Mennyit alszunk hálaadáskor?

Published:

Mennyit alszunk hálaadáskor? A kaotikus ünnepi szezon közepette ez a kérdés hajlamos észrevétlenül maradni. Hajlamosak vagyunk inkább a pulykára, a töltelékre és a családi időtöltésre koncentrálni, mint a saját jólétünkre. Fontos azonban figyelembe venni, hogy ezek az ünnepek hogyan befolyásolhatják a jó alvásra való képességünket.

Ebben a blogbejegyzésben néhány érdekes felmérés eredményét vizsgáljuk meg a hálaadás idején a vendéglátók alvásveszteségéről. Emellett megvizsgáljuk a különböző stressztényezőket is, amelyek hozzájárulnak a rossz alvásminőséghez ebben az időszakban.

Az ünnepi szezon a pénzügyi nyomás és az utazással kapcsolatos zavarok miatt megzavarhatja a szokásos alvási szokásokat. Ezekről részletesebben is olvashat, ha tovább olvas.

Megvitatjuk továbbá az alkoholfogyasztást és annak az éjszakai pihenésre gyakorolt hatását, lerántjuk a leplet az olyan ételek, mint a pulyka magas triptofán-tartalma miatt álmosságot kiváltó ételek körüli mítoszokról, és rávilágítunk arra, hogy a finomított szénhidrátok milyen szerepet játszanak az étkezés utáni fáradtság kiváltásában.

Végül fedezze fel, hogyan segíthet a pozitív gondolkodásmód fenntartása a hálaadással kapcsolatos gyakorlatok segítségével javítani az éjszakai pihenést annak ellenére, hogy a hálaadás előkészületei miatt nem tud aludni.

how-much-sleep-do-we-lose-on-thanksgiving

A vendéglátás hatása az alvásra a hálaadás alatt

Az ünnepi szezonban, különösen hálaadáskor tartott összejövetelek jelentős alvásveszteséget okozhatnak. Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a vendéglátók akár két és fél óra alváscsökkenést is tapasztalhatnak éjszakánként. Ez elsősorban a vendéglátói feladatokkal és az ünnepi előkészületekkel járó stressznek tudható be.

Felmérés eredményei az alvásveszteségről a vendéglátók körében

Egy átfogó felmérésből kiderült, hogy azok, akik családi összejövetelek házigazdái, gyakran jelentős alváshiányt tapasztalnak. Az a nyomás, hogy az ételkészítéstől a vendégek elszállásolásáig minden zökkenőmentesen menjen, nyomasztó lehet, ami nyugtalan éjszakákhoz vezethet.

A minőségi pihenés hiánya nemcsak a fizikai egészségünkre van hatással, hanem a mentális jólétünkre is, és arra, hogy képesek vagyunk-e teljes mértékben élvezni ezeket a különleges alkalmakat. Ezért kulcsfontosságú, hogy a házigazdák hatékonyan kezeljék a feladataikat, miközben saját igényeiket is előtérbe helyezik.

A rossz alvásminőséghez hozzájáruló stressztényezők

A rossz alvásminőséghez hozzájáruló stressztényezők sokrétűek. Az ételek elkészítése nagy csoportok számára, a vendégek érkezése előtti takarítás, a különböző személyiségek egy fedél alatt történő kezelése - mindezek a feladatok jelentősen hozzájárulnak a vendéglátók szorongásszintjének növekedéséhez ebben az ünnepi időszakban.

A közvetlen vendéglátói feladatok mellett ott van még a mögöttes aggodalom is, hogy mindenki elvárásainak megfeleljen, ami egy újabb feszültségréteggel növeli a feszültséget, ami negatívan befolyásolja az éjszakai alvást. Ezért fontos, hogy olyan lépéseket tegyünk, mint például a feladatok delegálása vagy szükség esetén segítség kérése, hogy ne veszélyeztessük az olyan ünnepek alatt, mint a hálaadás, a nagyon szükséges pihenőidőnket.

Ünnepi szezon és megzavart alvásminták

Az ünnepi időszak közeledtével sokan várjuk a szeretteinkkel töltött kellemes pillanatokat, ugyanakkor ez az alvásminőségünk jelentős romlásával is járhat. Ez az ünnepi időszak azonban jelentős alvásveszteséghez is vezethet. Sőt, tanulmányok kimutatták, hogy az emberek több mint egyharmada az ünnepeket azonosítja a legstresszesebb időszakként, amikor alvásminőségük jelentősen romlik.

A pénzügyi nyomás szerepe az ünnepi alvási szokások befolyásolásában

Az ünnepi időszakban az ajándékozással járó pénzügyi nyomás nagyban hozzájárul a stresszhez és az alvási szokások megzavarásához. A szeretteinknek való ajándékvásárlás szükségessége a pénzügyek miatti aggodalomhoz vezethet, ami rossz minőségű alváshoz vagy akár alvásmegvonáshoz is vezethet.

  • Megfizethető ajándékok keresése: Az egyik módja ennek a nyomásnak az enyhítésére az, hogy megfizethető, de mégis értelmes ajándékokat találunk. Ne feledje, hogy az ajándék mögötti érzelmek számítanak a legtöbbet.
  • Költségvetési tervezés: Egy másik hatékony stratégia a költségvetési tervezés. Az ünnepi bevásárlásokra elkülönített összeg segíthet a kiadások kezelésében anélkül, hogy indokolatlan stresszt okozna.

Utazással kapcsolatos zavarok a normál alvási rutinban

A pénzügyi nyomás mellett az utazással kapcsolatos problémák is hozzájárulnak ahhoz, hogy az ünnepek alatt megzavarodjon a rendszeres alvásprogram. Akár családtagokat látogatunk meg, akár nyaralni megyünk, a környezet és a rutin változásai gyakran vezetnek az egyének alvásvesztéséhez.

  • Különböző időzónák: A különböző időzónák közötti utazás jetlaget okozhat, ami megzavarja a szervezetünk belső óráját, és így távolabb kerülünk a jó alvástól.
  • Új környezet: Még akkor is, ha nem időzónák közötti átkelésről van szó, egyszerűen az ismeretlen helyen való alvás (az úgynevezett "első éjszaka hatása") negatívan befolyásolhatja az alvást.
  • Csomagolt menetrendek: A zsúfolt, tevékenységekkel és társasági életgel teli napirend kevesebb időt jelenthet a pihentető alvásra.

Az ilyen zavarok leküzdése érdekében próbálja meg a lehető legszorosabban megtartani a szokásos lefekvési rutint, amikor utazik vagy vendégeket fogad otthon - beleértve az elektronikus eszközök nélküli lefekvés előtti pihenést és a következetes étkezési időpontok betartását. A Mayo Clinic szerint a fénynek való kitettség beállítása segít visszaállítani a cirkadián ritmust a hosszú távú repülőutak után, így segít enyhíteni a jetlag hatásait a célállomásra érkezéskor, és jobb esélyeket biztosít a jó éjszakai pihenésre az ünnepeket kísérő nyüzsgés közepette.

Összefoglalva, a hálaadás és más ünnepi időszakok alatt elvesztegetett alvásidő lehetséges okainak megértése kulcsfontosságú lépés a negatív hatások mérséklése és annak biztosítása felé, hogy a lehető legteljesebb mértékben élvezzük az alvást anélkül, hogy veszélyeztetnénk egészségünket és jólétünket. Ha tehát legközelebb azon kapja magát, hogy egy étkezést követően túlzsúfoltnak és ezáltal álmosnak érzi magát, ne feledje, hogy az óvatos mértékletesség a kulcs a letargia elkerüléséhez és az ünnepek lehető legteljesebb mértékű élvezetéhez anélkül, hogy veszélyeztetné egészségét és jólétét. Boldog ünnepeket!

Alkoholfogyasztás és rossz minőségű alvás

Az ünnepek az öröm, az ünneplés és sajnos sokak számára a fokozott alkoholfogyasztás ideje. Ez komolyan befolyásolhatja alvásunk minőségét. Az emberek körülbelül egyharmada vallja, hogy többet iszik az ünnepek alatt, és közel fele növeli az alkoholfogyasztását szilveszterkor.

Fokozott alkoholfogyasztás az ünnepi időszakokban

Az italok fogyasztása nem csak a felnőttekre korlátozódik a partin. Sok házigazda az ünnepi időszakokban a vendégek szórakoztatása során azzal szembesül, hogy az italok kitöltése jóval az éjszakába nyúlik. Az eredmény? Megzavart alvási ütemterv és összességében rosszabb minőségű alvás.

A The National Library of Medicine tanulmánya szerint még a lefekvés előtt fogyasztott mérsékelt mennyiségű alkohol is csökkentheti a szervezet melatonin termelését - ez a hormon létfontosságú a cirkadián ritmus vagy belső óránk fenntartásához. Ez a zavar nemcsak elalvási nehézségeket okozhat, hanem az egész éjszaka folyamán alvásproblémákat is.

Hatás a gazdatest éjszakai pihenésére

Amellett, hogy hatással van a saját alvási szokásaira, a házigazda szerepvállalása az ilyen ünnepségek alatt tovább veszélyeztetheti a pihentető éjszakákat. Tény, hogy a szilveszteri partikat rendező házigazdák a jelentések szerint átlagosan egy óra és huszonhárom percet veszítettek csak az éjszakai pihenésből. Aközött, hogy mindenkinek elegendő pezsgőt kell biztosítania az éjféli koccintáshoz, és a vendégek távozása utáni takarítás között a kora reggeli órákban, nem csoda, hogy oly sokan nem ébrednek fel frissen január 1-jén.

Tippek a jobb alváshoz a fokozott alkoholfogyasztás ellenére:

  • A mértékletesség a kulcs: korlátozza a fogyasztást, hogy a körülötted zajló ünnepségek ellenére is megőrizze a normális alvási szokásokat.
  • Kerülje a késő esti alkoholfogyasztást: Kerülje az alkoholtartalmú italok fogyasztását lefekvés előtt, mivel ez megzavarhatja a REM (Rapid Eye Movement) fázist, amely a ciklus legfiatalítóbb része, amikor az agy feldolgozza az előző napról származó információkat a hosszú távú memóriaraktárakba.
  • Maradjon hidratált: Az alkohol dehidratáló hatásának ellensúlyozására igyon sok vizet az este folyamán, különösen lefekvés előtt.

Összefoglalva, fontos, hogy öngondoskodjunk, amikor az ünnepi ünnepségeken elmerülünk - ha tudatában vagyunk annak, hogy mennyit és mikor iszunk, akkor egy nagyszerű éjszakát tölthetünk el anélkül, hogy az alvásunkat veszélyeztetnénk. Legyen tudatos az alkoholfogyasztás és az alkoholfogyasztás időpontja annak érdekében, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az ünneplésből, miközben jól kipihenheti magát.

Élelmiszer-választások és hatásuk az alvásra az ünnepek alatt

Az ünnepi időszak a kényeztetés időszaka, sokan közülünk már alig várják a vele járó finom lakomákat. Az ünnepi lakomák okozta kényeztetés ellenére az ételválasztásunk jelentősen befolyásolhatja alvásminőségünket. A finomított szénhidrátok és más nehéz ételek túlzott fogyasztása az ünnepi étkezések során gyakran vezet letargia és álmosság érzéséhez.

A pulyka mítosza megdőlt - magas triptofán tartalma miatt nem leszel álmos a lakoma után

A közhiedelemmel ellentétben nem feltétlenül a pulyka a fő bűnös a hálaadás utáni szunyókálásért. Bár a pulyka tartalmaz triptofánt, az álmossággal összefüggésbe hozható aminosavat, a tipikus adagban lévő mennyiség nem elég ahhoz, hogy jelentősen befolyásolja az éberségi szintjét.

Valójában számos tanulmány arra utal, hogy nem csak arról van szó, hogy mit eszünk, hanem arról is, hogy mennyit fogyasztunk. Bármilyen típusú étel túlfogyasztása fáradtságot okozhat a szervezetünk által az emésztéshez szükséges energia miatt.

A finomított szénhidrátok szerepe az étkezés utáni fáradtság előidézésében

Ahelyett, hogy a pulykát vagy más fehérjében gazdag ételeket hibáztatnánk azért, hogy a hálaadási vacsora után álmosak leszünk, a kutatások egy másik étrendi tényezőre mutatnak rá: a finomított szénhidrátokra. Az olyan ételek, mint a burgonyapüré, a fehér kenyérből készült töltelék és a cukorral teli piték mind gazdag forrásai az egyszerű szénhidrátoknak, amelyek gyorsan megemelik a vércukorszintet, ami később elkerülhetetlenül összeomláshoz vezet.

  • Burgonya: A burgonya tele van keményítővel, egy olyan szénhidráttípussal, amely gyorsan átalakul glükózzá, amint elfogyasztják. Ez hirtelen vércukorszint-emelkedést okoz, amit hirtelen csökkenés követ, ami fáradtságot és levertséget eredményez.
  • Kenyér alapú töltelék: A hagyományos töltelékreceptekben használt fehér kenyérből a legtöbb rostot eltávolították, ami gyors felszívódást okoz a véráramba, így hasonló hatást vált ki, mint a burgonya fogyasztása.
  • Cukros desszertek: Az édes gyümölcsökkel töltött vagy tejszínnel megtöltött sütemények nagyban hozzájárulnak a cukorfogyasztás növekedéséhez, ami tovább súlyosbítja az étkezési lakoma utáni fáradtságérzetet.

Ha szeretné elkerülni ezt az étkezés utáni lejtmenetet, miközben még mindig élvezheti az ünnepi ünnepeket anélkül, hogy veszélyeztetné az egészségét és a jólétét, fontolja meg, hogy a sovány fehérjék mellett több összetett szénhidrátot, például teljes kiőrlésű gabonát és zöldséget is beépít a tányérjába. Az is fontos, hogy az ünnepek alatt is tartsa fenn a rendszeres testmozgást, hogy ellensúlyozza az elfogyasztott többletkalóriákat.

A büféasztalnál a mértékletesség a legfontosabb. Próbáljon meg kisebb adagokat fogyasztani, és élvezze a különböző ízeket és állagokat. Ne feledje, hogy az ünneplés igazi értelme abban rejlik, hogy minőségi időt töltsön szeretteivel, és nem pedig abban, hogy túlzásba vigye az összes étel elfogyasztását.

A gondolkodásmód és az étkezési szokások pozitív hatása az éjszakai ritmusra

Az ünnepi időszakban különösen fontos, hogy emlékeztessük magunkat arra, hogy szemléletünk és étkezési szokásaink nagyban befolyásolhatják az alvásunkat. A közhiedelemmel ellentétben a pulyka magas triptofán-tartalma miatt nem felelős az étkezés utáni álmosságért. A kutatások szerint az étkezés során feleslegesen elfogyasztott finomított szénhidrátok nagyobb valószínűséggel okoznak fáradtságérzetet a nagy mennyiségű étel elfogyasztása után.

A hála hatása az éjszakai pihenés javítására

A The Journal of Psychosomatic Research tanulmánya összefüggést talált a hála kifejezése és a jobb alvásminőség között. Azok a résztvevők, akik rendszeresen naplót vezettek, és feljegyezték azokat a dolgokat, amelyekért hálásak voltak, hosszabb alvásról számoltak be azokhoz képest, akik nem gyakorolták ezt a szokást. Ez a megállapítás arra utal, hogy a gondolkodásmód potenciálisan pozitív hatással van az éjszakai ritmusra.

Ha minden nap szánunk néhány percet arra, hogy értékeljük az életünkben rejlő jó dolgokat, az hatékony módja lehet a pihentető alvás és a mentális egészség javításának. A következetesség a kulcs - ha ezt a gyakorlatot a mindennapok részévé tesszük, az nemcsak jobb alváshoz, hanem általános jobb közérzethez is vezethet.

A szénhidrátok szerepe az alvásmintázatban

Ahelyett, hogy a pulykát hibáztatnánk a hálaadásnapi vacsora utáni álmosságért, inkább nézzük meg a tipikus ünnepi ételek egyéb elemeit: a finomított szénhidrátokat, mint a fehér kenyér, tészta, sütemények és sütemények, amelyeket gyakran fogyasztanak túlzott mennyiségben az ünnepek alatt. Az Alvás Alapítvány jelentése szerint ezek az ételek gyors vércukorszint-emelkedést okoznak, amelyet hirtelen csökkenés követ, ami az étkezést követően letargikusnak és álmosnak érezzük magunkat.

Hogy ne veszítsd el az álmodat ezek miatt az ételválasztások miatt:

  • Mérsékelt fogyasztás: Egyensúlyozza a szénhidrátbevitelt sovány fehérjékkel és egészséges zsírokkal, amelyek segítenek szabályozni a vércukorszintet, ezáltal csökkentve az étkezés utáni fáradtságérzetet.
  • Egyél kisebb adagokat: Így a szervezet hatékonyabban tudja megemészteni az ételt, és elkerülhető a túlevés érzése, ami hozzájárul a rossz éjszakai pihenéshez.
  • Helyezze előtérbe a teljes kiőrlésű gabonaféléket: A hagyományos zsemle helyett válasszon barna rizst a fehér tészta helyett, vagy teljes kiőrlésű kenyeret - ezek egyenletes energiafelszabadulást biztosítanak, így az egész ünnepség alatt éberen és ébren tartanak anélkül, hogy az egészség és a jó közérzet rovására menne.

GYIK a Hálaadással kapcsolatban: Mennyi alvást veszítünk hálaadáskor?

Fáradtnak érzi magát a hálaadás után? Ez nem a pulyka hibája, hibáztasd a felesleges szénhidrátot és a stresszt. Tudjon meg többet.

Egy átlagos felnőttnek éjszakánként 7-9 óra alvásra van szüksége az optimális egészséghez. Tudjon meg többet.

Sajnos sok felnőtt krónikusan alváshiányos. Lásd a CDC statisztikáit.

A legtöbb felnőtt 6 és 8 óra alvás között van éjszakánként, de az egyéni igények eltérőek. Tudjon meg többet.

Következtetés

A hálaadás vendéglátása a stressz, az utazás, az alkohol és az ételválasztás miatt az alvásodat is megronthatja.

De ne félj! A hála és az egészséges szokások gyakorlásával javíthatod az alvásodat, és élvezheted az ünnepi időszakot.

  • Harci stressz: Tartson szüneteket, delegáljon feladatokat, és emlékezzen az ünnep igazi értelmére.
  • Kerülje az utazást: Ha lehetséges, maradjon a helyén, és ünnepeljen a közelben élő szeretteivel.
  • Korlátozza az alkoholfogyasztást: Maradjon egy-két italnál, és igyon vizet a kettő között.
  • Válasszon bölcsen: Élvezze kedvenc ételeit, de egyensúlyozza ki őket egészségesebb lehetőségekkel.
  • Mozgás: Sétáljon vacsora után, vagy végezzen más fizikai tevékenységet az emésztés és a relaxáció elősegítése érdekében.

Ha követi ezeket a tippeket, akkor a jólétének prioritásként kezelheti, és idén hálaadáskor megkaphatja a megérdemelt pihentető alvást.

További cikkekért nézd meg a wiki oldalt.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső