A jóga előnyei az alváshoz

Published:

A jóga az alvásért egyre népszerűbbé válik, mint természetes és holisztikus megközelítés az alvásminőség javítására. A jóga gyakorlásával az egyének számos fizikai és mentális egészségügyi előnyt tapasztalhatnak, amelyek hozzájárulnak a pihentetőbb alváshoz. Ez az útmutató megvizsgálja a jóga alvásproblémákra gyakorolt hatásának tudományos alapjait, és elemzi, hogy ennek az ősi művészetnek a rendszeres gyakorlása hogyan fokozhatja a melatonintermelést.

A jobb alváshoz alkalmas különböző jógatípusokat, például a Hatha-jógát és a Nidrát, valamint a lefekvés előtti hatékony, relaxációt elősegítő pózokat is megvitatjuk. Továbbá tippeket fogunk adni az elalvás előtti jógagyakorlatok biztonságos terének kialakításához, miközben hangsúlyozzuk annak fontosságát, hogy a jógagyakorlatot el kell választani az alvási környezettől.

Ezeken a gyakorlatias javaslatokon kívül útmutatónk olyan további technikákat is tartalmaz, mint a Shishuasana (gyermekpóz) és a lábemelő gyakorlatok, amelyek a jóga művészetén keresztül még jobban elősegítik a jobb alvást. Végül hangsúlyozzuk annak fontosságát, hogy mielőtt bármilyen új edzésprogramba vagy személyre szabott rutinba kezdenénk, konzultáljunk minősített oktatókkal és orvosokkal, hogy biztosítsuk a biztonságot és a hatékonyságot az egyéni igények kielégítésében, amelyek az általános jólét javításához kapcsolódnak a "jóga az alvásért" gyakorlásán keresztül.

jóga az alváshoz

A jóga jótékony hatása az alvásra

A jóga egy ősi gyakorlat, amely segíthet a nyugodt alvásban és javíthatja az általános közérzetet. A meditatív mozgás segíthet csökkenteni a stresszt, ami pihentetőbb alvást és jobb általános közérzetet tesz lehetővé. Egy tanulmány szerint a jóga hatékonyan javíthatja az alvásminőséget és az álmatlanságot a nőknél.

Stressz csökkentése meditatív mozgással

A jóga meditatív mozdulatokat tartalmaz, amelyek segítenek ellazulni és oldani a feszültséget a testedben. A légzésre összpontosítva és a különböző pózokon keresztül mozogva megnyugtathatja elméjét és csökkentheti a stresszt. A jóga gyakorlásával javuló mentális állapotot és jobb alvásminőséget eredményezhet.

Javítsa a tudatosságot koncentrált légzőgyakorlatokkal

A légzéstechnikák a jóga lényeges részét képezik. Azzal, hogy minden pózban a mély belégzésre és a lassú kilégzésre koncentrálsz, növelheted a tested és a gondolataid tudatosságát. Ezt a folyamatot tudatosságnak nevezik, ami segíthet lecsendesíteni a száguldó gondolatokat vagy aggodalmakat, amelyek esetleg megakadályozzák a pihentető alvás elérését.

Növelje a Melatonin szintjét a jobb alvásszabályozás érdekében

A melatonin egy hormon, amely szabályozza a természetes alvás-ébrenlét ciklusunkat. Tanulmányok kimutatták, hogy a jóga gyakorlása növelheti a melatonin termelését a szervezetben, ami jobb alvásminőséget eredményez, és olyan problémák ellen küzd, mint az álmatlanság vagy a nyugtalan láb szindróma. A kutatások szerint a jóga nyolc héten át történő gyakorlása jelentősen javíthatja az alvás minőségét, időtartamát és hatékonyságát.

Jógastílusok alkalmasak a jobb alváshoz

  • Hatha jóga: Ez a szelíd jógastílus a relaxációs és légzéstechnikákat hangsúlyozza, így kiváló választás az alvásminőség javítására.
  • Nidra jóga: A "jógikus alvás" néven is ismert Nidra egy olyan vezetett meditációs technika, amelynek célja a mély relaxáció elősegítése. A jóga ezen formájának lefekvés előtti gyakorlása segíthet a kikapcsolódásban és a pihentető alvás előkészítésében.

A jóga megnyugtató formáinak beépítése a napi rutinba tartós hatással lehet az általános közérzetre, és kézzelfogható előnyökkel járhat, amikor eljön az ideje, hogy minden este lefeküdjön aludni. Akár új vagy a jógában, akár már van tapasztalatod, fontold meg, hogy kipróbálsz néhány olyan pózt, amely kifejezetten az éjszakai pihenés javítását szolgálja. Egy nyugodt alvás után megfiatalodva és kipihenten ébredni páratlan élmény.

Jógastílusok a jobb alvás érdekében

A jóga gyakorlása kiváló módja az alvásminőség és az általános jó közérzet javításának. Azonban nem minden jógastílus egyformán hatékony a pihentető alvás elősegítésében. Ebben a részben két olyan jógatípust fogunk megvizsgálni, amelyek különösen jótékonyan hatnak az alvás javítására: A hatha jóga és a nidra.

A Hatha jóga nyugtató hatásai

A jóga világszerte gyakorolt formája, a Hatha-jóga a test egyensúlyának elérésére összpontosít fizikai testtartások, légzéstechnikák és meditáció segítségével. Ez a stílus a lassú tempójú mozdulatokra és a mély relaxációra helyezi a hangsúlyt, így ideális választás azok számára, akik lefekvés előtt szeretnének ellazulni.

  • A Hatha-jóga segít oldani a feszültséget az egész testben a rugalmasságot elősegítő gyengéd nyújtások és pózok segítségével.
  • A gyakorlat a tudatosságra ösztönöz, mivel az egyes pózokban való mozgás közben a légzésre koncentrálsz, így elengedheted a nap folyamán elmaradt gondolatokat vagy a stresszt.
  • A rendszeres Hatha-gyakorlat segíthet szabályozni a cirkadián ritmust a melatoninszint növelésével, ami következetesebb éjszakai pihenést eredményez.

Ha még új vagy a jógagyakorlásban, vagy a lassabb tempót kedveled, és bőséges időt töltesz az egyes testtartásokban, fontold meg, hogy a Hatha-jógát is kipróbálod az esti rutinod részeként.

A Nidra relaxáló tulajdonságai

A jóga nidra, más néven "jógikus alvás" egy mélyen pihentető gyakorlat, amely a vezetett meditációt relaxációs technikákkal kombinálja, hogy tudatos alvás állapotát idézze elő. A jógának ez a formája segít megnyugtatni az idegrendszert, csökkenti a stressz-szintet és elősegíti a mély alvást.

  • A jóga Nidra a test különböző részeire összpontosítva és vizualizációs gyakorlatokat alkalmazva a feszültség oldására a relaxáció különböző szakaszain keresztül vezet.
  • Kutatások szerint a jóga ezen formája serkenti a paraszimpatikus idegrendszert, ami egyszerűbb és jobb minőségű alvást tesz lehetővé.
  • Mivel a Yoga Nidra nem igényel fizikai mozgást vagy rugalmasságot, elérhető lehetőség azok számára, akiknek mozgáskorlátozottságuk van, vagy egyszerűen csak kevésbé aktív megközelítést kedvelnek az éjszakai rutinjukhoz.

Ha szeretnéd ezt az egyedülálló stílust tovább felfedezni, fontold meg, hogy a Yoga Nidrát beépíted az esti rituálédba, hogy lecsendesítsd elmédet, mielőtt békés álomba merülsz.

A Hatha-jóga vagy a Yoga Nidra passzív gyakorlása beépítése az esti rutinba segíthet a jó alvásban, csökkentheti a stressz-szintet, növelheti a tudatosságot és javíthatja az általános jólétet. Ne feledje, hogy a jógagyakorlás során a következetesség a kulcs; már napi néhány perc is jelentős különbséget jelenthet abban, hogy mennyire érzi magát kipihentnek éjszaka. Tehát tekerje ki a jógamatracot, tompítsa le a fényeket, vegyen néhány mély lélegzetet - itt az ideje néhány nagyon szükséges pihentető alvásnak.

Hatékony pózok a jobb alvásminőségért

A jóga számos olyan pózt kínál, amelyek a relaxáció elősegítésével és a stressz csökkentésével javíthatják az alvás minőségét. Ha ezeket a testtartásokat beépíti rendszeres jógagyakorlataiba, könnyebben elalszik, és mélyebb, pihentetőbb alvást élvezhet. Ebben a részben néhány általánosan javasolt pózt fogunk megvitatni, amelyek elősegítik az ellazulást, miközben a mély légzési technikákat is támogatják, amelyek elengedhetetlenek a nyugalom előidézéséhez, ami elősegíti a jó alvásmintákat.

Álló előrehajlás (Uttanasana)

Az álló előrehajlás kiváló póz a hát, a nyak és a vállak feszültségének oldására. Az Uttanasana végrehajtásához állj csípőszéles lábakkal, és csípőből lassan hajolj előre, miközben a térdeidet enyhén behajlítva tartod. Hagyd, hogy a fejed nehézkesen lógjon, miközben mélyen belélegzel a nyújtásba. Ez a póz nemcsak a fizikai feszültség feloldásában segít, hanem a mentális ellazulást is elősegíti azáltal, hogy lehetővé teszi a véráramlást az agy felé. Tudj meg többet az Álló előrehajlásról itt.

Fekvő pillangó póz (Supta Baddha Konasana)

Ez a gyengéd, pihentető testtartás megnyitja a mellkast és a csípőt, miközben nyugtató hatással van az idegrendszerre. A Supta Baddha Konasana gyakorlásához feküdjön a hátára, és szükség esetén helyezzen a gerince alá egy párnát vagy egy összehajtogatott takarót, hogy megtámassza. Feküdjünk hátra, és a lábainkat hozzuk össze a csípőnk közelében, a térdeket kifelé kinyújtva. Fedezd fel, hogy a fekvő pillangó póz milyen előnyökkel járhat számodra itt.

Lábak a falon póz (Viparita Karani)

A Lábak a falon póz egy pihentető inverz póz, amely segít enyhíteni a stresszt és a szorongást, miközben javítja a vérkeringést. A Viparita Karani gyakorlásához keressünk egy szabad helyet egy fal mellett, és feküdjünk hanyatt, a lábakat felfelé nyújtva a falnak támasztva. Tartsa karjait lazán az oldala mellett, vagy tegye a feje fölé a további nyújtás érdekében. Tudj meg többet a Lábak a falon pózról itt.

Tetem póz (Shavasana)

Gyakran a jógagyakorlat végén gyakorolják, a Shavasana lehetővé teszi, hogy teljesen ellazuljon a test és az elme, miközben a mély légzésre összpontosít. Feküdjön laposan a hátára, a karok a test mellett nyugszanak, a tenyerek felfelé néznek. Feküdjön le, csukja be a szemét, és merüljön el a csendben, miközben figyeljen az orrán keresztül történő lassú be- és kilégzésre. A holttestpózról itt tudhatsz meg többet.

Ha ezeket a pózokat beépíti az éjszakai rutinjába, olyan környezetet teremthet, amely elősegíti a jobb alvásminőséget. Ne feledje, hogy a következetesség a kulcs, amikor a jógagyakorlatok előnyeinek kiaknázásáról van szó - törekedjen a rendszeres foglalkozásokra minden héten annak érdekében, hogy tartós eredményeket érjen el a relaxáció, a stressz csökkentése és az általános jó közérzet terén.

  • Jógagyakorlás: A rendszeres jógagyakorlás segíthet javítani az alvás minőségét és csökkenteni az alvásproblémákat.
  • Légzési technikák: Ez nem csak az ellazulást fokozza, hanem segít a száguldó gondolatok megnyugtatásában is, amelyek esetleg megakadályozzák az elalvást.
  • Időtartam: Minél több időt töltesz relaxációs üzemmódban, annál nagyobb az esélyed arra, hogy jobb alvásminőséget tapasztalj.

Ezeken a speciális testtartásokon kívül más hasznos technikák közé tartozik a Shishuasana (gyermekpóz) gyakorlása, amely megnyugtatja az idegrendszert, ami nyugodt alvást eredményez, vagy a lábak felfelé emelése az ágyon fekve, mivel ez segíti a gyorsabb elalvást. Ezeket a gyakorlatokat könnyen be lehet építeni a lefekvési rutinba a jobb alvásminőség érdekében.

Biztonságos tér létrehozása az alvás előtti gyakorláshoz

Az aktív lelkiállapotból az alvást elősegítő állapotba való zökkenőmentes átmenet megkönnyítése érdekében fontos, hogy nyugodt és biztonságos légkört teremtsünk, amikor a jógát beépítjük az éjszakai rutinba. Ez segíteni fogja az átmenetet az aktív elmeállapotból az alvást jobban elősegítő állapotba. Íme néhány tipp, hogyan alakítsuk ki a tökéletes helyet a lefekvés előtti jógagyakorláshoz.

Lámpák tompítása a nyugodt légkörért

Az Ön rendelőjének világítása jelentős szerepet játszik a hangulat megteremtésében és a relaxációban. Az erős fény stimuláló lehet, ami megnehezíti a hosszú nap utáni pihenést. Ehelyett válasszon tompított világítási lehetőségeket, például éjjeli lámpákat, tündérfényeket vagy akár gyertyákat (feltéve, hogy biztonságosan használják őket). A lágy, meleg fény olyan hangulatot teremt, amely ösztönzi a pihenést, és segít jelezni a szervezetnek, hogy ideje felkészülni az alvásra.

A jógagyakorlatok és az alvóhelyiség elkülönítése

Az elalvás előtti jógagyakorlat hatékonyságának további fokozása érdekében próbáljon meg kijelölni egy külön területet, amely elkülönül attól a helytől, ahol végül lefekszik pihenni. A terek közötti különbségtétel lehetővé teszi az elméd és a tested számára, hogy felismerje, mikor van itt az ideje a pihenésnek, és mikor az alvásnak. Ha lehetséges, válasszon egy másik szobát, vagy válassza le a hálószobája egy részét paravánokkal vagy függönyökkel, hogy ez a két tevékenység egyértelműen elkülönüljön egymástól.

Kényelem megtalálása a megfelelő felületen

  • A jógamatrac: Fektessen be egy kényelmes, de mégis jól tartó jógamatracba. Keresse a kifejezetten erre a célra kifejlesztett szőnyegeket, amelyek olyan anyagokkal készültek, mint a memóriahab, amelyek extra párnázottságot biztosítanak az ízületeinek a gyakorlás során.
  • Takarók és párnák: Például a Supta Baddha Konasana során egy összehajtogatott takarót helyezhetünk a csípő alá, vagy a Viparita Karani gyakorlása során párnát használhatunk a fejünk alatt.

Tisztaság és szervezettség fenntartása

A rendetlenségtől mentes környezet elengedhetetlen a pihenéshez. Tartsa tisztán és rendezetten a jógaterületét azáltal, hogy a kellékeket, például a blokkokat vagy a hevedereket rendezetten tárolja, amikor nem használja őket. Ez segít megteremteni egy olyan hívogató légkört, amely arra ösztönzi Önt, hogy rendszeres jógagyakorlatokat végezzen anélkül, hogy a rendetlenség miatt túlterheltnek érezné magát.

Nyugtató illatok beépítése

Az illatok ereje jelentős hatással lehet hangulatunkra és lelkiállapotunkra. Fontolja meg a nyugtató aromaterápia beépítését az elalvás előtti rutinjába olyan illóolajokkal, mint a levendula, a kamilla vagy az ylang-ylang. Ezeket az olajokat diffúzorral szórhatja, lefekvés előtt meleg fürdőhöz adhatja, vagy akár hígított változatban közvetlenül a pulzuspontokra, például a csuklóra és a halántékra is kenheti.

Következetesség megteremtése a rutinnal

Ahhoz, hogy a jógagyakorlatok révén valóban élvezhesse a jobb alvásminőség előnyeit, fontos, hogy következetességet teremtsen az éjszakai rutinban. Minden este szánjon időt az ellazulást elősegítő speciális pózok gyakorlására, miközben más, nyugalmat elősegítő tevékenységeket is végez, például mély légzőgyakorlatokat vagy meditációs gyakorlatokat, mint például a mindfulness meditáció.

A rendszeres testmozgás, legyen az mérsékelt vagy intenzív, jótékony hatással lehet az alvás minőségének javítására és az olyan gyakori problémák csökkentésére, mint a zavarok és a nyugtalan láb szindróma; a jóga azonban különösen hasznos a mély alvás elősegítésében és az általános pihentető éjszakák fokozásában. A jóga lefekvés előtti gyakorlása azonban különösen hasznos lehet a mély alvás elősegítésében és az alvásminőség javításában. A pihentető jóga, a hatha jóga és a forró jóga mind nagyszerű lehetőség az alvás előtti gyakorlásra. Néhány jógapóz, amely segíthet az elalvásban és a nyugodt alvásban, közéjük tartozik a holttestpóz (Savasana) és a jóga Nidra.

Ha a jógát beépíti az elalvás előtti rutinjába, akkor a pihentetőbb alvás jutalmát élvezheti.

További technikák a jobb alvásért

A jóga nem csak a pózokból áll; vannak más technikák is, amelyek segíthetnek javítani az alvás minőségét. Ebben a részben két olyan stratégiát nézünk meg, amelyeket gyorsan be lehet építeni az esti programba, hogy nyugodtabb alvást érjünk el.

Shishuasana (gyermek póz) gyakorlása

A Shishuasana vagy gyermekpóz egy egyszerű, mégis hatékony jógapóz, amely az idegrendszerre gyakorolt nyugtató hatásáról ismert. Ez a póz segít feloldani a hát, a vállak és a nyak feszültségét, miközben elősegíti az egész test ellazulását. A Shishuasana gyakorlásához:

  1. Üljön a sarkára, térdei legyenek egymás mellett.
  2. Hajoljon előre csípőből, és a homlokát érintse a padlót vagy a jógamatracot.
  3. Nyújtsuk ki a karokat a test mellett, tenyérrel felfelé.
  4. Tartsa meg a mély légzést, miközben néhány lélegzetvételig tartja ezt a pozíciót, mielőtt lassan visszaemelkedik ülő helyzetbe.

A gyermekpóz beépítése az éjszakai rutinba segíthet megnyugtatni a túlmozgásos elmét, és felkészíteni a nyugodt alvásra. Emellett gyengéd nyújtást biztosít az izmoknak, amelyeket gyakran érintenek a mindennapi stresszhatások, például a munkahelyen való hosszas ülés vagy a nehéz táskák cipelése az ingázás során, amelyek hozzájárulnak a nyugtalan láb szindróma kialakulásához, amelyet sokan tapasztalnak, amikor megpróbálnak elaludni éjszaka.

Lábak felfelé emelése az ágyon fekve

Ez az egyszerű technika bizonyítottan segíti a gyorsabb elalvást, mivel képes csökkenteni az alsó végtagok izomfeszültségét, amelyet gyakran a mindennapi tevékenységek során hosszú ideig tartó függőleges állás okoz. A technika gyakorlása:

  1. Feküdjön hanyatt, a lábak egyenesen kinyújtva maga előtt.
  2. Lassan emelje fel mindkét lábát a mennyezet felé, a lehető legegyenesebben tartva őket anélkül, hogy közben bármilyen izmot megerőltetne.
  3. Tartsa ezt a pozíciót néhány mély lélegzetvételig, mielőtt óvatosan visszaengedné a lábát az ágyfelületre.

Ez a testtartás elősegíti a véráramlást az alsó végtagokban, miközben egyidejűleg oldja a lábizmok feszültségét, amely sok ember által tapasztalt nyugtalan érzésért felelős, amikor megpróbál elaludni éjszaka. Kiváló lehetőség azok számára is, akiknek nehézséget okozhat a hagyományosabb jógapózok gyakorlása fizikai korlátok vagy az alvási környezetükben rendelkezésre álló hely hiánya miatt.

Ha ezeket a további technikákat beépíti a rendszeres jógagyakorlatába, tovább javíthatja az alvás minőségét, és segíthet az olyan gyakori alvásproblémák kezelésében, mint az álmatlanság vagy a nyugtalan láb szindróma. Ne feledje, hogy a következetesség a kulcs; ügyeljen a rendszeres testmozgás fenntartására, beleértve a mérsékelt testmozgást a nappali órákban és az olyan nyugtató gyakorlatokat, mint a jóga lefekvés előtt, ami jelentősen javítja az esélyét annak, hogy minden este minőségi alvást érjen el. Továbbá, ne feledkezzen meg az egészséges éjszakai rutin egyéb lényeges szempontjairól sem, mint például a jógapózok gyakorlása előtt a fények lehalkítása, és a kifejezetten pihenésre kijelölt területek közötti egyértelmű megkülönböztetés megteremtése a pihenés és a pihentető alvás céljára kijelölt területek között, szükség esetén a lakótér elrendezési terveiben alkalmazott szándékos elkülönítési taktikák révén.

Konzultáció szakemberekkel

Aggódsz a jóga beépítése miatt a jobb alvás érdekében? Konzultáljon egy képzett oktatóval és/vagy orvossal a személyre szabott útmutatásért. Az életkor vagy a már meglévő egészségügyi állapotok befolyásolhatják, hogy Ön biztonságosan végezzen bizonyos mozdulatokat. Beszéljünk a szakértőkkel való konzultáció szükségességéről, és arról, hogyan segíthetnek abban, hogy jógagyakorlata biztonságos és sikeres legyen.

Tanúsított oktatók tanácsát kérve

A minősített jógaoktató kiterjedt képzésen vett részt, hogy megértse a különböző pózok, légzéstechnikák és módosítások árnyalatait, amelyek megfelelnek a különböző készségszinteknek és fizikai képességeknek. Ők az Ön konkrét céljai alapján testreszabott sorozatokat tudnak összeállítani, gondoskodnak a biztonságról, valamint motivációt és támogatást nyújtanak.

  • Személyre szabott oktatás: Személyre szabott szekvenciák az Ön konkrét céljai alapján.
  • Első a biztonság: A potenciális problémák korai felismerése és korrekciók felajánlása még a sérülések bekövetkezése előtt.
  • Motiváció és támogatás: Bátorítás, amikor kihívások merülnek fel az út során.

A lehetséges kockázatok megbeszélése az orvosokkal

Beszélje meg az alvásjavító jógagyakorlással kapcsolatos aggályait az egészségügyi szolgáltatókkal, például orvosokkal vagy alvásszakértőkkel. Az egészségügyi szolgáltatók, például az orvosok vagy alvásszakértők felmérhetik az Ön általános egészségi állapotát, és a meglévő egészségügyi állapotokra szabott ajánlásokat adhatnak, amelyek befolyásolhatják, hogy milyen típusú jógagyakorlatokat érdemes végeznie.

  • Orvosi kórtörténet áttekintése: Annak értékelése, hogy bizonyos pózok vagy technikák súlyosbíthatják-e a már meglévő problémákat.
  • Alvászavar diagnózisa: Diagnosztizálja az olyan lehetséges rendellenességeket, mint az álmatlanság, a nyugtalan láb szindróma vagy az alvási apnoe, amelyek a jógaműveleteken túl további kezelést igényelhetnek.
  • Holisztikus megközelítés: Kifejezetten az egyéni igények kielégítésére szabott integrált terv létrehozása, miközben az alvásminőség javítását célzó testmozgások során a biztonságot helyezi előtérbe.

A jobb pihenés felé vezető utat a jóga gyakorlásán keresztül óvatosan és megfontoltan kell megközelíteni. Keressen útmutatást tanúsított oktatóktól és egészségügyi szakemberektől, hogy megalapozott döntéseket hozhasson a jólétével kapcsolatban, miközben éjszakáról éjszakára a jobb alvásminőség elérésén dolgozik.

GYIK az alvás jógával kapcsolatban

Hogyan segít a jóga az alvásban?

A jóga csökkenti a stresszt, megnyugtatja az idegrendszert és elősegíti a relaxációt, ami jobb alvásminőséghez és megnövekedett melatoninszinthez vezet. Bizonyos pózok, mint például a Shavasana vagy a Lábak a falon póz különösen hatékonyak a pihentető alvás előidézésében.

Befolyásolja a jóga az alvást?

Igen, a jóga gyakorlása pozitív hatással van az alvás minőségére és időtartamára azáltal, hogy csökkenti a szorongást és a stresszt, miközben növeli a rugalmasságot és az erőt.

Segít a jóga lefekvés előtt az alvásban?

A lefekvés előtti gyengéd jóganyújtások elvégzése elősegítheti az ellazulást és oldhatja a testben lévő feszültséget, ami nyugodtabb alváshoz vezet.

Melyik jóga a legjobb az alvás csökkentésére?

A Hatha-jóga vagy a Yoga Nidra a legjobb a jobb alvási szokások elősegítésére, mivel a lassú, tudatos mozdulatokra és a mély relaxációs technikákra helyezik a hangsúlyt. Az olyan pózok, mint az Uttanasana, a Supta Baddha Konasana, a Viparita Karani és a Shavasana elősegítik a pihentető alvást.

Következtetés

Javítsa alvásminőségét jógával - ez egy természetes és hatékony módja a stresszszint csökkentésének, az idegrendszer megnyugtatásának, valamint a test és az elme ellazulásának.

Az olyan egyszerű elalvás előtti jógapózok, mint az Uttanasana, Supta Baddha Konasana, Viparita Karani és Shavasana segíthetnek felkészíteni a testedet a pihentető alvásra.

A biztonság és a hatékonyság érdekében minden új edzésprogram megkezdése előtt konzultáljon szakemberekkel.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső