Az arcmosás rontja a pattanásokat?

Published:

Az arcmosás minden jó bőrápolási rutin elengedhetetlen része. De lehet, hogy valami olyan egyszerű dolog, mint a bőr tisztítása, valójában rontja a pattanásokat?

Ez egy gyakori kérdés, amelyet sok pattanásos beteg tesz fel. Az ötlet, hogy mossuk le a szennyeződéseket, az olajat és a baktériumokat az arcunkról, ésszerű a pattanások megelőzése érdekében. A túlzott mosás azonban megfoszthatja bőrét a nedvességtől, és több kárt okozhat, mint hasznot.

Tehát az arcmosás rontja a pattanásokat? A rövid válasz: attól függ. A túl agresszív vagy túl gyakori tisztítás irritálhatja a bőrt és súlyosbíthatja a pattanásokat. De ha megfelelően végezzük, az arcmosás segít megelőzni a pattanásokat a felesleges olaj és baktériumok eltávolításával.

A kulcs a megfelelő egyensúly megtalálása az Ön egyedi bőrtípusához. Olvasson tovább, hogy megtudja, hogyan járul hozzá a túlzott mosakodás a pattanások kialakulásához, melyek a legjobb arclemosási gyakorlatok, és tippeket kapjon a bőr irritációjának elkerülésére.

Van mosás az arcod, hogy a pattanások rosszabbodnak

Hogyan okozhat a túlzott mosás pattanásokat?

Az arcmosás eltávolítja a felesleges olajat, elhalt hámsejteket, szennyeződéseket és baktériumokat, amelyek eltömíthetik a pórusokat és pattanásokhoz vezethetnek. Hogyan lehet tehát, hogy valami, ami a pattanások kezelésére szolgál, valójában ront a helyzetükön?

Íme néhány módszer, amellyel a túlzott mosakodás negatívan befolyásolhatja a pattanásos bőrt:

1. Eltávolítja a védőolajokat

A faggyú a faggyúmirigyek által termelt olaj. Míg a felesleges mennyiség hozzájárul a pórusok eltömődéséhez, ez az olaj védi és hidratálja a bőrt. A túlzott mosakodás a faggyút a szennyeződésekkel és baktériumokkal együtt eltávolítja. Ezáltal a bőr érzékeny lesz az irritációra, a gyulladásra és a további pattanásokra.

2. Megzavarja a bőr nedvesség gátját

A gyakori súrolás kiszárítja a bőrt, mivel károsítja a bőr nedvességvédő rétegét. Ez a legkülső réteg a bőr belsejében tartja a vizet, és távol tartja az irritáló anyagokat. E gát nélkül a bőr hajlamossá válik a transzepidermális vízvesztésre. Az ebből eredő szárazság azt jelzi, hogy a mirigyek több olajat termelnek, ami - kitalálta - több pattanáshoz vezet.

3. Gyulladást vált ki

A durva tisztítószerek és az agresszív mosás mikroszakadásokat okoz a bőrben, amelyek gyulladást idéznek elő. A gyulladás pattanásokat vált ki. A túlzásba vitt mosás okozta bőrpír és irritáció súlyosbíthatja a pattanásokat.

4. Elősegíti a baktériumok túlszaporodását

Az arcunkon jó és rossz baktériumok keveréke található. Az egészséges baktériumok segítenek egyensúlyban tartani a bőrt és kordában tartani a pattanásokat okozó baktériumokat. A túlzott mosakodás elpusztíthatja a jó baktériumok populációit. Ez lehetővé teszi a P. acnes és más pattanásos baktériumok virágzását.

Akne-barát arcmosási tippek

Most, hogy már tudja, hogy a túl sok mosakodás hogyan járul hozzá a pattanások kialakulásához, nézzünk át néhány bevált gyakorlatot, amelyekkel irritáció nélkül tisztán tarthatja az arcát:

Használjon langyos vizet

A forró vízzel történő mosás eltávolítja a bőr természetes olajokat. A nagyon forró víz károsítja a bőrgátat. Maradjon a langyos hőmérsékletnél, amikor leöblíti az arcát.

Ne súrolja túl erősen

A tisztítószer bőrbe masszírozásakor gyengéd körkörös mozdulatokkal a legjobb. A túlzott dörzsölés mikromaradványokat és gyulladást okozhat.

A problémás területekre összpontosítás

Koncentráljon a mosásra a pattanásokra hajlamos területeken, mint a homlok, az orr és az áll. Kerülje a tisztább, kevesebb figyelmet igénylő területek túlzott tisztítását.

Alaposan öblítse ki

A tisztítószer-maradványok a bőrön hagyása eltömítheti a pórusokat. Öblítse le az arcát, amíg a víz tiszta nem lesz.

Pat Dry

Az arc törülközővel való dörzsölése súrlódást okoz, ami irritál. Ehelyett gyengéden tapogassa szárazra a bőrét.

Hidratáljon utána

A tisztítást mindig kövesse nem komedogén hidratáló krém. Ez pótolja a hidratáltságot és helyreállítja a bőrgátat.

Kíméletesebb termékek használata

Az olyan durva összetevők, mint az alkohol, a mentol és az illatanyagok kiszáríthatják és irritálhatják a bőrt. Válassza az ilyen adalékanyagok nélküli gyengéd tisztítószereket.

Milyen gyakran kell mosni a pattanásos bőrt?

Nincs általános szabály a tökéletes tisztítási frekvenciára. Az, hogy milyen gyakran kell arcot mosni, a bőrtípustól és az éghajlattól függ. Íme néhány általános irányelv:

  • Zsíros bőr - általában napi kétszer elegendő. A zsíros bőr túlzott mosása fokozott olajtermeléshez vezet.
  • Száraz/érzékeny bőr - korlátozza a tisztítást napi egyszeri alkalomra, ideális esetben éjszakára. A túl sok mosás súlyosbítja ezeket a bőrtípusokat.
  • Kombinált bőr - összpontosítson a zsíros területek napi kétszeri mosására, miközben korlátozza a szárazabb területek tisztítását.
  • Párás éghajlat - Meleg, párás időjárás esetén, amikor az olajtermelés nagyobb, naponta egyszer vagy minden második nap mossa meg a bőrt.
  • Hideg, száraz éghajlat - Hideg, száraz, a bőrt dehidratáló körülmények között a tisztítást heti 2-3 alkalomra csökkentse.

Figyeljen arra, hogyan néz ki és érzi magát a bőre, hogy megtalálja az optimális arcmosási gyakoriságot. Csökkentse a mosás mértékét, ha bőrét feszülőnek, hámlónak vagy irritáltnak érzi.

A legjobb és legrosszabb tisztítószerek az aknéra hajlamos bőrre

A bőrtípusodnak megfelelő tisztítószer kiválasztása kulcsfontosságú a pattanások megelőzésében, anélkül, hogy túlzásba vinnéd a mosást. Íme néhány ideális és problémás összetevő, amelyekre érdemes odafigyelni:

Legjobb tisztító összetevők

  • Szalicilsav: Tisztítja a pórusokat és csökkenti a gyulladást
  • Glikolsav és tejsav: hámlasztja az elhalt hámsejteket és a szennyeződéseket.
  • Kén és faszén: Felszívja a felesleges olajat és kivonja a szennyeződéseket.
  • Hialuronsav: Fokozza a hidratálást és javítja a nedvességgátat.
  • Niacinamid: Ellenőrzi az olajat és a bőrpírt.
  • Teafaolaj: antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik.

Kerülendő összetevők

  • Alkohol: Rendkívül szárító és irritáló
  • Illat: Illatanyag: gyakori irritáló és allergén
  • Mentol és eukaliptusz: Vörösséget és szárazságot okoz
  • Durva bozótosok: Károsíthatja a bőrt és súlyosbíthatja a pattanásokat.
  • Szulfátok: Megszüntetik a bőr védő olajait

Keresse a nem komedogén, illatanyagmentes tisztítószereket, amelyek pattanásos bőrre vannak címkézve. Kerülje az irritáló anyagokat, és válasszon kíméletesebb, pattanások ellen ható összetevőket tartalmazó készítményeket.

Egyéb akne bőrápoló tippek

Az arcmosás csak egy része a hatékony pattanáskezelési tervnek. Íme néhány további tipp a pattanások tisztítására:

  • Használjon olajmentes, nem komedogén hidratáló krémet.
  • Hámlasztás hetente 2-3 alkalommal szalicilsavval vagy glikolsavval.
  • Helyszíni pattanások kezelése benzoil-peroxiddal vagy szalicilsavval
  • Mérlegelje a pattanások kezelésére szolgáló gyógyszereket, például retinoidokat vagy antibiotikumokat mérsékelt/súlyos kitörések esetén.
  • Kerülje a túlzott napozást, amely súlyosbítja a pattanásokat.
  • Kezelje a stressz-szintet olyan öngondoskodási gyakorlatokkal, mint a meditáció, testmozgás stb.
  • Ragaszkodjon egy pattanás-barát étrendhez, amely alacsony finomított szénhidrátokban és tejtermékekben
  • A baktériumok átvitelének elkerülése érdekében gyakran cserélje a párnahuzatot.
  • Soha ne szedje, pop vagy érintse meg a pattanásokat, mivel ez rontja a kitöréseket.

Mikor keresse fel a bőrgyógyászt

A tartósan fennálló pattanások, amelyek nem javulnak az alapvető bőrápolással, szakszerű kezelést igényelhetnek. Keressen fel egy szakvizsgázott bőrgyógyászt, ha azt tapasztalja, hogy:

  • Súlyos pattanások fájdalmas cisztákkal/csomókkal
  • A vény nélkül kapható termékekre nem reagáló akne
  • Pattanások, amelyek hegeket vagy sötét foltokat hagynak
  • Bőrfertőzés jelei, mint például mézszínű kéregképződés

A bőrgyógyász felírhat erősebb pattanásos gyógyszereket, például izotretinoint vagy lézer/fényterápiát a makacs kiütések megszüntetésére. Ne habozzon orvosi tanácsot kérni a nehéz pattanások esetén.

Következtetés

Az arcmosás rontja a pattanásokat? A túlzott tisztítás és súrolás valójában súlyosbíthatja a pattanásokat, mivel irritálja a bőrt és tönkreteszi a bőr nedvességgátját. De ha megfelelően végezzük, az arcmosás a pattanások megelőzésének alapvető lépése a felesleges olaj, az elhalt bőr és a baktériumok eltávolításával.

Legyen gyengéd, maradjon a napi egyszeri vagy kétszeri használatnál, kerülje a durva összetevőket, és a tisztítást kövesse hidratáló krém. Figyeljen bőrének igényeire, és ennek megfelelően alakítsa ki arclemosási rutinját. Kombinálja a tisztítást olyan bizonyítottan pattanások elleni szerekkel, mint a retinoidok és a szalicilsav a tiszta, egészséges bőrért. Ha a vény nélkül kapható módszerek nem vezetnek eredményre, forduljon bőrgyógyászhoz szakszerű kezelésért.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen típusú tisztítószer a legjobb a pattanásos bőrre?

A gyengéd, nem komedogén tisztítószerek ideálisak a pattanásos bőr számára. Kerülje a durva bőrradírokat vagy az illatanyagot, mentolt, alkoholt vagy szulfátokat tartalmazó tisztítószereket, amelyek irritálhatják a bőrt. Keresse az olyan összetevőket, mint a szalicilsav vagy a kén, amelyek anélkül kezelik a pattanásokat, hogy lecsupaszítanák a bőrt.

Meg kell mosni az arcot izzadás után?

Igen, gyengéden tisztítsa meg bőrét erős izzadás vagy edzés után. Az izzadság eltömítheti a pórusokat és kiütésekhez vezethet. Használjon gyengéd, nem habzó tisztítószert és langyos vizet, hogy irritáció nélkül távolítsa el az izzadságot és a baktériumokat.

A hideg vízzel való mosakodás jobb a pattanásokra?

A langyos vízzel való mosás a legjobb a pattanásos bőrre hajlamos bőr számára. A forró víz eltávolítja a természetes olajokat, míg a hideg víz összehúzza a pórusokat, amelyek csapdába ejthetik az olajat és a baktériumokat. A langyos víz segít megtisztítani a bőrt irritáció és szárazság nélkül.

Használjak hámlasztó gyöngyökkel ellátott arclemosót?

Kerülje a durva, szemcsés hámlasztószereket gyöngyökkel vagy zúzott héjakkal/magokkal/dióval. A csipkézett részecskék mikromaradványokat okozhatnak és súlyosbíthatják a pattanásokat. Ehelyett hetente 2-3 alkalommal használjon szalicil-, glikol- vagy tejsav tartalmú kémiai hámlasztót.

Tisztítószer helyett csak vízzel öblíthetem le az arcomat?

Egyes bőrtípusok esetében elegendő lehet a reggeli langyos vízzel történő öblítés. Éjszaka azonban fontos a gyengéd tisztítószer használata, hogy lefekvés előtt eltávolítsuk a sminket, az olajat és a baktériumokat.

Hogyan lehet megelőzni a pattanásokat sminkelés közben?

Használjon pattanásos bőrre kifejlesztett olajmentes sminket. Minden este alaposan távolítsa el a sminket gyengéd tisztítószerrel. Rendszeresen fertőtlenítse a sminkkeféket. Kerülje a smink viselését otthon, hogy a bőr lélegezni tudjon.

Milyen ételeket vagy italokat kell kerülnöm a pattanások miatt?

Korlátozza a tejtermékeket, a magas glikémiatartalmú ételeket, a cukros italokat, a koffeint, az alkoholt és a transzzsírokat, amelyek pattanásokat okozhatnak. Igyon sok vizet, egyen több zöldséget, gyümölcsöt és omega-3 zsírsavat a tiszta bőrért.

A túl sok pattanásos termék használata ronthat a bőröm állapotán?

A legjobb, ha az aknés termékeket lassan, egyesével vezetjük be. A túl sok szárítószer, például a benzoil-peroxid vagy a retinoidok használata irritálhatja a bőrt. Keressen fel egy bőrgyógyászt, hogy személyre szabott aknés kezelési rendet alakítson ki.

Hogyan előzhetem meg a pattanások hegesedését?

Soha ne piszkáljon vagy pattogtasson pattanásokat, mert ez mélyebbre nyomja a baktériumokat, és hegesedést okoz. Kezelje a pattanásokat korán helyi gyógyszerekkel. Fájdalmas csomókkal/cisztákkal azonnal forduljon bőrgyógyászhoz. A lézer, a hámlasztás és a töltőanyagok minimalizálhatják a hegesedést.

Miért romlanak a pattanásaim közvetlenül a menstruációm előtt?

A menstruáció előtti hormonális ingadozások növelik az olajtermelést és a gyulladást, ami kiütésekhez vezet. A hormonális akne kezelésére próbálja ki a vény nélkül kapható retinoidokat, a vényköteles antiandrogéneket vagy a szájon át szedhető fogamzásgátlókat.

A stressz okoz pattanásokat?

A stressz közvetlenül nem okoz pattanásokat, de súlyosbíthatja a kiütéseket. A magas stresszszint növeli a gyulladást, és olyan egészségtelen szokásokhoz vezet, mint a rossz táplálkozás, a kialvatlanság és a bőr piszkálása, amelyek súlyosbítják a pattanásokat.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső