Hogyan használjuk a kurkuma a hasi zsír?

Published:

A hasi zsír gyakori probléma, amellyel sokan szembesülnek. Nemcsak esztétikailag kellemetlen, hanem egészségügyi problémákhoz is vezethet.

A jó hír az, hogy az olyan természetes megoldások, mint a kurkuma, segíthetnek a hasi zsír biztonságos és hatékony csökkentésében.

Hogyan kell használni a kurkuma a hasi zsír

Mi a kurkuma?

Akurkuma egy aranyszínű fűszer, amely a kurkuma növényből származik. Az indiai és ázsiai konyhában gyakran használják.

A kurkuma egy kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, amely az élénk sárga színét adja. A kurkumin felelős a kurkuma legtöbb egészségügyi előnyéért is.

A kurkumát évszázadok óta használják az ayurvédikus és a kínai orvoslásban különböző betegségek kezelésére. Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mint egészségügyi kiegészítő, számos tudományosan alátámasztott előnye miatt.

Az egyik ilyen előny a fogyás elősegítése és a hasi zsír csökkentése.

Hogyan segít a kurkuma a hasi zsírral?

A kutatások azt mutatják, hogy a kurkumin, a kurkuma aktív vegyülete többféleképpen is segíthet a hasi zsír csökkentésében:

1. A kurkumin csökkenti a gyulladást

A gyulladás összefügg a súlygyarapodással és a hasi zsír felhalmozódásával.

Az elhízáskutatók úgy vélik, hogy a túlsúlyos és elhízott egyénekben a zsírsejtek olyan vegyi anyagokat bocsátanak ki, amelyek krónikus, alacsony szintű gyulladást váltanak ki. Ez további zsírgyarapodást okozhat, és megnehezítheti a fogyást.

A kurkumin erős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek kikapcsolni ezeket a kiváltó okokat és csökkenteni a zsírsejtekben lévő gyulladást. Ez segíthet visszafordítani a gyulladás okozta súlygyarapodást és a hasi zsírfelhalmozódást.

2. Csökkenti a koleszterinszintet

Tanulmányok bizonyítják, hogy a kurkumin képes csökkenteni az LDL (rossz) koleszterinszintet, miközben növeli a HDL (jó) koleszterinszintet.

A magas LDL-koleszterinszint a hasi zsírszövet növekedésével jár együtt. A koleszterinszint egyensúlyba hozásával a kurkumin segít csökkenteni a zsírfelhalmozódást a hasi régióban.

3. Javítja az inzulinérzékenységet

Az inzulinrezisztencia egy másik tényező, amely hozzájárul a makacs hasi zsírhoz.

Amikor a sejtek már nem reagálnak megfelelően az inzulinra, a szervezet több inzulint termel. Az inzulin túltermelődése súlygyarapodáshoz vezet, különösen a középső testrész környékén.

Az inzulinérzékenység növelésével a kurkumin segít szabályozni az inzulinszintet, és csökkentheti az inzulinrezisztencia okozta hasi zsírszövetet.

4. Ez fokozza a zsírégetést

A kurkumin több mechanizmuson keresztül közvetlenül befolyásolja a zsíranyagcserét:

  • Segít mobilizálni és felszabadítani a tárolt zsírt, amelyet aztán energiaként elégethetünk.
  • Növeli az adiponektin, a zsírbontásban részt vevő hormon szintjét.
  • Megakadályozza az új zsírsejtek kialakulását.

Ezeken a mechanizmusokon keresztül a kurkumin felgyorsítja a zsírégetési folyamatot, és segít csökkenteni a teljes testzsírt, beleértve a makacs hasi zsírt is.

Mennyi kurkuma kell venni, hogy elveszíti a hasi zsír?

A hasi zsír csökkentéséhez szükséges kurkuma mennyisége egyénenként és más egészségügyi állapotok jelenlététől függően változhat. Az alábbi adagok azonban hatékonyak lehetnek:

  • Kurkuma por: Keverjen 1 teáskanálnyit ételekbe, turmixokba vagy italokba naponta 1-2 alkalommal.
  • Kurkuma kiegészítők: 400-600 mg kapszulát vegyen be naponta 2-3 alkalommal. Válassza a piperint vagy fekete bors kivonatot tartalmazó kiegészítőket, amelyek akár 2000%-kal fokozzák a kurkumin felszívódását.
  • Kurkuma tea: 1 teáskanál kurkuma port forró vízben áztassunk. Naponta 2-3 alkalommal igyuk meg. Adjon hozzá citromot, mézet vagy gyömbért az íz és a felszívódás fokozásához.
  • Arany tej: Keverjen össze 1 teáskanál kurkuma port 1 csésze felmelegített tejjel vagy tejmentes tejjel. Kívánság szerint édesítse, és naponta egyszer igya meg. A tejben lévő egészséges zsírok a kurkumin felszívódását is fokozzák.

Ha kurkumát szed a hasi zsírra, legalább napi 1000 mg kurkuminra kell törekednie. Kezdje lassan, és fokozatosan növelje az adagot, hogy elkerülje az olyan mellékhatásokat, mint a hasmenés vagy hányinger a nagy adagoknál.

7 bizonyítékokon alapuló módon kurkuma csökkentheti hasi zsír

Íme néhány a tudományos kutatásokon alapuló leghatékonyabb stratégiák közül, amelyekkel a kurkuma a hasi zsír ellen használható:

1. Fekete borssal vegye be

A fekete bors egy piperin nevű vegyületet tartalmaz, amely akár 2000%-kal is fokozza a kurkumin felszívódását.

A fekete bors egyszerű hozzáadása a kurkuma porhoz, kiegészítőkhöz vagy receptekhez segíthet még több zsírégető előnyök learatásában.

2. Kombináld a testmozgással

Egy tanulmány megállapította, hogy a kurkumin edzéssel kombinálva nagyobb mértékben csökkentette a testzsírszázalékot és a hasi zsírt, mint az edzés önmagában.

A legjobb eredmény elérése érdekében a napi kurkuma-bevitel mellett hetente 150 perc mérsékelt aktivitást, például élénk gyaloglást vagy kocogást célozzon meg.

3. Kevésbé egészséges fűszerek helyett használja

Főzéskor cserélje le a cukrot, a sót, a mononátrium-glutamátot (MSG) és a kevésbé egészséges olajokat kurkumára.

Ez az egyszerű változtatás segíthet a hasi zsír csökkentésében anélkül, hogy az egész étrendedet át kellene alakítanod.

4. Adja hozzá a zöld teához

A zöld tea és a kurkuma egy mennyei párosítás, amikor a hasi zsír felrobbantásáról van szó.

Tanulmányok szerint a kettő kombinációja még jobban működhet, mint bármelyikük önmagában.

A zöld teát a szokásos módon főzze meg, és a maximális hatás érdekében keverjen bele egy teáskanál kurkuma port, mielőtt meginná.

5. Vegye be edzés előtt

Figyelembe kurkumin edzés előtt ki lehet kínálni még nagyobb hasi zsírégető hatása.

Próbáljon meg kurkuma teát inni vagy kurkumin-kiegészítőt szedni körülbelül 30-60 perccel edzés előtt a zsírégetés fokozásához.

6. Használja a kurkuma illóolajat

A kurkuma illóolaj belélegzése elősegítheti a teltségérzetet és elnyomhatja az étvágyat.

Próbáljon meg néhány cseppet vízhez adni és belélegezni evés előtt, hogy megelőzze a túlevést és csökkentse a hasi zsírt.

7. Igya meg arany tejben

Az aranytej a kurkuma zsírégető erejét kókusztejjel vagy olívaolajjal kombinálja, hogy növelje a kurkumin felszívódását.

Igya meg ezt a sárga elixírt naponta egyszer, hogy csökkentse a gyulladást és a hasi zsírt, miközben megnyugtatja az emésztőrendszert.

Egyéb életmód tippek a hasi zsír elvesztéséhez

A kurkuma szedése elősegítheti a hasi zsírvesztést, különösen, ha egészséges életmóddal kombináljuk:

  • Rendszeres testmozgás: Hetente 150 perc mérsékelt testmozgást, például élénk gyaloglást. Vegyen hozzá 2-3 nap erőnléti edzést.
  • Kövesse a gyulladáscsökkentő étrendet: Kerülje a növényi ételeket, a zsíros halakat, az olívaolajat, és kerülje a feldolgozott élelmiszereket és a hozzáadott cukrot.
  • Kezelje a stresszt: Próbálja ki az olyan relaxációs gyakorlatokat, mint a jóga, a meditáció, a masszázs és az erdei fürdőzés. A magas kortizolszint rontja a hasi zsírszövetet.
  • Aludjon eleget: Törekedjünk az éjszakai 7-9 órás alvásra. Az alváshiány összefügg a túlzott zsigeri zsírral.
  • Igyon zöld teát: A zöld teában lévő katekinek fokozzák a zsírégetést és segítenek a hasi zsír csökkentésében, ha naponta fogyasztjuk.
  • Adjunk hozzá almaecetet: Egyes kutatások szerint az ecet segíthet a hasi zsír csökkentésében. Keverjen naponta 2 teáskanálnyit egy italba.

Ítélet

A kurkuma és aktív vegyülete, a kurkumin biztonságos, hatékony természetes gyógymód lehet a hasi zsírvesztéshez.

Gyulladáscsökkentő és zsírégető tulajdonságai a zsigeri zsírfelhalmozódást célozzák, és elősegítik a derékbőséget.

A kurkuma beillesztése a napi rutinba más egészséges életmóddal kapcsolatos stratégiákkal együtt segíthet a karcsúbb gyomor és a jobb egészség felé vezető úton.

Mi a legjobb napszak a kurkuma szedésére?

A kurkuma bevétele a legjobb reggel. A kurkuma kora reggeli bevétele időt ad az aktív vegyületeknek, hogy kifejtsék gyulladáscsökkentő és zsírégető hatásukat.

Sokan szeretik a kurkuma szedését reggel, étkezés előtt. Azonban a kurkuma-kiegészítőket edzés előtt 30-60 perccel is beveheti a hasi zsírbontó hatás érdekében.

Mennyi időbe telik, amíg a kurkuma csökkenti a hasi zsírt?

Rendszeres használat esetén a legtöbb ember a kurkuma szedését követő 1-2 hónapon belül észreveszi a hasi zsír csökkenését. Az eredmények azonban olyan tényezők függvényében változhatnak, mint a kiindulási súly, az étrend, az aktivitási szint, az egészségi állapot, és így tovább.

Legyen türelmes és használja a kurkumát naponta a maximális elhízás elleni hatás érdekében. A drámai zsírégetéshez akár 3-4 hónap is szükséges lehet. De a kurkuma egészséges életmóddal való kombinálása adja a legjobb esélyt a hasméret csökkentésére.

Biztonságos a kurkuma mindennapos szedése?

Igen, a kurkuma nagyon biztonságos napi használatra. A kurkuma por, kivonatok vagy kiegészítők hosszú távú fogyasztásának nincsenek ismert káros hatásai.

Az epehólyagproblémákkal küzdőknek azonban érdemes elkerülniük a kurkumát. A kurkuma nagy dózisú kurkuminja ronthatja az epehólyag összehúzódását azoknál, akik hajlamosak az epekőre.

Mit kell kerülni, ha kurkumát szed?

Kerülje a kurkuma szedését gyógyszerek mellett, mivel a kurkumin befolyásolhatja a gyógyszerek felszívódását. A kurkuma fokozhatja a vérhígítók hatását is.

A legjobb, ha a kurkumát tejtermékekben és fehérjében gazdag ételek mellett vesszük be, mivel ezek zavarják a kurkumin felszívódását. Hagyjon 2 órás szünetet a tejtermék/fehérje ételek és a kurkuma-kiegészítők fogyasztása között.

Lehet szedni kurkumát szoptatás alatt?

Igen, valószínűleg biztonságos a kurkuma szedése szoptatás alatt. A kurkuma régóta használatos az indiai és ázsiai kultúrákban, ahol a szoptató anyák általánosan fogyasztják.

Azonban nincsenek tanulmányok, amelyek a kurkuma biztonsági profilját értékelnék szoptató nőknél. A legjobb, ha konzultál orvosával, mielőtt szoptatás alatt kurkuma-kiegészítőket szedne.

Lehet éhgyomorra is bevenni a kurkumát?

Igen, teljesen rendben van, ha éhgyomorra fogyasztja a kurkuma-kiegészítőket, porokat vagy kivonatokat. Sőt, a kurkuma reggeli előtti fogyasztása fokozhatja a felszívódást és felerősítheti a hasi zsírégető hatását.

Néhányan émelygést vagy hasmenést tapasztalnak, ha éhgyomorra vesznek be kurkumát. Ha ez előfordul, próbálja meg csökkenteni az adagot, vagy vegye be étellel.

Mi a jobb a fogyáshoz: a kurkuma por vagy a kiegészítők?

Mind a kurkuma por, mind a kurkumin kiegészítők támogathatják a hasi zsírégetést. A kurkuma por a teljes kurkuma előnyeit adja. A kurkumin-kiegészítők azonban nagyobb koncentrációban és fokozott biológiai hozzáférhetőséggel büszkélkedhetnek a zsírégető kurkuminból.

A maximális előnyök elérése érdekében a kurkuma port a főzéshez és a turmixokhoz is használhatja, valamint naponta kétszer kurkumin-kiegészítőt. A kettő kombinálása segíthet felgyorsítani a hasi zsír csökkentését.

A kurkuma port közvetlenül a hasadra kenheted?

Nem, a kurkuma port nem szabad közvetlenül a bőrre kenni. A kurkuma sárgás-narancsos színűre festheti a bőrt. Az érzékenyeknél irritációt, viszketést és kiütéseket is okozhat.

A kurkuma legjobb szájon át fogyasztani porok, kivonatok vagy teljes értékű élelmiszerek formájában. A kurkuma-alapú krémeket óvatosan alkalmazza, és először végezzen foltpróbát, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nem reagál negatívan.

Milyen diéta a legjobb a kurkuma, hogy elveszítse a hasi zsír?

A gyulladáscsökkentő étrend, amely sok növényi élelmiszert, például zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, hüvelyeseket, dióféléket és magvakat tartalmaz, maximalizálja a kurkuma hasi zsírégető potenciálját.

Korlátozza a cukrot, a finomított szénhidrátokat és a feldolgozott és sült ételekben található egészségtelen zsírokat is. És ne feledkezzen meg arról, hogy naponta sok vízzel hidratáljon.

A kurkuma kiegyensúlyozott, alacsony kalóriatartalmú étrenddel való párosítása támogatja az egészséges, tartós fogyást, beleértve a hasi zsírégetést is.

Összefoglaló

A kurkuma egy aranyszínű fűszer, amely a kurkumin nevű aktív vegyületet tartalmazza, amely a kurkuma élénk színét és gyógyhatását adja. Tanulmányok szerint a kurkumin leküzdi a gyulladást a szervezetben, és segít bekapcsolni a zsírégető mechanizmusokat, amelyek kifejezetten a hasi zsírt célozzák meg. A koleszterinszint szabályozásával, az inzulinérzékenység javításával, a zsírsejtek mobilizálásával és az új zsírképződés gátlásával a kurkumában lévő kurkumin hatékonyan segíthet a makacs hasi zsír csökkentésében. A kurkuma-kiegészítők szedése, a kurkuma por használata, a kurkuma tea fogyasztása, valamint a kurkuma fekete borssal, testmozgással, zöld teával és gyulladáscsökkentő ételekkel való kombinálása maximalizálhatja ezeket a hascsökkentő hatásokat. A kurkuma illóolajként belélegezve is elősegítheti a teltségérzetet és elnyomhatja az étvágyat. Míg a kurkumában lévő kurkumin önmagában nem képes a hasi zsírt helyileg csökkenteni, a napi kurkuma-bevitel kombinálása rendszeres testmozgással, egészséges táplálkozással, megfelelő alvással, stresszkezeléssel és általános aktív életmóddal támogatja az egészséges, fenntartható derékbőség csökkentését.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső