Hogyan kezdjünk meditálni kezdőknek

Published:

A meditáció a kezdők számára ijesztőnek tűnhet. De a meditációs gyakorlat elkezdése nem kell, hogy bonyolult legyen. Néhány egyszerű lépéssel bárki elkezdheti megtapasztalni a meditáció számos tudományosan alátámasztott előnyét.

Hogyan kezdjünk meditálni kezdőknek

Keressen egy csendes helyet, ahol leülhet vagy lefekhet

Kezdetben hasznos, ha a meditációt csendes, zavartalan környezetben gyakoroljuk. Ez lehetővé teszi, hogy jobban befelé összpontosítson.

Próbáljon meg találni otthonában egy csendes helyet, ahol 10-15 percig zavartalanul leülhet vagy lefekhet. Ez lehet a hálószoba, az otthoni iroda, a terasz, vagy bárhol, ahol magányt talál.

Az ajtó bezárása és az eszközök kikapcsolása minimálisra csökkentheti a külső zavaró tényezőket a meditációs ülés alatt. A lakótársakat is érdemes tájékoztatni arról, hogy rövid ideig meditációt fogsz gyakorolni.

Egy külön meditációs hely kialakítása párnákkal, takarókkal, gyertyák vagy füstölők meggyújtásával szintén segíthet a meditációt elősegítő, nyugodt légkör megteremtésében.

Kényelmes helyzetbe kerülni

Ha találtál egy csendes helyet, a legfontosabb, hogy kényelmes testhelyzetbe kerülj. Ideális esetben a testednek stabilnak és nyugodtnak kell lennie meditáció közben.

Gyakori meditációs testtartások:

  • Ülj keresztbe tett lábbal egy párnán, egyenes háttal. Ez egy klasszikus meditációs póz, amelyben az embereket ülve láthatod. Segít összehangolni a gerincet.
  • Üljön egy széken, a lábai laposan a padlón, a háta egyenes. Ha a lábak keresztezése a padlón kihívást jelent, a szék háttámaszt nyújt.
  • Feküdjön teljesen vagy kissé hátradőlve párnákra támaszkodva. Ez lehetővé teszi, hogy a test teljesen ellazuljon, ami segíthet megnyugtatni az elmét.

Kerülje a görnyedést vagy a test kényelmetlen helyzetbe való görnyedését, mivel ez fizikai feszültséget okoz, ami elvonhatja a figyelmét meditáció közben. Az Ön számára legmegfelelőbb testtartás kiválasztása némi kísérletezést igényelhet.

A CBD-t gyakran használják a test és az elme ellazítására, hogy felkészüljenek a meditációra. A CBD helyi krém alkalmazása meditáció előtt segíthet a fizikai kellemetlenségek enyhítésében. Sokan pedig úgy találják, hogy a gyakorlás előtt CBD-olajcseppek szedése segít a száguldó gondolatok lecsillapításában.

Koncentrálj a légzésedre

A testtartás beállításával a következő lépés a fókuszpont kiválasztása - jellemzően a légzés. A légzésre való koncentrálás segít a figyelem edzésében és elősegíti az egész test ellazulását.

Ahogy elkezd meditálni, irányítsa figyelmét az orrlyukakon keresztül ki- és bemenő levegő fizikai érzésére. Lélegezzen az orrán keresztül, hacsak nem szorul be.

Figyeljünk meg minden egyes teljes ki- és belégzést anélkül, hogy megpróbálnánk irányítani vagy megváltoztatni a légzést. A cél az, hogy tudatosítani tudjuk ezt a mindig zajló automatikus folyamatot.

Gondolatok vagy külső hangok ragadhatják meg a figyelmét. Amikor ez megtörténik, óvatosan, önbírálat nélkül irányítsuk vissza a fókuszt a légzésre. Kezdje újra a következő légzéssel.

Légy kedves a vándorló elmédhez

Teljesen normális, hogy a meditáció kezdetekor a figyelmed sokszor elkalandozik. Az elme megtelhet a napi feladatokkal kapcsolatos gondolatokkal, újra lejátszódhatnak beszélgetések, bevásárlólisták készítése, vagy elkalandozhat ábrándozásba.

Ahelyett, hogy frusztrálódna, gyakorolja a türelmet és a vándorló elme elfogadását. Tekintsük a meditáció középpontjának inkább a légzésre való óvatos visszatérés gyakorlatát, mint a tökéletes, töretlen koncentrációt.

Tudd azt is, hogy a fókusz minősége gyakran ingadozik a meditációs ülés során. Egyes pillanatokban a figyelem stabilabban tart, mint másokban.

A meditáció során a figyelem hullámzása és áramlása az elme természetes ritmusát tükrözi. A meditáció révén jobban megismerjük ezt a végtelen tudatáramlást.

Kezdje kicsiben

Amikor új meditációs szokást alakítasz ki, kezdd nagyon rövid, akár csak 5 perces gyakorlással. A rövid gyakorlás csökkenti a kezdők megfélemlítését és a nyugtalanságból való kilépés valószínűségét.

Emellett fenntartható mintát állít fel a meditáció mindennapi életbe való integrálására anélkül, hogy túlságosan megterhelné az időbeosztást. Az időtartam lassan növelhető, például hetente 5 perccel több, ahogy a meditáció egyre kényelmesebbé válik.

Sokan úgy találják, hogy a meditáció párosítása egy meglévő szokással, például a reggeli koffeinadagolással, könnyen kiváltja a nap kezdete előtti ülést. Bárhová is illeszkedik a meditáció a legjobban, próbálja meg fenntartani a következetességet, mivel a napi gyakorlás optimalizálja az előnyöket.

Bővítsük a lélegzésen túl

Ahogy a fókuszálás képessége stabilizálódik, kísérletezzünk a tudatosság kiterjesztésével a légzésen túlra. A légzés mindig jelen marad, mint horgony, miközben a figyelem kiterjed az egész testben zajló érzésekre is.

A fizikai érzetek tájának felfedezése fejleszti a tudatossági készségeket. Felébredni a látvány, a hangok, az illatok, az ízek és az érintések sokaságára, amelyek éppen most történnek a tapasztalatok szokásos mentális kommentálása alatt.

Ez az érzékszervi felfedezés egy olyan gazdag világot tár fel, amely folyamatosan áramlik rajtunk keresztül és körülöttünk, és amely gyakran észrevétlen marad. A mindfulness meditáció a jelen pillanatban rögzít minket, lecsillapítva a jövővel kapcsolatos aggodalmakat és a múlton való bánkódást.

Meditáció kiegészítése jógával és naplózással

A meditációs gyakorlatot rövid ülésekkel kezdhetjük, de idővel számos támogató irányba terjeszthetjük ki jógával, természetjárással, művészeti naplóírással és még sok mással. Ezek a tevékenységek az ülő meditációhoz hasonlóan táplálják a tudatosságot, ami összetett előnyökhöz vezet.

A jóga megnyugtatja az idegrendszert, miközben javítja a fizikai egészséget - a meditáció által is támogatott eredmények. A jógapózok és -sorozatok végrehajtása az összehangolásra, a légzésre és a testi érzésekre való teljes figyelemmel egy mozgó meditáció. Ez a mozdulatlanság művelésére épül.

A gondolatok, érzelmek és felismerések naplózás útján történő rögzítése a meditációs ülések után növeli a gyakorlás során szerzett önismeretet. A naplóban történő reflexió megszilárdítja a meditációban megerősödött megfigyelői perspektíva fejlődését, hogy bölcsebben kezelhessük a mindennapi stresszhatásokat.

A kiegészítő, tudatosságon alapuló tevékenységek felfedezése felerősíti és kiegészíti a meditációs gyakorlatot. Mindegyik támogatja a másikat a szorongás csökkentéséhez, az érzelmi egyensúlyhoz, az önmegvalósításhoz, a fokozott összpontosításhoz és még sok máshoz vezető úton.

Legyen türelmes a folyamathoz

Egy új meditációs rutin bevezetése elkötelezettséget igényel olyan időszakokban is, amikor az előnyök megfoghatatlannak tűnnek. Tudd, hogy az élethosszig tartó rendszeres gyakorlásnak van igazi ereje a szórványos intenzív ülésekkel szemben.

Vannak napok, amikor a meditáció simán folyik, az elme lecsendesedik, és átmenetileg boldog állapotok keletkeznek. Máskor az ülést fárasztónak, nyugtalanítónak és az erőfeszítések ellenére értelmetlennek érzem. A hullámvölgyek garantáltak.

Mindezek során játékossággal, kíváncsisággal és a céloktól való elszakadással közelítsük meg a gyakorlást. Mi derül ki, ha ma egyszerűen csak figyeljük a be- és kilégzést? A törekvésen túl hová vándorol a figyelmed, amikor nem manipulálnak? Mi bontakozik ki, ha újra és újra finoman visszatérsz a légzéshez?

Ezek a nyitott kérdések a meditáció szellemét tükrözik - az elengedést és a folyamat tanúságtételét. A fejlődés lassan, várakozáson kívül bontakozik ki, mégis mélyen átformálja a perspektívát. A türelem lehetővé teszi a folyamatot.

A meditáció útjának nincs meghatározott célpontja. Csak fokozatos, egymásra épülő lépések vannak az évek során, amelyek felfedik a tudatosságot, mint magát az utat. Szelíd kitartással a gyümölcsök természetesen követik.

Folytassa tovább?

Mostanra remélhetőleg már kialakult egy bevezető ízelítő arról, hogy mit kínál a meditáció a következetes gyakorlás révén. De hamarosan felmerül a leggyakoribb kérdés - megéri-e a napi meditációs gyakorlat fenntartása az erőfeszítést?

Könnyű elsajátítani a kezdő tippeket, de egészen más vállalkozás a relaxációs technikák és a tudatosság tényleges megvalósítása. Tehát annak meghatározása, hogy érdemes-e a haladóbb meditáció, akkor következik, amikor a kezdő szakaszokon való túllépésről gondolkodunk.

Kérdezzétek meg őszintén - a figyelem edzésének kezdeti lépései hatással voltak-e a mindennapi életre? Érez-e különbséget a hangulatban, a stresszben, az önismeretben vagy az egészségben? Erősödött-e kissé a türelem, vagy enyhültek-e a negatív gondolkodási minták akár csak egy kicsit is az utóbbi időben?

Ha valódi javulások kezdtek kibontakozni, akkor ez megerősíti, hogy továbbra is hatalmas értéket képvisel. Ápoljátok tovább a már folyamatban lévő művelődést. De ha még nem jelentkeznek előnyök, akkor ítélkezés nélkül fontoljátok meg a meditációs megközelítés stílusának megváltoztatását, mielőtt abbahagynátok.

Kísérletezz más formákkal, mint a légzés tudatosítása, vezetett meditációk, mantra ismétlés, vizualizáció, sétáló meditáció, kántálás és még sok más. Próbáljon ki különböző módszereket, amíg nem talál rezonanciát az igényeivel, majd kötelezze el magát. Bízz a belső bölcsességedben, hogy felfedezd a helyes utat.

Ezek a technikák évezredek óta világszerte segítik az embereket az élet nehézségein átjutni azáltal, hogy mélyebb test-lélek kapcsolatokat alakítanak ki. De az utazás egyetlen lépéssel kezdődik. És szelíd türelemmel, valamint fokozatos gyakorlással a meditáció idővel egyre jobban jutalmazza a keresőket.

Szóval ne aggódj még a haladó órák miatt! Csak ápold tovább a kezdő meditációs szokásodat. Aztán egyszerűen csak haladj tovább lépésről lépésre. A fejlődés kibontakozik, megvilágítva az utat előre, felfedve, hogy a kiterjesztett tudatosság vár a következő sarkon túl, és a következőn túl.

Gyakran ismételt kérdések a meditáció elkezdéséről

Az alábbiakban az új meditációs gyakorlat felépítésével kapcsolatos gyakori kezdő kérdésekre találsz egyszerű, egyértelmű válaszokat.

Melyik napszak a legjobb a meditációhoz?

Bár meditálni bármikor lehet, a nap bizonyos időszakai a legtöbb kezdő számára jobban működnek. Az ideális foglalkozás az Ön természetes energiaszintjétől függ.

Ha reggeli ember vagy, próbálj meg meditálni nem sokkal ébredés után, mielőtt a dolgos elme belekezd a nap tervezésébe. Az alvásból kiáramló csendes hajnali órák szépen támogatják a központosítást.

Az éjszakai baglyok általában inkább az esti órákban meditálnak, ha a felelősségek lecsillapodnak. A mélyebb relaxáció az alacsonyabb energiájú időszakokban jön létre, lehetővé téve a befelé figyelést. Amikor a kiválasztott módszereket választjuk, próbáljuk meg a következetességet.

Kerülje a meditációt közvetlenül nehéz, zsíros ételek után, amelyek a véráramlást a bélbe irányítják az emésztéshez, így kevesebb energiát juttatva az agyba. Előtte könnyű nassolás vagy böjtölés is jó. A hidratálás támogatja az éberséget, ezért igyon vizet.

Milyen ruházatot érdemes viselni meditáció közben?

A kényelem a legfontosabb, amikor olyan ruházatot választunk, amely elősegíti a meditáció által keltett relaxációs reakciót. A laza, puha anyagok lehetővé teszik a légzéskönnyítést, ami a légzésmunkával járó technikákhoz kulcsfontosságú.

Ilyenek például a jóganadrágok, melegítőnadrágok, pizsamák, laza pólók, kaftánok és bármi, amiben nincs korlátozó derékpánt. A selymes textúrák megnyugtatják az idegeket, nyugtató taktilis visszajelzést közvetítve. A mezítláb járás az energiát is megalapozza, ami mélyebb meditatív állapotokat tesz lehetővé.

Öltözz rétegesen, hogy a test felmelegedésével a gyakorlat során levehető legyen. A hideg végtagok vagy felsőtest elvonja a figyelmet. A lehűlést csökkentő zoknik, ujjatlan kesztyűk és kendők védik a meleget, amíg a keringés nem indul be. Ezután dobjuk le a felesleges ruhadarabokat, amint elmerültünk a meditatív hullámritmusokban.

Összességében viselj bármit, ami a könnyedség auráját árasztja, így a ruhaválasztás nem foglalja el az elme terét, amely a hatékony meditációs ülések során kitisztul. Tartsd egyszerűnek a gyakorlatodat elősegítő, áramvonalas, egyszerű öltözékválasztáson keresztül.

Milyen útmutatás áll rendelkezésre a meditációs rutin kialakításához?

Sok kezdő meditálónak jót tesz egyfajta strukturált útmutatás, különösen akkor, ha a következetesség fenntartása nehézségekbe ütközik. Gyakran már egy szikra is lendületet ad.

A megfelelő megközelítés megtalálásához egyszerűen csak ki kell próbálni a típusokat, amíg meg nem találjuk, mi az, ami bejön. A mantrakántálástól a hanggyógyításon át a légzésmunkáig mindenről találhatunk útmutatást tanfolyamokon, online programokon, alkalmazásokon, videókon, podcastokon és könyveken keresztül.

A helyi közösségi központok megfizethető csoportos tanfolyamokat kínálnak, amelyeken alapvető technikákat oktatnak. A podcastokban vagy alkalmazásokban található vezetett meditációkba való belecsöppenés hordozható támogatást nyújt. A YouTube-csatornák követése inspirációval építi a napi gyakorlatot.

A strukturált útmutatás keresése a képességeid növekedésével folyamatosan ösztönzi a fejlődést. A többszintű online programok, az élő közvetítések, a tagság elszámoltathatósága és a személyre szabott visszajelzések segítenek megelőzni a többéves gyakorlás során kialakuló fennakadásokat a fokozatos összetettség és az újdonságok révén.

Legyen türelmes, miközben kísérletezik az erőforrásokkal, mielőtt azonnal tökéletes illeszkedést várna. Hagyjon időt arra, hogy a felfedezésekből a meditációs szokások kialakulását elősegítő, támogató útmutatási formátumok rezonanciája kialakuljon.

Milyen ételek vagy gyógynövények segítik a meditációs gyakorlatot?

Bizonyos ételek és gyógynövények olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek támogatják a meditáció során kialakuló fokozott összpontosítást, nyugalmat és önismeretet elősegítő neurológiai pályákat.

A CBD egyedülálló módon nyugtatja a szorongást, enyhíti a gyulladást és csökkenti a hiperaktivitást. A zöld tea egyedülálló módon az L-theanine-t főzi ki, amely az éber relaxációt jelző alfa agyhullám-mintákat váltja ki a figyelmes jelenlét érdekében. Az étcsokoládé egyedülálló módon koncentrálja az Anandamidot, a "boldogság molekulát", amely az áramlás állapotát segíti elő.

A kurkumában lévő kurkumin, a zsálya, az omega-3 zsírsavak, a komplex szénhidrátok és a banán segítik a neurotranszmitterek termelődését, ami egyenletesebb figyelmet, érzelemszabályozást és belső tágasságot eredményez. Egyes ételek fokozzák a meditáció hatékonyságát, ezért fontolja meg az étrend módosítását.

Az AdoptinggetElement gyengéden felemeli a foglalkozásokat is. A tömjéngyanta vagy a palo santo fa égetése harmonizál. A fanyar cseresznye vagy citromfű gyógytea kortyolgatása aktiválja a paraszimpatikus relaxációt, ami fokozza a bensőségességet. A bio rágógumi rágása fokozza az agyi keringést. A növények hozzáadása oxigénnel tölti fel a belső tereket.

Azonban a drasztikus étrend és az életmód átalakítása általában visszafelé sül el, ami szabotálja a fokozatosan felépített következetességet. Ha erősítésre vágyunk, folyamatosan adjunk hozzá kisebb fejlesztéseket, észrevéve azok meditatív hatásait. Kezdjük egyszerűen.

Mi jelenti a meditációban való előrehaladást? Hogyan tudom nyomon követni a növekedést?

Az ősi bölcsességi hagyományok szerint az igazi fejlődés a meditációban egyre finomabb és szüntelenül szakaszos marad. Néhány általános mérföldkő azonban kijelöli az ösvény útját.

Az olyan külső jelek, mint a stressz alapszintjének csökkenése, a reakciókészség csökkenése, az alvásminőség javulása, a mentális tisztaság növekedése és az önmagunkkal és másokkal való együttérzés elmélyülése a gyakorlásból eredő tudatosság tágulására utalnak.

A belső jelzésekre való ráhangolódás a következőket is szolgálja: a meta-tudatosság erősítése, hogy a gondolatokat figyeljük, ahelyett, hogy azonosulnánk a történetekkel, spontán belátás letöltések, a megtestesült jelenlét hosszabb ideig tart a nap mikro-pillanatait és a bennünk lévő "otthon" érzése.

A minőségi érzéseken túl, vezessen gyakorló naplókat, amelyekben rögzíti a foglalkozás hosszát, a felmerülő zavaró tényezőket, az érzett érzelmeket és az élet mini átalakulásait, ami a fejlődés láthatóvá tételét segíti elő. Indítson el egy mindfulness naptárat, amely hétről hétre felrajzolja a hangulati skálákat.

Az évek során a fejlődés akut belső szeizmikus elmozdulásokon és szinte láthatatlan, fokozatos átvezetékezésen keresztül halmozódik, fokozatosan a felébredés felé haladva. A drámai csúcsok és a finom völgyek egyaránt további érlelődést jelentenek. Lássátok a csendes, láthatatlan irányítást.

Mennyi idő, amíg észreveszed a meditáció eredményeit?

Az újonnan érkezők gyakran azonnali stresszoldást, tisztánlátási csúcsokat és boldogsághullámokat várnak a korai meditációs kísérletektől. Pedig mint egy bonyolult neurológiai újrakondicionálási folyamat, az előnyök lassan, fokozatos elmélyüléssel jelentkeznek.

A mélyen beivódott neurális asszociációk és érzelmi minták tartós átalakítása türelmet és gyakorlással járó elkötelezettséget igényel, jelentős időn keresztül, a finom elmozdulások összetételén keresztül. A gyors megoldások elvárása a frusztrációt kockáztatja.

A rövid, de gyakori, körülbelül két hétig tartó ülések bevezetése után azonban egyszerű javulások mutatkoznak, mint például a fokozott munkafókusz, a kevésbé reaktív gondolkodás és a zaklatottságból való gyorsabb felépülés. Tartsa fenn az ésszerű célokat a fenntartható nyereség érdekében.

Körülbelül száz napnyi napi gyakorlás után, amely szervesen folyik, észrevehetően javul a rugalmasság. Csendesítsük az elmét, ápoljuk a következetességet, amely a megfelelő időben érleli a gyümölcsöket. A dominók váratlanul felborulnak, miután a rejtett átrendeződések új igazodásokat alkotnak.

Jöjjetek úgy, ahogy vagytok, találkozzatok a gyakorlatban, hogy őszintén fogadjátok a kibontakozó pillanatokat. Vegyél részt egy kezdő gondolkodásmódban a megújulás örökös ciklusain keresztül. Még a haladó gyakorlók is térjenek vissza az alapokhoz és kérdezzenek naivan. A fejlődés titokban bővelkedik, és a megfelelő időben örömteli kinyilatkoztatásokat tár fel.

A jelen most magában hordozza mindazt, ami a kötelező kezdeti lépéseket jelenti, amelyek végül csodálatos meditatív virágokká csíráznak, és az egyre mélyebb tudatosság révén egyre édesebben illatozzák életutadat. De előbb vessenek el magokat egyszerűen önmagukért. Aztán figyeld, hogyan nő az élet kertje.

Összefoglaló

A meditációs szokások elkezdése támogatja a mentális és fizikai jólétet, de a kezdők gyakran nem tudják, hol kezdjék. A csendes hely és a kényelmes ülőhelyzet megtalálása megteremti a befelé összpontosítás alapját. A légzés horgonnyá válik, és a gondolatokkal való azonosulást lazítja azáltal, hogy megfigyeli, hogyan jönnek és mennek. A tökéletes koncentrációra való törekvés gyakran frusztrálónak bizonyul, ehelyett térjünk vissza finoman a légzéshez, amikor az elménk ítélkezés nélkül elkalandozik. Legyünk türelmesek magunkkal, kezdjük kicsiben, akár csak napi 5-10 perccel. Lassan növelje a foglalkozások hosszát, hogy folytassa az idegpályák újrahuzalozását, ami támogatja a stressz csökkentését, az érzelmi egyensúlyt, az önismeretet, az összpontosítást és még sok mást. Az ülőgyakorlat kiegészítése jógával, természetjárással vagy naplóírással támogatja a növekvő tudatosságot. Az élethosszig tartó fokozatos elköteleződés feltárja a meditáció hatalmas átalakító erejét, amely a felemelkedett tudatosság révén jelentősen javítja az életminőséget. Figyelje a fokozatos fejlődést az olyan minőségi érzések nyomon követésével, mint a kiegyensúlyozottság és a türelem, vagy az ülések során felmerülő zavaró tényezők és érzelmek naplózásával. Legyenek reális elvárásaid a hónapok és évek során fokozatosan megjelenő eredményekkel kapcsolatban. Maradjon bátorítva, emlékezve arra, hogy minden egyes ülés neurális lendületet ad, amely a felébredéshez vezet.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső