Biztonságos a kurkuma minden nap?

Published:

A kurkuma ősi fűszer, amelyet az indiai konyhában és az ayurvédikus gyógyászatban már évezredek óta használnak. Az élénk arany-narancs színéről ismert kurkuma a Curcuma longa növény gyökeréből származik.

Az elmúlt években a kurkuma népszerűsége az egészség és a wellness világában robbanásszerűen megnőtt. Sokan elkezdtek kurkuma-kiegészítőket szedni vagy kurkuma teát inni naponta a lehetséges egészségügyi előnyök miatt.

Biztonságos a kurkuma minden nap?

De vajon biztonságos-e minden egyes nap kurkumát fogyasztani?

Ebben a cikkben a napi kurkuma-fogyasztással kapcsolatos kutatásokba, a lehetséges előnyökbe, a szem előtt tartandó mellékhatásokba és a biztonságos adagolásba merülünk.

Mi a kurkuma?

A kurkuma a gyömbérrel rokon virágos növény. A növény leghasznosabb része a gyökér, amelyet élénksárga porrá őrölnek.

A kurkuma évszázadok óta az indiai és a kínai gyógyászat egyik fő összetevője. A kurkumin, a kurkuma fő hatóanyaga adja a fűszer élénk színét.

A kurkuma kurkumin tartalma körülbelül 3 tömegszázalék. Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatást fejt ki.

Indiában a kurkumát curryporokban és mustárban használják. Ízt és színt ad, és hagyományosan gyógyászati tulajdonságai miatt is használják.

Manapság a kurkuma szedhető étrend-kiegészítőként, teát főzhetünk belőle, tejeskávét készíthetünk belőle, és a turmixoktól a friss gyümölcslevekig mindenhez hozzáadhatjuk.

Nézzük meg közelebbről a napi kurkuma-fogyasztással kapcsolatos legfontosabb bizonyítékokat.

Van olyan, hogy túl sok kurkuma naponta?

Míg a kurkuma kisebb dózisban nagyon biztonságos, a napi nagyon nagy mennyiségek hosszú időn át történő fogyasztása potenciálisan problémákat okozhat.

A túlzott kurkuma bevitel néhány lehetséges mellékhatása:

  • Vérzésveszély: A kurkuma hígítja a vért. A vérzési rendellenességben szenvedőknek vagy vérhígítót szedőknek óvatosnak kell lenniük a napi fogyasztással, és konzultálniuk kell az orvossal.
  • Emésztési problémák: A kurkuma súlyosbíthatja a gastrooesophagealis refluxbetegséget (GERD), és egyeseknél hányingert, hasmenést vagy gyomorfájást okozhat, különösen nagy dózisban.
  • Vashiány: A kurkuma a vas egy olyan formáját tartalmazza, amely nem szívódik fel jól, de gátolhatja a vas felszívódását más élelmiszerekből. A vashiányban szenvedőknek óvatosnak kell lenniük a napi használatával.
  • Vesekövek: A kurkumában található oxalátok növelhetik a vesekő kockázatát az arra hajlamos embereknél. A másik oldalon azonban a kurkumin a kristályosodás csökkentésével segít megelőzni a vesekövet.

Mi számít biztonságos napi kurkuma adagnak? Nézzük meg.

Mi a biztonságos napi adag kurkuma?

A kurkuma fűszer mérsékelt mennyiségű fogyasztása a főzésben nagyon biztonságosnak tekinthető.

De amikor a koncentrált kurkuminról van szó a kiegészítőkben, az adagolással kapcsolatban nagyobb óvatosságra van szükség.

A University of Maryland Medical Center szerint általában a következő napi adagok javasoltak:

  • Vágott gyökér: naponta 1,5-3 gramm
  • Szárított, porított gyökér: naponta 1-3 gramm
  • Szabványosított por (kurkumin): 400 - 600 mg, naponta 3-szor
  • Folyékony kivonat (1:1): Naponta 30-90 csepp

A legtöbb egészséges felnőtt számára a napi háromszor 400-600 mg kurkumin-kiegészítő szedése hosszú távon biztonságosnak tekinthető.

Azoknak azonban, akik betegségben szenvednek vagy gyógyszert szednek, konzultálniuk kell orvosukkal, mielőtt naponta kurkumát vagy kurkumin-kiegészítőket szednének.

Mindig jó hírű cégektől vásároljon táplálékkiegészítőket, és olvassa el figyelmesen az összetevők címkéjét. Egyes termékek sokkal nagyobb koncentrációban tartalmaznak kurkuminoidokat és egyéb javítószereket a jobb felszívódás érdekében.

A terhes vagy szoptató nőknek is azt tanácsolják, hogy a biztonsági kutatások hiánya miatt kerüljék a kurkuma-kiegészítőket. A kurkuma fűszer mértékkel történő használata a főzésben azonban valószínűleg rendben van.

A lehetséges mellékhatások csökkentése érdekében a kurkumát inkább étellel együtt, mint éhgyomorra, önmagában érdemes bevenni. Ha kisebb adagokkal kezdjük és fokozatosan növeljük a bevitelt, a szervezet alkalmazkodni tud.

Szükséged van fekete borsra a kurkumával?

A fekete bors piperint tartalmaz, egy olyan vegyületet, amelyről ismert, hogy akár 2000%-kal is fokozza a kurkumin felszívódását. Tehát igen, a kurkuma és a fekete bors kombinálása nagymértékben növelheti a kurkumin biológiai hozzáférhetőségét.

Mindig keresse a piperinnel vagy fekete bors kivonattal kombinált kurkuma kivonat kiegészítőket. Ez lehetővé teszi a kisebb, hatékony adagok nagyobb eredményt eredményező alkalmazását.

Ha egyszerűen megszórja a kurkumával fűszerezett ételeket egy kis fekete borssal, az hasonló felszívódási előnyöket biztosíthat.

Lehetséges gyógyszer kölcsönhatások a kurkumával

A kurkuma potenciálisan kölcsönhatásba léphet egyes vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerekkel.

Néhány lehetséges kurkuma kölcsönhatás:

  • Antikoagulánsok: A kurkuma fokozhatja az olyan véralvadásgátló és trombocitaellenes gyógyszerek hatását, mint az aszpirin, a klopidogrél, a diklofenák és a warfarin. Ez egyes esetekben növelheti a vérzésveszélyt.
  • Cukorbetegség elleni gyógyszerek: A kurkuma fokozhatja a cukorbetegség elleni gyógyszerek hatását, és túlságosan csökkentheti a vércukorszintet. Kombinálás esetén szorosan ellenőrizze a vércukorszintet.
  • CYP enzimek által metabolizált gyógyszerek: A kurkuma gátolhatja a májban lévő CYP enzimeket, amelyek számos gyógyszer metabolizálását segítik. A legjobb, ha orvoshoz fordul, ha a kurkumát bármilyen vényköteles gyógyszerrel kombinálja.

Ha bármilyen gyógyszert szed, beszéljen orvosával, mielőtt elkezdené a kurkuma-kiegészítő napi szedését. Bár a kurkuma fűszer használata a főzésben valószínűleg biztonságos, konzultáljon orvosával, hogy biztos legyen benne.

A napi kurkuma használata biztonságos?

Mértékkel használva a kurkuma a legtöbb ember számára nagyon biztonságos. A kockázatok leginkább a kurkuma vagy kurkumin nagyon nagy dózisú, hosszú ideig tartó szedése vagy gyógyszerekkel való kombinálása esetén jelentkeznek.

Az ételek kurkumával való fűszerezése vagy napi kurkuma tea kortyolgatása egészséges egyének számára biztonságosnak tűnik. Az előnyök valószínűleg felülmúlják a lehetséges kockázatokat, ha konyhai adagokban használjuk.

A terápiás előnyök érdekében a legtöbb szakértő 400-600 mg kurkumin-kivonatot javasol naponta akár háromszor is. Keressen piperint vagy feketebors-kivonatot is tartalmazó kiegészítőt.

Bár a jelenlegi kutatások még koraiak, a legtöbb ember számára a napi kurkuma-bevitel minden bizonnyal több egészségügyi előnnyel jár, mint mellékhatással. Ennek az ősi aranyszínű fűszernek az általános egészséges életmód részeként történő fogyasztása előnyös lehet.

Mint minden kiegészítővel, kezdje alacsonyan és lassan, figyeljen a lehetséges mellékhatásokra, és konzultáljon orvosával, ha bármilyen egészségügyi problémája van, vagy gyógyszereket szed. De az ételek fűszerezése ezzel a gyulladáscsökkentő erőművel a legtöbb ember számára biztonságos módja az általános egészség fokozásának.

Gyakran ismételt kérdések a kurkuma napi szedéséről

Mi a kurkuma?

A kurkuma egy sárga-narancs színű fűszer, amely a Curcuma longa növény gyökeréből származik. A dél-ázsiai és közel-keleti konyhában gyakran használják. A kurkuma aktív vegyülete a kurkumin, amely a fűszer élénk színét adja, és a legtöbb egészségügyi előnyét biztosítja.

Miért szednek az emberek kurkuma kiegészítőket?

A kurkumát tartalmazó kurkuma-kiegészítők azért népszerűek, mert a kurkumin nem szívódik fel olyan jól, ha csak a kurkumát fogyasztjuk az ételben. A kurkumin-kiegészítők gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak lehetnek.

Mennyi kurkumát lehet biztonságosan bevenni naponta?

A kurkuma fűszer fogyasztása az élelmiszerekben nagyon biztonságosnak tekinthető. A kurkuma/kurkumin kiegészítők esetében a legtöbb szakértő 400-600 mg kurkumát ajánl naponta akár háromszor is a legtöbb egészséges felnőtt számára. A kurkuma akkor szívódik fel a legjobban, ha fekete borssal vagy piperinnel kombinálják.

Mikor nem biztonságos a kurkuma mindennapos szedése?

A nagy dózisú kurkuma nem biztonságos azok számára, akik vérzési rendellenességben, vashiányban, cukorbetegségben szenvednek, vagy vérhígítót vagy bizonyos más gyógyszereket szednek. Terhes nőknek kerülniük kell a kurkuma-kiegészítőket, de a kurkuma fűszer használata a főzésben valószínűleg rendben van.

Milyen mellékhatásai vannak a túl sok kurkumának?

A kurkuma vagy kurkumin-kiegészítők nagyon nagy mennyiségű fogyasztása hosszú távon hányingert, hasmenést, fokozott vérzést, csökkent vasfelszívódást, illetve egyes vényköteles gyógyszerekkel való kölcsönhatást okozhat. Az alkalmi kulináris használat azonban valószínűleg nem okoz semmilyen problémát.

A kurkumát étellel vagy éhgyomorra kell bevenni?

A kurkuma vagy kurkumin kapszulákat a legjobb étellel, és nem éhgyomorra bevenni, mivel az étel segíti a felszívódást, és megelőzi az esetleges emésztési mellékhatásokat.

Mennyi időbe telik, amíg a kurkuma előnyei érvényesülnek?

A kurkumin-kiegészítők szedésekor több hétig is eltarthat a napi használat, amíg gyulladáscsökkentő előnyöket észlelünk. A hatások finomak lehetnek, ezért figyeljen a fájdalom, a merevség, az emésztés, az energiaszint vagy a mentális fókusz változásaira.

Biztonságos a kurkuma mindennapos szedése hosszú távon?

Igen, a kurkuma rendszeres bevitele a napi étrend részeként általában biztonságosnak tekinthető, ha az ajánlott dózisokban fogyasztják. Vannak, akik évekig napi rendszerességgel szednek kurkuma-kiegészítőket, és ez nem okoz gondot. Mint minden étrend-kiegészítő esetében, itt is jó ötlet időnként szüneteket tartani.

A kurkuma kölcsönhatásba léphet bármilyen gyógyszerrel?

Igen, a kurkuma potenciálisan kölcsönhatásba léphet a vérhígítókkal, a cukorbetegség elleni gyógyszerekkel, az antidepresszánsokkal, a koleszterincsökkentőkkel és másokkal. Egyeztessen orvosával, mielőtt bármilyen vényköteles gyógyszer mellett kurkumát szedne.

Van a kurkuma öregedésgátló hatása a bőrre?

A kurkumában található kurkumin egy erős antioxidáns, amely segíthet megvédeni a bőrsejteket a nap, a szennyezés és a normál öregedés okozta oxidatív károsodás ellen. A korai kutatások szerint helyileg alkalmazva csökkentheti a ráncokat, javíthatja a bőr rugalmasságát és védelmet nyújthat az UV-károsodás ellen.

Mi a legjobb módja a kurkuma napi szedésének?

A kurkuma főzéssel történő fogyasztása a legtöbb ember számára biztonságos módja az előnyök megszerzésének. Terápiás adagok esetén a legjobb a táplálékkiegészítők használata. A felszívódás fokozása érdekében keressen piperinnel vagy fekete bors kivonattal kombinált kurkumin kapszulákat. A kurkuma tea és az aranytej szintén ízletes lehetőségek.

Biztonságos a kurkuma adása kutyáknak?

Igen, a kurkuma általában biztonságos a kutyák számára, ha megfelelő dózisban adják. Segíthet gyulladásos állapotok, ízületi gyulladás és kognitív zavarok esetén. Mindig konzultáljon állatorvosával, mielőtt kurkuma-kiegészítőket adna kutyájának.

A kurkuma foltot hagyhat a bőrön?

Igen, a kurkuma átmenetileg sárga vagy narancssárga színűre színezheti a bőrt, ha kezelik. A foltok ártalmatlanok, de zavaróak lehetnek. A szappanos vízzel történő mosás idővel eltávolítja a kurkuma foltokat a bőrről. Kerülje, hogy a kurkuma por vagy kiegészítők világos színű ruhára kerüljenek.

A kurkuma lejár és veszít a hatékonyságából?

Más fűszerekhez és étrend-kiegészítőkhöz hasonlóan a kurkuma is fokozatosan veszít erejéből idővel. A megfelelő tárolás segít megőrizni az eltarthatóságát. A kurkuma por jellemzően 3-4 évig jó, ha hűvös, sötét helyen tároljuk. Ellenőrizze a kiegészítők lejárati dátumát.

Összefoglaló

A kurkuma, az indiai konyhában használt élénksárga fűszer, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt rohamosan népszerűvé vált. A kurkumin hatóanyag adja a kurkuma élénk színét és gyógyhatását. Míg a kurkuma korlátozott mennyiségű fogyasztása a főzés során nagyon biztonságos, a nagyobb kiegészítő adagok hosszú távon mellékhatásokat okozhatnak egyes embereknél, különösen azoknál, akik betegségben szenvednek vagy bizonyos gyógyszereket szednek. Tanulmányok szerint a legtöbb egészséges felnőtt számára napi háromszor, étkezés közben bevett 400-600 mg kurkumin kapszula optimális. A legjobb azonban alacsony adagokkal kezdeni, és fokozatosan növelni a bevitelt, miközben figyeljük a mellékhatásokat. A kurkuma fekete borssal való kombinálása fokozza a felszívódást. Összességében úgy tűnik, hogy a kurkuma rendszeres beépítése az egészséges étrendbe több előnnyel jár, mint kockázattal, ha a legtöbb egyén mértékkel fogyasztja. A kurkuma gyulladáscsökkentő ereje potenciális szuperélelmiszerré teszi.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső