Mit kell kerülni a kurkuma szedésekor?

Published:

A kurkuma egy népszerű indiai fűszer, amelyet évszázadok óta használnak a hagyományos gyógyászatban. Kurkumint tartalmaz, amely erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyület. Az utóbbi években a kurkuma potenciális egészségügyi előnyei miatt óriási népszerűségre tett szert, mint egészségügyi kiegészítő.

Van azonban néhány dolog, amivel tisztában kell lennie, amikor kurkuma-kiegészítőket szed. Íme 7 dolog, amit el kell kerülni a kurkuma szedésekor.

Mit kell kerülni a kurkuma szedésekor

1. Kerülje a kurkuma üres gyomorban történő szedését

A kurkuma éhgyomorra bevéve gyomorpanaszokat, hányingert és hasmenést okozhat. A kurkumában lévő kurkumin serkenti a gyomorsavtermelést. Ez súlyosbíthatja a tüneteket a fekélyben vagy savas refluxban szenvedőknél.

A legjobb, ha a kurkuma-kiegészítőket étellel együtt veszi be. A zsírokkal vagy fekete borssal történő szedése fokozza a felszívódást. A fekete bors piperint tartalmaz, amely 2000%-kal javítja a kurkumin biológiai hozzáférhetőségét.

Tehát a kurkuma éhgyomorra történő szedése ronthatja az emésztőrendszeri problémákat. Jobban felszívódik, ha étellel együtt vesszük be.

2. Ne szedjen kurkumát, ha epekövei vagy epevezeték-elzáródása van

A kurkuma egyeseknél epehólyag-összehúzódásokat okozhat. Ez súlyosbíthatja az epekólikát epeköves vagy epeúti elzáródásban szenvedő embereknél.

Ha tehát epekövet diagnosztizáltak Önnél, a kurkuma fogyasztását jobb elkerülni. A kurkuma-kiegészítők szedése előtt konzultáljon orvosával, ha bármilyen epeúti elzáródása van.

3. Kerülje a kurkuma szedését műtét előtt

A kurkuma az aszpirinhez hasonlóan vérhígító hatású. A legjobb, ha 2 héttel a tervezett műtét előtt kerüljük a kurkuma szedését.

A kurkuma potenciálisan fokozhatja a vérzést a műtét alatt és után. Ha jóval korábban abbahagyja, akkor a hatása elmúlik.

Természetesen minden műtéti beavatkozás előtt beszélje meg orvosával a kurkuma megfelelő használatát.

4. Ne szedjen kurkumát, ha terhes

Nincs elég kutatás a kurkuma terhesség alatti használatáról. Amíg több bizonyíték nem áll rendelkezésre, a terhesség alatt kerülendő.

Egyes állatkísérletek azt mutatják, hogy a kurkumin megváltoztatja a tesztoszteron- és ösztrogénszintet. Ez aggályokat vet fel a kurkuma terhesség alatti biztonságosságával kapcsolatban.

Ezért a terhes nőknek orvosi felügyelet nélkül nem szabad kurkuma-kiegészítőket szedniük. A kurkuma, mint fűszer az ételekben, nem okozhat problémát.

5. Kerülje a kurkuma és a vérhígítók kombinálását

A kurkuma fokozhatja a vényköteles vérhígítók és NSAID-ok hatását. Ez növeli a véraláfutások és vérzések kockázatát.

Ha tehát véralvadásgátlót, például warfarint vagy vérlemezke-ellenes gyógyszereket szed, a kurkuma szedése előtt beszéljen orvosával. Figyelje a vérzés jeleit, ha kurkuma-kiegészítőket szed.

6. Ne szedjen kurkumát, ha vashiányban szenved

A kurkumin befolyásolja a vas felszívódását és anyagcseréjét. A kurkumát vashiányos vagy thalassémiás egyéneknek kerülniük kell.

A vashiány kockázatának kitetteknek szintén korlátozniuk kell a kurkuma bevitelét. Ide tartoznak a terhes nők, a csecsemők, a serdülők és az erős menstruációs vérzéssel küzdő nők.

7. Kerülje a kurkuma szedését műtét előtt

A kurkuma potenciálisan fokozhatja a vérzést a műtét alatt és után. A legjobb, ha legalább 2 héttel a tervezett műtét előtt kerüljük a szedését.

Természetesen minden műtéti beavatkozás előtt beszélje meg orvosával a kurkuma megfelelő használatát. A kurkuma használatának időben történő abbahagyása lehetővé teszi, hogy a vérzésre gyakorolt hatások elhalványuljanak.

Most, hogy tudja, mit kell kerülnie, nézzük meg néhány általános óvintézkedést a kurkuma biztonságos használatához.

Általános óvintézkedések a kurkuma kiegészítőkhöz

Íme néhány általános irányelv a kurkuma-kiegészítők biztonságos használatáról:

 • Tartsa magát a termék címkéjén ajánlott adagoláshoz. Ne lépje túl az 1000-1200 mg standardizált kurkumin napi mennyiségét.
 • Keressen olyan termékeket, amelyek 95%-ban kurkuminoidokat tartalmaznak.
 • Kerülje az olcsó kurkuma porokat, amelyek lehetnek töltőanyagokkal hamisítottak. Keresse a neves márkák tanúsított organikus termékeit.
 • A felszívódás fokozása érdekében a kurkumát zsírokkal vagy fekete borssal szedje.
 • Kezdje kis adaggal, és fokozatosan növelje, hogy ellenőrizze a mellékhatásokat.
 • A savas reflux tüneteinek megelőzése érdekében kerülje a kurkuma éhgyomorra történő fogyasztását.
 • 2 héttel a műtét előtt hagyja abba a kurkuma-kiegészítők szedését.
 • A kurkuma szedése előtt konzultáljon orvosával, ha bármilyen egészségügyi problémája van, vagy vényköteles gyógyszereket szed.
 • Óvatosan használja a kurkumát, ha terhes vagy szoptat. Korlátozza a fűszerként való használatát, és kerülje a táplálékkiegészítőket.
 • Korlátozza a kurkuma fogyasztását, ha vashiányban szenved, vagy ha fennáll az alacsony vasszint kockázata.
 • Ha bármilyen mellékhatást tapasztal, hagyja abba a kurkuma szedését, és forduljon orvosához.

Összefoglalva tehát, a kurkumának van néhány ellenjavallata és kölcsönhatása, amelyekkel tisztában kell lennie. A legtöbb ember számára azonban valószínűleg biztonságos, ha szájon át, megfelelő adagokban fogyasztják. Természetesen a legjobb, ha a kurkuma használatát az egészségügyi szolgáltatóval beszéli meg.

Most, hogy megbeszéltük, mit kell kerülni, nézzük meg a kurkuma legfontosabb előnyeit.

Mi az optimális kurkuma adagolás a különböző állapotokhoz?

A kurkuma számára nincs olyan általános adagolás, amely mindenkinek megfelel. Az optimális adagolás a szedés okától függ. Itt találhatók az adagolási ajánlások az egyes egészségügyi állapotok alapján:

 • Általános egészségi állapot: 400-600 mg standardizált kurkumin kapszulát szedjen naponta. Egészséges egyének számára ez egészségkiegészítőként elegendő.
 • Artritisz: Curcumin kapszula naponta 3-szor 400-600 mg kurkumin. A maximális előnyök elérése érdekében a legjobb, ha gyömbérrel, boswelliával vagy halolajjal együtt szedjük.
 • Magas koleszterinszint: Vegyen be naponta 1200-1500 mg kurkumint. Segít csökkenteni az LDL- és növelni a HDL-koleszterinszintet a megemelkedett koleszterinszintű embereknél.
 • Fekélyes vastagbélgyulladás: 500 mg pepszinnel naponta 2000 mg kurkumint szedjen. Ez a pepszinnel kiegészített speciális formula a vizsgálatok szerint hatékony a fekélyes vastagbélgyulladásban.
 • Depresszió: 20 mg piperinnel naponta 2-3 alkalommal 500-1000 mg kurkumin. A piperin fokozza a kurkumin felszívódását az agyban a jobb antidepresszáns hatás érdekében.
 • Rák: Gyógyászati adagok a rák kezelésére 0,2 g és 8 g kurkumin között mozognak naponta. Ezeket a nagy mennyiségeket azonban csak orvosi irányítás mellett szabad szedni.

Az adagolást tehát az adott állapothoz kell igazítani. Mindig alacsonyan kezdje, és fokozatosan növelje az ajánlott tartományon belül bármilyen állapot esetén. Természetesen a legjobb, ha konzultál egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen betegség esetén terápiás dózisú kurkumát szedne.

Most pedig foglaljuk össze a cikk néhány kulcsfontosságú pontját, hogy megerősítsük, mit kell kerülni a kurkuma szedésekor.

Összefoglaló - Mit kell kerülni a kurkuma használatakor?

 • A gyomor-bélrendszeri mellékhatások megelőzése érdekében ne vegye be a kurkuma-kiegészítőket éhgyomorra. A kurkumát étellel vagy tejjel vegye be.
 • Kerülje a kurkumát, ha epehólyagproblémái vannak, például epekő vagy epevezeték-elzáródás. Ronthatja az epehólyag-összehúzódásokat.
 • A kurkuma szedését legalább 2 héttel a tervezett műtét előtt hagyja abba.
 • Ne szedjen kurkuma-kiegészítőket, ha terhes vagy teherbe akar esni.
 • Kerülje a kurkuma és a vérhígítók, például a warfarin kombinálását a fokozott vérzésveszély miatt.
 • Korlátozza a kurkuma fogyasztását, ha vashiányban vagy vérszegénységben szenved. A nagy dózisok akadályozhatják a vas felszívódását.
 • A kurkumát vérzési rendellenességek esetén is kerülni kell. Használat előtt konzultáljon orvosával.
 • Hagyja abba a használatát, ha bármilyen mellékhatást, például bőrkiütést, fejfájást vagy szédülést tapasztal.

Összefoglalva tehát, a kurkuma nagyon biztonságos, ha a legtöbb egészséges ember mértékkel fogyasztja. De bizonyos óvintézkedések szükségesek bizonyos egészségügyi állapotok alapján. A legjobb, ha a kurkuma szedését megbeszéli orvosával a megfelelő és biztonságos használat meghatározása érdekében.

Következtetés

A kurkuma egy ősi fűszer, amelynek számos, kutatásokkal alátámasztott egészségügyi előnye van - a gyulladástól és fájdalomcsillapítástól kezdve a hangulat és a koleszterinszint javulásáig. A túlzott kurkuma-használat azonban bizonyos népességcsoportok esetében kockázatokat rejt magában.

Az ebben a cikkben leírt korlátozások elkerülésével a legtöbb ember biztonságosan szedhet kurkuma-kiegészítőket, és nagyszerű egészségügyi előnyöket tapasztalhat. Csak mindenképpen konzultáljon orvosával, mielőtt a kurkumát beillesztené az egészségügyi étrendjébe.

Megfelelő adagokban, kiegyensúlyozott étrend és életmód mellett fogyasztva a kurkuma kiváló természetes kiegészítő lehet. Erőteljes napi antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületeket biztosít.

Csak legyen tekintettel a korábban vázolt lehetséges kölcsönhatásokra és ellenjavallatokra. Ez biztosítja, hogy kockázatok nélkül élvezhesse a kurkuma előnyeit.

Tehát összpontosítson az óvatosságot igénylő körülményekre, és tegye a kurkumát a rutin részévé a jobb általános wellness érdekében.

Gyakran ismételt kérdések

Milyen mellékhatásai vannak a kurkumának?

A kurkuma étrendi mennyiségben fogyasztva nagyon biztonságosnak tekinthető. Nagy kiegészítő adagok azonban olyan mellékhatásokat okozhatnak, mint fejfájás, kiütés, hasmenés vagy émelygés az arra érzékeny egyéneknél. Ha bármilyen mellékhatás jelentkezik, csökkentse az adagot.

A kurkuma kölcsönhatásba lép bármilyen gyógyszerrel?

Igen, a kurkuma potenciálisan kölcsönhatásba léphet a vérlemezke-gátlókkal, a NSAID-okkal, a cukorbetegséggel és a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel. Véralvadásgátló és trombocitaellenes gyógyszerekkel kombinálva növelheti a vérzésveszélyt. Beszélje meg a kurkuma használatát orvosával, ha bármilyen gyógyszert szed.

Szedhetek kurkumát, ha savas refluxom van?

A kurkuma egyeseknél súlyosbíthatja a savas reflux tüneteit. A legjobb, ha étkezés közben és nem éhgyomorra vesszük be. Kezdje kis adagokkal, és hagyja abba a használatát, ha rontja a savasságot vagy a GERD tüneteit.

Biztonságos a kurkuma mindennapos szedése?

Igen, az általános egészségi állapot érdekében általában biztonságos napi 400-600 mg standardizált kurkuma kivonatot bevenni. A nagyon nagy mennyiségek hosszú távú biztonságossága azonban nem ismert. A legjobb, ha időnként szüneteket tartunk.

Mennyi időbe telik, amíg a kurkuma-kiegészítők hatnak?

Az olyan előnyök, mint a fájdalomcsillapítás, már néhány hét rendszeres használat után észrevehetőek. A krónikusabb állapotok, mint az ízületi gyulladás vagy a magas koleszterinszint azonban 2-3 hónapig is eltarthat, amíg a kurkuma kiegészítésre reagál. A hatások a tartós használat során idővel kiépülnek.

Szedhetek kurkumát, ha vesekövem van?

A kurkuma magas oxaláttartalommal rendelkezik. Ezért azoknak, akiknek a kórtörténetében kalcium-oxalátos vesekövek fordulnak elő, korlátozniuk kell a kurkuma fogyasztását, vagy kerülniük kell azt. A nagyon nagy dózisok növelhetik a vesekövesség kockázatát.

Segít a kurkuma a fogyásban?

Egyes korai kutatások szerint a kurkuma potenciálisan segítheti a zsírégetést és a fogyást. A bizonyítékok azonban korlátozottak, és több humán vizsgálatra van szükség. Így a kurkuma még nem ajánlható fogyókúrás étrend-kiegészítőként.

Szedhetek kurkuma kapszulát éjszaka?

Igen, a kurkuma kapszulát bármikor beveheti - reggel vagy este. A jobb felszívódás érdekében zsírokkal vagy olajokkal vegye be. A kurkuma éjszakai szedése segíthet enyhíteni az ízületi fájdalmakat és a gyulladást egy éjszaka alatt.

Mennyi ideig marad a kurkuma a szervezetben?

A kurkumában lévő vegyületek 8-12 órán belül metabolizálódnak és kiürülnek. Rendszeres használat esetén azonban némi felhalmozódás következik be, és az előnyök még sokáig fennmaradnak, miután abbahagytuk a szedését. A kurkuma hatásai a kiegészítők abbahagyását követő 2-3 héten belül csökkennek.

Mi a jobb - kurkuma tea vagy kapszula?

A kapszulák standardizáltabb adagolást biztosítanak. De a kurkuma tea is előnyös, különösen, ha friss gyökerekből főzik. A forrázás növeli az oldhatóságot és a jótékony vegyületek felszabadulását. A felszívódás fokozása érdekében adjunk a teához fekete borsot.

Ez lefed néhány olyan gyakori kérdést a kurkumával kapcsolatban, amelyekről korábban még nem esett szó. Szóljatok, ha bármilyen pontosításra van szükségetek, vagy további kérdéseitek vannak!

Összefoglaló

A kurkuma egy népszerű indiai fűszer, amely potenciális egészségügyi előnyei miatt óriási népszerűségre tett szert, mint egészségügyi kiegészítő. A kurkumában található kurkumin gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek különböző állapotok javára válhatnak. A kurkuma azonban bizonyos óvintézkedésekkel jár. Ronthatja az epehólyag összehúzódását, ezért epekő esetén kerülendő. A kurkuma vérhígító hatású is, ezért a műtét előtt 2 héttel abba kell hagyni a vérzésveszély elkerülése érdekében. Állatkísérletekben tapasztalt hormonhatások miatt terhesség alatt is jobb elkerülni. A kurkuma kölcsönhatásba léphet az olyan vérhígítókkal, mint a warfarin és a vérlemezkék elleni szerek, növelve a vérzésveszélyt. A vashiányban vagy vérszegénységben szenvedőknek szintén korlátozniuk kell a kurkuma fogyasztását, mivel gátolja a vas felszívódását. Bár szájon át, élelmiszerrel bevitt mennyiségben a legtöbb ember számára biztonságos, a kurkuma-kiegészítőknek lehetnek kölcsönhatásaik, és óvatosan, orvosi felügyelet mellett kell használniuk, különösen azoknak, akiknek speciális egészségügyi problémáik vannak. Az ajánlott adagokon belül azonban a kurkuma gyulladáscsökkentő, antioxidáns, koleszterinszint-csökkentő és számos más egészségügyi előnnyel járhat.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső