Nem eszik eleget okozhat pattanásokat?

Published:

Az akne gyakori bőrbetegség, amely minden korosztályt érint. Pattanások, mitesszerek, fehér mitesszerek és mélyebb csomók, úgynevezett ciszták jellemzik, amelyek az arcon, nyakon, mellkason, háton, vállon és felkaron jelennek meg.

A pattanásokat különböző tényezők okozhatják, például hormonális változások, genetika, zsíros bőr, stressz, bizonyos gyógyszerek és étrend. Folyamatos vita folyik arról, hogy a túl kevés táplálkozás vezethet-e pattanásokhoz. Ez a cikk mélyebben belemerül a kérdésbe - okozhat-e pattanásokat, ha nem eszünk eleget?

Nem eszik eleget okozhat pattanásokat

Mi okozza a pattanásokat?

Mielőtt megvizsgálnánk az étrend és a pattanások közötti kapcsolatot, először is értsük meg, hogy mi okozza a pattanásokat.

A pattanások fő okai a következők:

  • Túlzott faggyútermelés - A faggyú a bőr faggyúmirigyei által kiválasztott olaj. Ha túl sok faggyú termelődik, az elhalt hámsejtekkel keveredik és eltömíti a szőrtüszőket. Ez olyan dugót hoz létre, amely csapdába ejti a baktériumokat, ami gyulladáshoz és pattanásos elváltozásokhoz vezet.
  • Hormonok - Az androgének, mint például a tesztoszteron, a faggyúmirigyek megnagyobbodását és fokozott faggyútermelését okozzák. Ez az oka annak, hogy a pubertáskorban gyakoriak az akne fellángolások. A nőknél a hormonális változások miatt a menstruáció, a terhesség és a menopauza idején is gyakrabban jelentkezik pattanás.
  • Baktériumok - A Propionibacterium acnes (P. acnes) baktérium az eltömődött tüszőkben fejlődik. Elszaporodik és fehér mitesszereket, mitesszereket és gyulladásos pattanásos elváltozásokat okoz.
  • Genetika - A tanulmányok azt mutatják, hogy a pattanások családonként jelentkeznek. Ha a szüleidnek súlyos pattanásai voltak, nagyobb valószínűséggel te is küzdesz vele.
  • Stressz - A stressz fokozott kortizol- és olajtermelést okoz, ami pattanásokhoz vezet.
  • Diéta - Bizonyos élelmiszerek, például a tejtermékek és a magas glikémiás indexű élelmiszerek pattanásokat válthatnak ki az aknéra hajlamos embereknél. A tápanyaghiány is hozzájárulhat a pattanások kialakulásához.

Most, hogy tudjuk, mi okozza a pattanásokat, összpontosítsuk figyelmünket az étrend szerepére.

Nem eszik eleget okozhat pattanásokat?

Ez egy összetett kérdés, mindkét oldalról vannak érvek. Egyes bőrgyógyászok szilárdan hisznek abban, hogy az étrend egyáltalán nincs hatással a pattanásokra. Mások azzal érvelnek, hogy a táplálkozási hiányosságok és a túl kevés táplálkozás bizonyos esetekben súlyosbíthatja az aknét.

Íme egy részletes áttekintés a vitáról:

Elmélet - Hogyan segítheti elő az alultápláltság az aknét?

A korlátozott étkezésről szóló elmélet hívei érdekes érveket sorakoztatnak fel:

  • Tápanyaghiány - Ha nem eszik eleget, az vitamin- és ásványi anyaghiányhoz vezet, ami hozzájárulhat a pattanások kialakulásához. Az A-vitamin, a cink, az omega 3, a probiotikumok és az antioxidánsok hiánya összefügg a bőrgyulladással és a pattanásokkal.
  • Hormonális egyensúlyhiány - A súlyos kalóriacsökkentés és az alultápláltság közismerten hormonális változásokat okoz a szervezetben. Ez magában foglalja a csökkent ösztrogénszintet és a megnövekedett kortizol- és androgénszintet - ezek mindegyike serkenti az olajtermelést, és ronthatja a pattanásokat.
  • Abélrendszer egészségének romlása - Az éhségdiéta veszélyezteti a bélrendszer egészségét, mivel a bélmikrobáknak változatos tápanyagokra van szükségük a boldoguláshoz. Az egészségtelen bélrendszer szisztémás gyulladást okozhat, ami pattanások formájában jelentkezik a bőrön.
  • Inzulinrezisztencia - A tartós alultápláltság elősegítheti az inzulinrezisztenciát, ami fokozott tesztoszteron- és faggyútermelést okoz, ami eltömődött pórusokhoz és pattanásokhoz vezet.

Nyilvánvalóan van egy hihető elmélet arra vonatkozóan, hogy a túl kevés táplálkozás bizonyos esetekben súlyosbíthatja a pattanásokat. De van-e erre konkrét bizonyíték? Mérlegeljük a bizonyítékokat.

A bizonyítékok - Kutatási tanulmányok és klinikai megfigyelések

A legtöbb nagyszabású vizsgálat nem mutat összefüggést az étrend és a pattanások között. Van azonban néhány tanulmány, amely a tápanyaghiány és a pattanások közötti kapcsolatot jelzi:

  • A-vitaminhiány - Több tanulmány is bizonyítja, hogy az aknés betegeknél alacsonyabb az A-vitamin szintje a vérben.
  • Cinkhiány - A cink gyulladáscsökkentő hatású. Egyes tanulmányok szerint a pattanásos betegeknél alacsonyabb a cinkszint. A cinkpótlás segíthet a gyulladásos aknénak.
  • Kevés esszenciális zsírsav - Az Omega 3 zsírsavak csökkentik a gyulladást. Tanulmányok azt mutatják, hogy a szájon át bevitt omega-3 javítja az aknét az omega-6-hoz képest.
  • Kevés antioxidáns - Az akne az oxidatív stresszel függ össze. Az olyan antioxidánsok, mint az E-vitamin és a szelén enyhíthetik ezt.

Bár a nagy tanulmányok kizárják az általános étrendi kiváltó okokat, a bőrgyógyászok elismerik, hogy a pattanások egyes betegeknél javulnak, ha korrigálják a táplálkozási hiányosságokat.

A kalóriák, zsírok vagy szénhidrátok szigorú korlátozását nem vizsgálták közvetlenül a pattanásokra gyakorolt hatását. Klinikai bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy a nagyon korlátozó étrend egyeseknél elősegítheti a pattanások kialakulását:

  • Azok a tizenéves sportolók és táncosok, akik a fogyás érdekében szigorúan korlátozzák a kalóriabevitelt, gyakran szenvednek pattanásoktól.
  • A nagyon alacsony szénhidráttartalmú és ketogén étrend egyeseknél pattanásokhoz vezet, ami valószínűleg a hormonális változásoknak köszönhető.
  • Az olyan divatos gyorsdiéták, mint az időszakos böjt, az OMAD vagy a gyümölcslé-tisztítás, az arra hajlamos egyéneknél pattanásos aknét okoznak.

Bár még több kutatásra van szükség, úgy tűnik, hogy az extrém alultápláltság bizonyos, pattanásokra hajlamos egyéneknél kiütéseket okozhat.

Miért okoz a súlyos kalóriakorlátozás egyeseknél pattanásokat?

Amint azt az imént tárgyaltuk, van némi bizonyíték arra, hogy a túl kevés táplálkozás bizonyos körülmények között súlyosbíthatja a pattanásokat. Elemezzük a jelenség hátterében álló lehetséges okokat:

  • Táplálkozási hiányosságok - Ha nem elégíti ki a napi kalóriaszükségletét, a szervezet nem juthat hozzá az egészséges bőrhöz szükséges fontos vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, esszenciális zsírokhoz és probiotikumokhoz.
  • Hormonális diszreguláció - A nagyon alacsony energiaellátás "éhségüzemmódba" kapcsolja a szervezetet, ami megváltoztatja a hormontermelést - beleértve a megnövekedett androgénszintet, amely a faggyútöbbletet és a pattanásokat váltja ki.
  • Inzulinrezisztencia - A hosszan tartó kalóriakorlátozás megterheli a szervezetet és inzulinrezisztenciát okoz - a magas inzulinszint aktiválhatja az olajmirigyeket és súlyosbíthatja a pattanások kialakulását.
  • Bélrendszeri egyensúlyhiány - Az éhezés negatívan befolyásolja a bélrendszer egészségét és a mikrobiomot, ami kiterjedt gyulladást okozhat, amely a bőrön is megjelenik.
  • Megnövekedett kortizolszint - A kalóriacsökkentés megnövekedett kortizolszinthez vezet, ami serkenti a faggyútermelést, és összefüggésbe hozható a pattanásokkal.
  • Gyengült immunitás - Ha a szervezetet megfosztja a megfelelő energiától, az gyengítheti az immunitást. Ez lehetővé teszi a P. acnes baktériumok megtelepedését és a gyulladásos akne súlyosbodását.

A fenti mechanizmusok megmagyarázzák, hogy a hormonok, az immunitás, az inzulin, a bélrendszer egészségének megváltoztatásával és a hiányosságok súlyosbításával hogyan járulhat hozzá az alultápláltság a pattanások kialakulásához a hajlamos egyéneknél.

Tippek a pattanások megelőzésére a korlátozott kalóriák ellenére

Ha a fogyás érdekében korlátozza az ételfogyasztást, íme néhány tipp, hogy ezt a pattanások begyulladása nélkül tehesse meg:

  • Egyél sovány fehérjét - Győződj meg róla, hogy legalább 0,7-1 g fehérjét kapsz testsúlykilónként. A fehérje aminosavakat biztosít a tiszta bőrhöz.
  • Töltse fel a gyümölcsöket és zöldségeket - Ezek ásványi anyagokat, antioxidánsokat és rostokat biztosítanak, amelyek kritikusak a pattanások megelőzéséhez.
  • Ne spóroljon az egészséges zsírokkal - Az esszenciális zsírsavakat olívaolajból, diófélékből, magvakból, avokádóból és halból szerezze be. Ezek leküzdik a gyulladást.
  • Szedjen probiotikumot - Az egészséges bélmikrobiom fenntartása megelőzi a szisztémás gyulladást.
  • Kiegészítés bölcsen - A-vitaminnal, cinkkel, omega 3-mal és antioxidáns kiegészítőkkel korrigálja a táplálkozási hiányosságokat.
  • Alacsonyabb glikémiás terhelés - Kerülje a hozzáadott cukrokat és a finomított szénhidrátokat. Válasszon teljes kiőrlésű gabonaféléket, hüvelyeseket és alacsony glikémiás gyümölcsöket.
  • Kezelje a stresszt - Az extrém fogyókúrából eredő magas kortizolszint pattanásokat okozhat. Gyakorolja az öngondoskodást és a relaxációs technikákat.

Kövesse a tápláló, gyulladáscsökkentő étrendet a kalóriakereten belül. Maradjon hidratált, mozogjon és aludjon eleget. Ez segít megelőzni a pattanásokat a kalóriakorlátozás ellenére.

Mikor kell orvoshoz fordulni

Ha a táplálékbevitel korlátozása után tartósan pattanások alakulnak ki, forduljon bőrgyógyászhoz, hogy kizárja a háttérben meghúzódó tényezőket. Szükség lehet vizsgálatokra, hogy ellenőrizze a következőket:

  • Hormonális egyensúlyhiány - ellenőriztesse az androgénszintet.
  • Inzulinrezisztencia - éhgyomri vércukor- és inzulinvizsgálat.
  • Táplálkozási hiányosságok - D-vitamin, cink, esszenciális zsírsavak.
  • Bélrendszeri egészség - mikrobiom-elemzés, szivárgó bélrendszeri markerek.
  • Élelmiszer-érzékenységek - IgG allergia vizsgálat tejtermékekre, gluténre, tejsavóra stb.

Orvosa súlyos pattanások esetén olyan gyógyszereket írhat fel, mint a retinoidok, antibiotikumok vagy hormonális kezelés. Orvosi útmutatás nélkül ne próbálkozzon korlátozó diétával.

Összefoglaló

A túl kevés evés okozhat pattanásokat? A legtöbb esetben a szigorú kalóriamegszorítás önmagában nem vált ki pattanásokat, és nem is rontja azokat. Az akne multifaktoriális betegség. Az étrendnek minimális szerepe van, ha van egyáltalán.

A tartós alultápláltságból eredő jelentős tápanyaghiány, hormonális diszfunkció és inzulinrezisztencia azonban egyes hajlamos egyéneknél súlyosbíthatja az aknét.

Ha már pattanásokkal küzd, legyen óvatos, ha extrém kalóriaszűkítéssel próbálkozik a fogyás érdekében. Dolgozzon együtt egy táplálkozási szakemberrel, hogy a kalóriaszükségletén belül kiegyensúlyozottan étkezzen. Maradjon hidratált, mozogjon és kezelje a stresszt. Egészítse ki a kulcsfontosságú tápanyagokat, például az egészséges zsírokat, a probiotikumokat és az antioxidánsokat.

Táplálkozási, hormonális vagy bélrendszeri problémákat vizsgáltasson ki egy orvossal. Szakmai útmutatással minden bizonnyal lehetséges, hogy elérje fogyókúrás céljait, miközben a pattanásokat kordában tartja.

GYIK: Nem eszik eleget okozhat pattanásokat?

Mik a gyakori mítoszok a diétáról és a pattanásokról?

Néhány gyakori mítosz szerint a csokoládé, a zsíros ételek és a szóda pattanásokat okoz. Bár ezek egyeseknél ronthatják a tüneteket, a kutatások nem mutatnak közvetlen összefüggést az egyes élelmiszerek és a pattanások között. A táplálkozás szerepe összetett, és az általánosan egészséges étrend fogyasztása ajánlott.

A tejtermékek pattanásokat okoznak?

Erről megoszlanak a vélemények. Egyes tanulmányok a hormonok és a bioaktív molekulák miatt a tejfogyasztással, különösen a sovány tejjel hozzák összefüggésbe a pattanásokat. A nagy áttekintések azonban azt állítják, hogy a bizonyítékok nem elegendőek ahhoz, hogy a tejtermékeket egyértelműen akne kiváltó tényezőként említsék. Az érzékeny emberek számára előnyös lehet a tejtermékek elhagyása.

A tápanyaghiány okozhat pattanásokat?

Potenciálisan igen. Bizonyos vitaminok és ásványi anyagok, például az A-vitamin, a cink és az antioxidánsok hiánya összefügg a pattanások súlyosságának növekedésével. A hiányosságok korrigálása és a helyes táplálkozás fenntartása javíthatja az aknét, különösen a gyulladásos típusokat.

A ketogén vagy alacsony szénhidráttartalmú étrend elősegíti a pattanásokat?

Néhány embernél igen. A nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrend néhány embernél hormonális változásokat okoz - a megnövekedett tesztoszteron serkentheti az olajtermelést. Az alacsony szénhidráttartalmú diéták a tápanyagokban gazdag gyümölcsöket/zöldségeket is korlátozzák. A megfelelő folyadékbevitel és a mikrotápanyagok pótlása segít megelőzni a pattanásokat.

Hogyan okoz a kalóriakorlátozás pattanásokat?

Hormonális diszfunkciót, inzulinrezisztenciát, gyulladást és táplálkozási hiányosságokat okozhat. Ez leginkább az alapanyagcsere-szükségletek alatti súlyos korlátozás esetén valószínű. Az edzéssel járó enyhe kalóriadeficit a legtöbb embernél általában nem befolyásolja a pattanásokat.

Az időszakos böjt rontja a pattanásokat?

Lehet, de nem mindenki számára. A hosszan tartó koplalás növeli a kortizolszintet, ami aktiválja az olajmirigyeket. Megváltoztathatja a bélflórát is, és megfoszthatja a bőrt védő alapvető tápanyagokat. Maradjon hidratált, korlátozza a böjtölés idejét, egyen tápláló ételeket, táplálékkiegészítőket és csökkentse a stresszt.

Milyen ételek előnyösek a pattanásos bőrre?

Az omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszerek, mint a hal, a chia és a lenmag gyulladáscsökkentő hatásúak, és javítják a pattanásokat. A magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek, mint a bogyós gyümölcsök és a zöld tea szintén segítenek. A probiotikus élelmiszerek elősegítik a jó bélbaktériumok működését, hogy csökkentsék a gyulladást. Kerülje a magas glikémiás indexű szénhidrátokat.

Hogyan lehet megelőzni a pattanásokat a kalóriakorlátozás miatt?

A tiszta bőr érdekében fogyasszon elegendő fehérjét, egészséges zsírokat és gyümölcsöket/zöldségeket. Szedjen probiotikumokat és étrend-kiegészítőket a hiányosságok kijavítására. Kezelje a stresszt. Kövesse az általános kiegyensúlyozott étrendet, amely kielégíti az alapvető szükségleteket. Maradjon aktív és hidratált. A pattanások első jelére keressen fel egy bőrgyógyászt.

Mikor kell orvoshoz fordulni a diétával összefüggő pattanások miatt?

Forduljon bőrgyógyászhoz, ha a korlátozó diéta megkezdése után tartós vagy súlyos pattanások alakulnak ki. Végeztessen vizsgálatokat hormonális egyensúlyhiány, inzulinrezisztencia, ételérzékenység, bélrendszeri egészség és tápanyaghiány szempontjából. Orvosi útmutatás nélkül ne próbálkozzon gyorstalpaló diétával, koplalással vagy eliminációs diétával.

Milyen akne kezelések állnak rendelkezésre?

A helyi retinoidok, a benzoil-peroxid, az antibiotikumok, az azelainsav és a szalicilsav az első vonalbeli kezelések. A szájon át szedhető antibiotikumok, antiandrogének és az izotretinoin közepesen súlyos és súlyos akne esetén használatosak. A lézerterápia, a fotodinamikus kezelés és a szteroid injekciók további lehetőségek. A gyógyszereket mindig beszélje meg bőrgyógyászával.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső