Mi váltja ki a cisztás pattanásokat?

Published:

A cisztás akne frusztráló bőrbetegség lehet. Ezek a mély, fájdalmas pattanások a semmiből tűnnek elő, és köztudottan nehéz megszabadulni tőlük. A cisztás pattanások okainak megértése kulcsfontosságú mind a kezelésükhöz, mind a jövőbeli kitörések megelőzéséhez.

Mi váltja ki a cisztás akne

Mi a cisztás pattanások?

Mielőtt belemerülnénk abba, hogy mi váltja ki a cisztás pattanásokat, először is nézzük át, hogy mi is pontosan a cisztás pattanás.

A cisztás pattanások nagy, vörös, fájdalmas, mélyen a bőrben kialakuló pattanásokból állnak. Ezek a pattanások sokkal nagyobbak és súlyosabbak, mint a tipikus fehérfejűek.

Ahelyett, hogy a bőr felszínén maradnának, a cisztás pattanások mélyebben alakulnak ki a dermis bőrrétegben. A ciszták gyulladása és felrepedése a bőr mélyén fájdalmas, gennyes csomók kialakulását okozza.

A cisztás akne súlyosabbnak tekinthető, mint a pattanások más formái, mivel a kiütések mélyek, és hegeket hagyhatnak maguk után.

Mi okozza a cisztás pattanásokat?

Most, hogy már tudod, mi a cisztás pattanás, mi váltja ki valójában ezeket a fájdalmas, földalatti pattanásokat? Íme néhány a leggyakoribb okok közül:

Hormonális egyensúlyhiány

A hormonok ingadozása a cisztás pattanások egyik vezető kiváltó oka.

Az olyan hormonok, mint az androgének túlstimulálhatják a bőr olajmirigyeit és szőrtüszőit, ami túlzott faggyútermeléshez vezet. Ez az olajos környezet eltömíti a pórusokat, és lehetővé teszi a pattanásokat okozó baktériumok szaporodását.

Genetika

Mint sok bőrbetegségben, a genetika a cisztás pattanásokban is szerepet játszik. Nagyobb a valószínűsége, hogy súlyos kiütésekkel kell szembenéznie, ha a családjában előfordult már cisztás akne.

A genetika hajlamossá tehet a túlzott androgéntermelésre, vagy érzékenyebbé tehet a hormonok, például a tesztoszteron normál ingadozására.

Magas stressz szintek

A magas stressz-szint a kortizol és más hormonok fokozott termelődését okozza, amelyek serkentik az olajmirigyeket. Ez túlzott faggyútermeléshez, eltömődött pórusokhoz és több cisztás pattanáshoz vezethet.

A stressz szintén rontja a sebgyógyulást. Ez azt okozhatja, hogy a cisztás pattanások a gyors gyógyulás helyett hosszabb ideig fennmaradnak.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerekről ismert, hogy kiütéseket, köztük cisztás pattanásokat váltanak ki. A hormonokat tartalmazó gyógyszerek, mint például a fogamzásgátló tabletták vagy a hormonpótló készítmények pattanásokhoz vezethetnek.

A szteroidok és a lítium olyan vényköteles gyógyszerek, amelyek gyakori mellékhatásként említik az aknét.

Krónikus gyulladás

A cisztás pattanások hátterében a gyulladás áll. A krónikus gyulladás a szervezetben ezért hajlamosabbá teheti Önt a súlyos pattanásokra.

Az olyan állapotok, mint a PCOS, az IBD és az autoimmun betegségek magasabb alapszintű gyulladást okoznak. Ez végső soron megteremti a gyulladásos cisztás pattanások színterét.

Diéta és életmód kiváltó okok

A belső tényezők, például a hormonok és a genetika mellett egyeseknél bizonyos életmódbeli tényezők is kiválthatják a cisztás pattanásokat. Nézzünk meg néhány lehetséges pattanásokat okozó életmódbeli tényezőt.

Magas glikémiás étrend

Bizonyított, hogy a magas glikémiájú, finomított szénhidrátokban és cukorban gazdag étrend súlyosbíthatja az aknét.

A magas glikémiás indexű élelmiszerek gyorsabb vércukorszint-emelkedést okoznak. Ez magasabb inzulinszinthez vezet, ami serkentheti a fokozott androgéntermelést.

A magas glikémiájú élelmiszerek hormonális hatásai pattanásokat válthatnak ki. Néhány olyan élelmiszer, amire érdemes odafigyelni: cukros üdítők, gyümölcslevek, desszertek, fehér kenyér és feldolgozott rágcsálnivalók.

Tejfogyasztás

A kutatások még folyamatban vannak, de egyes tanulmányok a tej- és tejtermékfogyasztást összefüggésbe hozták a pattanások gyakoriságának növekedésével.

A szakértők feltételezik, hogy a tejtermékekben természetesen megtalálható hormonok túlstimulálhatják az olajmirigyeket. A tejtermékekben található laktózcukor is szerepet játszhat.

Ha azt gyanítja, hogy a tejtermékek okozzák a cisztás pattanásokat, próbálja meg egy hónapig elhagyni őket, hogy lássa, javul-e a bőre.

Nem alszom eleget

A krónikus alváshiány kibillentheti a hormonok egyensúlyát. Az alváshiány csökkenti a tesztoszteronszintet, miközben növeli a kortizoltermelést.

Elegendő alvás nélkül a bőrnek sincs ideje megújulni. Ez eltömődött pórusokhoz és súlyosabb gyulladásos kiütésekhez vezethet.

Törekedjen éjszakánként 7-9 óra alvásra. Ez időt ad a szervezetnek a hormonok szabályozására és a bőrszövetek helyreállítására.

Cigarettázás

A dohányzás egyértelműen összefügg a pattanások súlyosságának növekedésével. A pontos mechanizmusok nem ismertek, de valószínűleg a cigarettafüst gyulladáskeltő jellegével függnek össze.

Ha jelenleg dohányzik, dolgozzon ki egy tervet a leszokásra. Ez valószínűleg segíteni fog javítani a cisztás pattanások mellett az általános egészségi állapotát is.

Arc érintése és piszkálása

Az arc túlzott érintése és piszkálása baktériumokat juttat a pórusokba, miközben a finom bőrszövetet is megsérti. A baktériumoknak és a gyulladásnak ez az egy-két ütése határozottan újabb pattanásokat válthat ki.

Igyekezzen egész nap távol tartani a kezét az arcától. Figyeljen oda a bőrszedési szokásokra is.

Közös cisztás pattanások kiváltó okok, hogy felidézze:

  • Hormonális ingadozások
  • Genetika
  • Nagy stressz
  • Bizonyos gyógyszerek
  • Krónikus gyulladás
  • Magas glikémiás étrend
  • Tejfogyasztás
  • Nem megfelelő alvás
  • Dohányzás
  • Face picking

Tippek a cisztás pattanások megelőzéséhez

Most, hogy már tudja, mi okozza általában a cisztás pattanásokat, íme néhány tipp a fájdalmas dudorok megelőzésére:

1. Hormonok egyensúlyban tartása.

Dolgozzon az olyan hormonok, mint az androgének és az inzulin kiegyensúlyozásán, amelyek túlstimulálhatják az olajmirigyeket.

A stratégiák közé tartozik a stressz kezelése, az elegendő alvás, a gyulladások elkerülése és az alacsony glikémiás étrend.

2. Kerülje a pattanásokat kiváltó okokat.

Fordítson figyelmet a személyes cisztás pattanások kiváltó okaira, és próbálja meg elkerülni őket. Ez jelentheti a tejtermékek kihagyását, a dohányzás elhagyását vagy a gyógyszerek váltását.

3. Finoman tisztítson.

A durva arcradírok és a túlzott tisztítás megbontja a bőr védőgátját. Ez irritációhoz vezet, ami súlyosbíthatja a pattanásokat.

Naponta kétszer gyengéden tisztítsa meg a bőrt egy nem dörzsölő hatású tisztítószerrel. Kerülje a súrolást vagy a piszkálást.

4. Használjon pattanások elleni összetevőket.

Az olyan összetevők, mint a szalicilsav, a benzoil-peroxid és a retinoidok segítenek a pórusok eltömődésének megszüntetésében és a pattanásos baktériumok elleni küzdelemben. Az ezeket az összetevőket tartalmazó krémek használata megelőzheti a pattanásokat.

5. Vigyázzon a bőr egészségére.

Táplálja a bőrt antioxidánsokkal, használjon fényvédelmet, és maradjon hidratált. A bőr általános egészségének elősegítése kevésbé valószínűvé teszi a bőrkiütések kialakulását.

A legfontosabb, hogy tisztában legyünk a leggyakoribb cisztás pattanások okaival. A kiváltó okok elkerülése és a hormonok kiegyensúlyozása, amikor csak lehetséges, nagyban hozzájárulhat a fájdalmas cisztás kiütések megelőzéséhez.

Mikor keresse fel a bőrgyógyászt cisztás akne esetén

A súlyos cisztás pattanásokat nehéz lehet egyedül kezelni. Keressen fel egy bőrgyógyászt, ha a következőket tapasztalja:

  • Gyakori és fájdalmas cisztás kitörések
  • A vény nélkül kapható kezelésekkel szemben ellenálló akne
  • A cisztás pattanások hegesedése
  • Alacsony önbecsülés vagy depresszió a cisztás pattanások miatt

A bőrgyógyász hozzáférhet a legerősebb aknés gyógyszerekhez, például az izotretinoinhoz, amelyek segíthetnek. Az olyan eljárások, mint a szteroid injekciók szintén segíthetnek a nagy cisztás pattanások gyors zsugorodásában.

Ne habozzon szakmai segítséget kérni, ha a cisztás pattanások jelentősen befolyásolják az életét. Nem kell folyton kitörésről kitörésre szenvednie.

A tanulság: Figyeljen a cisztás akne kiváltó okokra

A cisztás pattanások a bőr mélyén alakulnak ki, és számos különböző belső és külső tényező válthatja ki őket. A hormonok, a genetika, a gyulladás, a nagyfokú stressz, a gyógyszerek, az étrend és az életmódbeli szokások mind szerepet játszhatnak.

Fordítson figyelmet a személyes akne kiváltó okokra, és használjon megelőzési stratégiákat a jövőbeli kitörések elkerülése érdekében. A felesleges androgének és a gyulladás kordában tartása kulcsfontosságú.

Súlyos vagy kezelésre rezisztens cisztás akne esetén forduljon bőrgyógyászhoz, aki speciális gyógyszerekhez és eljárásokhoz juthat hozzá. Kitartással és a megfelelő kezelési tervvel a cisztás pattanásokat kordában tarthatja, és megelőzheti a kiújulását.

Gyakran ismételt kérdések a cisztás pattanásokról

Hogyan néz ki a cisztás pattanás?

A cisztás pattanások nagy, vörös, fájdalmas, mélyen a bőrben kialakuló pattanásokból állnak. A pattanások gyulladtak, és olyan érzésük lehet, mintha csomók lennének a bőr alatt. A cisztáknak gyakran fehér vagy sárga, gennyel teli közepe van. A pattanások sötét hegeket hagynak maguk után, amelyek hónapokig is eltarthatnak.

Hol fordul elő cisztás pattanás?

A cisztás kiütések leggyakrabban az arcon alakulnak ki, különösen az állkapocs, az arc, az áll és a száj körül. De a cisztás pattanások kialakulhatnak a háton, a mellkason, a nyakon, a vállakon és a felkarokon is.

Mi a különbség a cisztás pattanások és a normál pattanások között?

A rendszeres pattanások a bőr felszínén lévő apró fehér és mitesszerekből állnak. A cisztás akne mélyebben, a dermis bőrrétegben jelentkezik. A cisztás pattanások sokkal nagyobbak, fájdalmasabbak és gyakrabban vezetnek hegesedéshez, mint az enyhébb fehér- vagy mitesszerek.

A cisztás pattanások a súlyos pattanások egyik formája?

Igen, a cisztás akne a pattanások súlyos formájának számít. A pattanások mérete, mélysége és a maradandó hegek kialakulásának lehetősége miatt a legsúlyosabb pattanástípusnak számít. A ciszták nagyon fájdalmasak is.

A cisztás pattanások elmúlhatnak maguktól?

A kisebb cisztás pattanások 1-2 héten belül maguktól elmúlhatnak. A legtöbb cisztás pattanás azonban nem fog teljesen eltűnni vényköteles kezelés nélkül. A pattanások hajlamosak gyakran kiújulni, és szorgalmas kezelést igényelnek.

Mi a legjobb kezelés a cisztás pattanásokra?

A vényköteles gyógyszerek a legjobb eredményeket a valódi cisztás pattanások ellen produkálják. Gyakran írnak fel szájon át szedhető antibiotikumokat, fogamzásgátló tablettákat, izotretinoint, spironolaktont és helyi retinoidokat. A vény nélkül kapható termékek általában nem elég erősek a súlyos cisztás kiütések megfékezéséhez.

Hogyan lehet gyorsan megszabadulni a cisztás pattanásoktól?

Ha bőrgyógyászhoz fordulsz egy kortizoninjekcióért, az segíthet egy-két napon belül összezsugorítani egy nagy cisztás pattanást. A nagy gyulladt ciszta folyadékának steril tűvel történő kiszivattyúzása szintén gyors enyhülést biztosít. Ezek azonban csak átmeneti intézkedések.

Ki lehet pattintani a cisztás pattanásokat?

A legjobb, ha nem pattogtatjuk vagy piszkáljuk a cisztás pattanásokat. A ciszták túl mélyen alakulnak ki a hatékony lefolyáshoz. A piszkálás megsérülhet a bőr és hegesedéshez vezethet. Helyette alkalmazzon meleg borogatást, hogy elősegítse a ciszta magától való lefolyását.

A cisztás pattanások tartósan elmúlnak?

Következetes kezeléssel a cisztás pattanások hosszú távú remisszióba kerülhetnek, és potenciálisan végleg eltűnhetnek. Az orális izotretinoinnak van a legjobb esélye a cisztás pattanások tartós megszüntetésére. Egyesek azonban a sikeres kezelés után is tapasztalják a cisztás pattanások időnkénti fellángolását.

Mikor kell orvoshoz fordulni cisztás pattanások miatt?

Keresse fel orvosát értékelés céljából, ha fájdalmas, hegeket okozó cisztáktól szenved, nem reagál a vény nélkül kapható kezelésre, vagy negatívan befolyásolja önbecsülését. A bőrgyógyász erősebb gyógyszereket tud felírni a cisztás pattanások eltüntetésére.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső