A kurkuma vékonyítja vagy sűríti a vért?
Published:
A kurkuma egy népszerű sárga fűszer, amelyet évszázadok óta használnak az indiai konyhában és a gyógyászatban. Napjainkban a kurkuma gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságai miatt egyre népszerűbb nyugaton, mint szuperélelmiszer és táplálékkiegészítő.
Tartalomjegyzék:
- Mi a kurkuma?
- A kurkuma lehetséges előnyei
- A kurkuma vékonyítja a vért?
- A kurkuma sűríti a vért?
- A kurkuma egy természetes vérhígító?
- Kurkuma adagolási ajánlások
- A túl sűrű vagy túl vékony vér jelei
- Otthoni jogorvoslatok egyensúlyt Blood Thickness
- A kurkuma vékonyítja vagy sűríti a vért?
- Összefoglaló
Van azonban némi vita arról, hogy a kurkuma vérhígító vagy vérsűrítő hatású-e. Tehát mi a helyzet valójában - a kurkuma hígítja vagy sűríti a vért?
Mi a kurkuma?
A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozó, Délkelet-Ázsiában őshonos növény. A kurkuma növény gyökerét szárítják és őrlik az általunk fűszerként használt ismerős sárga porrá.
A kurkuma kurkuminoidokat tartalmaz, amelyek közül a kurkumin a leggazdagabb. A kurkumin adja a kurkuma sárga színét, és számos potenciális egészségügyi előnyét.
A kurkumát évezredek óta használják az ayurvédikus és a kínai gyógyászatban. Újabban a tudomány is elkezdte alátámasztani néhány hagyományos felhasználási módját.
A kurkuma lehetséges előnyei
Ma a kurkuma leginkább gyulladáscsökkentő hatásairól ismert. A kurkumában található kurkumin egy erős gyulladáscsökkentő vegyület, amely hasonlóan működik, mint az olyan gyógyszerek, mint az ibuprofen.
Egyes kutatások szerint a kurkuma is:
- Fokozza az antioxidáns kapacitást
- Javítja az ízületi gyulladás tüneteit
- Csökkenti a szívbetegségek kockázatát
- A depresszió enyhítése
- Javítja a memóriát és az agyműködést
- Megelőzi az olyan neurodegeneratív betegségeket, mint az Alzheimer-kór.
- Enyhíti az emésztési problémákat, mint például a puffadás és a gázok.
- Gyorsítja a regenerálódást és csökkenti az izomfájdalmat edzés után
- Védi az epehólyagot és kezeli az epeköveket
- Késleltesse a fáradtságot edzés közben
- Helyileg alkalmazva bőrbetegségek kezelésére
Sokkal több kutatásra van még szükség. A korai eredmények azonban ígéretesek a kurkuma sokoldalú terápiás szerként való felhasználása szempontjából.
Most merüljünk bele a vitába - a kurkuma hígítja vagy sűríti a vért?
A kurkuma vékonyítja a vért?
Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a kurkuma természetes vérhígító hatással bírhat.
A szervezetben a vérlemezkék olyan vérsejtek, amelyek segítenek a véralvadásban és a vérzés megállításában. Ha a vérlemezkék összecsomósodnak, vérrögöket képezhetnek az artériákban vagy vénákban.
A vérhígítók úgy hatnak, hogy csökkentik a vérlemezkék összetapadási és vérrögképző képességét. Segítenek megelőzni a veszélyes vérrögöket, amelyek szívrohamhoz, stroke-hoz és tüdőembóliához vezethetnek.
Egyes kutatások szerint a kurkuma gátolhatja a vérlemezkék aggregációját - csökkenti a vérlemezkék azon képességét, hogy összecsomósodjanak és vérrögöket képezzenek.
Néhány tanulmány szerint a kurkumin az aszpirinhez hasonló mértékben gátolja a vérlemezkék aggregációját emberi és állatkísérletekben. A hatáshoz azonban nagy dózisú kurkuminra volt szükség.
Más tanulmányok azt mutatják, hogy a kurkuma és a kurkumin növeli a vérzési időt és csökkenti a vérrögképződést. Ismét nagyon nagy dózisokat használtak.
Elméletileg tehát a kurkuma enyhe vérhígító hatású lehet igazán nagy kiegészítő dózisokban. A bizonyítékok azonban ellentmondásosak.
Egyes tanulmányok szerint a kurkuma vagy kurkumin használata nem befolyásolja a vérzési időt vagy más véralvadási tényezőket. A mechanizmusok tisztázatlanok.
Összességében a jelenlegi kutatások nem bizonyítják egyértelműen, hogy a kurkuma hatékony vérhígító. További vizsgálatokra van szükség annak megértéséhez, hogy a kurkuma befolyásolja-e és hogyan befolyásolja a véralvadást.
Kulináris adagokban a kurkuma vérhígító hatása valószínűleg jelentéktelen.
A kurkuma sűríti a vért?
A másik oldalon egyesek azt állítják, hogy a kurkuma vérsűrítő tulajdonságokkal rendelkezik.
Az olyan vérhígítók, mint a warfarin, a K-vitamin, egy alapvető véralvadási faktor blokkolásával hatnak. Van némi aggodalom, hogy a nagy dózisú kurkuma-kiegészítők szedése potenciálisan ellensúlyozhatja ezeket a hatásokat.
A fő érv az, hogy a kurkuma K1-vitamint tartalmaz. A K-vitamin segít aktiválni a véralvadási faktorokat a vérben. A K-vitamin hiánya hígabb vért eredményez.
Igaz, hogy a kurkuma K1-vitamint tartalmaz. De a mennyisége minimális a véralvadást befolyásoló dózisokhoz képest.
Egy teáskanálnyi kurkuma por a K-vitamin napi ajánlott bevitelének mindössze 9%-át biztosítja. Rendkívül nagy mennyiségű kurkumát kellene fogyasztania ahhoz, hogy elegendő K-vitaminhoz jusson ahhoz, hogy megváltoztassa az alvadási faktorokat.
Egyes források azt is állítják, hogy a kurkuma magas oxalát-tartalmú, ami a kalciumhoz kötődik, és elméletileg hatással lehet a véralvadásra. Tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a kurkuma valójában alacsony oxalát tartalmú élelmiszer, és az étrendi oxalátok nem jelentenek jelentős tényezőt a véralvadásban.
Nincs bizonyíték arra, hogy a kurkuma normál étrendi mennyiségben történő fogyasztása sűrítené a vért, vagy befolyásolná a véralvadásgátló gyógyszerek hatását. Kiegészítő adagokban lehetséges, hogy van kölcsönhatás, de valószínűtlen.
A kurkuma egy természetes vérhígító?
A jelenlegi kutatások alapján úgy tűnik, hogy a kurkuma normál étkezési vagy kiegészítő adagokban nem rendelkezik jelentős vérhígító vagy -vastagító hatással.
A vizsgálatok azt mutatják, hogy a kurkuma és a kurkumin nagyon magas koncentrációban hatással lehet az alvadásra. A mechanizmusok azonban nem teljesen világosak.
Íme egy gyors összefoglaló:
- A kémcsöves és állatkísérletek azt mutatják, hogy a kurkuma és a kurkumin nagyon nagy dózisban gátolja a vérlemezkék aggregációját és csökkenti a vérrögképződést. A humán vizsgálatok azonban korlátozottak és ellentmondásosak.
- A kurkuma nem hatékony természetes vérhígító diétás vagy normál kiegészítő adagokban. A rendkívül nagy dózisok esetleg enyhe vérhígító hatást fejthetnek ki, de további kutatásokra van szükség.
- A kurkuma nem valószínű, hogy bármilyen ésszerű adagban sűríti a vért. A K1-vitamin-tartalom alacsony, és nem jelent gyakorlati problémát az alvadás szempontjából.
- További szigorúbb, embereken végzett klinikai vizsgálatokra van szükség annak megértéséhez, hogy a kurkuma véglegesen rendelkezik-e vérlemezke-ellenes hatással, és hogyan léphet kölcsönhatásba az olyan vérhígítókkal, mint a warfarin vagy az aszpirin.
Tehát mértékkel fogyasztva a kurkuma semlegesnek tűnik a véralvadás vagy a vérzés kockázatának befolyásolása szempontjából. Csak a rendkívül nagy kiegészítő adagok változtathatják meg a véralvadási képességet.
Ha vérhígítót szed vagy vérzési rendellenességben szenved, a kurkuma-kiegészítők szedése előtt beszéljen orvosával. A normál konyhai használat azonban nem okozhat problémát.
Kurkuma adagolási ajánlások
A kurkumában lévő kurkumin biológiai hozzáférhetősége alacsony, ami azt jelenti, hogy a szervezet nehezen szívja fel és hasznosítja.
A tanulmányok általában magas kurkumin-tartalomra standardizált kurkuma-kivonatokat használnak. Az egész kurkuma por körülbelül 3% kurkumát tartalmaz. A legtöbb vizsgálatban használt koncentráció eléréséhez hatalmas mennyiséget kellene fogyasztani.
A kivonatok esetében a kutatások szerint a napi 8000 mg kurkuminig terjedő dózisok biztonságosnak tekinthetők. A 2000 mg feletti mennyiségek azonban irritálhatják a bélrendszert.
A kurkuma por esetében a napi adagok legfeljebb 8 grammig biztonságosnak és ésszerűnek tekinthetők. A nagyobb adagok hosszú távon problémásak lehetnek.
A jótékony gyulladáscsökkentő hatások eléréséhez legalább 500 mg standardizált kurkumin-kivonatot vagy körülbelül 1⁄2-1 teáskanál kurkuma port fogyasszon naponta.
A lényeg az, hogy őrült, irreális mennyiségű kurkumát kellene fogyasztani ahhoz, hogy jelentősen befolyásolja az alvadási funkciót. A szokásos kulináris és kiegészítő használat nem hígítja vagy sűríti a vért.
A túl sűrű vagy túl vékony vér jelei
A vérrögök létfontosságúak - megállítják a vérzést és lehetővé teszik a gyógyulást. A kóros vérrögképződés azonban a véráramlást és a test egyes részeinek oxigénellátását is akadályozhatja.
Íme néhány jel arra, hogy a vére túl sűrű vagy híg lehet:
Sűrű vér tünetei:
- Mélyvénás trombózis (vérrög a lábban)
- Tüdőembólia (vérrög a tüdőben)
- Stroke
- Szívroham
- Krónikus fejfájás
- Bizsergés vagy zsibbadás
- Szédülés
- Csökkent szellemi kapacitás
- Erekciós zavarok
Vékony vér tünetei:
- Orrvérzés
- Vérző íny
- Erős menstruációs vérzés
- Kóros véraláfutás
- Petechia foltok a bőrön
- Vér a vizeletben vagy a székletben
- Vérszegénység
Figyelje ezeket a tüneteket, ha véralvadási zavarok miatt aggódik. A megfelelő vastagság biztosítja a vér zavartalan áramlását és normális alvadását.
Otthoni jogorvoslatok egyensúlyt Blood Thickness
Módosíthatja étrendjét és életmódját, hogy segítsen fenntartani a kiegyensúlyozott véráramlást és véralvadási funkciót:
Természetes módon sűríti a vért:
- Fogyasszon K-vitaminban gazdag ételeket - leveles zöldségek, marhamáj, erjesztett élelmiszerek.
- Szedjen K-vitamin-, halolaj- vagy nattokináz-kiegészítőket.
- A vérzés elállítása érdekében gyakoroljon nyomást és emelje meg a vágásokat vagy horzsolásokat.
- Maradjon hidratált - a kiszáradás besűríti a vért.
Természetes módon hígítja a vért:
- Fogyasszon nyers gyümölcsöket és zöldségeket, és kerülje a feldolgozott húsokat - csökkentse az oxidatív stresszt.
- Rendszeres testmozgás - javítja a vérkeringést.
- Fogyasszon túlsúlyt - csökkentse a vérnyomást.
- Csökkentse az alkoholfogyasztást és hagyja abba a dohányzást - korlátozza a vérrögképződés kockázati tényezőit.
- Szedjen ginkgo biloba, fokhagyma vagy nattokináz kiegészítőket.
Keresse fel orvosát a kóros véralvadás hátterében álló okok azonosítása érdekében. Végeztessen vérvizsgálatot a vérlemezkeszint és az alvadási idő ellenőrzésére.
A kurkuma vékonyítja vagy sűríti a vért?
- Kulináris adagokban a kurkuma valószínűleg nincs jelentős hatással az alvadási vagy vérzési kockázatra.
- Bizonyos bizonyítékok arra utalnak, hogy a nagyon magas kiegészítő dózisok enyhe vérhígító hatást fejthetnek ki. A mechanizmusok azonban nem világosak, és emberi adatok hiányoznak.
- Nem valószínű, hogy a kurkuma a K-vitamin vagy az oxalát-tartalom miatt sűríti a vért a gyakorlati étrendi mennyiségben.
- További kutatásokra van még szükség ahhoz, hogy végleges következtetéseket lehessen levonni a kurkuma és a véralvadás közötti lehetséges kölcsönhatásokról.
- Figyelje a kóros vérvastagság tüneteit, és minden aggályt beszéljen meg orvosával.
- Tartsa fenn a kiegyensúlyozott véralvadási funkciót folyadékpótlással, testmozgással és egészséges táplálkozással.
Függetlenül attól, hogy a kurkuma bármilyen hatással van-e a vérre, ésszerű használat esetén még mindig előnyösnek tűnik a gyulladás elleni küzdelemben és az antioxidánsok ellátásában.
Csak legyen óvatos a kurkuma- vagy kurkumin-kivonatok rendkívül nagy dózisával, ha véralvadási zavarai vannak, vagy véralvadásgátló gyógyszereket szed. Először kérdezze meg kezelőorvosát a biztonsági aggályokról vagy a lehetséges kölcsönhatásokról.
De a főzést ezzel az élénksárga gyökérrel fűszerezve nem szabad megzavarni a véráramlást vagy a véralvadási képességet a szokásos konyhai mennyiségben.
A kurkuma főzése csökkenti annak egészségügyi előnyeit?
Egyes kutatások szerint a főzésből származó hő csökkentheti a kurkuma kurkuminszintjét. A kurkuma zsírokkal vagy fekete borssal való főzése azonban fokozhatja a felszívódást. Összességében a főtt és a nyers kurkuma továbbra is megőrzi egészségügyi előnyeit.
Mi az ideális kurkuma adag az egészség érdekében?
Napi 500mg-2000mg kurkuma kivonat 95% kurkuminra standardizálva, vagy körülbelül 1⁄2-1 teáskanál kurkuma por fogyasztása ideális a gyulladáscsökkentő hatás eléréséhez. Nagyobb dózisok valószínűleg nem biztosítanak további előnyöket.
A kurkuma kölcsönhatásba lép a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel?
Egyes kutatások szerint a kurkuma enyhén csökkentheti a vérnyomást. A vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szedő betegeknek figyelemmel kell kísérniük vérnyomásukat, ha kurkuma-kiegészítőket szednek. De a kulináris mennyiségek valószínűleg nem okoznak kölcsönhatásokat.
Szedhetsz kurkumát, ha fogamzásgátlót szedsz?
Nincs bizonyíték arra, hogy a kurkuma kölcsönhatásba lépne a fogamzásgátló tablettákkal. A kurkuma azonban potenciálisan befolyásolhatja egyes gyógyszerek felszívódását, ha egyidejűleg szedik. A biztonság kedvéért 2-3 órával különítsük el az adagokat.
Biztonságos a kurkuma fogyasztása terhesség alatt?
A kurkuma étkezési mennyiségben valószínűleg biztonságos a terhesség alatt. A kurkuma-kiegészítők azonban nem ajánlottak, mivel a kurkumin méhserkentő hatású lehet. Először mindig kérdezze meg orvosát.
A kurkuma segíthet a koleszterinszint csökkentésében?
Egyes kutatások szerint a kurkuma szerény mértékben javíthatja a koleszterinszintet. A mechanizmusok nem világosak, de valószínűleg a gyulladás csökkentésével és a májfunkció javulásával függnek össze. A kurkuma önmagában valószínűleg nem csökkenti jelentősen a koleszterinszintet.
A kurkuma kölcsönhatásba lép a vércukorcsökkentő gyógyszerekkel?
A kurkumin fokozhatja a cukorbetegség elleni gyógyszerek hatását a vércukorszint további csökkentésével. Figyelje szorosan a vércukorszintjét, ha a kurkuma-kiegészítőket cukorbetegség elleni gyógyszerekkel kombinálja.
Szedhet kurkumát, ha epeköve vagy veseköve van?
A kurkuma nagy dózisai egyeseknél súlyosbíthatják a meglévő epeköveket vagy veseköveket. Kezdje alacsonyabb adagokkal, és hagyja abba a kurkuma használatát, ha fájdalmat vagy kellemetlenséget tapasztal.
Biztonságos a kurkuma mindennapos szedése?
Igen, a kutatások szerint 500-2000mg kurkuma kivonat vagy 1 teáskanál kurkuma por hosszú távú napi fogyasztása biztonságosnak tekinthető. Egyetlen nagy adag helyett ossza el az adagokat a nap folyamán.
Összefoglaló
Folyamatos vita folyik arról, hogy a kurkuma vérhígító vagy vérsűrítő tulajdonságokkal rendelkezik-e. A jelenlegi kutatások azt mutatják, hogy normál étrendi vagy kiegészítő adagokban a kurkuma valószínűleg nem befolyásolja jelentősen a véralvadást vagy a vérzés kockázatát. Egyes kémcsöves és állatkísérletek azt mutatják, hogy a kurkuma vagy a kurkumin rendkívül magas koncentrációja gátolhatja a vérlemezkék aggregációját és csökkentheti a vérrögképződést. A mechanizmusok azonban nem egyértelműek, és a humán klinikai vizsgálatok korlátozottak és ellentmondásosak. Bár lehetséges, hogy a nagyon nagy dózisok enyhe véralvadásgátló hatást fejthetnek ki, nincs szilárd bizonyíték arra, hogy a kurkuma hatékonyan hígítja a vért. Az állítások, miszerint a kurkuma sűríti a vért, szintén megalapozatlanok, mivel a K-vitamin-tartalom túl alacsony ahhoz, hogy hatással legyen az alvadási faktorokra. Szigorúbb humán vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy valóban megértsük, hogy a kurkuma kölcsönhatásba lép-e a véralvadással. Normális kulináris vagy kiegészítő mennyiségben azonban a kurkuma semlegesnek tűnik a véráramlás és az alvadási funkció szempontjából.