Mennyi kurkuma kell venni, hogy fogyni?

Published:

Fogyni szeretne, és kíváncsi, hogy a kurkuma segíthet-e? A kurkuma egy élénksárga fűszer, amelyet évszázadok óta használnak az indiai konyhában és a gyógyászatban. Nemrégiben a kurkuma a nyugati világban is népszerűvé vált a lehetséges egészségügyi előnyei miatt.

Egyes kutatások szerint a kurkuma fokozhatja a fogyást és a zsírégetést. Ez a cikk áttekinti a bizonyítékokat, és adagolási ajánlásokat ad a kurkuma fogyókúrás használatához.

Mennyi kurkuma kell vennem, hogy fogyás

Hogyan segít a kurkuma a fogyásban?

A kurkuma a kurkumin nevű aktív vegyületet tartalmazza, amely a fűszer élénk színét adja. A kurkumin erőteljes gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkezik, amely többféleképpen is elősegítheti a fogyást.

Íme néhány módja annak, hogy a kurkuma és a kurkumin segíthet a fogyásban:

  • Csökkenti az elhízáshoz kapcsolódó gyulladást. A krónikus gyulladás összefügg az inzulinrezisztenciával és a súlygyarapodással. A kurkumában lévő kurkumin segíthet csökkenteni a gyulladást a szervezetben, javítva az inzulinérzékenységet.
  • Fokozza az anyagcserét. Állatkísérletek azt mutatják, hogy a kurkumin fokozhatja a máj epetermelését, hogy segítse az emésztést és a zsírbontást. A kurkuma fokozhatja a hőtermelést is, ami segít a szervezetnek több kalóriát elégetni.
  • Korlátozza a zsírsejtek növekedését. A kémcsöves vizsgálatok megfigyelték, hogy a kurkumin gátolhatja a zsírsejtek növekedését és terjeszkedését. A zsírsejtek felhalmozódása hozzájárul a súlygyarapodáshoz.
  • Segít szabályozni a súlyszabályozó hormonokat. A kurkuma egyensúlyba hozhatja a leptin és az adiponektin szintjét, az éhségérzetben, a zsírraktározásban és az anyagcserében szerepet játszó hormonokét.
  • Véd az elhízással összefüggő betegségekkel szemben. Az elhízás növeli a betegségek kockázatát, míg a kurkumin védő hatású az olyan betegségekre, mint a szívbetegség, a cukorbetegség és a zsírmájbetegség.

Összefoglalva tehát, a kurkuma és aktív vegyülete, a kurkumin a fogyás több aspektusát is célba veheti, a gyulladástól kezdve az anyagcserén át a zsírsejtek növekedéséig.

Ezután nézzük meg a fogyáshoz szükséges kurkuma konkrét adagját.

Mennyi kurkuma kell venni naponta a fogyás?

A kurkumának nincs hivatalosan ajánlott napi beviteli mennyisége. De a kurkuma fogyást elősegítő hatásait vizsgáló kutatások adnak néhány iránymutatást:

  • 1⁄4-1 teáskanál (1-3 gramm) kurkuma por naponta. Az ebben a tartományban lévő dózisok bizonyítottan csökkentik a gyulladást és elősegítik a zsírégetést. Kezdje napi 1⁄4 teáskanállal, és fokozatosan növelje 1 teáskanálra.
  • Legfeljebb 3 gramm kurkumin naponta. A kurkumin-kiegészítők a kurkuma aktív vegyületeinek koncentrált formáját tartalmazzák. Válassza a piperint tartalmazó kapszulákat a felszívódás fokozása érdekében. Kövesse az adagolási utasításokat.
  • Legfeljebb napi 8 gramm kurkuma kivonat. Egyes kutatások nagyon nagy dózisú kurkuma kivonatokat használnak, mint például a kurkumin-piperin formulák. Ez lehetővé teszi a kurkumin nagyobb mértékű felszívódását. A kiegészítő adagolási ajánlások túllépése előtt egyeztessen orvosával.

A felszívódás maximalizálása érdekében a kurkumát fekete borssal és/vagy egészséges zsírokkal vegye be. A kurkuma étkezés közbeni fogyasztása szintén fokozza a hatást.

Kulcspont: A kutatások különböző dózisú standard kurkuma porokat, kurkumin-kiegészítőket és kurkuma kivonatokat használnak a fogyás előnyei érdekében. Napi 1 teáskanál kurkuma por vagy legfeljebb 3 gramm kurkumin hasznosnak és biztonságosnak tűnik.

Most nézzük meg közelebbről a kurkumával és a fogyással kapcsolatos bizonyítékokat. Áttekintjük a tudományos kutatások legfontosabb megállapításait.

Tudományos kutatás a kurkuma és a fogyás

Számos tanulmány vizsgálta a kurkuma hatását a fogyásra és az elhízással kapcsolatos problémákra:

1. Egy 12 hetes vizsgálat túlsúlyos embereken csökkent BMI-t és hasi zsírt mutatott ki.

Ebben a vizsgálatban 44 túlsúlyos felnőtt 12 héten keresztül naponta kétszer 1 gramm kurkumából származó kurkumát vagy placebót szedett.

A kurkumából származó kurkumát szedő csoportnak a vizsgálat végére jelentősen alacsonyabb volt a BMI-je és a hasi zsírszövete. A trigliceridszintjük is csökkent.

Kulcsfontosságú részletek: 1 gramm kurkuma kurkumin naponta kétszer jelentősen csökkentette a BMI-t és a hasi zsírt mindössze 12 hét alatt.

2. 8 hét kurkumin csökkentette a testzsírt elhízott felnőtteknél

Ebben a kis vizsgálatban 30 elhízott felnőtt vett részt, akiket három csoportra osztottak:

  • Placebo
  • Alacsony dózisú kurkumin (1 gramm/nap)
  • Nagy dózisú kurkumin (2 gramm/nap)

8 hét elteltével a kurkumin csoportokban jelentősen csökkent a testzsír százalékos aránya. A nagyobb dózisú csoportban kevesebb volt a hasi zsír és az általános súlycsökkenés is.

Kulcsfontosságú részletek: Napi 1-2 gramm kurkumin segített csökkenteni a teljes testzsírt és a hasi zsírt elhízott egyéneknél.

3. A kurkumin fokozta a fogyást a metabolikus szindrómában szenvedőknél

A metabolikus szindrómában szenvedők általában makacsabb túlsúllyal rendelkeznek, és nehezebben veszítenek zsírt.

Ebben a vizsgálatban 117 metabolikus szindrómában szenvedő személyt kezeltek kurkuminnal vagy placebóval 30 napig. A kurkuminos csoport lényegesen több testzsírt veszített, mint a placebocsoport.

Kulcsfontosságú részletek: A kurkumin-kiegészítés támogatta a zsírégetést az elhízásra és súlygyarapodásra hajlamos embereknél.

4. A kurkuma csökkentette a gyulladást és javította az antioxidáns állapotot.

A krónikus gyulladás és az oxidatív stressz összefügg az elhízással és a fogyási problémákkal. Ez a tanulmány a kurkumin hatását vizsgálta a nem alkoholos zsírmájbetegségben szenvedő, túlsúlyos embereknél.

1 gramm kurkumin 8 héten át történő szedése csökkentette a gyulladásos markerek, például a CRP szintjét. Emellett növelte a vér antioxidáns szintjét is.

Kulcsfontosságú részletek: A kurkuma szedése csökkentette az elhízással összefüggő gyulladást és növelte a védő antioxidánsokat.

5. A kurkumin megakadályozta a súlygyarapodást a magas zsírtartalmú étrenddel táplált egereknél

Az állatkísérletek következetesen a kurkumin súlycsökkentő előnyeit mutatják.

Egy vizsgálatban elhízott, magas zsírtartalmú étrenddel táplált egereket 12 héten át kurkumin-kivonattal kezeltek. A kurkumin megakadályozta az egerek testtömegének növekedését a kezeletlen csoporthoz képest.

Kulcsfontosságú részletek: A kurkumin-kivonatok gátolták az elhízásra hajlamos egerek súlygyarapodását magas zsírtartalmú diétán. Emberi vizsgálatok hasonló zsírégető előnyöket mutatnak.

Összességében számos tanulmány megfigyelte, hogy a standardizált kurkuma és kurkumin kiegészítők elősegíthetik a fogyást és csökkenthetik a hasi zsírt. Az előnyök különösen erősek lehetnek azoknál az embereknél, akiknek elhízásuk vagy súlyukkal kapcsolatos egészségügyi problémáik vannak.

Most nézzünk meg néhány tippet a kurkuma szedésére a fogyás eredményeinek maximalizálása érdekében.

Tippek figyelembe kurkuma fogyás

Kövesse ezeket a tippeket, hogy a legtöbbet hozza ki a kurkumából a fogyás érdekében:

  • Kombináljuk a fekete borssal. A fekete borsban található aktív vegyület, a piperin akár 2000%-kal is fokozhatja a kurkumin felszívódását. Csak 1/4 teáskanálnyit adjon az ételekhez kurkumával.
  • Főzzük olajjal. A kurkumin zsírban oldódik, így a kurkuma receptek olajban való főzése fokozhatja a felszívódást.
  • Étkezés közben vegye be. A kurkuma kiegyensúlyozott étkezés részeként történő fogyasztása javítja a felszívódást és az előnyöket.
  • Igyon kurkuma teát. A gyulladáscsökkentő teához forró vízben 5 percig főzzük a reszelt kurkumát. Adjunk hozzá citromot, mézet vagy gyömbért.
  • Használjon kurkuma-kiegészítőket. Keresse a piperint vagy kurkuma kivonatot tartalmazó készítményeket a maximális előnyök elérése érdekében. Kövesse az adagolási utasításokat.
  • Kombinálja a testmozgással. A kurkuma aktív életmóddal és egészséges étrenddel párosítva működik a legjobban a fogyási célok elérése érdekében.
  • Beszéljen orvosával. Ellenőrizze, hogy a kurkuma biztonságos-e az Ön számára, ha gyógyszereket szed vagy valamilyen egészségügyi problémája van.

Legyen türelmes, amikor kurkumát szed a fogyás érdekében. Több hétbe is beletelhet, mire a mérlegen észreveszik a hatást. A legjobb zsírégető eredmények érdekében tegye a kurkumát az egészséges életmód részévé.

Óvintézkedések, amikor figyelembe kurkuma fogyás

A kurkuma általában nagyon biztonságos, különösen a főzéshez jellemzően használt mennyiségek fogyasztása esetén. Van azonban néhány óvintézkedés, amelyet szem előtt kell tartani:

  • Terhesség alatt kerülje a gyógyszeres mennyiségek szedését. Nagy dózisok nem ajánlottak.
  • A kurkumin ronthatja a GERD vagy a fekély tüneteit, ha önmagában, éhgyomorra szedik. Étellel együtt kell bevenni.
  • 2 héttel a tervezett műtét előtt hagyja abba a kurkuma szedését, mivel az hígíthatja a vért.
  • Ellenőrizze a kölcsönhatásokat, ha vérhígítót vagy gyomorsavcsökkentő gyógyszereket szed.
  • Egyesek allergiásak vagy érzékenyek lehetnek a kurkumára és a kurkumára. Kezdje alacsony dózisokkal, és figyelje az esetleges reakciókat.

Ügyeljen arra, hogy jó minőségű kurkuma port vagy kiegészítőket vásároljon, hogy elkerülje a hamisított termékeket. Mindig gondosan kövesse az adagolási utasításokat.

Ítélet

A kurkuma egy erőteljes gyógyfűszer, amely számos egészségügyi előnnyel jár, többek között a fogyás támogatásával. A kurkumin hatóanyag a gyulladást, az anyagcserét, a zsírsejtek növekedését és a testsúlyszabályozás egyéb aspektusait célozhatja meg.

A kutatások szerint 1⁄4-1 teáskanál kurkuma por vagy akár 3 gramm kurkumin a kiegészítőkből elősegítheti a zsírégetést. A nagyobb dózisok is hatásosak lehetnek.

Az eredmények maximalizálása érdekében párosítsa a kurkumát egészséges étrenddel, aktív életmóddal és a cikk egyéb tippjeivel. A kurkuma használata a fogyás érdekében a legtöbb ember számára biztonságos, ha az ajánlott konyhai vagy kiegészítő adagokban használják.

A kurkuma ízletes és színes kiegészítője az egészséges recepteknek. Próbáljon meg több kurkumát beépíteni az étrendjébe, hogy kihasználhassa a fűszer sokoldalú előnyeit a fogyás és az általános egészség szempontjából.

Gyakran ismételt kérdések

Mi a legjobb napszak a kurkuma szedésére?

A kurkuma- vagy kurkumin-kiegészítők szedésének legjobb ideje a reggeli órákban van. A kurkumát reggelivel vagy ebéddel vegye be a felszívódás fokozása érdekében. A kurkumin körülbelül 12 órán át marad a szervezetben. Kerülje az esti, lefekvéshez közeli szedését.

Edzés előtt vagy után vegyek be kurkumát?

A legjobb, ha a kurkuma- vagy kurkumin-kiegészítőket körülbelül 45-60 perccel az edzés előtt veszi be. A kurkumin természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek enyhíteni az ízületi fájdalmakat az edzés során. A fűszer a keringést is fokozza.

Vajon a kurkuma segít elveszíteni a hasi zsírt?

A kutatások azt mutatják, hogy a kurkumában lévő kurkumin kifejezetten a hasi zsír és a zsigeri zsír ellen irányulhat, amely a szervek körül gyűlik össze. A kurkuminoid C3 Complex® formuláról kiderült, hogy jobban csökkenti a derékbőséget, mint a placebo. Vegyen be naponta 500-1000 mg-ot.

Kombinálhatom a kurkumát almaecettel?

Igen, a kurkuma és az almaecet népszerű kombinációja, amelyet néhányan fogyókúrás céllal használnak. Mindkettőről azt tartják, hogy szabályozza a vércukorszintet, fékezi az étvágyat és zsírt éget. Keverjünk el egyenként 1/2 teáskanálnyit meleg vízben, és igyuk meg naponta. A lehetséges mellékhatások közé tartoznak az emésztési problémák.

Milyen élelmiszerek fokozzák a kurkuma felszívódását?

Az egészséges zsírok a legjobbak a kurkumin kurkumából való felszívódásának növelésére. Párosítsd a kurkumát tojással, avokádóval, diófélékkel, magvakkal, olívaolajjal, kókusztejjel vagy teljes zsírtartalmú tejtermékekkel. A fekete bors és a piperin szintén fokozza a felszívódást.

Szedhetek kurkumát, ha cukorbeteg vagyok?

A kurkuma segíthet a vércukorszint csökkentésében és az inzulinrezisztencia mérséklésében. Azonban zavarhatja a cukorbetegség elleni gyógyszereket, és alacsony vércukorszintet okozhat. Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt a kurkumát cukorbetegség esetén alkalmazná. Figyelje szorosan a vércukorszintet.

Biztonságos a kurkuma hosszú távú szedése?

A legtöbb tanulmány azt mutatja, hogy a kurkuma és kurkumin kiegészítők napi 2-3 hónapos szedése a legtöbb ember számára biztonságos. Az egyetlen lehetséges mellékhatás a hosszú távú nagy dózisok esetén a gyomorpanaszok. De a kulináris mennyiségek hosszú távon nagyon biztonságosak.

Segítenek a kurkuma-kiegészítők, ha PCOS-em van?

A kurkuma potenciálisan segíthet a policisztás ovárium szindróma (PCOS) olyan tüneteinek kezelésében, mint a túlsúly és a testszőrzet növekedése. A gyulladáscsökkentő hatás az inzulinrezisztencia ellen küzdhet. De még több tanulmányra van szükség a kurkuma-kiegészítők PCOS esetén történő alkalmazásáról.

Adhatok a gyermekemnek kurkumát?

A kurkumát Indiában hagyományosan gyermekek és felnőttek is használják az ételekben. A kurkuma/kurkumin étrend-kiegészítők azonban csak 12 évesnél idősebb gyermekek számára ajánlottak. A kurkuma kis mennyiségben biztonságos a gyermekek étrendjében. De előbb egyeztessen a gyermekorvossal.

Mi a jobb a fogyáshoz: kurkuma por vagy kiegészítők?

Mind a kurkuma por, mind a kurkumin kiegészítők támogathatják a fogyást. A kurkuma por a teljes gyógynövény előnyeit biztosítja, míg a kiegészítők koncentrált, standardizált kurkumint tartalmaznak. A kettő kombinálása egymást kiegészítő hatást biztosít. Kövesse az adagolási ajánlásokat.

Összefoglaló

A kurkuma és kulcsfontosságú vegyülete, a kurkumin a fogyás és a zsírégetés különböző aspektusait célozza meg. A kurkumin küzd az elhízáshoz kapcsolódó gyulladások ellen, növeli az epetermelést a jobb emésztés és a zsírbontás érdekében, korlátozza a zsírsejtek terjeszkedését, szabályozza a leptint és az adiponektint az éhségérzet és az anyagcsere szabályozása érdekében, és véd az elhízáshoz kapcsolódó olyan állapotokkal szemben, mint a szívbetegség és a cukorbetegség. Kutatások szerint napi 1⁄4-1 teáskanál (1-3 gramm) kurkuma por vagy akár 3 gramm kurkumin étrend-kiegészítőből származó napi adagja csökkentheti a BMI-t, csökkentheti a testzsírt és a hasi zsírt, és már 8-12 hét alatt fokozhatja a fogyást. Az adagolási irányelvek betartása, a piperinnel és olajokkal való kombinálás a felszívódás érdekében, valamint a diétával és testmozgással való párosítás maximalizálhatja a kurkuma fogyás előnyeit. A kurkuma nagy dózisai a legtöbb ember számára nagyon biztonságosak, ha étellel együtt fogyasztják, de még több kutatásra van szükség a hosszú távú használatról és a gyógyszerekkel való lehetséges kölcsönhatásokról. Több kurkuma beillesztése az egészséges életmódba hatékony, ízletes módja a fogyás elősegítésének.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső