattanásokhoz kapcsolódnak.
  • Hidratálás - A kiszáradás megterheli a bőrt és lassítja a sejtek cseréjét. Igyon sok vizet.
  • Alvás - Az alváshiány növeli a kortizolszintet. Pihenje ki magát.
  • Testmozgás - Az izzasztó munka segít csökkenteni a pattanásokat okozó stresszhormonokat.
  • Próbáljon ki lazító gyakorlatokat - jóga, meditáció, naplóírás... találja meg, ami Önnek beválik.
  • Keressen támogatást - Beszéljen barátokkal, családtagokkal, terapeutával. Ne tartsa magában a stresszt.

A stresszkezelési eszközök elsajátítása a bőrápolással együtt győztes akneellenes kombinációvá válik.

Önnek hormonális egyensúlyhiánya van

A hormonális ingadozások a felnőttkori pattanások egyik fő oka. Íme a legfontosabb hormonok, amelyek befolyásolják a pattanásokat:

  • Azandrogének, mint például a tesztoszteron, fokozzák a faggyútermelést és a gyulladást. A felesleges androgén az akne egyik fő hajtóereje.
  • A magas cukor/szénhidrátbevitelből származóinzulinszint-emelkedés fokozott androgén-kibocsátást vált ki.
  • A stressz során felszabadulókortizol fokozott olajtermelést okoz.
  • Az ösztrogén az androgének ellensúlyozásával segít az akne megfékezésében. Az alacsony ösztrogénszint pattanásokat válthat ki.

A hormonális egyensúlyhiányok megszüntetése elengedhetetlen a tiszta bőr hosszú távú megőrzéséhez. A hormonális egyensúly eléréséhez szükség lehet vérvizsgálatra, étrendváltoztatásra, étrend-kiegészítőkre vagy gyógyszerekre. Keressen fel egy endokrinológust vagy női egészségügyi szakembert vizsgálat és tanácsadás céljából.

Önnek van egy alapbetegsége

Néha a pattanások olyan belső egészségi állapot jelei, amely orvosi ellátást igényel. A pattanások tünete lehet:

  • Pajzsmirigyzavarok - Mind a túlműködő (hyperthyreosis), mind az alulműködő pajzsmirigy (hypothyreosis) hormonális változást okoz, amely serkenti a zsírtermelést és a bőrkiütéseket.
  • Policisztás petefészek szindróma (PCOS) - A felesleges androgének túlstimulálják az olajmirigyeket, ami súlyosbítja a pattanásokat.
  • Magas inzulin- és vércukorszint - A megnövekedett inzulinszint fokozza az olajkiválasztást és a gyulladást. A prediabétesz és a cukorbetegség összefüggésbe hozható a pattanásokkal.
  • Bélproblémák - Az ételérzékenység, a bélgyulladás, a SIBO és a Candida túlszaporodása lehetséges akne kiváltó okok.

Ne utasítsa el a pattanásokat, mint egy bőrproblémát. Beszéljen orvosával, és végeztesse el a szükséges vérvizsgálatot, hogy ellenőrizze az esetleges egészségügyi feltételeket. Az alapprobléma kezelése tartósan tiszta bőrhöz vezet.

Nem cseréli elég gyakran a párnahuzatokat

Az olajat, baktériumokat, szennyeződéseket és elhalt hámsejteket tartalmazó piszkos párnahuzatok éjszakánként visszakerülhetnek a bőrre, eltömítve a pórusokat és pattanásokat okozva. Ennek megelőzése érdekében:

  • Hetente legalább kétszer mossa ki a párnahuzatot forró vízben.
  • Használjon friss, tiszta törölközőt a párnájára minden este.
  • Lefekvés előtt alaposan mossa meg az arcát, hogy eltávolítsa az olajat és a szennyeződéseket.

Triviálisnak tűnhet, de a párnahuzat friss tartása segít minimalizálni az alvási környezetből származó pattanásokat kiváltó okokat.

Tisztátalan bőr/hajápoló termékeket használsz

Sok termék tartalmaz rejtett pattanásokat kiváltó anyagokat, például pórusokat eltömítő olajokat, illatanyagokat és vegyi anyagokat. Olvassa el figyelmesen a címkéket, és kerülje a durva vagy megkérdőjelezhető összetevőket. Keresse a nem komedogén, nem irritáló, illatanyag- és festékmentes lehetőségeket. A természetes termékek gyakran jobb bőrbarát választások.

Kerülendő összetevők:

  • Szilikonok - dimetikon, ciklometikon
  • Kókuszolaj és kókuszból származó összetevők
  • Nehéz olajok és vajak - Ásványi olaj, lanolin
  • Szintetikus illatanyagok és színezékek

Ha ragaszkodik a tiszta, nem irritáló termékekhez, megelőzi a termékreakciók okozta pattanásokat. Megéri alaposan megvizsgálni a címkéket.

Nem hámlasztasz eléggé

Az elhalt hámsejtek eltömítik a pórusokat, ami még több pattanáshoz vezet. De a túlzott hámlasztás is irritálhatja és súlyosbíthatja a pattanásokat.

Találja meg a megfelelő egyensúlyt heti 2-3 alkalommal történő gyengéd hámlasztással. Használjon vagy:

  • Kézi hámlasztók - Puha mosogatórongyok, muszlin kendők vagy gyengéd bőrradírok puha természetes gyöngyökkel, például jojoba gyöngyökkel. Kerülje a műanyag mikrogyöngyökkel ellátott durva bőrradírokat.
  • Kémiai hámlasztók - AHA-k, mint a glikolsav, tejsav, mandulasav. BHA-k, mint a szalicilsav. Kezdje alacsonyabb százalékkal, és lassan dolgozzon felfelé.

A kíméletes napi tisztítás segít eltávolítani a pórusokat eltömítő elhalt sejteket. Csak ne vigyük túlzásba. A helyesen végzett hámlasztás tisztán tartja a bőrt, nem pedig gyulladtá.

Túl sokat nyúlsz az arcodhoz

A kezek a nap folyamán rengeteg szennyeződést és baktériumot juttatnak az arcra. Kerülje, hogy öntudatlanul megérintse, megpihenjen vagy piszkálja az arcát, ami baktériumokat terjeszt, ami pattanásokhoz vezet.

Figyeljen arra, hogy a kezeket minél távolabb tartsa az arctól. Hagyja abba az arcra támaszkodást és a piszkálódást. Gyakran mosson kezet antibakteriális szappannal. Foglalja le a kezét olyan tevékenységekkel, mint a fidget spinnerek.

Törekedjen arra, hogy kevesebbet nyúljon az arcához. Bőre a pattanások csökkenésével fogja megköszönni.

Nem változtatsz az étrendeden

Amit megeszel, az meglátszik a bőrödön. A finomított szénhidrátokban, cukrokban és egészségtelen zsírokban gazdag, rossz étrend elősegíti a gyulladást, a hormonális ingadozásokat és a pattanásokat. A tisztább bőr érdekében állítsa át az étrendjét:

  • Vágja vissza a finomított szénhidrátokat - A kenyér, a gabonafélék, a tésztafélék, a cukor vércukorszint-emelkedést okoz, ami fokozza az olajkiválasztást és a gyulladást.
  • Fogyasszon alacsony glikémiás indexű ételeket - Zöldségek, hüvelyesek, diófélék, magvak, sovány fehérjék. Ezek a lassan égő szénhidrátok minimalizálják a vércukorszint ingadozását.
  • Töltse fel az antioxidánsokat - Az A-, C- és E-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek védik a bőrt és szabályozzák a gyulladást.
  • Növelje az egészséges zsírokat - A lazac, az avokádó, az olívaolaj, a diófélék omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek csökkentik a pattanásokat.
  • Maradjon hidratált - Igyon naponta 8-10 pohár vizet az egészség és a pattanások megelőzése érdekében.

A bőrbarát antioxidánsokban és omega-3 zsírsavakban gazdag, egészséges, gyulladáscsökkentő étrend ideális környezetet teremt a tiszta, pattanásmentes bőr számára.

Önnek alapvetően allergiája vagy érzékenysége van

Az ételérzékenységek, valamint a helyi allergiák kiválthatják a pattanásokat. A leggyakoribb bűnösök közé tartoznak:

  • Tejtermékek - A tejtermékekben lévő savó és hormonok serkentik az olajmirigyeket.
  • Glutén - A búzában, árpában és rozsban található glutén gyulladást és bélproblémákat okozhat, ami pattanásokhoz vezethet.
  • Illatanyagok - A szintetikus parfümök és illatosított termékek irritálják a bőrt.
  • Napvédő vegyszerek - Az olyan összetevők, mint az oxibenzon és az avobenzon egyeseknél reakciókat váltanak ki.

Vezessen étel- és terméknaplót. Jegyezzen fel minden kapcsolatot az egyes élelmiszerek/termékek és a kiütések között. A személyes pattanásokat kiváltó tényezők azonosítása és elkerülése kulcsfontosságú.

Nem iszik elég vizet

A víznek csodálatos előnyei vannak a bőrre és a pattanásokra:

  • Kihúzza a méreganyagokat - Elhordja a baktériumokat, az olajat és a sejttörmeléket a pórusokból.
  • Hidratálja a bőrt - Dúsítja a bőrt, csökkenti a szárazságot és a hámlást.
  • Csillapítja a gyulladást - Elfojtja a kiszáradás által súlyosbított gyulladásos tüzeket.

Törekedjünk arra, hogy naponta legalább 8-10 pohár vizet igyunk. Hagyja ki a dehidratáló koffeint és az alkoholt. A hidratálás fokozása érdekében öntsön a vízbe citromot, uborkát vagy mentát. A megfelelő vízbevitel megelőzi a sejtek felhalmozódása és a gyulladás által okozott pattanásokat.

Nem kezeli a PCOS-t vagy az endometriózist

A PCOS-ben vagy endometriózisban szenvedő nők gyakran küzdenek hormonális pattanásokkal. A felesleges androgének és a gyulladás hajtja a pattanásokat.

Keressen fel egy nőgyógyászt a megfelelő vizsgálat és kezelés érdekében. A hormonok kiegyensúlyozására és a pattanások kordában tartására életmódbeli változtatások, gyógyszerek, kiegészítők vagy hormonális fogamzásgátló javasoltak lehetnek.

Kezeletlenül hagyva ezek az állapotok folyamatos pattanásos problémákat okoznak. Ne hagyja figyelmen kívül a fájdalmas cisztás pattanásokat - keresse meg a háttérben meghúzódó hormonális egyensúlyhiányt.

Nem foglalkozik a mentális egészségével

A lelki egészség sokféleképpen befolyásolja a pattanásokat:

  • Nagyobb stressz - A megemelkedett kortizolszint növeli az olajtermelést.
  • Több gyulladás - A mentális egészségi állapotok, például a szorongás és a depresszió fokozzák a citokineknek nevezett gyulladáskeltő vegyi anyagokat, amelyek súlyosbítják a pattanásokat.
  • Gyengébb öngondoskodás v- Az alacsony motiváció a bőrápolás kihagyásához, egészségtelen táplálkozáshoz, mozgáshiányhoz vezet.
  • Fokozott piszkálódás - A bőr piszkálása és a hajhúzás (trichotillománia) rontja az aknét.

Keressen fel egy terapeutát, és a pattanásokkal egyidejűleg kezelje az esetleges mentális egészségügyi problémákat. A bőrödnek óriási hasznára válik a test-lélek megközelítés. Ne hagyja figyelmen kívül az elme-bőr kapcsolatot.

A legfontosabb tudnivalók

  • Értékelje jelenlegi bőrápolási rutinját - a nem megfelelő termékek vagy módszerek súlyosbíthatják a pattanásokat.
  • Győződjön meg róla, hogy a jelenlévő pattanások minden típusát kezeli - kombinálja a célzott összetevőket.
  • Legyen kitartó és következetes a kezelésekkel - az akne szorgalmas napi gondozást igényel.
  • Keressen bármilyen kiváltó okot, például hormonokat, életmódbeli tényezőket, egészségügyi állapotokat.
  • Végezze el a szükséges szezonális kiigazításokat a kezelésében.
  • Kezelje a stresszszintet és a mentális egészséget a tiszta bőrért.
  • Változtasson az étrendjén, az alváson és más, pattanásokat tápláló életmódbeli szokásokon.
  • Keressen fel egy bőrgyógyászt vagy orvost a konkrét ok diagnosztizálása érdekében.

Némi próbálkozással és tévedéssel felfedezheti a súlyosbodó pattanások okait. A személyre szabott beállítások és szükség esetén szakmai segítség segítségével végleg kordában tarthatja a pattanásokat. Ne adja fel - a pattanásos rejtvény megoldása megéri.

Gyakran ismételt kérdések a súlyosbodó pattanásokról

Melyek a leggyakoribb okok, amiért a pattanások rosszabbodnak a felnőtteknél?

A felnőtteknél a pattanások súlyosbodásának vezető okai közé tartoznak:

  • Rossz bőrápolási termékek használata vagy olyan rutin, amely irritálja a bőrt.
  • Az akne kezelések következetlen használata
  • Alapvető egészségi állapot, például PCOS vagy bélgyulladás.
  • Stressz, menstruációs ciklusok vagy gyógyszerek okozta hormonális ingadozások.
  • Rossz táplálkozás, magas finomított szénhidrát/cukor tartalommal, ami növeli az inzulinszintet és a gyulladást.
  • Külső tényezők, mint például az évszakok változása, a párnahuzatok mosásának elmulasztása.

A pattanásaim tiszták voltak, de most újra kitörnek. Miért?

Több lehetséges oka is van annak, hogy a tiszta bőröd ismét pattanásos lett:

  • Abbahagyta a pattanásos kezelések használatát. A pattanásoknak következetes, hosszú távú ápolásra van szükségük.
  • A menstruációs ciklusa, a nagyobb stressz vagy más hormonális váltás kiváltotta a pattanásokat.
  • Új gyógyszert szed, ami pattanásokat okoz.
  • Új bőrápoló vagy hajápoló terméket kezdett el használni, amely eltömíti a pórusokat.
  • Lógott az egészséges táplálkozásból és az életmódbeli szokásokból, amelyek távol tartották a pattanásokat.

Kezdje újra a teljes pattanásos kezelését, végezze el a szükséges módosításokat az étrend, a fitnesz vagy a stresszkezelés terén, és keresse fel orvosát, ha hormonális vagy gyógyszeres okot gyanít.

Korábban soha nem voltak pattanásaim. Miért most hirtelen pattanok ki?

Az újonnan kialakuló felnőttkori pattanások néhány lehetséges oka a következő:

  • Hormonális változások - A perimenopauza, a fogamzásgátló tabletták abbahagyása, a terhesség és más hormonális változások kiválthatják a pattanásokat.
  • Új gyógyszerek - A szteroidok, a lítium, a DHEA stb. kiválthatják az akne fellángolását.
  • Stressz - A stressz okozta fokozott gyulladás eltömődött pórusokhoz vezet.
  • Étrendi változások - A cukorban, egészségtelen zsírokban vagy tejtermékekben gazdagabb étrend újabb pattanásokat okozhat.
  • Alapjául szolgáló egészségügyi állapot - Pajzsmirigyzavarok, PCOS, SIBO és más állapotok serkentik az aknét.
  • Öröklött hajlam - A szunnyadó genetika később felszínre kerülhet.

Keresse fel orvosát az ok megállapítása érdekében. Vérvizsgálatokkal, gyógyszeres kezeléssel, étrend-kiegészítőkkel, étrendváltoztatással vagy megfelelő bőrápolással az új pattanások kordában tarthatók.

Miért válnak a pattanásaim egyre cisztásabbá és gyulladtabbá?

A fájdalmas cisztákkal, csomókkal és elváltozásokkal járó gyulladásos akne súlyosbodása azt jelzi, hogy bizonyos belső tényezőkre kell odafigyelni:

  • Hormonális egyensúlyhiány - Túlzott androgéntartalom, ösztrogénhiány, gyulladást tápláló inzulinrezisztencia.
  • Magas glikémiás étrend - A cukros, magas szénhidráttartalmú ételek táplálják a pattanásokat okozó gyulladást.
  • Stressz, kevés alvás - A megnövekedett gyulladásos vegyi anyagok súlyosbítják a cisztás pattanásokat.
  • Genetikai hajlam - A súlyos pattanásokra való családi előzmények hajlamosabbá tesznek.

Keressen orvosi segítséget a hormonháztartás kiegyensúlyozása, a belső és külső gyulladások csökkentése és a stressz jobb kezelése érdekében. A súlyos gyulladásos akne általában vényköteles szisztémás vagy szájon át szedhető gyógyszeres kezelést igényel. Ne habozzon felkeresni egy bőrgyógyászt.

Milyen változtatásokat kell tennem a bőrápolási rutinomban, ha a pattanások súlyosbodnak?

Állítsa be bőrápolási rutinját:

  • Visszatérve az alapokhoz, gyengéd tisztítószerrel, pattanások elleni kezeléssel, nem eltömődő hidratálóval. Ne bonyolítsd túl a rutinodat.
  • Hagyjon fel minden olyan termék használatával, amely irritálja vagy szárítja a bőrét. Ragaszkodjon a nem komedogén hidratáló formulákhoz.
  • A pattanások kezelését az egész területre alkalmazza, nem csak az aktív pattanásokra. Ez megakadályozza az új pattanások kialakulását.
  • A pattanásos kezelések következetes és pontosan az utasításoknak megfelelő használata. Ne hagyjon ki napokat.
  • Heti 2-3 alkalommal hámlasztás gyengéd bőrradírral vagy kémiai hámlasztóval, ha a pattanások nagyrészt eltömődött pórusok.
  • Ha a vény nélkül kapható kezelések nem használnak, keressen fel egy bőrgyógyászt, hogy vényköteles termékeket kaphasson.

Milyen életmódbeli változtatásokkal lehet a súlyosbodó pattanásokat kordában tartani?

A pattanások tisztulását segítő életmódbeli változtatások közé tartoznak:

  • Testmozgás - A testmozgás csökkenti a stresszhormonokat, például a kortizolt, amelyek kiváltják a pattanásokat.
  • Egészséges étrend - Vágja le a cukrot, a finomított szénhidrátokat és a tejtermékeket, és egyen több bőrtisztító élelmiszert, például antioxidánsokban és omega-3-ban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket és halat.
  • Stresszoldás - Próbálja ki a jógát, a meditációt, a mély légzést, a naplóírást. Szükség esetén forduljon tanácsadáshoz.
  • Több alvás - Az alváshiány okozta pattanások elkerülése érdekében törekedjen arra, hogy éjszakánként legalább 7-9 órátaludjon.
  • Kiegészítők - Kérdezze meg orvosát a pattanásokat csökkentő kiegészítőkről, például cinkről, A-, D-, E-vitaminról és probiotikumokról.
  • Párnahuzatcsere - Hetente kétszer váltson friss, tiszta párnahuzatra.

A holisztikus megközelítés, amely ötvözi a pattanásos bőrápolás, a belső wellness és az életmódbeli szokások kínálja a legnagyobb sikert a súlyosbodó pattanások megállításában.

Mikor kell bőrgyógyászhoz fordulnom a pattanásaimmal?

Keressen fel egy bőrgyógyászt, ha:

  • Pattanások, amelyek folyamatosan súlyosbodnak vagy nem javulnak a vény nélkül kapható gyógyszerekkel és otthoni ápolással.
  • Cisztás, csomós vagy hegesedő akne
  • Pattanások és egyéb tünetek, például szabálytalan menstruáció, túlzott szőrnövekedés, ritkuló haj, sötét foltok a bőrön. Ezek PCOS-re vagy más alapbetegségre utalhatnak.
  • Pattanások az orális fogamzásgátlók vagy más hormonális kezelések abbahagyása előtt vagy után
  • A pattanások elsősorban az állon, az állkapocsvonalban és a nyak területén koncentrálódnak, ami hormonális pattanásokra utal.
  • Pattanások egy új gyógyszer szedése után

A bőrgyógyász segíthet azonosítani az okot, az Ön pattanástípusára szabott kezelési tervet készíthet, és a súlyos vagy rezisztens pattanásokat ellenőrzés alá vonhatja.

Milyen vényköteles gyógyszerek és kezelések tisztíthatják a súlyosbodó pattanásokat?

A vényköteles opciók közé tartoznak:

  • Szájon át szedhető antibiotikumok - Segítenek csökkenteni a gyulladásos akne baktériumokat. Általában doxiciklin vagy minociklin.
  • Helyi retinoidok - Hatékonyan oldják a pórusok eltömődését és csökkentik az olajat, mint a tretinoin, adapalén, tazarotén.
  • Hormonális antiandrogének - Spironolakton, orális fogamzásgátlók csökkentik a pattanásokat okozó androgén hormonok feleslegét.
  • Izotretinoin - Rendkívül hatékony orális retinoid súlyos, cisztás akne kezelésére.
  • Fény- és lézerterápia - Segít elpusztítani a pattanásos baktériumokat és csökkenti a gyulladást.
  • Kémiai hámlasztás - A glikolsav, a szalicilsav és a TCA hámlasztás hámlasztja és elpusztítja a pattanásokat okozó baktériumokat. Fényterápiával kombinálható.
  • Szteroid injekciók - Közvetlenül a nagy cisztákba és csomókba fecskendezve a méret és a gyulladás gyors csökkentése érdekében.

A vényköteles terápiák még a legmakacsabb, súlyosbodó pattanások esetén is segítenek megoldani a problémát, ha a vény nélkül kapható opciók kudarcot vallanak. Keresse fel bőrgyógyászát!

Vannak olyan táplálékkiegészítők, amelyek segíthetnek a pattanások kordában tartásában?

Igen, a következő kiegészítők javíthatják a pattanásokat:

  • Cink - Segít csökkenteni az olajtermelést és a gyulladást. Napi 30 mg ajánlott.
  • Omega-3-ak - Gyulladáscsökkentő esszenciális zsírsavak halolajból vagy algaforrásokból. Napi 2 gramm.
  • A-vitamin - A retinol és a retinsav formák segítenek a pórusok eltömődésének feloldásában. Csak orvosi felügyelet mellett, napi maximum 10.000 NE mennyiségben alkalmazható.
  • D-vitamin - Az immunrendszert szabályozó hatása csökkentheti a pattanásokat. Napi 2000-5000 NE. Vizsgáltassa meg a szintjét.
  • E-vitamin - Erős antioxidáns hatása enyhíti a pattanásokat. 400 NE naponta.
  • Probiotikumok - Támogatják a bélrendszer egészségét és az immunrendszer működését. Keresse az olyan törzseket, mint a Lactobacillus és a Bifidobacterium.

Mindig konzultáljon bőrgyógyászával, mielőtt bármilyen új táplálékkiegészítővel, különösen az A-vitaminnal kezdene. Bár ígéretes, még több kutatásra van szükség az akne-kiegészítőkkel kapcsolatban.

Hogyan állapíthatom meg, hogy egy bőrápoló termék valószínűleg eltömíti-e a pórusokat és pattanásokat okoz-e?

Kerülje a következő tartalmú termékeket:

  • Olajok - kókuszolaj, ásványi olaj, lanolin, mandulaolaj
  • Szilikonok - Dimetikon, ciklometikon, ciklopentasziloxán
  • Sűrű krémek és vajak - Shea vaj, kakaóvaj
  • Nehéz viaszok - Méhviasz, cetilalkohol
  • Szintetikus illatanyagok, színezékek, alkoholok
  • Komedogén összetevők, mint az izopropil-mirisztát, izopropil-palmitát

Ehelyett válasszon olajmentes, nem komedogén, illatanyag- és festékmentes, pattanásos bőrre alkalmas termékeket. Nézze meg alaposan a címkét. Ha kétségei vannak, kerülje.

A hormonális fogamzásgátló segít a pattanásokon? Hogyan?

Az ösztrogént és progesztint tartalmazó fogamzásgátló tabletták javíthatják a pattanásokat:

  • Csökkenti az olajmirigyeket serkentő androgén hormontermelést.
  • Az ösztrogénszint növelése, amely ellensúlyozza a felesleges androgénhatásokat
  • A hormonszintek stabilan tartása és az ingadozások elkerülése
  • A gyulladás csökkentése

Az alacsony ösztrogénszintű fogamzásgátlók, mint például a csak progesztin tartalmú tabletták vagy a Mirena spirál általában rontják az aknét. A kombinált orális fogamzásgátlók általában segítenek, de hatásuk egyénenként változó. Beszéljen nőgyógyászával.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső