Mi a pattanások fő oka?

Published:

Az akne az egyik leggyakoribb bőrbetegség, amely az emberek 85%-át érinti valamikor 12 és 24 éves kora között. De valójában mi okozza a pattanások kialakulását?

Ebben az átfogó útmutatóban feltárjuk a pattanások kialakulásához hozzájáruló főbb tényezőket, megvitatjuk az elsődleges kiváltó okot, és áttekintést adunk azokról a körülményekről, amelyek súlyosbíthatják a pattanásokat.

Mi a fő oka az akne

Hogyan alakul ki a pattanások?

Mielőtt belemerülnénk a pattanások kiváltó okába, először nézzük meg, hogyan alakul ki a pattanás a bőrön:

Az akne akkor kezdődik, amikor a szőrtüszők (vagy pórusok) a bőrön eltömődnek a felesleges olajjal és elhalt hámsejtekkel. Ez ideális környezetet biztosít a Propionibacterium acnes nevű baktérium szaporodásához, amely természetes módon él a bőrön.

Mivel a P. acnes baktériumok gyorsan elszaporodnak az eltömődött tüszőben, gyulladás alakul ki. Ez gyulladást okoz a környező bőrszövetben, és lehetővé teszi, hogy a terület elfertőződjön.

Az eredmény? Azok a csúnya piros pattanások, fehér- és mitesszerek, amelyeket pattanásként ismerünk.

Összefoglalva tehát, az akne a következők miatt alakul ki:

  • Túlzott faggyútermelés (olaj)
  • Az elhalt hámsejtek felhalmozódása a tüszőkben
  • Bakteriális növekedés
  • Gyulladás
  • Fertőzés

De mi az elsődleges tényező, ami ezt az eseménysort okozza, és lehetővé teszi a pattanások kialakulását?

A túlzott faggyú a fő ok

A pattanások elsődleges kiváltó oka a bőr faggyútermelésének (olaj) túltermelése.

A faggyú az a zsíros, viaszos anyag, amely kenődik és védi a bőrünket. Természetes gátként működik a vízveszteséggel szemben, és segít távol tartani a mikrobákat és a kórokozókat.

A faggyút a szőrtüszők mellett elhelyezkedő faggyúmirigyek termelik. Ezek a mikroszkopikus méretű mirigyek az egész testünkön megtalálhatók, de a legnagyobbak és a legtömörebbek az arcon, a vállakon, a mellkas felső részén és a háton - ezeken a területeken alakul ki leggyakrabban pattanás.

Miért okoz a felesleges faggyú pattanásokat?

Két fő oka van annak, hogy a túlzott faggyútermelés kiváltja a pattanások kialakulását:

1. Eltömíti a tüszőket

Amikor a faggyúmirigyek túlzott faggyútermeléssel rendelkeznek, az olajos anyag nem tud megfelelően távozni a pórusokból. Ehelyett a szőrtüszőkben halmozódik fel.

Ahogy a faggyú egyesül a tüszőben leváló elhalt hámsejtekkel, összetapad, és dugót képez. Ez az eltömődött környezet tökéletes táptalaj a P. acnes baktériumoknak.

2. Táplálékot biztosít a P. acnes számára

Az olajos, lipidekben gazdag faggyú ideális táplálékforrást biztosít a P. acnes baktériumok számára. Ez lehetővé teszi a P. acnes kolóniák gyors szaporodását és növekedését az eltömődött tüszőkben.

Ahogy a baktériumok szintje emelkedik, gyulladás alakul ki - ami fájdalmas pattanások és pattanásos elváltozások kialakulásához vezet.

Összefoglalva:

  • A túlzott faggyútermelés növeli a bőr olajszintjét.
  • Ez eltömíti a tüszőket és táplálékot nyújt a P. acnes baktériumoknak.
  • Eltömődött tüszők + P. acnes túlszaporodás = gyulladás és akne

Egyéb hozzájáruló tényezők

Bár a túlzott faggyútermelés az elsődleges ok, számos más tényező is hozzájárulhat az eltömődött pórusok és a pattanások kialakulásához:

Hormonok

A pubertás, a menstruációs ciklus és a terhesség során bekövetkező hormonális változások fokozott faggyútermelést válthatnak ki, és ronthatják az aknét.

Genetika

Egyes emberek genetikai hajlamot örökölnek arra, hogy több faggyút termeljenek. Ez hajlamosabbá teszi őket a pattanásokra, különösen a hormonális ingadozások idején.

Stressz

A stressz fokozott kortizolszintet és gyulladást okoz a szervezetben. Ez az olajmirigyek stimulációjának kiváltásával súlyosbíthatja a pattanásokat.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek, például a szteroidok, a tesztoszteron, a lítium és a hormonok fokozhatják a faggyútermelést és az akne kockázatát.

Diéta

Bizonyos bizonyítékok szerint az akne összefüggésbe hozható a magas glikémiás terhelésű étrenddel és a tejtermékek fogyasztásával. Ezek befolyásolhatják a hormonális tényezőket.

Súrlódás és nyomás

A szoros gallérok, fejpántok, sisakok és hátizsákok súrlódást okozhatnak, ami irritálja a tüszőket.

Bőrápolási termékek

A zsíros kozmetikumok, olajok és sűrű krémek eltömíthetik a pórusokat, akárcsak az olyan káros összetevők, mint az izopropil- mirisztát.

Tehát bár ezek a tényezők a faggyútermelés fokozásával súlyosbíthatják az aknét, a kiváltó ok továbbra is a túlműködő faggyúmirigyek, amelyek eleve túl sok olajat termelnek.

Tipikus okok korcsoportonként

A pattanások leggyakrabban az arcon, a háton, a mellkason és a vállakon alakulnak ki. A kiváltó okok azonban gyakran korcsoportonként eltérőek:

Pattanások tinédzsereknél:

A pubertáskori hormonális változások fokozott faggyútermeléssel járnak, ami kiütéseket okoz.

Pattanások felnőtteknél:

Olyan tényezők, mint a stressz, a gyógyszerek, az étrend, a kozmetikumok és a menstruációs ciklushoz vagy a terhességhez kapcsolódó hormonális változások hozzájárulhatnak a felnőttkori pattanások kialakulásához.

Akne csecsemőknél és csecsemőknél:

A születés után még keringő anyai hormonok serkenthetik az olajmirigyeket. Ez okozza az újszülött- vagy babapattanásokat az orcákon és az orron.

Közös akne mítoszok

Rengeteg mítosz is kering arról, hogy mi okozza a pattanásokat. Törjünk le néhány gyakori pattanásos tévhitet:

Mítosz: A pattanásokat a rossz higiénia okozza.

A valóság: A szennyeződés nem okoz pattanásokat, de a gyengéd tisztítás segíthet eltávolítani a felesleges olajat.

Mítosz: A zsíros ételek pattanásokat okoznak

A valóság: Az olyan konkrét élelmiszerek, mint a chips és a csokoládé, nem határozzák meg az akne kockázatát. De a magasabb glikémiás étrend összefüggésbe hozható a pattanásokkal.

Mítosz: A smink és a kozmetikumok kiütéseket okoznak

A valóság: Az olajmentes, nem komedogén smink nem tömíti el a pórusokat. De a nehéz termékek, például a balzsamok és a sűrű krémek igen.

Mítosz: A napozás tisztítja a pattanásokat

A valóság: A túl sok napfény azonban károsítja és pigmentációt okoz.

Mítosz: Ki fogod nőni a pattanásokat

A valóság: A pattanások gyakran még a 20-as és 30-as években is fennállnak. A 25 év feletti felnőttek körülbelül 5%-a küzd még mindig pattanásokkal.

Mítosz: Az arcmosás megelőzi a pattanásokat

A valóság: A túlzott mosás irritálja a bőrt. A kíméletes tisztítás segít eltávolítani a felesleges zsírt, de nem kezeli a kiváltó okot.

Mítosz: A stressz a pattanások egyik fő kiváltója

A valóság: A stressz nem okoz közvetlenül pattanásokat, de súlyosbíthatja azokat. A fő ok továbbra is a túlzott faggyútermelés.

Mítosz: A munka pattanásokat okoz

A valóság: A testmozgás nem okoz pattanásokat. De a súrlódás, az izzadság és a tornatermékek eltömíthetik a pórusokat és súlyosbíthatják a pattanásokat.

Hogyan kezeli a pattanásokat?

Most, hogy feltártuk a pattanások elsődleges okát, röviden érintsük meg azokat a kezelési módszereket, amelyek a túlműködő faggyúmirigyeket célozzák:

  • Ahelyi retinoidok, mint a tretinoin, segítenek normalizálni az olajtermelést, és gyakran ezeket írják fel először.
  • Az olyanantibiotikumok, mint a klindamicin és az eritromicin, az eltömődött tüszőkben lévő P. acnes baktériumok ellen küzdenek.
  • Abenzoil-peroxid elpusztítja a pattanásos baktériumokat és csökkenti az olajmirigyek aktivitását.
  • Az ösztrogént tartalmazóorális fogamzásgátlók segíthetnek a nők hormonális ingadozásának szabályozásában.
  • Az izotretinoin kapszula drámaian csökkenti az olajmirigyek méretét és szekrécióját a súlyos pattanások tisztítása érdekében.
  • Aspironolakton tabletta blokkolja az androgéneket és csökkenti a faggyútermelést felnőtt nőknél.
  • A kék fényt vagy IPL-t használólézer- és fényterápiák a P. acnes baktériumokat célozzák, miközben csökkentik a faggyútermelést.

A pattanások megfelelő kezeléséhez a kiváltó okot - a túlzott faggyúkiválasztást a túlműködő olajmirigyek által - kell kezelni. Tartsa ezt szem előtt, amikor az akne kezelési lehetőségeit értékeli.

Következtetés: A faggyú az elsődleges pattanások okozója

Összefoglalva, a pattanások fő kiváltó oka a bőr megnagyobbodott faggyúmirigyeinek túlzott faggyútermelése. Ez a kulcspont áll szinte minden pattanás kialakulásának hátterében.

Bár más tényezők, például a hormonok, a genetika, a táplálkozás és a gyógyszerek fokozhatják a fokozott faggyútermelést és súlyosbíthatják az aknét, ezek másodlagosak a fokozott olajkiválasztás elsődleges hatásához képest.

A faggyúnak az akne kialakulásában játszott kulcsfontosságú szerepének megértése segít a kezelési döntések meghozatalában és a gyökerét közvetlenül megcélzó megközelítések meghatározásában.

A faggyúmirigyek működésének normalizálására és a faggyúfelesleg minimalizálására való összpontosítás a legjobb esélyt nyújtja a frusztráló kiütések végleges felszámolására.

Gyakran ismételt kérdések az akne fő okáról

Az akne rendkívül gyakori bőrbetegség, amely az emberek 85%-át érinti valamikor. De valójában mi váltja ki a pattanások kialakulását? Az alábbiakban összeállítottunk egy listát a gyakran feltett kérdésekről, hogy fényt derítsünk a pattanások kialakulásának kiváltó okára.

Mi a pattanások elsődleges kiváltó oka?

Az akne kialakulásához vezető fő tényező a bőr megnagyobbodott faggyúmirigyek által termelt faggyú (olaj) túltermelés. Ez a felesleges olaj tökéletes környezetet biztosít a pattanásokat okozó baktériumok számára a szaporodáshoz.

Pontosan hogyan okoz a felesleges faggyú pattanásokat?

A faggyú túltermelődése két fő módon vezet pattanásokhoz:

  1. Eltömíti a szőrtüszőket, mivel egyesül az elhalt hámsejtekkel, és lehetővé teszi egy dugó kialakulását.
  2. Ideális táplálékforrást biztosít a P. acnes baktériumok számára. Ez lehetővé teszi a kolóniák gyors szaporodását és növekedését az eltömődött tüszők belsejében.

Milyen szerepet játszanak a hormonok?

A pubertás, a menstruáció és a terhesség alatti hormonális változások fokozhatják a faggyútermelést. Ez rontja a pattanásokat, de a hormonok önmagukban nem a kiváltó okok.

Befolyásolhatja-e a genetika a pattanásokat?

Igen. Bizonyos egyének genetikai hajlamot örökölnek arra, hogy több faggyút termeljenek. Ez hajlamosabbá teszi őket a pattanásokra.

Hogyan járulnak hozzá más tényezők, például az étrend?

Az étrend, a stressz és más tényezők a faggyútermelés fokozásával súlyosbíthatják a pattanásokat. Ezek azonban másodlagosak a túlműködő olajmirigyek fő hatásához képest.

A rossz higiénia pattanásokat okoz?

Nem. A szennyeződés és a mosakodás hiánya nem okoz pattanásokat. De a gyengéd tisztítás segít eltávolítani a felesleges olajat a bőrből.

A zsíros ételek pattanásokhoz vezetnek?

Az egyes élelmiszerek, mint például a csokoládé, nem határozzák meg közvetlenül az akne kockázatát. A magas glikémiás terhelésű étrend azonban hormonális és olajmirigy-tényezők miatt összefüggésbe hozható a pattanásokkal.

Kerülnie kell a sminket a pattanások megelőzése érdekében?

A smink önmagában nem okoz pattanásokat, ha olajmentes és nem komedogén. A sűrű, nehéz termékek azonban eltömíthetik a pórusokat és súlyosbíthatják a pattanásokat.

Segít a napfény a pattanások tisztításában?

Némi napfénynek való kitettség átmenetileg javíthatja a pattanásokat. A túl sok napozás azonban károkat okoz. Nem kezeli a faggyúproblémát a pattanások gyökerénél.

Egyszerűen le lehet mosni a pattanásokat?

A túlzott mosás irritálja a bőrt. Bár eltávolítja a felszíni olajat, nem kezeli a mögöttes olajmirigy-problémát.

Hogyan kezeljük hatékonyan a pattanásokat?

A helyi retinoidok, az antibiotikumok, a benzoil-peroxid és a szájon át szedhető gyógyszerek, például az accutane gátolják az olajmirigyek működését és csökkentik a faggyútermelést. Ez az elsődleges akne okát kezeli.

A pattanások maguktól elmúlnak a korral?

A pattanások gyakran a 20-as és 30-as években is fennállnak. A 25 év feletti felnőttek körülbelül 5%-a még mindig pattanásos. Egyeseknél a folyamatos faggyútermelés miatt egész életükön át fennáll.

Mi a tanulság?

A legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejteni, hogy a túlzott faggyúkiválasztás a pattanások kialakulásának fő mozgatórugója. Azok a kezelések, amelyek ezt a kiváltó okot kezelik az olajmirigyek működésének normalizálásával, a legjobb eséllyel tisztítják az aknét.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső