Mit jelent a pattanások az arcon?

Published:

Az akne gyakori bőrbetegség, amely minden korosztályt érint. Bár a pattanások a test bármely pontján megjelenhetnek, gyakran az arcon - beleértve az arcot is - alakulnak ki. De mit jelent, ha pattanások jelennek meg az arcodon?

Mit jelent a pattanások az arcon

Mi okozza a pattanásokat az arcon?

Az akne akkor keletkezik, amikor az elhalt hámsejtek, az olaj és a baktériumok eltömítik a bőr szőrtüszőit. Ez különböző típusú pattanásos elváltozásokhoz vezet, mint például fehérfejűek, mitesszerek, pattanások és ciszták. Több tényező is hozzájárulhat a kifejezetten az arcon jelentkező pattanások kialakulásához.

Hormonális változások

A hormonális ingadozások az arc és az állkapocs vonalán megjelenő pattanások egyik fő kiváltó oka. A serdülőkorban a hormonszint megemelkedik, ami a faggyúmirigyeket több olajtermelésre készteti. A felnőtteknél is előfordulnak hormonális kiütések a menstruációs ciklushoz, a terhességhez és a menopauzához kapcsolódóan.

Az androgének, köztük a tesztoszteron, növelik az olajtermelést és megváltoztatják a bőrsejtek fejlődését. Ez a hormonális tevékenység eltömődött pórusokat és gyulladást okoz. A hormonális pattanások az arc és az állkapocs mentén a hormonok ciklikus jellege miatt gyakran előfordulnak nőknél. Azonban a férfiak is küzdhetnek hormonális pattanásokkal a pubertáskorban.

Stressz

A stressz fokozott kortizoltermelést okoz, ami túlzott olajtermelést és gyulladást vált ki. A krónikus stressz sok embernél áll- és arckitörésekhez vezet. Tanulmányok azt mutatják, hogy a diákok és a műszakban dolgozók a stresszes időszakokban a megzavart cirkadián ritmus miatt hajlamosak az akne fellángolására.

Súrlódás és irritáció

Az arc érzékeny bőre hajlamos a környezeti tényezők okozta eltömődésre és irritációra. Ha például az arcát a kezére támasztja, vagy gyakran dörzsöli az arcát, az elzárhatja a tüszőket. A telefonálás, a szemüveg okozta tartós nyomás, valamint az arc törülközővel vagy párnahuzattal való dörzsölése szintén arcpattanásokhoz vezethet.

Bizonyos haj- és bőrápolási termékek eltömíthetik a pórusokat és kiütéseket is okozhatnak. Gondoljunk a nehéz krémekre, a sűrű fényvédő krémekre és a zsíros sminkre. Győződjön meg róla, hogy a nap végén alaposan megmossa az arcát, hogy megelőzze az arcpattanásokat.

Rossz étrend

A kutatások azt mutatják, hogy bizonyos étrendi tényezők, például a tejtermékek, a szénhidrátok, a csokoládé és a tejsavófehérje gyulladásos bőrbetegségeket válthatnak ki. A sok feldolgozott és cukros étel fogyasztása megnövekedett inzulinszinthez vezet, ami pattanásokat okoz.

A rossz étrend a bőr egészségéhez szükséges vitaminok, ásványi anyagok és egészséges zsírok egyensúlyának felborulását okozza. A megfelelő táplálkozás zöldségekkel, gyümölcsökkel, sovány fehérjékkel kulcsfontosságú a tiszta bőrhöz. A hidratáltság megőrzése szintén segít megelőzni az eltömődött pórusokat.

Mit jelent a pattanások az arcon?

Általában hormonális

Ha a pattanások felnőtteknél túlnyomórészt az arcon és az állkapocsvonalon jelentkeznek, az általában hormonális ingadozásokra utal. Az alsó arcon jelentkező ciklikus kiütések az ösztrogén- és progeszteronszint változására utalnak.

Az irritációból és az eltömődött pórusokból eredő akne mechanica hajlamos véletlenszerűen megjelenni. A hormonális pattanások általában egy mintát követnek, és az áll, az állkapocs és az orcák területén koncentrálódnak.

Ez lehet egy reakció a termékekre

Néha az orcákra koncentrálódó pattanások a haj- vagy bőrápolásra adott reakciót jelzik. Az arcra vándorló samponok, kondicionálók és formázószerek eltömődött pórusokat és irritációt okozhatnak.

Ugyanez vonatkozik az arcbőrre felvitt sűrű hidratáló krémekre és olajokra is. A pattanások kemény összetevőkkel történő helyenkénti kezelése az érzékeny bőrtípusok esetében még több pattanást okozhat az arcon. Értékelje a kezelését, ha a pattanások csak az arcon jelentkeznek.

Ez összefügghet az alvási szokásokkal

Ha éjszakáról éjszakára piszkos párnahuzaton alszol, az elzárhatja az arcpórusokat, és kiütésekhez vezethet. Az arc állandó dörzsölése a párnába szintén irritálhatja a tüszőket. A párnahuzat heti 1-2 alkalommal történő cseréje segíthet az arcpattanások minimalizálásában.

Az oldalt vagy hason alvás növeli az arc és a párna közötti kapcsolatot. A hason alvók hajlamosak arcuk felét a párnában pihentetni, így azon az oldalon több pattanás alakul ki. Próbáljon meg minden este tiszta törölközőre váltani.

Jelezheti az élelmiszer-érzékenységet

Az orcákon lokalizálódó kiütések potenciálisan élelmiszer-allergiára vagy intoleranciára utalhatnak. A tejtermékek, a tojás, a búza és a csokoládé gyakori pattanások kiváltói. Az orcák érzékenyek, ezért erősen reagálhatnak a gyulladáskeltő ételekre az étrendben.

Az étkezési napló vezetése hasznos az étkezés és az arcpattanások közötti kapcsolatok azonosításához. A gyanús ételek néhány hétig történő kiiktatása segít meghatározni, hogy melyek okozzák az eltömődött pórusokat vagy a gyulladást.

Pattanások az arcon kezelés

Az arcon lévő pattanások kezelése többirányú megközelítést igényel, amely a hormonális egyensúlyra, a gyengéd bőrápolásra és a gyulladás csökkentésére összpontosít. Íme néhány tipp az arcon lévő pattanások tisztítására:

Hormonok egyensúlya

Ha a hormonális egyensúlyhiány a kiváltó ok, akkor a hormonális beavatkozások kulcsfontosságúak az arcpattanások kezelésében. A fogamzásgátló tabletták, a spironolakton, a kortizolblokkolók és a kiegészítők belülről támogatják a hormonális egyensúlyt.

Az adapalén és a tretinoin helyi retinoidok, amelyek segíthetnek a hormonális aknénak is. A retinoidok szabaddá teszik a pórusokat, szabályozzák az olajat, és gyulladáscsökkentő hatásúak. Ezek vény nélkül kaphatóak és vénykötelesek.

Gyengéden tisztítson és hidratáljon

Használjon naponta legfeljebb kétszer nem komedogén arclemosót. A túlzott tisztítás irritálja a bőrt és rontja az arcpattanásokat. Tisztítás után alkalmazzon könnyű, olajmentes hidratáló krémet. Válasszon vízalapú szérumokat és krémeket hialuronsavval, hogy a pórusok eltömődése nélkül hidratáljon.

Csak heti 2-3 alkalommal használjon boszorkánymogyorót vagy glikolsavat tartalmazó tonikot. Ezek segíthetnek az olaj visszaszorításában és az elhalt hámsejtek hámlásában. Kerülje a pattanások súrolását vagy piszkálását, mivel az még több gyulladást okoz.

Spot Treat topikális szerekkel

A benzoil-peroxid, a szalicilsav és a kén antimikrobiális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, hogy felszabadítsa a pórusokat és csillapítsa a bőrpírt. Keresse a 2-5%-os koncentrációjú foltkezelő készítményeket.

Naponta egyszer vagy kétszer egy kis mennyiséget közvetlenül a pattanásokra kenjen. Óvatosan használja a durva összetevőket az érzékeny arcbőrön. Korlátozza az érintkezést az érintetlen területekkel, hogy elkerülje a kiszáradást.

Fontolja meg a professzionális kezelések

Közepesen súlyos vagy súlyos pattanások esetén bőrgyógyász felkeresése ajánlott. Ők erősebb helyi kezeléseket és szájon át szedhető gyógyszereket tudnak felírni. Az olyan professzionális eljárások, mint a fotodinamikus terápia, a kémiai hámlasztás, a kortizoninjekciók és a lézeres felszínre hozás, eltüntethetik a makacs arccsontpattanásokat.

Egyes súlyos aknés betegeknél az izotretinoin kapszula előnyös a hosszú távú remisszió érdekében. Ennek az erős szájon át szedhető retinoidnak azonban súlyos mellékhatásokat kell mérlegelni. Kérjen orvosi útmutatást, hogy eldöntse, van-e értelme az Ön esetében.

Vezessen egészséges életmódot

Számos olyan életmódbeli intézkedés létezik, amely belülről támogatja a tiszta bőrt. Éjszakánként 7-9 óra minőségi alvás és gyakori párnahuzatcsere. Kezelje a stressz-szintet testmozgással, meditációval, jógával stb. Maradjon hidratált, és korlátozza a tejtermékeket, a cukrot és a finomított szénhidrátokat.

A probiotikumok, az omega-3 zsírsavak, a cink és az antioxidánsok hozzáadása teljes értékű élelmiszerek és étrend-kiegészítők révén szintén csökkentheti a gyulladást. Fokozza a kollagénképződést C-vitaminnal és bőrerősítő peptidekkel.

GYIK az arccsont pattanásokról

Itt találja a válaszokat az arcon lévő pattanásokkal kapcsolatos gyakori kérdésekre:

Az arcpattanások maguktól elmúlnak?

Ez az októl függ. A stressz, a diéta vagy a termékek okozta enyhe kiütések megfelelő kezeléssel néhány hét alatt eltűnhetnek. A hormonokkal vagy genetikával összefüggő tartós pattanások általában kezelést igényelnek a hegesedés megelőzése érdekében. Ha nem javul, keressen fel egy bőrgyógyászt.

Pattogtassam ki az arcomon a pattanásokat?

Nem, soha ne pattogtassa ki a pattanásokat, mivel ez mélyebbre nyomja a fertőzést, és vörös, duzzadt elváltozásokhoz vezet. A kipukkasztás ronthatja a pattanások hegesedését is. Használjon célzott foltkezelést, és hagyja, hogy a pattanás természetes úton gyógyuljon. A nagy fehérfejű pattanásokat inkább fedje le hidrokolloid tapasszal.

Le kell állnom a sminkeléssel az arcpattanások miatt?

Nem feltétlenül, de válasszon nem komedogén, pórusösszetevőket nem tartalmazó termékeket. Használjon olajmentes alapozót és szalicilsavat tartalmazó, vízalapú alapozót. Az olyan púdertermékek, mint az ásványi smink és a pirosító kevésbé súlyosbítják a pattanásokat.

Hogyan fedhetem el az arcpattanásokat?

A tisztítás és a hidratáló krém után használjon színkorrekciós alapozót a bőrpír semlegesítésére. Tiszta ujjakkal vagy ecsettel fedje el a foltokat egy áttetsző, nem komedogén fedőfestékkel. Fixáljon laza ásványi púderrel, és kerülje az alapozó smink felvitelét közvetlenül az aktív pattanások fölé.

Hogyan kezeljük a fájdalmas cisztás pattanásokat az arcon?

A súlyos ciszták szakszerű kezelést igényelnek a hegesedés elkerülése érdekében. Kérjen időpontot bőrgyógyászától kortizoninjekcióra, hogy azonnal csökkentse a duzzanatot és a kellemetlen érzést. A vényköteles szájon át szedhető antibiotikumok és retinoidok segítenek megelőzni a jövőbeli cisztás kiütéseket is.

Összefoglaló

Az arcon jelentkező pattanások gyakran a hormonok ingadozásának, a haj- és bőrtermékek okozta irritációnak, a rossz táplálkozásnak, a stressznek és az olyan alvási szokásoknak tudhatók be, mint a párnahuzat dörzsölése. A helyi kitörések általában a specifikus kiváltó okokra való érzékenységet jelzik.

Míg az enyhe arcpattanások a vény nélkül kapható szerekkel is elmúlhatnak, a közepesen súlyos és súlyos esetekben általában vényköteles gyógyszerekre vagy rendelői kezelésekre van szükség. A legjobb eredmény elérése érdekében a kombinált megközelítés minden okot figyelembe vesz.

A javulás 4-6 hétig is eltarthat, ezért a következetesség kulcsfontosságú az arcon lévő pattanások kezelésénél. Hozzon létre egy egyszerű, gyengéd tisztítási, olajmentes hidratálási és bizonyítottan akneellenes összetevőkből álló rendszert. Az olyan életmódbeli intézkedések, mint a bőrbarát étrend és a párnahigiénia tovább támogatják a tiszta, egészséges bőrt.

Mi a különbség az arcon lévő pattanások és az állkapocsvonal között?

Az állkapocsvonal mentén jelentkező pattanások elsősorban hormonális eredetűek, és az androgének ingadozásával függnek össze. Az arcpattanások szintén lehetnek hormonálisak, de gyakran az irritáció, a bőrre gyakorolt nyomás, az allergia és a helytelen táplálkozás következményei is. Az állkapocspattanások általában havonta ismétlődnek, míg az arcpattanások szórványosan jelentkezhetnek.

Miért csak a bal vagy a jobb arcomon tör ki?

Ha éjszakáról éjszakára az arc egyik oldalán alszol, az pattanások azon az arcon lokalizálódhatnak. A telefonhasználat, az arc kézre támasztása és a hajápolószerek szintén egyoldalú kitörésekhez vezethetnek, ha az irritáció mindig ugyanazon az arcon jelentkezik. Győződjön meg róla, hogy megfelelően tisztálkodik, és cserélje a párnahuzatot, hogy megelőzze az egyenetlen pattanásokat.

Lehet az arcpattanás allergiás reakció jele?

Igen, a főként az orcákra koncentrálódó pattanások potenciálisan haj-, bőr- vagy élelmiszer-allergiát jelezhetnek. Vegye észre, ha a kiütések bizonyos sminkek, testápolók használata vagy olyan élelmiszerek fogyasztása után súlyosbodnak, mint a tejtermékek és a tejsavó. Egy allergológus segíthet a forrás azonosításában teszteléssel.

Hogyan kezeli az arccsontok mentén lévő pattanásokat az alsó arccsontokkal szemben?

Az arcon és az arccsontokon magasabban elhelyezkedő pattanások gyakran a lefelé vándorló smink- és hajápoló termékek miatt alakulnak ki. Folyékony formulák helyett próbáljon ki ásványi púder alapozót. Kerülje továbbá a pirosító és a bronzosító alkalmazását közvetlenül az aktív pattanások tetején. Az alacsony arccsonton jelentkező pattanások általában hormonális eredetűek, ezért nézzen utána a retinoidoknak és a spironolaktonnak.

Milyen összetevőket kerüljek, ha pattanásos az arcom?

Kerülje az olyan potenciális irritáló anyagokat, mint az illatanyagok, a mentol, a borsmenta, az eukaliptusz és az alkohol a termékekben. Hagyjon fel a sűrű krémekkel vagy olajokkal, amelyek eltömíthetik a pórusokat - válasszon inkább gél alapú hidratálót. Korlátozza a kókuszolajat és a kakaóvajat a pattanások környékén. És csökkentse a tejtermékek, a cukor és az egyszerű szénhidrátok mennyiségét.

A fogamzásgátló segíthet vagy ronthatja az arcpattanásokat?

A fogamzásgátló a készítménytől függően javíthatja a pattanásokat vagy kiválthatja azokat. Az ösztrogént és progeszteront tartalmazó tabletták gyakran tisztítják a hormonális aknét. Az androgén-domináns progesztinek, mint a levonorgestrel, azonban ronthatják az arcpattanásokat. Beszéljen nőgyógyászával a legjobb lehetőségekről.

Milyen természetes jogorvoslatok a legjobbak az arcpattanások csökkentésére?

A teafaolaj, a zöld tea, az aloe vera és a mézes pakolások antimikrobiális előnyöket tartalmaznak, amelyek segítenek a pattanások tisztításában. A körömvirág, a kamilla és a zabpehely enyhíti a bőrpírt. A kurkuma, az oregánóolaj és a probiotikumok a gyulladás ellen küzdenek. A hidratáltság, a stressz csökkentése és a napfény pedig mind-mind a tiszta bőrt támogatja.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső