Mennyi ideig tart a pattanások teljes eltüntetése?

Published:

Az akne az egyik leggyakoribb bőrbetegség, amely minden korosztályt érint. Sokan évekig küzdenek a pattanásokkal, végtelen számú bőrápolási rutint és gyógyszert kipróbálva, abban a reményben, hogy tartósan tiszta bőrt érhetnek el. De valójában mennyi időbe telik a pattanások teljes eltűnése?

A válasz az, hogy ez valójában több tényezőtől függ. A pattanások súlyossága, a pattanások típusa és a kezelési módszerek mind befolyásolhatják a kiütések tisztításának időbeli ütemezését.

A megfelelő kezeléssel a legtöbb ember néhány hónapon belül tiszta bőrt érhet el. A súlyos vagy cisztás pattanások kezelése azonban hosszabb időt vehet igénybe. A türelem és a következetesség kulcsfontosságú, ha végleg meg akarunk szabadulni a pattanásoktól.

Mennyi időbe telik, hogy teljesen tiszta akne

Az akne teljes kezelése hetekig-hónapokig tarthat

Sokak számára a pattanások nem jelentenek egyik napról a másikra megoldható problémát. Általában hetekig-hónapokig tart a következetes kezelés, mire a bőr teljesen tiszta és mentes lesz a kiütésektől.

Az akne gyógyulási folyamata szakaszosan zajlik. A meglévő pattanásoknak időbe telik, amíg megfelelően gyógyulnak. Ezután további időre van szükség ahhoz, hogy az új pattanások ne alakuljanak ki, mivel a kezelés javítja a bőrt.

A legtöbb bőrgyógyász azt ajánlja, hogy minden új akne kezelési rutinnak legalább 6-8 hetet adjon, mielőtt eldönti, hogy működik-e vagy sem. A bőrnek időbe telhet, amíg alkalmazkodik az új termékekhez, és elkezd reagálni azok előnyeire.

Tehát ha nem lát csodálatos eredményeket már néhány használat után, ne csüggedjen! Tartsa be a kezelési tervet, és 1-2 hónapon belül javulást kell tapasztalnia. A tiszta bőr nem megy egyik napról a másikra, de következetességgel elérhető cél.

Tényezők, amelyek befolyásolják a pattanások Clearing határidők

Az, hogy ténylegesen mennyi időbe telik, amíg a pattanások teljesen eltűnnek, számos egyéni tényezőtől függ:

A pattanások súlyossága

Az akne enyhe formáiban szenvedők általában gyorsabb eredményeket és javulást tapasztalnak, mint a közepesen súlyos vagy súlyos pattanásokban szenvedők.

Ha csak időnként van egy-egy pattanás, a vény nélkül kapható kezelésekkel 4-6 héten belül tiszta bőrt érhet el. Az olyan helyi pattanás elleni gyógyszerek, mint a szalicilsav vagy a benzoil-peroxid, következetes használat esetén gyorsan segíthetnek az enyhe pattanások kezelésében.

A mélyebb cisztás pattanások vagy a bőr nagyobb területeit borító pattanások kezelése azonban hosszabb időt vesz igénybe. A súlyos akne erősebb vényköteles gyógyszereket igényel, mint például izotretinoint vagy szájon át szedhető antibiotikumokat a helyi kezelések mellett. A súlyos vagy cisztás pattanások teljes eltűnése általában 3-6 hónapot vesz igénybe.

A pattanások típusa

Bizonyos típusú pattanások hajlamosak makacsabbak lenni, mint mások:

  • A menstruációs ciklus környékén fellángolóhormonális akne esetén szájon át szedhető fogamzásgátlókra vagy vényköteles gyógyszerekre lehet szükség a kezeléshez.
  • Acisztás vagy csomós pattanások mélyen a bőr alatt alakulnak ki, és nehezen kezelhetők kizárólag helyi termékekkel. Gyakran van szükség szájon át szedhető izotretinoinra.
  • Amitesszereket és a fehér mitesszereket gyorsan lehet kezelni a vény nélkül kapható szalicilsavval. De retinoidokra van szükség ahhoz, hogy ne jelenjenek meg újra.

Annak megértése, hogy milyen típusú pattanása van, kulcsfontosságú a megfelelő kezelések megtalálásához, amelyek tisztázzák azt. A bőrgyógyászától kapott pattanások elleni recept az Ön speciális típusú kiütéseit célozhatja meg.

Alkalmazott kezelések

Az Ön által használt kezelések nagyban befolyásolják, hogy milyen gyorsan érheti el a tiszta bőrt. A vény nélkül kapható tisztítószerek és krémek használata kisebb javulást eredményezhet. Az erősebb, vényköteles gyógyszerek azonban drámaibb eredményeket hoznak.

Néhány kulcsfontosságú gyógyszer a pattanások tisztítására:

  • Benzoil-peroxid - elpusztítja a pattanások baktériumait, hogy megakadályozza az új pattanások kialakulását.
  • Retinoidok, mint a tretinoin - növelik a bőrsejtek forgalmát a pórusok eltömődésének megszüntetése érdekében.
  • Antibiotikumok (szájon át vagy helyileg) - csökkentik a gyulladást és a baktériumokat.
  • Anti-androgének, mint a spironolakton - blokkolja a hormonális ingadozásokat, amelyek a bőrkiütésekhez vezetnek.
  • Izotretinoin - az összes főbb akne okot kezeli, és gyakran hosszú távú remisszióhoz vezet.

A bőrgyógyász által előírt akne kezelési terv betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban eredményt érjen el. Több, a pattanásokat különböző módon célzó gyógyszer kombinálása általában a leghatékonyabb stratégia.

Egyéni tényezők

Vannak olyan egyéni tényezők is, amelyek szerepet játszanak a pattanások gyógyulási idejében, mint például:

  • Életkor - a hormonális kiütések kezelése tizenéveseknél/fiatal felnőtteknél hosszabb időt vehet igénybe.
  • Genetika - a családi kórtörténet miatt az akne makacsabbá válhat.
  • Stressz-szint - a stressz ronthatja a gyulladást és késleltetheti a gyógyulást.
  • Diéta - bizonyos élelmiszerek, például a tejtermékek egyeseknél súlyosbíthatják a pattanásokat.
  • Bőrápolási rutin - a durva termékek, a súrolás irritációt és további pattanásokat okozhat.

Az egyéni igényekhez igazodó életmódbeli változtatásokkal felgyorsíthatja az eredményeket. Dolgozzon együtt egy bőrgyógyásszal, hogy olyan kezelési tervet dolgozzon ki, amely az Ön egyedi pattanásos okait kezeli.

Tipikus akne kezelés idővonal

Mennyi időbe telik, amíg a közös pattanásos kezelések eredményt hoznak? Íme egy általános idővonal:

1-4 hét

  • Recept nélkül kapható benzoil-peroxid, szalicilsav
  • Helyi antibiotikumok
  • Fogamzásgátló tabletták
  • Lézer- vagy fénykezelések

Ebben a kezdeti időszakban észre kell vennie, hogy javul a bőrpattanások, a bőrpír és az irritáció. A meglévő pattanások gyógyulni kezdenek.

4-8 hét

  • Vényköteles helyi retinoidok
  • Nagyobb erősségű benzoil-peroxid
  • Orális antibiotikumok
  • Anti-androgén gyógyszerek

A gyulladás és az új kiütések ez idő alatt tovább javulnak. A pórusok kevésbé lesznek eltömődve. A bőr textúrája és tónusa kiegyenlítődik.

3-6 hónap

  • Izotretinoin (Accutane)
  • Kombinált vényköteles gyógyszerek
  • Ismételt lézer/fény kezelések

Az aknés elváltozások, az olajtermelés és a hegesedés jelentős csökkenése már néhány hónapos intenzív kezelés után megfigyelhető. A bőr hónapról hónapra következetesen tisztává válik.

Mennyi idő múlva látok eredményeket?

Amikor új akne kezelést kezd, legyen türelmes. Adjon elegendő időt a hatás kifejtésére, mielőtt rutint váltana. Körülbelül 4 hét múlva fokozatos javulást kell észlelnie. Keresse fel bőrgyógyászát, ha bőre 3 hónap után sem javult.

A legjobb eredményt a pattanások típusához igazodó szájon át szedhető és helyi gyógyszerek kombinálása biztosítja. A megfelelő kezelések következetes alkalmazásával végleg élvezheti a tiszta, pattanásmentes bőrt!

Tippek az eredmények felgyorsításához

Bár türelemre van szüksége ahhoz, hogy a gyógyszerek kifejtsék hatásukat, van néhány tipp, amely segít felgyorsítani a pattanások eltűnését:

1. Vegye be a gyógyszereket az utasítás szerint

Az előírt gyógyszerek következetes és előírás szerinti szedése létfontosságú. A kihagyott adagok vagy alkalmazások lassíthatják a fejlődést.

2. Kerülje a pattanások piszkálását/pattanását.

Ez súlyosbíthatja a gyulladást és hegesedéshez vezethet. Hagyja, hogy a foltok maguktól begyógyuljanak.

3. Használjon nem komedogén sminket/bőrápoló termékeket.

Kerülje az olajos, zsíros termékeket, amelyek eltömíthetik a pórusokat és további pattanásokat okozhatnak. Keresse a nem komedogén és nem aknogén címkéket.

4. Gyengéden tisztítsa meg a bőrt

Használjon enyhe, illatmentes tisztítószert, és kerülje a súrolást vagy az irritációt. A túlzott mosás súlyosbíthatja a pattanásokat.

5. Figyelj az étrendedre

Korlátozza a tejtermékeket, a cukros és a magas glikémiás indexű ételeket, amelyek kapcsolatban állnak a kiütésekkel. A kiegyensúlyozott, alacsony GI-indexű étrend segít a gyulladás megfékezésében.

6. Kezelje a stressz szintjét

A krónikus stressz késleltetheti a pattanások gyógyulását. A stressz csökkentése érdekében próbáljon ki olyan pihentető tevékenységeket, mint a meditáció, a jóga vagy a naplóírás.

7. Aludjon eleget

Törekedjen éjszakánként 7-9 órára. A rossz alvás növeli a kortizolszintet, ami súlyosbíthatja a pattanásokat.

A következetesség és a türelem fontos a pattanások tisztításakor. De az egészséges bőr- és életmódbeli szokások követése segíthet gyorsabb és tartósabb eredmények elérésében.

Mikor kell sürgősségi akne kezelést kérni

Míg a pattanások legtöbb formája hetekig-hónapokig tartó standard kezeléssel kezelhető, a súlyos pattanások esetén esetenként sürgősségi orvosi ellátásra van szükség.

Még aznap kérjen orvosi kezelést, ha:

  • Rendkívül fájdalmas ciszták vagy csomók
  • Lázzal vagy influenzaszerű tünetekkel járó akne
  • A pattanások gyors romlása napok/hét alatt
  • A pattanások nem javulnak szájon át szedett antibiotikumokkal
  • Gyorsan kialakuló hegesedés

A hirtelen rosszabbodó pattanások mélyebb fertőzést jelezhetnek, ami sürgős ellátást igényel. Az extrém fájdalmat okozó ciszták szintén gyors vízelvezetést igényelnek.

A hegeket okozó vagy a gyógyszeres kezelésre nem reagáló súlyos pattanások gyors, intenzív kezelést igényelnek a maradandó károsodások elkerülése érdekében. Ezekben az esetekben azonnal keresse fel bőrgyógyászát, vagy keressen fel egy sürgősségi klinikát.

Akne heg kezelés Időrendek

Azok, akik pattanás utáni pattanásos hegekkel küzdenek, tudniuk kell, hogy hatékony kezelések állnak rendelkezésre a hegek csökkentésére és eltávolítására - de ehhez is időre van szükség.

Átlagosan a pattanásos hegek eltávolítása 6+ hónapot vesz igénybe a jelentős javuláshoz. Íme egy általános idővonal:

1-2 hónap

  • Lézeres újrafelszínre hozás
  • Kémiai hámlasztás
  • Microneedling
  • Bőrfeltöltő anyagok

A hegek halványodni kezdenek, de a teljes eltűnéshez több kezelésre lesz szükség 2-4 hét különbséggel. Használjon napvédelmet az elszíneződések elkerülése érdekében.

3-4 hónap

  • Többszörös lézer/hámlasztás/tűkezelés
  • Kombinált hegkezelések
  • Töltőanyag javítások

A hegek tovább javulnak. A fokozatos halványuláshoz a 4-6 hetente végzett következetes kezelések kulcsfontosságúak.

6+ hónap

  • Lézeres felszínre hozás sorozat
  • Ismételt microneedling/hámlasztás
  • Műtéti kimetszés mély hegek esetén

Hónapokig tartó ismétlődő kezelések után jelentős hegcsökkenés látható. A hegek simábbnak és a normál bőrbe simulónak tűnnek.

Bár az aknés hegeket nem mindig lehet teljesen eltüntetni, a mai bőrgyógyászati eljárások nagy reményt nyújtanak megjelenésük minimalizálására. Beszélje meg lehetőségeit egy szakvizsgázott bőrgyógyásszal.

A tiszta bőr fenntartása

Miután a pattanások teljesen eltűntek, a bőr hosszú távú tisztán tartásához kulcsfontosságú, hogy következetes maradjon a kezeléssel. Tegye ezeket a gyakorlatokat a napi rutin részévé:

  • Vegyen be minden előírt gyógyszert az utasításnak megfelelően, hosszú távon
  • Használjon pattanások elleni topikokat, hogy megelőzze az új kitöréseket.
  • Gyengéden tisztítsa meg nem komedogén arclemosóval.
  • Alkalmazzon olajmentes, nem komedogén hidratáló krémet.
  • Kerülje a pattanások szedését/pattanását
  • Korlátozza a tejtermékeket/édes ételeket, ha ezek kiváltják a pattanásokat.
  • A stressz kezelése öngondoskodással
  • Rendszeresen javítsa ki az aknés hegeket lézerrel/hámlasztással/tűkezeléssel/szúrással

Nem mindig lehet minden kisebb kitörést megelőzni. De a bőrgyógyász által jóváhagyott ápolási rutin szorgalmas betartása segít kordában tartani a visszatérő pattanásokat.

Egyes betegek dönthetnek úgy, hogy az izotretinoint időszakosan, hosszú távon, például 1-2 havonta egy 5 napos kúrával alkalmazzák. Ez a fenntartó adagolás segít fenntartani az akne-eltávolító hatást. Beszéljen bőrgyógyászával a legjobb lehetőségekről a pattanások visszatérésének megelőzésére.

A megfelelő kezelésekkel és némi kitartással a tiszta bőr elérhető cél az aknés betegek számára. Keresse fel bőrgyógyászát, hogy személyre szabott kezelési tervét megbeszélje, és lépjen a tartósan tiszta, ragyogó bőr felé vezető útra.

Gyakran ismételt kérdések a pattanások tisztításáról

Mi okozza a nehezen kezelhető pattanásokat?

A makacs pattanások kialakulásához számos kiváltó ok járul hozzá:

  • Túlzott faggyútermelés
  • Elhalt hámsejtek és baktériumok felhalmozódása a pórusokban
  • Baktériumok, vegyi anyagok vagy sérülések okozta gyulladás és irritáció.
  • Hormonális ingadozások
  • Genetikai hajlam

Ezek a tényezők különböző típusú pattanásokhoz és foltokhoz vezetnek, amelyek kezelése kihívást jelenthet. A pattanásokat ritkán okozza egyetlen probléma, ezért gyakran kombinált kezelésekre van szükség.

Az étrend valóban hatással van a pattanásokra?

Bár egyetlen élelmiszer sem okoz közvetlenül pattanásokat, bizonyos étrendi tényezők egyeseknél súlyosbíthatják a pattanásokat:

  • Magas glikémiás indexű élelmiszerek, mint például a finomított szénhidrátok/cukrok.
  • Tejtermékek, különösen tej
  • A feldolgozott élelmiszerekben található transzzsírok
  • Élelmiszer-érzékenységek/allergiák, mint például glutén vagy szója

A kiegyensúlyozott, alacsony glikémiatartalmú, egészséges ételekre összpontosító étrend segíthet a pattanások csökkentésében. De az étrendi változtatások önmagukban nem elegendőek a pattanások gyógyításához. Továbbra is szükség van gyógyszerekre.

Ki kell pattintanom a pattanásaimat?

Nem, soha ne próbáld meg kipukkasztani vagy piszkálni a pattanásokat. Ezáltal a baktériumok mélyebbre hatolnak a bőrbe, ami további gyulladást és esetleges hegesedést okoz. Álljon ellen a késztetésnek, és hagyja, hogy a foltok természetes módon gyógyuljanak. A szteroid injekciók segíthetnek a nagy, fájdalmas dudorok zsugorodásában.

Hogyan előzhetem meg a pattanások hegesedését?

A hegesedés minimalizálása érdekében kerülje a pattanások szedését és kipattogtatását. Súlyos ciszták esetén keressen korai kezelést, hogy megelőzze a megrepedést. Használjon napvédelmet a sötét foltok megelőzése érdekében. Vigyen fel szilikonos hegzselét a gyógyult foltokra. Ha hegesedés alakul ki, azonnal keresse fel bőrgyógyászát, hogy megbeszélje a kezelési lehetőségeket.

Milyen házi szerek segítenek a pattanásokon?

Néhány bevált házi gyógymód:

  • Teafaolaj: Antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, hogy elpusztítsa a pattanásos baktériumokat.
  • Zöld tea: Helyileg alkalmazva csökkenti a gyulladást
  • Aloe vera gél: Enyhíti az irritációt és a bőrpírt
  • Méz: Antibakteriális hatása van a fertőzések elleni küzdelemben
  • Kurkuma: Gyulladáscsökkentő tulajdonságai segítenek csökkenteni a pattanások bőrpírját.

Bár ezek kiegészíthetik az orvosi kezelést, az otthoni jogorvoslatok önmagukban nem elegendőek a pattanások gyógyításához. A legjobb eredmény érdekében forduljon szakemberhez.

Hogyan csökkenthetem gyorsan a pattanások bőrpírját és irritációját?

A gyors enyhülés érdekében naponta többször 10-15 percig alkalmazzon hideg borogatást. Használjon vény nélkül kapható hidrokortizonkrémet kíméletesen a gyulladt foltokon. Kerülje az olyan irritáló anyagokat, mint a karcos szövetek, a durva bőrápoló szerek és a túlzott napozás. Maradjon hidratált, és használjon olajmentes hidratálót a bőr barrier funkciójának javítása érdekében. Ha a bőrpír továbbra is fennáll, forduljon bőrgyógyászhoz.

Milyen összetevőket kell kerülnöm az aknés termékekben?

Kerülje ezeket a gyakori pattanásokat irritáló anyagokat:

  • Illatanyag/parfüm
  • Alkohol denat
  • Kemény felületaktív anyagok, mint az SLS
  • Kókuszolaj vagy kókuszdióból származó összetevők
  • Komedogén olajok, mint az ásványi olaj
  • Illóolajok, mint például borsmenta, eukaliptusz

Válassza az illatmentes, nem komedogén (nem tömíti el a pórusokat), pattanásos bőrre kifejlesztett termékeket. Mindig tesztelje az új termékeket.

Hogyan tudom meghatározni az akne kiváltó okait?

Tartson pattanásos naplót, amelyben nyomon követi a kiütéseit és a ciklusával, étrendjével, alvásával, stresszével, bőrápolási termékeivel, tevékenységeivel stb. kapcsolatos összefüggéseket. Néhány hónap alatt jegyezze fel a mintákat. A gyakori kiváltó okok közé tartoznak a hormonok, a tejtermékek, az izzadás/sport, a maszkok, a sminkeszközök, a szezonális változások, a PCOS/PMS és a gyógyszerek. A konkrét kiváltó okok elkerülése segíthet a pattanások megelőzésében.

Mikor kell bőrgyógyászhoz fordulni pattanások kezelésével?

Keressen fel egy szakvizsgázott bőrgyógyászt, ha:

  • Közepes vagy súlyos gyulladásos akne
  • A vény nélkül kapható kezelésekre nem reagáló akne
  • hegesedést vagy bőrelszíneződést okozó akne
  • Tartós kitörések tinédzserként vagy felnőttként
  • Bőrfertőzés jelei, mint láz, melegség, bőrpír

A bőrgyógyász olyan gyógyszereket írhat fel, mint a retinoidok, antibiotikumok, Accutane, antiandrogének vagy fogamzásgátlók, hogy hatékonyan tisztítsa a pattanásokat. Ne várjon - inkább előbb keressen szakszerű kezelést.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső