Author: Luke Sholl
About the author
A picture of Luke Sholl
Luke elismert újságíró, több mint egy évtizede publikál a CBD-ről és a kannabinoidokról - ő jelenleg a Cibdol és más kannabinoid kiadványok vezető szerzője. Elkötelezett a tényszerű, bizonyítékokon alapuló tartalmak bemutatása mellett, a CBD mellett a fitneszre, a táplálkozásra és a betegségmegelőzésére is odafigyel.
Read more.

Depresszió: típusai, okai, tünetei és kezelés

Depresszió

A világszerte több mint 250 millió embert érintő depresszió súlyos mentális rendellenesség, amely a legegyszerűbb napi feladatokat is lehetetlenné teheti. Annak érdekében, hogy megtudja, mi okozza a depressziót, mik a gyakori tünetei és hogyan kell kezelni, olvasson tovább.

Mi a depresszió?

Az egészségügyi szakemberek a depressziót általánosságban hosszan tartó veszteség, harag vagy szomorúság érzéseként definiálják. Bár nem szokatlan ezeket az érzéseket időről időre átélni, de amikor a szomorú hangulat már befolyásolja a mindennapi feladatokat, vagy ha ezek az érzések két hétnél tovább tartanak, az a depresszió kezdete lehet.

A hangulati rendellenesség emberek millióit (beleértve a gyermekeket is) érinti, a depresszió gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál. A tünetek is változnak, nincs két teljesen egyforma depresszió. Tapasztalhat akut tüneteket, vagy több évig szenvedhet a betegségtől.

A pozitív hír az, hogy a depresszió kezelésére többféle módszer létezik. A leghatékonyabb kezelés megtalálásához azonban először is meg kell értenie a depresszió különféle típusait, okait és tüneteit.

A depresszió típusai

A depresszió tünetei személyenként eltérőek - nincs két egyforma eset. A férfiak, a nők és a gyermekek tünetei között is vannak különbségek, de az összes érintett embert figyelembe véve a legtöbb depressziós eset a következő típusokba sorolható:

Súlyos depresszió

A súlyos depresszió során aggodalmat, szorongást, energiahiányt, a motiváció elvesztését érezzük, vagy intenzíven megjelennek az öngyilkos gondolatok (általában két hétig vagy tovább). A súlyos depresszió a depresszió leggyakoribb típusa, és nem múlik el kezelés vagy terápia nélkül.

Tartós depressziós rendellenesség(PDD)

A tartós depressziós rendellenesség (PDD) tünetei enyhébbnek tűnnek, de a súlyos depressziótól krónikus jellegük miatt különböznek. Míg a depresszió más típusaihoz képest az intenzitása eltérő lehet, a PDD esetében a reménytelenség, az alacsony önértékelés és a motiváció hiánya tartósan fennáll. Az esetek többségét csak a tünetek legalább kétéves fennállása után diagnosztizálják.

Szezonális affektív zavar(SAD)

A szezonális affektív zavar esetén az évszakok befolyásolják az értéseket. A SAD általában a nyári hónapokban elmúlik, télen - a rövid napokon és a napfény hiányában - a tünetek súlyosbodnak.

Bipoláris rendellenesség

A bipoláris rendellenesség vagy mániás depresszió a hangulatok jelentős ingadozása a felpörgéstől a szomorúságig. A bipoláris rendellenességeket legtöbb esetben gyógyszerrel kezelik, azzal a céllal, hogy kiegyenlítisék a hangulatváltozásokat. Bár a pörgős szakaszban jól érezhetjük magunkat, a bipoláris rendellenesség lefelé tartó szakaszában a súlyos depresszióhoz hasonló tünetek jelentkeznek.

A depresszió okai

Mint minden pszichológiai jólétünket befolyásoló betegség esetén, a depresszió is különféle okokból jelentkezhet. A depresszió esélyét növelő tényezők a következők:

Gének: A kutatók úgy vélik, hogy a depresszió családi kórelőzménye növelheti a kockázati arányt, bár még nem azonosítottak specifikus génmutációt.

• Életesemények: A szeretett személy halála vagy elvesztése gyakran súlyos szomorúsághoz vezet, amely depresszióvá válhat.

• Nem: Bár az ok továbbra sem világos, a nők körében kétszer több esetben diagnosztizálnak depressziót, mint a férfiaknál. Ennek a különböző hormonszintek és élettapasztalatok lehetnek az oka.

• Gyógyszeres kezelés: Bizonyos vényköteles gyógyszerek (kortikoszteroidok) is kiválthatják a depressziót.

• Kor: A depresszió idősebb korban nagyobb valószínűséggel fordul elő - vélhetően a megváltozó életkörülmények (a társaság hiánya vagy a fizikai tehetetlenség) miatt.

• Trauma vagy bántalmazás: Depresszió trauma vagy bántalmazás után is gyakran előfordulhat. A depressziós tünetek nem mindig jelennek meg közvetlenül az esemény után, és évekig is eltarthat, amíg teljes mértékben megnyilvánulnak.

• Anyagokkal való visszaélés: A szerekkel való visszaélés következtében kialakult depresszió széles körben elterjedt. Az összes kábítószer- vagy alkoholfüggő 30%-a súlyos depresszióban szenved.

A depresszió tünetei

Bár a tünetek köre, súlyossága és időtartama a depresszió típusától függően változik, számos tünet gyakrabban előfordul, mint mások. Ezek közé tartoznak:

• Motiváció hiánya
• Tartós aggodalom vagy szomorúság
• Fokozott ingerlékenység
• Öngyilkossági gondolatok
• Nyugtalanság és álmatlanság
• Csökkent szexuális vágy
• A kognitív képesség romlása
• Megmagyarázhatatlan hangulatváltozások.

Legtöbb esetben a depresszió diagnózisában a betegek nem csak egy vagy két tünetet mutatnak. Súlyos esetekben a depresszió nem csak mentálisan, de fizikailag is hatással lehet a testre, ami a következőket okozhatja:

• Alacsony fájdalomtűrés
• Fájó izmok
• Fejfájás
• Látásproblémák

Depresszió és szorongás

A depresszió és a szorongás tünetei között vannak átfedések, de a kettő egyértelműen két különböző betegség, mindegyiknek megvan a maga oka és kezelési módja.

A legegyszerűbb magyarázat az, hogy a depresszió egy betegség, számos tünettel. Másrészt a szorongás árnyaltabb, és gyakran használják egy lelkiállapot vagy több szorongásos rendellenesség leírására. Becslések szerint azonban a depresszióban szenvedők legfeljebb felének van szorongása és fordítva.

A depresszió és a szorongás is súlyos hatással lehet az életminőségre, ha nem kezelik őket, ezért nagyon fontos, hogy beszéljen orvosával, ha bármelyik betegség tüneteit tapasztalja. Bár az érzések időnként túlnőhetnek rajtunk, számos kezelési technikát és programot ki lehet próbálni, hogy legyőzzük ezeket.

A szerotonin hatása

A szerotonin egy kiemelkedően fontos neurokémiai anyag, amely tucatnyi biológiai folyamat hátterében jelen van, így a hangulat stabilizálásában is szerepet játszik. A szerotonin szint étrend és egészséges életmód általi egyensúlyban tartása segíthet abban, hogy boldognak, nyugodtnak és koncentráltnak érezze magát, míg az alacsony szintnek ellentétes hatása van. De nincs is szükség túl sok szerotoninra, mivel a felhalmozódás szerotonin szindrómához vezethet.

A szerotonin hangulatszabályozásban betöltött szerepe ellenére azonban nem sokat tudunk a depresszióra gyakorolt neurokémiai ​​hatásáról, illetve arról, hogy a szerotoninszint manipulálása hogyan kezelheti vagy befolyásolhatja a különféle hangulati rendellenességeket. Néhány állatkísérlet[1] tanulsága szerint a magasabb szerotoninszint csökkentheti vagy kezelheti a depressziót, de még további kutatásokra is szükség van.

szerotonin

Hogyan lehet megbirkózni a depresszióval

A depresszió kezelése napi küzdelmet jelent, de jó hír, hogy több tucat technika létezik, amellyel küzdhetünk ellene. Természetesen a leghatékonyabb választás az Ön körülményeitől függően változik, de elengedhetetlen, hogy kipróbáljon variációkat, amíg meg nem találja az Ön számára megfelelőt.

Beszéljen másokkal

Lehet, hogy közhelyesen hangzik, de a megosztott probléma már csak fél probléma, különösen olyan hangulati rendellenességek esetén, mint a depresszió. Összegyűjteni olyan embereket, akikkel beszélgethet, segít távol tartani az aggodalom és a magány érzését. Nem kell, hogy képzett szakember legyen, ezért ne féljen támogatást kérni barátaitól, családjától vagy más depresszióban szenvedő emberektől.

Termelékenységmérő eszközök használata

A depresszió miatt a legkisebb napi feladatok is túl nehéznek tűnnek. A szétszórtság ellen az egyik leghatékonyabb stratégia ha szembesíti magát ezekkel a feladatokkal. Készítésen listákat, írja fel a naptárba a legfontosabb dátumokat, a feladatokat kisebb egységekre bontva végezze el - ezek a technikák segíthetnek csökkenteni a depresszió hatását.

Gyakorolja a stresszcsökkentést

A stressz közismerten hozzájárul a depresszió tüneteihez a kortizoltermelésre gyakorolt ​​hatása miatt. Rövid távon a kortizol segíthet a testnek a stressz pszichés hatásainak kezelésében, de idővel a felhalmozódás depresszióhoz vezethet.

A stressz-szint csökkentése mind a depresszió megelőzése, mind kezelése szempontjából kiemelkedő fontosságú, ezért mindenképpen szánjon időt arra, hogy megtalálja az Ön számára megfelelő stresszcsökkentő technikákat.

Koncentráljon a nyugodt alvásra

Az alvás alapvető fontosságú a testi és szellemi regenerálódás szempontjából, mivel időt biztosít a testünknek a napi események feldolgozására. Ezért a nyugodt alvásra kell összpontosítani, ügyelve arra, hogy kikapcsolja az elektromos készülékeket, gyenge világítást használjon, és a hálószobáját nyilvánítsa munkamentes zónává. Ha már magáévá tette a jó szokásokat, ennek megfelelően növelheti vagy csökkentheti az alvás mennyiségét.

Figyeljen a kiegyensúlyozott étrendre

Az élelmiszer üzemanyag biológiai motorunk számára, de ez a motor nem fog sokáig működni, ha mesterséges vagy feldolgozott ételeket fogyaszt. A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás biztosítja a szervezet számára a depresszió mentális és fizikai tüneteinek kezeléséhez szükséges erőforrásokat. Önmagában nem elég ahhoz, hogy meggyógyítsa ezt a betegséget, de jelentősen javítja az esélyeket.

A depresszió kezelése

Önmagában a megküzdési mechanizmusok nem gyógyítják meg a depressziót, ezért elengedhetetlen, hogy a fent felsorolt ​​módszereket orvosilag jóváhagyott kezelési programok mellett használja.

Antidepresszánsok

A depresszió szokásos kezelési módja az antidepresszánsok használata. A leghatékonyabb gyógyszertípus esetenként más és más - de fontos megjegyezni, hogy az antidepresszánsok önmagukban nem enyhíthetik a tüneteket.

Fényterápia

A fényterápia a szezonális affektív zavarban (SAD) szenvedőknél a leghatékonyabb. A fehér fényes időszakok segíthetnek a tünetek távol tartásában a téli hónapokban, amikor a természetes fény hiányzik.

Terápia

A depresszió ellen gyakran terápiát alkalmaznak, általában más kezelési lehetőségekkel együtt. Mivel depresszió érzelmi traumából is adódhat, egy képzett szakemberrel való beszélgetés segíti a betegeket abban, hogy megtalálják aggodalmuk és szomorúságuk forrását. A terapeuta számos technikát alkalmazhat a depresszió kezelésére, mivel minden eset egyedi.

Életmódbeli változások

A depresszió kezelése gyakran kisebb életmódbeli változásokkal is együtt jár. Először is, az orvosok javasolhatnak változtatásokat a mindennapi életben, például: kevesebb alkoholfogyasztást, rendszeres testmozgást, az éber tudatosság gyakorlását, étrendkiegészítők szedését, valamint a munka és a társadalmi élet egyensúlyának megtalálását.

Mi a CBD?

A depresszió kezeléséhez a táplálékkiegészítők is hozzátartozhatnak, hogy segítsenek a testben pótolni a hiányzó nyomelemeket. Ezek lehetnek vitaminok és ásványi anyagok, amelyek hiányoznak a szokásos étrendjéből, de tartalmazhatnak olyan természetes kiegészítőket is, mint az orbáncfű, az omega-3 zsírsavak és a CBD.

A CBD, vagy hivatalos nevén a kannabidiol, az ipari kenderből származik. A gondos kivonási folyamat után a CBD-t a gyártók különféle olajokhoz, kapszulákhoz, ehető termékekhez, likvidekhez és kozmetikumokhoz adagolják. De ami a CBD-t érdekessé teszi, különösen a depresszióban szenvedők számára, az az elmére és a testre gyakorolt potenciális hatása.

A szerves anyag befolyásolhatja az emberi testben jelenlévő receptorokat. A kutatók még nem ismerik teljes mélységében ezt az interakciót, de a korai tanulmányok szerint a CBD hatással lehet az agy hangulathoz és örömreakcióhoz kapcsolódó részeire.

CBD és depresszió: Mit mond a kutatás?

A CBD depresszióra gyakorolt ​​hatásának kutatása még mindig preklinikai vagy állatkísérleti fázisban van. A korai eredmények azonban azt sugallják, hogy a vegyület hatásos lehet depresszió esetén, mert segíthet a szervezet szerotonin-válaszának modulálásában. Ezt szem előtt tartva vizsgáljuk meg közelebbről a CBD depresszió esetén lehetséges felhasználási eseteit.

A CBD lehetséges előnyei a depresszió esetén

Egy klinikai tanulmány[2] szerint a CBD befolyásolhatja a "szorongásos viselkedést" a szerotonin receptorok megváltoztatásának képessége miatt . A bizonyítékok arra utalnak, hogy az alacsony szerotonin-szint hozzájárulhat a depresszió kialakulásához, ezért ennek a belső folyamatnak a kezelése olyan lehetőség, amelyet a kutatók szívesen feltárnak. A pontos hatásmechanizmust továbbra is vizsgálják, de egy állatkísérlet során a CBD rendszeres adagolása segített egyensúlyban tartani a szerotonin szintet, csökkentve a krónikus fájdalommal járó szorongást.

Van még néhány emberi tanulmány, amelyek alátámasztják a CBD-ben rejlő lehetőségeket. A nyilvános beszéd által kiváltott szorongást utánzó kísérlet[3] ismét azt mutatta, hogy a rendszeres CBD-fogyasztás befolyásolta a betegek tüneteit. Igaz ugyan, hogy ez, és a fentiekben kiemelt tanulmány a szorongásra és nem önmagában a depresszióra összpontosít, de a mögöttes biológiai válaszok nagyon hasonlóak. Tekintettel a tünetek közötti nagy számú átfedésre, a CBD valószínűleg egyaránt alkalmazható a szorongásra és a depresszióra, de további kutatásokra van szükség.

Biztonságos-e a CBD?

A CBD egyik legjelentősebb előnye a depresszió szempontjából nemcsak a hangulat-kiegyensúlyozó hatása, hanem az észrevehető mellékhatások hiánya. Bár az antidepresszánsok továbbra is az egyik legnépszerűbb kezelési módszernek számítanak, a nem kívánt mellékhatások széles skálájával járnak együtt. Másrészről, a CBD-től nem fog betépni, és úgy tűnik, hogy alig vannak mellékhatásai (ha vannak egyáltalán), ráadásul az Egészségügyi Világszervezet[4] szerint "általában jól tolerálható, jó biztonsági profillal".

A CBD legfontosabb mellékhatása, amelyre figyelni kell, a gyógyszer-gyógyszer kölcsönhatás. Egyes bizonyítékok szerint a CBD felboríthatja a vényköteles gyógyszerek, például az antidepresszánsok egyensúlyát. Tehát, ha jelenleg bármilyen gyógyszert szed vagy tervez szedni a depressziójára, erősen ajánlott konzultálnia orvosával a lehetséges következmények megismerése érdekében.

Hogyan kell szedni a CBD-t

Amikor a CBD-t a depresszió ellen használjuk, nincs helyes vagy rossz bevételi módszer. A CBD különféle formátumokban létezik és önön múlik, hogy a vegyületet miként tudja beilleszteni a napi rutinba.

A CBD olaj szájon át fogyasztva tartós enyhülést nyújt, míg a CBD kapszulák kényelme felülmúlhatatlan, ha a munkahelyen vagy társaságban akarja bekapni. Akár a kettő kombinációját is kipróbálhatja a tartós hatás érdekében. Valójában az egyetlen elkerülendő módszer a CBD helyi alkalmazása lenne. Ez azért van, mert a bőrön keresztül felszívódó CBD nem befolyásolja a belső rendszereket, mivel nem jut be a véráramba.

Hogyan adagoljuk a CBD-t depresszió esetén

Miután kitalálta, hogyan adhatja hozzá a CBD-t a napi rutinjához, a következő, amiről döntenie kell, az adagolás. Ismét nincs meghatározott adag a depresszióra, mert mindenki tünetei és körülményei különbözőek. A legtöbb esetben a legjobb kis adagokkal és lassan kezdeni, naponta 1-2 alkalommal bevenni néhány csepp CBD olajat.

Miután több hétig használta ugyanazt az adagot, kipróbálhatja a magasabb koncentrációkat, vagy növelheti a gyakoriságot. Fontos, hogy tapasztalja meg, hogyan érzi magát a CBD-től, mielőtt erősebb termékeket próbál ki. Ha mégis szeretne tanácsot kapni, hol kezdje, a Cibdol Dóziskalkulátor néhány életmódra vonatkozó kérdés alapján megadja a javasolt kezdőadagot és terméktípust.

Függetlenül attól, hogy milyen formát választ a depresszió kezelésére, tudnia kell, hogy nincs egyedül. Milliók élnek nap mint nap ezzel a betegséggel, ami azt jelenti, hogy nincs hiány olyan emberekből, akik segíthetnek az érzések feldolgozásában és annak megértésében, amit átél. És ha úgy dönt, hogy a CBD-t is kipróbálja, az értékes támogatásnak bizonyulhat a rendelkezésre álló technikák és kezelési módszerek mellett.

Depresszió és CBD: Gyakran Ismételt Kérdések

Mennyi idő alatt kezd hatni a CBD olaj depresszió esetén?
A CBD olaj legtöbb alkalmazási módszere során akár egy órát is igénybe vehet, amíg bekerül a test keringésébe, de tekintettel a depresszió összetettségére, hosszabb ideig is tarthat, amíg a CBD hatással lesz a tünetekre.
Kombinálhatom a CBD-t antidepresszánsokkal?
A CBD kölcsönhatásba léphet bizonyos vényköteles gyógyszerekkel, megváltoztatva azt az időtartamot, amíg a testben maradnak. Ha antidepresszánsokat szed, a legjobb, ha orvosával beszél a CBD alkalmasságáról.
A CBD olaj használata legális?
A CBD termékeknek szigorú követelményeknek kell megfelelniük ahhoz, hogy legálisan lehessen megvásárolni és felhasználni őket. Szerencsére a Cibdol függetlenül tesztelteti az összes CBD olajat annak biztosítása érdekében, hogy megfeleljen a törvényi előírásoknak.
Hol lehet megvásárolni a CBD olajat?
A Cibdol sokféle CBD olajat, kapszulát, kozmetikumot és még sok minden mást forgalmaz. A teljes választékunk elérhető Európában.
Források

[1] Nautiyal, K. M., Tritschler, L., & Ahmari, S. E. (2016). A Lack of Serotonin 1B Autoreceptors Results in Decreased Anxiety and Depression-Related Behaviors. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27353308/ [Forrás]

[2] de Gregorio, D., McLaughlin, R. J., & Posa, L. (2019). Cannabidiol modulates serotonergic transmission and reverses both allodynia and anxiety-like behavior in a model of neuropathic pain. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6319597/ [Forrás]

[3] Bergamaschi, M. M., Costa Queiroz, R. H., & Nisihara Chagas, M. H. (2011). Cannabidiol Reduces the Anxiety Induced by Simulated Public Speaking in Treatment-Naïve Social Phobia Patients. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3079847/ [Forrás]

[4] World Health Organization. (2011). Cannabidiol (CBD). World Health Organization. https://www.openaccessgovernment.org/who-perspective-on-cannabidiol/80838 [Forrás]

Források

[1] Nautiyal, K. M., Tritschler, L., & Ahmari, S. E. (2016). A Lack of Serotonin 1B Autoreceptors Results in Decreased Anxiety and Depression-Related Behaviors. PubMed. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27353308/ [Forrás]

[2] de Gregorio, D., McLaughlin, R. J., & Posa, L. (2019). Cannabidiol modulates serotonergic transmission and reverses both allodynia and anxiety-like behavior in a model of neuropathic pain. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6319597/ [Forrás]

[3] Bergamaschi, M. M., Costa Queiroz, R. H., & Nisihara Chagas, M. H. (2011). Cannabidiol Reduces the Anxiety Induced by Simulated Public Speaking in Treatment-Naïve Social Phobia Patients. NCBI. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3079847/ [Forrás]

[4] World Health Organization. (2011). Cannabidiol (CBD). World Health Organization. https://www.openaccessgovernment.org/who-perspective-on-cannabidiol/80838 [Forrás]

Termék kereső