A túl sok kurkuma fogyasztásának lehetséges mellékhatásai

Published:

A kurkuma az utóbbi években hihetetlenül népszerű fűszer és gyógynövény-kiegészítő lett. Az élénk sárga-narancs színéről és földes, kesernyés ízéről ismert kurkuma kurkumát tartalmaz, amely erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyület. Emiatt sokan szednek kurkuma-kiegészítőket egészségük fokozása és a gyulladások csökkentése érdekében.

Néhányan azonban nagy mennyiségű kurkumát fogyasztanak minden nap, abban a reményben, hogy még több előnyt élvezhetnek. Ez egyeseket arra késztetett, hogy elgondolkodjanak azon, hogy vajon ártalmas-e a túl sok kurkuma fogyasztása.

Mennyi kurkuma a túl sok? Ez a cikk áttekinti a kurkuma lehetséges mellékhatásait, ha nagy mennyiségben fogyasztják.

A túl sok kurkuma fogyasztásának lehetséges mellékhatásai

Mi a kurkuma?

A kurkuma a kurkuma növényből származó fűszer. Általában ázsiai ételekben használják, és a currypor jellegzetes sárga színét adja.

A kurkumin a kurkuma fő hatóanyaga. Ez az erőteljes fitonutriens adja a kurkuma gyógyhatását, és felelős a kurkuma tudományosan alátámasztott előnyeiért.

Gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai mellett a tanulmányok azt mutatják, hogy a kurkumin fokozhatja a szív egészségét, küzdhet az életkorral összefüggő krónikus betegségek ellen, és még a testsúlyszabályozásban is segíthet.

A kurkumin lenyűgöző előnyei miatt a kurkuma-kiegészítők nagyon népszerűvé váltak. Ezek közül sokan 500-1000 mg kurkuma kivonatot tartalmaznak, és az ajánlott napi adagok elérhetik a 2000 mg-ot is.

Sajnos a nagy mennyiségű kurkuma vagy kurkumin-kiegészítők fogyasztása egyeseknél mellékhatásokat okozhat.

A túl sok kurkuma lehetséges mellékhatásai

Bár a mértékkel fogyasztott kurkuma biztonságosnak és egészségesnek tekinthető, a kurkuma vagy a kurkumin-kiegészítők nagyon nagy mennyiségű napi fogyasztása káros mellékhatásokat okozhat.

Íme néhány a túl sok kurkuma fogyasztásának lehetséges mellékhatásai közül.

1. Hasmenést és gyomorfájást okozhat

A kurkuma leggyakrabban jelentett mellékhatásai közé tartozik a hasmenés és a gyomorfájás.

Számos tanulmány megállapította, hogy mind a nagy dózisú kurkuma-kiegészítők, mind a kurkuma mint fűszer túlzott fogyasztása gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat.

Például egy 106 emberen 8 héten keresztül 500 mg kurkumát szedő vizsgálat megállapította, hogy 5-ből közel 1 résztvevőnél mellékhatásként hasmenés jelentkezett.

Hasonlóképpen, egy tanulmány arról számolt be, hogy napi 1 teáskanál (2,8 gramm) kurkuma fogyasztása mindössze 30 napon keresztül 22 résztvevőből 2-nél hasmenést eredményezett.

A kurkuma által okozott gyomorfájdalom és hasmenés valószínűleg annak tulajdonítható, hogy a kurkumin képes arra serkenteni az epehólyagot, hogy több epét termeljen. Túlzott mennyiségben ez irritálhatja a gyomor-bél traktust.

2. Hányingert és fémes ízt okozhat

A hasmenés és a gyomorfájás mellett a nagy mennyiségű kurkuma hányingert is okozhat.

Egy tanulmány szerint napi 1000 mg kurkumin szedése 2 hónapon keresztül 24 résztvevőből 12-nél hányingert okozott.

Emellett egyes tanulmányok kimutatták, hogy a kurkuma-kiegészítők átmenetileg fémes ízt okozhatnak a szájban. Ennek súlyossága és időtartama egyénenként változónak tűnik, de az adag elfogyasztása után több órán keresztül is fennállhat.

3. Bőrkiütést okozhat

A kurkuma egyeseknél bőrkiütést is okozhat, különösen, ha nagy mennyiségben fogyasztják.

Egy 8 emberen végzett vizsgálat megállapította, hogy napi 500 mg kurkumin fogyasztása egy héten keresztül bőrkiütést okozott az egyik résztvevőnél.

Számos más tanulmány is kimutatta, hogy mind a kurkuma-kiegészítők, mind a fűszer bőrreakciókat okozhat, különösen, ha túlzásba viszik a fogyasztását. A bőrreakciók közé tartozhat a kontakt dermatitis vagy a csalánkiütés.

4. Növelheti a vérzés kockázatát

A kurkuma egy aszkorbinsav vagy C-vitamin nevű vegyületet tartalmaz. Egyes kutatások szerint a C-vitamin-kiegészítők nagy dózisban szedve növelhetik a vérzés kockázatát.

Hasonlóképpen, számos tanulmány megállapította, hogy a kurkuma növelheti a vérzés kockázatát, különösen, ha más vérhígítókkal, például warfarinnal, aszpirinnel vagy vérlemezke-ellenes gyógyszerekkel kombinálják.

Egyes kutatások szerint a kurkuma megzavarhatja az alvadási folyamatot, és megakadályozhatja a vérrögök megfelelő kialakulását, növelve ezzel a véraláfutások és a vérzés kockázatát. Ezért a vérzési rendellenességekben szenvedőknek vagy vérhígítót szedőknek óvatosnak kell lenniük a kurkuma adagolásával.

5. Hatással lehet a termékenységre

Egyes források szerint a nagy mennyiségű kurkuma hatással lehet a termékenységre, különösen a nőknél. A jelenlegi kutatások azonban korlátozottak, és vegyes eredményekkel szolgálnak.

Egy patkányokon végzett vizsgálat szerint 500 mg/kg kurkumin 10 napon át történő fogyasztása csökkentette a nőstények termékenységét.

Egy patkányokon végzett utóvizsgálat azonban megállapította, hogy a 60 napon át alkalmazott kisebb, 15 mg/testtömegkilogramm körüli dózisok valóban javították a női reproduktív egészség számos markerét.

További kutatásokra van szükség annak meghatározására, hogy a kurkuma hogyan befolyásolhatja a reproduktív funkciókat az emberekben, ha normális étrendi mennyiségben fogyasztják.

6. Vashiányt okozhat

Számos tanulmány megfigyelte, hogy a kurkuma és vegyületei zavarhatják a vas felszívódását.

A vashiány az egyik leggyakoribb tápanyaghiány világszerte, és olyan tüneteket okozhat, mint a fáradtság, szédülés és fejfájás.

Egyes kutatások szerint a kurkuma gátolja a vas felszívódását a véráramba, ami nagy mennyiségben fogyasztva hozzájárulhat a vashiány kialakulásához.

Egy 646 terhes nőn végzett vizsgálat megállapította, hogy napi 190 mg kurkumin-kiegészítő szedése alacsonyabb vasszinttel és a vérszegénység fokozott kockázatával járt együtt. Egy másik vizsgálat kimutatta, hogy a karfiol kurkumával való főzése jelentősen csökkentette a vas felvételét a zöldségből.

Azonban nem minden tanulmány bizonyította, hogy a kurkuma negatívan befolyásolja a vas felszívódását. Egy tanulmány szerint napi 1,5 gramm kurkuma fogyasztása nem befolyásolta a vasállapot markereit egészséges felnőtteknél. További kutatásokra van szükség.

7. Hatással lehet a pajzsmirigy működésére

A megnövekedett gyulladásszintek és a pajzsmirigyműködés károsodása szorosan összefügg. Tanulmányok azt mutatják, hogy a kurkumában található kurkumin az elfogyasztott dózistól függően hatással lehet a pajzsmirigyhormonszintre.

Egy vizsgálat megállapította, hogy a 150 mg/testtömegkilogrammot meghaladó dózisban etetett kurkumin patkányoknál jelentősen csökkentette a pajzsmirigyhormonszintet. Mi több, a legnagyobb dózisú kurkuminnal etetett patkányok 47%-ánál kifejezett pajzsmirigy-szuppresszió alakult ki.

Egy másik vizsgálat azonban kimutatta, hogy a kurkumin kisebb mennyiségben fokozta a pajzsmirigy működését. A 30 napon keresztül 50-100 mg/testtömegkilogrammot fogyasztó patkányoknál megnövekedett a pajzsmirigyhormonok szintje.

Bár ezek az eredmények nem közvetlenül átültethetők az emberekre, azt jelzik, hogy a nagyon magas vagy nagyon alacsony dózisok negatívan befolyásolhatják a pajzsmirigy működését. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy végleges állításokat lehessen tenni.

8. Kölcsönhatásba léphet gyógyszerekkel

A kurkuma befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatékonyságát és hatásosságát.

Egyes kutatások szerint például a nagy mennyiségű kurkuma csökkentheti a cukorbetegség kezelésére használt metformin felszívódását.

A kurkumin kölcsönhatásba léphet olyan gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel, mint az ibuprofen vagy az aszpirin, fokozva azok hatását.

Ezenkívül a kurkuma és az olyan vérhígítók, mint a warfarin vagy a klopidogrél kombinálása növelheti a vérzés kockázatát. Ezért a legjobb, ha a negatív kölcsönhatások megelőzése érdekében a kurkuma adagolását megbeszéli egészségügyi szolgáltatójával, ha bármilyen gyógyszert szed.

Mennyi kurkuma túl sok?

Nincsenek hivatalos iránymutatások arra vonatkozóan, hogy mennyi kurkuma túl sok. A legtöbb, káros hatásokat megfigyelő tanulmány azonban napi 500-2000 mg kurkuma kivonatot használt.

Egyes kutatások azt is mutatják, hogy a kurkumával való főzés a tipikus konyhai mennyiségben valószínűleg nem okoz semmilyen káros egészségügyi hatást. A koncentrált kurkuma porok rendszeres fogyasztása azonban növelheti a mellékhatások kockázatát.

A tanulmányok jellemzően napi 1-3 gramm kurkuma por dózist alkalmaznak, némi enyhe hasi kellemetlenségen kívül semmilyen komolyabb mellékhatás nélkül.

Ennek ellenére lehetetlen meghatározni azt a standardizált mennyiséget, amely negatív hatásokat okozhat, mivel minden ember másképp reagál az olyan tényezőkre, mint az életkor, az egészségi állapot és a kórtörténet.

Általános irányelvként valószínűleg a legjobb, ha a kurkuma bevitelét napi 1 teáskanál (2-3 gramm) kurkuma pornál kevesebbre korlátozzuk, ha rendszeresen használjuk. A nagyobb mennyiségek rövid ideig történő fogyasztása egészséges embereknél valószínűleg nem okoz komoly mellékhatásokat.

Az epehólyagproblémákkal, vérzési rendellenességekkel, vashiánnyal vagy pajzsmirigyproblémákkal küzdőknek azonban érdemes lehet korlátozniuk a bevitelt, vagy teljesen elkerülni a kurkuma-kiegészítőket. Továbbá a kurkuma fogyasztását kerülni kell bizonyos gyógyszerek, például vérhígítók, metformin vagy aszpirin szedése esetén.

Ítélet

A kurkuma kis mennyiségű, fűszerként történő beépítése az étrendbe általában biztonságos, és valószínűleg nem okoz semmilyen káros egészségügyi hatást.

A napi nagy mennyiségű kurkuma fogyasztása azonban egyeseknél gyomor-bélrendszeri problémákat, például hasmenést, hányingert és gyomorfájást okozhat.

A kurkuma fogyasztását korlátoznia kell azoknak, akiknek egészségügyi problémái vannak, például epehólyag-betegség, vérzési rendellenességek, vashiány, pajzsmirigy-működési zavarok vagy termékenységi problémák.

Ezenkívül a kurkuma kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, például vérhígítókkal, cukorbetegség elleni gyógyszerekkel és gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel.

A legtöbb ember számára napi egy teáskanál (2-3 gramm) kurkuma por fogyasztása valószínűleg nem okoz komoly mellékhatásokat. A legjobb azonban, ha konzultál orvosával, hogy a kórtörténete alapján meghatározza a megfelelő adagot.

Összességében a kurkuma nagyon biztonságos, ha mértékkel fogyasztják. Azonban még több kutatásra van szükség a nagyon nagy dózisok hosszú időn át történő szedésének lehetséges káros hatásaival kapcsolatban.

Gyakran ismételt kérdések

Biztonságos a kurkuma mindennapos szedése?

A kurkuma napi kis mennyiségű, fűszerként vagy fűszerként történő fogyasztása általában biztonságos. Naponta legfeljebb 1 teáskanál (2-3 gramm) fogyasztása a legtöbb embernél valószínűleg nem okoz mellékhatásokat. Néhány embernél azonban hányinger, hasmenés vagy gyomorfájdalom jelentkezhet, ha nagy mennyiséget fogyasztanak hosszú távon.

Mennyi kurkuma túl sok?

A kurkuma fogyasztásának nincs hivatalos felső határa. A mellékhatásokat megfigyelő legtöbb tanulmány azonban nagyon nagy dózisú, napi 500-2000 mg kurkuma kivonatot alkalmazott. A napi 1 teáskanál (2-3 gramm) kurkuma por rendszeres fogyasztása növelheti a káros hatások kockázatát.

A túl sok kurkuma okozhat májproblémákat?

A nagy mennyiségű kurkuma májműködésre gyakorolt hatásáról korlátozott számú kutatás áll rendelkezésre. Egy patkányokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a testtömeg-kilogrammonként 2000-2500 mg-os nagyon nagy dózisok növelhetik a májenzimeket, ami potenciális májkárosodásra utal. Humán vizsgálatokra azonban szükség van.

A kurkuma befolyásolja a veseműködést?

Nincs bizonyíték arra, hogy a kurkuma károsítja a veseműködést, ha normál étrendi mennyiségben fogyasztják. Nagyon korlátozott adatok arra utalnak, hogy a napi 1000 mg-ot meghaladó, rendkívül magas dózisok a hajlamos személyeknél vesekövet vagy veseelégtelenséget okozhatnak. Emberi vizsgálatok azonban hiányoznak.

A kurkuma növelheti a vérnyomást?

Nincs olyan kutatás, amely szerint a kurkuma fogyasztása emeli a vérnyomást. Valójában a kurkumát és vegyületeit hagyományosan a vérnyomáscsökkentő potenciáljuk miatt tanulmányozzák. Így a kurkuma normál étrendi mennyiségben fogyasztva valószínűleg nem növeli a vérnyomást.

A kurkuma befolyásolja a vércukorszintet?

Korlátozott bizonyítékok arra utalnak, hogy a kurkuma aktív vegyülete, a kurkumin nagy mennyiségben csökkentheti a vércukorszintet. A legtöbb tanulmány azonban azt mutatja, hogy a kurkuma nem befolyásolja jelentősen a vércukorszintet, ha mértékkel, kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasztják.

A kurkuma hígíthatja a vért?

A kurkuma K-vitamin-tartalma miatt enyhe vérhígítóként hathat. Elméletileg fokozhatja a tényleges vérhígító gyógyszerek hatását is. A kutatások azonban azt mutatják, hogy a tipikus étrendi fogyasztás nagyon valószínűtlen, hogy jelentősen befolyásolja az alvadást vagy vérzési problémákat okozna egészséges embereknél.

Biztonságos a kurkuma szedése terhesség alatt?

A terhesség alatt fűszerezésre használt kis mennyiségű kurkuma valószínűleg biztonságos. A korlátozott kutatások miatt azonban a nagy gyógyászati adagok nem ajánlottak. Egyes tanulmányok megfigyelték, hogy a napi 1000 mg kurkumin feletti nagy kiegészítő adagok megváltoztathatják a hormonszinteket.

A kurkuma befolyásolhatja a termékenységet?

A korlátozott számú állatkísérletek ellentmondásos eredményeket szolgáltatnak a kurkuma termékenységre gyakorolt hatásáról. Egyes vizsgálatok szerint a nagy, 500 mg/testtömeg-kilogramm feletti dózisok csökkenthetik a termékenységet, míg más vizsgálatok szerint a 100 mg/ttkg alatti dózisok javíthatják a termékenységi mutatókat. További kutatásokra van szükség.

Mennyi kurkumát kell bevenni naponta?

A kurkuma esetében nincs szabványosított napi adag. A konyhai mennyiségek biztonságosnak tekinthetők, általában 1/4-1/2 teáskanál (kb. 500 mg) naponta. Egyes gyógynövény-irányelvek napi 1500 mg kapszula szedését javasolják, de legfeljebb 3 hónapig folyamatosan. A legjobb, ha beszél az orvosával.

A nap melyik szakában érdemes kurkumát szedni?

A kurkuma-kiegészítőket a nap bármely szakában beveheti. Egyes kutatások azonban azt mutatják, hogy a fekete bors és/vagy a zsírok étkezésekor történő szedése fokozhatja a felszívódást. Kerülje a közvetlenül lefekvés előtti szedést, mivel a kurkuma stimuláló tulajdonságai miatt potenciálisan megzavarhatja az alvást.

Összefoglaló

A kurkuma kurkumát tartalmaz, egy erős gyulladáscsökkentő vegyületet, amely számos egészségügyi előnnyel jár. A túl sok kurkuma napi fogyasztása azonban mellékhatásokat okozhat. Az 500-2000 mg kurkuma kivonat nagy dózisai gyomorfájdalmat, hasmenést, hányingert, fokozott vérzésveszélyt, vashiányt és a pajzsmirigyhormonszint változását válthatják ki. Állatkísérletek azt is kimutatták, hogy a nagy mennyiségek hatással lehetnek a termékenységre, de emberi adatok hiányoznak. Lehetetlen meghatározni egy standardizált toxikus dózist, mivel a reakciók eltérőek. De a kurkuma por napi 1 teáskanál (2-3 gramm) alatti bevitelének korlátozása a legtöbb embernél valószínűleg nem okoz komoly káros hatásokat. Azoknak, akiknek egészségügyi problémáik vannak, mint például gyomor-bélrendszeri rendellenességek, vérzésveszély, pajzsmirigy-alulműködés vagy bizonyos gyógyszereket szednek, kerülniük kell a nagy mennyiségű kurkuma fogyasztását. A hosszú távú, nagy dózisú kurkuma-kiegészítés biztonságosságával kapcsolatban még több kutatásra van szükség.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső