Lehet kurkuma, hogy a savas reflux rosszabb?

Published:

A savas reflux kellemetlen állapot, amely világszerte emberek millióit érinti. Akkor fordul elő, amikor a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, és olyan tüneteket okoz, mint a gyomorégés, a regurgitáció és a nyelési nehézség. Az olyan természetes gyógymódok, mint a kurkuma növekvő népszerűségével sok savas refluxban szenvedő emberben felmerül a kérdés, hogy ez enyhülést hozhat-e, vagy esetleg súlyosbíthatja a tüneteket.

A kurkuma a kurkuma növényből származó élénksárga fűszer. Egy kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, amely lenyűgöző gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A kurkumát hagyományosan az ayurvédikus és a kínai orvoslásban számos betegség kezelésére használják. Újabban a nyugati orvostudomány is elkezdte tanulmányozni a kurkumát a lehetséges egészségügyi előnyei miatt.

Lehet kurkuma, hogy a savas reflux rosszabbá

De a kurkuma ronthatja a savas refluxot? Vessünk egy részletes pillantást a bizonyítékokra.

Hogyan kurkuma segíthet savas reflux

A kurkuma számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek elméletileg segíthetnek a savas reflux tüneteinek enyhítésében:

  • Gyulladáscsökkentő hatások: A kurkumában lévő kurkumin erős gyulladáscsökkentő hatású vegyület. Segíthet csökkenteni a gyulladást a gyomorsavtól irritált nyelőcső nyálkahártya mentén.
  • Antioxidáns védelem: A kurkuma gazdag antioxidánsokban, amelyek segíthetnek a gyomorsav semlegesítésében és a nyelőcsőszövet károsodásának megelőzésében.
  • Javított emésztés: Egyes kutatások szerint a kurkuma fokozhatja az epehólyag epetermelését, ami javíthatja az emésztést és csökkentheti a savas reflux eseményeket.
  • Alacsonyabb gyomorsavtermelés: A kurkuma gátolhatja a gyomorsavkiválasztást a gyomorban, csökkentve a reflux számára elérhető sav mennyiségét.
  • Nyugtató tulajdonságok: A kurkumát hagyományosan gyomor-bélrendszeri panaszok enyhítésére használják. A kurkumában található vegyületek bevonhatják és védhetik a nyelőcső bélését.

Első pillantásra ezek a tulajdonságok a kurkumát potenciálisan hasznos természetes gyógymódnak tűnnek a savas reflux tüneteinek kezelésére. De valóban segíthet, vagy esetleg rontja a tüneteket?

Vajon kurkuma van bármilyen mellékhatása, amely súlyosbíthatja a reflux?

Bár a kurkuma számos ígéretes terápiás tulajdonsággal rendelkezik, van néhány lehetséges mellékhatás, amelyet figyelembe kell venni:

Hányingert és gyomorpanaszokat okozhat

A kurkuma serkenti az epetermelést és az epehólyag összehúzódását. Nagy dózisban ez egyeseknél hányingert, hasmenést, puffadást és általános gyomorpanaszokat okozhat. Ezek a mellékhatások elméletileg savas reflux tüneteket válthatnak ki az arra érzékenyeknél.

Meglazíthatja a nyelőcső alsó záróizomzatát

A nyelőcső alsó záróizma (LES) az az izmos szelep, amely elzárja a nyelőcsövet a gyomortól. Ha az LES nem megfelelően ellazul, lehetővé teheti a gyomortartalom és a sav felfelé történő visszaáramlását. Nagyon korlátozott kutatások szerint a kurkuma segíthet ellazítani a LES-t, ami elősegítheti a savas refluxot. A legtöbb vizsgálat azonban nem mutat jelentős hatást a LES nyomására.

Serkentheti a gyomorsavtermelést

Míg a kurkuma bizonyos esetekben gátolhatja a gyomorsavtermelést, más kutatások szerint valójában növelheti a gyomorsav kiválasztását. Azáltal, hogy a kurkuma több savas gyomornedv termelését serkenti, feltételezhetően súlyosbíthatja a refluxot.

Vérhígító hatású

A kurkuma hígabbá és lassabban alvadóvá teheti a vért. Ez potenciálisan növelheti a vérzés és a savas erózióból eredő fekélyes szövődmények kockázatát, ha a reflux súlyos. Ehhez a hatáshoz azonban nagy dózisú kurkuma szükséges hosszabb ideig.

Allergiás reakciókat válthat ki

Ritkán előfordulhat, hogy egyesek allergiásak a kurkumára, és olyan mellékhatásokat tapasztalnak, mint az arc kipirulása, kiütés vagy anafilaxia. Az allergiás reakciók súlyosbíthatják a savas reflux tüneteit.

Így bár a kurkuma mellékhatásai általában enyhék, lehetséges, hogy érzékeny egyéneknél súlyosbíthatja a savas refluxot. Nézzük, mit mutatnak a tudományos kutatások a kurkuma savas refluxra gyakorolt hatásáról.

Mit mond a kutatás a kurkuma és a savas reflux?

Nem sok szigorú klinikai vizsgálatot végeztek kifejezetten a kurkuma savas reflux tüneteire gyakorolt hatását elemezve. A rendelkezésre álló korlátozott számú tanulmányok azonban hasznos betekintést nyújtanak:

Kis emberi kísérlet

Egy 2011-es kis tanulmányban 12 endoszkópiával igazolt savas refluxban szenvedő beteg 5 napon át naponta kétszer kurkuma kivonatot vagy placebót szedett. A kurkuma csoportban a placebóhoz képest jelentősen csökkentek a savas reflux tünetei és javultak az endoszkópos osztályzatok. Ez arra utal, hogy a kurkuma védelmet nyújthat a savas károsodás ellen.

Ez a vizsgálat azonban túl kicsi és rövid volt ahhoz, hogy meggyőző bizonyítékot szolgáltasson a kurkuma hatékonyságáról.

Kurkumin elemzése

Egy 2019-es felülvizsgálat a kurkumin, a kurkuma hatóanyagának a savas refluxra gyakorolt hatását vizsgálta. A kémcsöves vizsgálatok kimutatták, hogy a kurkumin gátolhatja a pepszin aktivitását és segíthet megvédeni a sejteket a savas károsodástól. Állatkísérletek is mutattak némi védőhatást a refluxkárosodással szemben.

Bár ígéretes, emberi vizsgálatokra van még szükség annak megerősítésére, hogy a kurkumin-kiegészítők hosszú távon megelőzhetik a reflux tüneteit. A szükséges dózisokat nehéz lehet elérni pusztán étrenddel.

Hatás a nyelőcső alsó záróizomzatára

Egy 2007-es tanulmány szerint a kurkumin 12 egészséges felnőttnél nem volt jelentős hatással a LES-nyomásra vagy a gyomorürítésre, ami arra utal, hogy a refluxesemények kiváltásának kockázata alacsony. Egy patkányvizsgálat azonban arra utalt, hogy a kurkumin ellazíthatja a LES-t a gyomorfekély gyógyulása után. A LES-re gyakorolt hatás tehát továbbra is tisztázatlan.

Bizonyos esetekben védelmet nyújt, de súlyosbíthatja is a helyzetet.

Egy 2020-as felülvizsgálat szerint a kurkuma egyes vizsgálatokban védőhatást mutat a savas reflux szövődményei, például a nyelőcsőgyulladás ellen. Ugyanakkor az olyan mellékhatások, mint a hányinger és a gyomorpanaszok arra utalnak, hogy egyeseknél súlyosbíthatja a reflux tüneteit.

Több humán kutatásra van szükség

Összességében, bár a savas reflux kezelésére szolgáló kurkumával kapcsolatos korai kutatások ígéretesek, még mindig hiányoznak a jótékony hatásokat megerősítő szigorú humán vizsgálatok. További kutatásokra van szükség annak teljes megértéséhez, hogy a kurkuma segít-e vagy rontja a savas reflux tüneteit hosszú távú alkalmazás esetén.

Kinek érdemes óvatosan bánni a kurkumával?

Míg a mérsékelt étrendi kurkuma-bevitel a legtöbb ember számára valószínűleg biztonságos, bizonyos egyéneknek érdemes nagyobb óvatosságot tanúsítaniuk:

  • Azok, akiknek a kórtörténetében jelentős gastrooesophagealis reflux szövődmények, például vérzés, fekély vagy Barrett-nyelőcső szerepelnek. A kurkuma elméleti mellékhatásai súlyos refluxot súlyosbíthatnak.
  • Alvadásgátló vagy vérlemezke-ellenes gyógyszereket szedők. A kurkuma növelheti a vérzésveszélyt, ha ezekkel a gyógyszerekkel kombinálják.
  • Bárki, akinek epeköve vagy epeúti elzáródása van. A kurkuma serkentheti az epehólyag összehúzódását.
  • Gyomorsavcsökkentő gyógyszereket szedő személyek. A kurkuma befolyásolhatja ezeknek a gyógyszereknek a hatását.
  • Kurkuma allergiás vagy túlérzékeny emberek.

Természetesen mindenkinek, aki jelenleg súlyos vagy tartós reflux tüneteket tapasztal, orvoshoz kell fordulnia, hogy kizárja a szövődményeket, mielőtt olyan természetes gyógymódokkal próbálkozna, mint a kurkuma.

Tippek beépítése kurkuma egy savas reflux diéta

Azok számára, akik óvatosan akarják tesztelni a kurkumát, íme néhány tipp:

  • Kezdje kis adagokkal, például napi negyed teáskanállal, hogy felmérje a toleranciát. Lassan növelje napi 1/2-1 teáskanálra.
  • Keverje a kurkuma port turmixokba, zabpehelybe, levesekbe és szószokba. A felszívódás fokozása érdekében mindenképpen kombinálja zsírokkal vagy fekete borssal.
  • A kiegészítők koncentráltabb kurkuma adagokat biztosítanak. A gyomorirritáció minimalizálása érdekében azonban válasszon bélsavval bevont kapszulákat. Kövesse az adagolási irányelveket.
  • Kerülje a kurkuma éhgyomorra történő szedését, különösen nagy dózisban. Mindig étkezés közben vegye be.
  • Hagyja abba a kurkuma szedését, ha bármilyen aggasztó mellékhatás jelentkezik, mint például súlyos hányinger, hasmenés vagy fájdalom.
  • Kerülje a kurkumát, ha fekélyes betegsége van, amíg az teljesen meg nem gyógyul.
  • Figyeljen a kurkuma lehetséges kölcsönhatásaira olyan gyógyszerekkel, mint a vérhígítók, savlekötők, cukorbetegség elleni gyógyszerek és mások.
  • Kövesse a savas refluxot kiváltó, koffeinben, alkoholban, zsíros vagy fűszeres ételekben szegény diétát.

A mértékletesség és a tünetek szoros nyomon követése fontos, amikor olyan természetes gyógymódokat próbálsz ki, mint a kurkuma a savas reflux ellen. Ami egyeseknél jól működik, másoknál ronthatja a tüneteket.

Lehet kurkuma, hogy a savas reflux rosszabb?

Megfelelő dózisban a kurkuma valószínűleg biztonságos a legtöbb ember számára, akik enyhe vagy közepes mértékű savas reflux tüneteivel küzdenek. Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai ígéretesnek mutatkoznak a nyelőcső nyálkahártyájának a gyomorsav okozta károsodástól való védelmére.

Egyesek azonban mellékhatásokat tapasztalhatnak, például hányingert és gyomorpanaszokat, különösen nagy dózisban. A refluxra vonatkozó hosszú távú előnyöket is csak korlátozott klinikai bizonyítékok igazolják.

Míg a kurkuma általában véve hasznosnak tűnik az emésztés elősegítésében, a savas reflux esetében nem jelent garantált megoldást. Az egyéni reakciók nagymértékben eltérnek. A kurkuma súlyosbíthatja a tüneteket az érzékeny embereknél vagy azoknál, akiknek súlyos refluxos szövődményeik vannak.

Mint minden természetes gyógymód esetében, a kurkuma kipróbálása előtt először beszéljen orvosával, különösen, ha bármilyen gyógyszert szed, vagy ha alapbetegségei vannak. Dolgozzon szorosan együtt egészségügyi szolgáltatójával, hogy megtalálja a megfelelő étrendi és életmódbeli változtatásokat a savas reflux kezeléséhez.

Mennyi kurkumát lehet biztonságosan bevenni naponta?

Savas reflux esetén a legjobb, ha kis adagokkal kezdjük, például napi 1⁄4-1⁄2 teáskanál kurkuma porral. Lassan növelje napi 1 teáskanálra, ha jól tűri. A legtöbb ember számára biztonságosnak tűnik az 1000-2000 mg kurkumin-kiegészítő szedése, de kövesse a címkén feltüntetett utasításokat.

Mikor a legjobb a kurkuma szedése?

A kurkumát étkezés mellett vagy némi étkezési zsírral vegye be a felszívódás fokozása érdekében. Kerülje az éhgyomorra történő szedését, különösen nagy vagy kiegészítő adagokban, mivel ez gyomorpanaszokat okozhat.

Mi a legjobb módja a kurkuma szedésének?

A kurkuma por keverése olyan ételekbe, mint a turmixok, levesek és mártások, egyszerű módja annak, hogy beépítsük az étrendünkbe. A gyomorirritáció minimalizálása érdekében keresse a bélsavval bevont kapszulákat, ha kurkuma-kiegészítőket próbál.

Szedhetek kurkumát savlekötők vagy más gyógyszerek szedése mellett?

A legjobb, ha konzultál orvosával, mielőtt a kurkumát vényköteles gyógyszerekkel, például savlekötőkkel együtt szedné. A kurkuma potenciálisan kölcsönhatásba léphet egyes gyógyszerekkel, például a vérhígítókkal és a gyomorsav csökkentő gyógyszerekkel.

Biztonságos a kurkuma mindennapos szedése?

A napi kurkuma bevitel az ajánlott kulináris adagokon belül biztonságosnak tűnik a legtöbb egészséges egyén számára. Azoknak, akiknek egészségügyi problémáik vannak, meg kell beszélniük orvosukkal a hosszú távú használatot. Tartson szünetet a kurkuma szedésével, ha bármilyen aggasztó mellékhatás jelentkezik.

Mennyi ideig tart, amíg a kurkuma segít a savas reflux tünetein?

Nincs elég kutatás ahhoz, hogy pontosan tudjuk, milyen gyorsan enyhítheti a kurkuma a savas refluxot. Korlátozott tanulmányok szerint több hétig tartó napi használatra lehet szükség ahhoz, hogy a potenciális előnyöket észrevegyük. Figyelje szorosan az egyéni tüneteit.

Ihatok kurkuma teát savas refluxra?

Kis mennyiségű kurkuma tea kortyolgatása az étkezések között megnyugtató lehet egyes refluxosok számára. Kerülje azonban a nagy mennyiségek éhgyomorra történő fogyasztását, mivel ez olyan mellékhatásokat válthat ki, mint a hányinger.

Mik a jelei annak, hogy a kurkuma rontja a refluxomat?

Hagyja abba a kurkuma szedését, ha súlyos gyomorfájdalmat, gyomorégést, hányingert, hasmenést vagy súlyosbodó savas felböfögést tapasztal szedése után. A kisebb gyomorpanaszok javulhatnak az étkezés közben bevett kisebb adagokkal.

Szedhetek kurkumát, ha refluxból eredő fekélyeim vagy erózióim vannak?

Kerülje a kurkuma-kiegészítőket, amíg a fekélyek, eróziók vagy más sérült területek teljesen meg nem gyógyulnak. Ezután óvatosan használjon kis étkezési mennyiségeket, hogy megnézze, tolerálja-e. Használatát beszélje meg orvosával.

Biztonságos a kurkuma használata terhesség alatt?

A terhes nőknek kerülniük kell a kurkuma gyógyászati célú mennyiségét, különösen a táplálékkiegészítőkben, mivel a kurkumin enyhe méhserkentő hatással bírhat. A kis konyhai mennyiségek azonban valószínűleg rendben vannak. Beszéljen szülész-nőgyógyászával.

Szedhetnek-e gyerekek kurkumát?

A kurkuma kis mennyiségben biztonságos lehet az idősebb gyermekek számára. Kerülje azonban a gyógyászati célú kurkuma- vagy kurkumin-kiegészítők adását 12 év alatti gyermekeknek, kivéve, ha gyermekorvos felügyeli.

Milyen étrendi változtatások segítenek a savas refluxon?

Kulcsfontosságú az olyan gyakori kiváltó okok, mint a kávé, az alkohol, a csokoládé, a fűszeres ételek és a nagy zsírtartalmú ételek kerülése. Egyen kisebb, gyakrabban fogyasztott, alacsony savtartalmú ételeket. Kövesse a gyulladáscsökkentő étrendet sok zöldséggel, gyümölccsel, sovány fehérjékkel és egészséges zsírokkal. Maradjon hidratált és kezelje a stresszt.

Összefoglaló

A kurkuma gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek a savas refluxban, de vannak olyan mellékhatásai is, amelyek ronthatják a tüneteket. Kisebb tanulmányok szerint a kurkuma csökkentheti a savkárosodást és a fájdalmat, de egyes esetekben ellazíthatja a nyelőcső záróizmát és serkentheti a gyomorsavat. A kurkuma valószínűleg biztonságos a legtöbb enyhe refluxban szenvedő ember számára, de a súlyos tünetekkel küzdőknek vagy véralvadásgátlót szedőknek óvatosan kell eljárniuk. Bár a korlátozott kutatások ígéretesek, szigorúbb humán vizsgálatokra van még szükség ahhoz, hogy teljes mértékben megértsük a kurkuma savas refluxra gyakorolt hatását. Az érzékenyeknél hányinger vagy hasmenés jelentkezhet. Fontos a mértékletesség és a tünetek szoros figyelemmel kísérése, ha a kurkumát savas refluxra használják.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső