Enyhítés

Gasztritisz

1000 emberből 8-at érint a gyomorhurut, az emésztési rendellenesség, amely jelentős problémákat okoz a mindennapi életben. A gyomor gyulladása okozza, a tünetek az enyhe kellemetlenségtől a súlyos gyomorgörcsökig, émelygésig és hányásig terjednek.

Bár gyakran előfordul, hogy a gasztritisz autoimmun rendellenesség hatására alakul ki, de több tucat hétköznapi anyag is előidézheti ezt a betegséget. A túlzott dohányzás, az alkohol és a gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) is mind felgyorsíthatják gyomrunk védőrétegének "meghibásodását". Ezeknek az erodáló hatása okozza az irritációt, amikor a gyomorsavak elkezdik koptatni a gyomor belsejét.

Szerencsére a gasztritisz könnyen diagnosztizálható, egyszerű vér- vagy székletvizsgálattal gyorsan azonosítani lehet a lehetséges okokat. A gasztritisz pontos okától függően azonban a kezelés kissé bonyolultabb lehet. Ha a betegség a fentiekben ismertetett kiváltó okok miatt következik be, akkor elég lehet egyszerűen változtatni az életmódon. Ha viszont a baktériumok vagy a meglévő autoimmun rendellenesség a felelős, elképzelhető, hogy az orvosok savlekötők, gyógyszerek, B12-vitamin és antibiotikumok kombinációjával próbálkoznak majd.

Bíztató, hogy rengeteg gyakorlati technika létezik a betegség legyőzésére gyomorhurut esetén, és már a kisebb változtatások is jelentősen enyhíthetik a tünetek súlyosságát. Természetesen, ha gyomorhurut gyanúja merül fel, először mindig az orvosához kell fordulnia. Ha viszont már tudja, hogy miről van szó, a többszöri kis étkezések, a (megfelelő) öngyógyítás és a kiegészítők szedése mind segíthetnek.

Ha többet szeretne megtudni a gyomorhurutról, beleértve a tünetek teljes listáját, a lehetséges kezeléseket és a betegséggel járó életmódot, olvassa el átfogó cikkünket.

Neuropátiás fájdalom

Az idegfájdalmat vagy a neuralgiát nemcsak kezelni nehéz, de az életminőséget is erőteljesen befolyásolhatja. Testünkben billió ideg létezik, ezért a kiváltó ok megtalálása pont annyira egyszerű, mint például tűt keresni a szénakazalban.

A fájdalom elvileg egy egyszerű történet. Valami károsítja testünket, és az ennek megfelelően reagál. De neuropátiás fájdalom esetén a kellemetlen érzés, viszketés, zsibbadás vagy csökkent érzés a fájdalomjelek megzavarásából és az ezeket a jeleket hordozó idegekből fakad. Ezért az idegfájdalom kezelése továbbra is kihívást jelent - fájdalomreakciónk lényegesen összetettebb, mint amilyennek látszik.

A neuropátiás fájdalom legtöbbször sérülés, betegség, vagy fertőzés miatt alakul ki. Az idegfájdalom ritkán fordul elő véletlenszerűen, inkább a számos kategória valamelyikébe tartozik. Szerencsére a neuropátiás fájdalom típusának meghatározásával meg lehet különböztetni a fájdalomjelzés zavarait. Például a fokális neuropátia a fej, a kéz, a törzs vagy a láb körül összpontosul, és általában egy ideg károsodására utal, nem pedig egy adott idegközpontéra.

Bár a neuropátiás fájdalom időnként elsöprő erejű lehet, több tucat technika és kezelés létezik, amellyel úrrá lehetünk rajta. A fájdalom kifinomult mechanizmus, de a modern gyógymódok is azok. Természetesen, mivel a fájdalomra adott reakció minden ember esetében egyedi, fontos, hogy nyitott legyen a különféle kezelési lehetőségekkel kapcsolatosan, hogy eldönthesse, melyik a legjobb az ön tüneteire. Az idegblokkolók, a fizikoterápia, a kiegészítők, az életmód megváltoztatása és a gyógyszeres kezelés mind segíthet az aktív életminőség helyreállításában.

Ha többet szeretne tudni a fájdalomreakcióról, arról, hogy testünk hogyan dolgozza fel a fájdalmat, és hogyan élhetünk együtt a neuropátiás betegségekkel, olvassa el részletes cikkünket.

Fizikai fájdalom

A fizikai fájdalom általában egyértelműbb érzés, de ez nem mindig könnyíti meg a tünetek kezelését. A fizikai fájdalom kezelésének módjai erőteljesen eltérőek lehetnek, mert mindannyian másképp éljük meg a fájdalmat. Az emberek fájdalomküszöbe változó, és ez azt jelenti, hogy nincs két egyforma esete fizikai fájdalom esetén akkor sem, ha nagyon hasonlónak tűnnek az esetek.

Legyen szó nociceptív fájdalomról (ütés vagy vágás), ideggyöki fájdalomról (kompresszióról) vagy zsigeri fájdalomról (a belső szervek bántalmai), több tucat fizikai fájdalomérzet létezik, amelyek mindegyikének megvannak a maga tünetei, kezelési technikái és módszerei. Szerencsére a fizikai fájdalom legtöbb esetben akut, vagyis ha kezeli a sérülést, a fájdalom elmúlik.

Azonban nem ritka, hogy a fizikai fájdalom krónikussá válik, különösen akkor, ha háti- vagy nyaki sérüléssel függ össze. Tény, hogy minden ötödik európai felnőtt állandó fájdalommal él. Bár a fájdalom a legtöbb esetben kezelhető, de ez nem jelenti azt, hogy nem hat negatívan az önbizalmára és az életkedvére.

Ha ön akut, vagy krónikus fizikai fájdalmat érez, kaphat segítséget Legyen szó olyan technikákról, mint a tudatos éberség, az étrend-kiegészítők, a testmozgás vagy a másokkal való beszélgetés, tucatnyi módon élhet teljes életet a krónikus fájdalom ellenére is. Ami a kezelést illeti, a pontos diagnózistól függ, hogy az ön számára melyik a legmegfelelőbb. Ne késlekedjen, vegye fel a kapcsolatot orvosával, és ha lehetséges, vezessen naplót a tapasztalt fájdalomról, hogy segítsen nekik kideríteni az okot.

Ha többet szeretne megtudni a különböző típusú fájdalmakról, arról, hogy miért érezzük mindannyian másként a fájdalmat, és melyek a legjobb kezelési módok a krónikus fizikai fájdalom kezelésére, olvassa el átfogó cikkünket.

Termék kereső