Hogyan befolyásolja a technológia az alvást

Published:

Ebben a modern korban a technológia alvásra gyakorolt hatása olyan kérdéssé vált, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Mivel a technológia életünk egyre több aspektusát hatja át, kritikus fontosságú, hogy megértsük az alvásminőségünkre és általános egészségünkre gyakorolt következményeit. Ebben a blogbejegyzésben a technológia alvási szokásainkra és általános jólétünkre gyakorolt hatásait vizsgáljuk meg, figyelembe véve mind a jótékony, mind a káros hatásokat.

A kék fénynek való kitettség és az okostelefonok lefekvés előtti túlstimulációja miatt megzavart alvásmintáktól kezdve az elektronikai eszközök használatának a REM-alvás minőségére gyakorolt hatásáig megvizsgáljuk a jelenségek mögött meghúzódó tudományos eredményeket. Továbbá megvitatjuk azokat a stratégiákat, amelyekkel enyhíthetjük a negatív hatásokat, miközben továbbra is élvezhetjük az olyan modern kényelmi eszközöket, mint a mobiltelefonok és a táblagépek.

Végül, mivel a viselhető nyomkövetők egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az egészségügyi mérőszámok, köztük az alvásminták megfigyelésére, megvizsgálunk néhány népszerű lehetőséget, mint például a Fitbit és az Apple Watch, valamint azok korlátait. Megnézzük azokat az innovatív alkalmazásokat is, amelyeket kifejezetten a horkolás nyomon követésére vagy vezetett meditációs gyakorlatok nyújtására terveztek, amelyek potenciálisan javíthatják az éjszakai pihenést.

hogyan befolyásolja a technológia az alvást

A technológia miatt megzavart alvásminták

Az okostelefonok lefekvés előtti használata közvetlen összefüggésben áll az alváskieséssel, mivel megzavarhatja az alvási szokásokat és túlstimulációt okozhat. Az egyik fő tényező, amely a technológia miatt befolyásolja az alvást, a személyes kütyük, például az okostelefonok, a táblagépek és az e-olvasók által kibocsátott azúrkék fényerő. A képernyők által kibocsátott kék fény gátolhatja a melatonin termelődését, ami megnehezíti az éjszakai elalvást.

A képernyőkből származó kék fénynek való kitettség elnyomja a melatonin termelést

Kutatások kimutatták, hogy a képernyők kék fényének való kitettség a melatonin termelés elnyomása révén megzavarhatja szervezetünk természetes cirkadián ritmusát. Ez a hatás különösen hangsúlyos az éjszakai órákban, amikor a pihentető alváshoz kellene lecsendesednünk. Az eredmény? Nehéz elaludni vagy egész éjszaka aludni maradni.

A probléma enyhítése érdekében fontolja meg az olyan alkalmazások használatát, mint az f.lux, amelyek a napszaknak megfelelően állítják be a képernyő színhőmérsékletét, vagy fektessen be egy kék blokkoló szemüvegbe. Ezek a megoldások segítenek csökkenteni a káros kék fénynek való kitettséget anélkül, hogy teljesen feláldozná a képernyőre szánt időt.

Az okostelefon-használat okozta túlstimuláció lefekvés előtt

A kék fénynek való kitettség fizikai hatásain túl a lefekvés előtti telefonálás is jelentősen hozzájárul a mentális túlstimulációhoz. Az olyan tevékenységek, mint a közösségi médián való görgetés vagy a munkahelyi e-mailek ellenőrzése növelhetik a stressz-szintet, és megnehezítik a megfelelő pihenést alvás előtt. A szüntelenül beáramló értesítések és frissítések megakadályozhatják, hogy elménk teljesen elszakadjon a digitális világtól.

Egy tanulmány megállapította, hogy azoknál a résztvevőknél, akik lefekvés előtt használták mobiltelefonjukat, jelentősen csökkent az alvás általános minősége azokhoz képest, akik nem használták a készüléket. Ez valószínűleg a kék fénynek való kitettségnek és az okostelefonok különböző alkalmazásai és tevékenységei által okozott túlstimulációnak köszönhető.

  • Cselekvési tipp: Ideális esetben legalább egy órával lefekvés előtt. Használja ezt az időt inkább olyan pihentető tevékenységekre, mint például egy fizikai könyv olvasása vagy a tudatossági meditáció gyakorlása.

Az elektronika használata befolyásolja a REM alvást

Az elalvás előtti elektronikai eszközök használata befolyásolhatja a REM (gyors szemmozgás) alvást is, ami nappali álmossághoz, koncentrációképtelenséghez, hangulatingadozáshoz és krónikus alváshiányhoz vezethet. A kutatók megállapították, hogy azoknál a gyerekeknél, akik lefekvéshez közel tévéznek vagy videojátékokkal játszanak, a pihentető alvás minőségében zavarok tapasztalhatók.

A megzavart REM alvásból eredő nappali ingerlékenység

Nem lehet alábecsülni az elektronikai eszközök használatának negatív hatását a REM-alvásra, amely elengedhetetlen a kognitív működéshez, például a memória megszilárdításához és az érzelmi szabályozáshoz az ébrenléti órákban. Ha a késő esti képernyőhasználati szokások miatt nem jutunk elegendő jó minőségű REM-alkonyhához az éjszaka folyamán, nagyobb valószínűséggel érezzük magunkat fáradtnak napközben, annak ellenére, hogy látszólag megfelelő mennyiségű teljes pihenést kapunk.

  • Cselekvési tipp: A lefekvés előtti rutin olyan nyugtató tevékenységeket tartalmaz, mint például olvasás, nyújtás vagy egy meleg fürdő, amely segít jelezni a testnek és az elmének, hogy itt az ideje aludni. Ez segíthet javítani a REM-alvás minőségét, és csökkentheti a nappali álmosságot.

Negatív hatások a gyermekek pihentető alvására

A lefekvés előtti elektronikai eszközök használatának hatása nem korlátozódik a felnőttekre - a gyermekekre is hatással vannak ezek a szokások. Tanulmányok kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik lefekvés előtt képernyővel foglalkoznak, megzavarják a pihentető alvásukat, ami iskolai koncentrációs nehézségekhez és ébrenlét közbeni fokozott ingerlékenységhez vezethet.

  • Cselekvési tipp: Bátorítsuk őket, hogy ehelyett nyugodt tevékenységekben vegyenek részt, például olvassanak vagy játsszanak nyugodtan a játékokkal.

Az elektronika használata befolyásolja a REM alvást

Az elektronikus eszközök lefekvés előtti használata negatívan befolyásolhatja az alvás minőségét, különösen a REM (gyors szemmozgás) alvást. A REM alvás fontos a kognitív teljesítmény, a memória tárolása és az érzelmi stabilitás szempontjából. Vizsgáljuk meg, hogyan befolyásolja az elektronikai eszközök használata a REM-alvást, és beszéljük meg azokat a stratégiákat, amelyekkel minimalizálhatjuk ezeket a hatásokat.

A megzavart REM alvásból eredő nappali ingerlékenység

Az elektronikus eszközök, például mobiltelefonok vagy táblagépek lefekvés előtti használata akadályozhatja a gyors elalvást és a pihentető alvás mély szakaszainak elérését. Ennek eredményeképpen a REM-alvásban eltöltött elégtelen idő miatt nappali kialvatlanságot tapasztalhat. Ez koncentrációs nehézségekhez, hangulatingadozáshoz, ingerlékenységhez és akár krónikus fáradtsághoz is vezethet, ha nem kezelik.

A JAMA Pediatrics című szaklapban közzétett tanulmány szerint azoknál a gyerekeknél, akik lefekvés előtt egy órával képernyőt használtak, jelentősen nagyobb volt a kockázata annak, hogy rossz minőségű alvást tapasztalnak. Egy másik, a Brigham Young University által végzett kutatás felfedezte, hogy azoknál a fiatal felnőtteknél, akik a lámpaoltás után használták okostelefonjaikat, csökkent a teljes alvásidő, valamint a minőség is. Ezek az eredmények rávilágítanak a képernyőidő lefekvéshez közeli korlátozásának fontosságára mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében.

Negatív hatások a gyermekek pihentető alvására

Az elektronikai eszközök használatának hatása a gyermekek pihentető alvására különösen aggasztó. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia szerint a 6 és 12 év közötti gyermekeknek 9 és 12 óra közötti éjszakai alvásra van szükségük, míg a tinédzsereknek 8 és 10 óra közötti alvásra. Sok gyerek azonban nem pihen eleget a lefekvés előtti képernyőzéssel töltött idő szokásai miatt.

Kutatások kimutatták, hogy az elektronikus eszközök lefekvés előtti használata késleltetheti a gyermekek cirkadián ritmusát, ami megnehezíti a megfelelő időben történő elalvást. Az alvási ritmusukban bekövetkező zavarok reggeli ébredési nehézségekhez és a nappali tevékenységek során csökkent éberséghez vezethetnek. Ezenkívül az elégtelen REM-alvás hozzájárulhat a memória konszolidációjával és az érzelmi szabályozással kapcsolatos problémákhoz is.

Tippek az elektronika lefekvés előtti használatának minimalizálására

Az elektronikai eszközök használatának a REM-alvás minőségére gyakorolt negatív hatásának csökkentése érdekében fontolja meg az alábbi stratégiák alkalmazását:

  • Hozzon létre lefekvési rutint: A következetes lefekvési rutin kialakítása, amely magában foglalja a képernyők nélküli pihenést, segíthet jelezni az agynak, hogy itt az ideje a pihenésnek. Az olyan tevékenységek, mint egy fizikai könyv olvasása vagy relaxációs technikák, például mély légzőgyakorlatok gyakorlása hasznos alternatívák lehetnek.
  • Eszközmentes zónák beállítása: Jelöljön ki otthonában bizonyos területeket - különösen a hálószobákat - "eszközmentes" zónáknak, ahol az okostelefonok, táblagépek, laptopok és egyéb eszközök meghatározott időpontokban (pl. lefekvés előtt egy órával) tilosak.
  • Kék fényszűrők engedélyezése: Sok elektronikus eszköz ma már beépített kékfény-szűrővel vagy "éjszakai üzemmód" beállítással rendelkezik, amely segíthet csökkenteni a képernyőidőnek a cirkadián ritmusra gyakorolt stimuláló hatását. Az esti órákban mindenképpen kapcsolja be ezeket a funkciókat.
  • Állítson be digitális kijárási tilalmat: Állítson fel minden este egy meghatározott időpontot, amikor minden elektronikai eszközt ki kell kapcsolni, és tartsa be következetesen. Ez segít beidomítani a szervezet belső óráját, és javítja az alvás általános minőségét.

Ha ezeket a stratégiákat beépíti a napi rutinjába, jelentősen javíthatja a REM-alvás minőségét azáltal, hogy minimalizálja az elektronikus eszközök lefekvés előtti használata által okozott zavarokat. A pihentető alvás előtérbe helyezése elengedhetetlen az optimális fizikai egészség, a kognitív működés és az érzelmi jólét fenntartásához.

Stratégiák a jobb alvásminőségért a technológia ellenére

Ebben a digitális korban alapvető fontosságú, hogy a technológia lehetséges káros hatásai ellenére is megtaláljuk az alvásminőség javításának módszereit. Bizonyos stratégiák elfogadásával és a pihenést elősegítő lefekvési rutin kialakításával biztosíthatja a nyugodt alvást az elektronikus eszközökre való támaszkodás ellenére. Íme néhány tipp:

Kapcsolja ki az elektronikát lefekvés előtt

Az alvás előnyeinek maximalizálása érdekében 30-60 perccel lefekvés előtt kapcsoljon ki minden elektronikus eszközt, hogy elkerülje a kék fénynek való kitettséget és lehetővé tegye a melatonin termelését. Ide tartoznak az okostelefonok, a táblagépek, a laptopok és a televíziók. A képernyők kék fénynek való kitettségének hiánya lehetővé teszi a szervezet számára, hogy természetes módon termeljen melatonint, és felkészüljön az alvásra. Ezenkívül a digitális tartalmakkal való késő esti foglalkozás okozta túlstimuláció elkerülése jelentősen javíthatja a gyorsabb elalvás képességét.

Hozzon létre egy Tech-mentes hálószobát

A hálószobának olyan szentélynek kell lennie, amely kizárólag a pihenésnek és a pihentető alvásnak van szentelve. Ennek a légkörnek az eléréséhez távolítson el minden felesleges elektronikus eszközt, például mobiltelefont vagy játékkonzolt a szobából, vagy jelölje ki az ágytól távolabb egy olyan területet, ahol ezeket éjszakára tárolja. A technológiamentes környezet megteremtése jobb alvási szokásokra ösztönöz, miközben csökkenti a zavaró tényezőket, amelyek akadályozhatják az optimális alvásminőség elérését.

Határokat állíthat be az eszközhasználati órák köré

Az egészséges cirkadián ritmus elősegítése és a következetes alvásminták fenntartása érdekében szabjon világos határokat arra vonatkozóan, hogy Ön (és más családtagok) mikor használhatják az elektronikus eszközöket esténként vagy kora reggel. Állítson fel például egy olyan "képernyőoltási időt", amelyet mindenki betart, vagy hozzon létre egy szabályt, amely szerint egy bizonyos óra után nem lehet képernyőt használni a hálószobában. Ez segít szabályozni az alvási időbeosztást, és biztosítja, hogy ne tegye ki magát stimuláló tartalmaknak, amikor eljön a pihenés ideje.

Használjon egyszerű ébresztőórát a telefonja helyett

Sokan ébresztőóraként használják a mobiltelefonjukat, ami reggel vagy késő este akaratlanul is képernyőidőnek való kitettséghez vezethet. Ennek a problémának az elkerülése érdekében fontolja meg, hogy okostelefonja helyett egy egyszerű ébresztőórát használjon. Ez nemcsak a felesleges képernyőidőt szünteti meg, hanem azt is megakadályozza, hogy lefekvés előtt vagy ébredés után belemerüljön az e-mailek vagy a közösségi média ellenőrzésébe.

Beépíteni a relaxációs technikákat a lefekvési rutinba

Az alvásminőség javítása és az éjszakai technológiahasználat negatív hatásának ellensúlyozása érdekében építsen be az éjszakai rutinjába relaxációs technikákat, például meditációt, mély légzőgyakorlatokat, progresszív izomlazítást (PMR) vagy gyengéd nyújtást. Ezek a gyakorlatok segíthetnek megnyugtatni az elmét és a testet, miközben elősegítik a jobb általános közérzetet. Érdemes lehet felfedezni a kifejezetten az alvás javítására kifejlesztett alkalmazásokat is, amelyek olyan vezetett meditációkat kínálnak, amelyek a felhasználók öntudatlanságba való megnyugtatására vannak szabva (Calm, Relax Melodies). Győződjön meg azonban arról, hogy ezek az alkalmazások rendelkeznek olyan funkciókkal, mint az "éjszakai üzemmód", csökkentett kékfény-kibocsátással, hogy ne zavarják a melatonin-termelést.

Viselhető nyomkövetők az alvásminták megfigyelésére

A technológia fejlődésével az olyan viselhető nyomkövető eszközök, mint a Fitbit és az Apple Watch, népszerű eszközökké váltak az alvási szokások nyomon követésére. Ezek az eszközök betekintést nyújtanak az éjszakai pihenésbe az olyan mérőszámok nyomon követésével, mint a teljes alvási idő, a könnyű és mély alvási szakaszok, sőt még a pulzusszám-variabilitás is. Lényeges szem előtt tartani, hogy az ezekből a viselhető eszközökből gyűjtött adatok nem feltétlenül teljesen megbízhatóak, érvényesek vagy pontosak.

Fitbit és Apple Watch az alvásminták nyomon követéséhez

A Fitbit fitneszkövetők sora több olyan modellt is tartalmaz, amelyek beépített alváskövetési funkcióval rendelkeznek. A Fitbit viselésével annak mozgásérzékelői egész éjszaka érzékelik az alvásmintákat. Hasonlóképpen, az Apple Watch-ok is számos egészségkövető funkcióval vannak felszerelve, beleértve a saját alvásalkalmazást, amely figyeli az ágyban töltött időt, valamint az alvás tényleges idejét.

Az olyan alapvető statisztikákon kívül, mint az elalvott órák vagy az éjszaka során felébredt idők, mind a Fitbits, mind az Apple Watch-ok fejlett algoritmusokat használnak, amelyeket kifejezetten az általános alvási szokások javításához közvetlenül kapcsolódó különböző szempontok elemzésére terveztek - például olyan időszakok észlelésére, amikor a felhasználók az egyes ciklusokon belül könnyebb vagy mélyebb szinteket tapasztalhatnak (REM vs. nem-REM). Ez a fajta részletes elemzés segíthet azonosítani az éjszakai pihenést befolyásoló potenciális problémákat, hogy a megfelelő kiigazításokat ennek megfelelően lehessen elvégezni a jövőben.

A személyes érzésekre való összpontosítás fontossága a készülék által generált adatokkal szemben

Nem számít, hogy a hordható nyomkövető eszközök mennyire kifinomultan gyűjtik az adatokat alvó énünkről; végső soron az számít a legjobban, hogy hogyan érezzük magunkat reggelente ébredéskor. Lényeges, hogy figyeljünk a testünkre, és figyeljünk a fáradtság, a kábultság vagy a koncentrációs nehézség bármilyen jelére a nap folyamán. A napközbeni fáradtság, homályosság vagy koncentrációs nehézségek jelei hasznos támpontokat adhatnak arra vonatkozóan, hogy szükséges-e bármilyen módosítást végrehajtani az alvásminőség javítása érdekében.

Bár csábító lehet, hogy minden apró részletet megszállottan figyeljünk, amit a Fitbithez vagy az Apple Watch-hoz hasonló viselhető nyomkövető eszközök nyújtanak; ne feledjük, hogy ezek az eszközök csupán eszközök, amelyeket az egyén saját egyedi alvási szokásainak jobb megértéséhez tervezett segédeszközök - nem végleges források, amelyek képesek minden olyan választ megadni, amely közvetlenül az optimális pihentető előnyök eléréséhez kapcsolódik az éjszakai alvás során, anélkül, hogy a személyes tapasztalatokból származó további inputok is rendelkezésre állnának.

A viselhető nyomkövetők használata más alvásjavító stratégiákkal együtt

  • Tartson fenn következetes lefekvési rutint: Segít szabályozni a cirkadián ritmust, ami megkönnyíti az elalvást és a felfrissült ébredést.
  • Hozzon létre pihentető alvási környezetet: Győződjön meg róla, hogy hálószobája hűvös, sötét és csendes. Szükség esetén fontolja meg sötétítő függönyök vagy fehér zajkeltő gép használatát.
  • Kerülje a koffeint és az alkoholt lefekvés előtt: Mindkét anyag befolyásolhatja az elalvás és az éjszakai alvás képességét.
  • Korlátozott képernyőidő lefekvés előtt: Ezért a használat korlátozása a kívánt villanyoltásig tartó egy órán belül a kívánt fénykimaradási idő előtt összességében előnyösnek bizonyulhat, amikor a jelenleg már ma is gyakorolt szokások javítására teszünk kísérletet.

Összefoglalva, bár a Fitbithez vagy az Apple Watch-hoz hasonló viselhető nyomkövető eszközök hasznos betekintést nyújtanak az alvási szokásainkba, fontos, hogy ne hagyatkozzunk kizárólag ezekre az eszközökre az általános alvásminőség meghatározásában. Ehelyett koncentráljon arra, hogy hogyan érzi magát minden reggel ébredés után, és fontolja meg más alvásjavító stratégiák alkalmazását a viselhető nyomkövető által szolgáltatott adatokkal együtt.

Alvási technológia: Innovációk és korlátok

A technológia káros hatással lehet az alvásra, ugyanakkor ötletes módszereket is kínál a pihentető alvás fokozására. Az alvás-technológia nem diagnosztizálja a rendellenességeket, és nem helyettesíti a vizsgáló laboratóriumokat, de kiegészítheti az orvosával folytatott beszélgetéseket az aggodalmakkal vagy problémákkal kapcsolatban. Vizsgáljuk meg az alvás-technológia néhány pozitív fejleményét és azok korlátait.

Alkalmazások a horkolás nyomon követésére és az irányított meditációra

Az alvásciklus egy népszerű alkalmazás, amely nyomon követi a horkolási mintákat az éjszaka folyamán, és értékes információkat nyújt arról, hogy milyen gyakran horkolsz, és mikor fordul elő az alvási ciklusod során. Ez az információ segíthet azonosítani a megzavart pihentető alvás lehetséges okait.

Olyan alkalmazások is elérhetők, amelyek célja, hogy a felhasználók könnyebben elaludjanak vezetett meditációs gyakorlatok segítségével. A Headspace Sleepcasts például megnyugtató esti meséket kínál, amelyeket nyugtató hangok mesélnek, és amelyeket környezeti hangok kísérnek, amelyek fokozatosan elhalványulnak, miközben álomországba merülünk.

A narkolepszia jeleit felismerő viselhető karszalagok

A Western Michigan University mérnökhallgatóinak egy csoportja kifejlesztett egy viselhető csuklópántot, a NapzZzapper-t.. Ez az eszköz narkolepsziaérzékelőkkel rendelkezik, amelyek érzékelik, ha valaki a betegség okozta túlzott nappali álmosság miatt önkéntelenül elaludni készül. A csuklópánt ekkor egy enyhe rezgéssel figyelmezteti viselőjét, hogy még a váratlan elalvás előtt cselekedni tudjon.

Az alvás-technológia korlátainak megértése

Bár az alvástechnológia hasznos adatokat szolgáltathat, nem szabad, hogy ez legyen az egyetlen információforrás az alvászavarok diagnosztizálásakor vagy kezelésénél. Bár ezek a készülékek értékes megértést nyújthatnak a pihenési tervekről, nem helyettesíthetik egy hitelesített gyógyászati szolgáltató szakértői értékelését.

Tippek az alvástechnológia felelősségteljes használatához
  • Ne állítson fel öndiagnózist: Ha alvászavarra gyanakszik, konzultáljon orvosával, mielőtt a készülék által generált adatokra hagyatkozna.
  • Tartsa meg a perspektívát: Ne feledje, hogy a viselhető nyomkövetők és alkalmazások csak eszközök, amelyek célja, hogy segítsenek megérteni alvási szokásait. Soha nem helyettesíthetik a szakmai útmutatást, és nem válhatnak rögeszmévé.
  • Kerülje a túlzott támaszkodást a technológiára: Figyeljen arra, hogy ne váljon túlságosan függővé az eszközöktől, amikor a lefekvési rutin ellenőrzéséről van szó. Inkább arra összpontosítson, hogyan érzi magát minden reggel, minthogy kizárólag a viselhető eszközök vagy alkalmazások által nyújtott statisztikákra hagyatkozzon.

Bár a technológia negatívan befolyásolhatja a cirkadián ritmusunkat és az alvás általános minőségét, innovatív megoldásokat is kínál éjszakai rutinunk javítására. Ha felelősségteljesen használjuk ezeket a technológiákat, és nyíltan kommunikálunk az egészségügyi szakemberekkel az alvási szokásainkkal kapcsolatos aggályainkról, akkor kihasználhatjuk potenciális előnyeiket anélkül, hogy áldozatul esnénk hátrányaiknak.

GYIK a Hogyan befolyásolja a technológia az alvást?

Hogyan befolyásolja a technológia az alvás minőségét

A lefekvés előtti képernyőzés megzavarhatja az alvásmintákat és csökkentheti a pihentető alvást, különösen a gyermekek esetében.

A képernyők által kibocsátott kék fény elnyomja a melatonin termelését, ami megnehezíti az elalvást és az elalvásban maradást.

A lefekvés előtti okostelefon-használat okozta túlstimuláció nappali kialvatlansághoz és csökkent REM-alváshoz vezethet.

A lefekvési rutin kialakítása és a hálószobában a technológia nélküli környezet megteremtése segíthet az alvás minőségének javításában.

A képernyő előtt töltött idő korlátozása és az elektronikus eszközök lefekvés előtti használatának kerülése szintén segíthet a cirkadián ritmus szabályozásában.

Az internethasználat befolyásolhatja az alvás minőségét azáltal, hogy az agyat túlstimulálják a tartalom vagy a közösségi média interakciók.

Fontos, hogy az alvás prioritásként kezeljük, és tudatában legyünk annak, hogy az elektronikus eszközök és a képernyő előtt töltött idő milyen negatív hatással lehet az alvási időbeosztásunkra és általános egészségünkre.

Következtetés

A technológia tönkreteszi az alvást?

Az elektronikai eszközök kék fénye megzavarja a melatonintermelést, és lefekvés előtt túlstimulálja az agyat, ami elalvási vagy egész éjszakai alvási nehézségekhez vezet.

De nem kell félni, vannak módszerek ennek leküzdésére, például a hálószobai környezet technológia-mentes kialakítása és az elektronikus kommunikáció határainak kijelölése. Az olyan innovatív technológiák, mint a horkolási mintát nyomon követő alkalmazások vagy az irányított meditációs alkalmazások szintén segíthetnek a jobb alvás elérésében.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső