Mik az öregség jelei?

Published:

Categories: Kollagén

Az öregedés természetes folyamat, amelyen mindannyian keresztülmegyünk. Ahogy öregszünk, testünk és elménk számos változáson megy keresztül. Bár az öregedés egyes jelei aggasztóak, sok közülük csak az öregedési folyamat normális része. Ebben a cikkben az öregedés gyakori, ártalmatlan jeleit tárgyaljuk, amelyeket az emberek az öregedés során tapasztalnak. Ezeknek a normális változásoknak a megértése segíthet észrevenni a rendellenes figyelmeztető jeleket, amelyek orvosi ellátást igényelhetnek.

Ahogy öregszünk, testünkön belül és kívül is változások történnek. Az öregedés egyes jelei 50 éves kor körül kezdenek megjelenni, míg mások csak a 70-es éveinkben vagy azon túl. Ha tudjuk, hogy milyen fizikai és mentális változások normálisak, az segíthet az idősebb felnőtteknek megérteni, hogy mire számíthatnak, és elkülöníteni a normális öregedést a súlyos állapotoktól. Egészséges életmóddal lelassíthatja az öregedést, és megőrizheti életminőségét az időskorban.

Mik az öregség jelei?

Az öregedés normális fizikai jelei

Testünk számos fizikai változáson megy keresztül, ahogy öregszünk. Íme néhány az öregedés leggyakoribb, ártalmatlan jelei közül.

Ráncok és öregségi foltok

Ahogy öregszünk, bőrünk vékonyabbá, kevésbé rugalmassá válik, és kevésbé képes megtartani a nedvességet. Ez ráncokhoz, ráncokhoz és öregedési foltokhoz vezet a bőrön, például az arcon, nyakon, kézen és alkaron. A ráncok és az öregedési foltok az öregedés normális jelei. Ezek 65 éves kor körül válhatnak szembetűnőbbé.

A csontsűrűség elvesztése

30 éves korunk körül kezdődik a csontsűrűség fokozatos csökkenése. Ez a veszteség a nőknél a menopauza környékén felgyorsul, és csontritkuláshoz vezethet. Az életkor előrehaladtával a csontsűrűség csökkenése normális, de a jelentős veszteség növelheti a csonttörések kockázatát. Az elegendő kalcium és D-vitamin bevitele segíthet megelőzni a túlzott csontvesztést.

A szív és a vérerek változásai

A szív és az erek természetes módon változnak a korral. Az artériák belső bélése alatti szövet fokozatosan megvastagodhat. Zsírlerakódások halmozódhatnak fel. Az erek és artériák merevebbé válnak, ami arra kényszeríti a szívet, hogy nehezebben pumpálja át rajtuk a vért. Ezek a normális öregedési hatások növelik a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát. Az aktív életmód segít megőrizni a szív egészségét.

Az izomtömeg elvesztése

Ahogy öregszünk, természetesen veszítünk az izomtömegünkből és az erőnkből. Ezt a normális változást szarkopéniának nevezzük. Ez a folyamat 65 éves kor körül felgyorsul, és gyengeségérzéshez vezethet. Az izomvesztés minimalizálásában segíthet, ha erőnléti gyakorlatokkal maradunk fizikailag aktívak.

Változások a látásmódban

Az öregedés fokozatos változásokat okozhat a látásban. A szemlencse merevebbé válik, és kevésbé tud fókuszálni. A pupillák kisebbek lesznek és kevésbé reagálnak a fényváltozásokra. Az olyan gyakori öregedési hatások, mint a presbyopia és a vakító fényre való érzékenység megnehezítik az olvasást és a vezetést. A szemvizsgálatok és a korrekciós lencsék segíthetnek a kompenzálásban.

Hallásvesztés

Idősebb korban gyakran előfordul, hogy bizonyos fokú halláscsökkenést tapasztalunk. Ez gyakran a belső fül vagy az agyba vezető idegpályák változásai miatt következik be. A magasabb hangmagasságú hangokat nehezebb lehet hallani. A hallásvizsgálat segítségével megállapítható, hogy segíthet-e a hallókészülék.

Fogászati és szájüregi változások

A kor előrehaladtával a szánk természetes módon változik. A visszahúzódó íny több fogfelületet tesz ki a lehetséges szuvasodásnak. A szájat bélelő szövetek elvékonyodhatnak és könnyebben sérülnek. A nyáltermelés csökkenhet, ami szájszárazságot okozhat. A fogmosás, a fogselyem használata, a rendszeres fogtisztítás és a megfelelő szájhigiénia korlátozhatja a szájegészségügyi problémákat.

Normális mentális változások az öregedéssel

Az öregedés nem csak a fizikai testünket érinti. Az elménk is fokozatos változásokon megy keresztül az évek során. Íme az öregedés néhány normális mentális hatása:

Lassabb információfeldolgozás

Az agyunk az életkor előrehaladtával kevésbé gyorsan dolgozza fel az információkat. A gondolkodás és az információk felidézése hosszabb időt vehet igénybe. Úgy tűnik, hogy a feladatok elvégzése nagyobb erőfeszítést igényel. Ez normális, de a szellemi élesség jelentős csökkenése demenciát jelezhet. Az elme kihívása segíthet a kognitív készségek megőrzésében.

Rövid távú memória problémák

Idősebb korban nehezebben emlékszik vissza a közelmúlt eseményeire és információira. Hajlamosabb lehet az "idősebb pillanatokra". Az időnkénti feledékenység és az emlékek előhívásának nehézségei normálisak. A fontos dolgok ismételt elfelejtése problémára utalhat. A szellemi aktivitás megtartása segíthet.

Nehézségek a fókuszálásban/figyelemben

Az életkor előrehaladtával előfordulhat, hogy több szellemi erőfeszítést igényel a feladatokra való összpontosítás. Normális, ha az elméje időnként elkalandozik. De a folyamatos koncentrációs problémák figyelemzavarra utalhatnak. A szellemi elfoglaltság fenntartása élesítheti a fókuszt.

Tovább tart új készségek elsajátítása

Az új tanulás jellemzően tovább tart, ahogy öregszünk. Az idősebb felnőttek új technikai készségek elsajátításához több ismétlésre lehet szükség. Az időseknek szükségük lehet az utasítások felülvizsgálatára. De az, hogy egy kicsit tovább tart a tanulás, normális, nem a hanyatlás jele. A türelem és a gyakorlás segíthet az új tanulásban.

Hangulat- és személyiségváltozások

Az öregedés bizonyos szempontból megváltoztathatja az életszemléletedet. Lehet, hogy kevésbé leszel türelmes és ingerlékenyebb. Egyesek szorongóbbá vagy depressziósabbá válnak. De a jelentős személyiségváltozások is jelezhetnek problémákat. A társadalmi aktivitás és a rugalmasság megőrzése általában fenntartja a mentális egészséget.

Nyelvhegyre menő pillanatok

Frusztráló lehet, ha a nyelved hegyén van egy szó, amit nem tudsz felidézni. Ez az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő. Az orvosi szakkifejezés erre a lethologica. Ez normális, nem a hanyatlás komoly jele. A memória kocogtatása gyakran felidézi a szót.

Mikor rendellenesek az öregedés jelei?

Bár sok korral összefüggő változás normális, egyesek súlyosabb egészségügyi problémákra utalhatnak. Azonnal forduljon orvosához, ha az alábbiak bármelyikét észleli:

  • Memóriazavar, amely megzavarja a napi tevékenységeket
  • Zavarodottság, személyiségváltozás és ingerlékenység, amelyek idővel rosszabbodnak.
  • Járási nehézségek, egyensúlyvesztés, fokozott esések vagy mozgásképtelenség.
  • Képtelen önállóan fürdeni, öltözködni vagy rutinszerű tevékenységeket végezni.
  • Bőrelváltozások, például szokatlan vérzés, sebek vagy anyajegyek.
  • Nehézségek az étel lenyelésében vagy nem tervezett súlyvesztés
  • Új, tartós fejfájás vagy látási problémák
  • Halláskárosodás, amely rontja a kommunikációs képességet vagy elszigeteli Önt.
  • Mellkasi fájdalom, folyamatos köhögés vagy légszomj megerőltetéssel járó légszomj.

A rendellenességek korai kezelése segíthet az állapotok kezelésében és az egészség megőrzésében az életkor előrehaladtával. Ne habozzon megbeszélni aggodalmait orvosával.

Egészséges öregedés tippek

Bár az öregedés bizonyos hatásai elkerülhetetlenek, Ön nem tehetetlen. Egyszerű, egészséges életmóddal kapcsolatos döntések meghozatala segíthet abban, hogy idősebb korában is a lehető legjobban nézzen ki és érezze magát. Íme néhány tipp:

  • Mozogjon rendszeresen - cél a heti 2,5 óra mérsékelt testmozgás. Ez fenntartja az izomerő, a mobilitás és a szív egészségét.
  • Tápláló, gyümölcsökben, zöldségekben, rostokban és sovány fehérjékben gazdag étrendet fogyasszon. Kerülje a telített zsírokat. A megfelelő táplálkozás támogatja az általános egészséget.
  • Aludjon eleget - éjszakánként 7-8 óra alvás az ideális. A megfelelő pihenés élesen tartja az elmét és csökkenti a stresszt.
  • Maradjon szociálisan elkötelezett az Ön által kedvelt tevékenységek és hobbik iránt. A társas érintkezés segít kivédeni az elszigeteltséget és a depressziót.
  • Tegye próbára az agyát naponta új készségek elsajátításával, rejtvények megoldásával, olvasással vagy játékokkal. A mentális stimuláció megőrzi a megismerőképességet.
  • Kezelje a stresszt relaxációs technikákkal, elegendő alvással, és beszéljen barátaival vagy terapeutával. A kezeletlen stressz áldozatokat követel.
  • Vegyen részt rendszeres orvosi vizsgálatokon és szűrővizsgálatokon, hogy bármilyen problémát időben észrevegyen, amikor azok a legjobban kezelhetők.

Ha elfogadod és megérted, hogy az öregedés hogyan változtatja meg a tested és az elméd, az segíthet abban, hogy méltóságteljesen elfogadd az öregedést. Koncentráljon az egészség és az életminőség megőrzésére. Pozitív szemlélettel és egészséges döntésekkel a későbbi évek is gazdagító időszakot jelenthetnek.

Gyakran ismételt kérdések az öregedésről

Az öregedés számos változást hoz testünkben és elménkben. Az alábbiakban a normál öregedési folyamattal kapcsolatos néhány gyakori kérdésre adunk választ:

Miért ráncosodik a bőr a korral?

Ahogy öregszünk, a bőrünk kevesebb kollagént és elasztint termel - ezek a rostok tartják a bőrt feszesen és rugalmasan. A bőr idővel vékonyabbá is válik. Ezek a változások ráncokat, ráncokat és megereszkedett bőrt okoznak.

A memóriavesztés az öregedés normális része?

Az enyhe memóriazavarok és az emlékek előhívásának nehézségei az öregedés normális részei lehetnek. A mindennapi tevékenységeket megzavaró jelentős memóriavesztés demenciára utalhat. Forduljon orvosához, ha memóriaproblémái aggasztják.

Miért zsugorodnak az emberek, ahogy öregszenek?

Az öregedés során a gerincben lévő porckorongok összenyomódása és a testtartás megváltozása miatt gyakori a magasságvesztés. Az emberek 80 éves korukra 1-3 centimétert veszíthetnek a magasságukból. Az izomtömeg elvesztése az életkor előrehaladtával szintén hozzájárul a zsugorodáshoz.

Mikor kell az idősebb felnőtteknek hallókészüléket kapniuk?

Ha a halláskárosodás zavarja a mindennapi kommunikációt és tevékenységeket, vizsgáltassa meg a hallását. A hallókészülék akkor ajánlott, ha a hallókészülék javíthatja a kommunikációs és a részvételi képességet. Ne várjon addig, amíg a halláscsökkenés súlyos nem lesz.

A depresszió az öregedés normális következménye?

A depresszió nem az öregedés normális következménye. De olyan tényezők, mint az elszigeteltség, az egészségügyi problémák és a szeretteink halála kiválthatják a késői depressziót. Keressen kezelést, ha a depressziós tünetek legalább két hétig fennállnak.

Mi okozza az életkorral összefüggő csontvesztést?

A csontok természetes módon veszítenek sűrűségükből és gyengülnek az életkor előrehaladtával, mivel a csontfelszívódás nagyobb mértékű, mint a csontképződés. Az ösztrogén csökkenése szintén felgyorsítja a csontvesztést az idősebb nőknél. Az elegendő kalcium, D-vitamin és testmozgás segít fenntartani a csontok szilárdságát.

Mikor kell aggódni a feledékenység miatt?

Az időnkénti memóriazavarok normálisak. De ha ismételten elfelejtünk fontos információkat, ha elveszünk ismerős helyeken, vagy ha nehézséget okoz a rutinfeladatok elvégzése, akkor orvosi vizsgálatot kell végezni a demencia miatt.

Miért van szükségük az embereknek olvasószemüvegre az életkoruk előrehaladtával?

A szemlencse csökkent rugalmassága sok idősebb felnőtt számára megnehezíti a közeli tárgyakra való fókuszálást. A presbyopia homályos közeli látást okoz, amelyet az olvasószemüveg nagyító lencséi korrigálnak.

A cikk megírásához felhasznált források

Centers for Disease Control and Prevention. (2021). Egészséges öregedés: Az idősebb felnőttek jólétének előmozdítása . https://www.cdc.gov/grand-rounds/pp/2017/20170919-senior-aging.html.

Nemzeti Idősügyi Intézet. (2022). Mi az egészséges öregedés? https://www.nia.nih.gov/health/what-healthy-aging

Harvard Health Publishing. (2022). 12 tipp az egészséges öregedéshez. https://www.health.harvard.edu/healthy-aging/12-tips-for-healthy-aging

Amerikai Szemészeti Akadémia. (2022). Az életkorral összefüggő látásváltozások. https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/age-related-vision-changes

Workman, J. L. (2022). Az öregedési folyamat - az elme, a test és az érzékek változásai. Verywell Health . https://www.verywellhealth.com/the-aging-process-2224746.

Mayo Klinika. (2022). Öregedés: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/healthy-aging/in-depth/aging/art-20046070.

Cleveland Clinic. (2021). Az agy és az idegrendszer: Normális öregedés. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/21192-the-brain--nervous-system-normal-aging

Johns Hopkins Medicine. (n.d.). A szervezet változásai az öregedéssel . https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/changes-in-the-body-with-aging.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső