2-T FIZET, 3-AT KAP minden termékünkre! Akár 33% kedvezmény a CIBDOL3 kedvezménykóddal

Hangulat

Tartalomjegyzék:

  1. Depresszió
  2. Stressz
  3. Szorongás

Depresszió

A legegyszerűbb feladatok elvégzését is ellehetetlenítheti - a depresszió olyan hangulati rendellenesség, amely világszerte több mint 250 millió embert érint. Az ebben szenvedő férfiak, a nők és gyerekek állandóan aggódnak, szomorúak és nyugtalanok és a tünetek idővel fokozódnak. A tünetek súlyossága és súlyosbodó jellege kiemelten fontossá teszi a kezelést.

Azonban, ahogyan az a hangulati rendellenességek esetében gyakori, nincs olyan kezelés, amely mindenki számára megfelelő lenne. A depresszió kezelése annak típusától és az egyéntől függ. Igaz ugyan, hogy a depresszió minden típusában állandó a szomorúság és az aggodalom, az egészségügyi szakemberek a betegséget a következő diagnózisok szerint osztályozzák: súlyos depresszió, tartós depressziós zavar (PDD), szezonális affektív zavar (SAD) és bipoláris zavar.

Hogy a depresszió mikor és miért alakul ki, arra nincs egyértelmű válasz. Vannak azonban kiváltó tényezők, mint a genetikai hajlam, bizonyos gyógyszerek, az életkor, egyes életesemények, valamint a trauma. Ezek okozhatnak depressziót, ami a fent vázolt néhány tünethez és diagnózishoz vezethet.

A depresszió negatív hatásainak azonban nem feltétlenül kell meggátolnia, hogy a kívánt életet élje. Bár általában összetett hangulati rendellenességről van szó, tucatnyi lehetséges kezelés és technika létezik a legyőzésére. Néha már az is segíthet, ha egyszerűen beszélgetünk másokkal, akik szintén ezzel a betegséggel élnek. Súlyosabb esetekben a terápia, az antidepresszánsok és az életmódbeli változások segíthetnek a depresszió távoltartásában.

Ami a legeslegfontosabb, hogy ne szenvedjen csendben. A depresszió felerősíti az aggodalmainkat és kételyeinket. Legyen szó képzett terapeutáról vagy barátról, a másokkal való beszélgetés segít abban, hogy ezeket az aggodalmakat más megvilágítsába helyezze, és rá fog jönni, hogy nem biztos, hogy olyan leküzdhetetlenek, mint ön azt gondolta.

Ha többet szeretne megtudni a depresszióról, annak életminőségre gyakorolt ​​hatásáról és a rendellenesség kezelési lehetőségeiről, olvassa el átfogó cikkünket.

Stressz

Noha nem biztos, hogy mindig így érzi, a stressz nagyon fontos testi reakció - enélkül őseink egy napig sem maradtak volna életben! Napjainkban a közösségi média, a globális járványok és az intenzív munka világában a stressz és fiziológiai hatásainak kezelése továbbra is hasonló fontossággal bír.

A stressz kifejezést testünk nyomásra vagy feszültségre adott reakciójának leírására használjuk. Velünk született "harcolj vagy menekülj" reakciónk döntő részét képezi. A stressz rövid időre megemeli a pulzusunkat, növeli az összpontosítási képességünket és leküzdi a fáradtságot. Ha előfordult már, hogy üldözött egy határidőt, vagy kényelmetlen helyzetbe került egy társaságban, akkor túl jól ismeri ezt az érzést.

A stressz azonban csak rövid távú megoldásként szolgál. Testünk nem képes megbirkózni a azzal a nyomással, amely hosszú ideig terheli fizikai és szellemi jólétünket. Ha a stressz krónikussá válik, különféle érzelmi, fizikai, kognitív és viselkedési tünetek jelentkeznek. Ezek a tünetek elsőre enyhének tűnhetnek - alacsony energiaszinttel, fájdalmakkal, relaxációs nehézségekkel -, de ha kontrollálatlanul hagyjuk, könnyen függőség, legyengült immunrendszer és álmatlanság alakulhat ki.

Bár gyakran leszünk stresszesek, ez az érzés általában gyorsan elmúlik - ha helyes kezelési technikákat alkalmazunk. E stratégiák hatékonysága a stressz súlyosságától és a lehetséges kiváltó tényezőktől függ. Mivel többtucat stresszkezelési technika közül választhatunk, biztosan lesz olyan, amely segít. Ne felejtse el, hogy bárhogyan is kezeli a stresszt, teljesen megszüntetni nem lehet. Inkább arról van szó, hogy megtanulja kezelni, észleli, ha krónikussá válik és lépéseket tesz annak érdekében, hogy kezelhető szinten tartsa.

Ha többet szeretne megtudni a test stresszreakciójáról, a gyakori tünetekről, a testet és lelket érintő káros hatásokról, olvassa el részletes cikkünket.

Szorongás

Az időről időre jelentkező szorongás, aggódás vagy nyugtalanság teljesen normális reakció. Senki sem érzi magát folyamatosan kényelmesen vagy magabiztosan! Amikor azonban ezek az érzések már hatással vannak a mindennapi életre, vagy nyilvánvaló ok nélkül fennállnak, akkor a szorongás már több, mint egy kiszámítható reakció.

A szorongásos zavarok sokkal árnyaltabbak, mint azt a legtöbb ember először feltételezi. Míg a szorongás és az aggodalom minden szorongásos zavar esetén fennáll, gyakran a szorongás oka az, amely megkülönbözteti a leggyakoribb rendellenességeket, például a szociális szorongásos zavart, a hipochondriát, a rögeszmés-kényszeres személyiségzavart és a testdiszmorfiás zavart. Természetesen érezheti úgy is, hogy állandóan szorong, ezt az állapotot gyakran generalizált szorongásos zavarként (GAD) diagnosztizálják.

Azonban, csakúgy, mint más gyakori hangulati rendellenességek, a szorongás is sokféleképpen kezelhető. Nem szabad, hogy a mindennapi élet, az egészségügyi problémák vagy a gyermekkori élmények határozzák meg, hogy mit gondolunk, vagy hogyan érezzük magunkat. Az elkerülés rövid távon segíthet, hogy kontrolláljuk a fizikai tüneteket, de az életminőséget negatívan is befolyásolhatja. Viszont a pozitív gondolkodás, a szorongás forrásának kezelése, a gyógyszeres kezelés és ha valami olyasmit csinál, amit szeret, segíthet leküzdeni a szorongás mentális és fizikai tüneteit.

A szorongás-érzés kezelésének fontosságát nem szabad alábecsülni. A tünetek nemcsak súlyosbodhatnak az idő múlásával, de ha hagyjuk őket megjelenni, hamar többféle zavaró hangulati rendellenességgé válhatnak. Az is gyakori, hogy a stressz és a szorongás átfedésben jelentkezik, legalábbis a tünetek tekintetében. De ez a két különböző betegség, ezért elengedhetetlen, hogy konkrét kezelési technikákra összpontosítson, és beszéljen orvosával a pontos diagnózis érdekében.

Ismerkedjen meg alaposabban a szorongás különböző típusaival, a gyakori tünetekkel és a különböző kezelési technikákkal átfogó útmutatónkban.

Termék kereső