A kiszáradás okozhat pattanásokat?

Published:

A tiszta, egészséges bőrhöz elengedhetetlen az elegendő vízfogyasztás. A dehidratáció súlyosbíthatja az akne tüneteit. Íme, amit a dehidratáció és a pattanások közötti kapcsolatról tudni kell.

Ha a bőrödnek nincs elég vize, az számos problémához vezethet. A száraz, hámló bőr a legnyilvánvalóbb mellékhatás, de a dehidratáció a pattanásokat is ronthatja.

Tehát a kiszáradás okozhat pattanásokat? Nézzük meg közelebbről a bőr hidratáltsága és a pattanások közötti kapcsolatot.

A kiszáradás okozhat pattanásokat

Hogyan hat a kiszáradás a bőrre

Testünk 70%-át víz alkotja. Gyakorlatilag minden testi funkcióhoz szükség van rá. Ebbe beletartozik a bőröd rugalmasságának és egészségének megőrzése is.

Ha nem iszol elég folyadékot, az kiszáradást okoz. Enyhe kiszáradásról akkor beszélünk, ha a szervezetünk víztartalmának csupán 1-2%-át veszítjük el. 5%-os vízveszteségnél a dehidratáció közepesen súlyos vagy súlyos állapotba kerül.

A kiszáradás többféleképpen befolyásolja a bőr egészségét:

  • Csökkenti a véráramlást. A vér oxigént és tápanyagokat szállít a bőrsejtekhez. A kiszáradás csökkenti a vér mennyiségét, így kevesebb jut a bőrbe.
  • Szárazságot okoz. A víz rugalmasságot ad a bőrnek. Enélkül a bőr száraz, hámló és irritált lesz.
  • Gyulladást válthat ki. Egyes kutatások szerint a dehidratáció fokozza a szervezet gyulladásos reakcióit. Ez ronthatja a pattanásokat.
  • Lassítja a sejtek forgalmát. A hidratált bőr jobban regenerálódik. Az elhalt hámsejtek gyorsabban távoznak. Ha kiszáradnak, felhalmozódnak és eltömítik a pórusokat.
  • Emeli a kortizolszintet. A kiszáradás olyan stresszor, amely megemeli a kortizolt. Ez a hormon kiválthatja a pattanásokat.

Lényegében a dehidratáció olyan környezetet teremt, amelyben a pattanások nagyobb valószínűséggel fordulnak elő. De vajon közvetlenül ez okozza a pattanások kialakulását? Ezt vizsgáljuk meg a következőkben.

A kiszáradás közvetlenül elősegítheti a pattanásokat?

A faggyú és az elhalt hámsejtek eltömítik a pórusokat, tökéletes táptalajt teremtve a pattanásoknak. De mi indítja el a túlzott olajtermelést és a bőrsejtek felhalmozódását?

A dehidratáció szerepével kapcsolatos kutatások korlátozottak. Bizonyos bizonyítékok azonban arra utalnak, hogy hozzájárulhat a pattanások kialakulásához:

  • Egy tanulmány szerint a súlyosan dehidratált bőrnek több pattanásos elváltozása volt. A résztvevők naponta kevesebb mint egy liter vizet ittak. Hét nap elteltével a kutatók szignifikánsan több pattanásos elváltozást észleltek. A bőr olajtermelése is megnőtt.
  • A kiszáradás megváltoztathatja a bőr mikrobiótáját. Egy tanulmány szerint a dehidratált bőr baktériumkörnyezete kedvez a Cutibacterium acnesnek, a pattanásokhoz kapcsolódó baktériumnak.
  • Úgy tűnik, hogy hatással van bizonyos pattanásokkal kapcsolatos hormonokra. Egy kísérletben a dehidratált nőknél magasabb volt a tesztoszteronszint. Ez az androgén hormon serkenti az olajmirigyeket és súlyosbítja a pattanásokat.

A korai kutatások alapján valószínűnek tűnik, hogy a kiszáradás közvetlenül elősegítheti a pattanások kialakulását azáltal, hogy növeli a zsírosságot és a baktériumok szaporodását. De sokkal több tanulmányra van szükség ennek az összefüggésnek a megerősítéséhez.

Jelenleg a szakértők a kiszáradást közvetett akne kiváltó oknak tekintik. Olyan belső környezetet teremt, ahol a pattanások nagyobb valószínűséggel alakulnak ki, de nem biztos, hogy közvetlenül, egymagában pattanásokat okoz.

Ezután nézzük meg a dehidratált bőr néhány árulkodó jelét, amelyek pattanásos problémára utalhatnak.

Jelek Dehidratáció rontja a kiütések

Honnan tudod, hogy a nem kívánt pattanások összefüggésben vannak-e azzal, hogy nem iszol elég vizet? Íme néhány gyakori jel:

1. Fokozott olajosság

Ha a bőröd kiszárad, hajlamos a túlzott olajtermeléssel kompenzálni. Az eredmény? Szuperzsíros, fényes arcbőr.

2. Gyakoribb kitörések

Ha úgy tűnik, hogy a pattanások folyamatosan újra megjelennek, miután megmostad az arcodat, a kiszáradás lehet a bűnös. A vízhiány kiszárítja és irritálja a bőrt. Ez ronthatja a pattanásokat.

3. Pattanások a száj és az állkapocs körül

A pattanások gyakran a száj és az állkapocs környékén jelennek meg, ha dehidratált vagy. Az emberek hajlamosak többet érinteni ezeket a területeket, és ezzel terjeszteni a baktériumokat.

4. Viszkető vagy feszes érzés

A kiszáradt bőr gyakran feszülő, viszkető vagy kellemetlen érzést kelt. A túlságosan száraz arcbőr kényszeres arctapogatáshoz vezethet. Ez pedig extra olaj, szennyeződés és baktériumok bejutását okozza a pórusokba.

5. Túlzott szomjúság és fáradtság

Ha állandóan kiszáradtnak vagy lomhának érzed magad, az egy piros zászló, hogy dehidratált vagy. Figyeljen ezekre a szomjúság- és fáradtságjelzésekre. A bőrének több hidratálásra van szüksége.

6. Súlyosabb akne reakciók

Intenzív gyulladásos pattanások, például fájdalmas ciszták vagy csomók törhetnek ki, ha dehidratált. A folyadékhiány a stressz egyik formája. Ronthatja a szervezet gyulladásos válaszreakcióját.

7. Lassan gyógyuló foltok

A pattanások valószínűleg hegesednek vagy tovább tartanak, ha a bőröd nem rendelkezik elegendő nedvességgel a gyors gyógyuláshoz. Igyon és lássa el bőrét vízzel, hogy felgyorsítsa a megújulást.

Mi a megfelelő mennyiségű vizet inni a tiszta bőrért?

Most, hogy már tudod, hogy a dehidratáció negatívan befolyásolhatja a pattanásokat, mennyi vizet kellene innod? Ez számos tényezőtől függ, mint például az életkor, a nem, az aktivitási szint és az éghajlat.

Általánosságban azonban legalább napi 2-3 liter teljes folyadékbevitelre kell törekedni. Ez nagyjából nyolc 8 unciás pohár víznek felel meg.

Figyeljen a vizelet színére. A halvány vagy majdnem tiszta vizelet azt jelenti, hogy jól hidratált. A sötétsárga vizelet annak a jele, hogy több folyadékot, különösen vizet kell fogyasztanod.

A szomjúság nem mindig a legjobb mérőeszköz a folyadékbevitel szükségletének mérésére. Mire szomjasnak érzi magát, lehet, hogy már dehidratált. Koncentráljon arra, hogy a nap folyamán következetesen igyon vizet.

Az elegendő vízbevitel mellett a vízben gazdag gyümölcsökkel és zöldségekkel teli egészséges étrend segít belülről hidratálni a bőrt. Az olyan élelmiszerek, mint az uborka, a bogyós gyümölcsök, a dinnye, a saláta és a paradicsom csodákra képesek.

Nem tudsz elég tiszta vizet inni? Adjon hozzá citromot, mentát, uborkát vagy gyümölcsszeleteket, hogy ízesítse. A gyógyteák és a kókuszvíz szintén segít a folyadékszükséglet kielégítésében.

7 tipp a bőr hidratálásához és a pattanások megelőzéséhez

A több víz fogyasztása egyértelműen kulcsfontosságú a gyönyörű, tiszta bőrhöz. De más szokások is hozzájárulnak az optimális hidratáláshoz:

1. Korlátozza a dehidratáló italokat

Vágja vissza a koffein és az alkohol fogyasztását, amelyek dehidratálhatnak. Igyon sok vizet közben, hogy ellensúlyozza.

2. Egyél több hidratáló élelmiszert

A gyümölcsök, a zöldségek, a húslevesek, a joghurt és a zabpehely belülről kifelé hidratálnak.

3. A gát funkciójának fenntartása

A durva termékek eltávolítják a természetes olajokat. Használjon gyengéd tisztítószereket, és hidratáljon, hogy elzárja a hidratáltságot.

4. Fokozza a belső hidratáltságot

Az olyan kiegészítők, mint a hialuronsav, a ceramidok és a B7-vitamin, a biotin elősegítik a nedvesség megtartását.

5. Maszk fel

A hidratáló maszkok helyi hidratálást biztosítanak a szomjas arcbőrnek.

6. Zárja be a nedvességet

A tonik és a szérumok nedves bőrre történő felvitele a felsőbb rétegekbe juttatja a hidratáltságot.

7. Fokozza a környezeti hidratáltságot

Használjon párásítót, és kerülje a szuper forró zuhanyokat, amelyek dehidratálnak.

Ezekkel a tippekkel felturbózhatja a hidratálást a tiszta, pattanásmentes bőrért. Csak ne vidd túlzásba. Van olyan, hogy túl sok víz.

Ihatsz túl sok vizet a bőrödnek?

A több hidratálás mindig jobb, ha a pattanásokat próbáljuk rendbe hozni? Nem feltétlenül.

A túlzott mennyiségű víz fogyasztása felboríthatja az elektrolit egyensúlyt. Az olyan elektrolitok, mint a nátrium, a kalcium és a kálium segítenek a víz szállításában a szervezetben.

A túl sok víz és a túl kevés elektrolit egy hyponatremia nevű állapothoz vezet. Ez lényegében a testnedvek túlzott felhígulását jelenti.

A hiponatrémia mellékhatásai a következők:

  • Fáradtság
  • Hányinger
  • Fejfájás
  • Izomgyengeség, görcsök és görcsök
  • Duzzanat a kezekben és lábakban
  • Zűrzavar

Ritka esetekben a túlzott vízfogyasztás végzetes lehet. Ezért törekedjen a mérsékelt folyadékbevitelre, ne a túlhidratálásra. Tartsa magát a napi 2-3 literes napi maximum ajánláshoz.

Csak akkor igyál többet, ha erősen izzadsz, hányás vagy hasmenés miatt beteg vagy forró éghajlaton élsz. Figyeljen az elektrolit-egyensúlyra is.

Összefoglaló

A kiszáradás közvetlenül okozhat pattanásokat? A korlátozott kutatások szerint valószínűleg másodlagos szerepet játszik. Az enyhe vagy közepes mértékű dehidratáció közvetve ideális táptalajt teremt a pattanásoknak.

A dehidratáció növeli az olajtermelést, lassítja a bőrsejtek cseréjét, megváltoztatja a pH-értéket, súlyosbítja a gyulladást és növeli a stresszhormonok szintjét. Mindezek a tényezők súlyosbíthatják a bőrkiütéseket.

Bár a több víz fogyasztása önmagában nem gyógyítja meg csodával határos módon a pattanásokat, az optimális hidratálás támogatja a tiszta bőrt. Törekedjünk arra, hogy naponta körülbelül nyolc pohár folyadékot fogyasszunk. Korlátozza az olyan dehidratáló italokat, mint a kávé és az alkohol. És egyen sok hidratáló gyümölcsöt, zöldséget és egészséges zsírokat.

A vízfogyasztás és a hidratálási szokások megfelelő egyensúlyával tiszta, ragyogó ragyogást biztosíthatsz a bőrödnek.

Gyakran ismételt kérdések a kiszáradásról és a pattanásokról

Mi okozza a kiszáradást?

A kiszáradás akkor következik be, amikor a szervezet több vizet veszít, mint amennyit felvesz. Okai közé tartozik az izzadás, hányás, hasmenés, túlzott alkoholfogyasztás, gyógyszerek, például vízhajtók, magas hőmérséklet és az elégtelen folyadékfogyasztás.

Mennyi vizet kell inni a tiszta bőrért?

A legtöbb felnőttnek napi 2-3 liter teljes folyadékbevitelre kell törekednie. Igyon, amikor szomjas, és folyadékot vízből, gyógyteából, gyümölcsökből, zöldségekből, húslevesekből és hasonlókból nyerjen. Korlátozza a koffeint és az alkoholt, amelyek dehidratálhatnak.

Bizonyos bőrtípusoknak extra hidratálásra van szükségük?

Igen. A természetes száraz bőrtípusúaknak, például az ekcémára hajlamos bőrnek több hidratálásra van szüksége a tiszta, egészséges bőrhöz. A zsíros és pattanásokra hajlamos bőr szintén a megfelelő hidratálásra támaszkodik a túlzott zsírosodás megelőzése érdekében.

Milyen vitaminok segítik a bőr hidratálását?

A C-vitamin, B7 biotin, B3 niacinamid és E-vitamin fokozza a bőr hidratáltságát. A C-vitamin lehetővé teszi a kollagéntermelést a fiatalos bőr megőrzése érdekében. A B-vitaminok segítik a sejtek növekedését és a bőr megújulását. Az E-vitamin erősíti a bőr védőgátját.

Hogyan okoz a kiszáradás ráncokat?

A folyadékhiány csökkenti a bőr rugalmasságát és dússágát, mivel a bőr elveszíti a párnázottságát. Ezáltal a finom vonalak és ráncok könnyebben kialakulhatnak. A dehidratáltság az új kollagénképződést is akadályozza, amely megakadályozza a ráncok kialakulását. Maradjon hidratált, hogy a bőr rugalmas maradjon.

Az elektrolitok segíthetnek a bőr hidratálásában?

Igen. Az olyan elektrolitok, mint a kálium, a magnézium és a nátrium segítenek a szervezetnek a víz hatékony felszívásában és elosztásában. Az elektrolitokban gazdag élelmiszerek fogyasztása vagy étrend-kiegészítők szedése segít a hidratáció optimalizálásában.

Milyen összetevők vannak a bőrápoló termékekben, amelyek fokozzák a hidratálást?

A hialuronsav, a glicerin, a ceramidok, a szkvalán, az aloe vera és a nátrium PCA kiváló hidratáló összetevők, amelyeket a szérumokban, ködökben, hidratáló krémekben és tisztítószerekben érdemes keresni. Ezek vonzzák és zárják be a nedvességet.

Kerülni kell a dehidratáló ételeket, ha hidratálni próbálod a bőröd?

Nem baj, ha mértékkel fogyasztunk néhány természetesen dehidratáló hatású élelmiszert, például koffeint, alkoholt és feldolgozott szénhidrátokat. Csak arra ügyeljünk, hogy előtte és utána növeljük a vízfogyasztást, hogy ellensúlyozzuk. Összességében összpontosítson arra, hogy több hidratáló élelmiszert fogyasszon.

Hogyan állapíthatja meg, hogy dehidratált-e?

A dehidratáció jelei közé tartozik a túlzott szomjúság, fáradtság, szédülés, ritka vizelés, sötét vizelet, szájszárazság, fejfájás, székrekedés, a bőr rossz rugalmassága és a megnövekedett pulzusszám. Figyeljen ezekre a jelzésekre.

A víz hőmérséklete befolyásolja a bőr hidratáltságát?

A legjobb a szobahőmérsékletű vagy langyos víz. A jéghideg víz összeszűkíti az ereket, csökkentve a vérkeringést. Egyes kutatások szerint pedig a meleg víz hatékonyabban szívódik fel. Kerülje a rendkívül forró vizet, amely eltávolítja a természetes olajokat.

A túl sok víz fogyasztása károsíthatja a bőrt?

A napi 1 gallonnál nagyobb mennyiség tartós fogyasztása ásványi anyag egyensúlyhiányhoz vezethet, ami rontja a bőr egészségét. Maradjon az ajánlott 64 uncia mennyiségnél, és betegség vagy meleg időjárás esetén átmenetileg növelje azt.

Hogyan segít a hidratálás a pattanásos hegek gyorsabb gyógyulásában?

A hegeknek elegendő táplálékra és véráramlásra van szükségük a sérült szövetek újjáépítéséhez. A megfelelő hidratálás fokozza a vérkeringést, tápanyagokat szállít, eltávolítja a salakanyagokat, és felgyorsítja a sejtek megújulását az aknés foltok gyorsabb elhalványulása érdekében.

A gőzölés segíthet a pattanásos bőr hidratálásában?

Igen. Az arcgőzölés megnyitja a pórusokat, és lehetővé teszi, hogy a nedvesítő összetevők jobban behatoljanak. A hidratálás fokozása érdekében gyengéden paskolja be utána a hidratáló szérumokat vagy maszkokat. Kerülje a túlzott gőzölést, amely kiszárítja a bőrt.

Mi a legjobb módja annak, hogy a bőr éjszakára hidratált legyen?

Lefekvés előtt alkalmazzon olajat vagy hidratáló éjszakai maszkot, hogy elzárja a nedvességet. Aludjon hűvös, párás szobában. Kerülje a bőrrel érintkező, nem lélegző anyagokat. Az olyan kiegészítők, mint a hialuronsav, szintén fokozzák az éjszakai hidratálást.

Sign up to our newsletter and enjoy 10% off one order

Termék kereső