A kurkuma energiát ad?

Published:

A kurkuma az utóbbi években hihetetlenül népszerű fűszerré vált. A fényes arany színéről és földes, enyhén kesernyés ízéről ismert kurkumát évezredek óta használják az indiai konyhában és a természetes gyógyászatban.

Manapság a kurkuma leginkább arról ismert, hogy a currypor egyik fő összetevője. De tudtad, hogy egyre nagyobb hírnévre tesz szert, mint hatásos gyógynövény?

Vajon kurkuma ad energiát

Támogatói azt állítják, hogy a kurkuma az ízületi gyulladásos fájdalom enyhítésétől kezdve a rák megelőzéséig mindenre képes. Nemrégiben pedig egyesek a kurkumát energiafokozóként is hirdetik.

De vajon igaz-e ez az állítás? A kurkuma valóban rendelkezik energizáló hatással, vagy ez az egész csak hype?

Nézzük meg, mit mond a tudomány a kurkuma energiafelhasználásáról.

Mi a kurkuma?

Mielőtt belemerülnénk a kurkuma energiára gyakorolt hatásaiba, kezdjük az alapokkal. Mi is pontosan a kurkuma?

A kurkuma a Curcuma longa növény gyökeréből származó fűszer. A növény a gyömbérfélék családjába tartozik, és közeli rokonságban áll a kardamommal és a galangallal.

A Délnyugat-Indiában és Délkelet-Ázsiában őshonos kurkuma évezredek óta használatos ezekben a régiókban. Számos currypor-keverék kulcsfontosságú összetevője.

Kulináris alkalmazásán kívül a kurkumát az indiai ájurvédikus gyógyászati rendszerben is széles körben használják. A hagyományos ájurvédikus gyógyítók a kurkumát a betegségek széles skálájának kezelésére használják.

Napjainkban a kurkuma továbbra is az indiai konyha alapanyaga. De a természetes gyógymódok iránti növekvő érdeklődés miatt a kurkuma nyugaton is népszerűvé vált.

A legtöbb élelmiszerboltban manapság kurkuma port találhat. A port a kurkuma növény gyökerének főzésével, szárításával és őrlésével állítják elő.

A friss kurkuma gyökér, más néven friss kurkuma, egyre gyakrabban kapható a természetes élelmiszerüzletekben és a speciális élelmiszerüzletekben. A gyökérnek világosbarna héja és élénk narancssárga húsa van.

Mi adja a kurkuma gyógyhatású tulajdonságait?

Tehát pontosan mi adja a kurkuma állítólagos gyógyászati szupererejét? A titok a vegyületeiben rejlik:

Kurkuminoidok - A kurkuma legfontosabb vegyületcsoportja a kurkuminoidok. A kurkuma fő kurkuminoidja a kurkumin, amely a kurkuma jellegzetes arany színét adja. A kurkumin egészségügyi hatásait széles körben tanulmányozták.

Illóolajok - Az illóolajok, mint a tumeron, az atlanton és a zingiberén, hozzájárulnak a kurkuma jellegzetes aromájához. Vizsgálatokban bioaktivitást is kimutattak.

Egyéb tápanyagok - A kurkuma kis mennyiségben vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat is tartalmaz. Például jó vas- és mangánforrás.

Mindezen vegyületek közül azonban a kurkumin az, amelyet a legintenzívebben kutattak. Sok szakértő úgy véli, hogy a kurkumin tartalma adja a kurkuma legtöbb egészségügyi előnyét.

A kurkuma energiát ad?

Most pedig térjünk rá a millió dolláros kérdésre: adhat-e a kurkuma energiabomba?

Néhány kezdeti kutatás ígéretesnek tűnik. De a bizonyítékok még koraiak, amikor a kurkuma energiakiegészítőként való használatáról van szó.

Íme, mit mond eddig a tudomány a kurkuma energiaszintjéről:

Csökkentheti a fáradtságot

Egyes kutatások szerint a kurkuma segíthet csökkenteni a szellemi és fizikai fáradtságot.

Egy 8 hetes vizsgálatban krónikus fáradtság szindrómában szenvedő embereknél azok, akik napi 1 gramm kurkumát szedtek, kevesebb fáradtságról számoltak be, mint azok, akik placebót szedtek. A kurkuma-csoportban kevesebb szorongás és depresszió is volt.

Egy másik vizsgálatban kimutatták, hogy a kurkumin csökkenti a szellemi fáradtságot és javítja a kognitív feladatokban nyújtott teljesítményt.

A kutatás tehát még korlátozott, de a korai eredmények arra utalnak, hogy a kurkuma fáradtság elleni hatású lehet. További vizsgálatokra van szükség a kapcsolat megerősítéséhez.

A kurkumin befolyásolhatja a neurotranszmittereket

Egyes kutatások szerint a kurkumin, a kurkuma fő hatóanyaga, hatással lehet az agy neurotranszmitterekre.

A neurotranszmitterek olyan kémiai hírvivők, amelyeket az idegsejtek használnak az egymással való kommunikációra. Az egészség számos aspektusát befolyásolják, beleértve az energiát, a fókuszt, a motivációt és az éberséget.

Tanulmányok szerint a kurkumin fokozhatja a dopamin- és szerotoninszintet. Ezek a "jól érző" neurotranszmitterek kulcsszerepet játszanak az energiaszabályozásban.

A neurotranszmitterek befolyásolásával a kurkumin potenciálisan enyhe stimulánsszerű hatást fejthet ki. De több humán kutatásra van szükség.

Antioxidáns és gyulladáscsökkentő.

A krónikus gyulladás és az oxidatív stressz elszívhatja az energiaszintet, és fáradtnak és kimerültnek érezheti magát.

A kurkumin erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A gyulladás és a szabad gyökök elleni küzdelem révén elősegítheti az általános egészségi állapotot.

Ez viszont támogathatja az energiatermelést és segíthet elkerülni a fáradtságot. De még mindig nincs klinikai bizonyíték arra, hogy a kurkuma közvetlenül összekapcsolja az energiaszint növelését ezeken a mechanizmusokon keresztül.

A korai bizonyítékok ígéretesek, de korlátozottak

Egyes előzetes tanulmányok szerint a kurkuma csökkentheti a fáradtságot, részben a neurotranszmitterekkel való kölcsönhatás révén. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása szintén támogathatja az egészséges energiaszintet.

A kutatás azonban még korai stádiumban van. Kevés klinikai vizsgálat vizsgálja közvetlenül a kurkuma energiára, fáradtságra és éberségre gyakorolt hatását. Szigorúbb humán vizsgálatokra van szükség, mielőtt határozott következtetéseket lehetne levonni.

Jelenleg nincs elegendő bizonyíték annak megerősítésére, hogy a kurkuma hatékonyan fokozza-e az energiát vagy stimulánsként hat-e vagy sem. A meglévő kutatások potenciált mutatnak, de a tudomány nem végleges.

Hogyan lehet a kurkuma az energia?

Ha szeretné kipróbálni a kurkumát a potenciális energia és fáradtság elleni előnyei miatt, íme néhány lehetőség:

Adja az ételhez

Az egyik egyszerű módja annak, hogy több kurkumát építsünk be a rutinunkba, az, hogy fűszerként használjuk. Próbáld meg hozzáadni currykhez, rizsételekhez, tojáshoz, sült zöldségekhez, levesekhez és sok máshoz.

Vásárolhat őrölt kurkuma port, vagy az intenzívebb íz érdekében friss kurkuma gyökeret. Ne feledje, hogy a friss kurkuma romlandóbb.

Naponta legfeljebb háromszor 1/4-1/2 teáskanál kurkuma port fogyasszon, ami körülbelül 150-500 milligramm kurkumin. A fekete bors és a kurkuma kombinálása fokozhatja a kurkumin felszívódását.

Vegyen be egy kiegészítőt

Koncentráltabb dózist kaphat kurkuma-kivonat kiegészítéssel. Ezek nagyobb mennyiségű kurkumint tartalmaznak, mint amennyit a kurkuma fűszerként való fogyasztásából nyerhet.

Keressen olyan kiegészítőt, amely legalább 95%-ban kurkuminoidokat tartalmaz. Az ajánlott napi adag általában 500-1000 milligramm kurkumin.

Ne feledje, hogy a kurkumin önmagában rosszul szívódik fel. A piperinnel vagy foszfolipidekkel kombinált készítmények általában jobb biológiai hozzáférhetőséggel rendelkeznek.

Igyon kurkuma teát

A kurkuma tea kortyolgatása egyszerű módja annak, hogy élvezze annak megnyugtató ízét és potenciális előnyeit. A felszeletelt vagy reszelt friss kurkuma gyökeret forró vízben 5-10 percig áztassa.

A kurkuma port tejben is megpárolhatja, és melegítő fűszereket, például fahéjat, gyömbért és fekete borsot adhat hozzá, hogy masala-stílusú kurkuma teát, más néven aranytejet készítsen.

Lehetséges mellékhatások

Az ételekben fűszerként használt kurkuma nagyon biztonságosnak tekinthető. Enyhe emésztési mellékhatások néha előfordulhatnak kiegészítő adagok esetén.

Hívja orvosát, ha bármilyen negatív tünetet tapasztal. És konzultáljon velük a kurkuma-kiegészítők szedése előtt, ha vérzési rendellenességei, cukorbetegsége, GERD-je van, vagy bizonyos gyógyszereket szed.

Ítélet

Mi az ítélet? A napi kurkuma tényleg adhat egy kis energiabomba?

A fáradtsággal és a kurkumin neurotranszmitterekre gyakorolt hatásával kapcsolatos korai kutatásoknak köszönhetően a lehetőség adott. De több klinikai vizsgálatra van szükség, amelyek kifejezetten a kurkuma energiára és éberségre gyakorolt hatását vizsgálják.

A tudomány egyelőre nem erősítette meg véglegesen, hogy a kurkuma energiát ad. De az egészséges életmód részeként való fogyasztása talán segíthet abban, hogy egy kicsit ragyogóbbnak és energikusabbnak érezd magad.

A kurkuma biztonságos, megfizethető és ízletes, ha mértékkel használjuk fűszerként. Tehát minimális a kockázata annak, hogy kipróbáljuk. Csak azt ne várd, hogy helyettesítse a reggeli kávét.

Ami a kurkuma energiaellátást illeti, a tudomány ígéretesnek tűnik. De a kapcsolatnak még több magas színvonalú kutatásra van szüksége, mielőtt bármi meggyőzőt tudnánk.

Gyakran ismételt kérdések a kurkumáról és az energiáról

Még mindig vannak kérdései a kurkuma lehetséges energetizáló hatásaival kapcsolatban? Íme, válaszok néhány gyakori kérdésre.

A kurkuma energiát ad és boldoggá tesz?

Egyes előzetes kutatások szerint a kurkuma fokozhatja a "jó érzés" neurotranszmittereket, például a szerotonint és a dopamint. Ez azt sugallja, hogy potenciálisan energiát és hangulatot adhat. De több tanulmányra van szükség ahhoz, hogy biztosat tudjunk.

A kurkuma stimuláns?

A kurkuma nem stimuláns a klasszikus értelemben vett koffeinhez hasonlóan. A korai eredmények azonban arra utalnak, hogy kurkumin tartalma befolyásolhatja az energiaszabályozásban szerepet játszó neurotranszmittereket. Elméletileg tehát enyhe stimulánsszerű hatása lehet, de további kutatások szükségesek.

A kurkuma növelheti a véráramlást és a keringést?

A kurkumin gyulladáscsökkentő hatást mutat, ami elméletileg támogathatja az egészséges véráramlást. Jelenleg azonban hiányoznak azok az adatok, amelyek közvetlenül összekapcsolják a kurkumát az emberek fokozott keringésével.

Mennyi időbe telik, amíg a kurkuma hatni kezd?

A legtöbb vizsgálatban a kurkuma vagy kurkumin adagokat több héten vagy hónapon keresztül alkalmazzák, hogy a hatások kiépülhessenek. Az előnyök nem azonnaliak. A kurkuma-kiegészítők használatakor legalább 2-4 hetet kell hagyni az energiára gyakorolt hatások értékeléséhez.

Mi a legjobb módja a kurkuma szedésének?

A kurkuma étkezésben történő fogyasztása az egész fűszer minden előnyét biztosítja. Nagyobb koncentráció esetén a táplálékkiegészítők vagy a kurkuma tea növelheti a bevitelt. A piperinnel (fekete bors) való kombinálás javítja a kurkumin felszívódását.

Veszélyes lehet a túl sok kurkuma?

A kurkuma nagyon biztonságos, ha normál konyhai mennyiségben használják. Kiegészítő dózisok esetén lehetséges mellékhatások, például gyomorpanaszok jelentkezhetnek. A nagyon nagy mennyiségek kölcsönhatásba léphetnek egyes gyógyszerekkel, ezért a kiegészítők szedése előtt beszéljen orvosával.

A kurkuma tesztelése

A kutatás jelenlegi állása szerint a kurkuma és az energiabomba közötti kapcsolat ígéretes, de előzetes. Szigorúbb, embereken végzett klinikai vizsgálatokra van még szükség.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tehetné próbára magát a kurkumát étrendi forrásokon keresztül.

Próbáld ki, hogy ezt az arany fűszert beépíted a saját rutinodba. Koncentráljon arra, hogy a kurkumát mértékkel használja az általános egészséges életmód részeként egy hónapig vagy még tovább.

Figyeljen az energiaszintre, a fáradtságra, a hangulatra, a fájdalmakra és az általános közérzetre gyakorolt hatásokra.

Mindenképpen vezessen nyilvántartást arról, hogy mennyi kurkumát fogyaszt naponta. Ez segíteni fog annak értékelésében, hogy az észlelt előnyök dózisfüggőnek tűnnek-e.

Bár több kurkuma hozzáadása az életedhez valószínűleg nem fog energiacsodát okozni, csak egy kis lökést adhat. És nincs vesztenivalója, hiszen a kurkuma biztonságos, megfizethető és ízletes.

Még túl korai lenne biztosat mondani arról, hogy a kurkuma megfelel-e az energiahírnévnek. De az egyetlen módja annak, hogy valóban megtudjuk, hogyan hat rád, ha te magad is kipróbálod.

Összefoglaló

A kurkuma olyan vegyületeket tartalmaz, mint a kurkumin, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. Egyes kezdeti tanulmányok szerint csökkentheti a fáradtságot és befolyásolhatja az energiaszabályozásban részt vevő neurotranszmittereket. A gyulladás és a szabad gyökök elleni küzdelem révén a kurkuma közvetve az energiatermelést is támogathatja. A kurkumát közvetlenül az energia, az éberség vagy a koncentráció fokozásával közvetlenül összekapcsoló humán kutatások azonban még mindig korlátozottak. A meglévő tanulmányok potenciált mutatnak, de szigorúbb klinikai vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy egyértelmű összefüggéseket lehessen megállapítani a napi kurkuma-bevitel és a megnövekedett energiaszint között. A jelenlegi bizonyítékok nem elég egyértelműek ahhoz, hogy a kurkuma mint hatékony stimuláns vagy energiakiegészítő megerősítést nyerjen, bár ígéretesnek tűnik. Míg a kurkuma fűszerként mértékkel használva biztonságos és egészséges, azok, akik drámai energiajavulást vagy az olyan stimulánsok, mint a kávé helyettesítését várják, valószínűleg csalódni fognak. Ha azonban több kurkumát építünk be az étrendünkbe, az idővel szerény energiafokozó előnyökkel járhat.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső