Mi az a pattanás, amelynek belsejében kemény fehér golyó van?

Published:

Mindannyian tapasztaltuk már azokat a bosszantó pattanásokat, amelyek a legrosszabbkor jelennek meg. Egyik reggel belenézel a tükörbe, és észreveszed, hogy egy kis púp tenyészik a homlokodon. Először csak egy kis piros dudor, de egy-két nap alatt egy teljes értékű pattanássá nő, undorító, gennyes fejjel. De aztán ott vannak azok a ritka pattanások is - azok, amelyekben egy kemény fehér golyó van. Mi lehet az oka?

Ha valaha is volt már dolga ilyen pattanással, valószínűleg elgondolkodott már azon, hogy mi is lehet az a kemény fehér golyó a pattanás belsejében. Határozottan más, mint a tipikus, gennyes pattanások, amelyeket mindannyian ismerünk. Olvasson tovább, hogy megtudja, pontosan mi okozza ezeket az egyedi pattanásokat, amelyekben kemény fehér golyók vannak.

Mi az a pattanás egy kemény fehér golyóval belülről

Mi okozza a pattanás kialakulását az első helyen?

Mielőtt belemerülnénk abba, hogy mi az a kemény fehér golyó bizonyos pattanások belsejében, tegyünk egy gyors pattanásos áttekintést, és beszéljünk arról, hogyan alakulnak ki a pattanások általában.

A pattanások a pórusok mélyén keletkeznek, amikor azok eltömődnek az elhalt hámsejtekkel, a felesleges olajjal (faggyúval) és baktériumokkal. Ezt az anyagok, törmelékek és baktériumok keverékét dugónak nevezzük. A dugó elzárja a pórust, amely normális esetben a bőr felszíne felé nyitott. Ezáltal az összes undorító anyag bent reked.

Amikor a pórus eltömődik, és egy dugó képződik, a terület megduzzad, és dudorrá válik. Ez a bőr természetes reakciója az elzáródásra. A dugulás megszüntetésének elősegítése érdekében a pórus körüli falak begyulladnak. Ennek a gyulladásos válasznak a részeként a terület fehérvérsejtekkel telik meg, hogy segítsen leküzdeni a fertőzést, és vörössé és duzzadtá válik.

Ezen a ponton már hivatalosan is pattanás készül a felszín alatt.

Ha az eltömődött pórus a bőrfelszín közelében marad elzárva, a dudor tovább növekszik és gennyel telik meg. Ez a genny a benne rekedt olajból, elhalt hámsejtekből, baktériumokból és fehérvérsejtekből áll. Végül ez a gennyes terület átszakad az eltömődött póruson, és nyílt, gennyes pattanásként kerül a felszínre. Mókás idők, igaz?

Néha azonban a pórus mélyén is kialakulhatnak dugók, amelyek más anyagokkal, például kemény fehér golyókkal teli pattanásokhoz vezetnek. Nézzük meg ezeket az egyedi eseteket.

Pattanások kemény fehér golyókkal - Mi ad?

A pattanások, amelyek nem gennyet, hanem kemény fehér golyókat tartalmaznak, mélyen a bőrben alakultak ki. Ezeket a foltokat orvosilag zárt komedóként is ismerik.

A zárt komedók a bőr szerkezetének mélyéről erednek, mint a tipikus gennyes pattanások. Amikor az elhalt hámsejtek, a faggyú és a baktériumok eltömítik a pórust, és elzáródást okoznak mélyebben a dermiszben, ez reakciót vált ki, és dudort okoz. Mivel azonban a dugó mélyebben alakul ki a bőr belsejében, a tartalma kevésbé van kitéve a levegőnek.

Ezek a zárt, levegőtlen környezetek kedveznek a keratin nevű anyag képződésének.

Mi a keratin és hogyan alakul ki?

A keratin egy fehérje, amely bőrünk legkülső rétegét alkotja. A keratint a pórusok mélyén található keratinocitáknak nevezett sejtek termelik. Normális körülmények között ezek a keratinfehérjék feljutnak a bőr felszínére, és alkotják a külső gátat.

Ha azonban a pórus a bőr mélyén elzáródik, a keratin felhalmozódhat a zárt térben. Idővel ezek a keratinfehérjék kemény, fehéres-sárga masszává csomósodnak. Ez az elhalt hámsejtekből álló keratincsomó az a kemény fehér golyó, amely ezekben az egyedi pattanásokban kialakul.

A felszínen ezek a dudorok úgy néznek ki, mint a tipikus pattanások, piros, gyulladt gyűrűvel. De ha felpattintjuk őket, ahelyett, hogy gennyet találnánk, egy kemény, kavicsszerű keratinlabdát fedezünk fel, amely mélyen a pórusban alakult ki.

Mitől válik a keratin kemény golyóvá?

Talán kíváncsi vagy, hogyan alakul át a keratin fehérjéből megkeményedett golyóvá. A bőr mélyén lévő zárt térben a keratin ki van téve a pattanás gyulladásos környezetének. Ez oxidációt okoz - kémiai reakciót a keratin és az oxigén között, amelyek az eltömődött pórusban rekedtek.

Az oxidációs folyamat hatására a keratin megkeményedik és kikristályosodik, így ez az amorf fehérje szilárd halmazállapotúvá válik. Gondoljunk csak arra, hogy a tojás hogyan keményedik szilárd formává, amikor megfőzzük. A főzésből származó hő a fehérje denaturálódásához és oxidációjához vezet, ami a nyers tojás lágy, folyékony állapotából szilárd, főtt tojássá alakul át.

Hasonló folyamat játszódik le ezekben a zárt pattanásokban is, ami a keratinfehérjéket a jellegzetes kemény fehér gömb alakúvá teszi. A végeredmény egy elnyűhetetlen fehér golyó, amely szilárdan beékelődik a pórus mélyére.

A kemény fehérfejű pattanások közös okai és helyei

A kemény fehérfejű pattanások véletlenszerűen is megjelenhetnek, de vannak bizonyos helyek és kiváltó okok, amelyek miatt nagyobb valószínűséggel alakulnak ki. Íme néhány a leggyakoribb okai és helyszínei ezeknek az egyedi fehérfejű pattanásoknak:

Genetika

Néhány ember egyszerűen genetikai adottságai miatt hajlamos a zárt komedók és kemény fehérfejű pattanások kialakulására. Így míg a barátod talán csak kisebb mitesszerekkel küzd, addig neked mély, keratin golyókkal teli dudorok keletkeznek. A genetika hajlamosabbá tehet valakit az ilyen típusú pattanásokra.

Hormonok

A hormonális ingadozások a fehérfejű pattanások klasszikus kiváltói. Ezért gyakran jelentkeznek a pubertás, a menstruáció, a terhesség és a menopauza környékén. Az ilyenkor bekövetkező hormonális változások a faggyútermelést nagy sebességre kapcsolhatják, és összeszűkíthetik a pórusokat. Ez a zsíros környezet előkészíti a bőrt a pórusok eltömődésére a bőr mélyén, ami kemény fehérfejűséghez vezet.

Zsíros bőr

Ha természetes módon zsíros a bőre, akkor a bosszantó, kemény fehérfejű pattanások elsődleges célpontja lehet. A felesleges olaj elhalt hámsejtekkel és baktériumokkal keveredve utat találhat a pórusok mélyére, és csapdába esett keratinnal teli dudorokat okozhat.

Bőrtermékek

A bőrápolási termékek, sminkek és hajápolási termékek bizonyos összetevői eltömíthetik a pórusokat és irritálhatják a bőrt. Ez megteremtheti a feltételeket ahhoz, hogy a felszín alatt kemény fehérfejűek alakuljanak ki. Az olyan összetevők, mint az ásványi olaj, a kókuszolaj és a kakaóvaj erősen komedogének, ami azt jelenti, hogy egy minősítési skála pontszáma jelzi, hogy milyen valószínűséggel tömítik el a pórusokat.

Szoros ruházat és védőfelszerelés

A spandex edzéshez használt leggingsek, a testhezálló ruhák, a szűk farmerek, a ruhák vagy felszerelések vállpárnái és a melltartópántok hosszú ideig nyomást gyakorolnak a bőrre. Ez az állandó súrlódás irritálhatja a szőrtüszőket, és a felszín alatt megrekedt keratin kemény dudoraihoz vezethet. A sportsisakok pántjai és az állvédők szintén zárt komedók kialakulását okozhatják.

Bizonyos gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek, például a kortikoszteroidok, a tesztoszteron vagy a lítium fokozottan eltömődött pórusokkal és fehérfejű pattanásokkal járnak. A mechanizmusok nem teljesen tisztázottak, de úgy tűnik, hogy a fokozott olajtermelés és a bőrsejtek cseréje is szerepet játszik.

Krónikus dörzsölés vagy piszkálás

A bőrön való szokásos dörzsölés, piszkálás vagy vakarás a kemény fehérfejű pattanások kialakulását idézheti elő. Az állandó irritáció a törmeléket mélyebbre hajtja a pórusba, ahol mély, keratin golyókkal teli komedókat válthat ki.

A kemény fehérfejűek közös helyei:

  • Hajvonal
  • Homlok
  • Chin
  • Felső karok
  • Vállak
  • Fenék
  • Belső combok

A pórusok és szőrtüszők anatómiája miatt ezeken a területeken hajlamosak az eltömődött csatornákra és a zárt komedókra. A ruházat okozta súrlódás és dörzsölés szintén valószínűvé teszi a fehérfejű pattanásokat ezeken a helyeken.

A kemény fehérfejű pattanások megelőzhetőek?

Bár a kemény fehérfejű pattanásokat nem mindig lehet teljesen elkerülni, vannak olyan intézkedések, amelyekkel csökkentheti a kockázatot:

  • Tartsa tisztán a bőrt, hogy minimalizálja az olaj és a szennyeződések felhalmozódását. Használjon gyengéd napi arclemosót.
  • Hámlasztja rendszeresen szalicilsavat tartalmazó termékekkel. Ez segít felszabadítani a pórusokat és eltávolítani az elhalt hámsejteket.
  • Korlátozza a pórusokat eltömítő kozmetikumok, krémek és kenőcsök használatát. Válassza az olajmentes, "nem komedogén" címkével ellátott termékeket.
  • Rendszeresen samponozzon, különösen izzadás után, hogy a haj és a fejbőr zsírtartalmát kordában tartsa.
  • Kerülje a túlzott dörzsölést, piszkálást és karmolást. Ez mélyebbre vezeti a szennyeződéseket a pórusokba.
  • Lehetőség szerint viseljen laza, légáteresztő ruházatot és védőfelszerelést.
  • Beszéljen bőrgyógyásszal a vényköteles gyógyszerekről, ha a kiütések súlyosak vagy következetesek.

Bár frusztráló, de az időnkénti kemény fehérfejű pattanások normálisak és megfelelő bőrápolással kezelhetőek. Ha azonban elkezdi észrevenni a kemény dudorok és zárt komedók sokaságát, beszéljen bőrgyógyásszal az okok és megoldások feltárása érdekében. A tartósan zárt komedók olyan bőrbetegséget jelezhetnek, amely kezelést igényel.

Hogyan lehet megszabadulni a kemény Whiteheads

Tehát van egy dudor, amely az arcodon egy kemény, fehér csomó van belül. Mi a legjobb módja, hogy megszabadulj tőle, és eltávolítsd a makacs keratindugót?

Ne nyomd össze!

Bár rendkívül csábító, a kemény mitesszer agresszív szedése vagy nyomkodása csak ronthat a helyzeten. A tömeg erőltetése valószínűleg csak mélyebbre nyomja a keratint a bőrbe, ahelyett, hogy eltávolítaná azt. A sok nyomkodás és körömmel való szondázás pedig traumához és hegesedéshez vezethet.

Gőz a lazításhoz és lágyításhoz

Ehelyett jobb első lépés a bőr gőzölése, hogy segítsen megnyitni és felpuhítani a kemény mitesszereket. Fogj egy forró vízbe áztatott mosogatórongyot, és tartsd a folt fölé néhány percig. A nedvesség és a meleg segít fellazítani a tartalmát, és a dugót a felszín felé mozdítja.

Sterilizálja

Mielőtt megpróbálná eltávolítani a fehérfejűséget, tisztítsa meg a kezét, és dörzsölő alkohollal törölje át a hibát. Ez csökkenti annak kockázatát, hogy a baktériumokat mélyebbre nyomja a pórusba, és fertőzést okoz. a terület sterilizálása fontos első lépés.

Steril lándzsát használjon

Ezután egy steril lándzsával óvatosan vágja fel a fehérfejűség csúcsát. A lándzsák steril, szúró eszközök, amelyeket orvosok és ápolók használnak a bőr megszúrására és vércseppek vételére. Ebben az esetben az egyiket arra használhatja, hogy óvatosan egy kis nyílást hozzon létre, amelyen keresztül kihúzhatja a fehérfejűt.

Alkalmazzon könnyű nyomást

Miután egy apró nyílást hozott létre, egy vattapamacs segítségével nagyon gyengéden, egyenletes nyomást gyakoroljon a kemény fehérfejűség mellett. Lassan csalogassa fel és ki a keratindugót az előre elkészített nyíláson keresztül. Lassan haladjon - semmi agresszív nyomkodás! Némi enyhe nyomkodással a kemény golyónak fel kell csúsznia a póruson, és ki kell jönnie.

Utógondozás

Miután eltávolította, vigyen fel egy pötty benzoil-peroxid krémet a nyitott pórusra, hogy elpusztítsa a baktériumokat és megakadályozza a további eltömődést. Hagyja, hogy a terület természetes módon záródjon és gyógyuljon, és tartsa tisztán. Kerülje a sminkelést, a piszkálást és a terület irritálását, amíg az helyreáll.

Némi szorgalmas gőzöléssel, sterilizálással és enyhe nyomással sikeresen kihúzhatja a bosszantó, kemény fehérfejű pattanásokat. Ha azonban továbbra is fennállnak, mindenképpen keresse fel bőrgyógyászát.

Mikor kell orvosi ellátást kérni a kemény fehérfejűeknél

Bár az alkalmi kemény fehérfejűséggel való foglalkozás normális, forduljon orvoshoz, ha az alábbiak bármelyikét észleli:

  • Hirtelen támadása visszatérő kemény fehérfejű kitörések
  • Képtelenség a kemény fehérfejűek megfelelő otthoni eltávolítására
  • A bőrfertőzés jelei - terjedő bőrpír, duzzanat, fájdalom, melegség
  • hegesedés vagy sötét foltok maradnak a dudor felszívódása után
  • Kemény fehérfejű területek, amelyek a tisztítás után ismételten újratöltődnek

Ha a fenti problémák bármelyikét tapasztalja, bőrgyógyásza segíthet feltárni a kiváltó okot, és visszaadni bőrének egészséges állapotát. Helyi vagy szájon át szedhető gyógyszereket írhat fel az eltömődött pórusok kezelésére és a jövőbeli kemény pattanások kialakulásának megelőzésére. Az olyan eljárások, mint a kíméletes eltávolítás, a kémiai hámlasztás vagy a szteroid injekciók szintén segíthetnek a makacs kemény fehérfejűek eltávolításában.

Ne piszkáld vég nélkül a kemény dudorokat. Keressen segítséget a hatékony kezelésekhez, hogy megelőzze a hegesedést és hosszú távon tisztítsa bőrét.

Mikor ad okot aggodalomra a kemény fehérfejűség?

A legtöbbünk számára az alkalmi kemény fehérfejű pattanás csak egy kellemetlenség, amivel meg kell küzdenünk. Bizonyos esetekben azonban az ismétlődő zárt komedók csoportjai valami komolyabbat jelezhetnek.

Gyakori termesztése kemény fehérfejű pattanásos elváltozások jelezheti bőrbetegségek, mint például:

  • Acne Conglobata - A göbös akne ritka, súlyos formája, amelyet a beásott komedók és csomók jellemeznek.
  • Hidradenitis suppurativa - Krónikus bőrbetegség, amely elzáródott szőrtüszőket és fájdalmas dudorokat okoz a bőrredőkben.
  • Pseudofolliculitis Barbae - A szőrtüszők borotválkozásból eredő irritációja, amely benőtt szőrszálakhoz, gennyes dudorokhoz és hegesedéshez vezet férfiaknál.

Ha visszatérő, epizodikusan visszatérő, kemény fehérfejű pattanások jelentkeznek, forduljon szakképzett bőrgyógyászhoz. A megfelelő diagnózis kulcsfontosságú a mögöttes rendellenességek kizárásához és a megfelelő kezelési terv kidolgozásához. A következetesen zárt komedók esetében szükség lehet vényköteles szájon át szedhető vagy helyileg alkalmazható gyógyszerekre a kiváltó okok kezelése érdekében.

Bőrgyógyásza meg tudja állapítani, hogy a bőr mögöttes állapota áll-e a háttérben, vagy egyszerűen csak módosítani kell a napi bőrápolási rutinját a normál fehérfejű pattanások megelőzése érdekében. Ne nyugodjon bele a folyamatos kemény fehérfejű pattanásokba - kérjen segítséget, hogy kiderüljön, mi okozza őket.

Összefoglalva

Az alkalmi pattanások kezelése az élet része, de a kemény fehérfejű pattanások különösen bosszantóak lehetnek. Az első lépés a pattanások elűzéséhez az, hogy megértsük, mi okozza azt a kemény keratinlabdát a pattanás belsejében. Szorgalmas pórusápolással és megfelelő póruseltávolítási technikával búcsút inthetsz a kemény fehérfejű pattanásoknak!

Gyakran ismételt kérdések a kemény fehér golyókkal rendelkező pattanásokról

A belül kemény fehér golyócskával rendelkező pattanások zavarba ejtőek és frusztrálóak lehetnek. Az alábbiakban néhány gyakran feltett kérdésre adunk választ ezekkel az egyedi pattanásokkal kapcsolatban:

Mi az a pattanás, amelynek belsejében egy kemény fehér golyó van?

Ez a fajta pattanás, amelyet néha zárt komedónnak is neveznek, akkor alakul ki, amikor az elhalt hámsejtek, az olaj és a baktériumok eltömítik a szőrtüszőt a pórus mélyén. A dugulás tartalma olyan kémiai reakciónak megy keresztül, amelynek hatására fehéres-sárga keratinmasszává keményedik. Ez a kemény keratinlabda megreked a pattanás mélyén. A felszínen csak egy kis, piros dudor látszik.

Mitől alakulnak ki ezek a kemény fehérfejű pattanások?

Ennek több lehetséges oka is van:

  • Genetika - Egyes emberek hajlamosak a zárt komedók kialakulására.
  • Hormonális ingadozások a pubertás, menstruáció stb. során.
  • Nagyon zsíros bőr
  • A pórusokat eltömítő komedogén termékek használata
  • Bőrirritáció szűk ruházat, sportfelszerelés, szokásos dörzsölés miatt.
  • Gyógyszerek, például kortikoszteroidok

Hol jelennek meg általában ezek a kemény fehér dudorokkal rendelkező pattanások?

A leggyakoribb helyek közé tartozik az arc (homlok, áll), a hát, a mellkas, a vállak és a fenék. A ruházat vagy felszerelés által gyakran fedett területek hajlamosak a zárt komedók kialakulására. Ezeken a területeken a pórusok és a szőrtüszők anatómiailag nagyobb valószínűséggel tömődnek el.

Hogyan lehet megszabadulni egy pattanástól, amelynek belsejében egy kemény golyó van?

NE nyomja őket agresszívan. Ez a keratint mélyebbre kényszeríti a bőrbe. Ehelyett:

  • Gőzölje be a területet, hogy fellazítsa és felpuhítsa a tartalmat.
  • Sterilizálja a területet alkohollal
  • Használjon steril lándzsát a felület óvatos felnyitásához.
  • Nagyon gyengéd nyomást gyakoroljon egy vattapamaccsal a dugó eltávolításához.

Hogyan lehet megelőzni ezeket a kemény pattanásokat?

Előfordulásukat a következőkkel csökkentheti:

  • Bőrmosás naponta gyengéd tisztítószerrel
  • Olajmentes, nem komedogén bőrápoló termékek használata.
  • Rendszeres hámlasztás az elhalt hámsejtek eltávolítására
  • A gyakori dörzsölésből/szedésből eredő bőrirritáció elkerülése
  • Rendszeres hajmosás, különösen izzadás után.

Mikor kell bőrgyógyászhoz fordulni a kemény fehérfejű pattanások miatt?

Keresse fel bőrgyógyászát, ha:

  • A kemény fehérfejűség hirtelen megnövekedése
  • Képtelenség a megfelelő otthoni kivonásra
  • A fertőzés jelei - terjedő bőrpír, duzzanat, fájdalom
  • Visszatérő kemény pattanások, amelyek a tisztítás után újra feltöltődnek
  • Hátrahagyott hegesedés vagy sötét foltok

A visszatérő kemény fehérfejűség utalhat valami komolyabbra?

A kemény fehérfejűek gyakori megjelenése néha olyan rendellenességekre utalhat, mint:

  • Acne congolobata - súlyos, csomós akne
  • Hidradenitis suppurativa - krónikus dudorok a bőrredőkben
  • Pseudofolliculitis barbae - borotválkozási irritáció, amely benőtt hajszálakhoz vezet

Ha visszatérő, kemény pattanásai vannak, keresse fel bőrgyógyászát, hogy kizárja a kezelést igénylő bőrbetegségeket.

Mi a legjobb módja a kemény fehérfejű pattanás kiszedésének?

Kövesse az alábbi lépéseket:

  1. Sterilizálja a területet alkohollal
  2. Tartson egy meleg, nedves mosogatórongyot a terület fölé, hogy felpuhítsa és kinyissa a pórust.
  3. Használjon steril lándzsát, hogy óvatosan bevágja a fehérfejűség felszínét.
  4. Alkalmazzon nagyon enyhe nyomást egy vattapamaccsal a pattanás mellett, és csalogassa ki a dugót.
  5. Kerüld a szorítást vagy a piszkálást!
  6. A benzoil-peroxid krémet a kivonás után kenje fel.

Megfelelő technikával eltávolíthatja a makacs, kemény fehérfejűeket. Keresse fel bőrgyógyászát, ha fertőzés, hegesedés vagy kiújulás jelei jelentkeznek.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső