Szedjen kollagén kiegészítőket éjszaka?

Published:

Categories: Kollagén

A kollagén-kiegészítők az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak, mivel az öregedésgátlás, valamint a bőr, a haj, a köröm és az ízületek egészségére gyakorolt előnyeikről tettek említést. A népszerűség növekedésével sok kollagén-kiegészítő felhasználóban felmerül a kérdés, hogy mikor a legjobb a napszak a szedésre - reggel vagy este? A kollagén-kiegészítők különböző időpontokban történő szedésének vannak előnyei és hátrányai, ezért merüljünk el a részletekben, hogy segítsen meghatározni, hogy érdemes-e éjszaka szedni a kollagént.

Szedjen kollagén kiegészítőket éjszaka?

Mi az a kollagén?

A kollagén az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje, a teljes fehérjetartalom mintegy 30%-át teszi ki. Ez a fő szerkezeti fehérje, amely fenntartja a kötőszövetek integritását az egész testben, mint például a bőr, a csontok, az inak, a szalagok és az erek.

A kollagén biztosítja a bőr feszességét és rugalmasságát, miközben az elhalt hámsejteket is pótolja. A csontokban és az ízületekben a kollagén alkotja a szilárdságot és a szerkezetet biztosító vázat. A szervezetben legalább 16 különböző típusú kollagén létezik, de körülbelül 90%-a I., II. vagy III. típusú.

Ahogy öregszünk, a kollagéntermelés csökkenni kezd. Ez az öregedés olyan gyakori jeleihez vezet, mint a ráncok, a megereszkedett bőr, a merev ízületek, a törékeny csontok és körmök, valamint a gyengébb haj. A kollagén-kiegészítő szedése segíthet pótolni az elvesztett kollagén egy részét.

Milyen előnyei vannak a kollagén-kiegészítők szedésének?

Van néhány kutatás, amely a kollagén-kiegészítéssel kapcsolatos előnyöket mutatja, többek között:

  • Javított bőrhidratáltság, rugalmasság és bőrkollagén sűrűség
  • Csökkenti a látható ráncokat és az életkorral összefüggő bőrszárazságot.
  • Megnövelt kollagén az ízületekben a sérülések helyreállítása és az ízületi fájdalom enyhítése érdekében.
  • A törékeny körmök erősítése
  • Vastagabb, dúsabb haj
  • Javított csont ásványi sűrűség
  • Ízületi fájdalomcsillapítás és jobb mobilitás
  • Segít a szivárgó bél szindrómában a bélfal építésével

A kutatás még csak most kezdődik, de a lehetséges előnyök ígéretesek. Mindig konzultáljon orvosával, mielőtt bármilyen új táplálékkiegészítővel kezdene.

Mikor érdemes kollagén kiegészítőket szedni?

A két fő alkalom, amikor az emberek hajlamosak a kollagént bevenni, a reggeli és az esti. Mindkét időpontnak vannak előnyei és hátrányai:

Kollagén szedése reggel

Előnyök:

  • Kényelmesen bevehető más reggeli étrend-kiegészítőkkel és vitaminokkal együtt.
  • Reggeli előtt bevéve javíthatja az energiaszintet
  • Kollagén lökettel indítja a napot

Hátrányok:

  • Versenyeznie kell a felszívódásért az élelmiszerekből és étrend-kiegészítőkből származó más tápanyagokkal.
  • Gyomorpanaszokat okozhat, ha étkezés nélkül veszik be.

Kollagén szedése éjszaka

Előnyök:

  • A felszívódás optimalizálása érdekében közvetlenül lefekvés előtt, éhgyomorra vehető be.
  • Alvás közben is regenerálódik és megújul
  • Javíthatja az alvás minőségét

Hátrányok:

  • Emlékeznie kell a lefekvés előtti rutinra
  • Energiát vagy furcsa álmokat okozhat, ha túl közel van az alváshoz.

A kollagén éjszakai szedésekor figyelembe veendő tényezők

Ha hajlik arra, hogy a kollagén-kiegészítőt éjszaka vegye be, van néhány tényező, amelyet figyelembe kell vennie az időzítés optimalizálásához:

Legalább 30-60 perccel étkezés után - A legjobb, ha a kollagén-kiegészítőket éhgyomorra veszi be. A kollagén étellel történő bevétele akadályozhatja a megfelelő felszívódást. Próbáljon meg 30-60 percet hagyni az utolsó étkezés után, mielőtt bevenné az esti adagot.

2-3 órával alvás előtt - Miközben éhgyomorra szeretné bevenni, ne vegye be túl közel a lefekvéshez. Próbáljon meg 2-3 órát hagyni elalvás előtt a kollagén bevétele után. Ez időt ad neki, hogy megfelelően felszívódjon. A közvetlenül lefekvés előtti bevétel egyeseknél élénk álmokat vagy alvászavarokat okozhat.

Más kiegészítőkkel - Ha más kiegészítőket, például biotint, C-vitamint, hialuronsavat vagy melatonint szed, akkor ezek éjszakai kollagénnel való párosítása szinergikus előnyöket biztosíthat. A C-vitamin segíti a kollagén felszívódását, míg a hialuronsav és a biotin kiegészíti a kollagén bőrre és hajra gyakorolt előnyeit. A melatonin javíthatja az alvás minőségét.

Ciklus a reggeli adagolással - Ideális lehet, ha a kollagént felváltva szedjük reggel és este. Néhány hónapig reggel, majd váltani néhány hónapig éjszaka. Ezáltal a szervezeted egész nap kap kollagéntámogatást.

Naponta a legjobb eredmény elérése érdekében - A kollagén-kiegészítő következetes szedése kulcsfontosságú az eredmények eléréséhez. Lője ki a napi, akár reggel vagy este. A kihagyott napok csökkenthetik a hatékonyságot.

Mennyi kollagént kell szedni éjszaka?

Az Ön által bevitt kollagén mennyisége a kollagén típusától és keverékétől, a forrástól és az Ön egyéni igényeitől függ. A klinikai kutatásokon alapuló iránymutatások szerint:

  • Kollagén peptidek - 10-15 gramm naponta
  • Hidrolizált kollagén - 10 gramm vagy több naponta
  • Tengeri kollagén - 5-10 gramm naponta

A csomagoláson található utasítások követése ajánlott, mivel a keverékek és a források eltérőek lehetnek. Kifejezetten éjszakai tengeri kollagén szedése esetén általában 5 gramm elegendő.

Kezdje az alsó határon, napi 5g körül, és figyelje az eredményeket. Idővel növelheti, ha nem látja a kívánt hatást. A túl sok szedés nem nyújt további előnyöket.

Mi a legjobb kollagén-kiegészítő, amit éjszaka érdemes szedni?

Ha lefekvés előtt szed kollagént, a legjobb, ha éjszakai speciális készítményt választ, hogy elősegítse a nyugodt pihenést. Íme néhány a legjobb kollagén-kiegészítők közül, amelyek éjszakai szedését érdemes megfontolni:

  • Further Food Collagen Peptides Night - Kollagén peptideket, kamillát, golgotavirágot és citromfűvet tartalmaz az alvás támogatására.
  • Reserveage Collagen Night Time - Melatonint és C-vitamint ad a kollagénhez a jobb alvás és felszívódás elősegítése érdekében.
  • LiveWell Collagen + Sleep Formula - 2 féle kollagént tartalmaz melatonin, magnézium és C-vitamin mellett a pihenés és regenerálódás érdekében.
  • NeoCell Collagen + C melatoninnal - C-vitamin és melatonin a kollagén felszívódásának és az alvás minőségének növelése érdekében.
  • Sports Research Collagen Peptides Night Formula - Kollagén kamillával és melatoninnal a bőr javára és az alvás támogatására.

Keresse azokat az éjszakai keverékeket, amelyek legalább 5-10 g kollagén peptidet, C-vitamint és alvást támogató összetevőket, például melatonint, kamillát, magnéziumot stb. tartalmaznak. Mindig kövesse az adagolási utasításokat.

A kollagén éjszakai szedésének lehetséges mellékhatásai

A legtöbb ember számára a kollagén-kiegészítők éjszakai szedése jól tolerálható, kevés mellékhatással. Néhány felhasználó azonban a következőkről számol be:

  • Puffadás vagy gyomorpanaszok - bevehető étellel vagy csökkentheti az adagot.
  • Kellemetlen íz - az ízesített vagy kapszulás kollagén segíthet
  • Fáradtság - 2-3 órával lefekvés előtt
  • Furcsa álmok - vegye be korábban vagy csökkentse az adagot
  • Hipoglikémia - figyelje a vércukorszintet, mivel a kollagén a fehérjéhez hasonlóan metabolizálódik.
  • Hiperkalcémia - a nagyon nagy dózisok hosszú időn keresztül megemelhetik a kalciumszintet.

Kezdje kisebb adagokkal éjszaka, és adjon időt a szervezetének az alkalmazkodásra. Súlyos mellékhatások jelentkezése esetén hagyja abba az alkalmazást. Az ételérzékenységben szenvedőknek óvatosnak kell lenniük, és ellenőrizniük kell a lehetséges allergéneket, mint például a tengeri és baromfi kollagénforrásokban lévő halat vagy tojást.

Szedjen kollagén kiegészítőket éjszaka? Következtetés

A kollagén-kiegészítők éjszakai, éhgyomorra történő szedése lefekvés előtt 2-3 órával maximális felszívódást és öregedésgátló előnyöket biztosít. Ha a kollagént olyan támogató összetevőkkel párosítjuk, mint a C-vitamin és a melatonin, tovább fokozhatjuk a bőr és az alvás hatékonyságát.

A reggeli és az esti adagok váltakozása hosszú távú használat során a legkörültekintőbb támogatást nyújtja. Csak ne felejtse el következetesen szedni, hogy valódi eredményeket lásson.

Beszéljen kezelőorvosával, ha bármilyen meglévő betegsége van, mielőtt elkezdené a kollagén-kiegészítő kúrát. Bár általában biztonságos, vannak olyan népességcsoportok, akiknek óvatosnak kell lenniük, mint például a terhes nők, cukorbetegek és bizonyos gyógyszereket szedők.

Összességében a kollagén-kiegészítők éjszakai szedése elősegítheti a szépségpihenést, és egészségesebbnek tűnő bőrrel és hajjal ébredhet. A teljes hatás érzékeléséhez körülbelül 2-3 hónapos napi használat szükséges. Szép álmokat és maradjon fiatalos!

A cikk megírásához felhasznált források

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Az orális kollagénpeptid-kiegészítés hatása a bőr nedvességtartalmára és a bőr kollagénhálózatára: bizonyítékok egy ex vivo modellből és randomizált, placebokontrollált klinikai vizsgálatokból. Journal of Cosmetic Dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Clark, K. L., Sebastianelli, W., Flechsenhar, K. R., Aukermann, D. F., Meza, F., Millard, R. L., Deitch, J. R., Sherbondy, P. S., & Albert, A. (2008). 24 hetes vizsgálat a kollagén-hidrolizátum étrend-kiegészítőként történő alkalmazásáról sportolóknál, akiknek aktivitással összefüggő ízületi fájdalmaik vannak. Current Medical Research and Opinion, 24(5), 1485-1496. https://doi.org/10.1185/030079908x291967. https://doi.org/10.1185/030079908x291967

DeLuca, P., & Mikhal'chik, E. (2020). A tengeri kollagén peptidekkel és növényi eredetű antioxidánsokkal történő kiegészítés bőröregedésgátló és szisztémás redox hatásai: A Single-Blind Case-Control Clinical Study. Oxidative medicine and cellular longevity, 2020, 4389810. https://doi.org/10.1155/2020/4389810. https://doi.org/10.1155/2020/4389810

Elam, M. L., Johnson, S. A., Hooshmand, S., Feresin, R. G., Payton, M. E., Gu, J., & Arjmandi, B. H. (2015). A kalcium-kollagén kelát étrend-kiegészítő csillapítja a csontvesztést a posztmenopauzában lévő, csontritkulásban szenvedő nőknél: randomizált, kontrollált vizsgálat. Journal of medicinal food, 18(3), 324-331. https://doi.org/10.1089/jmf.2013.0109. https://doi.org/10.1089/jmf.2013.0109

Hexsel, D., Zague, V., Schreiner, V., Siega, C., Francisco, J., Coelho, J. P., Vieira, R. P., Bittencourt, F. V., & Bai, M. (2017). A specifikus kollagén peptidekkel történő orális kiegészítés testtömegindex-függő jótékony hatással van a cellulit morfológiájára. The Journal of medicinal food, 20(12), 1168-1174. https://doi.org/10.1089/jmf.2017.0062. https://doi.org/10.1089/jmf.2017.0062

Proksch, E., Segger, D., Degwert, J., Schunck, M., Zague, V., & Oesser, S. (2014). Speciális kollagén peptidek orális kiegészítése kedvező hatással van az emberi bőr fiziológiájára: kettős vak, placebo-kontrollált vizsgálat. Skin pharmacology and physiology, 27(1), 47-55. https://doi.org/10.1159/000351376. https://doi.org/10.1159/000351376

Shin, J., Lee, J., Lee, S., You, H. J., & Chung, M. (2018). A nem denaturált II. típusú kollagén jótékony hatása az ízületek egészségére: randomizált, kontrollált vizsgálat. Journal of the science of food and agriculture, 98(5), 1869-1876. https://doi.org/10.1002/jsfa.8629. https://doi.org/10.1002/jsfa.8629

Wang, Y., Li, P., Wang, Y., Xu, J., Liu, X., & Wu, Y. (2019). A kollagén-hidrolizátum, zöldtea-kivonat és C-vitamin kombinációjának fiziológiai hatásainak kísérleti vizsgálata sportedzés során. Alkalmazott tudományok, 9(21), 4635. MDPI AG. Letölthető a http://dx.doi.org/10.3390/app9214635 oldalról.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Termék kereső