A kurkuma segít a fogyásban?

Published:

A kurkuma világszerte az egyik legnépszerűbb fűszerré vált. Ezt az élénksárga fűszert gyakran használják currykben és mártásokban.

De segíthet-e a fogyásban, ha több kurkumát teszünk az étrendünkbe?

A kurkuma egy kurkumin nevű aktív vegyületet tartalmaz. A kurkuminról úgy gondolják, hogy számos egészségügyi előnnyel jár, beleértve a potenciális fogyókúrás tulajdonságokat is.

Ez a cikk a kurkuma fogyókúrás felhasználása mögött álló kutatásokba merül. Megtudhatja, hogyan működik, milyen előnyei vannak, és mennyi kell belőle naponta.

Vajon kurkuma segít a fogyás

Hogyan segít a kurkuma a fogyásban?

A kurkuma a kurkumin hatóanyagot tartalmazza.

A kurkumin erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő szer. Emellett pozitívan hat számos biomarkerre, amelyek szerepet játszanak az elhízásban és az anyagcsere-betegségekben.

Íme néhány a kurkuma és a kurkumin zsírégetést segítő hatásai közül:

  • Csökkenti a gyulladást - A krónikus, alacsony szintű gyulladás összefügg a súlygyarapodással és a hasi zsírral. A kurkumin egy erős gyulladáscsökkentő, amely segíthet csökkenteni a gyulladást és az ebből eredő elhízást.
  • Javítja az anyagcserét - A kurkumin segíthet a zsíranyagcsere szabályozásában, ami segíthet a szervezetnek több kalóriát és zsírt elégetni.
  • Elnyomja a zsírszövet növekedését - A kutatások szerint a kurkumin segíthet csökkenteni a zsírszövet növekedését és kialakulását.
  • Véd az elhízással összefüggő betegségekkel szemben - A kurkumában található antioxidánsok védelmet nyújtanak az inzulinrezisztencia, a hiperlipidémia és más, elhízással összefüggő hatások ellen.

Egyszerűen fogalmazva, a kurkumában található vegyületek pozitívan befolyásolhatják az elhízásban és a súlygyarapodásban szerepet játszó számos biológiai mechanizmust.

Most nézzük meg közelebbről a kutatást.

A kutatások szerint a kurkuma segíthet a fogyásban?

Több tucat tanulmány vizsgálta, hogy a kurkuma és a kurkumin hogyan befolyásolja a testsúlyt és az elhízással kapcsolatos betegségeket.

Az alábbiakban áttekintjük a legfontosabb kutatásokat:

Curcumin mutatja ígéretes a fogyás állatokban

  • Elhízott egerek és patkányok esetében a kurkumin pótlása segített csökkenteni a testsúlyt, a lipidszinteket és a fehér zsírszövetet.
  • Egy egereken végzett vizsgálat szerint a kurkumin ugyanolyan hatékony volt a testzsír felhalmozódásának csökkentésében, mint egy lipázgátló gyógyszer.
  • Egy másik patkányvizsgálat kimutatta, hogy a kurkumin-kiegészítés hatékonyabban csökkentette a testtömeget, a testzsírt és a zsigeri zsírt, mint az étrendi változtatások önmagukban.

A humán klinikai kísérletek vegyes eredményeket mutatnak

A humán klinikai vizsgálatokban az eredmények vegyesebbek voltak:

  • Számos tanulmány kimutatta, hogy a kurkumin/kurkuma javíthatja a BMI-t, a testzsírt, a derékkörfogatot és a kapcsolódó biomarkereket.
  • Más vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a kurkumin minimális hatással van az antropometriai mérésekre (testzsír, testsúly, BMI).
  • Nagyobb léptékű, hosszabb klinikai vizsgálatokra lehet szükség ahhoz, hogy a kurkumin súlycsökkentő hatását embereken is bizonyítani lehessen.

Bár még több kutatásra van szükség, a jelenlegi bizonyítékok arra utalnak, hogy a kurkuma és a kurkumin jótékony kiegészítője lehet a fogyókúrás étrendnek.

Top 5 módja a kurkuma segíthet fogyni

A jelenlegi kutatások alapján itt van néhány módja annak, hogy a kurkuma lendületet adhat a fogyókúrás erőfeszítéseknek:

1. Csökkenti a gyulladást

A krónikus gyulladás összefügg a súlygyarapodás és az elhízás fokozott kockázatával.

A kurkumában lévő kurkumin természetes gyulladáscsökkentő. Úgy működik, hogy csökkenti a gyulladáskeltő citokinek kifejeződését.

A kurkuma rendszeres szedése csökkentheti a gyulladást és támogathatja a fogyást.

2. Javítja az antioxidáns állapotot

Az elhízás gyakran együtt jár a fokozott oxidatív stresszel. Ez tovább fokozhatja a gyulladást és a zsírfelhalmozódást.

A kurkumin erős antioxidáns. Fokozza a szervezet természetes antioxidáns enzimjeit, és segít megelőzni az oxidatív károsodást.

Ezek az antioxidáns hatások támogathatják az anyagcsere egészségét és a fogyást.

3. Szabályozza a lipid anyagcserét

A diszregulált lipidanyagcsere túlzott zsírsavtermeléshez és -raktározáshoz vezet. Ez hozzájárul az elhízáshoz és az anyagcsere-betegségekhez.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a kurkumin képes modulálni a lipidanyagcserét. Segít elnyomni a zsírsejtek szaporodását, és csökkenti a keringő zsírsavakat és triglicerideket.

A lipidanyagcsere egyensúlyban tartása kurkumával elősegítheti a zsírégetést.

4. Véd az elhízással összefüggő betegségekkel szemben

Az elhízás növeli a betegségek kockázatát, beleértve a cukorbetegséget, a zsírmájat, a szív- és érrendszeri betegségeket, sőt a rákot is.

A kurkumában lévő kurkumin számos ilyen hatás ellen védelmet nyújthat. Tanulmányok szerint csökkentheti az inzulinrezisztenciát, a májzsír felhalmozódását és a magas koleszterinszintet.

Az elhízással kapcsolatos hatások megelőzésével a kurkuma segít támogatni az anyagcsere egészségét, ami segíti a fogyást.

5. Fokozza a fogyást a diétától és a testmozgástól

A kutatások szerint a kurkuma és a kurkumin fokozhatja a diéta és a testmozgás eredményeit.

Egy vizsgálatban a kurkumin aerob edzéssel kombinálva hatékonyabban csökkentette a testzsírt, mint a testmozgás önmagában.

A kurkuma hozzáadása az életmódjához felerősítheti az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás hatásait.

Mennyi kurkuma kell venni naponta a fogyás?

A zsírégetés érdekében napi 1⁄4-1 teáskanál (1-3 gramm) kurkuma por fogyasztása a cél. Adhatja olyan ételekhez, mint a curryk, turmixok és az aranyló tej.

Koncentráltabb dózis esetén naponta 400-600 mg standardizált kurkumin-kivonatot szedjen. Ez 1-3 teáskanál kurkuma pornak felel meg.

Ügyeljen arra, hogy a kurkumát fekete borssal kombinálja. A borsban található piperin akár 2000%-kal növeli a kurkumin felszívódását!

A kurkuma/kurkumin étrend-kiegészítők szedésekor mindig kövesse az adagolási irányelveket. A kurkuma esetében a több nem feltétlenül jobb.

A Bottom Line - Kell, hogy a kurkuma a fogyás?

A kutatások szerint a kurkuma és aktív vegyülete, a kurkumin segíthet a zsírégetésben és a testsúlycsökkentésben.

Az elhízásban és az anyagcsere-betegségekben szerepet játszó számos biológiai mechanizmusra hatással van. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai különösen előnyösnek tűnnek.

Bár az emberi adatok korlátozottak, az állatokon és sejteken végzett kutatások ígéretesnek tűnnek. A kurkuma biztonságossága és további egészségügyi előnyei miatt érdemes megfontolni az egészséges táplálkozás és az aktív életmód mellett.

Mint minden kiegészítő esetében, beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, mielőtt kurkumát adna a kezeléséhez. A legjobb fogyás érdekében mindenképpen párosítsa egészséges táplálkozással és fizikai aktivitással.

És ne feledje - a gyors megoldások hosszú távon nem működnek. De a bizonyítékokon alapuló természetes jogorvoslatok, mint például a kurkuma, hozzáadása a napi rutinjához fel tudja tölteni a zsírégetést!

Mi a kurkuma?

A kurkuma a kurkuma növényből származó fűszer. Általában ázsiai ételekben használják, és ez adja a curry sárga színét. A kurkuma kurkuminoidokat tartalmaz, olyan aktív vegyületeket, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. A leginkább vizsgált kurkuminoid a kurkumin.

Hogyan kell szedni a kurkumát a fogyásért?

A testtömeg-szabályozáshoz napi 1-3 gramm kurkuma por fogyasztása a cél. Ez körülbelül 1⁄4-1 teáskanálnyi mennyiséget jelent. Adhatja az ételekhez, turmixokhoz és teához. Koncentrált dózisért napi 400-600 mg kurkumin-kiegészítőt szedjen piperinnel.

Mikor kell szedni a kurkumát?

Az időzítés nem tűnik túlságosan fontosnak. A nap folyamán bármikor szedhet kurkuma-kiegészítőket vagy adhat kurkuma port az ételekhez. Az étkezéssel együtt történő bevétel fokozhatja a felszívódást. A gyulladáscsökkentő hatás érdekében fontolja meg a reggeli és esti szedését.

Vannak-e mellékhatások vagy biztonsági aggályok?

A kurkuma a legtöbb ember számára nagyon biztonságos. Enyhe mellékhatások lehetnek a kiütések, fejfájás vagy gyomorpanaszok, ha nagy dózisban szedjük. Kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, például vérhígítókkal és cukorbetegség elleni gyógyszerekkel. A kurkuma-kiegészítők szedése előtt beszéljen orvosával.

Mennyi idő, amíg eredményeket lát a fogyás?

Mint a legtöbb természetes táplálékkiegészítő, a kurkuma sem csodaszer a fogyáshoz. Időbe telik, amíg eredményeket látunk. A következetesség a kulcs. A gyulladásban, a testzsírban és az anyagcsere-markerekben 8-12 héten belül finom változásokat észlelhet.

A kurkuma főzése csökkenti annak egészségügyi előnyeit?

Egyes kutatások szerint a hő kissé csökkentheti a kurkumin koncentrációját és biológiai hozzáférhetőségét. A kurkuma főzése azonban nem szünteti meg annak előnyeit. A hatékonyság maximalizálása érdekében a kurkumát a főzés végén adjuk hozzá. A kurkuma fekete borssal történő fogyasztása fokozza a felszívódást.

A kurkuma segíthet a fogyás fenntartásában?

Igen, a kurkuma többféleképpen is támogathatja a súly megtartását. Gyulladáscsökkentő hatása segít szabályozni az anyagcserét és az éhséghormonokat. Ez megkönnyíti az egészséges étrend betartását és a súlyvisszaszerzés megelőzését. A kurkuma csökkenti az elhízáshoz hozzájáruló olyan tényezőket is, mint a gyulladás és az inzulinrezisztencia.

Összefoglalva, a kurkuma egy biztonságos, természetes módja annak, hogy a megfelelő étrend és testmozgás mellett a fogyásra irányuló erőfeszítéseknek lendületet adjon. Előnyei idővel felhalmozódnak, ezért legyen türelmes, és tegye a kurkumát a napi rutin részévé.

Összefoglaló

A kurkuma kurkumát tartalmaz, egy antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkező vegyületet, amely elősegítheti a zsírégetést. Állatkísérletek kimutatták, hogy a kurkumin csökkenti a testsúlyt, a testzsírt és a lipidszintet elhízott alanyoknál. Az embereken végzett klinikai vizsgálatok vegyes eredményeket mutatnak, egyes tanulmányok a BMI és a testzsír csökkentését, míg mások minimális hatást mutatnak. A kutatások szerint a kurkumin hatással van az elhízásban szerepet játszó biológiai mechanizmusokra, például a gyulladásra, az oxidatív stresszre és a lipidanyagcsere szabályozására. A fogyás érdekében törekedjen napi 1-3 gramm kurkuma porra vagy 400-600 mg kurkumin-kiegészítőre fekete borssal párosítva. Bár nem jelent csodaszert, a kurkuma hozzáadása az egészséges életmódhoz anyagcsere-előnyöket biztosíthat, és idővel fokozhatja a diétából és testmozgásból származó fogyást. További humán kutatásokra van szükség, de biztonságosságát tekintve a kurkuma megfontolandó. A kurkuma-kiegészítők szedése előtt beszéljen orvosával.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső