Miért vannak hirtelen rossz pattanásaim?

Published:

Ha azon tűnődsz, hogy miért vannak hirtelen rossz pattanásaim, nem vagy egyedül. Sokan küzdenek felnőttkorban hirtelen fellépő pattanásokkal, amikor azt hitték, hogy a pattanásos tinédzserkoruk már messze mögöttük van.

A pattanások frusztrálóak, fájdalmasak lehetnek, és öntudatlanságot okozhatnak. A felnőttkori pattanások gyakori okainak megértése segíthet pontosan meghatározni, hogy mi okozza a kiütéseket, így újra tiszta bőrt kaphat.

Miért kapok rossz pattanások hirtelen

Mi okozza a hirtelen pattanások felnőtteknél?

Van néhány fő bűnös, amely hirtelen pattanásokat okozhat, még akkor is, ha évek óta nem küzdöttél a pattanásokkal.

Hormonok

A hormonok az egyik leggyakoribb akne okai. A stressz, a táplálkozás, a gyógyszerek vagy a nagyobb életesemények okozta hormonális ingadozások fokozott olajtermeléshez, eltömődött pórusokhoz, baktériumok szaporodásához és gyulladáshoz vezethetnek - ez a pattanások tökéletes receptje.

A nők különösen hajlamosak a menstruációs ciklusukkal, a terhességgel és a menopauzával kapcsolatos hormonális pattanásokra. De a férfiak hormonjai is ingadoznak, és kiütésekhez vezetnek.

Stressz

A magas stressz-szint hatására a szervezet felesleges kortizolt és más hormonokat termel, amelyek túlságosan stimulálják a bőr olajmirigyeit, hogy több faggyút termeljenek. Ez a felesleges olaj eltömíti a pórusokat, és lehetővé teszi a p. acnes baktériumok szaporodását, ami gyulladásos pattanásokat okoz.

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek hírhedt arról, hogy mellékhatásként pattanásokat okoznak. Néhány gyógyszer, amely pattanásokat válthat ki, a következők:

  • Kortikoszteroidok
  • Tesztoszteron vagy anabolikus szteroidok
  • Lítium
  • Görcsoldók
  • Barbiturátok
  • Isoniazid

Beszéljen orvosával, ha úgy gondolja, hogy egy új gyógyszer okoz pattanásokat. Egy alternatívára való váltás megtisztíthatja a bőrét.

Diéta

Az étrend befolyásolja a hormonháztartást, a gyulladásos szinteket és az általános egészségi állapotot. A sok finomított szénhidrát, cukor és egészségtelen zsírok fogyasztása megemelheti a vércukor- és inzulinszintet. Ez túlságosan aktiválhatja az olajmirigyeket, és kiütésekhez vezethet.

Ha nem iszunk elég vizet vagy nem eszünk elég rostot, az szintén lassítja a bélmozgást. A méreganyagok felhalmozódnak, és a bőrön keresztül pattanások formájában távozhatnak.

Leszokás fogamzásgátló tabletták

Sok nő szed fogamzásgátló tablettát a hormonok szabályozására és a pattanások kordában tartására. A tabletta elhagyása hormoningadozást okoz, ami visszahozza a pattanásokat.

A fogamzásgátló tabletták abbahagyása után több hónapig is eltarthat, amíg a szervezet alkalmazkodik, és a pattanások ismét kitisztulnak.

Termék irritáció

Ha egyszerre túl sok új bőrápolási terméket vagy egy komedogén (a pórusokat eltömítő) terméket használsz, az hirtelen eltömítheti a pórusaidat, és kiütést okozhat.

A durva, alkoholt, illatanyagokat vagy erős savakat tartalmazó aknés termékek szintén irritálhatják és gyulladásba hozhatják a bőrt. Hagyja abba a gyanús termékek használatát.

Nem távolítja el a sminket

Ha a nap végén nem távolítjuk el megfelelően a sminket, az olaj, a szennyeződés, az elhalt hámsejtek és a baktériumok éjszakára a pórusokban rekednek. Ez mitesszerekhez, fehér mitesszerekhez és gyulladásos pattanásokhoz vezet.

Lefekvés előtt mindig távolítsa el a sminket micellás vízzel vagy olajtisztítóval, hogy elkerülje az eltömődött pórusokat.

Kor

Ahogy öregszünk, a sejtek cseréje lelassul. Az elhalt hámsejtek és a faggyú gyorsabban felhalmozódnak a pórusokban, mint ahogy a szervezet eltávolítja őket. E törmelék felhalmozódása alatt mitesszerek és pattanások alakulnak ki.

A retinol használata felgyorsítja a sejtek cseréjét, hogy megakadályozza a pórusokat eltömítő anyagok halmozódását a kor előrehaladtával.

Genetika

Vannak, akik genetikailag hajlamosak a pattanásokra, túlműködő faggyúmirigyekkel. Előfordulhat, hogy az örökletes tényezők miatt későn jelentkezik a pattanás, még akkor is, ha évekig tiszta volt a bőröd.

Magas glikémiás étrend

A sok magas glikémiás indexű finomított szénhidrát fogyasztása a vércukorszint és az inzulinszint megugrását okozza. Ez fokozott olajtermelést és kiütéseket válthat ki.

Az alacsony glikémiájú teljes értékű élelmiszerek lassabb, stabilabb energiafelszabadulást biztosítanak a pattanásokat okozó vércukorszint-emelkedések nélkül.

Dohányzás

A dohányzás összeszűkíti az ereket, és megfosztja a bőrt az oxigéntől. A cigarettafüstben lévő toxinok a kollagént is károsítják. Ez mitesszerekhez, pattanásokhoz és korai öregedéshez vezet.

Olajok, izzadság és baktériumok

A zsíros bőrtípusok hajlamosak a pattanásokra, mivel a felesleges faggyú az elhalt hámsejtekkel együtt eltömíti a pórusokat.

A nem légáteresztő szövetek viselése közbeni izzadás vagy az edzés utáni zuhanyzás hiánya a bőrön tartja az izzadtságot, az olajokat és a baktériumokat, ami a háton, a mellkason és a vállakon kiütésekhez vezet.

Naptej

Egyes kémiai fényvédő összetevők, mint például az oxibenzon, eltömíthetik a pórusokat és pattanásokat okozhatnak a pattanásokra hajlamos bőrön. Váltson cink-oxidot vagy titán-dioxidot tartalmazó ásványi fényvédőre.

Arcmaszkok

A vastag, okkluzív arcmaszkok ismételt viselése "maszkszerű" kiütéseket okoz azáltal, hogy az olajok, baktériumok és az izzadság hosszabb ideig a bőrön maradnak.

Hogyan kell kezelni a hirtelen akne kitörések

Ha azon tűnődsz, hogy miért törnek ki hirtelen a pattanások, ne aggódj - a megfelelő bőrápolási rutinnal és jogorvoslatokkal gyorsan kordában tarthatod a pattanásokat. Íme, a tippek.

Rendszeres tisztítás

A napi legalább kétszeri arcmosás eltávolítja a felesleges olajat, sminket, elhalt hámsejteket és a pórusokat eltömítő baktériumokat. Használjon bőrtípusának megfelelő, szulfátmentes tisztítószert.

Hámlasztás

A heti 2-3 alkalommal végzett gyengéd hámlasztás eltávolítja az elhalt hámsejtek közötti "ragasztót", így megakadályozza a pórusok eltömődését. Próbáljon ki egy BHA vagy AHA hámlasztót.

Retinoidok használata

A retinoidok, mint a vényköteles Retin-A vagy a vény nélkül kapható retinol, növelik a bőr sejtforgalmát, hogy megakadályozzák az elhalt sejtek felhalmozódását a pórusokban. Csökkentik az olajtermelést is.

Spot treat

A pattanások kialakulóban lévő pattanásainál pöttyözzön benzoil-peroxidot, szalicilsavat vagy teafaolajat, hogy elpusztítsa a pattanásokat okozó baktériumokat.

Hidratáljon

Olajmentes, nem komedogén hidratáló krém használata megakadályozza, hogy a bőröd a kiszáradás miatt felesleges olajat termeljen. A hidratált bőr gyorsabban gyógyítja a pattanásokat is.

Vegyen be probiotikumot

A probiotikumok kiegyensúlyozzák a bélbaktériumokat a bőrgyulladás csökkentése érdekében. Keresse az olyan törzseket, mint a lactobacillus és a bifidobacterium.

Próbálja ki a niacinamidot

A niacinamid a B3-vitamin egyik formája, amely csökkenti az olaj- és faggyútermelést. Emellett minimalizálja a pattanásos bőrpírt és a hegesedést.

Egyél gyulladáscsökkentő ételeket

A lazac, a dió, a leveles zöldségek, a bogyós gyümölcsök és a zöld tea esszenciális zsírsavakat és antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek csökkentik a pattanásos gyulladást.

Kerülje az irritáló anyagokat

Kerülje az alkoholt, illatanyagokat, mentolos, borsmentás, eukaliptuszos vagy citromos agresszív aknés termékeket. Ezek súlyosbíthatják az irritációt.

Gyógyszerek ellenőrzése

Ha egy új gyógyszeres kezelés egybeesik a pattanásokkal, beszéljen orvosával arról, hogy váltson egy olyan alternatívára, amelynél kisebb a pattanások kockázata.

Alacsonyabb stressz

A krónikus stressz növeli a gyulladásos hormonokat, például a kortizolt. Az olyan relaxációs technikák, mint a meditáció, a testmozgás, a masszázs és az elegendő alvás segítenek a stresszszint és a pattanások kordában tartásában.

Használjon ásványi fényvédő krémet

A cink-oxidot vagy titán-dioxidot tartalmazó ásványi fényvédők nem tömítik el a pórusokat, mint a kémiai fényvédő szűrők. Emellett enyhítik a gyulladást.

Mikor kell orvoshoz vagy bőrgyógyászhoz fordulni

Az enyhe vagy közepesen súlyos pattanások általában a vény nélkül kapható bőrápolási termékekkel és életmódbeli jogorvoslatokkal tisztázhatók. Ha azonban hirtelen fellépő súlyos pattanások jelentkeznek, forduljon orvoshoz.

Forduljon orvoshoz vagy bőrgyógyászhoz, ha ezt tapasztalja:

  • Nagy, vörös, duzzadt pattanások
  • A szokásos kezelésre nem reagáló cisztás akne
  • Akne hegesedéssel vagy sötét foltokkal
  • Mély fájdalmas csomók a bőr alatt

Súlyosabb esetekben szükség lehet vényköteles retinoidokra vagy antibiotikumokra, hogy a kiütéseket ellenőrzés alá vonják, és megelőzzék a maradandó hegesedést.

Elvitelre

A hirtelen fellépő pattanások nyugtalanítóak lehetnek az évekig tartó tiszta bőr után. A pattanásokat kiváltó okok azonosításával és a megfelelő kezelések alkalmazásával azonban uralni tudja a meglepetésszerű pattanáskiújulásokat.

Legyen türelmes - 6-8 hétig is eltarthat, amíg a bőr megújuló ciklusa során eredményeket lát. De a rendszeres pattanáskezelési rutin betartása megtisztítja a hirtelen kiütéseket, és visszaállítja a természetesen szép, ragyogó bőrt.

Mi a különbség a felnőttkori pattanások és a tinédzserkori pattanások között?

A tinédzserkori pattanásokat gyakran a pubertás és a hormonális változások okozzák. A felnőttkori pattanások bármely életkorban előfordulhatnak a stressz, a hormonok ingadozása, a gyógyszerek, a szennyező anyagok, a kozmetikumok és a bőrápolási szokások miatt. A felnőttkori pattanások általában az arc alsó részén, az állkapocsvonal és a nyak mentén alakulnak ki.

A hirtelen fellépő pattanások valamilyen alapbetegség jelei?

Nem feltétlenül. A hormonális változások, a táplálkozás, a gyógyszerek és más tényezők általában hirtelen kiütéseket okoznak. Bizonyos esetekben azonban ez olyan nem diagnosztizált állapotra utalhat, mint a policisztás petefészek szindróma vagy az inzulinrezisztencia. Súlyos pattanások esetén forduljon orvoshoz.

A hirtelen kialakult pattanások maguktól elmúlnak?

Lehet, de a legjobb, ha kezeljük. Enyhe esetekben a hormonális ingadozás megszűnése vagy a bőrápolás beállítása után megszűnhet. A közepesen súlyos vagy súlyos hirtelen kialakuló pattanások azonban kezelést igényelnek a hegesedés elkerülése érdekében. A vény nélkül kapható és vényköteles szerek tisztíthatják a hirtelen kiütéseket.

Hogyan előzhetem meg a hirtelen kiütéseket?

Naponta kétszer mosson arcot, kerülje az irritáló anyagokat, hidratáljon, kerülje a pattanások érintését vagy kipattogtatását, gyakran cserélje a párnahuzatot, ne piszkálja a bőrt, csökkentse a stresszt, kerülje a dohányzást, és táplálkozzon kiegyensúlyozott, gyulladáscsökkentő étrenddel. Keressen fel bőrgyógyászt, ha a kiütések súlyosak vagy nem javulnak.

Milyen ételek segíthetnek a hirtelen fellépő pattanások tisztulásában?

Az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, mint a lazac, a dió, a chia és a lenmag gyulladáscsökkentő hatásúak, így nyugtatják a pattanásokat. A magas rosttartalmú gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonafélék, probiotikumok és a zöld tea szintén elősegítik a tiszta bőrt. Kerülje a magas glikémiás indexű szénhidrátokat.

Mennyi ideig tart a hirtelen pattanások tisztulása a kezeléssel?

Megfelelő pattanáskezeléssel 6-8 hét múlva látni kell a kezdeti tisztulást. További javulás 2-3 hónap alatt következik be. A súlyos cisztás pattanások esetében 4-6 hónapig is eltarthat, mire teljesen kitisztulnak. Legyen türelmes és következetes a kezeléssel. Ha nem javul a helyzet, forduljon bőrgyógyászhoz.

Maradandó pattanásos hegeim lesznek a hirtelen kitörés miatt?

Minél tovább tart a pattanás, annál nagyobb a hegesedés kockázata. A hirtelen kitörésből eredő hegesedés minimalizálása érdekében ne piszkáljon vagy pattogtasson pattanásokat, kezelje a pattanásokat korán, használjon retinoidokat a bőrsejtek cserélődésének fokozására, és mindig használjon fényvédő krémet. A hegek kezelési lehetőségeivel kapcsolatban keressen fel egy bőrgyógyászt.

Milyen összetevőket keressek a hirtelen fellépő pattanások kezelésére?

A benzoil-peroxid, a szalicilsav, a kén, a niacinamid, a retinoidok és a teafaolaj hatékonyan tisztíthatja a hirtelen fellépő pattanásokat. Kerülje az olyan irritáló anyagokat, mint az alkohol, a mentol, a borsmenta, az illatanyagok és a citromlé.

Mikor kell bőrgyógyászhoz fordulni hirtelen fellépő pattanások miatt?

Keresse fel bőrgyógyászát, ha a vény nélkül kapható kezelések 2-3 hónap után sem szüntették meg a pattanásokat, ha nagy vörös csomók vagy ciszták alakulnak ki, ha hegesedést tapasztal, vagy ha olyan alapbetegség, mint a PCOS, súlyosbítja a pattanásokat. A bőrgyógyász erősebb gyógyszereket tud felírni, hogy a pattanásokat ellenőrzés alá vonja.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső