Mi történik, ha abbahagyja a kollagén szedését?

Published:

Categories: Kollagén

A kollagén-kiegészítők népszerűek a szépség, az ízületek és a sportteljesítmény céljaira. A kollagén biztosítja azokat a szerkezeti fehérjéket, amelyek a bőrt feszesen, a csontokat erősen és a kötőszöveteket szilárdan tartják. A természetes kollagéntermelésünk azonban a korral csökken. Az állati részekből, például bőrből és halpikkelyből származó kiegészítők külső forrásból származó kollagént biztosítanak.

Mi történik, ha abbahagyja a kollagén szedését?

Rendszeres használat esetén a kollagén-kiegészítők olyan előnyöket biztosíthatnak, mint:

  • Javított bőr rugalmassága, hidratáltsága és bőrsűrűsége
  • Erősebb körmök és egészségesebb haj
  • Csökkentett ízületi panaszok és ízületi gyulladás
  • Gyorsabb felépülés a sérülésből és az edzésből
  • Sovány izomtömeg megtartása az öregedés és a fogyókúra során
  • A bélgyulladás enyhítése olyan állapotok esetén, mint a szivárgó bélrendszer

A kollagén-kiegészítőket azonban nem feltétlenül egész életen át tartó használatra szánják. Lehet, hogy a kívánt eredményeket egy meghatározott időszak után kapja meg. Vagy a költségek, az emésztési mellékhatások, a változó igények vagy más tényezők miatt abbahagyhatja.

Mi történik, ha a rendszeres használat után abbahagyja a kollagén szedését? A hatások gyorsan eltűnnek, vagy még egy ideig megmaradnak? Elemezzük, hogyan hathat a szedésének megszakítása a kollagénszintre az egész szervezetben.

Bőr és kötőszöveti változások

A kutatások azt mutatják, hogy a kollagén-kiegészítők bőr- és kötőszöveti előnyei a legtöbb felhasználó esetében a 6 hónapos korszak körül állandósulnak. Ezen a ponton túl a folyamatos kiegészítés egyszerűen segít fenntartani a nyereséget.

Ez azt jelenti, hogy ha legalább 6 hónapos rendszeres használat után abbahagyja a kollagén használatát, akkor a bőr eredményei, például a ránctalanítás, a hidratáltság és a rugalmasság még egy ideig megmaradnak. Egy kulcsfontosságú tanulmány szerint a kollagén 6 hónapos abbahagyása után a bőr kollagénsűrűségének növekedése még 12 hétig fennmaradt a kezelés abbahagyása után, szemben a placebóval.

A kollagén leállítása azonban végül megszünteti a szervezet természetes kollagénhálózatának extra támogatását. A bőr és a kiegészítő kollagén által támogatott kötőszövetek a további öregedés során ismét érzékenyek a csökkenő kollagéntermelésre.

Tehát egy bizonyos ponton, körülbelül 3-6 hónappal a napi kollagénhasználat abbahagyása után számíthat:

  • A bőr szárazabbá és kevésbé feszessé válik
  • Több finom vonal, ránc és megereszkedés
  • Gyengébb, törékenyebb körmök
  • Vékonyabb, szárazabb haj, amely hajlamos a törésre
  • Merev vagy repedező ízületek, mivel az inak elveszítik rugalmasságukat
  • Lehetséges cellulit visszapattanás, mivel a kötőszöveti rostok lebomlanak

A látható hanyatlás fokozatosan fog bekövetkezni. A kollagén abbahagyása azonban idővel a kollagén előnyeinek elvesztését jelenti. Az eredmények fenntartásához következetes, hosszú távú használat tűnik szükségesnek.

Ízületi és sérülés helyreállítási változások

A kollagén segít helyreállítani az edzés okozta izomkárosodást. Aminosavakat biztosít a megterhelt vagy elszakadt szövetek újjáépítéséhez. Sok felhasználó kifejezetten azért szed kollagént, hogy enyhítse az ízületi panaszokat és javítsa az edzés utáni regenerálódási időt.

A kollagén elhagyása potenciálisan a következőkhöz vezethet:

  • Fokozott edzés utáni izomfájdalom és fáradtság
  • Merev, fájdalmas ízületek edzés után vagy ébredéskor
  • Hosszabb regenerálódási idő sérülések vagy nehéz edzések után
  • Nagyobb ízületi panaszok járás vagy mozgás közben
  • A sportteljesítmény esetleges csökkenése a csökkent kollagéntámogatás miatt

Egy vizsgálat azonban azt találta, hogy a kollagén abbahagyása után 6 hónappal még mindig fennmaradtak a térdízületi fájdalomra gyakorolt előnyök a placebóval szemben. Tehát lehetséges, hogy a pozitív hatások egy ideig fennmaradnak, mielőtt romlanának.

De akárcsak a bőr és a haj, az inak, a szalagok és az izmok is kezdik elveszíteni a kiegészítő kollagén peptidek által biztosított kiegészítő állványzatot. Ezáltal ismét fogékonyabbá válnak a fájdalomra és a sérülésekre.

Táplálkozási és életmódbeli megfontolások

Ne feledje, hogy más táplálkozási és életmódbeli tényezők is befolyásolják a természetes kollagéntermelést, nem csak a kiegészítők.

A kollagén elhagyása után a következő lépések még fontosabbá válnak a kollagénszint fenntartása szempontjából:

  • Fogyasszon kollagén-erősítő ételeket, például csontlevest, citrusféléket, bogyós gyümölcsöket, leveles zöldeket, fokhagymát, hagymát és magvakat.
  • Győződjön meg róla, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét, C-, A- és E-vitamint, cinket, rezet és antioxidánsokat kap az étrendjébe - ezek mind elengedhetetlenek a kollagénszintézishez.
  • A kollagén növekedési faktorok serkentése érdekében végezzen rendszeres erőnléti és súlyzós edzést.
  • Kezelje a stressz szintjét, mivel a kortizol csökkenti a kollagénszintet.
  • Kerülje a túlzott napozást, amely lebontja a bőr kollagénjét.
  • Korlátozza vagy hagyja abba a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást és a finomított cukorbevitelt, amelyek lebontják a kollagént.

Az elvesztett kiegészítő kollagén pótlása teljes értékű élelmiszerekkel, tápanyagokkal és életmódbeli tényezőkkel segíthet ellensúlyozni a leszokás utáni romló hatásokat. Az étrendi kollagén azonban nem helyettesítheti teljes mértékben a nagy dózisú étrend-kiegészítőket.

A kimerült kollagénraktárak helyreállítása

Ha hosszabb időre abbahagyja a kollagén-kiegészítők szedését, lehetséges-e az elvesztett kollagénszint helyreállítása az újraindítással?

Kifejezetten a kollagén hosszú szünetek utáni visszaállítására vonatkozó kutatások hiányoznak. De a bizonyítékok azt sugallják:

  • A bőr, az ízületek és az izmok kollagén sűrűsége az első alkalommal használók eredményei alapján következetes kiegészítéssel újjáépíthető.
  • A krónikusan lecsökkent kollagénszint miatt hosszabb időbe telhet, mire a hosszabb szüneteltetés után ismét előnyöket észlelhet.
  • A kollagén biomarkerek vagy a fizikai funkció korábban elért csúcsértékei végül helyreállhatnak a betegek újbóli pótlásával.
  • A 3-6 hónapos időszakok váltakozó be- és kikapcsolásával a kollagén ciklikus cseréje segíthet elkerülni az egyes kikapcsolási fázisok utáni nagyobb visszaeséseket.

Készüljön fel arra, hogy 2-6+ hónapig ismét napi kollagénkezelésre kötelezi magát, ha hosszú kihagyás után újra kezdi. Rendszeres orvosi ellenőrzéseket végezzen, hogy a protokollja összhangban legyen az egészségi állapotában, a gyógyszeres kezelésében vagy a táplálkozási szükségleteiben bekövetkezett változásokkal. Tekintse át az eredeti adagolási és időzítési ütemtervet, amely korábban jó eredményeket hozott.

További megfontolások

Néhány egyéb tényező, amit szem előtt kell tartani, amikor abbahagyja a napi kollagénpótlást:

  • Ha gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat, például gyomorégést, puffadást vagy hasmenést tapasztalt a kollagéntől, ezek a tünetek valószínűleg elmúlnak, miután abbahagyta.
  • A kollagén expozícióból eredő immunrendszeri vagy allergiás problémák, kiütések, fejfájás vagy íz- és szagérzékenység a leszokás után megszűnik.
  • Megfigyelhet olyan változásokat, mint a vese- vagy májműködés javulása, ha ezeket a szerveket a magas kollagénadagok vagy a bioakkumuláció túlterhelte.
  • Extra kollagén nélkül a szervezetnek keményebben kell dolgoznia, hogy a természetes folyamatok révén újjáépítse a kopott porcokat és inakat.
  • Kezelőorvosa a kezelés abbahagyása után rendszeresen újra ellenőrizheti az olyan biomarkereket, mint a szérum kollagén vagy a porc oligomer mátrixfehérje, hogy figyelemmel kísérje az Ön állapotát.

A kollagén abbahagyása megkönnyítheti a különböző mellékhatások vagy a szervi stressz kezelését. De a szervezetet ismét hajlamosabbá teszi a kötőszövetek lebomlására. Tájékoztassa kezelőorvosát a pótlás abbahagyására vonatkozó döntéséről, ha esetleg módosítaniuk kell az egészségmegfigyelést.

Mi történik, ha abbahagyja a kollagén szedését? Következtetés

Ha a kollagén-kiegészítők következetes napi használata után abbahagyja a szedését, számoljon azzal, hogy a bőrre, az ízületekre és a regenerálódásra gyakorolt előnyök 3-6 hónap alatt fokozatosan csökkennek. Végül a természetes kollagéntermelés ismét csökkenni kezd kiegészítő támogatás nélkül.

Tartson fenn kollagénben gazdag étrendet és életmódot, vagy fontolja meg a kollagénben gazdag időszakok ciklikus váltakozását, hogy segítsen ellensúlyozni a csökkenést. Valószínűleg lehetséges a kollagénraktárak újjáépítése a szorgalmas pótlás újrakezdésével egy hosszabb szünet után. Ez a folyamat azonban hosszabb időt vehet igénybe, mint a kezdeti eredmények.

Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt abbahagyná a kollagén szedését, különösen, ha az ő ajánlására használja. A leállítás megkönnyebbülést biztosít a mellékhatások vagy a szervi terhelés alól. Az előnyök idővel történő elvesztése azonban megerősíti a kollagén-kiegészítés gyakran hosszú távú jellegét a folyamatos nyereség érdekében.

A cikk megírásához felhasznált források

Asserin, J., Lati, E., Shioya, T., & Prawitt, J. (2015). Az orális kollagénpeptid-kiegészítés hatása a bőr nedvességtartalmára és a bőr kollagénhálózatára: bizonyítékok egy ex vivo modellből és randomizált, placebokontrollált klinikai vizsgálatokból. Journal of cosmetic dermatology, 14(4), 291-301. https://doi.org/10.1111/jocd.12174. https://doi.org/10.1111/jocd.12174

Elam, M. L., Johnson, S. A., Hooshmand, S., Feresin, R. G., Payton, M. E., Gu, J., ... & Arjmandi, B. H. (2015). Egy kollagén-kiegészítő javítja a bőr hidratáltságát, rugalmasságát, érdességét és sűrűségét: Egy randomizált, placebo-kontrollált, vak vizsgálat eredményei. Nutrients, 7(12), 10230-10242. https://doi.org/10.3390/nu7125528. https://doi.org/10.3390/nu7125528

Guillerminet, F., Beaupied, H., Fabien-Soule, V., Tomé, D., Benhamou, C. L., Roux, C., ... & Bichon, E. (2010). A hidrolizált kollagén javítja a csont anyagcseréjét és a biomechanikai paramétereket petefészek-eltávolított egerekben: in vitro és in vivo vizsgálat. Bone, 46(3), 827-834 . https://doi.org/10.1016/j.bone.2009.10.036.

Handa, O., Yoshida, N., Fujita, T., Tanaka, Y., Umino, T., Fukunaga, A., ... & Nishigori, C. (2016). Az orális kollagén peptidpótlás molekuláris hatásai a bőr öregedésére: Egy kettős vak, placebokontrollált szívó-bliszteres vizsgálat eredményei. Journal of medicinal food, 19(12), 1163-1166. https://doi.org/10.1089/jmf.2016.0022. https://doi.org/10.1089/jmf.2016.0022

Inoue, N., Sugihara, F., & Wang, X. (2016). A bioaktív kollagén-hidrolizátumok bevétele fokozza az arcbőr nedvességét és rugalmasságát, és csökkenti az arc öregedési jeleit egy randomizált, kettős vak, placebokontrollált klinikai vizsgálatban. Journal of the Science of Food and Agriculture, 96(12), 4077-4081 . https://doi.org/10.1002/jsfa.7606.

König, D., Oesser, S., Scharla, S., Zdzieblik, D., & Gollhofer, A. (2018). Speciális kollagén peptidek kedveznek az inak és szalagok mátrixmolekuláinak bioszintézisének. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 15(1), 1-10. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0224-1. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0224-1

Proksch, E., Schunck, M., Zague, V., Segger, D., Degwert, J., & Oesser, S. (2014). Speciális bioaktív kollagén peptidek orális bevitele csökkenti a bőr ráncait és növeli a dermális mátrix szintézisét. Skin Pharmacology and Physiology, 27(3), 113-119. https://doi.org/10.1159/000355523. https://doi.org/10.1159/000355523

Shaw, G., Lee-Barthel, A., Ross, M. L., Wang, B., & Baar, K. (2017). A C-vitaminnal dúsított zselatin kiegészítés az intermittáló aktivitás előtt fokozza a kollagénszintézist. The American journal of clinical nutrition, 105(1), 136-143. https://doi.org/10.3945/ajcn.116.138594. https://doi.org/10.3945/ajcn.116.138594

Zague, V. (2008). A kollagén-hidrolizátum bevitelének a bőr tulajdonságaira gyakorolt hatásáról szóló új nézet. Archives of dermatological research, 300(9), 479-483 . https://doi.org/10.1007/s00403-008-0895-7. https://doi.org/10.1007/s00403-008-0895-7.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Post related products

Termék kereső