A kollagén potenciális energiafokozó hatása

Published:

Categories: Kollagén

A kollagén az egyik legtöbbet emlegetett étrend-kiegészítő az egészség- és wellness-iparban. Ez a szerkezeti fehérje az egész testben megtalálható, és számos fontos funkciót lát el. A kollagén egyik legérdekesebb javasolt előnye, hogy képes növelni az energiaszintet. Olvasson tovább, hogy többet megtudjon arról, hogyan segíthet a kollagén növelni az energiát és a vitalitást.

A kollagén potenciális energiafokozó hatása

Mi az a kollagén és mit csinál a szervezetben?

A kollagén az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, a teljes fehérjetartalom 30%-át teszi ki. A kötőszövetek, például az inak, szalagok, bőr, csontok, erek és izmok fő alkotóeleme.

A kollagén adja a szövetek szerkezetét és szilárdságát. Olyan állványzatot képez, amely támogatja a sejtek és szervek növekedését és fenntartását. Elegendő kollagén nélkül a test hajlamos a sérülésekre és az általános kopásra.

A szervezetben legalább 16 féle kollagén létezik, de 80-90%-a az I., II. és III. típusból áll. Ezek a kollagéntípusok hosszú aminosavláncokból állnak, amelyek hármas spirálszerkezetbe tekerednek.

A kollagéntermelés csökken az életkorral

Amikor fiatalok vagyunk, a szervezetünk nagy mennyiségű kollagént termel. Ez tartja bőrünket rugalmasan, ízületeinket mozgékonyan és csontjainkat erősen. A 20-as éveinktől kezdve azonban a kollagéntermelés csökkenni kezd. A 20. életév után minden évben testünk kollagéntermelésének körülbelül 1%-át veszítjük el.

Néhány tényező, amely csökkenti a kollagénszintet:

  • Természetes öregedési folyamat
  • Túl sok napozás
  • Rossz étrend
  • Magas cukorbevitel
  • Dohányzás
  • Túlzott alkoholfogyasztás

A kollagén elvesztése okozza az öregedés külső jeleit, mint a ráncok, a megereszkedett bőr, a merev ízületek és a csonttömeg csökkenése. A hatások azonban mélyebbre hatnak, mint a felszín. A kollagén csökkenése a szövetek és szervek működését is befolyásolja.

A kollagén pótlása segíthet ellensúlyozni a korral járó fogyást. A megfelelő kollagéntípusok fogyasztása potenciálisan ösztönözheti a szervezetet, hogy nagyobb mennyiséget termeljen magától.

A kollagén specifikus aminosavakból készül

A kollagén nagy mennyiségben tartalmaz bizonyos aminosavakat, például glicint, prolint, lizint és hidroxiprolint. Ezeket az aminosavakat a szervezet nem termeli, és a táplálékkal kell beszerezni.

A kollagén-erősítő aminosavakban különösen gazdag élelmiszerek közé tartoznak:

  • Csontleves
  • Hús
  • Baromfi
  • Halak
  • Tojás
  • Tejtermékek
  • Spirulina
  • Bab
  • Táplálkozási élesztő

A megfelelő mennyiségű glicin, prolin, lizin és hidroxiprolin élelmiszerekkel vagy étrend-kiegészítőkkel történő bevitele segít a szervezetnek a kollagéntermeléshez szükséges építőelemek biztosításában.

A kollagén lehetséges hatása az energiaszintre

Mi köze van tehát a kollagénnek az energiaszinthez? Íme néhány a legfontosabb módszerek közül, amelyekkel a kollagén energiát adhat:

1. A glicin segít ATP-t képezni

A glicin a kollagénben legnagyobb mennyiségben előforduló aminosav. A kollagén teljes aminosavtartalmának mintegy 33%-át teszi ki.

A glicin számos fontos szerepet játszik a szervezetben. A glicin szükséges az energia előállításához, az adenozin-trifoszfát (ATP), a sejtek fő energiahordozójának szintéziséhez.

Az ATP szállítja a kémiai energiát a sejteken belül az anyagcseréhez. A glicin szükséges az ATP előállításához a Krebs-ciklusban. Több glicin segíthet az ATP-szint és a sejtek energiájának optimalizálásában.

2. Jobb alvásminőség

A kollagén-kiegészítők, különösen a glicintartalmúak, javíthatják az alvás minőségét és időtartamát. Egy vizsgálatban a résztvevők 3 gramm glicint vettek be lefekvés előtt. A glicint szedők gyorsabban elaludtak, kevesebbet ébredtek éjszaka, és másnap reggel éberebbnek érezték magukat a placebocsoporthoz képest.

A pihentető alvás segít növelni a nappali energiát. Ha a kollagén segíthet mélyebb, pihentetőbb alvást elérni, az jobb energiaszintet eredményezhet.

3. Sovány izomtömeg támogatása

A kollagén szedése edzéssel együtt elősegítheti a sovány izomtömeg növekedését. Egy vizsgálatban azok a férfiak, akik 12 héten keresztül a kollagénpeptid-kiegészítést ellenállóképességi edzéssel kombinálták, jelentősen nagyobb izomtömegre és erőre tettek szert, mint azok, akik csak edzettek.

A nagyobb izomtömeg fokozza az anyagcserét és az általános energiafelhasználást. Az izmok több kalóriát használnak fel a nap folyamán, beleértve a pihenést is. A nagyobb izomtömeg több rendelkezésre álló energiát jelent.

4. Közös támogatás az aktivitás megőrzéséhez

A kollagén alkotja az ízületek kötőszövetének nagy részét. Több kollagén fogyasztásával az ízületek jól párnázottak és rugalmasak maradhatnak, ami megkönnyíti a mozgást.

Klinikai vizsgálatokban a kollagén támogatta az ízületek egészségét és csökkentette a fájdalmat sportolóknál és ízületi rendellenességekben szenvedőknél. Az ízületek jó állapotban tartása lehetővé teszi az aktív életmódot, ami tovább növeli az energiát.

5. A mitokondriumok lehetséges növekedése

A korai kutatások szerint a kollagén serkentheti a mitokondriális biogenezist - az új mitokondriumok növekedését a sejtekben.

A mitokondriumok a sejtek energiahordozói. Tápanyagokat és oxigént vesznek fel, és ATP-vé alakítják őket. A több mitokondrium nagyobb energiatermelő képességet jelent.

A mitokondriumok működésének fokozásával a kollagén támogathatja a sejtek energiaanyagcseréjét. A kollagén mitokondriumokra gyakorolt hatásának megerősítéséhez azonban további kutatásokra van szükség.

6. Tyrozint tartalmaz az éberségért

A kollagén természetes módon kis mennyiségben tartalmazza a tirozin nevű aminosavat. A tirozin a katekolamin neurotranszmitterek, például a dopamin, az adrenalin és a noradrenalin előállítására szolgál.

Ezek az agyi vegyi anyagok fontos szerepet játszanak a hangulatban, a fókuszban, a szellemi éberségben és a motivációban. A tirozintartalmú fehérjék, például a kollagén fogyasztása segíthet az energetizáló neurotranszmitterek optimális szintjének fenntartásában.

7. Antioxidáns védelem

A kollagén és a zselatin (hidrolizált kollagén) antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Segítenek ellensúlyozni a szabad gyökök és a környezeti toxinok által okozott oxidatív károsodást.

Az antioxidánsok megőrzik a sejtek egészségét és vitalitását. A szabad gyökök elleni küzdelem révén a kollagén megakadályozhatja az energiatermelés csökkenését, amely akkor következhet be, ha a sejtek oxidatív stressznek vannak kitéve.

8. Lehetséges vércukorszint-szabályozás

Egyes korai bizonyítékok azt mutatják, hogy a kollagén-kiegészítők segíthetnek a vércukorszint szabályozásában. A vércukorszint egyensúlyban tartása megakadályozza az energiafogyasztó kiugrásokat és összeomlásokat.

Egy vizsgálatban 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegek 3 hónapon keresztül napi 10 gramm kollagént szedtek. A kollagéncsoportban a placebóhoz képest jelentősen alacsonyabb volt a hemoglobin A1C szint, ami a vércukorszint hosszú távú jobb szabályozására utal.

9. Energizáló mikrotápanyagokat tartalmaz

Az aminosavakon kívül a kollagén számos olyan mikrotápanyagot biztosít, amelyek támogatják az energiaszintet, többek között:

  • Vas - oxigént szállít az egész szervezetben
  • Réz - szükséges az ATP szintézishez
  • Szelén - támogatja a pajzsmirigyhormon termelést
  • Cink - részt vesz a sejtek anyagcseréjében és az ATP létrehozásában
  • Mangán - segíti a tápanyagok felszívódását az energiává történő átalakításhoz

Ezeknek a kulcsfontosságú ásványi anyagoknak a kollagénnel együtt történő fogyasztása biztosítja a sejtek energiatermeléséhez szükséges kofaktorokat.

10. Erősítheti az energetikai szervrendszereket

Az Ön létfontosságú szerveinek elegendő kollagénre van szükségük ahhoz, hogy a lehető legjobban teljesítsenek. A kollagén javítja az olyan energetizáló szervrendszerek szerkezetét és működését, mint a szív és a tüdő.

Az erős légző- és szív- és érrendszer maximalizálja az oxigénszállítást a szervezetben. Az oxigén az anyagcsere során az ATP előállítását segíti.

A szervi integritás és aktivitás támogatásával a kollagén hozzájárul ahhoz, hogy szervei rendelkezzenek az energia fenntartásához szükséges erővel és kitartással.

A kollagén ígéretesnek bizonyul a vitalitás növelésében

A korai kutatások szerint a kollagén izgalmas lehetőségeket rejt magában az energiaszint növelésére mind a férfiak, mind a nők esetében. Egyedi aminosavprofilja közvetlenül támogatja az ATP-szintézist, az izomnövekedést, az ízületek egészségét és az antioxidáns állapotot.

A kollagén olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek táplálják a szervek működését, harcolnak a gyulladás és az öregedés ellen, kiegyensúlyozzák a vércukorszintet, és fenntartják az optimális neurotranszmitterszintet az éberség érdekében.

Bár további vizsgálatokra van szükség, az eddigi bizonyítékok arra utalnak, hogy a kiegészítő kollagénnek fáradtság elleni hatása lehet, és segíthet fenntartani a napi energiát. A tiszta kollagénfehérje hozzáadása az étrendjéhez ízletes módja lehet annak, hogy megőrizze a talpraesettségét.

A kollagén potenciális energiafokozó hatása. Következtetés

A kollagén egyre népszerűbb, mint öregedésgátló és egészségjavító kiegészítő. Egyre nagyobb a tudományos érdeklődés a kollagén potenciális energiafokozó hatása iránt.

A kollagén biztosítja az ATP-termeléshez szükséges esszenciális aminosavakat, amely minden sejt üzemanyagforrása. Glicin nevű aminosava közvetlenül segíti az ATP szintézisét. A kollagén fogyasztása elősegítheti az izomnövekedést, az ízületek mobilitását, a pihentető alvást és a mitokondriumok működését is - mindezek magasabb energiaszintet eredményeznek.

A kollagén természetes módon tartalmaz energizáló mikrotápanyagokat, például vasat, cinket, rezet, szelént és mangánt is. Az előzetes vizsgálatok ígéretes hatást mutatnak a fizikai teljesítményre, a hangulatra és az anyagcserére. További kutatásokra van még szükség, de a kollagén újszerű fehérjeforrást jelenthet a vitalitás támogatására az öregedés során.

A kollagén-kiegészítők vagy kollagénben gazdag élelmiszerek, például csontleves hozzáadása az étrendhez segíthet ellensúlyozni a csökkenő energiaszintet. A kollagén továbbra is az egyik legsokoldalúbban felhasználható és multifunkcionális szuperélelmiszer az általános jólét érdekében.

A cikk megírásához felhasznált források

Moskowitz, R. W. (2000). A kollagén-hidrolizátum szerepe a csont- és ízületi betegségekben. Seminars in Arthritis and Rheumatism, 30(2), 87-99. https://doi.org/10.1053/sarh.2000.9622. https://doi.org/10.1053/sarh.2000.9622

Shigemura, Y., Kubomura, D., Sato, Y., Izumiya, Y., & Iwamoto, M. (2017). A Prolyl-hidroxiprolin (Pro-Hyp), egy emberi vérben lévő, élelmiszerből származó kollagén peptid hatása az egérbőrből származó fibroblasztok növekedésére. Journal of agricultural and food chemistry, 65(23), 4702-4707 . https://doi.org/10.1021/acs.jafc.7b00809.

Clifford D.K. et al. (2019). A kollagénpeptidek hatása az izomkárosodásra, a gyulladásra és a csontforgalomra edzést követően: randomizált, kontrollált vizsgálat. Amino Acids 51, 691-704. https://doi.org/10.1007/s00726-019-02755-5. https://doi.org/10.1007/s00726-019-02755-5

Daneault, A., Prawitt, J., Fabien Soulage, C., Coxam, V., & Wittrant, Y. (2017). A hidrolizált kollagén biológiai hatása a csontanyagcserére. Critical reviews in food science and nutrition, 57(9), 1922-1937. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1098769. https://doi.org/10.1080/10408398.2015.1098769

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Az orális kollagénpeptid-kiegészítés hatása a bőr nedvességtartalmára és a bőr kollagénhálózatára: bizonyítékok egy ex vivo modellből és randomizált, placebokontrollált klinikai vizsgálatokból. Journal of cosmetic dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Speciális kollagén peptidek orális kiegészítése kedvező hatással van az emberi bőr fiziológiájára: kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálat. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376. https://doi.org/10.1159/000351376

Schwartz, S. R., & Park, J. (2012). A BioCell Collagen®, egy újszerű hidrolizált csirkecsirke szegycsontporc-kivonat bevitele; a vér mikrocirkulációjának fokozása és az arc öregedés jeleinek csökkentése. Clinical interventions in aging, 7, 267-273. https://doi.org/10.2147/CIA.S32836. https://doi.org/10.2147/CIA.S32836

Elam, M. L., Hardin, D., Sutton, A., & Hagen, L. (2018). Az arginin és az ornitin hatása az erőre, a sovány testtömegre és a vizelet-hidroxiprolinra felnőtt férfiaknál. The Journal of sports medicine and physical fitness, 58(1-2), 91-98. https://doi.org/10.23736/S0022-4707.16.06655-1. https://doi.org/10.23736/S0022-4707.16.06655-1

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Termék kereső