Alvás szöveges üzenetek : okok és megelőzés

Published:

Ébredtél már arra, hogy alvás közbeni sms-t küldtél, teljesen tudatában az éjszakai tetteidnek? Az alvás közbeni SMS-ezés arra a jelenségre utal, amikor az egyének alvás közben SMS-eket küldenek. Ez az érdekes jelenség számos kérdést vet fel az alvás különböző szakaszaival és más paraszomniákkal való kapcsolatáról.

Tartalomjegyzék:

  1. Szöveges alvás: A Real Phenomenon
    1. REM és NREM alvási szakaszok
    2. Kapcsolat más paraszomniákkal
  2. Az alvás közbeni SMS-ezést kiváltó tényezők
    1. Stressz okozta éjszakai üzenetküldési szokások
    2. A rendszertelen alvásminták hatása a szöveges kommunikációra
    3. Külső hatások és hatásuk az alvás minőségére
  3. Paraszomnia előfordulása különböző korcsoportokban
    1. A gyermekek hajlamossága a paraszomnia epizódokra
    2. Lehetséges kapcsolat az alapbetegségekkel
  4. Az alvás közbeni SMS-ezéshez vezető forgatókönyvek
    1. SMS küldése értesítés fogadása után
    2. Nem kapcsolódó álom-indukált alvás SMS-ezés
    3. Tippek az alvás közbeni SMS-es incidensek csökkentésére
  5. Megelőző intézkedések az alvás közbeni SMS-ezéssel kapcsolatban
    1. Elektronikus eszközök kikapcsolása lefekvés előtt
    2. Az okostelefonok éjszakai üzemmód funkcióinak kihasználása
    3. Eszközmentes alvóhely fenntartása
    4. További tippek az alvás közbeni SMS-ezés megelőzésére
  6. A technológia hatása az alvás minőségére
    1. A kütyühasználati szokások negatív hatásai a pihentető alvásra
    2. Az okostelefon-használattal kapcsolatos statisztikák az éjszakai órákban
  7. Genetikai komponens a paraszomniákban
    1. Az öröklődési minták az álmatlansági rendellenességekkel kapcsolatosak
    2. A genetikai összefüggések további kutatásának szükségessége
  8. GYIK az alvás SMS-ezéssel kapcsolatban
    1. Problémát jelent az alvás közbeni sms-ezés?
    2. Mi a helyzet az alvás közbeni sms-ezéssel?
    3. Mennyire gyakori az alvás közbeni SMS-ezés?
    4. Hogyan működik az alvás sms?
  9. Következtetés

Ebben a blogbejegyzésben az alvás közbeni SMS-ezést kiváltó tényezőkkel foglalkozunk, például a stressz okozta éjszakai üzenetküldési szokásokkal és a rendszertelen alvási szokásokkal. Azt is megvizsgáljuk, hogy a paraszomnia előfordulása hogyan változik a különböző korcsoportok között, és hogy összefügg-e a mögöttes egészségügyi állapotokkal.

Ezen túlmenően különböző forgatókönyveket fogunk megvitatni, amelyek alvás közbeni SMS-epizódokhoz vezetnek - az alvás közbeni értesítésekre való reagálástól az álomból származó, nem kapcsolódó üzenetküldésig. Az ilyen incidensek megelőzése érdekében néhány megelőző intézkedést fogunk ismertetni, mint például az elektronikus eszközök kikapcsolása lefekvés előtt vagy az okostelefonok éjszakai üzemmód funkcióinak használata.

Végül, de nem utolsósorban, beszélgetésünkben kitérünk a technológia alvásminőségre gyakorolt hatására, és megvizsgáljuk, hogy van-e genetikai összetevője a paraszomniáknak. Tartsanak velünk, ahogy lenyűgöző betekintést nyerünk az alvásszövegek e különös, mégis magával ragadó témájába.

sleep-texting-causes-and-prevention

Szöveges alvás: A Real Phenomenon

Az alvás közbeni sms-ezés valós esemény, amely mind a REM-, mind az NREM-álomban megtörténhet. Összefügghet más paraszomniákkal, mint például az alvajárás, az alvás közbeni beszéd, az evés vagy akár az alvás közbeni szex. A kutatók megállapították, hogy a résztvevők 10 százaléka számolt be arról, hogy hetente legalább néhány éjszaka a mobiltelefonja miatt ébredt fel.

REM és NREM alvási szakaszok

Mind a REM, mind az NREM alvási ciklusok a testünk fiziológiájában bekövetkező változásokkal járnak, az előbbi fokozott agyi aktivitást vált ki, miközben az izmokat mozdulatlanul tartja, az utóbbi pedig a könnyű alvástól a mély, pihentető alvásig tartó három szakaszból áll. A REM-alvás során agyi aktivitásunk jelentősen megnő, izmaink azonban bénultak maradnak, hogy megakadályozzák az álmok megvalósulását. Másrészt az NREM alvás három szakaszból áll - a könnyű alvás átmegy mély pihentető álomba, ahol a testhőmérséklet lecsökken, és a szívverés lelassul.

Míg az alvás közbeni SMS-ezés legtöbbször az NREM szakaszon belüli könnyebb fázisokban fordul elő, amikor az egyének nagyobb valószínűséggel reagálnak külső ingerekre, például a telefonjukról érkező SMS-jelzésekre vagy rezgésekre, a REM-periódusok alatt is előfordulhat, ha valaki a REM alvási viselkedési zavarhoz (RBD) hasonló epizódot tapasztal.

Kapcsolat más paraszomniákkal

Azalvás közbeni SMS-ezés azt jelenti, hogy alvás közben öntudatlanul küldünk szöveges üzeneteket - gyakran úgy, hogy ébredés után nem emlékszünk rá. Ez a viselkedés a paraszomnia egyik típusának tekinthető, amely különböző alvás közbeni abnormális viselkedéseket foglal magában. Más példák közé tartozik az alvajárás, az alvás közbeni beszéd, sőt, olyan összetettebb tevékenységek is, mint az alvás közbeni evés vagy az alvás közbeni szex.

Ezek a paraszomniák gyakran olyan tényezőkhöz kapcsolódnak, mint a stressz, a szorongás és a krónikus alváshiány. Ezen túlmenően közösek lehetnek a mögöttes agyi mechanizmusok is - különösen az ébrenlét és az alvás közötti tudatállapot szabályozásáért felelős régiókban.

Az alvás minőségére gyakorolt hatás

  • Alvászavarok: Az alvási szöveges üzenetek gyakori epizódjait tapasztaló emberek más kapcsolódó betegségekben, például álmatlanságban vagy obstruktív alvási apnoéban szenvedhetnek. Ezek a problémák tovább zavarhatják a pihentető alvás általános minőségét.
  • Alváshiány: A szöveges üzenetek éjszakai órákban történő elküldése hozzájárul az alvásminták töredezettségéhez - ami végül krónikus fáradtsághoz és a megfelelő pihentető pihenés hiánya miatt gyenge nappali működéshez vezet.
  • Szorongás: Az öntudatlan éjszakai üzenetküldési szokásokon keresztül küldött esetleges kínos vagy nem megfelelő tartalmak miatti aggodalom növelheti a lefekvési rutin körüli szorongást - így súlyosbíthatja az elalvással vagy az éjszakai nyugodt alvással kapcsolatos meglévő problémákat.

Az alvás közbeni SMS-ezést kiváltó tényezők

Az alvásszövegezést különböző tényezők válthatják ki, amelyek befolyásolják az egyén pihenésének minőségét. Ezek közé tartozik a stressz, a rendszertelen alvási szokások és egyéb külső hatások. Ebben a részben azt tárgyaljuk, hogy ezek a kiváltó okok milyen szerepet játszanak az alvás közbeni sms-epizódok előidézésében.

Stressz okozta éjszakai üzenetküldési szokások

A stressz gyakori tényező, amely befolyásolja az alvás minőségét, és megzavart alvási ciklusokhoz vagy akár krónikus alváshiányhoz vezethet. Magas szintű stressz esetén az egyének hajlamosabbak lehetnek arra, hogy alvás közben abnormális viselkedést tanúsítsanak - beleértve az éjszakai tudattalan SMS-ek elküldését is. Ez azért fordulhat elő, mert az agy alvás közben próbálja feldolgozni a megoldatlan gondolatokat vagy érzelmeket.

A rendszertelen alvásminták hatása a szöveges kommunikációra

Ideális esetben a tinédzsereknek és a felnőtteknek minden éjszaka legalább hét óra megszakítás nélküli, pihentető alvásra van szükségük. A modern életmód azonban gyakran jár váltott műszakos munkával vagy gyakori utazással az időzónák között, ami megzavarhatja a természetes cirkadián ritmusunkat. Ezek a zavarok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az emberek a nem-REM (NREM) vagy a REM szakaszokban üzeneteket küldenek anélkül, hogy ennek teljesen tudatában lennének.

  • Éjszakai műszakban dolgozók: A késő éjszakai műszakban dolgozóknak nehézséget okozhat a belső testórájuk beállítása, ami hajlamossá teszi őket az olyan paraszomniákra, mint az alvási szöveges alvás.
  • Gyakran utazók: A különböző időzónák közötti utazás okozta jetlag rendszertelen alvási menetrendet eredményezhet, ami kihívást jelent az utazók teste számára, hogy a mély NREM fázisokba lépve, ahol a paraszomniák jellemzően előfordulnak, fenntartsák a rendszerességet.

Az alvás közbeni sms-ezést kiváltó tényezők megértése segíthet az egyéneknek abban, hogy megfelelő intézkedéseket tegyenek az ilyen epizódok megelőzésére. Például a stresszszint relaxációs technikákkal való kezelése vagy a következetes alvási rend fenntartása jelentősen csökkentheti az éjszakai üzenetküldési szokásokba való belekeveredés valószínűségét.

Külső hatások és hatásuk az alvás minőségére

A stressz és a rendszertelen alvási szokások mellett olyan külső tényezők is hozzájárulhatnak a rossz alváshigiéniához, mint a lefekvés előtti túlzott képernyőfogyasztás vagy a késői koffeinfogyasztás. Ezek a szokások növelhetik az olyan paraszomniák előfordulását, mint az alvásszövegezés, mivel megzavarják a természetes cirkadián ritmusunkat és csökkentik az alvás általános minőségét:

  • Képernyőidő: Az olyan elektronikus eszközök, mint az okostelefonok által kibocsátott kék fény elnyomja a melatonin termelést - ez a hormon felelős a belső óránk szabályozásáért. A melatonin kiválasztásának ez a zavarása megnehezíti az éjszakai elalvást, és növeli a hajlamot a paraszomniák megtapasztalására.
  • Koffeinfogyasztás: A koffeintartalmú italok lefekvéshez közeli fogyasztása serkenti az éberséget, ami megnehezíti az egyén szervezetének mély NREM fázisba való belépését, ahol a legtöbb álmatlansági esemény jellemzően bekövetkezik.

Az olyan proaktív lépések, mint a lefekvés előtti képernyőidő korlátozása, a lefekvés előtti koffeinfogyasztás elkerülése, a relaxációs technikák gyakorlása és a rendszeres alvási menetrendek betartása minimálisra csökkenthetik az alvás közbeni SMS-ezés eseteit, miközben elősegítik az általános egészségi állapot javulását.

Paraszomnia előfordulása különböző korcsoportokban

A paraszomniák, beleértve az olyan alvászavarokat, mint az alvajárás, az alvajárás és az alvás közbeni szövegelés, bármely életkorban előfordulhatnak. A gyermekek azonban hajlamosabbak arra, hogy megtapasztalják őket, mint a felnőttek. Ezek az alvás közbeni rendellenes viselkedések olyan alapbetegségekhez is köthetők, mint a légzési zavarok vagy a kábítószer-használati problémák, amelyek további orvosi ellátást igényelhetnek, ha a zavaró epizódok az éjszakai üzenetküldési szokások mellett is fennállnak.

A gyermekek hajlamossága a paraszomnia epizódokra

A paraszomniák gyakorisága nagyobb a gyermekek körében, mivel agyuk fejlődik és idegrendszerük éretlen. A National Library of Medicine szerint a gyermekek mintegy 17%-a tapasztalja a paraszomnia valamilyen formáját, például éjszakai rémálmokat vagy zavaros ébredést. A tizenévesek, akik hajlamosak arra, hogy alvás közben a mobiltelefonjukat a közelben tartsák, még akkor is veszélyeztetettek lehetnek az alvás közbeni sms-ezéssel szemben, ha ez nem olyan gyakori az ilyen eszközökhöz nem hozzáférő fiatalabb gyerekeknél.

  • Alváshiány: A krónikus alváshiányban szenvedő gyerekek hajlamosabbak lehetnek a paraszomniákra, beleértve az alvásszövegezést is.
  • Szorongás: A stressz kiválthatja ezt a szokatlan éjszakai viselkedést gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt.
  • Mentális egészségügyi zavarok: Bizonyos betegségek, mint például az ADHD vagy az autizmus spektrumzavar, növelhetik a paraszomniák kialakulásának kockázatát a fiatalok körében.

Lehetséges kapcsolat az alapbetegségekkel

Bizonyos esetekben a tartósan fennálló paraszomnia olyan alapvető egészségügyi problémára utalhat, amellyel foglalkozni kell. Például,

  • Obstruktív alvási apnoe: Ez az alvászavar, amelyet az alvás közbeni ismételt légzési szünetek jellemeznek, alvászavarokhoz és a paraszomniák fokozott valószínűségéhez vezethet.
  • Nyugtalan láb szindróma: Az ebben az állapotban szenvedő emberek gyakran tapasztalnak kellemetlen érzéseket a lábukban, amelyek megzavarják az alvási ciklusukat, ami hozzájárulhat a paraszomniák kialakulásához.
  • Narkolepszia: A narkolepszia egy neurológiai rendellenesség, amely túlzott nappali álmosságot és hirtelen izomgyengeséget okoz. Különböző típusú paraszomniás viselkedésekkel is összefüggésbe hozták.

Ha Ön vagy gyermeke tartósan szokatlan éjszakai viselkedést tapasztal, például alvás közbeni SMS-ezést vagy a paraszomnia más formáit, feltétlenül forduljon orvoshoz a megfelelő értékelés és kezelés érdekében. Bizonyos esetekben a mögöttes egészségügyi probléma kezelése segíthet csökkenteni vagy teljesen megszüntetni ezeket a zavaró éjszakai szokásokat.

Amellett, hogy szükség esetén orvosi tanácsot kell kérni, az egészséges életmóddal kapcsolatos szokások, például a rendszeres alvási szokások fenntartása és a stressz-szint kezelése is döntő szerepet játszhat az olyan esetek megelőzésében, amikor az egyén éjszaka folyamán öntudatlanul küld szöveges üzeneteket. A mentális jóléttel kapcsolatos aggodalmakkal kapcsolatos nyílt kommunikáció ösztönzése tovább segíthet a nyugodt alvás biztosításában, a paraszomniával kapcsolatos tevékenységek okozta megszakítások nélkül.

Az alvás közbeni SMS-ezéshez vezető forgatókönyvek

Az alvás közbeni sms-ezés különböző forgatókönyvek szerint történik, gyakran anélkül, hogy az illető tudatában lenne tetteinek. Bizonyos esetekben az emberek alvás közben írnak SMS-t, miután szöveges figyelmeztetést kaptak a készülékükön, egy összefüggéstelen álom során, amely üzenetküldésre készteti őket, vagy akár minden nyilvánvaló ok nélkül. Bár az alvás közbeni sms-ezés önmagában általában nem tekinthető komoly problémának, mindenképpen konzultáljon orvosával, ha éjszakai üzenetküldési szokásai mellett zavaró vagy potenciálisan veszélyes paraszomnia epizódokat tapasztal.

SMS küldése értesítés fogadása után

A bejövő szöveges üzenet hangja néha kiválthatja az alvás közbeni SMS-ezést. Az egyének öntudatlanul a telefonjukért nyúlhatnak, és még alvás közben elkezdhetnek szöveges üzeneteket küldeni. Ez a fajta reakció azt jelezheti, hogy különösen érzékenyek a külső ingerekre a nem-REM alvási szakaszokban, amikor a test nagyobb valószínűséggel reagál fizikailag.

Nem kapcsolódó álom-indukált alvás SMS-ezés

Más esetekben előfordulhat, hogy valaki egy független álomforgatókönyv részeként kezdi el az alvás közbeni sms-ezést. Egy álomban az embernek lehet, hogy épp eszmecserét folytat valakivel, és öntudatlanul valódi sms-eket küld, miközben még mindig nem tudja, mi történik. Ez a jelenség jellemzően a REM (gyors szemmozgásos) alvás során következik be, amikor az álmok a legélénkebbek és legösszetettebbek.

  • Álomtartalom: Az álom tartalma befolyásolhatja az elküldött üzenetek jellegét és hangnemét, amelyek a koherens mondatoktól az értelmetlen mondatokig terjedhetnek.
  • Nincs memória: Az ilyen személyek általában nem emlékeznek az SMS-ek elküldésére, mivel az agyuk más tudatállapotban volt.

Fontos megjegyezni, hogy az olyan paraszomniák, mint az alvásszövegezés, összefüggésben lehetnek az alváshiánnyal, a stresszel vagy más mögöttes egészségügyi állapotokkal. Ha azon kapja magát, hogy gyakran küld szövegeket mindenféle emlékezés nélkül, az alvásminőségi problémára utalhat, és így indokolt lehet, hogy szakember segítségét kérje.

Tippek az alvás közbeni SMS-es incidensek csökkentésére

  1. Tartsa a telefonját elérhetetlen helyen: Tegye a mobiltelefont az ágytól távolabb, vagy akár egy másik szobába, hogy minimálisra csökkentse annak esélyét, hogy alvás közben öntudatlanul érte nyúljon.
  2. Értesítések elnémítása: Kapcsolja ki a hangjelzéseket a készüléken lefekvés előtt, hogy a beérkező üzenetek ne zavarják Önt a nem REM alvási szakaszokban, amikor nagyobb valószínűséggel reagál fizikailag.
  3. Hozzon létre lefekvési rutint: A következetes lefekvési rutin kialakítása és a relaxációs technikák előtérbe helyezése segíthet javítani az általános alvásminőséget, csökkentve az olyan paraszomniák előfordulásának valószínűségét, mint az alvási szövegelés.

Ha ezeket a stratégiákat beépíti a mindennapi életébe, nemcsak az éjszakai üzenetváltások számát csökkentheti, hanem hozzájárulhat a jobb, pihentető alváshoz is - így biztosítva, hogy a test és az elme is kipihent legyen minden nap.

Megelőző intézkedések az alvás közbeni SMS-ezéssel kapcsolatban

Az alvás közbeni SMS-ezés megelőzése érdekében egyszerű lépéseket tehet. Kapcsolja ki a telefonját lefekvés előtt, használja az "éjszakai üzemmódot" az értesítések korlátozására, és tartsa a telefont az alvás helyétől távol.

Elektronikus eszközök kikapcsolása lefekvés előtt

Az alvás közbeni sms-ezés megállításának egyik hatékony módja az, ha lefekvés előtt kikapcsolja az elektronikus eszközöket, például a mobiltelefonokat. Ez biztosítja, hogy a bejövő szöveges üzenetek vagy értesítések ne szakítsák meg az alvási ciklusát, és ne váltsanak ki választ alvás közben. Emellett segít csökkenteni a képernyők által kibocsátott kék fénynek való kitettséget, amely megzavarhatja a melatonin termelést és alváshiányhoz vezethet.

Az okostelefonok éjszakai üzemmód funkcióinak kihasználása

Ha a telefon kikapcsolása nem lehetséges, fontolja meg a legtöbb okostelefonon elérhető éjszakai üzemmód használatát. Ez a beállítás csökkenti a képernyő fényerejét, és korlátozza a szöveges értesítések vagy más értesítések által okozott zavarokat a kijelölt éjszakai órákban. Például az Apple Ne zavarjon üzemmódja, az Android lefekvés előtti üzemmódja vagy harmadik féltől származó alkalmazások, például az Alvás mint Android. Ezeknek a funkcióknak az engedélyezésével minimalizálhatja a bejövő szövegek által okozott zavaró hatásokat, miközben szükség esetén továbbra is lehetővé teszi a segélyhívásokat.

Eszközmentes alvóhely fenntartása

Egy másik hatékony stratégia az alvás közbeni SMS-ezés megelőzésére az, ha a telefonodat nem tartod elérhető távolságban az alvóhelyedtől. Ideális esetben a telefon távol tartása attól a helytől, ahol alszik, olyan fizikai akadályt hozhat létre, amely elriasztja az alvás közbeni tudattalan üzenetküldést. Ezzel olyan fizikai akadályt hoz létre, amely megnehezíti, hogy alvás közben tudat alatt üzeneteket küldjön. Ez egyben egészségesebb alváshigiéniai gyakorlatokat is ösztönöz, és javíthatja az alvás általános minőségét.

További tippek az alvás közbeni SMS-ezés megelőzésére

  • Hozzon létre lefekvési rutint: A következetes lefekvési rutin kialakítása segíthet jelezni a szervezetnek, hogy itt az ideje lecsendesedni és felkészülni a pihentető alvásra.
  • Kerülje a koffeint és az alkoholt lefekvés előtt: Az olyan stimulánsok, mint a koffein, vagy a depresszánsok, mint az alkohol, lefekvés előtt történő fogyasztása megzavarhatja a normális alvási mintákat, ami olyan paraszomniákhoz vezethet, mint az alvási szöveges alvás.
  • Kezelje az alapbetegségeket: Ha az éjszakai üzenetküldési szokások mellett paraszomniát is tapasztal, forduljon orvoshoz, aki a tünetek súlyosságától függően olyan kezeléseket javasolhat, mint a kognitív-viselkedésterápia (CBT) vagy gyógyszerek.

Ha ezeket a megelőző intézkedéseket beépíti a mindennapi életébe, az nemcsak az alvás közbeni szövegelés eseteit csökkenti, hanem az éjszakai pihentető alvás mennyiségének és minőségének javításával hozzájárul az általános egészségi állapot javulásához is.

A technológia hatása az alvás minőségére

Az okostelefonok és más elektronikus eszközök jelenléte a hálószobánkban káros hatással lehet az alvás általános minőségére. Tekintettel arra, hogy a tizenévesek és a fiatal felnőttek jobban ki vannak téve a technológia hatásának, különösen érzékenyek annak az alvásminőségre gyakorolt hatásaira. Egy főiskolások körében végzett tanulmány szerint 93%-uk tartotta magánál a telefonját éjszaka, 25%-uk pedig alvás közben is válaszolt a hívásokra.

A kütyühasználati szokások negatív hatásai a pihentető alvásra

A lefekvés előtti technikai eszközök, például mobiltelefonok, táblagépek vagy laptopok használata nem megfelelő alvást, nyugtalan láb szindrómát, obstruktív alvási apnoét, sőt REM-pihenési viselkedési zavart is okozhat. A képernyők által kibocsátott kék fény elnyomja a melatonin termelést - az alvási ciklusunk szabályozásáért felelős hormon -, így nehezebben alszunk el és nehezebben is maradunk álomban egész éjszaka.

  • Alvás sms: A lefekvés előtti elektronikus eszközök használatának egyik következménye lehet az éjszakai tudattalan SMS-ek küldése.
  • Alvás közbeni beszélgetés: Azok, akik lefekvésig a telefonjukkal foglalkoznak, azon kaphatják magukat, hogy még akkor is folytatják a beszélgetést vagy válaszolnak a szöveges értesítésekre, amikor már elaludtak a nem-REM alvási szakaszokba.
  • Alvás evés: Tanulmányok szerint azok, akik időt töltenek az élelmiszerekkel kapcsolatos online tartalmak böngészésével, nagyobb valószínűséggel hajlamosak éjszakai nassolásra, mivel az elalvás előtt a finomságokat bemutató képek vagy videók által kiváltott fokozott sóvárgás miatt nagyobb a valószínűsége.

Az okostelefon-használattal kapcsolatos statisztikák az éjszakai órákban

A National Sleep Foundation által végzett felmérés riasztó statisztikákat tárt fel arról, hogy mennyire elterjedt a technológia használata az éjszakai órákban:

  1. A National Sleep Foundation által végzett felmérés kimutatta, hogy a gyermekek (72%) és a tinédzserek (89%) többségének van legalább egy elektronikus eszköz a hálószobájában, ami hozzájárulhat az olyan paraszomniákhoz, mint az alvás közbeni sms-ezés, valamint a krónikus alváshiányhoz és a rossz általános alvásminőséghez.
  2. A felnőttek közel kétharmada (65%) úgy alszik, hogy a telefonja vagy táblagépe karnyújtásnyira van, ami növeli annak valószínűségét, hogy ha éjszaka felébred, kísértésbe esik, hogy ellenőrizze az üzeneteket vagy értesítéseket.
  3. A lefekvés előtti túlzott képernyőidő összefüggésbe hozható a paraszomniák, például az alvás közbeni sms-ezés, valamint más problémák, például a krónikus alváshiány és a rossz általános alvásminőség kialakulásának fokozott kockázatával.

Annak érdekében, hogy biztosítsa a nyugodt éjszakai pihenést, és csökkentse az olyan zavaró viselkedésformák előfordulásának esélyét, mint az alvás közbeni SMS-ezés, fontos, hogy egészséges szokásokat alakítson ki a technológiahasználat terén. Ez magában foglalja a lefekvés előtti rutinok korlátozását azáltal, hogy legalább egy órával lefekvés előtt kikapcsolja az eszközöket, alvás közben ne érje el őket, és gondoskodjon arról, hogy hálószobája környezete elősegítse a pihentető alvást - mentes az olyan zavaró tényezőktől, mint a fényes képernyők vagy a zajos értesítések.

Genetikai komponens a paraszomniákban

Az alvás közbeni sms-ezésnek, alvajárásnak és alvás közbeni beszédnek genetikai összetevője lehet. Ha valamelyik szülődnek paraszomniás rendellenessége van, lehet, hogy te is örökölöd. Bár még további vizsgálatokra van szükség, a bizonyítékok arra utalnak, hogy az alvásszövegezés, alvajárás és alvásbeszélgetés genetikai alapokon nyugszik.

Az öröklődési minták az álmatlansági rendellenességekkel kapcsolatosak

Az olyan családokon belüli minták megfigyelése, ahol több tagnál is hasonló alvászavarok fordulnak elő, arra utal, hogy a genetika szerepet játszik az egyén bizonyos típusú paraszomniák kialakulására való hajlamának meghatározásában. Például azok a gyermekek, akiknek a szülője REM alvási viselkedési zavarban (RBD) szenved, nagyobb valószínűséggel alakulnak ki maguknál.

A kutatók más betegségek, például a nyugtalan láb szindróma és az obstruktív alvási apnoe lehetséges genetikai összefüggéseit is vizsgálják.

A genetikai összefüggések további kutatásának szükségessége

További kutatásokra van szükség annak teljes megértéséhez, hogy a genetika hogyan befolyásolja a paraszomniát. A nagyszabású családi kutatások, az ikervizsgálatok és a genomszintű asszociációs vizsgálatok mind segíthetnek megvilágítani az öröklődés és a környezet szerepét e betegségek kialakulásában.

A genetika szerepének megértése a paraszomniákban végül célzott beavatkozásokhoz vezethet a veszélyeztetett egyének számára, és javíthatja az alvás általános minőségét azok számára, akiket ezek a betegségek érintenek.

GYIK az alvás SMS-ezéssel kapcsolatban

Problémát jelent az alvás közbeni sms-ezés?

Az alvás közbeni sms-ezés megzavarhatja a pihenést, és kínos üzenetekhez vezethet, ezért fontos, hogy foglalkozzunk a mögöttes tényezőkkel, például a stresszel vagy a rossz alváshigiéniával.

Mi a helyzet az alvás közbeni sms-ezéssel?

Az alvás-szövegírás egy olyan paraszomnia, amikor az egyének alvás közben szöveges üzeneteket küldenek, gyakran úgy, hogy erre nem is emlékeznek.

Mennyire gyakori az alvás közbeni SMS-ezés?

Az alvás közbeni SMS-ezés pontos elterjedtsége nem ismert, de anekdotikus bizonyítékok azt sugallják, hogy a megnövekedett okostelefon-használat miatt egyre gyakoribbá vált.

Hogyan működik az alvás sms?

Az alvás közbeni SMS-ezés akkor fordul elő, amikor az egyén könnyű vagy megszakított alvás közben öntudatlanul interakcióba lép a telefonjával, amit külső ingerek, például értesítések vagy belső tényezők, például stresszel kapcsolatos álmok váltanak ki.

Következtetés

Azalvásszövegezés valós dolog, amely tizenéveseket és felnőtteket egyaránt érint, és kiválthatja stressz vagy alapvető egészségügyi állapotok.

Az alvás közbeni SMS-ezés megelőzése érdekében próbálja meg kikapcsolni a telefonját, vagy kapcsolja be az éjszakai üzemmódot, és tartsa a készüléket távol az alvóhelyétől.

A főiskolai hallgatóknak kerülniük kellene a mobiltelefonok elhelyezését a hálószobájukban, hogy javítsák pihenési szokásaikat és elkerüljék a paraszomnia előfordulását.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső