Mik a Mindfulness kritikái?

Published:

Mindfulness. Ez a népszerű gyakorlat fokozott tudatosságot és jelenlétet ígér. Ki ne szeretné ezt?

De vajon tényleg olyan, mint amilyennek látszik?

Egyes kritikusok szerint a mindfulness mozgalomnak vannak árnyoldalai is. Ebben a bejegyzésben megvizsgáljuk a mindfulnesszel kapcsolatos gyakori kritikákat, és megnézzük, hogy van-e súlyuk.

Mik a Mindfulness kritikái?

Túlértékelik a Mindfulness-t?

A mindfulness-t gyakran gyógyírként állítják be. A gyakorlat azt ígéri, hogy megoldja a stresszt, a szorongást, a depressziót, az összpontosítási problémákat, a kapcsolati problémákat és még sok mást. Ennyi állítólagos előnye mellett nem csoda, hogy a mindfulness robbanásszerűen megnőtt a népszerűsége.

De vajon a mindfulness valóban beváltja-e az ígéreteit?

Egyesek szerint a mindfulness előnyeit túlértékelik. A kutatók rámutatnak arra, hogy a mindfulnessről szóló számos tanulmány kis mintaszámú, vagy szigorú, placebo-kontrollált kísérleti feltételeket nem alkalmaz. Ez megnehezíti az egyértelmű ok-okozati összefüggések megállapítását.

Még több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megértsük a mindfulness valódi hatását a mentális és fizikai egészségre. Jelenleg a tudományos eredmények vegyesek.

Az aggodalom az, hogy az emberek a mindfulnessre varázspirulaként tekintenek, holott annak előnyei valószínűleg szerényebbek.

Elősegíti-e a mindfulness az önmegszállást?

A mindfulness arra ösztönzi az embereket, hogy figyelmüket befelé fordítsák. A rendszeres meditáció során megfigyeled a légzésedet, a testérzetedet vagy a gondolataidat.

De ez a befelé fordulás nem segíthetné elő az egészségtelen önimádatot?

A kritikusok szerint a mindfulness nárcisztikus köldöknézővé teszi az embereket, akik képtelenek a valós világ problémáival foglalkozni. A rendszeres köldöknézés elvonja a figyelmet az olyan problémák megoldásához szükséges külső cselekvésről, mint a szegénység, a diszkrimináció vagy az éghajlatváltozás.

A legtöbb mindfulness-szakértő azonban azt állítja, hogy a gyakorlat önismeretet és együttérzést fejleszt. A belső világunk nagyobb tudatosságával jobban felkészülünk arra, hogy megértsünk másokat, és értelmesen hozzájáruljunk a világhoz.

A figyelemelterelés helyett a tudatosság lehetővé teszi a tisztább látást és a bölcsebb cselekvést.

Okozhat-e kárt a mindfulness?

A legtöbb ember azt feltételezi, hogy a mindfulness általánosan segít csökkenteni a szorongást, a depressziót és a stresszt. De meglepő módon ez nem mindig van így.

Az egyének egy bizonyos százalékánál a mindfulness meditáció olyan problémákat okoz, mint a szorongás, pánik, depresszió vagy pszichózis. Ez a mellékhatás valószínűbbnek tűnik azoknál az embereknél, akik már meglévő mentális egészségi állapotokkal rendelkeznek.

A kutatók azonban még mindig nem értik teljesen, hogy miért történik ez a káros reakció. A legtöbb mindfulness program pedig nem szűr a mentális egészségi problémákra, és nem nyújt támogatást, ha problémák merülnek fel.

Ez azt sugallja, hogy a mindfulness mozgalomnak van egy árnyoldala. Mint minden erőteljes eszköz esetében, a helytelen alkalmazás is okozhat kárt. A mindfulness-t óvatosan, tapasztalt tanár irányításával kell gyakorolni.

A Mindfulness a spirituális megkerülés egy formája?

A mindfulness a buddhista spirituális hagyományban gyökerezik. A legtöbb nyugati alkalmazás azonban megfosztja az erkölcsi és etikai dimenzióktól.

A kritikusok azt állítják, hogy a világi mindfulness lehetővé teszi a spirituális megkerülést. Az emberek arra használják a relaxációs gyakorlatot, hogy kikapcsolódjanak és elhatárolódjanak ahelyett, hogy szembenéznének a problémákkal.

Egyesek szerint ez elválasztja a tudatosságot a bölcsességben és együttérzésben való megalapozottságától. Egy lecsupaszított, jóleső változatot árulnak, mint egy árucikket. Ez elhomályosítja a mindfulness mögött rejlő mélyebb célt.

Természetesen a spirituális megkerülés bármilyen gyakorlat esetében megtörténhet - legyen az vallásos vagy világi. De a mindfulness gyors elüzletiesedése talán különösen hajlamossá teszi a spirituális felszínességre.

Elveszítette lelkét a Mindfulness?

A modern mindfulness szinte kizárólag a pszichológiai területre összpontosít. De hagyományosan a mindfulness a lelki szorongás csökkentése mellett a spirituális belátás elérésére is törekedett.

A kritikusok azt állítják, hogy a kortárs mindfulness a spirituális dimenzió nagymértékű figyelmen kívül hagyásával elvesztette a lelkét. Már nem ismeri fel azokat a mély egzisztenciális kérdéseket, amelyek feltárására a mindfulness eredetileg hivatott volt:

  • Miért vagyunk itt?
  • Mit jelent teljes életet élni?
  • Hogyan műveljük a bölcsességet és az együttérzést?

A mindfulness kevésbé arról szól, hogy felébredjünk az illúzióból, és inkább arról, hogy kevésbé érezzük magunkat stresszesnek és szorongónak.

Bár a pszichológiai előnyök értékesek, egyesek szerint a modern mindfulness nem elég a teljes emberi kibontakozáshoz. Megelégszik az elég jóval, ahelyett, hogy a legmagasabb potenciálunk felé törne.

A mindfulness óriási népszerűségnek örvend, de egyre több kritikával is szembesül. Az aggodalmak közé tartozik:

  • Az előnyök túlzásba vitele
  • Az egészségtelen énközpontúság elősegítése
  • Bizonyos esetekben kárt okoz
  • A spirituális megkerülés engedélyezése
  • Az etikai alapokkal való kapcsolat elvesztése
  • A mélyebb cél elhagyása

Ezek a kritikák rávilágítanak a mindfulness lehetséges korlátaira és hátrányaira, amelyeket érdemes megvizsgálni. De ezek nem feltétlenül semmisítik meg a gyakorlat értékét.

Mint a legtöbb dologban, itt is vannak szürke árnyalatok. A mindfulness talán nem csodaszer, de valószínűleg mégis valódi előnyökkel jár - ha megfontoltan alkalmazzuk.

Ugyanakkor a modern tanároknak és gyakorló tanároknak tisztában kell lenniük a történelmi gyökerekkel. Az alapító etikai keretekhez való kapcsolódás segíthet abban, hogy a mindfulness mélyebb gyógyító és átalakító lehetőségeket valósítson meg.

Gyakran ismételt kérdések

Kíváncsi vagy a mindfulness körül felmerülő néhány gyakori kritikára? Az alábbiakban válaszokat talál a legfontosabb kérdésekre.

A mindfulness nem csak egy hóbort?

A mindfulness az utóbbi években egyre népszerűbbé vált. Egyesek pedig úgy utasítják el, mint egy újabb villanásszerű egészségügyi trendet. Pedig a mindfulness valójában évezredek során kialakult szemlélődő gyakorlatokra épül. Ami újdonság, az a modern tudományos érdeklődés a hatásainak számszerűsítése iránt. A kutatások továbbra is azon dolgoznak, hogy elválasszák a tényeket a fikciótól az előnyökkel kapcsolatban. Az idő fogja megmutatni, hogy a mindfulness tartós értéket képvisel-e, vagy csak egy múló őrületnek bizonyul.

A mindfulness ronthat a szorongáson?

A legtöbb ember számára a mindfulness enyhíti a szorongást. A figyelemnek a jelen pillanatra való összpontosítása csökkenti a jövőbeni "mi van, ha" miatti aggodalmakat. Egy kisebbség azonban fokozott szorongást tapasztalhat, különösen a mindfulness elkezdésekor. A testérzetekre való odafigyelés kezdetben kellemetlen érzés lehet. A már meglévő mentális egészségi állapotok pedig fokozhatják a káros reakciókra való érzékenységet. Az oktatóknak ki kell szűrniük a mentális egészségügyi előzményeket, és támogatást kell nyújtaniuk a kockázatok mérséklése érdekében. Megfelelő óvintézkedésekkel a mindfulness a legtöbbeknél segíthet a szorongás csökkentésében.

Miért olyan népszerű a mindfulness, ha vannak kritikák?

Nincs olyan népszerű gyakorlat, mint a mindfulness, kritika nélkül. Az a tény, hogy oly sokan rajonganak érte, azt mutatja, hogy az emberek nagyon is valós előnyöket tapasztalnak - talán a stressz kezelésének fokozott képességét vagy a koncentráció javulását. Néhány kérdést azonban érdemes megfontolni: Túlzóak-e az állítások? Lehetnek-e lehetséges pszichológiai vagy spirituális hátrányai? A célnak az kell lennie, hogy maximalizáljuk az előnyöket, miközben minimalizáljuk a kockázatokat. A kereskedelmi nyomás pedig elhomályosíthatja a teljes képet. A holisztikus szemlélet és az etikai alapokon való megmaradás segíthet biztosítani, hogy a mindfulness beváltja ígéreteit.

Szabályozottabbá kellene tenni a mindfulness-t?

Az érdeklődés továbbra is növekszik a tudatossággal kapcsolatos legjobb gyakorlatok kialakítása iránt. Vezető szakmai szervezetek alakultak a szabványok fenntartására. Értékeléseket és igazolásokat kínálnak az oktatói képesítések érvényesítésére. A legtöbb helyen azonban még nem létezik jogi szabályozás a mindfulness-tanítási szakértelem igénybevételére. Egyesek szerint a megfelelő felügyelet megvédhetné a fogyasztókat a lehetséges károktól. Mások viszont azt állítják, hogy a terhes szabályozás korlátozhatja a mindfulness-alapú ajánlatok elérhetőségét és kreativitását. A megfelelő egyensúly megtalálása változó kihívást jelent, mivel a terület folyamatosan fejlődik.

Összefoglaló

A mindfulness meditáció számos egészségügyi előnyt ígér, például a szorongás és a stressz csökkenését. Nem csoda, hogy az utóbbi időben megugrott a népszerűsége. Néhány kritika azonban megkérdőjelezi állításait. A kritikusok szerint az előnyöket túlértékelik, és módszertani hiányosságokkal rendelkező tanulmányokra hivatkoznak. Azt mondják, hogy a mindfulness egészségtelen önfókuszálásra és nárcizmusra ösztönöz. Meglepő módon, a bizonyítékok szerint a gyakorlat egyeseknél ártalmas, például fokozott szorongást vagy depressziót okoz. A szekuláris mindfulness azzal a kockázattal is jár, hogy elősegíti a spirituális megkerülést - a meditációt menekülésként használja a viselkedés megváltoztatása nélkül. A kommercializálódást azzal vádolják, hogy megfosztja a hagyományos etikai alapokat, amelyek a mindfulness mélyebb célját adták. A kritikusok azt is állítják, hogy a modern mindfulness elhagyja a vallás mély egzisztenciális kérdéseit a bölcsesség, az együttérzés és az értelem körül. Azt állítják, hogy a mai, jó érzésű, stresszcsökkentő változat nem támogatja a teljes emberi kibontakozást. A támogatók azt állítják, hogy a mindfulness még mindig sok embernek segít klinikailag jelentős mértékben. Azt állítják, hogy megfelelő szűréssel és felkészüléssel elkerülhetők a káros reakciók. Az etikai gyökerekhez való kapcsolódás megóvhatja a programokat attól, hogy elveszítsék a lelküket. Mind a támogatók, mind a kritikusok meglátásai végső soron erősíthetik a mindfulness-alapú beavatkozásokat a tudományosan megalapozott, megfontolt alkalmazás révén.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső