Miért ébredek minden nap új pattanással?

Published:

Ha arra ébredsz, hogy egy új pattanás van az arcodon, az frusztráló és zavaró lehet. Honnan jött? Miért jön elő folyton?

Miért ébredek minden nap egy új pattanással?

A pattanások, amelyek egyik napról a másikra vagy reggel az első dolgot követően jelennek meg, gyakran a bőr felszíne alatt zajló dolgok következményei. Ha megérti a leggyakoribb okokat, elkezdheti kezelni a gyakori pattanásokat.

Mi okozza a reggeli pattanásaimat?

Van néhány kulcsfontosságú bűnös, amely hozzájárulhat az Ön AM pattanásaihoz:

Hormonok

A hormonális ingadozások nagyon gyakori okai a kiütéseknek. A hormonális változások fokozzák az olajtermelést és a gyulladást, ami hajlamosabbá tesz az eltömődött pórusokra és a pattanásokra.

Néhány konkrét hormon, amely hatással van a pattanásokra:

  • Androgének - Férfi nemi hormonok, mint a tesztoszteron. A nőkben is vannak ilyenek, de kisebb mennyiségben. A magasabb szintek kiütésekhez vezethetnek.
  • Ösztrogén - Az ovuláció körül tetőzik, ami kiütéseket okozhat. Az ösztrogénszint csökkenése a menstruáció kezdete előtt szintén kiválthatja a pattanásokat.

Alvási szokások

Az alvás módja befolyásolhatja a bőr egészségét. Ha nem alszol eleget, vagy sokáig fennmaradsz, az megzavarja a természetes cirkadián ritmusodat. Ez az egyensúlyhiány a bőrén is megmutatkozhat.

Alvási szokások, amelyek AM kitöréseket okozhatnak:

  • Következetlen alvási ütemterv
  • Arccal lefelé alszol a párnádon
  • Nem mosod meg az arcod lefekvés előtt
  • Alvás sminkben vagy izzadságban

Stressz

A magas stresszszint megemelkedett kortizolszinthez vezet, ami túlzott olajtermelést és gyulladást okoz. Az éjszaka/reggel a kortizolszint tetőzik, ezért alakulnak ki a pattanások.

Zsíros bőr

A túlzott faggyútermelés (olaj) a pattanások kialakulásának egyik főszereplője. A zsíros bőrtípusokat érinti leginkább az AM pattanás, mivel az éjszaka folyamán kiválasztódó olaj eltömíti a pórusokat.

Baktériumok

A pattanásokat az okozza, hogy a pórusok eltömődnek olajjal, elhalt hámsejtekkel és baktériumokkal. A Propionibacterium acnes baktérium egyik napról a másikra virágzik, ezért fordulhat elő, hogy hirtelen pattanások jelennek meg elsőre.

Termék reakció

Néha a reggeli pattanások a lefekvés előtt alkalmazott haj- vagy bőrápolási termékekre reagálnak. Próbálja meg megváltoztatni az éjszakai rutinját, ha pattanásokat észlel.

Miért tűnnek fel a pattanások egyik napról a másikra?

Most, hogy a leggyakoribb okokat már ismertettük, talán kíváncsi vagy, hogy ezek a pattanások miért tűnnek elő a semmiből. Íme néhány háttérinformáció az éjszakai pattanásciklusról:

A csoportosulások négy fő szakaszban alakulnak ki:

1. Eltömődött pórus - A felesleges faggyú, az elhalt hámsejtek és a baktériumok eltömítik a szőrtüszőt.

2. Gyulladás - Az immunsejtek felismerik a baktériumokat, és a tüszőfal megduzzad.

3. Vörösség és duzzanat - A terület vérellátása megnő. A fehérvérsejtek harcolnak a fertőzés ellen, ami duzzanatot és bőrpírt okoz.

4. Pusztula - Az eltömődött pórus felszakad, és genny szabadul fel. Fehérfejű vagy mitesszeres pattanás alakul ki.

Ez az egész folyamat napokig is eltarthat, amíg a bőr felszíne alatt végbemegy. A pattanás kialakulását csak a későbbi gyulladásos/duzzanatos szakaszokban lehet észrevenni.

Ezért tűnnek fel hirtelen, egyik napról a másikra a pattanások! A tökéletes vihar már napokkal korábban is tombolt a bőröd alatt.

Reggel Pattanás megelőzés tippek

Most, hogy már tudja, miért alakulnak ki ezek az éjszakai pattanások, íme néhány tipp, hogy megelőzze őket:

Következetes éjszakai rutin kialakítása

Ha minden nap ugyanabban az időpontban fekszel le és kelsz fel, az segít a hormonháztartás egyensúlyában, és így kevésbé zsírosodik a bőröd. Törekedjünk az éjszakai 7-9 órás alvásra.

Reggel és este arcot mosni

Az éjszakai kétszeri tisztítás eltávolítja a szennyeződéseket, az olajat, a sminket és a baktériumokat, így a pórusok tiszták maradnak. Reggel gyengéd tisztítószert használjon a friss bőr megőrzése érdekében.

Gyakran cserélje a párnahuzatokat

Az elhalt bőr és az olajok összegyűlnek a párnahuzaton, és visszakerülnek a pórusokat eltömítő bőrre. Hetente 2-3 alkalommal cserélje le őket.

Kerülje az irritációt lefekvés előtt

Kerülje a durva termékek éjszakai használatát, amelyek irritációt és gyulladást okozhatnak, ami kiütésekhez vezethet.

Csökkentse a stresszt testmozgással és meditációval

A stressz csökkentése segít normalizálni a kortizolszintet és kiegyensúlyozni a hormonokat a tiszta bőr érdekében.

Monitor diéta

Egyes élelmiszerek, például a tejtermékek és a magas glikémiás szénhidrátok kiválthatnak kiütéseket. Vezessen étkezési naplót a lehetséges bűnösök azonosításához.

Keressen fel egy bőrgyógyászt

Hormonális akne esetén az olajtermelés szabályozásához vényköteles gyógyszerekre, például fogamzásgátló tablettákra vagy retinoidokra lehet szükség.

Mikor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni?

Az éjszakai kitörések tartósan fennállása jelezheti a szakszerű kezelés szükségességét. Keressen fel egy szakvizsgázott bőrgyógyászt, ha:

  • A reggeli pattanások a rutin beállítása ellenére is folytatódnak
  • A kiütések széles körben elterjedtek az arcokon, az állkapocsvonalon és a nyakon.
  • Az akne közepesen súlyos vagy súlyos, fájdalmas cisztákkal vagy csomókkal.
  • Pattanásai vannak szabálytalan menstruációval vagy hormonális egyensúlyhiány jeleivel együtt.
  • A vény nélkül kapható termékek nem javítják a pattanásokat 2 hónapos napi használat után.

A bőrgyógyász hozzáférhet olyan vényköteles kezelésekhez, amelyek a visszatérő AM-pattanások gyökerét képesek megszüntetni. A népszerű lehetőségek közé tartoznak:

  • Szájon át szedhető fogamzásgátlók - A fogamzásgátló tabletták segítik a hormonok egyensúlyát és csökkentik az olajtermelést.
  • Spironolakton - Egy vérnyomáscsökkentő gyógyszer, amely lelassítja az olajtermelést és csökkenti a tesztoszteronszintet.
  • Izotretinoin - Az izotretinoin a legerősebb akne gyógyszer, az izotretinoin az olajkiválasztás és a gyulladás csökkentésével kezeli az aknét.
  • Helyi retinoidok - Az A-vitamin-származékok, mint például a tretinoin, segítenek a pórusok kitisztításában és az új mitesszerek/fehér mitesszerek kialakulásának megelőzésében.

A Takeaway

Ha egy új, dühös pattanással ébredsz, az elronthatja a reggeledet. De a gyakori okok, például a hormonok, az alvási helyzet, a higiénia, a baktériumok, a stressz és a bőrtípus megértése segíthet megelőzni a bosszantó reggeli pattanásokat.

Fordítson nagy figyelmet az éjszakai rutinjára. Tartsa be a rendszeres alvási rendet, lefekvés előtt alaposan mossa meg az arcát, gyakran cserélje a párnahuzatot, és kerülje a potenciális irritáló anyagokat. A stressz és az étrend kezelése szintén javíthatja az éjszakai kiütéseket.

Ha a reggeli pattanások az életmódbeli intézkedések ellenére is fennállnak, azonnal keressen fel egy bőrgyógyászt. A vényköteles pattanáskezelések a leghatékonyabb módja a folyamatos hormonális és gyulladásos pattanások leküzdésének. Szakszerű segítséggel végre búcsút mondhat a reggeli pattanásos meglepetéseknek, és élvezheti a tartósan tiszta bőrt!

Gyakran ismételt kérdések az aknés ébredésről

Kíváncsi vagy, miért jönnek ki nálad egyik napról a másikra pattanások? Nem vagy egyedül! Íme, válaszok néhány gyakori kérdésre a reggeli pattanásokkal kapcsolatban:

Mi a kapcsolat a pattanások és az alvás között?

Az alvási szokások határozottan befolyásolják a pattanásokat. Ha nem alszol eleget, vagy ha nem következetes az alvási időbeosztásod, az megzavarhatja a cirkadián ritmusodat. Ez több olajtermeléshez és gyulladáshoz vezet. Ha arccal lefelé alszik, az nyomást gyakorol a bőrére, és a párnáról visszaviszi a szennyeződéseket és olajokat az arcára, ami eltömíti a pórusokat.

Hogyan okoz az éjszakai izzadás pattanásokat?

A forgolódásból származó felesleges izzadság keveredik az olajjal és az elhalt hámsejtekkel, tökéletes táptalajt teremtve a pattanásokat okozó baktériumoknak. Ha az éjszakai izzadás után tiszta pizsamát váltasz és megmosod az arcodat, az segíthet megelőzni a pattanásokat. A lélegző pamutlepedők és könnyű takarók használata szintén csökkenti az izzadást.

A piszkos sminkkefék használata okozhat reggeli pattanásokat?

Igen! Ha nem tisztítod megfelelően a sminkkefét, akkor a termékek felvitele során szennyeződések, olajok és baktériumok kerülnek vissza az arcodra. Ez a felhalmozódás eltömíti a pórusokat, ami még több pattanáshoz vezet. Legalább hetente egyszer mélytisztítsa az ecseteket ecsettisztítóval vagy gyengéd samponnal.

Miért pattan ki jobban a bőröm azokon a napokon, amikor edzek?

A testmozgás során keletkező izzadság és olajok megrekednek a bőr alatt, ha nem zuhanyozol azonnal utána. Ezek eltömítik a pórusokat, és egyik napról a másikra pattanásokat okoznak. Öblítse le magát rögtön edzés után, és alaposan mossa meg az arcát, hogy az edzés ne váltson ki pattanásokat.

Hogyan akadályozhatom meg, hogy a hajápoló termékeim pattanásokat okozzanak?

A hajzselék, hajhabok és hajbalzsamok pórusösszehúzó összetevőket tartalmaznak. Ha a hajad éjszaka hozzáér az arcodhoz, ezek a termékek átkerülnek a bőrödre, és reggel pattanásokat okozhatnak. Lefekvés előtt tedd fel a hajad, és mosd meg az arcodat/nyakadat, hogy eltávolítsd a termékmaradványokat.

A mosószerem vagy a lágyítószerem okozhat kiütéseket?

Igen, kemény vegyi anyagokat tartalmaznak, amelyek lerakódnak a párnahuzatokon és a lepedőkön. Ezek az irritáló anyagok alvás közben a bőrödre kerülnek, és eltömítik a pórusokat. Használjon illatmentes, érzékeny bőrre kifejlesztett mosószereket. Hagyja ki a textilpuhítót, amely kevésbé lélegzővé teszi a szöveteket.

Miért zsírosodik a bőröm egyik napról a másikra?

A szervezet faggyútermelése cirkadián ritmust követ, és természetesen éjszaka felgyorsul. Az elhalt hámsejtek leválásával együtt a magasabb olajszint növeli az eltömődött pórusok és a reggeli pattanások kockázatát. Ha lefekvés előtt olajcsökkentő termékeket használsz, az segít csökkenteni az éjszakai zsírosodást.

Hogyan előzhetem meg a maszkkal kapcsolatos pattanásokat?

A pattanásokat, ahol a maszk ül, gyakran "maszknak" nevezik. A hő, a nedvesség és a súrlódás a maszk alatt eltömíti a pórusokat. A maszk viselése után mindenképpen mossa meg az arcát. Az eldobható maszkok és maszkbetétek szintén segíthetnek megelőzni a maszkszerű pattanásokat.

Mikor kell bőrgyógyászhoz fordulnom?

Kérjen időpontot, ha súlyos, fájdalmas pattanásai vannak, ha a vény nélkül kapható termékek 2 hónap után sem segítettek, vagy ha a pattanások befolyásolják önbecsülését. A bőrgyógyász felírhat gyógyszereket a krónikus pattanások hormonális vagy gyulladásos összetevőinek kezelésére.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső