Alvás a sötétben

Published:

Az alvás alatti fényhiány nem csupán preferencia kérdése; jelentős hatással van az általános egészségre és jólétre. Ebben a blogbejegyzésben elmélyedünk abban a tudományban, hogy miért elengedhetetlen a teljes sötétség alvás közben a testünk és az elménk számára.

Megvizsgáljuk, hogyan befolyásolja a melatonin termelést és a cirkadián ritmus szabályozását a fényexpozíció, különösen a mesterséges forrásokból származó kék fény. Továbbá megvitatjuk az éjszakai fényexpozíció káros hatásait a szívritmusra, a vércukorszintre, a szem egészségére, a bőr javítási folyamataira és a mentális egészségre.

Végezetül pedig gyakorlati tippeket kaphat, amelyekkel ideális sötétebb környezetet teremthet a gyorsabb elalváshoz és a jobb minőségű, pihentető alváshoz. Ha megismeri a teljes sötétség előnyeit alvás közben, és ezeket a módszereket beépíti a mindennapi lefekvési rendjébe, az elősegítheti mind a pszichológiai, mind a fizikai jólétet.

alvás a sötétben

A teljes sötétségben alvás fontossága

A sötét szobában alvás alapvető fontosságú az általános egészség és a jó közérzet megőrzése szempontjából. Az éjszakai fényhatás befolyásolhatja a melatonin, az alvást elősegítő hormon termelését. A cirkadián ritmus megzavarása a hangulati és mentális egészségügyi problémákkal is összefüggésbe hozható. A teljes sötétségben való alvással az egyének elősegíthetik a jobb alvásminőséget, mivel lehetővé teszik a szervezetük számára, hogy megfelelő mennyiségű melatonint termeljen.

A melatonin szerepe az alvás minőségében

A tobozmirigy melatonint termel, egy olyan hormont, amely segít összehangolni a testünk belső óráját, és jelzi az agynak, hogy készüljön fel az alvásra. Jelzi az agynak, hogy mikor van itt az ideje elaludni, így az éjszaka közeledtével álmosnak érezzük magunkat. A melatonin termelése az esti órákban fokozódik, amikor kevesebb fénynek van kitéve, és csökken a nappali órákban.

Egy tanulmány szerint a mesterséges fényben alvó emberek melatoninszintje alacsonyabb volt, mint azoké, akik teljes sötétségben aludtak. Ez a melatoninszint-csökkenés megnehezíti az elalvást, és megzavarja a természetes alvás-ébrenlét ciklusunkat, ami rossz minőségű, pihentető pihenéshez vezet.

A cirkadián ritmus hatása a mentális egészségre

A szervezet belső órája vagy cirkadián ritmusa döntő szerepet játszik az alvás szabályozásában és a nap folyamán a hangulatunk befolyásolásában. Ennek a biológiai folyamatnak a megzavarása olyan tényezők miatt, mint a szabálytalan lefekvési időbeosztás vagy a túlzott éjszakai környezeti fényhatás, hangulatingadozásokhoz, sőt olyan mentális zavarokhoz vezethet, mint a depresszió vagy a szorongás.

A szervezet belső órájának olyan tényezők miatti megzavarása, mint a rendszertelen lefekvési idő vagy a túlzott éjszakai fényexpozíció, olyan mentális problémákhoz vezethet, mint a depresszió és a szorongás. A következetes alvási rend fenntartása és a fényexpozíció elkerülése segíthet a cirkadián ritmus szabályozásában, javítva mind a fizikai, mind a mentális egészséget.

A fényexpozíció negatív hatása az egészségre

Még az elektronikus eszközökből vagy az otthoni környezetből származó viszonylag gyenge fényhatás is zavaróan hathat az alvás-ébrenlét ciklusunkra, negatívan befolyásolva mind a fizikai, mind a mentális egészséget. A Northwestern Egyetem kutatói megfigyelték, hogy azoknál, akik fényben aludtak, tartósan magas volt a szívritmusuk és nehezebben szabályozták a vércukorszintjüket, szemben a sötétben alvó egyénekkel.

Emelkedett pulzusszám az éjszakai fényexpozíció miatt

A Northwestern Egyetem által végzett vizsgálat kimutatta, hogy az éjszakai mesterséges fénynek még minimális mennyiségű mesterséges fénynek kitett résztvevőknél is megemelkedett a szívritmus. Ez az emelkedés hosszú távú szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet, ha nem kezelik megfelelően. A teljes sötétségben alvás segít fenntartani az egészséges szívműködést, mivel lehetővé teszi a szervezet természetes javító folyamatainak optimális működését a pihenőidőszakokban.

A mesterséges világítás által okozott vércukorszint-szabályozási problémák

A megemelkedett pulzusszám mellett ugyanez a tanulmány azt is megállapította, hogy az éjszaka mesterséges világításnak kitett személyek nehezen szabályozzák vércukorszintjüket. A vércukorszint rossz szabályozása idővel a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának fokozott kockázatával jár együtt. Ha alvás közben biztosítja, hogy hálószobája sötét legyen, az egész éjszaka folyamán jobb hormonális egyensúlyt biztosít, ami elősegíti a szervezet egészségesebb glükóz-anyagcseréjét.

A fényterhelés hatása az egészségre

A Northwestern Egyetem kutatói megállapították, hogy azoknál, akik megvilágítás mellett aludtak, tartósan emelkedett a szívritmus és nehezebben normalizálódott a vércukorszintjük, mint a sötétben alvó egyéneknél. Még az elektronikus eszközökből vagy az otthoni környezetből származó viszonylag gyenge fényhatás is zavaróan hathat az alvás-ébrenlét ciklusunkra, negatívan befolyásolva mind a fizikai, mind a mentális egészséget.

Emelkedett pulzusszám az éjszakai fényexpozíció miatt

A Northwestern Egyetem kutatói által végzett tanulmány kimutatta, hogy az éjszakai fényexpozíció alvás közben megnövekedett pulzusszámhoz vezethet. Ez az emelkedés hosszú távú szív- és érrendszeri problémákat okozhat, ha nem ellenőrzik. A teljes sötétségben való alvás lehetőséget ad a szervezetnek, hogy egész éjszaka fenntartsa az egészséges pulzusszámot, csökkentve ezzel a krónikusan emelkedett pulzusszámmal kapcsolatos lehetséges kockázatokat.

A mesterséges világítás által okozott vércukorszint-szabályozási problémák

A szívritmusra gyakorolt hatásán kívül a mesterséges világítás a vércukorszint alvás közbeni szabályozásának nehézségeivel is összefüggésbe hozható. Ugyanez a tanulmány kimutatta, hogy a még alacsony mesterséges világításnak kitett egyéneknél magasabb volt a glükózszint, mint a teljes sötétségben alvóknál. Idővel ez a zavar a vércukorszint rossz szabályozása miatt a 2-es típusú cukorbetegség vagy más anyagcserezavarok kialakulásának fokozott kockázatához vezethet.

Az éjszakai fényexpozíció által az egészségre gyakorolt negatív hatások enyhítése érdekében elengedhetetlen, hogy a mai otthonokban rendelkezésre álló hálószobákban optimális alvási körülményeket teremtsünk. Ez biztosítja, hogy a megfelelő pihentető alvás minden éjjel hiba nélkül megtörténjen.

Tippek a környezeti fényforrások csökkentésére

  • Kapcsoljon le minden lámpát a hálószobában, beleértve az éjjeli lámpákat és az előszoba világítását is.
  • Fedje le az elektronikus eszközök, például ébresztőórák vagy televíziók LED-kijelzőit egy kis sötét szövetdarabbal vagy szalaggal.
  • Kerülje a képernyők (telefonok, táblagépek, számítógépek) használatát legalább egy órával lefekvés előtt, hogy csökkentse a kék fénynek való kitettséget, amely megzavarhatja az alvási szokásokat.
  • Fontolja meg, hogy sötétítő függönyökbe vagy redőnyökbe fektessen az ablakaiba, hogy megakadályozza a külső fény bejutását a szobájába az éjszakai órákban.

Sötétítő függönyök vagy redőnyök használata

Az elsötétítő függönyöket és sötétítőket kifejezetten úgy tervezték, hogy a külső fényforrások ne juthassanak be a hálószobába. Ezek az ablakkezelések különböző stílusokban és színekben kaphatók, így könnyen megtalálhatja a tökéletes opciót, amely kiegészíti az otthoni dekorációt, miközben maximális sötétséget biztosít alvás közben. Az ilyen típusú függönyök vagy redőnyök felszerelése hatékony módja annak, hogy a lehető legjobb alvásminőséget biztosítsa azáltal, hogy valóban sötét környezetet teremt, amely minden éjszaka elősegíti a jobb pihentető pihenést.

Optimális alvási feltételek megteremtése

A tökéletes alvási környezet megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy minimalizáljuk a különböző forrásokból, például elektronikus eszközökből, utcai lámpákból vagy akár az ablakon beszűrődő holdfényből származó fényexpozíciót. Ebben a részben néhány tippet tárgyalunk arra vonatkozóan, hogyan csökkentheti a környezeti fényforrásokat, és hogyan használhat hatékonyan sötétítő függönyöket vagy redőnyöket.

Tippek a környezeti fényforrások csökkentésére

  • Kapcsolja le az összes lámpát: Mielőtt lefekszik, győződjön meg róla, hogy lekapcsolja az összes lámpát a hálószobában. Ez magában foglalja az éjjeli lámpákat és a felülvilágítókat is.
  • Fedél LED-es lámpák: Az elektronikus eszközök, például az ébresztőórák vagy a televíziók gyakran rendelkeznek kis LED-fényekkel, amelyek elegendő fényt bocsátanak ki ahhoz, hogy megzavarják az alvást. Fontolja meg, hogy az éjszakai órákban ezeket egy szalaggal vagy ruhával letakarja.
  • Kerülje a képernyők használatát lefekvés előtt: Az okostelefonok, táblagépek és számítógépek által kibocsátott kék fény zavarhatja a melatonin termelését, és negatívan befolyásolhatja az alvás minőségét. Próbálja meg elkerülni ezeknek az eszközöknek a használatát legalább egy órával lefekvés előtt (forrás). Ha lefekvés előtt muszáj használni őket, fontolja meg az éjszakai üzemmód beállításainak engedélyezését, amelyek csökkentik a kék fény kibocsátását.
  • Éjjeli lámpák: Ha éjszaka valamilyen megvilágításra van szüksége (pl. a fürdőszobában), akkor az erős fehér helyett válasszon halvány vörös éjjeli lámpát, mivel a vörös hullámhossz kevésbé zavaró, mint más színek(forrás).

Sötétítő függönyök vagy redőnyök használata

Az elsötétítő függönyök és redőnyök kiváló megoldást jelentenek a külső fényforrások, például az utcai lámpák vagy a holdfény elzárására. Ezeket az ablakkezelőket úgy tervezték, hogy megakadályozzák a fény bejutását a szobába, vastag, átlátszatlan anyagok használatával, amelyek hatékonyan blokkolják a külső fény akár 99%-át (forrás). Íme, hogyan választhatja ki a megfelelő sötétítő függönyt vagy sötétítőt hálószobájába:

  • Válassza ki a megfelelő anyagot: Keresse az olyan anyagokat, mint a poliészter, bársony, velúr, vagy a szoros szövésű pamutkeverékek, amelyeknek magas a szálszámuk. Ezek az anyagok jobb szigetelést és fényzáró tulajdonságokat biztosítanak.
  • Válasszon megfelelő színeket: A sötétebb színek általában jobban blokkolják a napfényt, mint a világosabb árnyalatok. Ha azonban világosabb színvilágot szeretne a hálószoba dekorációjában, fontolja meg, hogy kétrétegű függönyökbe fektet, amelyek egyik oldala sötét (kifelé néző), a másik oldala pedig világosabb árnyalatú (befelé néző).
  • Bélések beépítése: A speciális sötétítő anyagból készült bélések hozzáadása fokozhatja a rendszeres függönyök hatékonyságát anélkül, hogy teljes cserét igényelne.
  • Vigyázz a résekkel: Biztosítsa a megfelelő felszerelést a függönypanelek közötti hézagok eltakarásával és a falakhoz vagy ablakpárkányokhoz való rögzítéssel. Ez segít minimalizálni a külső fény esetleges beszivárgását a szobába.

Az optimális alvási körülmények megteremtése nemcsak az általános egészségi állapotot javítja, hanem a pihentető alvás alatt zajló természetes javító folyamatok révén jelentősen hozzájárul a bőr egészségének megőrzéséhez is. Kapcsolja le tehát a lámpákat, takarja le a LED-eket, és fektessen be néhány minőségi sötétítő függönybe vagy sötétítő rolóba a jó alvás érdekében.

A sötétben alvás előnyei

Az alvás közbeni sötétségnek számos előnye lehet a fizikai és mentális egészségre nézve, például fokozza az anyagcserét, csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, növeli a koncentrációs szintet és csökkenti a pszichológiai problémák esélyét. Az alvás közbeni sötétség segíthet csökkenteni a pszichológiai problémák esélyét, valamint fokozhatja a szellemi koncentrációt és csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Javított anyagcsere és testsúlykontroll

A teljes sötétségben történő minőségi alvás segíthet az anyagcsere hatékonyabb szabályozásában. Az éjszakai fénynek való kitettség megzavarhatja a cirkadián ritmust, ami az anyagcserében bekövetkező változásokhoz vezethet. Kutatások szerint a teljes sötétségben való alvás segíthet az egészséges testsúly fenntartásában.

A 2. típusú cukorbetegség csökkent kockázata

Az alvás még minimális fényexpozíció mellett is negatívan befolyásolhatja a vércukorszint szabályozását. Tanulmányok kimutatták, hogy azoknál az embereknél, akik mesterséges megvilágítás mellett alszanak, nagyobb valószínűséggel alakul ki inzulinrezisztencia, a 2-es típusú cukorbetegség előfutára, mint azoknál, akik fényforrás nélkül alszanak(forrás). A környezeti fénytől mentes, ideális alvási környezet megteremtése segít javítani az inzulinérzékenységet az éjszakai pihenőidőben, csökkentve ezzel a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Fokozott mentális fókusz és csökkentett pszichológiai zavarok

A jó éjszakai alvás létfontosságú szerepet játszik az optimális kognitív funkciók fenntartásában a nap folyamán. A rossz alvásminőség összefüggésbe hozható a pszichológiai rendellenességek, például a depresszió és a szorongás fokozott kockázatával. Ha biztosítja, hogy hálószobája alvásidőben teljesen sötét legyen, elősegítheti a jobb mentális összpontosítást, és csökkentheti e problémák kialakulásának valószínűségét.

Sötét alvási környezet kialakítása: Tippek a sikerhez

  • Sötétítő függönyök vagy redőnyök: Fektessen be jó minőségű sötétítő függönyökbe vagy redőnyökbe, hogy éjszakánként ne engedjen be semmilyen külső fényforrást a szobájába.
  • Elektronikus eszközök lefedése: Az elektronikus eszközök, például az ébresztőórák, televíziók vagy töltők LED-fényei megzavarhatják az alvást. Fontolja meg, hogy használaton kívül egy kis szövetdarabbal vagy szalaggal takarja le őket.
  • Kerülje a képernyők használatát lefekvés előtt: A kék fény, amelyet az okostelefonok, táblagépek és számítógépek bocsátanak ki, megzavarhatja a melatonin termelését, amely hormon felelős az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásáért(forrás). Próbálja meg elkerülni ezeknek az eszközöknek a használatát legalább egy órával lefekvés előtt.
  • Tartsa fenn a következetes alvási rendet: A napi azonos időben történő lefekvés és ébredés segít szabályozni a cirkadián ritmust, amely döntő szerepet játszik az általános egészség megőrzésében (forrás). Amikor csak lehetséges, tartsa magát szorosan ehhez a rutinhoz, hogy minden este elegendő pihenést kapjon.

Ha ezeket a tippeket beépíti a napi rutinjába, akkor optimális, környezeti fényforrásoktól mentes alvási környezetet hozhat létre. A sötétség számos előnnyel jár, például jobb anyagcserével, a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával, jobb koncentrációval és kevesebb pszichológiai problémával.

A szem egészségének megőrzése

Szemét megszabadítja a mesterséges fényforrásoknak való állandó kitettségtől, csökkenti a szem megerőltetését és a túlzott képernyőidő vagy más erős fényforrások által okozott lehetséges hosszú távú károsodást. Beszéljük meg a mesterséges világítás szemünk egészségére gyakorolt hatását és annak fontosságát, hogy alvás közben szünetet adjunk a szemünknek.

A mesterséges világítás hatása a szem egészségére

Modern életmódunk miatt a mesterséges világítás különböző formáinak vagyunk kitéve, beleértve a LED-lámpákat, a fénycsöveket, a számítógépek képernyőit, az okostelefonokat, a táblagépeket és a televíziókat. Ezek az eszközök kék fényt bocsátanak ki, amelyet számos, a szemünkre gyakorolt káros hatással hoznak összefüggésbe, mint például a digitális szemterhelés, szemszárazság vagy irritáció a képernyőhasználat közbeni csökkent pislogási arány miatt(a tanulmány szerint), a melatonin elnyomása miatti éjszakai elalvási nehézségek(forrás), sőt idővel az időskori makuladegeneráció fokozott kockázata is (forrás). Ezért a szem egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen az ilyen káros sugaraknak való kitettség minimalizálása.

A szemek pihenésének fontossága alvás közben

Az ébrenléti órákban a mesterséges fénynek való tartós kitettséggel járó negatív hatások ellensúlyozásához elengedhetetlen, hogy alvás közben lehetőséget biztosítsunk a szemünknek a pihenésre és a regenerálódásra. Ha sötét szobában alszik, lehetővé teszi, hogy szemei teljesen kipihenhessék magukat anélkül, hogy további fényhatásoknak lennének kitéve, amelyek tovább terhelnék őket, vagy megzavarnák természetes javítási folyamataikat.

Íme néhány tipp a szem egészségének megőrzését szolgáló tökéletes környezet megteremtéséhez:

  • Fektessen be sötétítő függönyökbe vagy redőnyökbe: Ezek az ablakkezelések minden külső fényforrást kizárnak, így teljes sötétséget biztosítanak a hálószobában. Ez javítja az alvás minőségét, és megvédi szemét a környezeti fény okozta felesleges megterheléstől.
  • Kerülje az elektronikus eszközök használatát lefekvés előtt: A képernyők által kibocsátott kék fény megzavarhatja a melatonin termelését, és megnehezítheti az elalvást. Próbáljon meg könyvet olvasni vagy más pihentető tevékenységet végezni ahelyett, hogy közvetlenül lefekvés előtt a közösségi médián görgetne vagy tévét nézne.
  • Hozzon létre egy képernyőmentes szentélyt: Tartsa az elektronikus eszközöket, például az okostelefonokat, táblagépeket és laptopokat teljesen távol a hálószobától. Ez segít csökkenteni a kísértést, ugyanakkor minimalizálja az értesítések és az ezen eszközök LED-fényei által okozott lehetséges zavarokat.
  • Szükség esetén viseljen kék fényt blokkoló szemüveget: Ha késő este (munka céljából) képernyőt kell használnia, fontolja meg, hogy beruházzon egy speciális szemüvegbe, amelyet úgy terveztek, hogy kiszűrje a káros kék fénysugarakat(forrás). Ez segíthet a szem megerőltetésének minimalizálásában, miközben lehetővé teszi, hogy a szem egészségének feláldozása nélkül elvégezze az alapvető feladatokat.

Ha ezeket az egyszerű módosításokat beépíti a mindennapi szokásaiba, az nagyban hozzájárulhat a látás megőrzéséhez és a szem általános egészségének javításához. Ne feledje: a szemünknek éppúgy szüksége van a mesterséges fénytől távol töltött időre, mint ahogyan a testünknek is szüksége van megfelelő, pihentető alvásra minden éjszaka.

A bőr egészsége és javítási folyamatai

Tudta, hogy a teljes sötétségben való alvás segíthet egészségesebb, fiatalabbnak tűnő bőr elérésében? Ez igaz. Amikor sötétben alszunk, szervezetünk természetes javító folyamatai optimálisan működnek, ami a megfelelő sejtregenerációhoz vezet. Ebben a részben a sötétségnek a sejtjavító folyamatok elősegítésében játszott szerepét vizsgáljuk meg, és tippeket adunk az optimális alvási környezet kialakításához.

A sötétség szerepe a sejtek javítási folyamatainak elősegítésében

Bőrünk a nap folyamán folyamatosan ki van téve különböző környezeti tényezőknek, például a napfénynek, a szennyezésnek és a stressznek. Ezek a tényezők sejtszinten károsodást okozhatnak, amelyet az éjszakai pihenőidő alatt helyre kell állítani. Kutatások kimutatták, hogy ha teljes sötétségben, fénymegszakítás nélkül alszunk, szervezetünk jobban képes elvégezni ezeket az alapvető javításokat.

A melatonin, egy antioxidáns, amely segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta oxidatív stressztől, az alvás-ébrenlét ciklusunk szabályozásáért is felelős, és úgy találták, hogy csökkenti az öregedés jeleit, ha alvás közben teljes sötétségnek való kitettség révén optimális szinten tartjuk. Az optimális melatoninszint fenntartásával az alvás közbeni teljes sötétségnek való kitettség révén a tanulmányok szerint csökkentek az öregedés jelei, például a ráncok és a finom vonalak a bőrön.

Tippek az optimális alvási környezet kialakításához

  • Sötétítő függönyök vagy redőnyök: Fektessen be jó minőségű sötétítő függönyökbe vagy redőnyökbe, amelyek hatékonyan elzárják a hálószobába bejutó összes külső fényforrást. Ez segít megteremteni a zavartalan alvást elősegítő ideális sötét környezetet, és elősegíti a bőr egészséges regenerálódását.
  • Kerülje az elektronikus eszközöket lefekvés előtt: Az olyan elektronikus eszközök, mint az okostelefonok, a táblagépek és a laptopok kék fényt bocsátanak ki, amely zavarhatja a melatonin termelését. A teljes sötétségben történő jó alvás érdekében legalább egy órával lefekvés előtt kerülje ezeknek az eszközöknek a használatát.
  • Szüntesse meg a környezeti fényforrásokat: Az elektronikus eszközök, például az ébresztőórák vagy a televíziók LED-fényeit is takarjuk le. Még a legkisebb fény is megzavarhatja a szervezet természetes javító folyamatait alvás közben.
  • Tartsa fenn a kellemes szobahőmérsékletet: A 15-19 °C (60-67 °F) közötti hűvös szobahőmérséklet ideális a pihentető alvás elősegítéséhez és a bőr egészségének támogatásához. Ennek megfelelően állítsa be a termosztátot, vagy szükség esetén használjon ventilátort vagy légkondicionálót.

Ha ezeket a tippeket beépíti az éjszakai rutinjába, nemcsak az alvás minőségét javítja, hanem hozzájárul az egészségesebb kinézetű bőrhöz is, mivel lehetővé teszi a megfelelő sejtregenerációt a pihentető alvási időszakok alatt. Szóval hajrá, élvezze a sötétséget, miközben szundikál - lehet, hogy ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy fiatalosan nézzen ki.

Ha szeretne más módokat is felfedezni az egészséges bőr belsőleg történő támogatására, fontolja meg a CBD-olaj beillesztését a napi wellness-kezelésébe. A Cibdol kiváló minőségű CBD-olajat és más CBD-termékeket kínál, amelyekről bebizonyosodott, hogy számos előnnyel járnak az általános jólét szempontjából, beleértve a bőr egészségének lehetséges javulását gyulladáscsökkentő tulajdonságai és antioxidáns hatásai révén.

GYIK a sötétben alvással kapcsolatban

A sötétben alvás előnyei

A sötét szobában alvás előnyei közé tartozik a jobb alvásminőség, a fokozott szellemi koncentráció, a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenése és a bőr egészségének javulása.

Egy tanulmány szerint a sötétség elősegíti a melatonin termelését és támogatja az egészséges cirkadián ritmust.

Sötétség és agyműködés

A teljes sötétség segít szabályozni a hangulatot, fokozza a szellemi koncentrációt, és csökkenti a pszichés zavarokat, mivel lehetővé teszi az agy számára, hogy alvás közben hatékonyan pihenjen.

Miért alszik az ember a legjobban a sötétben

Az ember természeténél fogva arra van programozva, hogy éjszaka aludjon, amikor sötét van, mivel a sötétség beindítja a melatonin termelődését, és elősegíti a mély, pihentető alvást.

A sötétben alvás hátrányai

A teljes sötétségben való alvásnak nincsenek jelentős hátrányai, de egyeseknél előfordulhat, hogy dezorientáltságot vagy tájékozódási nehézségeket tapasztalnak, ha az éjszakai órákban fel kell kelniük.

Egy halvány éjszakai lámpa használata segíthet enyhíteni ezt a problémát anélkül, hogy az alvás általános minőségét megzavarná.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső