Mester a lefekvési rutin a nagy alvás ma este

Published:

Egy jól megtervezett lefekvési rutin csodákra képes az alvásminőség és az általános jólét szempontjából. Megteremti a nyugodt éjszakai pihenés alapjait, segít az egészséges alvási szokások kialakításában, és elősegíti a jó alváshigiéniát. Néhány kulcsfontosságú elem beépítésével a rutinjába optimalizálhatja az alvást, és felfrissülve, megfiatalodva ébredhet.

Establishing a consistent bedtime routine is crucial for optimizing sleep quality and overall wellbeing. Key elements include setting a regular sleep schedule, limiting screen time before bed, incorporating relaxation techniques like meditation or music, having a light snack, taking a warm bath, reading or journaling to unwind, and creating a sleep-friendly environment. Avoiding caffeine, alcohol, and intense evening exercise can also improve sleep. Following a tailored, relaxing routine signals to your mind and body that it's time to wind down for restful sleep.

Íme néhány alvási tipp, hogy javítsa lefekvési rutinját:

A legfontosabb tudnivalók:

  • Állítson be következetes lefekvési és ébredési időt, hogy szabályozza teste természetes alvás-ébrenlét ciklusát.
  • Legalább egy órával lefekvés előtt kerülje az elektronikus eszközöket, hogy korlátozza a kék fény alvásminőséget károsító hatását.
  • Alkalmazzon relaxációs technikákat, például mély légzést vagy meditációt, hogy ellazítsa az elmét és felkészüljön az alvásra.
  • Fontolja meg, hogy meleg fürdőt vesz, hogy elősegítse az ellazulást és javítsa az alvás minőségét.
  • Foglalkozzon nyugtató tevékenységekkel, például könyv olvasásával vagy naplóírással, hogy elterelje a figyelmét a napi stresszről és elősegítse a nyugalmat.

Ha ezeket az alvási tippeket beépíti a lefekvési rutinjába, kedvező környezetet teremthet az alváshoz, és javíthatja az alvás általános minőségét. Ne feledje, hogy a következetesség a kulcs, ezért próbálja meg minél jobban betartani a rutinját, hogy a lehető legtöbbet profitálhasson belőle.

Az alváshigiénia fontossága

A jó alváshigiénia gyakorlása elengedhetetlen az alvás optimalizálásához és ahhoz, hogy felfrissülve ébredjen. Az alváshigiénia olyan egészséges alvási szokások és rutinok összességét jelenti, amelyek elősegítik a minőségi alvást. Ha ezeket a szokásokat beépíti lefekvési rutinjába, javíthatja alvásának mennyiségét és minőségét, ami jobb általános közérzetet eredményez.

Az alváshigiénia egyik fontos szempontja a következetes alvási rend fenntartása. Ha minden nap ugyanabban az időben fekszik le és kel fel, az segít szabályozni a szervezet belső óráját, így könnyebben elalszik, és felébredve frissebbnek érzi magát. Ez a következetesség megerősíti a természetes alvás-ébrenlét ciklusát, és segíthet javítani az alvás általános minőségét.

Az alváshigiénia másik fontos eleme az alvásbarát hálószobai környezet kialakítása. Ez azt jelenti, hogy az alvóhely kényelmes, csendes és sötét legyen. Fontolja meg, hogy befektessen egy alátámasztó matracba és párnákba, használjon sötétítő függönyöket vagy szemmaszkot a fény kizárására, és amennyire csak lehetséges, csökkentse a zaj és a zavaró tényezők számát. Ha nyugodt légkört teremt a hálószobájában, az segíthet jelezni az agyának, hogy itt az ideje lenyugodni és felkészülni az alvásra.

A lefekvési rutin szerepe

Az alvási rend és a hálószobai környezet mellett a következetes lefekvési rutin kialakítása is nagyban javíthatja az alváshigiéniát. A lefekvési rutin olyan pihentető tevékenységek sorozata, amelyeket lefekvés előtt végez. Segít jelezni a testének és az elméjének, hogy ideje kikapcsolódni és felkészülni az alvásra.

Fontolja meg olyan tevékenységek beiktatását, mint például egy könyv olvasása, egy meleg fürdő, relaxációs technikák, például mély légzés vagy meditáció gyakorlása, vagy nyugtató zene hallgatása. Ezek a tevékenységek segíthetnek csökkenteni a stresszt és a szorongást, elősegítve az ellazulás és a nyugalom érzését, ami segít a könnyebb elalvásban.

Az alváshigiénia előtérbe helyezésével és az Ön számára megfelelő lefekvési rutin kialakításával javíthatja az alvás minőségét és időtartamát. Ne feledje, a következetesség a kulcs, ezért tartsa magát a rutinjához, és adja meg a szervezetének az optimális egészséghez és jóléthez szükséges pihenést.

Következetes lefekvési és ébredési idő kialakítása

A rendszeres alvási rend kialakítása a lefekvési és ébredési idők következetes beállításával segíthet szabályozni a szervezet belső óráját és javíthatja az alvás minőségét. Ha minden nap ugyanabban az időben fekszik le és kel fel, még hétvégén is, a szervezetét arra szoktatja, hogy felismerje, mikor van ideje aludni és mikor van ideje felébredni. Ez a következetesség segít szinkronizálni a természetes alvás-ébrenlét ciklust, más néven a cirkadián ritmust.

A következetes alvási rend lehetővé teszi a szervezet számára, hogy a melatonin hormon minden este ugyanabban az időben történő felszabadításával felkészüljön az alvásra. Ez a hormon segít szabályozni az alvási és ébrenléti ciklusokat. A rendszeres alvási ütemterv betartásával könnyebben elalszik, és reggel felfrissülve ébred.

A következetes lefekvési és ébredési idő meghatározásához határozza meg, hogy hány órát kell aludnia minden éjszaka, és a kívánt ébredési időtől visszafelé haladva dolgozzon. A felnőtteknek ajánlott éjszakánként 7-9 óra alvást elérni. Ha például reggel 7 órakor kell felébrednie, és 8 órát szeretne aludni, akkor a lefekvési időnek este 11 órának kell lennie. Tartsa be ezt a menetrendet a lehető legszorosabban, még hétvégén vagy szabadnapokon is, hogy megőrizze a következetes alvási rutin előnyeit.

A következetes alvási rend előnyei
Javított alvásminőség
Fokozott éberség és termelékenység a nap folyamán
Csökkentett nappali álmosság
Megnövekedett energiaszint
Az alvászavarok csökkent kockázata

Elektronikus eszközök elrakása

Az elektronikus készülékek kék fényt bocsátanak ki, ami megzavarhatja a szervezet melatonin termelését, amely az alvást szabályozó hormon. A pihentető alvás érdekében fontos, hogy lefekvés előtt legalább egy órával tegye el az elektronikus eszközöket. Ide tartoznak az okostelefonok, a táblagépek, a laptopok és a televíziók. Ahelyett, hogy a közösségi médiát görgetné vagy videókat nézne, próbáljon meg olyan tevékenységekkel foglalkozni, amelyek elősegítik a pihenést és az elméje lecsendesedését.

Íme néhány tipp, amely segít a lefekvés előtti pihenésben:

  1. Olvasson el egy könyvet: Egy könyv olvasása (lehetőleg a hálószobán kívül) segíthet elterelni a figyelmet a napi stresszről, és elősegítheti a nyugalom érzését.
  2. Írjon egy tennivalólistát vagy naplót: Néhány percet szánjon arra, hogy leírja a következő napra vonatkozó gondolatait, aggodalmait vagy feladatait, ami segíthet kitisztítani az elmét, és enyhítheti a szorongást vagy feszültséget.
  3. Hallgasson nyugtató zenét: Nyugtató zene lejátszása békés hangulatot teremthet a hálószobában, és segíthet ellazulni alvás előtt.
  4. Gyakorolja a relaxációs technikákat: A mély légzőgyakorlatok, a meditáció vagy a gyengéd nyújtás segíthet megnyugtatni az elmét és felkészíteni a testet az alvásra.

Ha ezeket a tevékenységeket beépíti a lefekvés előtti rutinjába, és kerüli az elektronikus eszközök használatát, nyugodtabb környezetet teremthet, és jelezheti az agyának, hogy itt az ideje lenyugodni és felkészülni az alvásra.

Az elektronikus eszközök elrakásának előnyei
Javított melatonin termelés
Csökkentett kék fénynek való kitettség
Fokozott relaxáció és stresszcsökkentés
Jobb alvásminőség és időtartam

Relaxációs technikák beépítése

Ha lefekvés előtti rutinjába relaxációs technikákat is beiktat, például mély légzőgyakorlatokat, meditációt vagy nyugtató zene hallgatását, az segíthet megnyugtatni elméjét és felkészíteni testét a pihentető alvásra. Ezek a technikák a stressz és a szorongás csökkentésével elősegítik az ellazulást, lehetővé téve a szervezet számára, hogy a nyugalom állapotába kerüljön.

A mély légzőgyakorlatok, más néven rekeszizomlégzés, lassú, mély lélegzetvételeket jelentenek, a tüdő és a hasüreg megtöltése levegővel, majd lassú kilégzés. Ez a technika aktiválja a szervezet relaxációs válaszreakcióját, csökkenti a szívverést, és elősegíti a nyugalom érzését, miközben felkészül az alvásra. A mélylégzést úgy gyakorolhatja, hogy lefekszik az ágyban, lehunyja a szemét, és a légzésre összpontosítva mélyen belélegzik az orrán keresztül, majd a száján keresztül kilélegzik.

A meditáció egy másik hatékony relaxációs technika. A figyelem összpontosításával és az elme lecsendesítésével a meditáció segít csökkenteni a száguldó gondolatokat, és elősegíti a belső béke érzését. Különböző meditációs technikákat, például a mindfulness meditációt vagy az irányított képalkotást kipróbálhatja online források követésével vagy kifejezetten meditációs gyakorlatokhoz kifejlesztett mobilalkalmazások használatával. Keressen egy csendes és kényelmes helyet a hálószobájában, vagy hozzon létre egy kijelölt meditációs helyet, hogy fokozza a nyugtató hatást.

Nyugtató zene a jobb alvásért

A nyugtató zene hallgatása egyszerű, mégis hatékony módja a kikapcsolódásnak és a relaxációnak. Válasszon lassú, nyugtató dallamokat lágy hangszeres hangokkal vagy természeti hangokkal, például óceáni hullámokkal vagy esővel. Kerülje a dalszöveges vagy intenzív ritmusú dalokat, mivel ezek stimuláló hatásúak lehetnek, és megzavarhatják az alvást. Állítson össze egy lefekvés előtti lejátszási listát, amelyet a rutin részeként hallgathat, így a zene nyugodt állapotba ringatja Önt, mielőtt elalszik. Fontolja meg egy vezeték nélküli Bluetooth hangszóró vagy fejhallgató használatát, hogy a zenehallgatás élménye magával ragadó legyen, anélkül, hogy megzavarná alvópartnerét.

Relaxációs technikák Előnyök
Mély légzőgyakorlatok Csökkenti a stresszt és a szorongást
Meditáció Elősegíti a belső békét és lecsendesíti az elmét
Nyugtató zene hallgatása Elősegíti a relaxációt és megnyugtatja az érzékeket

Ha ezeket a relaxációs technikákat beépíti lefekvési rutinjába, békés és nyugodt környezetet teremthet, amely felkészíti elméjét és testét a pihentető alvásra. Kísérletezzen a különböző technikákkal, és találja meg, mi válik be Önnek a legjobban. Ne feledje, hogy legyen következetes, és helyezze előtérbe az öngondoskodást, hogy éjszakáról éjszakára biztosíthassa a fiatalító alvást.

A meleg fürdő ereje

Egy meleg fürdő lefekvés előtt nemcsak segíthet a hosszú nap utáni kikapcsolódásban, hanem elősegítheti a nyugalom érzését és oldhatja a feszültséget, megteremtve ezzel a békés alvás alapját. A víz nyugtató melege ellazíthatja az izmait, és feloldhatja az esetleges fizikai és mentális stresszt. Ez egy egyszerű, mégis hatékony lefekvési rituálé, amely javíthatja az alvás minőségét.

Hogy a legtöbbet hozza ki a meleg fürdőből, fontolja meg, hogy relaxáló illóolajokat, például levendulát vagy kamillát adjon hozzá. A gyengéd illat tovább fokozhatja a nyugtató hatást, és nyugodt légkört teremthet fürdőszobájában. A hangulatos környezet megteremtéséhez a fényeket is tompíthatja, vagy meggyújthat néhány gyertyát.

Miközben a meleg vízben áztatja magát, ragadja meg az alkalmat, hogy elvonatkoztasson a nap zavaró tényezőitől. Hagyja a telefonját a fürdőszobán kívül, és koncentráljon arra, hogy jelen legyen a pillanatban. Hallgasson halk zenét, vagy végezzen mély légzőgyakorlatokat, hogy lecsendesítse elméjét, és felkészítse azt a pihentető alvásra.

A meleg fürdő előnyei a lefekvési rutin részeként
Ellazítja az izmokat és csökkenti a feszültséget
Elősegíti a nyugalom és a csend érzését.
Javítja az alvás minőségét
Nyugtató és békés légkört teremt

Ne feledje, hogy a meleg fürdőnek egy átfogó lefekvési rutin részét kell képeznie, amely más relaxációs technikákat és alvásbarát szokásokat is tartalmaz. Ha ezt az egyszerű rituálét beépíted a rutinodba, jelezheted a testednek és az elmédnek, hogy itt az ideje lazítani és felkészülni a pihentető alvásra.

Olvasás vagy naplózás

Ha lefekvés előtt könyvet olvasunk vagy naplót írunk, az hatékony módja lehet annak, hogy elszakadjunk a nap eseményeitől, és ellazítsuk az elmét, ami lehetővé teszi a zökkenőmentesebb átmenetet az alvásba. Ha elmerül egy magával ragadó könyvben, akkor a napi stresszről elterelheti a figyelmét, és beléphet a képzelet világába. Válasszon olyan könyvet, amely nem túl izgalmas vagy feszültséggel teli, mivel ez ellenkező hatást érhet el, és ébren tarthatja.

Ha az olvasás nem az Ön által kedvelt tevékenység, a naplóírás remek alternatíva lehet. Ha leírja gondolatait, érzéseit és aggodalmait, az segíthet rendet tenni az elméjében, és lezárhatja a napot. Fontolja meg egy hálanapló vezetését, amelyben minden este feljegyez néhány dolgot, amiért hálás. Ez a gyakorlat a pozitív gondolkodásmód irányába mozdíthatja el gondolkodásmódját, és elősegítheti a nyugalom érzését, ami megkönnyíti az elalvást.

Az olvasás vagy a naplózás előnyei

  • Mentális és érzelmi menekülést biztosít a napi stresszhatások elől.
  • Elősegíti a relaxációt és a nyugalmat
  • Csökkenti a száguldó gondolatokat és elősegíti a jobb alvásminőséget
  • Lehetővé teszi az önreflexiót és a személyes fejlődést
  • Fokozza a kreativitást és a képzelőerőt

Ne feledje, hogy békés környezetet teremtsen az olvasáshoz vagy a naplóíráshoz. Tompítsa le a fényeket, játsszon lágy háttérzenét, és keressen egy kényelmes helyet, ahol teljesen elmerülhet a tevékenységben. Ha az olvasást vagy a naplóírást beépíti lefekvési rutinjába, megteremtheti a feltételeket a pihentető alváshoz.

Teljes táblázat:

Lefekvési rutin elem Előnyök
Könyv olvasása Menekülést biztosít a stressz elől és elősegíti a relaxációt.
Naplóírás Segít rendet tenni az elmében és elősegíti a lezárás érzését.

Alvásbarát hálószobai környezet kialakítása

A kedvező alvási környezet döntő szerepet játszik a pihentető alvás elősegítésében, és a hálószobában végzett egyszerű változtatások jelentős különbséget jelenthetnek az alvás minőségében. Íme néhány alváshigiéniai tipp az alvásbarát hálószoba kialakításához:

  • Tartsd sötétben: Használjon sötétítő függönyöket vagy sötétítőket, hogy kizárjon minden olyan külső fényt, amely megzavarhatja az alvást. Szükség esetén fontolja meg szemmaszk használatát.
  • Kezelje a zajszintet: Használjon füldugót vagy fehér zajkeltő gépet, hogy elnyomja a zavaró hangokat. Ha zajos környéken lakik, fontolja meg a falak hangszigetelését, vagy használjon ventilátort háttérzajként.
  • Optimalizálja a hőmérsékletet: A hálószobát tartsa hűvösen, ideális esetben 60-67 Fahrenheit (15-19 Celsius-fok) között, mivel a hűvösebb környezet elősegíti a jobb alvást. Szükség esetén használjon ventilátort vagy légkondicionálót.
  • Fektessen be egy kényelmes matracba és párnákba: Az ágynak megfelelő alátámasztást és kényelmet kell biztosítania. Fontolja meg, hogy jó minőségű matracba és az Ön preferenciáinak megfelelő párnákba fektet.

Ezenkívül vegye figyelembe a következőket:

  1. Távolítsa el az elektronikus eszközöket: Tartsa távol a hálószobától az olyan elektronikus eszközöket, mint az okostelefonok, táblagépek és televíziók. A képernyők által kibocsátott kék fény megzavarhatja az alvásmintát.
  2. Rendezze át a helyét: A rendetlen hálószoba hozzájárulhat a rendetlen elméhez. Tartsa a teret tisztán, rendezetten és zavaró tényezőktől mentesen.
  3. Nyugtató légkör megteremtése: Használjon nyugtató színeket, például lágy kék vagy semleges árnyalatokat a hálószoba dekorációjához. A nyugodt hangulat megteremtéséhez építsen be relaxációs elemeket, például gyertyákat, illóolajokat vagy nyugtató műalkotásokat.

Az alábbi alváshigiéniai tippek megvalósításával és hálószobájának alvásbarát szentéllyé alakításával olyan környezetet teremthet, amely elősegíti a pihentető alvást és javítja az alvás általános minőségét.

Életmódbeli tényezők a jobb éjszakai alvásért

A lefekvési rutinon túl bizonyos életmódbeli tényezők jelentősen befolyásolhatják az alvás minőségét, és ha ezekre odafigyel, az segíthet maximalizálni a lefekvési rutin előnyeit. Íme néhány további tipp, amit érdemes figyelembe venni:

  1. Kerülje a koffeint és az alkoholt lefekvés előtt: Mind a koffein, mind az alkohol megzavarhatja az alvási szokásokat, és megnehezíti az elalvást. A legjobb, ha a lefekvés előtti órákban kerüljük ezeket az anyagokat.
  2. Korlátozza az esti intenzív testmozgást: Bár a rendszeres testmozgás jótékonyan hat az alvásra, a lefekvéshez közeli intenzív edzések stimulálhatják a szervezetet, és megnehezíthetik a lecsendesedést. Próbálja meg az edzéseket a nap korábbi szakaszára időzíteni.
  3. Kapcsolja ki a képernyőket: Az elektronikus eszközök által kibocsátott kék fény megzavarhatja a szervezet melatonin termelését, amely az alvást szabályozó hormon. A jobb alvás érdekében legalább egy órával lefekvés előtt kerülje a képernyők használatát.

Ezeknek az életmódbeli tényezőknek a beépítése a lefekvési rutinba jelentős hatással lehet az alvás minőségére. A koffein és az alkohol kerülésével, az esti intenzív testmozgás korlátozásával és a képernyők kikapcsolásával alvásbarátabb környezetet teremthet, és fokozhatja a rutin előnyeit.

Ne feledje, hogy mindenki más, és lehet, hogy némi próbálkozásra és hibára lesz szükség ahhoz, hogy megtalálja az életmódbeli tényezők azon kombinációját, amely a legjobban működik az Ön számára. Figyeljen arra, hogy ezek a változások hogyan hatnak az alvási szokásaira, és ennek megfelelően igazodjon hozzá. Idővel és következetességgel olyan egészséges alvási szokásokat alakíthat ki, amelyek hozzájárulnak a jobb alváshoz.

Következtetés

Egy személyre szabott lefekvési rutin bevezetésével és az ebben a cikkben megosztott tippek beépítésével átalakíthatja alvását, és úgy ébredhet fel, hogy megfiatalodva és készen áll a napra. A lefekvési rutin elengedhetetlen a jó alváshoz. Néhány kulcsfontosságú elem, amelyet érdemes beépíteni a rutinba: következetes lefekvési és ébredési idő meghatározása, az elektronikus eszközök elrakása legalább egy órával lefekvés előtt, könnyű nasi vagy lefekvés előtti tea fogyasztása, meleg fürdő, nyugtató zene hallgatása, relaxációs technikák, például mély légzés vagy meditáció gyakorlása, könyv olvasása (lehetőleg a hálószobán kívül), teendőlista írása vagy naplóírás, valamint alvásbarát hálószobai környezet kialakítása.

További tippek közé tartozik a koffein és az alkohol kerülése lefekvés előtt, az intenzív testmozgás korlátozása este, valamint a képernyők kikapcsolása a kék fény stimuláló hatásának elkerülése érdekében. Ezek az életmódbeli tényezők jelentősen befolyásolhatják az alvás minőségét. Ha ezeket az elemeket beépíti lefekvési rutinjába, olyan szokásokat alakíthat ki, amelyek jelzik az agyának, hogy itt az ideje lenyugodni és felkészülni az alvásra.

Ne feledje, hogy a jó alváshigiénia fenntartásához elengedhetetlen a következetes alvási rend és a nyugodt lefekvési rutin. Ezen szokások előtérbe helyezésével optimalizálhatja alvását, és élvezheti a jobb fizikai és mentális jólét előnyeit.

GYIK

K: Milyen fontos, hogy legyen lefekvési rutinunk?

V: A következetes lefekvési rutin elengedhetetlen a nyugodt alváshoz. Segít jelezni az agyának, hogy itt az ideje lecsendesedni és felkészülni az alvásra.

K: Melyek azok a legfontosabb elemek, amelyeket be kell építeni az esti lefekvési rutinba?

V: A lefekvési rutin néhány kulcsfontosságú eleme a következetes lefekvési és ébredési idő meghatározása, az elektronikus eszközök elrakása legalább egy órával lefekvés előtt, egy könnyű snack vagy lefekvés előtti tea fogyasztása, meleg fürdő, nyugtató zene hallgatása, relaxációs technikák gyakorlása, például mély légzés vagy meditáció, könyv olvasása (lehetőleg a hálószobán kívül), teendőlista írása vagy naplóírás, valamint alvásbarát hálószobai környezet kialakítása.

K: Miért fontos, hogy lefekvés előtt tegyük el az elektronikus eszközöket?

V: Az elektronikus eszközök kék fényt bocsátanak ki, ami elnyomhatja az alváshormon melatonin termelését és megzavarhatja az alvást. Ha lefekvés előtt legalább egy órával elrakjuk az elektronikus eszközöket, az elősegíti az ellazulást és a jobb alvásminőséget.

K: Hogyan lehet a relaxációs technikákat beépíteni a lefekvési rutinba?

V: Az olyan relaxációs technikák, mint a mély légzés, a meditáció vagy a nyugtató zene hallgatása beépíthetők a lefekvés előtti rutinba, hogy segítsenek ellazítani az elmét és a testet alvás előtt. Ezek a technikák csökkenthetik a stresszt és a szorongást, elősegítve a nyugodtabb alvást.

K: Milyen előnyei vannak a meleg fürdőnek lefekvés előtt?

V: Egy meleg fürdő lefekvés előtt ellazulást okozhat, és elősegítheti a jobb alvást. A testhőmérséklet emelkedése, majd a fürdő után a hőmérséklet csökkenése segíthet jelezni a szervezetnek, hogy ideje aludni.

K: Hogyan javíthatja az alvásminőséget a lefekvés előtti olvasás vagy naplóírás?

V: Az olvasás vagy a naplóírás lefekvés előtt segít elterelni a figyelmet a napi stresszről, és lehetővé teszi, hogy az elme kikapcsolódjon. Ez nyugalmat teremthet, és elősegítheti a pihentetőbb alvást.

K: Hogyan teremthetek alvásbarát hálószobai környezetet?

V: Az alvásbarát hálószobai környezet megteremtéséhez gondoskodjon arról, hogy a hálószobája hűvös, sötét és csendes legyen. Használjon függönyöket vagy redőnyöket a külső fény kizárására, fontolja meg a füldugók vagy fehér zajkeltő gép használatát a zajzavarok minimalizálása érdekében, és gondoskodjon arról, hogy a matrac, a párnák és az ágynemű kényelmes és támogató legyen.

K: Vannak olyan életmódbeli tényezők, amelyek befolyásolhatják az alvás minőségét?

V: Igen, bizonyos életmódbeli tényezők befolyásolhatják az alvás minőségét. A legjobb, ha lefekvés előtt kerüljük a koffein és az alkohol fogyasztását, mivel ezek zavarhatják az alvást. Emellett ajánlott korlátozni az esti intenzív testmozgást, mivel az stimulálhatja a szervezetet, és megnehezítheti az elalvást.

Forrás Linkek

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső