A kurkumin ugyanaz, mint a kurkuma?

Published:

A kurkuma egy népszerű indiai fűszer, amelyet évezredek óta használnak a főzésben. Ez adja a curryk élénk sárga színét. A kurkuma az ayurvédikus és kínai gyógyászatban is régóta használatos.

Az elmúlt években a kurkuma óriási népszerűségre tett szert nyugaton, mint egészségügyi kiegészítő. A kurkumin a kurkuma aktív összetevője, amely a legtöbb gyógyhatásáért felelős.

A kurkumin ugyanaz, mint a kurkuma

Tehát a kurkumin ugyanaz, mint a kurkuma? Vagy van különbség a kettő között?

A kapcsolat a kurkuma és a kurkumin között

A kurkuma a kurkuminoidoknak nevezett vegyületcsoportot tartalmazza. A kurkumában található legnagyobb mennyiségben előforduló kurkuminoid a kurkumin.

A kurkumin a nyers kurkuma gyökér körülbelül 3-4%-át teszi ki. Ez adja a kurkuma jellegzetes aranyszínű árnyalatát.

Tehát bár a kurkuma és a kurkumin nem teljesen ugyanaz, a kurkumin az a kulcsfontosságú aktív vegyület, amely a kurkuma terápiás hatását adja.

A kurkumin lehetséges egészségügyi előnyei

A kurkumin a kurkuma elsődleges farmakológiai hatóanyaga. Az Ayurveda, a Siddha-gyógyászat és a hagyományos kínai orvoslás évszázadok óta széles körben használja.

A modern tudomány is kezd felzárkózni a hagyományos orvoslás bölcsességéhez. Kutatások ezrei vizsgálták a kurkumin egészségügyi és gyógyhatásait.

A tudományos kutatások által alátámasztott lehetséges előnyök közé tartozik:

  • Erőteljes gyulladáscsökkentő hatás: A gyulladás számos krónikus betegséghez kapcsolódik. A kurkumin számos gyulladásos molekulát képes elnyomni.
  • Antioxidáns tulajdonságok: A kurkumin semlegesíti a szabad gyököket és fokozza a szervezet saját antioxidáns enzimjeit.
  • Javítja a szív egészségét: A kurkumin javíthatja az endotélfunkciót. Csökkentheti az LDL- és az összkoleszterinszintet is.
  • Elnyomja a különböző rákos sejtek növekedését: A kurkumin csökkentheti a daganatok angiogenezisét és áttétképzését. A rákos sejteket is elpusztíthatja.
  • Enyhíti az ízületi gyulladás tüneteit: A kurkumin csökkentheti a reumás és osteoarthritishez kapcsolódó fájdalmat, duzzanatot és merevséget.
  • Késlelteti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását: Javíthatja az inzulinérzékenységet és csökkentheti a vércukorszintet a prediabéteszeseknél.
  • Potenciálisan késlelteti az időskori kognitív hanyatlást: A kurkumin növelheti a BDNF-szintet és késleltetheti, sőt visszafordíthatja a neurodegenerációt.
  • Elősegíti az agy egészségét: Növelheti az agyi neurotrófikus faktor (BDNF), egy kulcsfontosságú növekedési hormon szintjét.

Természetesen számos ilyen előny még mindig kutatás alatt áll. De a kezdeti eredmények nagyon ígéretesek. A kurkumin gyógyhatásai kémiai szerkezetének és biológiai aktivitásának tulajdoníthatók.

A kurkumin egyedülálló kémiai szerkezete

A kurkuma kurkuminoidjai mind tartalmazzák az alapvető kurkuminoid szerkezetet. De a kurkumin egyedi kémiai szerkezete az, ami a legtöbb jótékony tulajdonságát adja.

A kurkumin két, o-metoxi-fenolcsoportokat tartalmazó aromás gyűrűrendszerből áll, amelyeket egy hét szénatomos linker köt össze.

Ez a különleges szerkezet lehetővé teszi a kurkumin számára, hogy számos molekuláris célponttal kölcsönhatásba lépjen, és több jelátviteli útvonalat és biológiai aktivitást befolyásoljon a szervezetben.

A kurkumin kémiai szerkezete többek között a következőképpen fejti ki hatását:

  • Az o-metoxi-fenolcsoport felelős a kurkumin antioxidáns hatásainak nagy részéért.
  • A kurkumin hibrid szerkezetének köszönhetően képes aktiválni mind a hiszton-acetiltranszferáz (HAT) enzimeket, mind a hiszton-deacetiláz (HDAC) enzimeket. Ez szerepet játszik a génexpresszió és a gyulladásos reakciók kurkumin általi modulációjában.
  • Lipofil természete azt jelenti, hogy a kurkumin könnyen bejut a sejtekbe és hatással van az intracelluláris célpontokra.
  • A kurkumin képes átjutni a vér-agy gáton, hogy jótékony hatást fejtsen ki az idegrendszerben.
  • A kurkuminban lévő β-diketon rész képes fémionok kelátképzésére. Ez hozzájárul a neuroprotektív és antioxidáns hatásokhoz.

Tehát valójában a kurkumin molekuláris szerkezete lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag a test minden szervének javára váljon!

A kurkuma és a kurkumin közötti legfontosabb különbségek

Egyértelmű, hogy a kurkumin a kurkuma leggyógyítóbb része. De van néhány fontos különbség a kurkuma és a kurkumin között:

  • A kurkuma kurkumát és más kurkuminoidokat tartalmaz. A kurkumin a kurkuma körülbelül 3%-át teszi ki, míg a többi kurkuminoid további 3%-át.
  • Akurkumin sokkal nagyobb antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, mint a kurkuma.
  • A kurkuminban nem található kurkuminoidok a kurkuminnal kombinálva szinergista hatást fejthetnek ki. A kurkuma mint teljes kivonat bizonyos esetekben előnyösebb lehet, mint az izolált kurkumin.
  • A főzés elpusztítja a kur kumában lévőkurkumát. A kurkumin-kiegészítők megtartják az aktív vegyületet.
  • A kurkumin biohasznosulása önmagában alacsony. Rosszul szívódik fel, és gyorsan metabolizálódik és távozik a szervezetből.
  • Afekete bors és az olaj fokozhatja a kurkumin felszívódását a bélből. Ugyanígy a kurkumin és a szójalecitin kombinálása is.

A legfontosabb tanulság tehát az, hogy a kurkumin nem pontosan ugyanaz, mint a kurkuma. A kurkumin a kurkuma fő aktív vegyülete, amely a legtöbb egészségügyi előnyt biztosítja.

Gyakran ismételt kérdések a kurkumáról és a kurkumáról

Úgy tűnik, hogy a kurkumin és a kurkuma között nagy a zűrzavar. Íme néhány gyakori kérdés a legfontosabb különbségek tisztázására:

Jobb a kurkuma vagy a kurkumin kiegészítők szedése?

Mivel a kurkumin biológiai hozzáférhetősége nagyon gyenge, a jobb felszívódásra kifejlesztett kurkumin-kiegészítők általában hatékonyabbak lesznek.

A kurkuma fűszer fogyasztásához képest nagyobb mennyiségű, jól felszívódó kurkumát biztosítanak.

Egyes tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a kurkuma kivonatok és az illóolajok más szinergista vegyületeket is tartalmazhatnak. A kurkuma és a fekete bors (piperin) együttes szedése fokozhatja a kurkumin felszívódását is.

Mi a kurkumin-kiegészítők ajánlott adagja?

A kurkuminra vonatkozóan nincs hivatalos ajánlott napi beviteli érték. A tanulmányok azonban jellemzően napi 500-1500 mg kurkumin adagokat alkalmaznak. Az adagolás az adott egészségi állapottól is függ.

A legjobb, ha követi az adott kurkumin-kiegészítő formula adagolási utasításait. Mindig a legalacsonyabb hatásos adaggal kezdje.

Biztonságos a kurkumin/kurkuma-kiegészítők nagy dózisban történő szedése?

Kutatási tanulmányokban legalább napi 6000 mg-os dózisokat használtak hónapokig, káros hatások nélkül. A kurkumin általában nagyon biztonságos nagyobb adagokban is.

De okozhat néhány enyhe gyomorpanaszokat, például hasmenést vagy puffadást. Ha ez előfordul, csökkentse az adagot.

A kurkumin-kiegészítők szedése előtt konzultáljon orvosával, ha bármilyen egészségügyi problémája van, vagy bármilyen gyógyszert szed.

A kurkumin-kiegészítőket étellel együtt kell bevenni?

Igen, optimális, ha a kurkumin-kiegészítőket némi zsírt vagy fekete borsot tartalmazó étkezéssel együtt vesszük be.

A kurkumin felszívódása elsősorban a beleken keresztül történik. Tehát a táplálékzsírokkal, piperinnel vagy lecitinnel együtt történő szedése segít növelni a biológiai hozzáférhetőségét.

Vannak-e egészségügyi kockázatok a nagyobb kurkuminadagokkal kapcsolatban?

A kurkumin nagy dózisú alkalmazása során nem számoltak be súlyos mellékhatásokról. Az olyan mellékhatások, mint a hasmenés vagy a fejfájás a szedés abbahagyása után elmúlnak.

A 8000 mg feletti nagyon nagy dózisok azonban kölcsönhatásba léphetnek egyes gyógyszerekkel. A biztonság kedvéért a 2000-3000 mg-os tartomány túllépése előtt konzultáljon orvosával.

Azoknak is, akiknek epevezeték-elzáródása vagy epekövei vannak, kerülniük kell a fokozott biológiai hozzáférhetőséget előíró kurkumin-kiegészítőket.

A kurkuma főzése tönkreteszi előnyeit?

Igen, a főzésből származó hő elpusztítja a kurkumában lévő kurkumát. A kurkuma 15-20 percig tartó főzése körülbelül 50%-kal csökkentheti kurkumintartalmát.

Egyes tanulmányok szerint a kurkuma 10 percig 100°C-on főzve elveszítheti a kurkuminoidok 80%-át!

A legjobb, ha a főzés végén adjuk hozzá a kurkuma port, hogy megmaradjanak a jótékony hatásai. A kurkuma hidegen sajtolt olajok vagy kivonatok formájában történő fogyasztása szintén megőrzi a kurkumát.

Mi a kurkumin legjobban biológiailag hasznosuló formája?

A foszfolipid kurkumin készítmények (szójalecitin felhasználásával) akár 27-szeresére növelik a biológiai hozzáférhetőséget a standard kurkuminhoz képest.

A nanoemulgeált kurkumin-kiegészítők szintén jelentősen jobb felszívódást mutatnak. A kurkumin piperinnel (fekete bors kivonattal) való kombinálása szintén 2000%-kal javíthatja a biológiai hasznosulást.

Elég kurkuminhoz juthatunk az ételekben lévő kurkuma fogyasztásával?

A kurkumából terápiás mennyiségű kurkuminhoz juthatunk, ha következetesen fogyasztjuk, különösen fekete borssal és olajokkal együtt.

A kurkumin-kiegészítők azonban sokkal nagyobb dózisban, biológiailag jobban hasznosuló formában biztosíthatnak. Ezek biztosítják, hogy elegendő kurkuminhoz jusson a kívánt előnyök eléréséhez.

Következtetés

Összefoglalva tehát a kurkumin a kurkuma fő bioaktív vegyülete, amely az összes említett egészségügyi hatást biztosítja. Egyedi kémiai szerkezete lehetővé teszi, hogy antioxidáns, gyulladáscsökkentő és neuroprotektív előnyöket biztosítson.

A kurkumin önmagában azonban rossz biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik, és hő hatására könnyen megsemmisül. Így a kurkuma teljes értékű élelmiszer vagy speciális kurkumin-kiegészítők fokozott hatást biztosíthatnak az izolált kurkuminnal szemben.

A kurkuma következetes fogyasztása az ételekben, zsírokkal együtt, vagy a biológiailag hasznosuló kurkumin-kiegészítők szedése a legjobb módja annak, hogy kihasználjuk ennek az ősi fűszernek és hihetetlen aktív komponensének gyógyhatásait.

Remélem, ez a bejegyzés segít elmagyarázni és tisztázni a kapcsolatot, valamint a kurkuma és aktív vegyülete, a kurkumin közötti legfontosabb különbségeket! Ha bármilyen más kérdésed van, írd meg nekem a hozzászólásokban.

Milyen mellékhatásai vannak a kurkumin-kiegészítőknek?

A kurkumin-kiegészítők általában biztonságosak, még nagyobb dózisban is. Egyeseknél azonban előfordulhatnak enyhe mellékhatások, mint fejfájás, kiütés, hányinger vagy hasmenés.

Az adagolás csökkentése gyakran minimalizálja ezeket a mellékhatásokat. A kurkuma- és kurkumin-kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel, például antidepresszánsokkal és vérhígítókkal.

Az epehólyagproblémákkal küzdő embereknek kerülniük kell a piperint vagy más, az epekiválasztást fokozó bioenergetizátorokat tartalmazó kurkumint. Terhes és szoptató nőknek a biztonság kedvéért szintén kerülniük kell a kurkumin-kiegészítőket.

Lehet szedni kurkumin minden nap?

Igen, a kurkumin-kiegészítőket naponta, hosszú ideig lehet szedni. A terápiás adagok napi 500-1500 mg között mozognak. A kurkumint még nagyon nagy dózisban, akár napi 8000 mg-ig is biztonságosan alkalmazták.

De a legjobb, ha alacsony adaggal kezd, és nagyobb adagokig dolgozik, hogy felmérje a toleranciáját. A kurkumin ciklikus alkalmazása néhány havonta szünetekkel szintén segíthet az előnyök maximalizálásában.

Mikor kell a kurkumint reggel vagy este bevenni?

A kurkumin felszívódása kissé jobb lehet, ha zsírokat vagy olajokat tartalmazó ételekkel együtt fogyasztják. Így a kurkumin kapszula reggelivel vagy vacsorával történő bevétele ideális.

A napi adag felosztása reggeli és esti étkezéssel is segíthet a stabil vérszint fenntartásában.

A kurkumin miatt nem alszik éjszaka?

A kurkumin általában nem stimuláló hatású, és nem zavarja az alvást. Sőt, segíthet szabályozni a cirkadián ritmust és javíthatja az alvás minőségét.

Egyesek azonban felső hasi panaszokat tapasztalhatnak, ha a kurkumin túl közel van a lefekvéshez. A legjobb, ha a kurkumin bevétele után 1-2 órát hagyunk az elalvás előtt.

A kurkumin segíthet a fogyásban?

Egyes kutatások szerint a kurkumin több mechanizmuson keresztül támogathatja a fogyást. Segíthet csökkenteni a gyulladást, javíthatja az inzulinérzékenységet, elnyomhatja a zsírsavszintézist és még sok minden mást.

A kurkumin súlyra gyakorolt hatása azonban a legjobb esetben is szerény. A kurkumin-kiegészítők önmagukban nem vezetnek jelentős fogyáshoz étrendi változtatások és testmozgás nélkül.

Mennyi időbe telik, amíg a kurkumin hatni kezd?

A kurkumin jótékony hatásainak érvényesüléséhez több hét vagy akár hónap rendszeres szedése is szükséges lehet. Az akut előnyök általában nem észlelhetők azonnal.

Úgy tűnik, hogy a kurkumin következetes, hosszú távú használata fejti ki a legkifejezettebb hatást. A kívánt előnyök elérésének időkerete az egészségi állapottól is függ.

A kurkumin segíthet az ízületi gyulladáson?

Több tanulmány is kimutatta, hogy a kurkumin-kivonatok jelentősen javíthatják az osteoarthritis és a rheumatoid arthritis tüneteit, például a fájdalmat, a merevséget és a duzzanatot.

Úgy tűnik, hogy ugyanolyan hatásos, mint az NSAID fájdalomcsillapítók az ízületi gyulladásban. A kurkumin gyulladáscsökkentő hatása révén segíthet a kötőszövet erősítésében és a csontvesztés megelőzésében.

Szedhet kurkumin, ha epekövei vannak?

A feketeborsot vagy foszfolipideket tartalmazó kurkumin alkalmazása kerülendő epeköves vagy epeúti elzáródásban szenvedő személyek esetében. A piperin és a foszfolipidek fokozzák a kurkumin felszívódását az epehólyagon keresztül.

A bioenergizáló szerek nélküli rendszeres kurkumin-kiegészítők azonban biztonságosnak tűnnek az ilyen egyéneknél. Bár a legjobb, ha orvoshoz fordulunk, hogy biztosak legyünk benne.

Remélem, hogy ezek a további GYIK segítenek lefedni minden egyéb kérdést, ami a kurkumin-kiegészítőkkel kapcsolatban felmerülhetett! Szóljon, ha bármilyen pontosításra van szüksége, vagy további kérdései vannak.

Összefoglaló

A kurkuma kurkumát tartalmaz, amely a kurkuma arany színét és gyógyhatását adja. Antioxidánsként és gyulladáscsökkentőként a kurkumin segíthet az ízületi gyulladás, a szívbetegségek, a cukorbetegség, a rák és az agyi állapotok kezelésében. A kurkumin önmagában azonban rossz biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik, így nem szívódik fel könnyen. A kurkuma fogyasztása az étkezésben fekete borssal együtt fokozhatja a kurkumin felszívódását. Egyébként a foszfolipideket, piperint vagy nano-emulziókat használó speciális biohasznosítható kurkumin-kiegészítők akár 2000%-kal is fokozhatják a kurkumin hatását a szervezetben. Bár a kurkumin és a kurkuma nem teljesen ugyanaz, a kurkumin a fő terápiás fitokémiai anyag, amely a kurkuma egészségjavító tulajdonságait biztosítja. Úgy tűnik, hogy a biológiailag hozzáférhető kurkumin-kiegészítők szedése eredményezi a leghatásosabb előnyöket, különösen a klinikailag hatékony adagok esetében.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső