Milyen hormon okozza a pattanásokat a nőknél?

Published:

Az akne gyakori bőrbetegség, amely minden korosztályt érint, bár a pubertáskorban a legelterjedtebb. Sok nőnél az akne fellángolása általában egybeesik a pubertás, a menstruáció, a terhesség és a perimenopauza alatti hormonális változásokkal. Ez kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy milyen hormon okozza a pattanásokat a nőknél.

Milyen hormon okozza a pattanások a nőknél

Az androgének szerepe az aknéban

A fő hormon, amely mind a férfiaknál, mind a nőknél pattanásokat okoz, az androgének, vagyis a férfi nemi hormonok. Bár az androgének nagyobb mennyiségben vannak jelen a férfiaknál, természetesen a nőknél is előfordulnak. Az elsődleges androgének a tesztoszteron, az androsztenedion, a dehidroepiandroszteron (DHEA) és a dihidrotesztoszteron (DHT).

Mi köze van az androgéneknek az aknéhoz? Az androgének serkentik a bőr faggyúmirigyeit, hogy több faggyút, azaz olajat termeljenek. A túlzott faggyútermelés a pattanások egyik fő oka. Az androgének a szőrtüszőkben lévő bőrsejtek forgalmát is növelik, ami eltömődött pórusokhoz vezethet, ha az elhalt hámsejtek nem válnak le megfelelően. Az eltömődött pórusok a felesleges faggyúval kombinálva tökéletes környezetet biztosítanak a pattanásokat okozó baktériumok számára, hogy elszaporodjanak, és fertőzést és gyulladást okozzanak.

Androgénszint ingadozások és akne

Felnőtt nőknél az androgénszint általában ciklikusan emelkedik és csökken a menstruációs ciklus alatt. Az ovulációt megelőző napokban az androgéntermelés megnő, ami pattanásokat válthat ki.

Sok nőnél a menstruáció előtti akne is fellángol körülbelül egy héttel a menstruáció kezdete előtt, amikor a progeszteronszint csökken, és az androgén aktivitás újra felerősödik. Az androgének emelkedése közvetlenül a menstruáció előtt a faggyúmirigyek fokozott olajtermelését okozza, ami eltömődött pórusokhoz és pattanásos elváltozásokhoz vezet.

A terhesség alatt a petefészkek és a mellékvesék fokozott androgéntermelése súlyosbíthatja a pattanásokat, különösen az első és második trimeszterben. A pattanások a perimenopauza alatt is gyakoriak, mivel a hormonszintek szeszélyesen ingadoznak. Bár az androgénszintek a menopauzával csökkennek, egyes nőknél továbbra is előfordulnak hormonális kiütések, mivel az olajmirigyek fokozottan érzékenyek az androgénekre.

A serdülő lányoknál a pubertással együtt járó emelkedő androgénszint felelős a pattanások kialakulásáért. Az androgének kis mértékű emelkedése is kiválthatja a pattanásokat a faggyútermelés felpörgetésével. A policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenvedő lányok hajlamosak az emelkedett androgénszintre, és ezért hajlamosabbak a pattanásokra.

Egyéb hormonális tényezők, amelyek befolyásolják az aknét

Míg az androgének a túlzott faggyútermelésért felelősek, más hormonok is szerepet játszanak a pattanások kialakulásában, mivel befolyásolják a bőrsejtek növekedését és a gyulladást.

Inzulin - Az emelkedett inzulinszint súlyosbíthatja a pattanásokat, különösen a PCOS-ben szenvedő nőknél. Az inzulin serkenti a petefészkeket, hogy több tesztoszteront termeljenek, és a faggyúkiválasztást is felpörgeti.

Ösztrogén - Az ösztrogén ellensúlyozza az androgének hatását, és segít kordában tartani a pattanásokat. Amikor az ösztrogénszint csökken a premenstruációs fázisban, az androgén aktivitása megnő, ami pattanásokhoz vezet.

Progeszteron - A menstruációs ciklus második felében a megnövekedett progeszteron ellazítja az olajmirigyek falát, így több faggyú termelődik. A progeszteronszint közvetlenül a menstruáció előtt zuhan, ami pattanásokat vált ki.

IGF-1 - Ez a növekedési faktor elősegíti a bőrsejtek növekedését és szaporodását. A túlzott IGF-1 fokozhatja a keratintermelést a szőrtüszőkben, elősegítve a pattanások kialakulását.

Kortisol - A stressz megnövekedett kortizolszinthez vezet, ami fokozza a faggyútermelést. A kortizol fokozza a gyulladást is, ami ronthatja a pattanásokat.

Hogyan alakul ki pontosan a pattanások?

Most, hogy a főbb pattanásokat okozó hormonokat már ismertettük, nézzük meg röviden, hogyan alakulnak ki a hormonális ingadozások a bőrön pattanások formájában:

  • Az androgén stimuláció hatására a faggyúmirigyek túlzott faggyútermelést produkálnak.
  • A több faggyú a bőrsejtek gyors cseréjével együtt eltömíti a szőrtüszőket.
  • Az eltömődött tüszők ideális táptalajjává válnak a pattanásokat okozó Propionibacterium acnes (P. acnes) baktériumoknak.
  • Ezek a baktériumok gyulladást és fertőzést váltanak ki az eltömődött tüszőben, ami vörös, duzzadt pattanásos elváltozásokhoz vezet.
  • Súlyos esetekben a szőrtüsző megrepedhet, és olaj, baktériumok és bőrsejtek kerülhetnek a bőrbe. Ez további gyulladást idéz elő, és csomókat és cisztákat eredményez.

A kulcs a tüszők kezdeti eltömődésének megelőzése a túlzott faggyútermelés szabályozásával, a megfelelő akne kezelésekkel. Nézzünk meg néhány megoldást a következőkben.

Milyen kezelések segíthetnek a hormonális pattanásoknál a nőknél?

Számos hatékony orvosi kezelési lehetőség létezik a női hormonális akne kezelésére:

Szájon át szedhető fogamzásgátlók - Az ösztrogént és progesztint tartalmazó fogamzásgátló tabletták az androgéntermelés csökkentésével és a faggyúkiválasztás mérséklésével hatnak. Az ösztrogén növeli a nemi hormonokhoz kötődő globulin (SHBG) szintjét, amely megköti a szabad tesztoszteront, így az nem áll rendelkezésre az olajmirigyek stimulálásához.

Anti-androgének - A spironolakton egy androgénblokkoló, amelyet gyakran írnak fel hormonális akne kezelésére. Nőknél csökkenti a tesztoszteronszintet azáltal, hogy blokkolja annak receptorait a bőr olajmirigyeiben. Az újabb antiandrogének, mint az Aczone, szintén az androgén aktivitást célozzák.

Retinoidok - A retinoidok, mint a vényköteles Differin és Retin-A, a bőrsejtek cseréjének felgyorsításával segítenek megelőzni az eltömődött pórusokat. Ez segít a tüszőkben lévő felesleges bőrsejtek levedlésében, hogy azok ne akadályozzák a faggyú kiáramlását.

Antibiotikumok - Az antibiotikumok az eltömődött tüszőkben lévő P. acnes baktériumok ellen harcolnak, hogy megfékezzék a fertőzést és a gyulladást. A lehetőségek közé tartoznak a helyi vagy szájon át szedhető antibiotikumok, mint a klindamicin, eritromicin vagy doxiciklin.

Hormonális spirálok - A méhen belüli eszközök (IUD), mint például a Mirena, progesztint bocsátanak ki az ovuláció megelőzésére és a keringő androgének csökkentésére. Ez segít a hormonális akne javításában.

Étrend-kiegészítők - Egyes kiegészítők, például az omega-3 zsírsavak, a cink, a D-vitamin, a lándzsásmenta tea és az esti primrose olaj segíthetnek a hormonok egyensúlyában és a pattanások kezelésében. Beszéljen bőrgyógyászával, mielőtt kipróbálná a táplálékkiegészítőket.

Fényterápia - A fotodinamikus terápia (PDT) fényenergiát használ a pórusokban lévő pattanásokat okozó baktériumok elpusztítására, miközben csökkenti az olajmirigyek aktivitását. A lézeres vagy LED-es fénykészülékek otthon is használhatók enyhe vagy közepesen súlyos pattanások esetén.

Kémiai hámlasztás - A glikolsavas vagy szalicilsavas hámlasztás segít hámlasztani az eltömődött pórusokat és csökkenti a P. acnes baktériumokat. A hámlasztások segítenek felszívni a felesleges olajat és javítják a bőr textúráját.

A legjobb megközelítés az, ha az optimális eredmény érdekében több ilyen terápiát kombinálnak az Ön konkrét hormonális akne okaira szabottan. És ne felejtsen el következetes és türelmes lenni - 2-3 hónapig is eltarthat, amíg a hormonok egyensúlyának helyreállítása során javulást tapasztal. A ciklusod és a tüneteid nyomon követése egy pattanásos naplóban segít azonosítani a személyre szabott kiváltó okokat, így jobban védekezhetsz a kiütések ellen.

Lehet kezelni a hormonális pattanásokat természetesen?

Vannak olyan természetes gyógymódok, amelyek segíthetnek a hormonális pattanások kordában tartásában, ha orvosi kezeléssel kombinálják:

Zöld tea - A zöld tea antioxidánsokat tartalmaz, amelyek segítenek csökkenteni a gyulladást és lassítani a túlzott faggyútermelést. A zöld tea napi kortyolgatása és a használt zacskók alkalmazása a pattanásos foltokra segíthet.

Aloe Vera gél - Az Aloe vera antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású. A tiszta aloe gél napi alkalmazása segíthet enyhíteni az irritációt és a pattanások okozta bőrpírt.

Almaecet - Az almaecetben található szerves savak antimikrobiális hatásúak, és segítenek helyreállítani a bőr normál pH-értékét, megakadályozva a P. acnes baktériumok elszaporodását. Használjon hígított ACV-t tonikként.

Teafaolaj - A Melaleuca alternifolia növényből származó teafaolaj bizonyítottan antibakteriális és gombaellenes helyi szer. Használjon 5%-os hígítást a pattanások helyenkénti kezelésére.

Cink-kiegészítők - A szájon át szedhető cink-kiegészítők segíthetnek csökkenteni a gyulladást és a faggyútermelést a pattanásos bőrben. Ne szedjen többet az ajánlott napi adagnál.

Probiotikumok - A bélrendszer egészségének javítása probiotikumokkal csökkentheti a gyulladást szisztémásan és csökkentheti a kortizolszintet. Ez segít helyreállítani a hormonok egyensúlyát, hogy javuljon a pattanások.

Stresszkezelés - Próbáljon ki relaxációs technikákat, például meditációt, jógát, naplóírást vagy aromaterápiát a stressz csökkentése érdekében. A kortizolszint csökkentése javíthatja a hormonális pattanásokat.

Ne feledje, hogy az új bőrápolási termékek alkalmazása előtt mindig végezzen tapaszpróbát, hogy ellenőrizze az allergiás reakciókat. Egyszerre egyenként vezesse be a természetes jogorvoslatokat, hogy megállapíthassa, mi vált be legjobban a bőrének. És konzultáljon bőrgyógyászával, mielőtt bármilyen szájon át szedett táplálékkiegészítőt szedne, különösen, ha terhes.

A tanulságok: Milyen hormon okozza a pattanásokat a nőknél?

Összefoglalva, a nőknél a pattanásokat okozó fő hormon az androgének, különösen a tesztoszteron. A női hormonális pattanásokat elsősorban a következők okozzák:

  • Az androgének által serkentett túlzott faggyútermelés
  • Fokozott bőrsejt-forgalom eltömíti a pórusokat
  • P. acnes baktérium fertőzést és gyulladást kiváltó baktériumok

A menstruációs ciklushoz, a pubertáshoz, a perimenopauzához vagy az olyan állapotokhoz, mint a PCOS, kapcsolódó ingadozó androgénszintek gyakran súlyosbítják a kiütéseket. Más hormonok, mint az inzulin, az IGF-1 és a kortizol szintén hozzájárulnak a faggyúkiválasztás és a gyulladás fokozásával.

A vényköteles gyógyszerek, például az orális fogamzásgátlók, a retinoidok és az antiandrogének segítik a hormonok egyensúlyának helyreállítását és a pattanások kezelését a forrásnál. Az olyan természetes gyógymódok, mint a probiotikumok, a zöld tea és a cink további hormonális támogatást nyújthatnak.

A havi kiütésekkel való foglalkozás frusztráló lehet, de a személyes hormonális pattanások kiváltó okainak megértése segít abban, hogy a bosszantó pattanásokat ellenőrzés alatt tartsuk! A ciklus, a tünetek, az étrend és a kezelések nyomon követése idővel kifizetődő.

Gyakran ismételt kérdések a hormonális pattanásokról nőknél

Mi a hormonális akne?

A hormonális akne a hormonok, különösen az androgének, például a tesztoszteron ingadozása által okozott akne egyik típusa. Az androgének emelkedése fokozza az olajtermelést, és kiütéseket válthat ki. Az aknés elváltozások általában a hormonális változások, például a pubertás, a menstruáció, a terhesség és a menopauza idején jelentkeznek.

Milyen hormon okoz pattanásokat a nőknél?

A nőknél a pattanásokért felelős fő hormon az androgének. Bár kisebb mennyiségben vannak jelen, az androgének, mint például a tesztoszteron, több olaj termelésére serkentik a faggyúmirigyeket, ami eltömődött pórusokhoz és pattanásokhoz vezet.

A menstruációs ciklusban mikor jelentkezik a hormonális pattanás?

A hormonális akne jellemzően a ciklus kezdetén, a menstruáció környékén jelentkezik. Ennek oka az ösztrogénszint csökkenése közvetlenül a menstruáció előtt, ami a tesztoszteronszint megugrását okozza. Az androgének emelkedése fokozza a faggyútermelést, és ezzel megteremti a kitörések színterét.

A pattanások az ovuláció környékén is előfordulhatnak, mivel az androgénszint a ciklus közepén tetőzik. Egyes nőknél a menstruáció előtti pattanások a progeszteronszint csökkenése miatt jelentkeznek a menstruáció előtti héten, ami fokozott androgénaktivitást vált ki.

Milyen más hormonok befolyásolják a pattanásokat?

Míg az androgének a fő hajtóerő, más hormonok, mint az inzulin, a kortizol, az ösztrogén, a progeszteron és az IGF-1 szintén szerepet játszanak az akné kialakulásában, mivel szabályozzák a bőrsejtek növekedését, a faggyútermelést és a gyulladást.

A magas glikémiás étrendből származó megnövekedett inzulinszint serkentheti a tesztoszteron kiválasztását és ronthatja az aknét. A stresszből származó magasabb kortizolszint felgyorsítja a faggyútermelést. Az ösztrogén és a progeszteron a menstruációs ciklus során összehangolódik az androgénekkel, ami hatással van a pattanásokra.

Hogyan okoznak a hormonok pattanásokat?

Az androgének a bőr faggyúmirigyeit több olaj (faggyú) kiválasztására serkentik. A túlzott faggyútermelés a szőrtüszőkben lévő rendellenes bőrsejt-leválással egyesül, ami eltömődést okoz. Ezek az eltömődött pórusok az aknét okozó baktériumok táptalajává válnak, ami gyulladásos elváltozásokhoz vezet.

Miben különbözik a hormonális pattanások a normál pattanásoktól?

Míg a pattanások minden típusa eltömődött pórusokból ered, a hormonális pattanások a menstruációs ciklusokkal és a hormonális változásokkal együtt ciklikusan jelentkeznek. A pattanások általában az arc alsó részén, az állkapocsvonal, az áll és a nyak mentén koncentrálódnak. Az elváltozások általában mélyebbek, nagyobbak és fájdalmasabbak, mint a szokásos fehér- vagy mitesszerek.

Melyek a legjobb kezelések a hormonális pattanásokra?

A hormonális akne kezelésére szolgáló, az androgénszint és a faggyútermelés csökkentésével vényköteles gyógyszerek közé tartoznak:

  • Hormonális fogamzásgátló tabletták
  • Spironolakton és más antiandrogének
  • Helyileg vagy szájon át szedhető retinoidok
  • Antibiotikumok
  • Hormonális spirálok, mint a Mirena

A benzoil-peroxid, a szalicilsav és az azelainsav helyileg alkalmazható készítmények segíthetnek a pórusok eltömődésének feloldásában és a pattanásos baktériumok csökkentésében. A lézeres, fény- és kémiai hámlasztás szintén hatékony a hormonális akne kezelésére.

Milyen természetes gyógymódok segíthetnek a hormonális pattanásokon?

Néhány természetes étrend-kiegészítő, amely támogathatja a hormonális egyensúlyt és segíthet a pattanások javításában:

  • Omega-3 zsírsavak
  • Cink
  • Probiotikumok
  • Esti primrose olaj
  • Zöld tea
  • Menta tea

Az olyan helyi gyógymódok, mint az aloe vera, az almaecet, a teafaolaj és a zöld tea segíthetnek a gyulladás csökkentésében, a baktériumok elleni küzdelemben és az olajtermelés szabályozásában.

Hogyan lehet megelőzni a hormonális kiütéseket?

Segít megelőzni a havi akne fellángolásokat:

  • Nyomon követni a ciklus, hogy azonosítsa, amikor kitörések fordulnak elő
  • Kerülje az olyan kiváltó okokat, mint a stressz és a magas glikémiatartalmú ételek a menstruáció előtt.
  • Rendszeresen tisztítsa a felesleges olaj eltávolítása érdekében, de kerülje a túlzásba vitt mosást.
  • Használjon olajmentes, nem komedogén sminket és fényvédőt.
  • Vegye be az előírt akne gyógyszert következetesen
  • Aludjon eleget és mozogjon a hormonális egyensúly érdekében

Mikor kell bőrgyógyászhoz fordulni hormonális pattanásokkal?

Keresse fel bőrgyógyászát, ha mély, fájdalmas cisztái vagy csomói vannak, amelyeken a vény nélkül kapható szerek nem segítettek. Ők az Ön pattanástípusára és okaira szabott, vényköteles hormonális terápiákat, antibiotikumokat és retinoidokat tudnak biztosítani. A kezelések gyakran 2-3 hónapot vesznek igénybe a teljes eredmény eléréséhez.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső