A kurkuma vékonyítja vagy sűríti a vért?

Published:

A kurkuma egy népszerű sárga fűszer, amelyet évszázadok óta használnak az indiai konyhában és a gyógyászatban. Napjainkban a kurkuma gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt egyre népszerűbb nyugaton, mint szuperélelmiszer és táplálékkiegészítő.

Van azonban némi vita arról, hogy a kurkuma vérhígító vagy vérsűrítő hatású-e. Tehát mi a helyzet valójában - a kurkuma hígítja vagy sűríti a vért?

Vajon kurkuma Thin vagy sűríti a vért

Mi a kurkuma?

A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó, Délkelet-Ázsiában őshonos növény. A kurkuma növény gyökerét szárítják és őrlik az általunk fűszerként használt ismerős sárga porrá.

A kurkuma kurkuminoidokat tartalmaz, amelyek közül a kurkumin a leggazdagabb. A kurkumin adja a kurkuma sárga színét, és számos potenciális egészségügyi előnyét.

A kurkumát évezredek óta használják az ayurvédikus és a kínai gyógyászatban. Újabban a tudomány is elkezdte alátámasztani néhány hagyományos felhasználási módját.

A kurkuma lehetséges előnyei

Ma a kurkuma leginkább gyulladáscsökkentő hatásairól ismert. A kurkumában található kurkumin egy erős gyulladáscsökkentő vegyület, amely hasonlóan működik, mint az olyan gyógyszerek, mint az ibuprofen.

Egyes kutatások szerint a kurkuma is:

  • Fokozza az antioxidáns kapacitást
  • Javítja az ízületi gyulladás tüneteit
  • Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
  • A depresszió enyhítése
  • Javítja a memóriát és az agyműködést
  • Megelőzi az olyan neurodegeneratív betegségeket, mint az Alzheimer-kór.
  • Enyhíti az emésztési problémákat, mint például a puffadás és a gázok.
  • Gyorsítja a regenerálódást és csökkenti az izomfájdalmat edzés után
  • Védi az epehólyagot és kezeli az epeköveket
  • Késleltesse a fáradtságot edzés közben
  • Helyileg alkalmazva bőrbetegségek kezelésére

Sokkal több kutatásra van még szükség. A korai eredmények azonban ígéretesek a kurkuma sokoldalú terápiás szerként való felhasználása szempontjából.

Most merüljünk bele a vitába - a kurkuma hígítja vagy sűríti a vért?

A kurkuma vékonyítja a vért?

Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a kurkuma természetes vérhígító hatással bírhat.

A szervezetben a vérlemezkék olyan vérsejtek, amelyek segítenek a véralvadásban és a vérzés megállításában. Ha a vérlemezkék összecsomósodnak, vérrögöket képezhetnek az artériákban vagy vénákban.

A vérhígítók úgy hatnak, hogy csökkentik a vérlemezkék összetapadási és vérrögképző képességét. Segítenek megelőzni a veszélyes vérrögöket, amelyek szívrohamhoz, stroke-hoz és tüdőembóliához vezethetnek.

Egyes kutatások szerint a kurkuma gátolhatja a vérlemezkék aggregációját - csökkenti a vérlemezkék azon képességét, hogy összecsomósodjanak és vérrögöket képezzenek.

Néhány tanulmány szerint a kurkumin az aszpirinhez hasonló mértékben gátolja a vérlemezkék aggregációját emberi és állatkísérletekben. A hatáshoz azonban nagy dózisú kurkuminra volt szükség.

Más tanulmányok azt mutatják, hogy a kurkuma és a kurkumin növeli a vérzési időt és csökkenti a vérrögképződést. Ismét nagyon nagy dózisokat használtak.

Elméletileg tehát a kurkuma enyhe vérhígító hatású lehet igazán nagy kiegészítő dózisokban. A bizonyítékok azonban ellentmondásosak.

Egyes tanulmányok szerint a kurkuma vagy kurkumin használata nem befolyásolja a vérzési időt vagy más véralvadási tényezőket. A mechanizmusok tisztázatlanok.

Összességében a jelenlegi kutatások nem bizonyítják egyértelműen, hogy a kurkuma hatékony vérhígító. További vizsgálatokra van szükség annak megértéséhez, hogy a kurkuma befolyásolja-e és hogyan befolyásolja a véralvadást.

Kulináris adagokban a kurkuma vérhígító hatása valószínűleg jelentéktelen.

A kurkuma sűríti a vért?

A másik oldalon egyesek azt állítják, hogy a kurkuma vérsűrítő tulajdonságokkal rendelkezik.

Az olyan vérhígítók, mint a warfarin, a K-vitamin, egy alapvető véralvadási faktor blokkolásával hatnak. Van némi aggodalom, hogy a nagy dózisú kurkuma-kiegészítők szedése potenciálisan ellensúlyozhatja ezeket a hatásokat.

A fő érv az, hogy a kurkuma K1-vitamint tartalmaz. A K-vitamin segít aktiválni a véralvadási faktorokat a vérben. A K-vitamin hiánya hígabb vért eredményez.

Igaz, hogy a kurkuma K1-vitamint tartalmaz. De a mennyisége minimális a véralvadást befolyásoló dózisokhoz képest.

Egy teáskanálnyi kurkuma por a K-vitamin napi ajánlott bevitelének mindössze 9%-át biztosítja. Rendkívül nagy mennyiségű kurkumát kellene fogyasztania ahhoz, hogy elegendő K-vitaminhoz jusson ahhoz, hogy megváltoztassa az alvadási faktorokat.

Egyes források azt is állítják, hogy a kurkuma magas oxalát-tartalmú, ami a kalciumhoz kötődik, és elméletileg hatással lehet a véralvadásra. Tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a kurkuma valójában alacsony oxalát tartalmú élelmiszer, és az étrendi oxalátok nem jelentenek jelentős tényezőt a véralvadásban.

Nincs bizonyíték arra, hogy a kurkuma normál étrendi mennyiségben történő fogyasztása sűrítené a vért, vagy befolyásolná a véralvadásgátló gyógyszerek hatását. Kiegészítő adagokban lehetséges, hogy van kölcsönhatás, de valószínűtlen.

A kurkuma egy természetes vérhígító?

A jelenlegi kutatások alapján úgy tűnik, hogy a kurkuma normál étkezési vagy kiegészítő adagokban nem rendelkezik jelentős vérhígító vagy -vastagító hatással.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a kurkuma és a kurkumin nagyon magas koncentrációban hatással lehet az alvadásra. A mechanizmusok azonban nem teljesen világosak.

Íme egy gyors összefoglaló:

  • A kémcsöves és állatkísérletek azt mutatják, hogy a kurkuma és a kurkumin nagyon nagy dózisban gátolja a vérlemezkék aggregációját és csökkenti a vérrögképződést. A humán vizsgálatok azonban korlátozottak és ellentmondásosak.
  • A kurkuma nem hatékony természetes vérhígító diétás vagy normál kiegészítő adagokban. A rendkívül nagy dózisok esetleg enyhe vérhígító hatást fejthetnek ki, de további kutatásokra van szükség.
  • A kurkuma nem valószínű, hogy bármilyen ésszerű adagban sűríti a vért. A K1-vitamin-tartalom alacsony, és nem jelent gyakorlati problémát az alvadás szempontjából.
  • További szigorúbb, embereken végzett klinikai vizsgálatokra van szükség annak megértéséhez, hogy a kurkuma véglegesen rendelkezik-e vérlemezke-ellenes hatással, és hogyan léphet kölcsönhatásba az olyan vérhígítókkal, mint a warfarin vagy az aszpirin.

Tehát mértékkel fogyasztva a kurkuma semlegesnek tűnik a véralvadás vagy a vérzés kockázatának befolyásolása szempontjából. Csak a rendkívül nagy kiegészítő adagok változtathatják meg a véralvadási képességet.

Ha vérhígítót szed vagy vérzési rendellenességben szenved, a kurkuma-kiegészítők szedése előtt beszéljen orvosával. A normál konyhai használat azonban nem okozhat problémát.

Kurkuma adagolási ajánlások

A kurkumában lévő kurkumin biológiai hozzáférhetősége alacsony, ami azt jelenti, hogy a szervezet nehezen szívja fel és hasznosítja.

A tanulmányok általában magas kurkumin-tartalomra standardizált kurkuma-kivonatokat használnak. Az egész kurkuma por körülbelül 3% kurkumát tartalmaz. A legtöbb vizsgálatban használt koncentráció eléréséhez hatalmas mennyiséget kellene fogyasztani.

A kivonatok esetében a kutatások szerint a napi 8000 mg kurkuminig terjedő dózisok biztonságosnak tekinthetők. A 2000 mg feletti mennyiségek azonban irritálhatják a bélrendszert.

A kurkuma por esetében a napi adagok legfeljebb 8 grammig biztonságosnak és ésszerűnek tekinthetők. A nagyobb adagok hosszú távon problémásak lehetnek.

A jótékony gyulladáscsökkentő hatások eléréséhez legalább 500 mg standardizált kurkumin-kivonatot vagy körülbelül 1⁄2-1 teáskanál kurkuma port fogyasszon naponta.

A lényeg az, hogy őrült, irreális mennyiségű kurkumát kellene fogyasztani ahhoz, hogy jelentősen befolyásolja az alvadási funkciót. A szokásos kulináris és kiegészítő használat nem hígítja vagy sűríti a vért.

A túl sűrű vagy túl vékony vér jelei

A vérrögök létfontosságúak - megállítják a vérzést és lehetővé teszik a gyógyulást. A kóros vérrögképződés azonban a véráramlást és a test egyes részeinek oxigénellátását is akadályozhatja.

Íme néhány jel arra, hogy a vére túl sűrű vagy híg lehet:

Sűrű vér tünetei:

  • Mélyvénás trombózis (vérrög a lábban)
  • Tüdőembólia (vérrög a tüdőben)
  • Stroke
  • Szívroham
  • Krónikus fejfájás
  • Bizsergés vagy zsibbadás
  • Szédülés
  • Csökkent szellemi kapacitás
  • Erekciós zavarok

Vékony vér tünetei:

  • Orrvérzés
  • Vérző íny
  • Erős menstruációs vérzés
  • Kóros véraláfutás
  • Petechia foltok a bőrön
  • Vér a vizeletben vagy a székletben
  • Vérszegénység

Figyelje ezeket a tüneteket, ha véralvadási zavarok miatt aggódik. A megfelelő vastagság biztosítja a vér zavartalan áramlását és normális alvadását.

Otthoni jogorvoslatok egyensúlyt Blood Thickness

Módosíthatja étrendjét és életmódját, hogy segítsen fenntartani a kiegyensúlyozott véráramlást és véralvadási funkciót:

Természetes módon sűríti a vért:

  • Fogyasszon K-vitaminban gazdag ételeket - leveles zöldségek, marhamáj, erjesztett élelmiszerek.
  • Szedjen K-vitamin-, halolaj- vagy nattokináz-kiegészítőket.
  • A vérzés elállítása érdekében gyakoroljon nyomást és emelje meg a vágásokat vagy horzsolásokat.
  • Maradjon hidratált - a kiszáradás besűríti a vért.

Természetes módon hígítja a vért:

  • Fogyasszon nyers gyümölcsöket és zöldségeket, és kerülje a feldolgozott húsokat - csökkentse az oxidatív stresszt.
  • Rendszeres testmozgás - javítja a vérkeringést.
  • Fogyasszon túlsúlyt - csökkentse a vérnyomást.
  • Csökkentse az alkoholfogyasztást és hagyja abba a dohányzást - korlátozza a vérrögképződés kockázati tényezőit.
  • Szedjen ginkgo biloba, fokhagyma vagy nattokináz kiegészítőket.

Keresse fel orvosát a kóros véralvadás hátterében álló okok azonosítása érdekében. Végeztessen vérvizsgálatot a vérlemezkeszint és az alvadási idő ellenőrzésére.

A kurkuma vékonyítja vagy sűríti a vért?

  • Kulináris adagokban a kurkuma valószínűleg nincs jelentős hatással az alvadási vagy vérzési kockázatra.
  • Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a nagyon magas kiegészítő dózisok enyhe vérhígító hatást fejthetnek ki. A mechanizmusok azonban nem világosak, és emberi adatok hiányoznak.
  • Nem valószínű, hogy a kurkuma a K-vitamin vagy az oxalát-tartalom miatt sűríti a vért a gyakorlati étrendi mennyiségben.
  • További kutatásokra van még szükség ahhoz, hogy végleges következtetéseket lehessen levonni a kurkuma és a véralvadás közötti lehetséges kölcsönhatásokról.
  • Figyelje a kóros vérvastagság tüneteit, és minden aggályt beszéljen meg orvosával.
  • Tartsa fenn a kiegyensúlyozott véralvadási funkciót folyadékpótlással, testmozgással és egészséges táplálkozással.

Függetlenül attól, hogy a kurkuma bármilyen hatással van-e a vérre, ésszerű használat esetén még mindig előnyösnek tűnik a gyulladás elleni küzdelemben és az antioxidánsok ellátásában.

Csak legyen óvatos a kurkuma- vagy kurkumin-kivonatok rendkívül nagy dózisával, ha véralvadási zavarai vannak, vagy véralvadásgátló gyógyszereket szed. Először kérdezze meg kezelőorvosát a biztonsági aggályokról vagy a lehetséges kölcsönhatásokról.

De a főzést ezzel az élénksárga gyökérrel fűszerezve nem szabad megzavarni a véráramlást vagy a véralvadási képességet a szokásos konyhai mennyiségben.

A kurkuma főzése csökkenti annak egészségügyi előnyeit?

Egyes kutatások szerint a főzésből származó hő csökkentheti a kurkuma kurkuminszintjét. A kurkuma zsírokkal vagy fekete borssal való főzése azonban fokozhatja a felszívódást. Összességében a főtt és a nyers kurkuma továbbra is megőrzi egészségügyi előnyeit.

Mi az ideális kurkuma adag az egészség érdekében?

Napi 500mg-2000mg kurkuma kivonat 95% kurkuminra standardizálva, vagy körülbelül 1⁄2-1 teáskanál kurkuma por fogyasztása ideális a gyulladáscsökkentő hatás eléréséhez. Nagyobb dózisok valószínűleg nem biztosítanak további előnyöket.

A kurkuma kölcsönhatásba lép a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel?

Egyes kutatások szerint a kurkuma enyhén csökkentheti a vérnyomást. A vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedő betegeknek figyelemmel kell kísérniük vérnyomásukat, ha kurkuma-kiegészítőket szednek. De a kulináris mennyiségek valószínűleg nem okoznak kölcsönhatásokat.

Szedhetsz kurkumát, ha fogamzásgátlót szedsz?

Nincs bizonyíték arra, hogy a kurkuma kölcsönhatásba lépne a fogamzásgátló tablettákkal. A kurkuma azonban potenciálisan befolyásolhatja egyes gyógyszerek felszívódását, ha egyidejűleg szedik. A biztonság kedvéért 2-3 órával különítsük el az adagokat.

Biztonságos a kurkuma fogyasztása terhesség alatt?

A kurkuma étkezési mennyiségben valószínűleg biztonságos a terhesség alatt. A kurkuma-kiegészítők azonban nem ajánlottak, mivel a kurkumin méhserkentő hatású lehet. Először mindig kérdezze meg orvosát.

A kurkuma segíthet a koleszterinszint csökkentésében?

Egyes kutatások szerint a kurkuma szerény mértékben javíthatja a koleszterinszintet. A mechanizmusok nem világosak, de valószínűleg a gyulladás csökkentésével és a májfunkció javulásával függnek össze. A kurkuma önmagában valószínűleg nem csökkenti jelentősen a koleszterinszintet.

A kurkuma kölcsönhatásba lép a vércukorcsökkentő gyógyszerekkel?

A kurkumin fokozhatja a cukorbetegség elleni gyógyszerek hatását a vércukorszint további csökkentésével. Figyelje szorosan a vércukorszintjét, ha a kurkuma-kiegészítőket cukorbetegség elleni gyógyszerekkel kombinálja.

Szedhet kurkumát, ha epeköve vagy veseköve van?

A kurkuma nagy dózisai egyeseknél súlyosbíthatják a meglévő epeköveket vagy veseköveket. Kezdje alacsonyabb adagokkal, és hagyja abba a kurkuma használatát, ha fájdalmat vagy kellemetlenséget tapasztal.

Biztonságos a kurkuma mindennapos szedése?

Igen, a kutatások szerint 500-2000mg kurkuma kivonat vagy 1 teáskanál kurkuma por hosszú távú napi fogyasztása biztonságosnak tekinthető. Egyetlen nagy adag helyett ossza el az adagokat a nap folyamán.

Összefoglaló

Folyamatos vita folyik arról, hogy a kurkuma vérhígító vagy vérsűrítő tulajdonságokkal rendelkezik-e. A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy normál étrendi vagy kiegészítő adagokban a kurkuma valószínűleg nem befolyásolja jelentősen a véralvadást vagy a vérzés kockázatát. Egyes kémcsöves és állatkísérletek azt mutatják, hogy a kurkuma vagy a kurkumin rendkívül magas koncentrációja gátolhatja a vérlemezkék aggregációját és csökkentheti a vérrögképződést. A mechanizmusok azonban nem egyértelműek, és a humán klinikai vizsgálatok korlátozottak és ellentmondásosak. Bár lehetséges, hogy a nagyon nagy dózisok enyhe véralvadásgátló hatást fejthetnek ki, nincs szilárd bizonyíték arra, hogy a kurkuma hatékonyan hígítja a vért. Az állítások, miszerint a kurkuma sűríti a vért, szintén megalapozatlanok, mivel a K-vitamin-tartalom túl alacsony ahhoz, hogy hatással legyen az alvadási faktorokra. Szigorúbb humán vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy valóban megértsük, hogy a kurkuma kölcsönhatásba lép-e a véralvadással. Normális kulináris vagy kiegészítő mennyiségben azonban a kurkuma semlegesnek tűnik a véráramlás és az alvadási funkció szempontjából.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső