Miért lehet álmos a kollagén

Published:

Categories: Kollagén

A kollagén-kiegészítők az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak, és az emberek olyan előnyök miatt szedik őket, mint a bőr és az ízületek egészségének javítása, sőt még az alvás is. Néhányan azonban arról számoltak be, hogy a kollagén szedése után váratlanul álmosnak vagy fáradtnak érzik magukat. Mi az oka tehát ennek az álmosságnak, amit a kollagén egyeseknél okozhat? Nézzük meg közelebbről.

Miért lehet álmos a kollagén

Mi a kollagén és hogyan működik?

A kollagén az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, a teljes fehérjetartalom mintegy 30%-át teszi ki. Ez a fő szerkezeti fehérje, amely szilárdságot és rugalmasságot biztosít az olyan kötőszöveteknek, mint a bőr, az inak, a szalagok, a porcok, a csontok, az erek és még a fogak is.

A kollagén főként a rostos szövetekben található, és olyan aminosavakból áll, mint a glicin, a prolin és a hidroxiprolin. A szervezetben folyamatosan lebomlik és regenerálódik. Ahogy öregszünk, a kollagéntermelés lelassul, ami az öregedés olyan gyakori jeleihez vezet, mint a ráncok, az ízületi fájdalmak, valamint a csontok és izmok gyengülése.

A kiegészítő kollagén célja a szervezet saját kollagéntermelésének támogatásához szükséges aminosavak biztosítása. A legtöbb kollagén-kiegészítő hidrolizált, ami azt jelenti, hogy a kollagénfehérjéket kisebb peptidekre bontják a jobb felszívódás érdekében. Népszerű források a szarvasmarha-, tengeri vagy tojáshéj kollagén.

A kollagénnel való kiegészítés növelheti a kötőszövetek kollagéntartalmát, és különböző wellness-előnyöket biztosíthat. De az agy kémiájára is hatással van, ami megmagyarázhatja, hogy egyesek miért válnak álmossá.

Miért okozhatnak a kollagén kiegészítők álmosságot?

Van néhány lehetséges oka annak, hogy a kollagén-kiegészítők egyeseknél álmosságot vagy álmosságot okozhatnak:

1. Magas glicintartalom

A kollagénnek egyedülállóan magas a glicin aminosavtartalma, amely a kollagén összes aminosavának mintegy 33%-át teszi ki. A tipikus kollagén-kiegészítők körülbelül 10-20 gramm glicint biztosítanak adagonként.

A glicin gátló neurotranszmitterként működik az agyban, amely nyugtató hatású lehet. Részt vesz a szerotonin szintézisében is, amely egy kulcsfontosságú alvásszabályozó hormon. A kollagénből származó glicin növelése növelheti a szerotoninszintet, és enyhe nyugtató hatású lehet a jobb alvás érdekében.

Az egyének azonban különböző mértékben érzékenyek a glicin hatásaira. Azok, akik hajlamosabbak az álmosságra, erősebben érezhetik ezt a hatást a kollagén-kiegészítők szedése után.

2. A triptofán mennyiségének növekedése

A glicin bizonyítottan hozzájárul a triptofán aminosav szintjének emeléséhez az agyban. A triptofán a szerotonin termelés előanyaga, és természetes alvásindukáló hatása is van.

A magasabb triptofánszint és a glicin közvetlen szerepe a szerotoninszintézisben valószínűleg egy másik módja annak, hogy a kollagén elősegítheti a jobb alvást és a relaxációt. Ez azonban ismét azt eredményezheti, hogy egyesek napközben túlzottan fáradtnak érzik magukat.

3. Hatások a melatonin kiválasztására

A kollagén aminosavtartalma, beleértve a glicint és a prolint, szintén serkentheti a melatonin felszabadulását. A melatonin a szervezet alváshormonja, amely szabályozza a cirkadián ritmust és megfelelő időpontokban álmosságot idéz elő.

Tanulmányok szerint bizonyos aminosavak növelhetik az endogén melatoninszintet éjszaka. A nap elején bevitt kollagén peptidek fokozhatják a későbbi melatonin felszabadulást, és eltolhatják az emberek alvás-ébrenlét ciklusát.

4. Vércukorszint-változások

A kollagén egy fehérje, és minimális mennyiségű szénhidrátot tartalmaz. A felszívódás javítása érdekében gyakran C-vitaminnal együtt is fogyasztják. Egyeseknél ez a kombináció éhgyomorra bevétele után megváltoztathatja a vércukorszintet és álmosságot okozhat.

Azok, akik hajlamosak a vércukorszint ingadozására vagy reaktív hipoglikémiára, fáradtnak érezhetik magukat, és a kollagén-kiegészítők reggeli vagy napközbeni szedése után szundikálniuk kell.

Tippek a kollagénből származó álmosság csökkentésére

Ha a kollagén-kiegészítők szedése után nem kívánt álmosságot vagy fáradtságot tapasztal, van néhány dolog, amivel megpróbálhatja minimalizálni ezt a mellékhatást:

  • Vegyen kollagént este - Mivel a kollagén fokozhatja az alvást és a pihenést, ideális, ha lefekvés előtt egy órával veszi be. Ez lehetővé teszi, hogy kihasználja az alvást elősegítő hatását, és ne érezze álmosnak magát napközben.
  • Csökkentse az adagot - Próbálja meg csökkenteni a kollagén adagját adagonként 5-10 grammra, és nézze meg, hogy az alacsonyabb mennyiség segít-e megelőzni a nappali álmosságot. Azt is kipróbálhatja, hogy naponta váltogatja a napokat ahelyett, hogy naponta szedné.
  • Fogyassza étellel - A kollagén szénhidráttal vagy fehérjével együtt történő fogyasztása segíthet stabilizálni a vércukorszint-változásokat, amelyek hozzájárulnak az energiazuhanásokhoz.
  • Maradjon hidratált - Igyon sok vizet egész nap, miközben kollagén-kiegészítőket használ, hogy energikus maradjon. A dehidratáció ronthatja a fáradtságot.
  • Kerülje az egyéb nyugtatókat - Legyen óvatos, ha a kollagént olyan egyéb kiegészítőkkel kombinálja, amelyek nyugtató tulajdonságokkal rendelkeznek, mint például a valeriána, a kamilla, a triptofán vagy az antihisztaminok.
  • Rendszeres testmozgás - Az aktív életmód fenntartása ellensúlyozhatja a kollagén eredendő álmosságát. A testmozgás több energiát ad, feldobja a hangulatát, és kevésbé hajlamos a fáradtságra.
  • Aludjon eleget - Győződjön meg róla, hogy rendszeresen 7-9 órát alszik éjszakánként. A megfelelő alvás segít abban, hogy összességében kipihentnek érezze magát, és ellensúlyozza a nappali álmosságot.

Mikor kell orvoshoz fordulni

A legtöbb ember számára a kiegészítő kollagén enyhe nyugtató hatása nem ad okot aggodalomra. Ha azonban túlzott, ellenőrizhetetlen álmosságot tapasztal, amely hatással van a mindennapi életére, forduljon egészségügyi szolgáltatójához.

Keresse fel orvosát, ha a kollagénnel kapcsolatos fáradtságot más tünetek is kísérik, mint például szédülés, fejfájás, hányinger, szellemi zavartság, homályos látás, szívdobogás vagy zsibbadás. Ezek allergiás reakcióra, hormonális egyensúlyhiányra vagy alapbetegségre utalhatnak.

Az is fontos, hogy kizárja az olyan orvosi problémákat, mint a klinikai alvászavarok, pajzsmirigyzavarok, vérszegénység, depresszió, cukorbetegség vagy a vényköteles gyógyszerek hatása. Orvosa segíthet meghatározni, hogy a kollagén az ok, vagy más, kezelést igénylő probléma áll-e fenn.

Egyesek egyszerűen extra érzékenyek a kollagén aminosavprofiljára, és az adagolás vagy az időzítés módosítása segíthet. Kezelőorvosa azonban javasolhatja a kollagén szedésének teljes leállítását, ha az álmossági mellékhatások továbbra is fennállnak, és jelentősen akadályozzák életminőségét.

Összefoglaló

A kollagén a szervezetben bőségesen megtalálható fehérje, amely táplálékkiegészítőként bőséges egészségügyi előnyöket biztosít. Egyes aminosavkomponensei, különösen a glicin azonban olyan neurotranszmitterekre hatnak az agyban, amelyek a nyugalom és az álmosság érzését váltják ki.

Az álmosságra hajlamosak számára a kollagént valószínűleg éjszaka a legjobb bevenni. Kezdje alacsony adaggal, maradjon hidratált, hogy elkerülje a vércukorszint ingadozását, és legyen tisztában azzal, hogy a kollagént ne keverje más kiegészítőkkel vagy gyógyszerekkel, amelyek fáradtságot okoznak. Ha a nappali álmosság továbbra is fennáll, és zavarja a munkát, az iskolát vagy a kapcsolatokat, forduljon orvosához, hogy kizárja a háttérben álló betegségeket.

Bár az álmosság gyakori mellékhatás, állítsa be a kollagénkezelést, hogy megtalálja a testének és életmódjának megfelelő megközelítést. Némi próbálkozással és tévedéssel a kollagén még mindig előnyös lehet az általános wellness szempontjából, és alvást elősegítő tulajdonságait stratégiailag lehet használni az éjszakai pihenés fokozására.

Tény szekció

  • A kollagén olyan aminosavakból, mint a glicin, prolin és hidroxiprolin álló fehérje. A kötőszövetek szerkezetét és rugalmasságát biztosítja.
  • A kollagéntermelés az életkor előrehaladtával csökken, ami olyan jelekhez vezet, mint a ráncok és az ízületi fájdalom. A kiegészítők biztosíthatják a szükséges aminosavakat.
  • A kollagén-kiegészítők álmosságot okozhatnak a következők miatt:
    • A glicin egy gátló neurotranszmitter, amely fokozza a szerotoninszintet és ellazítja az agyat.
    • A megnövekedett triptofán - segíti a szerotonin termelését.
    • Melatonin stimuláció
    • Vércukorszint-változások
  • Az álmosságra hajlamosaknak érdemes a kollagént éjszaka, alacsonyabb dózisban, étkezés közben bevenni, hidratáltnak maradni, és kerülni más nyugtatókat.
  • Keresse fel orvosát, ha a fáradtság túlzott mértékű és befolyásolja a mindennapi életet. Ők fel tudják mérni a háttérben álló állapotokat vagy allergiákat.
  • Az adag és az időzítés beállítása lehetővé teheti, hogy a kollagén előnyeit élvezze, miközben kezeli az álmosság mellékhatásait.

Miért lehet álmos a kollagén. Következtetés

Összefoglalva, a kiegészítő kollagén egyes embereknél bizonyosan álmosságot okozhat a glicin aminosavban való bőséges jelenléte, valamint a szerotoninra, a melatoninra, a triptofánra és a vércukorszint szabályozására gyakorolt hatása miatt. A fáradtságra hajlamosabbaknak érdemes lehet a kollagént éjszaka bevenniük, kisebb adagokat szedniük, vagy az időzítést úgy módosítani, hogy a nappali álmosságot minimalizálják. Bár az álmosság gyakori, keresse fel orvosát, ha kezelhetetlenné válik, hogy kizárja az egészségügyi feltételeket. Néhány személyes kiigazítással a kollagén még mindig előnyösen szedhető az általános egészség és a célzott alvás-elősegítés érdekében.

A cikk megírásához felhasznált források

Bello, A. E., & Oesser, S. (2006). Kollagén-hidrolizátum az osteoarthritis és más ízületi betegségek kezelésére: az irodalom áttekintése. Current medical research and opinion, 22(11), 2221-2232. https://doi.org/10.1185/030079906X148373. https://doi.org/10.1185/030079906X148373

Borumand, M., & Sibilla, S. (2015). A Pure Gold Collagen® kollagén-kiegészítő napi fogyasztása csökkenti az öregedés látható jeleit. Clinical interventions in aging, 10, 1747-1758. https://doi.org/10.2147/CIA.S89939. https://doi.org/10.2147/CIA.S89939

Choi, F. D., Sung, C. T., Juhasz, M. L., & Mesinkovsk, N. A. (2019). Szájon át történő kollagén-kiegészítés: A Systematic Review of Dermatological Applications. Journal of drugs in dermatology : JDD, 18(1), 9-16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30615188/. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30615188/

El-Hafidi, M., Pérez, I., Baños, G., & Guillamon, A. (2004). A glicinbevitel növeli a szerotoninszintézist: a depresszió glicinterápiájának következményei. Amino acids, 27(1), 35-38. https://link.springer.com/article/10.1007/s00726-004-0150-6. https://link.springer.com/article/10.1007/s00726-004-0150-6

Inagawa, K., Hiraoka, T., Kohda, T., Yamadera, W., & Takahashi, M. (2006). A lefekvés előtti glicinbevitel szubjektív hatásai az alvás minőségére. Sleep and Biological Rhythms, 4(1), 75-77. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1479-8425.2006.00193.x. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1479-8425.2006.00193.x

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Speciális kollagén peptidek orális kiegészítése kedvező hatással van az emberi bőr fiziológiájára: kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálat. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376. https://doi.org/10.1159/000351376

Shigemura, Y., Kubo, S., Sudo, Y., Kubo, S., & Umishio, K. (2017). A Prolyl-hidroxiprolin (Pro-Hyp), egy emberi vérben található, élelmiszer eredetű kollagén peptid hatása az egérbőrből származó fibroblasztok növekedésére. Journal of agricultural and food chemistry, 65(23), 4645-4651 . https://doi.org/10.1021/acs.jafc.7b00147.

Tanaka, M., Koyama, Y. I., Nomura, Y. (2009). A kollagén peptidek bevitelének hatása az UV-B által kiváltott bőrkárosodásra. Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry, 73(4), 930-932. https://doi.org/10.1271/bbb.80649. https://doi.org/10.1271/bbb.80649

Zague, V. (2011). Új nézőpont a kollagén-hidrolizátum bevitelének a bőr tulajdonságaira gyakorolt hatásáról. Archivos latinoamericanos de nutricion, 61(2), 192-199. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22081618/. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22081618/

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Termék kereső