Éjszakai evés szindróma

Published:

Az éjszakai evés szindróma (NES) egy sokrétű és gyakran félreértett rendellenesség, amely számos emberre hatással van. A napi táplálékbevitel jelentős részét az esti vagy éjszakai órákban fogyasztja el az egyén, ami különböző egészségügyi problémákhoz és pszichés zavarokhoz vezet. Ebben az átfogó blogbejegyzésben elmélyedünk az éjszakai evés szindróma rejtelmeiben és a mentális egészségre gyakorolt hatásában.

Tartalomjegyzék:

  1. Éjszakai evés szindróma és mentális egészség
  2. Az éjszakai evés szindróma és más evészavarok összehasonlítása
    1. Az általános étkezési zavarok magasabb szintű patológiája
    2. Különböző érzelmi evési minták
  3. Az éjszakai evés szindróma kezelési lehetőségei
    1. Alvási naplók és jó alváshigiéniai gyakorlatok
    2. Antidepresszáns gyógyszerek mint lehetséges kezelési lehetőségek
    3. Kognitív viselkedésterápia az éjszakai evés szindróma esetén
  4. Az éjszakai evés szindrómához társuló viselkedésminták
    1. Alacsonyabb Melatonin szint az éjszakai evőknél
    2. Emelkedett leptin szintek az éjszakai evőknél
    3. Az alvásproblémák kezelése az NES javítása érdekében
    4. A stresszkezelés fontossága a NES kezelésében
  5. Éjszakai evés szindróma és Bulimia Nervosa
    1. A Bulimia Nervosa-ban szenvedő egyének étkezési mintái
    2. Melatonin szint különbségek az éjszakai és nem éjszakai evők között
    3. Mindkét feltétel egyidejű kezelése
  6. Étkezés összetétele, plazma aminosav arányok és éjszakai melatonin koncentráció krónikus primer álmatlanságban szenvedő betegeknél
    1. Az étkezés összetételének hatása az éjszakai melatoninkoncentrációra
    2. Az éjszakai étkezési szokásokat befolyásoló életstressz-tényezők
  7. GYIK az éjszakai evés szindrómával kapcsolatban
    1. Az éjszakai evés szindróma valódi rendellenesség?
    2. Mi okozza az éjszakai evés szindrómát?
    3. Az éjszakai evés szindróma szerepel a DSM-ben?
    4. Mi a legjobb antidepresszáns az éjszakai evés szindrómára?
  8. Következtetés

Továbbá, megvizsgáljuk, hogy a NES hogyan hasonlítható össze más étkezési zavarokkal, például a falási zavarral és a bulimia nervosával az érzelmi étkezési minták és az általános ED patológia szempontjából. Az éjszakai étkezési szindrómával küzdők kezelési lehetőségeit is megvitatjuk, beleértve az alvási naplók használatát a tünetek nyomon követésének eszközeként, valamint a jó alváshigiéniai gyakorlatok elfogadását az éjszakai sóvárgás kezelésére.

Ezen túlmenően megvizsgáljuk a reggeli anorexiával és az esti hiperfágiával kapcsolatos viselkedési mintákat az éjszakai melatonin plazmaszintek éjszakai evők körében történő vizsgálatával. Végül megvizsgáljuk az étkezések összetétele, a plazma aminosav arányai & az éjszakai melatonin koncentráció közötti kapcsolatot az éjszakai melotonin termelés csillapításában szerepet játszó életstressz tényezőkkel kapcsolatban.

éjszakai evés-szindróma

Éjszakai evés szindróma és mentális egészség

Az NES egy olyan rendellenesség, amelyet alvászavarok és a magas kalóriatartalmú, szénhidrátban gazdag vagy cukros ételek iránti sóvárgás jellemez, és amely gyakran más étkezési zavarokkal együtt jelentkezik.

Kutatások kimutatták, hogy az NES-ben szenvedő emberek hajlamosabbak a pszichológiai problémákra, például a depresszióra, a szorongásra és a stresszre.

  • Ifjúság: A serdülőknél a serdülőkorban bekövetkező hormonális változások miatt megnő a NES kialakulásának kockázata.
  • Idősek: Az idősebb felnőtteknél szintén magasabb lehet a NES aránya az alvási szokások életkorral összefüggő változásai miatt, a lehetséges magányossággal vagy érzelmi tényezőkkel kombinálva.
  • Dohányzók: A rendszeres dohányosoknál a nemdohányzókhoz képest magasabb az NES előfordulási gyakorisága.

Az alapjául szolgáló mentális egészségügyi problémák kezelése döntő fontosságú ennek az állapotnak a hatékony kezelésében.

Tanulmányok szoros összefüggést találtak az NES és a hangulatzavarok, például a súlyos depressziós zavar között.

Az NES és a mentális egészségre gyakorolt hatásának jobb megértése érdekében az egészségügyi szolgáltatók és a kutatók számára egyaránt fontos, hogy folytassák ennek az összetett kapcsolatnak a feltárását.

Ezáltal célzott beavatkozásokat tudnak kidolgozni, amelyek mind az NES-hez kapcsolódó fizikai tünetek, mind pedig a mögöttes érzelmi vagy mentális egészségügyi problémák kezelésére irányulnak, amelyek összességében hozzájárulnak a rendellenes éjszakai étkezési szokásokhoz.

Az éjszakai evés szindróma és más evészavarok összehasonlítása

Az éjszakai evés szindrómát (NES) gyakran hasonlítják más állapotokhoz, de jelentős különbségek vannak köztük.

Az általános étkezési zavarok magasabb szintű patológiája

A tanulmányok azt mutatják, hogy az NES-ben szenvedő egyéneknél magasabb az általános étkezési zavarok patológiája, mint a más típusú étkezési zavarokban szenvedőknél, ami súlyosabb pszichológiai distresszt jelez.

Különböző érzelmi evési minták

Az éjszakai evők és az egyéb étkezési zavarokban szenvedők egyaránt részt vehetnek az érzelmek által vezérelt fogyasztásban, azonban úgy tűnik, hogy az éjszakai túlevés motivációja elkülönül attól, amit a falási zavarban vagy bulimia nervosában szenvedő egyének tapasztalnak.

  • Éjszakai falók: Késő este a magas kalóriatartalmú ételeket kívánják az álmatlanság vagy az elalvási nehézségek okozta alvászavarok miatt.
  • Torkoskodási zavar: Nagy mennyiségű étel elfogyasztása rövid időn belül, miközben a kontrollvesztés érzését tapasztalja, de ezek a falásrohamok jellemzően a nap folyamán jelentkeznek.
  • Bulimia Nervosa: Az evési rohamok ciklusai, amelyeket tisztító viselkedés követ, a túlzott fogyasztás kompenzálására, és az epizódok bármikor bekövetkezhetnek.

Az orvosok számára alapvető fontosságú, hogy a problémás étkezési szokásokkal küzdők diagnosztizálása és kezelése során különbséget tegyenek az NES és más étkezési zavarok között.

Az éjszakai evés szindróma kezelési lehetőségei

Küzd az éjszakai evés szindrómával (NES)? Íme néhány stratégia, amely segít az éjszakai étkezési szokások kezelésében és az általános jólét fokozásában.

Alvási naplók és jó alváshigiéniai gyakorlatok

Kövesse nyomon alvási szokásait, és alvási naplóval azonosítsa az éjszakai evéses epizódok kiváltó okait. Az olyan jó alváshigiéniai gyakorlatok, mint a következetes lefekvési idő betartása, a koffein kerülése és az elalvás előtti pihentető rutin kialakítása szintén segíthetnek az éjszakai sóvárgás csökkentésében.

Antidepresszáns gyógyszerek mint lehetséges kezelési lehetőségek

Az alapjául szolgáló hangulatzavarok hozzájárulhatnak a NES kialakulásához, ezért a pszichológiai szorongás enyhítésére és a mentális egészség javítására antidepresszáns gyógyszereket, például szelektív szerotonin visszavétel gátlókat (SSRI-ket) írhatnak fel.

Kognitív viselkedésterápia az éjszakai evés szindróma esetén

A kognitív viselkedésterápia (CBT) segíthet azonosítani és módosítani az éjszakai étkezési szokásokat irányító negatív gondolkodási mintákat, egészségesebb megküzdési mechanizmusokat fejleszteni, és csökkenteni az ételre mint vigaszforrásra vagy stresszoldásra való támaszkodást.

Ne feledje, hogy a kezelési terveket mindig szakképzett egészségügyi szakembernek kell felírnia és felügyelnie. A megfelelő megközelítéssel sok egyén sikeresen kezelheti a tüneteit, és egészségesebb életet élhet a zavaró éjszakai evési epizódoktól mentesen.

Az éjszakai evés szindrómához társuló viselkedésminták

Az éjszakai evés szindrómában (NES) szenvedő személyek gyakran tapasztalnak reggeli anorexiát, esti hiperfágiát és álmatlanságot, ami megzavarhatja hormonális egyensúlyukat és alvás-ébrenlét ciklusukat.

Alacsonyabb Melatonin szint az éjszakai evőknél

Az éjszakai étkezőknél általában alacsonyabb a plazma melatoninszintje az éjszakai órákban, ami hozzájárulhat az alvási szokások megzavarásához(forrás).

Emelkedett leptin szintek az éjszakai evőknél

A kutatások szerint az éjszakai étkezők plazmájában magasabb lehet a leptinkoncentráció, ami az étkezések utáni fokozott éhségérzethez vagy csökkent telítettséghez vezethet(forrás).

Az alvásproblémák kezelése az NES javítása érdekében

Az alapvető alvásproblémák kezelése kulcsfontosságú lehet az NES kezelésében, és az alváshigiéniai gyakorlatok, mint például a következetes lefekvési idő betartása és a koffein vagy az alkohol kerülése lefekvés előtt, segíthetnek.

A stresszkezelés fontossága a NES kezelésében

Az olyan stresszkezelési technikák, mint a mindfulness meditáció, a jóga, a testmozgás vagy a terápia segíthetnek mind a fiziológiai, mind a pszichológiai szempontok kezelésében, amelyek hozzájárulnak a rendellenes éjszakai étkezési szokásokhoz(forrás).

Éjszakai evés szindróma és Bulimia Nervosa

A bulimia nervosában szenvedő egyének általában rendszertelen étkezési szokásokkal rendelkeznek, ami táplálkozási hiányosságokhoz és pszichés zavarokhoz vezethet.

A Bulimia Nervosa-ban szenvedő egyének étkezési mintái

A bulimiás személyek rendszertelen étkezési szokásokban szenvednek, amelyekben a falás és a tisztálkodás is szerepet játszik.

  • Bulimiás egyének: Rendszertelen étkezési szokások, amelyek falás és tisztálkodással járnak.
  • Éjszakai evők: A legtöbb kalóriát éjszaka fogyasztják, ami súlyproblémákhoz vezet.

Melatonin szint különbségek az éjszakai és nem éjszakai evők között

Az éjszakai evők alacsonyabb melatoninszintje hozzájárulhat az alvási szokásaik zavartalanságához és a fokozott éjszakai étvágyukhoz.

A bulimia nervosában vagy az éjszakai evés szindrómában szenvedő egyéneknek feltétlenül szakember segítségét kell kérniük.

Mindkét feltétel egyidejű kezelése

Az átfogó kezelési tervnek figyelembe kell vennie az egyén jóllétének minden aspektusát, beleértve az érzelmi állapotát és az életmódbeli szokásait, például a testmozgási szokásokat vagy a közösségében rendelkezésre álló szociális támogató hálózatokat.

  • Kezelési lehetőségek: Terápia, gyógyszeres kezelés vagy ezek kombinációja.
  • Átfogó megközelítés: Az érzelmi állapot és az életmódbeli szokások kezelése az orvosi beavatkozások mellett.

Azzal, hogy ezeket az étkezési zavarokat korán kezeljük, a betegeknek nagyobb esélyük van arra, hogy legyőzzék őket, és egészségesebb életet éljenek.

Étkezés összetétele, plazma aminosav arányok és éjszakai melatonin koncentráció krónikus primer álmatlanságban szenvedő betegeknél

Az éjszakai étkezési szindróma (NES) gyakran jár együtt alvászavarokkal és krónikus primer álmatlansággal, és az étkezések összetétele és a plazma aminosav-arányai befolyásolhatják az éjszakai plazma melatonin-koncentrációját az ilyen állapotú betegeknél.

Az étkezés összetételének hatása az éjszakai melatoninkoncentrációra

Bravo és munkatársai tanulmánya szerint a magas glikémiás indexű ételek esetén magasabb volt a melatonin koncentrációja este, mint az alacsony glikémiás indexű ételek esetén, ami arra utal, hogy az étrend módosítása segíthet a NES-ben vagy más alvásproblémákban szenvedőknek.

Az összetett szénhidrátok változatos fogyasztása a nap folyamán - beleértve a teljes kiőrlésű gabonaféléket, gyümölcsöket, zöldségeket, hüvelyeseket és sovány fehérjéket, például baromfit vagy halat - segíthet szabályozni a BMI-szinteket, valamint a napi táplálékbeviteli szokásokat, és csökkentheti az éjszakai evés szindrómával kapcsolatos pszichológiai szorongást.

Az éjszakai étkezési szokásokat befolyásoló életstressz-tényezők

  • Alváshiány: Az elégtelen leptintermelés okozta hormonális egyensúlyhiány miatt megnövekedett étvágyhoz vezethet.
  • Mentális egészségügyi problémák: A szorongásos zavarok mind a falásrohamokkal, mind az NES-sel kapcsolatban állnak, mivel az egyének az ételt megküzdési mechanizmusként használhatják a pszichológiai szorongás érzéseinek enyhítésére.
  • Munkával kapcsolatos stressz: A nagy nyomás alatt álló munkahelyi környezet hozzájárulhat az egészségtelen étkezési szokásokhoz, például az éjszakai nassoláshoz a rendszertelen étkezési rend miatt, a megnövekedett kortizolszinthez és a fokozott szorongás vagy feszültség időszakában hozott általános rossz táplálkozási döntésekhez.

A rendszeres testmozgás, a tudatossági technikák (pl. meditáció) és a barátok/családtagok vagy mentális egészségügyi szakemberek támogatásának igénybevétele hatékony módja a NES-hez kapcsolódó rendellenes éjszakai étkezési szokásokhoz hozzájáruló alapvető életstresszfaktorok kezelésének.

GYIK az éjszakai evés szindrómával kapcsolatban

Az éjszakai evés szindróma valódi rendellenesség?

Igen, az éjszakai evés szindróma (NES) egy elismert étkezési zavar, amelyet az éjszakai túlzott ételfogyasztás jellemez, és gyakran álmatlanság és mentális problémák, például depresszió és szorongás kísér. Tudjon meg többet az NES-ről itt.

Mi okozza az éjszakai evés szindrómát?

Az éjszakai evés szindrómát genetikai hajlam, hormonális egyensúlyhiány, stressz, hangulatzavarok és a cirkadián ritmus zavara okozhatja. A NES lehetséges okairól itt olvashat bővebben.

Az éjszakai evés szindróma szerepel a DSM-ben?

Az éjszakai evés szindróma nem szerepel külön a DSM-5-ben, de az "Egyéb meghatározott táplálkozási vagy evészavar" kategóriába tartozik. További információkat a DSM-5 osztályozásáról itt talál.

Mi a legjobb antidepresszáns az éjszakai evés szindrómára?

Az SSRI-k, mint például a szertralin (Zoloft), ígéretes eredményeket mutattak a NES kezelésében, mivel képesek szabályozni a hangulat- és étvágyszabályozó mechanizmusokat. Fedezze fel a szertralinról és a NES-ről szóló tanulmányt itt, de mindig konzultáljon egészségügyi szolgáltatójával, mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni.

Következtetés

Azéjszakai evés szindróma egy összetett zavar, amely sok embert érint, de ne aggódjon, vannak kezelési lehetőségek.

Kutatások kimutatták, hogy az éjszakai étkezők esetében az akadémiai háttér nem jelent különbséget a BMI vagy a fizikai aktivitás szintje tekintetében, de magasabb plazma leptinszintet figyeltek meg náluk.

Az éjszakai sóvárgás kezelése jó alváshigiéniai gyakorlatokkal és alvási napló vezetésével történhet, hogy nyomon követhesse a tüneteket.

Az alacsonyabb éjszakai plazma melatoninszintet összefüggésbe hozták a reggeli anorexiával és az esti hiperfágiával a NES-ben szenvedőknél, és az étkezések összetétele hatással lehet az éjszakai melatonin-koncentrációra.

Fontos megérteni az éjszakai étkezési szokások és a melatonintermelés közötti kapcsolatot, különösen a bulimiás betegek esetében, akiknél átlagosan sok a napi étkezési epizód.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső