Miért olyan nehéz megszabadulni a pattanásoktól?

Published:

Az akne rendkívül frusztráló lehet. Minden új bőrápolási terméket és eljárást kipróbál, de úgy tűnik, semmi sem tartja távol a bosszantó pattanásokat. Miért olyan nehéz megszabadulni a pattanásoktól?

Miért olyan nehéz megszabadulni a pattanásoktól?

A pattanások okai túlmutatnak a bőr felszínén

A pattanások akkor alakulnak ki, amikor az elhalt hámsejtek, az olaj és a baktériumok eltömítik a pórusokat. Ez gyulladáshoz és a bőr felszínén fehér- és mitesszerek, valamint pattanások kialakulásához vezet. A pattanások kialakulásához azonban számos tényező járul hozzá, nem csak az, ami a felszínen történik.

A genetika nagy szerepet játszik. A kutatások szerint az aknés esetek több mint 80%-a genetikai eredetű. Ha a szüleidnek pattanásos bőrük volt, akkor nagyobb valószínűséggel küzdesz te is pattanásokkal.

A hormonok is kiváltják a pattanásokat. A serdülőkor az androgének, az olajmirigyeket megnagyobbító és az olajtermelést fokozó hormonok mennyiségének növekedését okozza. A felnőtteknél a hormonális ingadozásoknak köszönhetően a menstruáció, a terhesség és a menopauza idején jelentkeznek pattanások.

Még a stressz is súlyosbíthatja a pattanásokat. A stresszhormonok, például a kortizol fokozzák az olajtermelést és a gyulladást. Nem csoda, hogy a záróvizsgák és a nagy prezentációk a munkahelyen azokhoz a bosszantó bőr alatti foltokhoz vezetnek.

Tehát a pattanásoktól való megszabaduláshoz többre van szükség, mint a bőrfelület kezelésére. El kell jutnod a gyökeres okokhoz a testedben.

A legtöbb akne kezelések csak kezeli a felületet

A leggyakoribb vény nélkül kapható aknés termékek csak a bőr felszínét kezelik. Segíthetnek eltávolítani a felesleges olajat, hámlasztják az elhalt hámsejteket, és elpusztítják a pattanásokat okozó baktériumokat. De nem foglalkoznak azokkal a mögöttes tényezőkkel, amelyek a pattanások kialakulását okozzák.

A benzoil-peroxid egy rendkívül gyakori akne gyógyszer. Megöli a bőrön lévő baktériumokat és csökkenti a gyulladást. Azonban semmit sem tesz az olajtermelés vagy a hormonszint kiegyensúlyozásáért.

A szalicilsav és a glikolsav hámlasztók segítenek eltávolítani az elhalt hámsejteket és a pórusokat eltömítő törmeléket. De nem szabályozzák a génjeidet vagy a stresszhormonokat.

A kiváltó okok kezelése nélkül véget nem érő harcot folytathat a pattanások ellen. A termékek használata közben tisztulást láthat. De amint abbahagyja, a pattanások általában visszatérnek.

A vényköteles gyógyszereknek vannak mellékhatásai

A bőrgyógyászok erősebb gyógyszereket írhatnak fel, amelyek a bőrfelszín alatt hatnak, ellentétben a vény nélkül kapható termékekkel. A leggyakoribb vényköteles pattanáskezelések a gyulladást és a hormonokat célozzák, amelyek a felesleges olajat és a pattanásokat okozzák.

Ezek a gyógyszerek azonban jelentős mellékhatásokat okozhatnak:

  • Az izotretinoin (Accutane) súlyos születési rendellenességeket, depressziót, orrvérzést, szemszárazságot és fokozott napérzékenységet okozhat.
  • Az orális fogamzásgátlók segítenek a hormonok egyensúlyában, de növelik a vérrögök és a mellrák kockázatát.
  • A helyi retinoidok, mint a tretinoin (Retin-A) irritálhatják és kiszáríthatják a bőrt.
  • Az antibiotikumok elpusztítják a pattanásos baktériumokat, de elpusztítják a jó bélbaktériumokat is, ami más egészségügyi problémákhoz vezet.

Ezek a mellékhatások megnehezítik a vényköteles akne kezelések hosszú távú alkalmazását. A pattanások azonban gyakran visszatérnek, ha abbahagyja a használatukat.

Az életmódváltás nehéz lehet

A bőrgyógyászok egyszerű életmódbeli változtatásokat javasolnak a pattanások megelőzésére, mint például:

  • Naponta kétszer mossa meg az arcát
  • Az olajok, zsíros ételek és tejtermékek kerülése.
  • A stressz szintjének kezelése
  • Rendszeres testmozgás
  • Elég alvás

Elméletileg ezek egyszerű, természetes módszerek a pattanások kezelésére. A valóságban azonban a nagyobb életmódváltások végrehajtása nehéz. A szokásaink évek, sőt évtizedek alatt rögződnek be. Ezeknek a szokásoknak a megtörése óriási akaraterőt és következetességet igényel.

A legtöbb tizenéves például el sem tudja képzelni, hogy lemondjon a chipsről, a pizzáról és a fagylaltról, még akkor sem, ha a tejtermékek kiváltják a kiütéseiket. A felnőttek a munkahelyi vagy családi nyomás alatt küzdenek a stresszoldással, a teljes éjszakai pihenéssel és a testmozgásra szánt idővel. A drasztikus életmódváltáshoz általában aknecoachok, táplálkozási szakemberek vagy terapeuták segítségére van szükség.

A természetes és holisztikus kezelések időbe telnek

Az alternatív gyógyászat természetes, holisztikus terápiákat kínál a pattanások gyökerénél történő kezelésére. Az olyan kezelések, mint a gyógynövények, étrend-kiegészítők és az Ayurveda a pattanásokat okozó belső egyensúlyhiányt és gyulladást kezelik.

A természetes gyógymódok azonban sokkal hosszabb ideig tartanak, mint a gyógyszerek. Hónapokig is eltarthat a következetes holisztikus vagy ayurvédikus kezelés, hogy a szervezet egyensúlya helyreálljon, és belülről tisztuljon meg a pattanásoktól. A legtöbb ember gyorsabb eredményeket szeretne látni, és túl gyorsan feladja a természetes lehetőségeket.

Az olyan gyógynövények, mint az oregánóolaj és a teafaolaj antimikrobiális hatásúak, és elpusztítják a pattanásos baktériumokat. A kurkuma, a zöld tea és a probiotikumok csökkentik a gyulladást. Az olyan kiegészítők, mint a cink és az A-vitamin szabályozzák az olajtermelést. De hatásuk fokozatos és szerény a vényköteles retinoidokhoz vagy antibiotikumokhoz képest.

A holisztikus akne kezelések elkötelezettséget és türelmet igényelnek a hosszú távú gyógyuláshoz. Ha gyors megoldást keresel a pattanásaidra, nem biztos, hogy ezek a megfelelő választás.

Az élelmiszerekkel való kapcsolatunk összetett

Bizonyos élelmiszerek, például a tejtermékek vagy a magas glikémiás indexű ételek köztudottan súlyosbítják a pattanásokat. De ezeknek az ételeknek a teljes kiiktatása komolyan megzavarhatja az életmódját.

Az ételek szorosan kötődnek társadalmi életünkhöz és kulturális hagyományainkhoz. Ha lemondunk a szeretett vagy a felnőttkori ételekről, az azt jelenti, hogy lemondunk a családi étkezésekről, az ünnepekről, a baráti éttermekről stb.

Az emberek idővel érzelmi kötődést alakítanak ki az élelmiszerekhez. A jégkrém lesz a legmegnyugtatóbb étel. A pizza az egyetemi hétvégékre emlékeztet. Ha elhagyja az ételeket, amelyekhez kötődik, az olyan érzés, mintha elveszítene egy barátot.

A bőrbarát étrendre való átálláshoz újra meg kell tanulni, hogyan kell bevásárolni, főzni és étkezni. Ez azt is jelentheti, hogy hiányérzetet kell érezned, amikor azt nézed, hogy a barátaid olyan ételeket esznek, amelyeket te "nem ehetsz". Mindez hihetetlenül nagy kihívássá teszi az étrendi változtatásokat.

Nem csoda, hogy oly sok pattanásos beteg próbálkozik egy ideig az ételek elhagyásával, de végül visszacsúsznak a régi étkezési szokásaikhoz, még akkor is, ha ez pattanásokat vált ki.

A következetesség a kulcs, de az élet az útban van

Függetlenül a kezelési módszertől, a következetesség elengedhetetlen a pattanások tisztításához és hosszú távú távoltartásához. De a napi bőrápolási rutin fenntartása vagy az étrendi változtatások betartása nehéz az élet állandó követelményei mellett.

Könnyű frusztrálódni a kiütések miatt, új termékeket kutatni, és eleinte szorgalmasan próbálgatni őket. De a zsúfolt időbeosztás, az utazás, az ünnepek, a betegségek és a stressz gyorsan megzavarhatják a fejlődését.

Például egy munkahelyi határidő arra kényszerítheti, hogy kihagyja az esti arcmosási rutint, vagy extra kávét igyon, ami fájdalmas cisztás kiütéshez vezet. Egy betegség, amely néhány napra kiüti Önt, felboríthatja az egész étrend-kiegészítő kezelését. A cukros, zsíros vagy tejtermékekkel teli ünnepi lakomák pattanások áradatát válthatják ki.

A pozitív szokások fenntartása az élet elkerülhetetlen kihívásainak leküzdése közben hihetetlen fegyelmet igényel. Ha külső körülmények miatt egyszer vagy kétszer leesik a szekérről, az hetek vagy hónapok előrehaladása az aknés utazás során semmivé válhat.

Összefoglalva tehát, a tiszta bőr megszerzése azért olyan nehéz, mert:

  • A pattanásoknak összetett belső okai vannak a bőrfelületen kívül.
  • A legtöbb kezelés nem kezeli a gyökereket
  • Az orvosi kezeléseknek mellékhatásai vannak
  • Az életmódváltás és a természetes gyógymódok időbe telnek
  • A táplálkozási változások megzavarják az élelmiszerekkel való kapcsolatokat
  • A következetesség kihívást jelent az élet követelményei mellett

A megoldás? Egy integratív megközelítés, amely az orvosi, a természetes és az életmódbeli beavatkozások legjavát ötvözi a holisztikusabb gyógyulási folyamat érdekében. Dolgozzon együtt szakértőkkel, például bőrgyógyászokkal, egészségtanácsadókkal és táplálkozási szakemberekkel, hogy olyan személyre szabott, kíméletes tervet állítson össze, amelyet hosszú távon is be tud tartani.

Maradjon türelmes és kitartó, még akkor is, ha a fejlődés fájdalmasan lassúnak tűnik. Kommunikáljon nyíltan és rendszeresen a támogató csapatával a kihívásokról, hogy a botlások után gyorsan visszatérhessen a helyes útra.

Koncentráljon az öngondoskodás új gondolkodásmódjának megtalálására és olyan fenntartható szokások kialakítására, amelyek reálisan illeszkednek az életmódjába. Ne törekedjen a tökéletességre. Legyen elégedett a fokozatos javulással.

Az Ön egyedi helyzetére szabott, sokoldalú, rugalmas kezelési tervvel a pattanások végleges eltüntetése elérhető. Az út nem lesz könnyű vagy gyors, de legyen reménye. Tiszta, ragyogó, magabiztos bőréért érdemes küzdeni!

Gyakran ismételt kérdések az aknéról

Az akne gyakori bőrbetegség, amely emberek millióit érinti. Az alábbiakban a pattanásokkal kapcsolatos néhány leggyakrabban feltett kérdésre adunk választ.

Mi az akne?

Az akne olyan bőrbetegség, amely akkor jelentkezik, amikor a szőrtüszők eltömődnek olajjal és elhalt hámsejtekkel. Ennek következtében fehér- és mitesszerek, pattanások, ciszták, csomók és egyéb bőrhibák alakulnak ki a bőrön, leggyakrabban az arcon, a háton, a mellkason és a vállakon. A pattanások a hormonális változások miatt a pubertáskorban a leggyakoribbak, de felnőttkorban is fennállhatnak.

Mi okozza a pattanásokat?

A pattanásokat több tényező együttesen okozza:

  • Túlzott olajtermelés - Az androgénhormonok arra serkentik a bőrben lévő olajmirigyeket, hogy túlzott mennyiségű faggyút, a bőrt kenő és védő olajos anyagot termeljenek. A túl sok faggyú eltömítheti a pórusokat.
  • Elhalt hámsejtek felhalmozódása - Normális esetben a régi hámsejtek levedlenek, miközben újak nőnek. Néha azonban összetapadnak, és az olajjal együtt eltömítik a pórusokat.
  • Baktériumok - A Propionibacterium acnes nevű baktérium mindenki bőrén él, és faggyúval táplálkozik. Az eltömődött tüszőkben növekszik és gyulladást okoz.
  • Genetika - Tanulmányok szerint a pattanások családonként jelentkeznek. Ha a szüleidnek pattanásosak voltak, nagyobb valószínűséggel neked is az lesz.
  • Hormonok - A pubertás, a menstruációs ciklusok, a terhesség és a menopauza alatti hormoningadozás fokozhatja a nőknél az olajtermelést és a pattanások kialakulását.

Melyek a pattanások különböző típusai?

Vannak különböző típusú pattanások:

  • Fehérfejűség - A pórusok eltömődnek az olajjal és az elhalt hámsejtekkel a felszín alatt. Úgy néznek ki, mint apró fehér dudorok.
  • Mitesszerek - Hasonló a fehér mitesszerekhez, de az eltömődött pórusok nyitottak, így a felszínen sötéten jelennek meg.
  • Papulák - Kicsi rózsaszín vagy piros dudorok, amelyek gyulladtak és fájdalmasak.
  • Pusztulák - gennyes elváltozások, amelyek úgy néznek ki, mint a fehér csúcsú papulák.
  • Csomók - Nagy, kemény csomók a bőr felszíne alatt.
  • Ciszták - Fájdalmas, gennyes csomók, amelyek a bőr mélyén alakulnak ki, és hegesedést okozhatnak.

Hogyan lehet megszabadulni a pattanásoktól?

Számos vény nélkül kapható és vényköteles pattanásos kezelés áll rendelkezésre:

  • A benzoil-peroxid elpusztítja a pattanásokat okozó baktériumokat és csökkenti a gyulladást.
  • A szalicilsav az elhalt hámsejtek eltávolításával szabadítja fel a pórusokat.
  • A retinoidok, mint a tretinoin (Retin-A), növelik a bőrsejtek cseréjét, hogy megakadályozzák a pórusok eltömődését.
  • Az antibiotikumok szájon át szedve vagy helyileg alkalmazva elpusztítják a baktériumokat és csökkentik a gyulladást.
  • A fogamzásgátló tabletták segíthetnek szabályozni a nők hormonális ingadozásait.
  • Az izotretinoin (Accutane) egy erős orális retinoid súlyos, hegesedő akne kezelésére.

Az olyan életmódbeli intézkedések, mint a kíméletes bőrápolás, a smink kerülése, az egészséges táplálkozás, a testmozgás és a stressz kezelése szintén segíthetnek a pattanások megfékezésében.

Hogyan előzhetem meg a pattanásokat?

Néhány tipp a pattanások megelőzésére:

  • Naponta kétszer mossa meg arcát gyengéd tisztítószerrel. Kerülje az erős súrolást.
  • Rendszeresen samponozzon, különösen, ha zsíros a haja. A hajából származó olaj és termékek súlyosbíthatják a pattanásokat a homlokon és a hajvonal mentén.
  • A fertőzés és a hegesedés megelőzése érdekében kerülje a pattanások piszkálását, nyomkodását vagy kipukkadását.
  • Figyeljen az olyan lehetséges pattanásokat kiváltó tényezőkre, mint a zsíros kozmetikumok, a fényvédő krémek vagy a hajápoló termékek. Váltson olajmentes, nem komedogén lehetőségekre.
  • Kezelje a stressz-szintet testmozgással, meditációval, jógával vagy más relaxációs technikákkal.
  • Kövesse a kiegyensúlyozott, alacsony glikémiájú étrendet. Csökkentse a tejtermékek és a cukor fogyasztását. Maradjon hidratált.
  • Az eltömődött pórusok elkerülése érdekében edzés után azonnal vegye le az izzadt tornaruhát vagy felszerelést.
  • Gyakran cserélje a párnahuzatot, hogy elkerülje, hogy az olajok egyik napról a másikra visszakerüljenek a bőrére.

Mikor kell bőrgyógyászhoz fordulni pattanások kezelésével?

Keressen fel egy bőrgyógyászt, ha:

  • Súlyos, fájdalmas ciszták és csomók
  • A 20-as, 30-as, 40-es éveiben vagy azon túl is fennmaradó pattanások.
  • hegeket vagy sötét foltokat hagyó pattanások
  • Fertőzés jelei, mint duzzanat, bőrpír, fájdalom, láz
  • A vény nélkül kapható kezelésekre nem reagáló akne
  • Érzelmi feszültséget vagy alacsony önbecsülést okozó pattanások

A bőrgyógyász a makacsabb pattanások kezelésére erősebb gyógyszereket, például antibiotikumokat vagy Accutane-t írhat fel. Emellett professzionális eljárásokat és fényterápiát is kínálhat, hogy kiegészítse az Ön aknés kezelését.

Hogyan fedhetem el a pattanásokat sminkkel?

  • Használjon olajmentes, nem komedogén sminket, amelyen a "nem aknegenikus" vagy "nem tömíti el a pórusokat" felirat szerepel. Kerülje a nehéz formulákat.
  • Keresse a szalicilsavat vagy benzoil-peroxidot tartalmazó termékeket, amelyek segítik a pattanások kezelését, miközben elfedik azokat.
  • Válassza az olyan természetes összetevőket tartalmazó ásványi sminket, mint a titán-dioxid és a cink-oxid, a bőrt irritáló kémiai összetevők helyett.
  • Kerülje a vastag, okkluzív alapozók hosszú ideig történő viselését, mivel ezek eltömíthetik a pórusokat. A nap végén alaposan távolítsa el a sminket.
  • A természetesebb megjelenés érdekében a teljes arcra való alapozás helyett csak a problémás területeket fedje el.
  • A pattanások fölé csak óvatosan vigyük fel a fedő krémet, hogy elkerüljük a további irritációt.
  • Állítsa be a sminket laza, áttetsző púderrel, hogy segítsen felszívni az olajat, és a smink hosszabb ideig frissnek tűnjön.

Vannak olyan otthoni jogorvoslatok pattanások ellen, amelyek működnek?

Néhány otthoni akne elleni szer ígéretes eredményeket mutatott a vizsgálatokban:

  • Teafaolaj - A hígított teafaolaj alkalmazása segít elpusztítani a pattanásokat okozó baktériumokat.
  • Zöld tea - fogyasztása vagy alkalmazása csökkenti a gyulladást az antioxidánsoknak köszönhetően.
  • Aloe vera gél - Segíti a gyulladásos pattanások gyógyulását.
  • Méz - Antimikrobiális hatású, ami csökkentheti a pattanásokat.
  • Almaecet - Olyan savakat tartalmaz, amelyek hígítva és helyileg alkalmazva hámlasztják az elhalt hámsejteket.
  • Kurkuma - A kurkumin gyulladáscsökkentő hatású, ami egyes tanulmányok szerint segíthet a pattanásokon.
  • Probiotikumok - Segíthetnek a bélbaktériumok szabályozásában és a gyulladás csökkentésében.
  • Cink-kiegészítők - Az olajtermelés szabályozásával csökkentheti a pattanások súlyosságát.

Ezek a természetes gyógymódok azonban szerényebb hatásúak, mint az orvosi kezelések, és következetes, hosszú távú használatot igényelnek. Közepesen súlyos vagy súlyos pattanások esetén forduljon orvoshoz.

Hogyan csökkenthetem a pattanások hegesedését?

Ha a pattanások makacs hegeket vagy sötét foltokat hagytak maguk után, a kezelési lehetőségek közé tartoznak:

  • Kémiai hámlasztás - A glikolsav és a szalicilsav hámlasztása a hegek kisimítása érdekében.
  • Mikrodermabrázió - Finom kristályokat használ a felszíni hegek kíméletes eltávolítására.
  • Microneedling - Apró sebeket hoz létre a bőrben a kollagén és az újjáépítés stimulálása érdekében.
  • Lézeres felszínmegújítás - Pulzáló fénysugarakat irányít a bőr alá a textúra javítása érdekében.
  • Szubszcizálás - A hegek alatti rostos sávok felszakítása tűvel, hogy a mélyedő hegeket megemelje.
  • Befecskendezhető töltőanyagok - A gödrös hegek feldúsítása a simább megjelenés érdekében.
  • Retinoidok - Növelik a sejtforgalmat, hogy idővel elhalványítsák a régi pattanásos hegekből származó elszíneződéseket.

Ne feledje, hogy mindig használjon fényvédelmet, amikor pattanásos hegeket kezel, mivel a napozás rontja a pigmentációt. A jelentős javuláshoz általában több kezelésre van szükség. Keressen fel egy szakvizsgázott bőrgyógyászt, hogy megbeszélje a lehetőségeket.

Mi a kapcsolat az étrend és a pattanások között? Kerülnöm kell bizonyos ételeket?

Az új kutatások erősebb összefüggéseket mutatnak az étrend és a pattanások között, bár még több bizonyítékra van szükség. A rosszabb pattanásokkal összefüggésbe hozott élelmiszerek közé tartoznak:

  • Magas glikémiájú élelmiszerek, mint a feldolgozott gabonafélék, üdítők, gyümölcslevek, édességek. Ezek vércukor- és inzulinszint-emelkedést váltanak ki, ami fokozza az olajtermelést és a gyulladást.
  • Tej és tejtermékek a hormonok és bioaktív molekulák miatt, amelyek súlyosbítják a pattanásokat.
  • A sült, feldolgozott és csomagolt élelmiszerekben található transzzsírok elősegítik a gyulladást.
  • Az omega-6 zsírsavakban gazdag élelmiszerek, mint a növényi olajok, majonéz, szószok. Ezek az omega-3-akkal szemben gyulladáskeltőek lehetnek.

A kiegyensúlyozott, alacsony glikémiájú, zöldségekben, sovány fehérjékben, probiotikumokban, antioxidánsokban és omega-3 zsírsavakban gazdag étrend javíthatja a pattanásokat. Az étrendi stratégiák megerősítéséhez azonban még több kutatásra van szükség. Dolgozzon együtt bőrgyógyásszal és táplálkozási szakemberrel, hogy az Ön egyedi igényeihez igazítsa az étrendet.

A pattanásaim végül maguktól elmúlnak? Milyen korban?

A pattanások általában 20 éves kor körül kezdenek tisztulni a nőknél és 25 éves kor körül a férfiaknál, ahogy a hormonszintek stabilizálódnak. Sok felnőtt azonban még a 30-as, 40-es éveiben és azon túl is küzd a pattanásokkal. Az akne krónikus állapot lehet, amely hosszú távú kezelést igényel. Keressen fel egy bőrgyógyászt, hogy megtalálja az Ön akne típusának és súlyosságának megfelelő hatékony kezelési módot. Ne bízzon abban, hogy a korral spontán megszűnik. A korai beavatkozás jobb eredményekhez vezet.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső