Vajon kurkuma fehéríti a fogakat?

Published:

A kurkuma az utóbbi években hihetetlenül népszerű fűszerré és étrend-kiegészítővé vált. Az élénk sárga-narancssárga színéről ismert kurkuma egy kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, amelyet számos lehetséges egészségügyi előnnyel hoznak összefüggésbe. Egyesek azt állítják, hogy a kurkuma természetes módon fehéríti és ragyogóbbá teszi a mosolyt. De vajon van-e ebben valami igazság? Nézzük meg közelebbről, mit mondanak a kutatások.

Vajon kurkuma fehéríti a fogakat

Hogyan működik a kurkuma a fogak fehérítésére?

A kurkuma egy kurkumin nevű vegyületet tartalmaz, amely a fűszer jellegzetes színét adja. A kurkumin erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő szer. Egyes kutatások szerint a kurkumin fogfehérítő képességgel is rendelkezhet:

  • Eltávolítja a felületi foltokat - A kurkumában található antioxidánsok segíthetnek eltávolítani a fogak felszínén lévő foltokat, amelyeket az ételek, italok és a dohányzás okoz. A kurkuma segít súrolni a lerakódásokat csiszolóanyagok nélkül.
  • Küzd a lepedék és a baktériumok ellen - A kurkumin antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek meggátolni a lepedék és a baktériumok szaporodását a szájban. Ez megakadályozhatja a fogkő kialakulását és a fogszuvasodást.
  • Természetes fehérítőszer - A kurkumában lévő vegyületekről úgy gondolják, hogy természetes módon fehérítik a fogakat és fehérebbé teszik a felületet. További kutatásokra van szükség, de a korai tanulmányok ígéretesnek tűnnek.
  • Megelőzi a jövőbeli foltokat - A kurkumin gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek megelőzni az ínygyulladást és a fogágybetegségeket, amelyek a fogak elszíneződéséhez vezethetnek.

Tehát elméletben, kurkuma kínál természetes módja annak, hogy finoman emelje felszíni foltok a fogak, miközben védi őket a jövőbeni elszíneződés. De mit mondanak a kutatások arról, hogy mennyire hatékony valójában?

Mit mond a kutatás a kurkuma fogfehérítés?

Van néhány feltörekvő kutatás, amely a kurkuma fogfehérítő potenciálját mutatja, de az általános bizonyítékok korlátozottak:

  • A kémcsöves vizsgálatok megállapították, hogy a kurkumin hatékonyan eltávolíthatja a foltokat a fogakról. Emberi vizsgálatokra azonban még szükség van.
  • A korai állatkísérletek azt mutatják, hogy a kurkumin gátolhatja a plakkok kialakulását. Ez segíthet megelőzni a fogkő kialakulását és a fogkő elszíneződését.
  • Egy 2011-es tanulmány szerint a kurkuminos fogkrém ugyanolyan hatékonyan fehéríti a fogakat, mint a szilícium-dioxidot tartalmazó hagyományos fehérítő fogkrém.
  • Egy 2014-es kis tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a kurkumin gél 6 hét alatt kissé hatékonyabb volt a fogfehérítésben, mint a hagyományos peroxid gél.
  • Összességében nagyon kevés klinikai vizsgálat vizsgálta a kurkuma emberi fogakra gyakorolt hatását. Szigorúbb, nagyszabású humán vizsgálatokra van szükség.

Bár ezek az előzetes eredmények ígéretesek, messze nem meggyőzőek. Sokkal több kutatásra van szükség ahhoz, hogy meghatározzuk a kurkuma valódi hatékonyságát a természetes fogfehérítésben.

Hogyan használjuk a kurkuma fehérebb fogakat

Van néhány különböző módon lehet próbálni segítségével kurkuma potenciálisan fehéríti a fogakat. Ne feledje, hogy a bizonyítékok korlátozottak, ezért mérsékelje az elvárásait. Íme néhány népszerű lehetőség:

1. Kurkuma fogkrém

Keressen olyan fogkrémet, amely kurkumát tartalmaz összetevőként. A kurkuma rendszeres fogmosással segíthet a felszíni foltok eltávolításában a fogakról. A fogszuvasodás elleni védelem érdekében mindenképpen fluoridot tartalmazó fogkrémet válasszon. Legalább naponta kétszer mosson fogat.

2. Kurkuma por

Tudod, hogy egy kurkuma fogfehérítő paszta keverésével kurkuma por citromlé vagy kókuszolaj. Vigye fel a fogakra, és hagyja hatni 2-3 percig, mielőtt leöblíti. Használjon puha sörtéjű kefét, hogy elkerülje a zománc sérülését. Ismételje meg hetente 1-2 alkalommal.

3. Kurkuma víz

Forralja fel a kurkuma port vízben, hogy antioxidánsokban gazdag teát készítsen. Hagyja kihűlni, majd a folyadékot néhány percig a fogai körül forgatva köpje ki. Az elmélet szerint a kurkumin beszivárog a fogak réseibe, és segít fehéríteni a fogakat.

4. Professzionális fehérítő termékek

Néhány fogorvosi rendelő már kínál professzionális fehérítő zseléket, öblítőket és fogkrémeket, amelyek kurkumát tartalmaznak. A hatékonyságukra vonatkozó bizonyítékok azonban csak anekdotikusak. Beszéljen fogorvosával, mielőtt kipróbálna bármilyen professzionális kurkumás fogfehérítő terméket.

Függetlenül attól, hogy melyik módszert választja, fontos, hogy reális elvárásai legyenek. A kurkuma nem valószínű, hogy drámaian fehéríti vagy fehéríti a fogakat. A legjobb esetben finoman felszínre hozhatja a felszíni foltokat, és segíthet megelőzni a jövőbeli elszíneződéseket. Az eredmények egyénenként változnak.

A kurkuma lehetséges előnyei a szájüregi egészségre

A lehetséges fehérítő hatások mellett a kurkuma egyéb előnyöket is biztosíthat a fogászati és általános egészségi állapotra:

  • Antioxidánsokat tartalmaz, amelyek semlegesítik a káros szabad gyököket.
  • Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek csökkenteni az ínygyulladást.
  • Gátolhatja a szuvasodást okozó baktériumok szaporodását a szájban.
  • Védelmet nyújthat az ínygyulladás, a fogágybetegség és a szájüregi rák ellen.
  • Frissítheti a leheletet a baktériumok és a lepedék felhalmozódásának csökkentésével.
  • Természetes alternatívája a durva súrolószereknek és fehérítőknek

Ismétlem, több kutatásra van szükség ahhoz, hogy megerősítsük a kurkuma számos javasolt egészségügyi előnyét. De a kurkuma hozzáadása a szájhigiéniai kezeléshez biztosan nem fog ártani, amíg nem viszi túlzásba.

A kurkuma biztonságos a fogak számára?

A kurkuma általában nagyon biztonságosnak tekinthető az Ön egészségére és mosolyára nézve. Van azonban néhány lehetséges hátránya, amellyel tisztában kell lennie:

  • Átmenetileg sárgára festi a fogakat - A kurkuma sárgára színezi a fogakat, de ezt le lehet mosni. Használata után öblítse ki a száját.
  • Irritálhatja az ínyt és az arcot - A kurkumában lévő olajok enyhe irritációt okozhatnak a szájban. Bármilyen kellemetlen érzés esetén hagyja abba a használatát.
  • Kerülje a fogászati munkákat - A kurkuma elszínezheti a fogtöméseket, koronákat vagy műfogsorokat, ha hagyja állni. Használjon puha kefét.
  • Nem helyettesíti a fogmosást/fogmosást - A kurkuma nem helyettesíti a napi szájhigiéniai rutint. Tartsa meg a napi 2-3-szori fogmosást és a napi egyszeri fogselyem használatát.
  • Kölcsönhatásba léphet a gyógyszerekkel - konzultáljon fogorvosával, mielőtt kipróbálná a kurkumát, ha bármilyen gyógyszert szed, vagy egészségügyi problémái vannak.

Ha alkalmanként használjuk utasítás szerint, kurkuma biztonságosnak tekinthető az egészséges fogak és íny. De a túlzásba vitel visszafelé sülhet el, és fogérzékenységet vagy elszíneződést okozhat.

Professzionális fogfehérítés lehetőségek

Míg kurkuma potenciálisan világosítani a fogak, drámai fehérítő eredmények, professzionális fogászati kezelések sokkal hatékonyabbak. Íme néhány ipari szabványos lehetőség:

Irodai fogfehérítés

A fogorvosok magas koncentrációjú peroxid-alapú gélt használnak fény- vagy lézerenergiával együtt, hogy egy látogatás során gyorsan, több árnyalattal fehérítsék a fogakat. Ez biztosítja a leggyorsabb eredményt, de drága lehet.

Egyedi fogfehérítő tálcák

A fogorvos személyre szabott, az Ön fogaihoz illeszkedő tálcákat készít, majd peroxid gélt ad Önnek, amelyet otthon a tálcákba helyezhet. Általában napi 1-2 órán keresztül viseli 1-2 héten keresztül, amíg el nem éri a kívánt fehérítést. Megfizethetőbb, mint a rendelőben végzett kezelések.

Over-the-Counter fehérítő csíkok

Az alacsony peroxid-koncentrációjú fehérítő csíkok napi használat mellett több hét alatt fokozatosan fehérítik a fogakat. Kényelmes és olcsó, de az eredmények kevésbé drámaiak a professzionális kezelésekhez képest.

A jelentős, tartós fogfehérítéshez a legjobb eredményt a professzionális lehetőségek, például a rendelőben történő fogfehérítés és az egyedi tálcák biztosítják. Mindig beszéljen fogorvosával, mielőtt bármilyen fogfehérítő kezelésnek alávetné magát.

Kurkuma fogfehérítés

Vannak előzetes bizonyítékok arra, hogy a kurkuma fehérítheti a fogakat, de az eredmények nem lesznek olyan drámai, mint a professzionális fogfehérítés. A kurkuma nem valószínű, hogy drasztikusan fehéríti vagy megváltoztatja a fogak színét.

A kurkuma azonban úgy tűnik, hogy viszonylag biztonságos a fogak számára, és más szájüregi egészségügyi előnyöket is biztosíthat. A kurkuma heti 1-2 alkalommal történő hozzáadása a fogászati kezeléshez segíthet a felszíni foltok feloldásában és idővel gyengéden ragyogóbbá teheti a mosolyát.

De ne hagyjon fel a rendszeres fogmosással, fogselyemmel és fogtisztítással a kurkuma javára. A kurkuma nem helyettesítheti a professzionális fogászati kezeléseket, ha jelentős fogfehérítésre vágyik.

Mindig beszéljen fogorvosával, mielőtt kipróbálná a kurkumás fogkrémet, porokat vagy egyéb kurkuma alapú fehérítő szereket. És vigyázzon, hogy ne vigye túlzásba, mivel a túlzott kurkuma potenciálisan ínyirritációt vagy elszíneződést okozhat.

A mértékletesség és a diszkréció a legfontosabb, ha azt szeretné, hogy kísérletezni kurkuma természetes fogfehérítés. Tekintsünk a kurkuma, mint inkább kiegészítő fogászati segédeszköz, mint egy csoda fogfehérítő. Állítson fel reális elvárásokat, és párosítsa hagyományos megelőző fogászati kezeléssel a legjobb mosolyáért.

Gyakran ismételt kérdések a kurkuma fogfehérítéshez

A kurkuma biztonságos a fogzománc és a fogkoronák számára?

Igen, ha megfelelően használják a kurkumát, az biztonságos a zománc számára. A kurkuma csiszolóhatása nagyon alacsony, és nem valószínű, hogy károsítja a zománcot. Ügyeljen arra, hogy alaposan öblítse le a kurkumát a fogakról és a fogászati munkákról, hogy megelőzze az átmeneti elszíneződést. Kerülje az agresszív fogsikálást kurkumával.

Milyen gyakran használhatom a kurkumát a fogaimra?

Korlátozza kurkuma fogászati kezelések 1-2 alkalommal hetente legfeljebb. A kurkuma túl gyakori használata érzékenységet vagy elszíneződést okozhat. A legjobb, ha nem minden nap, hanem alkalmanként, kiegészítő fehérítőszerként használja a kurkumát.

Mennyi idő, amíg eredményeket látok a kurkuma használatával?

Ne várjon egyik napról a másikra eredményeket. Több hétig is eltarthat a kurkuma rendszeres használata, hogy még a finom fehérítő hatást is észrevegye. És a kurkuma nem fehéríti vagy változtatja meg drámaian a fogak színét. Legyenek reális elvárásai a természetes kurkuma gyógymódok használatakor.

Használhatom a kurkumát, ha fogszabályzóm van?

Igen, de ügyeljen arra, hogy alaposan öblítse le a kurkumát a fogszabályzójáról. A kurkuma átmenetileg elszínezheti a fogszabályozó ragasztót, ha hagyja állni. Kurkuma használatakor kerülje az agresszív fogkefélést a fogszabályzó körül.

A kurkuma fehéríti a koronákat, kupakokat vagy furnérokat?

A kurkuma nem képes megváltoztatni a fogkoronák, fogsapkák, furnérok vagy más fogpótlások saját színét. Segíthet eltávolítani néhány külső foltot, de ne számítson drámai fehérítésre. Kerülje, hogy a kurkuma a fogpótlások belsejébe kerüljön.

Használhatom a kurkumát, ha terhes vagyok?

Beszélje meg szülész-nőgyógyászával, mielőtt terhesség alatt kurkuma-kiegészítőket vagy kiterjedt kurkuma-gyógyszereket használna. Kis mennyiségű kurkuma a fogak számára valószínűleg rendben van, de először kérjen orvosi útmutatást.

A kurkuma egyformán fehéríti a természetes fogakat és a fogászati munkát?

A kurkuma nagyobb valószínűséggel fehéríti a természetes fogakat, mint a koronák, tömések, stb. A hatás a természetes fogfelületeken lesz a leginkább észrevehető. Ne számítson arra, hogy a fogászati munkák világosítanak vagy fehérítenek.

A kurkuma helyettesíti a professzionális fehérítő kezeléseket?

Nem. A kurkuma nem fog olyan drámai fehérítő hatást elérni, mint a professzionális, irodai vagy egyéni tálcás fogfehérítő kezelések. A kurkuma nagyon enyhe, és csak kiegészítő lehetőségként tekinthetünk rá a kisebb felületi foltok eltávolítására.

A kurkuma ronthatja a fogérzékenységet?

Ritka esetekben a kurkuma túlzott használata átmenetileg növelheti a fogak érzékenységét az érzékeny egyéneknél. Bármilyen kellemetlen érzés esetén hagyja abba a használatát. Gyakorolja a helyes foghigiéniát, és beszéljen fogorvosával a meglévő érzékenység csökkentésének lehetőségeiről.

Mi a legjobb módja a kurkuma használatának a fehérítéshez?

A minimális rendetlenség érdekében próbálja ki a kurkuma alapú fogkrémet. Enyhe felületi foltok eltávolítására keverjen kurkuma port pasztává vízzel vagy citromlével, és hetente 1-2 alkalommal óvatosan mossa a fogakra, majd alaposan öblítse le.

Beszélnem kell a fogorvosommal a kurkuma használata előtt?

Mindig jó ötlet, ha minden új fogászati terméket, kezelést vagy gyógymódot megbeszél a fogorvosával, különösen akkor, ha már meglévő fogászati problémái vannak. Ők tudnak Önnek tanácsot adni, hogy a kurkuma megfelelő-e az Ön egyéni szájegészségügyi igényeihez.

Összefoglaló

A vibráló sárga színű, kurkuma tartalmaz kurkumin, hogy egyesek azt állítják, hogy természetesen fehéríti a fogakat. Az antioxidánsok segíthetnek eltávolítani a felületi foltokat, míg a kurkumin antimikrobiális hatása gátolhatja a lepedéket és a baktériumokat. Néhány előzetes tanulmány azt mutatja, hogy a kurkuma képes a külsődleges foltok megszüntetésére, de a hatékonyság megerősítéséhez szigorúbb klinikai vizsgálatokra van szükség. A kurkuma alkalmanként alkalmazva biztonságosnak tekinthető a fogak számára; nem fog drámaian fehéríteni, de idővel kisebb mértékű ragyogást biztosíthat. Az olyan lehetőségek, mint a kurkumás fogkrém, porok és öblítők kipróbálhatók, de kerülje a túlzott használatot, amely érzékenységet okozhat. A leggyorsabb fogfehérítéshez a professzionális kezelések, például a rendelőben történő fogfehérítés és az egyedi tálcák a legjobbak. Bár a kutatások még csak most kezdődnek, a kurkuma kiegészítő fogfehérítést és egyéb szájegészségügyi előnyöket kínálhat, ha hetente néhányszor beépítik a napi fogászati kezelésbe. A hagyományos megelőző fogászati ellátás azonban továbbra is elengedhetetlen a ragyogó, egészséges mosolyhoz. A betegeknek a kurkuma használatának megkezdése előtt meg kell beszélniük fogorvosukkal, hogy megértsék a reális elvárásokat és az egyéni szájegészségügyi igényeknek való megfelelőséget. A kurkuma fogfehérítéssel kapcsolatos további humán kutatások indokoltak.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső