Mi öli meg az akne baktériumokat?

Published:

Pattanásokkal küzd? Azok a bosszantó pattanások bosszantóak és fájdalmasak lehetnek. De nem vagy egyedül! Az akne az egyik leggyakoribb bőrbetegség, amely a tizen- és huszonévesek 85%-át érinti.

A pattanások tisztításának kulcsa annak megértése, hogy mi okozza őket. Az akne akkor alakul ki, amikor az elhalt hámsejtek, az olaj és a baktériumok eltömítik a pórusokat. Ez gyulladáshoz és pattanásokhoz vezet. A pattanásokat okozó baktériumok elpusztítása tehát kulcsfontosságú a pattanásoktól való megszabaduláshoz.

Mi öli meg az akne baktériumokat

De hogyan kell ezt csinálni? Itt feltárjuk a legjobb megoldásokat a pattanásos baktériumok elpusztítására és a bőr egészségének helyreállítására.

Benzoil-peroxid

A benzoil-peroxid az egyik legnépszerűbb pattanásos gyógyszer. Úgy működik, hogy csökkenti az olajtermelést és elpusztítja a pattanásos baktériumokat.

Hogyan pusztítja el a benzoil-peroxid a baktériumokat? Oxigént szabadít fel, ami ellenséges környezetet teremt a baktériumok számára. Egyszerűen nem tudják túlélni, ha oxigénnek vannak kitéve.

Tanulmányok azt mutatják, hogy a benzoil-peroxid elpusztítja a P. acnes baktériumok több mint 90%-át, amely az egyik fő bűnös a pattanások mögött. Enyhe, közepesen súlyos és még súlyos pattanások ellen is hatásos.

A benzoil-peroxid különböző koncentrációban kapható, általában 2,5%-10% között. Az alacsonyabb, 2,5% körüli koncentrációk ugyanolyan hatékonyak lehetnek, mint a magasabb dózisok, de kevesebb mellékhatással, például szárazsággal és hámlással.

Tehát a benzoil-peroxid kiváló lehetőség arra, hogy megszabaduljon a baktériumoktól a kiütések mögött. Csak győződjön meg róla, hogy lassan, alacsonyabb koncentrációval kezd, hogy a bőre alkalmazkodni tudjon.

Próbálta már a benzoil-peroxidot? Hasznosnak találta a pattanásokat okozó baktériumok eltávolításában? Írja meg nekem a hozzászólásokban!

Szalicilsav

Egy másik pattanások elleni kezelés a szalicilsav. Ez egy béta-hidroxisav, amely hámlasztja az elhalt hámsejteket, és mélyen behatol a pórusokba.

A pórusok eltömődésének megszüntetése mellett a szalicilsav antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik. Ez lehetővé teszi, hogy elpusztítsa a pattanásokért felelős baktériumokat.

Tanulmányok bizonyítják, hogy a szalicilsav hatékonyan csökkenti a P. acnes baktériumokat a bőrön. A szalicilsav rendszeres használata pedig segíthet megelőzni az új pattanások kialakulását.

A szalicilsav ideális az enyhe és közepesen gyulladásos akne kezelésére. A fehérfejűek, mitesszerek, pustulák és papulák ellen hat. A benzoil-peroxidhoz hasonlóan a szárazság és az irritáció elkerülése érdekében kezdje alacsonyabb, 0,5% körüli koncentrációval.

A szalicilsavas tisztítószerek, tonikok, maszkok és foltkezelések használata segít elpusztítani a pattanásokat okozó baktériumokat a tisztább bőr érdekében. Ön próbálta már a szalicilsavas termékeket? Oszd meg tapasztalataidat az alábbi hozzászólásokban!

Retinoidok

A retinoidok A-vitamin-származékok, amelyek rendkívül hatékonyak az akne kezelésére. Úgy működnek, hogy felszabadítják az eltömődött pórusokat, csökkentik az olaj mennyiségét és mérséklik a gyulladást.

A kutatások azonban azt is mutatják, hogy a retinoidok antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek elpusztítják a pattanásos baktériumokat. Mind a tretinoin, mind az adapalén vényköteles retinoidok bizonyítottan antibakteriális hatásúak a P. acnes ellen.

Egy tanulmány szerint az adapalene gél 3 hónapos használat után 95%-kal csökkentette a P. acnes számot!

A vényköteles retinoidok tehát hatékony eszköz lehetnek a bőr mélyén lévő pattanásos baktériumok elleni küzdelemben. Ez segít megelőzni az új pattanásokat, és lehetővé teszi a bőr gyógyulását.

A retinoidok azonban kezdetben irritációt, hámlást és napérzékenységet okozhatnak. Ha lassan, 2-3 naponta alkalmazza, minimálisra csökkentheti a mellékhatásokat. Próbálta már korábban a vényköteles retinoidokat? Ossza meg tapasztalatait a hozzászólásokban!

Teafaolaj

Ha a természetes gyógymódokat részesíti előnyben, a teafaolaj hatékonyan pusztítja el a pattanásos baktériumokat. Olyan aktív vegyületeket tartalmaz, mint a terpinen-4-ol, amelyek a teafaolaj antimikrobiális erejét adják.

Tanulmányok bizonyítják, hogy az 5%-os teafaolaj gél jelentősen csökkenti a P. acnes baktériumokat a bőrön. Sőt, antibakteriális aktivitása a benzoil-peroxidéhoz hasonló!

A teafaolaj a pattanásos baktériumok elpusztítása mellett csökkenti a gyulladást és felszabadítja az eltömődött pórusokat. Ez teszi sokoldalúan alkalmazhatóvá a pattanások minden típusának kezelésére.

Csak arra ügyeljünk, hogy a teafaolajat felhígítsuk egy vivőolajjal, mielőtt alkalmaznánk, hogy elkerüljük az irritációt. Előre hígított teafaolajos termékeket is találhat a könnyű használat érdekében.

Használtál már korábban teafaolajat a pattanásokra? Oszd meg a kedvenc termékeidet a hozzászólásokban!

Orális antibiotikumok

Közepesen súlyos vagy súlyos gyulladásos akne esetén gyakran írnak fel szájon át szedhető antibiotikumokat. Az antibiotikumok belülről kifelé hatnak, hogy elpusztítsák az aknét okozó baktériumokat és csökkentsék a gyulladást.

A leggyakrabban felírt antibiotikumok pattanásokra a következők:

  • Tetraciklinek, mint a doxiciklin és a minociklin. Ezek közvetlen antimikrobiális hatással rendelkeznek a P. acnes ellen.
  • Makrolidok, mint az eritromicin. Bár a rezisztencia nőtt, az eritromicin még mindig csökkenti a P. acnes számát.
  • Trimetoprim-szulfametoxazol. Ez a baktériumok növekedését és anyagcseréjét veszi célba.

Az orális antibiotikumok nagyon hatékonyak az akne baktériumok elpusztításában, és jelentős javulást eredményezhetnek a kiütésekben. Az antibiotikum-rezisztencia azonban aggodalomra ad okot a hosszú távú használat során. Mindenképpen dolgozzon együtt bőrgyógyászával annak megállapítása érdekében, hogy a szájon át szedhető antibiotikumok megfelelőek-e az Ön pattanásaihoz.

Kék fény terápia

A kékfény-terápia egy izgalmas akne kezelés, amely fény segítségével pusztítja el a baktériumokat. A kék fény hullámhossza megcélozza és elpusztítja a bőrön lévő P. acnes baktériumokat.

Több tanulmány is bizonyítja, hogy a kék LED fényterápia jelentősen csökkenti a pattanásos elváltozásokat és a P. acnes számot. A 2-4 hetes kezelés után a kék fény átlagosan 60%-70%-kal csökkenti a pattanásokat!

A kékfény-terápia fájdalommentes, nem invazív, mellékhatások nélküli kezelés. A legtöbb készülék kézi pálca, amely otthon is könnyen használható. A kék fény gyógyszerek nélkül segít elpusztítani a kiütések mögött álló baktériumokat.

Az egyetlen hátránya, hogy a kék fény csak a bőr felszíni rétegeibe hatol be. Így leginkább enyhe vagy közepesen gyulladásos akné esetén működik. Ön próbálta már a kékfény-terápiát? Oszd meg gondolataidat alább!

A bevétel

A pattanásokért felelős P. acnes baktérium elpusztítása kulcsfontosságú a bőr tisztulásához. Az olyan helyi kezelések, mint a benzoil-peroxid, a szalicilsav és a teafaolaj elpusztítják a pattanásos baktériumokat a felszínen.

Míg a szájon át szedhető és helyi antibiotikumok és a kékfény-terápia belülről kifelé és a pórusok mélyén hatnak a baktériumokra. A kezelések kombinálása általában a legjobb eredményeket hozza.

Dolgozzon együtt egy bőrgyógyásszal, hogy személyre szabott akne kezelési tervet hozzon létre. A pattanásos baktériumok minden oldalról történő támadásával végre tiszta és egészséges bőrt érhet el!

Mi a te módszered a pattanásos baktériumok elpusztítására? Van olyan termék, ami csodát tett a bőröddel? Oszd meg legjobb tippjeidet és tanácsaidat az alábbi hozzászólásokban!

Gyakran ismételt kérdések: Mi öli meg a pattanásos baktériumokat?

A pattanásokat számos tényező okozza, de a pattanásokat okozó baktériumok jelentős szerepet játszanak. Ezeknek a baktériumoknak az elpusztítása segíthet a pattanások kezelésében és az új pattanások kialakulásának megelőzésében. Az alábbiakban válaszolunk néhány gyakori kérdésre azzal kapcsolatban, hogyan pusztítsuk el a pattanásos baktériumokat a tisztább bőr érdekében.

Milyen baktériumok okozzák a pattanásokat?

A leggyakoribb pattanásokat okozó baktérium a Propionibacterium acnes, más néven P. acnes. Ez természetesen mindenki bőrén előfordul, de egyeseknél túlszaporodik, ami gyulladáshoz és kiütésekhez vezet.

Hogyan lehet megölni a pattanásos baktériumokat?

Számos módszer létezik a pattanásos baktériumok elpusztítására, többek között:

  • Benzoil-peroxid - oxigént szabadít fel, hogy ellenséges környezetet teremtsen a baktériumok számára.
  • Szalicilsav - antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik a baktériumok csökkentése érdekében.
  • Retinoidok - antibakteriális hatásúak, különösen az adapalén és a tretinoin.
  • Teafaolaj - antibakteriális vegyületeket tartalmaz, mint a terpinen-4-ol
  • Szájon át szedhető antibiotikumok - szisztémásan hatnak az akne baktériumok elpusztítására.
  • Kékfény-terápia - a kék hullámhosszúságok célzottan megcélozzák és elpusztítják a p. acnes-t.

A helyi és szisztémás kezelések kombinálása működik a legjobban a pattanásos baktériumok teljes eltávolításához.

Mi a legjobb arclemosó a pattanásos baktériumok ellen?

Keresse a benzoil-peroxidot vagy szalicilsavat tartalmazó pattanásos arclemosókat. A szárazság és az irritáció elkerülése érdekében kezdje alacsonyabb koncentrációval, például 2,5%-os benzoil-peroxiddal vagy 0,5%-os szalicilsavval. A Cerave és a Cetaphil nagyszerű gyengéd tisztítószereket készít, amelyekhez pattanások elleni védekező anyagokat is adnak.

Hogyan lehet elpusztítani a pattanásos baktériumokat természetes úton?

Néhány a legjobb természetes lehetőségek közül a pattanásos baktériumok elpusztítására:

  • Teafaolaj - hígítsuk fel a bőrre való felvitel előtt.
  • Almaecet - tonikként használja a bőr pH-értékének helyreállítására.
  • Méz - antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik a baktériumok elleni küzdelemben.
  • Aloe vera - csökkenti a gyulladást és a duzzanatot
  • Helyi kezelés zúzott fokhagymával - antibakteriális és antimikrobiális hatású

Mikor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni pattanások miatt?

Bőrgyógyászhoz forduljon pattanások miatt, ha:

  • A vény nélkül kapható termékek 2 hónap után sem javították a pattanásokat
  • Nagy, fájdalmas csomók és ciszták vannak.
  • Az akne hegeket vagy sötét foltokat hagy maga után
  • A kitörések érzelmi fájdalmat okoznak

A bőrgyógyász fel tudja mérni az akne súlyosságát, és erősebb kezeléseket, például szájon át szedhető antibiotikumokat vagy vényköteles retinoidokat írhat fel az akne baktériumainak elpusztítására.

Mennyi ideig tart megszabadulni a pattanásos baktériumoktól?

Következetes kezeléssel a legtöbb ember 6-8 hét után látja az akne baktériumok és a pattanások csökkenését. Súlyos esetekben 3-4 hónapba is beletelhet, mire az akne baktériumok teljesen eltűnnek. A türelem kulcsfontosságú, mivel a kiváltó okok kezeléséhez időre van szükség.

A kezeléshez való ragaszkodás elengedhetetlen a pattanásos baktériumok sikeres elpusztításához, hogy tiszta, egészséges bőrt kapjon. Ne habozzon, ha nem lát eredményeket, bőrgyógyászával együtt módosíthatja a termékeket. A bőrének megfelelő antibakteriális rutin megtalálása némi próbálkozást és hibát igényel.

Mi a legjobb módja a jövőbeli pattanások megelőzésének?

A pattanások hosszú távú megelőzése érdekében a bőr tisztítása után továbbra is használjon antibakteriális összetevőket, például benzoil-peroxidot vagy szalicilsavat. Tartson fenn egy egyszerű bőrápolási rutint, amely nem tömíti el a pórusokat. Heti 2-3 alkalommal hámlasztja a bőrét, hogy megakadályozza az elhalt bőrrétegek felhalmozódását. És kerülje az arc megérintését vagy piszkálását, hogy minimalizálja a baktériumok átvitelét.

A megfelelő antibakteriális kezelési tervvel végleg legyőzheti pattanásos bajait! Tudasd velem, ha bármilyen más kérdésed van az alábbi hozzászólásokban!

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső